Záchrana kuriatok s rozčapenými nôžkami

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2006 20:46

Určite sa aj Vám občas vyliahne niekoľko kuriatok, ktorým sa rozchádzajú nôžky, šmýkajú sa a nevedia sa postaviť.
Obrázok č. 1 - čerstvo vyliahnuté kuriatko holanďanky s rozčapenými nohami

18.2.2006 22:06

peter z bratislavy napsal(a):
Určite sa aj Vám občas vyliahne niekoľko kuriatok, ktorým sa rozchádzajú nôžky, šmýkajú sa a nevedia sa postaviť.

Je mi vždy ľúto utratiť kuriatko, ktoré sa vyliahlo a niečo mu je. Tak som skúsil u týchto kuriatok, ihneď po vyliahnutí zviazať nôžky k sebe bavlnkou. Pomáha mi pritom obyčajne syn, alebo manželka.
Obrázok č. 2 - vezmite kuriatko opatrne do rúk a pridržte mu ľavú nožičku

18.2.2006 22:08

Je mi vždy ľúto utratiť kuriatko, ktoré sa vyliahlo a niečo mu je. Tak som skúsil u týchto kuriatok, ihneď po vyliahnutí zviazať nôžky k sebe bavlnkou. Pomáha mi pritom obyčajne syn, alebo manželka.
Obrázok č. 2 - vezmite kuriatko opatrne do rúk a pridržte mu ľavú nožičku

Veľmi opatrne dotiahnite slučku s bavlnkou tak, aby sa mu nezarezávala do kože. Urobte aspoň 3-4 uzlíky, aby si ju nerozviazalo - sú v tom veľkí majstri.
Obrázok č. 3 - zaslučkovanie ľavej nôžky

18.2.2006 22:10

Veľmi opatrne dotiahnite slučku s bavlnkou tak, aby sa mu nezarezávala do kože. Urobte aspoň 3-4 uzlíky, aby si ju nerozviazalo - sú v tom veľkí majstri.
Obrázok č. 3 - zaslučkovanie ľavej nôžky

Nezabudnite odstrihnúť zybtok bavlnky na ľavej nôžke. Približne šírku malíčka opatrne zaslučkujte aj pravú nôžku - Obrázok č. 4

18.2.2006 22:12

Nezabudnite odstrihnúť zybtok bavlnky na ľavej nôžke. Približne šírku malíčka opatrne zaslučkujte aj pravú nôžku - Obrázok č. 4

Je to veľká babračka a chce to aj trochu trpezlivosti opatrnosti, nakoľko nôžky sú maličké a kuriatko je vystrašené a stále sa hýbe. Opatrne zaslučkujte pravú nôžku a odstrihnite zbytok bavlnky - Obrázok č.5

18.2.2006 22:16

Je to veľká babračka a chce to aj trochu trpezlivosti opatrnosti, nakoľko nôžky sú maličké a kuriatko je vystrašené a stále sa hýbe. Opatrne zaslučkujte pravú nôžku a odstrihnite zbytok bavlnky - Obrázok č.5

A tu je výsledok. Kuriatko, ktoré po vyliahnutí sa nevedelo ani postaviť, zrazu stojí na vlastných nohách. Ponechajte ho s touto "okrasou" cca 2-3 dni a potom ju opatrne odstrihnite. Kuriatko už potom nerozoznáte od ostatných bude behať ako by mu predtým nič nebolo. Táto prpľavá robota stojí za ten dobrý pocit zachráneného kuracieho života - obrázok č. 6

19.2.2006 21:05

A tu je výsledok. Kuriatko, ktoré po vyliahnutí sa nevedelo ani postaviť, zrazu stojí na vlastných nohách. Ponechajte ho s touto "okrasou" cca 2-3 dni a potom ju opatrne odstrihnite. Kuriatko už potom nerozoznáte od ostatných bude behať ako by mu predtým nič nebolo. Táto prpľavá robota stojí za ten dobrý pocit zachráneného kuracieho života - obrázok č. 6

Možná, že se Vám můj názor nebude líbit, ale není to špatný přístup? Z humánního hlediska to chápu, ale z chovatelského a šlechtitelského ne. Nemělo by být takovéto kuře ponecháno vlastnímu osudu. Neoslabuje takové jednání populaci? Tím že umožňuje kuřatům s vadou žít dál, nepřenáší se to geneticky? Už samotná umělá inkubace ve ventilátorových líhních přece vyřazuje jedince, kterým nevyhovují tyto "syntetické" podmínky z populace. Jaký vliv pak bude mít takováto pomoc?

20.2.2006 02:12

klakier napsal(a):
Možná, že se Vám můj názor nebude líbit, ale není to špatný přístup? Z humánního hlediska to chápu, ale z chovatelského a šlechtitelského ne. Nemělo by být takovéto kuře ponecháno vlastnímu osudu. Neoslabuje takové jednání populaci? Tím že umožňuje kuřatům s vadou žít dál, nepřenáší se to geneticky? Už samotná umělá inkubace ve ventilátorových líhních přece vyřazuje jedince, kterým nevyhovují tyto "syntetické" podmínky z populace. Jaký vliv pak bude mít takováto pomoc?

Musím přiznat, že jsem také na pochybách, zda je náš humální přístup správný. Lidstvo jde proti odvěkým zákonům přírody, kde silnější a nejlépe přizpůsobivý přežívá a tím předá ty nejlepší geny další generaci.
Pokud jde o záchranu vzácného, nebo ohroženého živočicha, či o vznik nové mutace pro lidskou potěchu, dá se to nějak pochopit a snad i omluvit.
V přírodě je ale počítáno se ztrátami (přirozenou selekcí). Proto se dospělosti dožije jen malé procento mláďat (ti nejkvalitnější, nejodolnější a nejpřizpůsobivější jedinci).
V této souvislosti mám i určité pochyby o správnosti taktiky boje proti dnes aktuálním nemocem (šílené krávy, ptačí chřipka). V postižené skupině se vyskytují jedinci, kteří neonemocní (jsou imunní). Je otázkou zda je správné vybít celou skupinu včetně těchto odolných jedinců, případně pro jistotu ještě vše v přilehlém okolí. Nezaděláváme si tímto přístupem na mnohem větší problémy v budoucnu? Neoslabujeme tím náš přirozený imunitní systém?

vojtech sterba

20.2.2006 20:46
vojtech sterba

klakier napsal(a):

No já bych to nesrovnával chovatelé nejsou přece matka příroda.

13.3.2008 18:11

Pre Ludmilu som vytiahol "zo zabudnutia" môj starší príspevok, ktorý však teraz pri liahnutí bude asi aktuálny.
Peter

13.3.2008 21:04

Ahojte Peter, ste skúsený chovateľ, preto sa Vás chcem opýtať čo spôsobuje to rozčapenie nožičiek. Či je to teplota alebo vlhkosť? Kamarátovi tento rok vypadlo hodne kurčiat brahmaniek na rozčap. nožičky.

14.3.2008 12:51

lesk napsal(a):
Musím přiznat, že jsem také na pochybách, zda je náš humální přístup správný. Lidstvo jde proti odvěkým zákonům přírody, kde silnější a nejlépe přizpůsobivý přežívá a tím předá ty nejlepší geny další generaci.
Pokud jde o záchranu vzácného, nebo ohroženého živočicha, či o vznik nové mutace pro lidskou potěchu, dá se to nějak pochopit a snad i omluvit.
V přírodě je ale počítáno se ztrátami (přirozenou selekcí). Proto se dospělosti dožije jen malé procento mláďat (ti nejkvalitnější, nejodolnější a nejpřizpůsobivější jedinci).
V této souvislosti mám i určité pochyby o správnosti taktiky boje proti dnes aktuálním nemocem (šílené krávy, ptačí chřipka). V postižené skupině se vyskytují jedinci, kteří neonemocní (jsou imunní). Je otázkou zda je správné vybít celou skupinu včetně těchto odolných jedinců, případně pro jistotu ještě vše v přilehlém okolí. Nezaděláváme si tímto přístupem na mnohem větší problémy v budoucnu? Neoslabujeme tím náš přirozený imunitní systém?

I já v zásadě souhlasím s tím co zde bylo popsáno, příroda je moudrá a nenechá ve volné přírodě zvířata degenerovat, jsou určena k záhubě. Ovšem jeli takto postižené kuře určeno k pozdější konzumaci, klidně zavřu obě oči a ty nožky mu svážu.

14.3.2008 19:59

steval napsal(a):
Ahojte Peter, ste skúsený chovateľ, preto sa Vás chcem opýtať čo spôsobuje to rozčapenie nožičiek. Či je to teplota alebo vlhkosť? Kamarátovi tento rok vypadlo hodne kurčiat brahmaniek na rozčap. nožičky.

To neviem ani ja. Hovorí sa, že kolísanie teploty v liahni, čo si myslím, že nemôže byť pravda, lebo potom by museli mať rozčapené nožičky všetky vyliahnute kuriatka, keďže sa kolísanie teploty dotýka všetkých nasadených vajec v liahni.
Skôr to môže byť slabším vyliahnutým jedincom.
Ale väčšine pomôže zviazať nožičky a po 3 dňoch nik nespozná, že malo kuriatko problém po narodení.

14.3.2008 20:24

To neviem ani ja. Hovorí sa, že kolísanie teploty v liahni, čo si myslím, že nemôže byť pravda, lebo potom by museli mať rozčapené nožičky všetky vyliahnute kuriatka, keďže sa kolísanie teploty dotýka všetkých nasadených vajec v liahni.
Ale väčšine pomôže zviazať nožičky a po 3 dňoch nik nespozná, že malo kuriatko problém po narodení.

snažila jsem se dopátrat, co způsobuje roztažení nožek. Tedy kromě aktuálního působení okolí - klouzavý podklad třeba. Nenašla jsem nikde nic.
Jen že, při nedohřátí - to by asi odpovídalo nízké teplotě při líhnutí se uvádí že je líhnutí opožděné, vleklé a kuřata jsou slabá, špatně stojící na nohou.
Můj osobní a ničím nepodložený názor (opravdu se mi to ještě nestalo) je, že se podařilo "udělat" velké kuře v malém vejci. Ale může to být blbost.

17.3.2008 10:23

Kuriatka s roznožkou mi pripomínajú udalosť s brojlerovými kurčatami asi 4 týždňovými. Sedeli na pätách, ťažko alebo vôbec nevstávali. Nápravu sme dosiahli podávaním hypermangánu do vody na pitie. Kurence po 5 dňoch krásne chodili.
Jednalo sa tu o uvolnenie väziva šľachových pošiev napínacích svalov na končatinách. Toto býva spôsobené nedostatkom mikroprvkov - konkrétne mangánu.
U vyliahnutých kuriatok by som postupoval ako Peter, s doplnením výživy o mikroprvky.

Nemyslím si, že je namieste názor, že príroda sa nemá regulovať. Nemá - v prípade, keby sme našu hydinu považovali za divé vtáctvo, nebola by domestikovaná a mala by zachované všetky reflexy pre vyhľadanie si potrebných živín samostatne. V chove je za výživu zodpovedný chovateľ a má sa čo najlepšie postarať o každého živého tvora. Otázne je zaradenie do chovu - ak za príčiny nedokonalosti jedinca môže chovateľ.

K roznožke - skúsil by som podávať chovnému kŕdľu počas znášky násadových vajec hypermangán do vody / farba šípkového čaju/ a zároveň odporúčam o doplnenie prípravkom so zvýšeným obsahom selénu.

Mangán - významná úloha v udržiavaní správneho tonusu / napätia / šliach, šľachových pošiev a úponov svalov.

Selén - nevyhnutný v tomto prípade pre rozvoj a rast vyzretej svaloviny, kumuluje sa vo vajciach, potrebný pri kŕmení zmesami s vysokým obsahom bielkovín.

Skúste to.
MVDr.M.Kelecsényi.

17.3.2008 17:19

kele napsal(a):
Kuriatka s roznožkou mi pripomínajú udalosť s brojlerovými kurčatami asi 4 týždňovými. Sedeli na pätách, ťažko alebo vôbec nevstávali. Nápravu sme dosiahli podávaním hypermangánu do vody na pitie. Kurence po 5 dňoch krásne chodili.
Jednalo sa tu o uvolnenie väziva šľachových pošiev napínacích svalov na končatinách. Toto býva spôsobené nedostatkom mikroprvkov - konkrétne mangánu.
U vyliahnutých kuriatok by som postupoval ako Peter, s doplnením výživy o mikroprvky.

Nemyslím si, že je namieste názor, že príroda sa nemá regulovať. Nemá - v prípade, keby sme našu hydinu považovali za divé vtáctvo, nebola by domestikovaná a mala by zachované všetky reflexy pre vyhľadanie si potrebných živín samostatne. V chove je za výživu zodpovedný chovateľ a má sa čo najlepšie postarať o každého živého tvora. Otázne je zaradenie do chovu - ak za príčiny nedokonalosti jedinca môže chovateľ.

K roznožke - skúsil by som podávať chovnému kŕdľu počas znášky násadových vajec hypermangán do vody / farba šípkového čaju/ a zároveň odporúčam o doplnenie prípravkom so zvýšeným obsahom selénu.

Mangán - významná úloha v udržiavaní správneho tonusu / napätia / šliach, šľachových pošiev a úponov svalov.

Selén - nevyhnutný v tomto prípade pre rozvoj a rast vyzretej svaloviny, kumuluje sa vo vajciach, potrebný pri kŕmení zmesami s vysokým obsahom bielkovín.

Skúste to.
MVDr.M.Kelecsényi.

Konečne aj nejaký doktor -veterinár, čo rozumie aj hydine. Privítali by sme aj častejšie Vaše komentáre na týchto stránkach, keďže si tu radíme ako vieme, ale všetko len hobby chovatelia.

Práve cez víkend som vyliahol 240 kureniec 8 plemien. Je zvláštne, že len u Rýnyskych jarabičích sliepok bolo cca 6 kureniec, ktorým sa nožičky na široko rozchádzali. Dostali ihneď "putá" a dnes už behajú po vlastných a zajtra im putá rozstrihnem.
Ostatné kurence takéto problémy nemajú.Pritom krmivo dostávajú všetci rovnaké.
Keďže to bola len malá časť z vyliahnutých kureniec a len v jednom plemene, je možné že Rýnska sliepka po ktorej pochádzajú môže mať nejaký nedostatok niečoho, čo sa prenáša aj na životaschopnosť zárodkov.
Práve som kúpil Liacox (1000 dávok) za 450 Sk, kedže menšie balenie nebolo.
Tak ich aj hned zavakcinujem proti kokcidioze.

19.3.2008 16:14

kele napsal(a):

Skúste to.
MVDr.M.Kelecsényi.

Pane doktore, a nemá podávání hypermanganu negativní účinek na střevní mikroflóru ? Jak víme, manganistan draselný je dost účinná desinfekce.
A ještě by mě zajímalo, zda podle vašeho názoru souvisí s karencí manganu i pohybové problémy přežvýkavců v jarním období - měla jsem vždy za to, že to souvisí spíš s nedostatkem Ca a vitamínů A a D. Děkuji za odpověď.

19.3.2008 20:04

jirinajanickova napsal(a):
Pane doktore, a nemá podávání hypermanganu negativní účinek na střevní mikroflóru ? Jak víme, manganistan draselný je dost účinná desinfekce.
A ještě by mě zajímalo, zda podle vašeho názoru souvisí s karencí manganu i pohybové problémy přežvýkavců v jarním období - měla jsem vždy za to, že to souvisí spíš s nedostatkem Ca a vitamínů A a D. Děkuji za odpověď.

Dezinfekčné účinky má roztok hypermangánu silne fialovej farby, na pitie sa musí podávať roztok sfarbený ako slabší šípkový čaj - podávať na pitie 5 - 7 dní. Pre kľud svedomia môžete hydine dávať do pitia probiotiká - Avibion alebo Propoul podľa návodu aspoň 21 dní.
Pohybové problémy prežúvavcov na jar súvisia s prvou zelenou pastvou. Mladá jarná pastva má vysoký obsah dusíka a vody, nízky obsah mikro a makroprvkov. Problémy sa dajú odstrániť zvýšeným prísunom SELENU, MANGANU a viacprvkovým minerálnym lízom, ktorý sám osebe v kombinácii s mladou pastvou nestačí.

23.2.2011 19:24
kittikit

XXX.XXX.54.237

Takže jsem to vyzkoušel na housatech, provázky jim sundám pro jistotu až koncem týdne. Zvykly si na ně a běhají jak čamrdy. Tímto děkuji za rady Petrovi a Honzovi (jeden z Blavy, druhý mčf). :-)

1.3.2011 17:59
mismonik

XXX.XXX.150.88

Tak jsem jednomu kuřátku ted taky svázala nožišky ,ale napadá hodně na jednu stranu tak snad to pomůže je to Brahmánka a vylíhla se o den později .

19.3.2012 13:55
hudos00781

XXX.XXX.110.10

vyliahli sa mi kuriatka a iba u dvoch sa rozchádzali nohy jednému sme ich zviazali a už chodi dobre ale druhé ma jednu nohu dobru a druhu taku do boka pomôže to aj jemu? chcem ich zachrániť pretože z 10 vajec sa ich vyliahlo 6 a nechcem aby uhynulo

19.3.2012 18:01
joginger

XXX.XXX.127.37

Nevím, my jsme na tom byli loni stejně, nožka byla do boku. Zkoušeli jsme je přivazovat k sobě, měla jsem snahu ho zachránit, ale jak rostlo nožka ne nespravovala, spíš se to horšilo. Jezdilo po bříšku, mělo ho odřené, nakonec skončilo pod kamarádovou sekyrou, neměla jsem to srdce ho dál trápit. smajlík

19.3.2012 18:10
peter z bratislavy

XXX.XXX.188.74

Nemá zmysel trápiť kuriatko s deformovanou nôžkou. Tam nejde o "rozbiehavosť" nožičiek, ale o vrodenú vadu. Tam putá nepomôžu.

19.3.2012 19:04
hudos00781

XXX.XXX.110.10

ja som sa naňho pozeral a ono ju má stále zdvihnutú hore a stojí iba na jednej nohe vôbec ju ani nepoloží na zem ako keby ho bolela

19.3.2012 19:08
peter z bratislavy

XXX.XXX.188.74

Ešte raz - nejde o rozchádazajúce sa nôžky ale o vývojovú deformáciu a nemá zmysel ho trápiť. To sa nedá napraviť. Bude mrzák a bude sa trápiť.

21.3.2012 08:29
ponka1

XXX.XXX.42.108

To je zajímavé řešení,každý rok utrácím tyto ,,žabáky" v počtu 2-3 jinak jsou životaschopná a mají velkou chuť k jídlu,ale jsem zastánce přírodního výběru,a měla bych strach takto upravené kuře použít dál do chovu,asi je to problém s kyčelnímy klouby a muže to být dědičné,ale možná se pletu.naštěstí je to jen kuře.Kdyby to byl papoušek tak to asi vyzkouším.smajlík
Na fotce ti dva rousňáci vlevo...

18.3.2014 09:12
fo3k

XXX.XXX.219.204

Ale je to fajn pocit, ked mu pomozete,..Ozivujem koli fotkam a postupu. Nakuknite. Nevedel som ze sa to uz riesilo.smajlík

18.3.2014 09:45
karji

XXX.XXX.31.31

naštěstí je to jen kuře?

Myslím si, že je to jedno jestli papoušek nebo kuře. Když je Váš názor nepřenášet dál do chovu. Já bych pomohla oběma. I líhnutí v líhních je proti přírodě. Jitka

tatin

18.3.2014 10:23
tatin

XXX.XXX.215.33

Srozjetýma nožičkama u kuřat jsem se nikdy nesetkala ,ale zato jsem to měla u bažantů ,krůt a perliček a taky u pštrosů ,ale místo té niti vám doporučuji tenkou gumičku mám s ní dobré zkušenosti nezařezavá se do nožiček nit tahásmajlík ostatní drobotina.

18.3.2014 17:18
ponka1

XXX.XXX.88.99

jo včera jsem utratila dva takové denní žabáky,když jsem je svázala, tak se ostatní do provázku pustili,hned mu to rozvázali....

29.3.2014 10:52
faith68

XXX.XXX.76.121

Dakujem za navod,kuriatku to pomohlo hned po prvom dni.Mam ho ale poznacene,sledujem ho a do chovu urcite nepojde.Je sikovne a nedalo by sa rozoznat od inych.smajlík

15.4.2014 13:39
clown

XXX.XXX.134.226

me to moji blbosti (kluzky povrch vyhrivaci desky) udelala jedna mala tusim dvoutydenni slepicka cinske krepelky ...,

po 4 dnech a nasledujicim tydnu, jsem uz nepoznal ktera slepicka to byla
pouzil jsem tedy prouzek lekarske naplasti (papir), kazdy den jsem to prelepoval a kontroloval a dobry .. smajlík

sice je to proti prirode, ale proc kvuli moji blbosti utracet male zviratko, ktere za to fakt nemohlo.

kazdopadne dnes vim, ze vyhrivaci podlozka byla omyl, byla derovana, takze u jine zapadl dolu drapek a byl problem na svete .., dnes je z podlozky umela kvocna a je klid .. , proste jsem pridelal 5 nozicek a je to ..

15.4.2014 14:06
janasedl

XXX.XXX.142.24

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dají kuřátka označit, když mám společně kuřátka od více kmenů a potřebuji je pak od sebe rozeznat. Děkuji J

15.4.2014 14:06
janasedl

XXX.XXX.142.24

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dají kuřátka označit, když mám společně kuřátka od více kmenů a potřebuji je pak od sebe rozeznat. Děkuji J

16.4.2014 13:13
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

janasedl napsal(a):

Existují křídelní značky s čísly, případně na nohu navlékněte kroužek z brčka, pozor na rychle rostoucí nohu, pak vyměnte za větší - třeba z mekáče. Až dorostou do velikosti č. 8 dají se koupit již zacvakávací barevné a číslované kroužky. Pak dávat č. 10 a další. Dokud neokroužkujete svazovými. Někdo doporučoval kroužky používané ke svazování listů papíru nastříhat...nevím, nezkoušel jsem. Nebo po dobu než okroužkujete kupte žárovku navíc a dejte je od sebe.

16.4.2014 13:22
clown

XXX.XXX.134.226

jee a ja se nechtel ke krouzkumm z brcka priznat, ze bych byl za nekoho, kdo ty zviratka muci smajlík ... ja tedy oznacuji potecionalni kohoutky, tam kde to neni poznat ihned .. , abych mel napovedu, ze to mozna kohoutek je smajlík

16.4.2014 13:24
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

clown napsal(a):
jee a ja se nechtel ke krouzkumm z brcka priznat, ze bych byl za nekoho, kdo ty zviratka muci smajlík ... ja tedy oznacuji potecionalni kohoutky, tam kde to neni poznat ihned .. , abych mel napovedu, ze to mozna kohoutek je smajlík

Nesmíte to tak "žrát"smajlík, nesmí se samozřejmě zapomenout sundat a aby nedošlo k uškrcení nohy.

16.4.2014 13:52
clown

XXX.XXX.134.226

tak ja to mam u krepelek, takze velkost staci i do dospelosti :)
jen jim pred tim hezky tu nozku namazu lubrikantem, aby jim to lepe klouzalo smajlík, abych je neodrel ..

6.8.2014 20:23
aivenhou

XXX.XXX.137.130

Mne sa to stalo u moriek jedna morka sa vykľula z rozčapenými nožičkami,postupoval som presne ako to bolo popísane v hore uvedenom príspevku,stačilo jeden deň a o 24 hodín bolo po probléme.Môj názor je, že by bolo škoda ho kvôli tomu utratiť.

8.8.2014 10:34
clown

XXX.XXX.134.226

Minuly tyden, to same u jedne hedvabnicky .., a protoze to byla kuratka nepribuzna a urcena na chov, tak jsem to zachranoval .. po 3 dnech vse super. Po dalsich trech dnech jsou to poznal jen podle toho, ze kure melo oholene nohy od naplasti :)) Jinak absolutne bez sance ho poznat mezi ostatnima.

Přidejte reakci

Přidat smajlík