Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2017 11:21
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

Dobrý den, znovu otevírám téma líhní. Vím dobře, že podobná diskuzní témata už tady byly, hodně jsem jich už pročetl, ale většina z nich je už dlouho neaktivních a já bych rád využil možnosti aktivně diskutovat s lidmi, kteří chtějí diskutovat a to v reálném čase. Z tohoto důvodu nevidím důvod, proč toto aktuální téma znovu neotevřít a něco se dozvědět nového.
Zvažuji koupi nové líhně za rozumnou cenu a chtěl bych se zeptat na Vaše doporučení, popřípadě odrazení od koupi. Zatím se mi nejvíce líbí varianta líhně real/covina, ale narazil jsem na zajímavé alternativy a to tyto líhně na obrázku. Jedná se o líhně Janoel? Má někdo zkušenosti?

10.12.2017 17:05
jo012810

XXX.XXX.96.211

Téměř v každé líhni bude zkušený líhňař úspěšně líhnout. jde i o to, kolik času musí věnovat obsluze. Horší je to se začátečníkem. "Blbuvzdorné" líhně najdete u automatů Rcom a Brinsea, kdy i začátečník vylíhne, z biologicky kvalitních vajec, skoro vše oplozené a téměř bez obsluhy. Jsou to taková Volva, či Meďouři mezi líhněmi. Možná někdo vyzkoušel i jiné výrobní značky a může porovnoat více výrobců...

10.12.2017 18:14
ovecka

XXX.XXX.180.37

jo012810 napsal(a):
Téměř v každé líhni bude zkušený líhňař úspěšně líhnout. jde i o to, kolik času musí věnovat obsluze. Horší je to se začátečníkem. "Blbuvzdorné" líhně najdete u automatů Rcom a Brinsea, kdy i začátečník vylíhne, z biologicky kvalitních vajec, skoro vše oplozené a téměř bez obsluhy. Jsou to taková Volva, či Meďouři mezi líhněmi. Možná někdo vyzkoušel i jiné výrobní značky a může porovnoat více výrobců...

Naprostý souhlas. Pro začátečníka se nevypltí šetřit na líhni a pak se pracně experimentováním dobrat průměrného výsledku. Je daleko lepší si připlatit (a dost podstatně) za kvalitní líheň, kde se dobrá vejce vylíhnou téměř stoprocentně.
Levná líheň může slabší povahy odradit od chovu, nikdo se rád nedívá na nedolíhnutá mrtvá kuřátka.
Pamatujte na heslo našich babiček: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci.
Držím palce při výběru. Dana.

10.12.2017 22:48
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

jo012810 napsal(a):

Děkuji za odpověď. Něco nalíhnuto už mám, ale toho času kolem toho skákat už tolik ne, takže tajně pokukuji po mercedesu RCom King Suro 20 a volvu Brinsea octagon 20, ale teď před Vánocemi si říkám že ty peníze vrazím radši do dětí a spokojím se se škodovkou. Ne tak drahou ale přes to spolehlivou a zapojím děti do inkubace a pomůžou s obsluhou. Problémem je najít tu škodovku no do clea nebo makrové líhně se mi nechce.

10.12.2017 23:02
zatloukallukas

XXX.XXX.116.253

ovecka napsal(a):
Naprostý souhlas. Pro začátečníka se nevypltí šetřit na líhni a pak se pracně experimentováním dobrat průměrného výsledku. Je daleko lepší si připlatit (a dost podstatně) za kvalitní líheň, kde se dobrá vejce vylíhnou téměř stoprocentně.
Levná líheň může slabší povahy odradit od chovu, nikdo se rád nedívá na nedolíhnutá mrtvá kuřátka.
Pamatujte na heslo našich babiček: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci.
Držím palce při výběru. Dana.

Děkuji za odpověd. Tím heslem našich babiček se většinou řídím, ale napadlo mě jestli náhodou nějaká z těchhle líhní není kvalitní na tolik abych to s ní zkusil teploměr i vlhkoměr mám, ale nedolíhnutá mrtvá kuřátka bych rozhodně nechtěl zapříčinit. Uvidíme, ještě mě napadlo podívat se na něco lepšího z druhé ruky, ale to je asi moc velkej risk. Děkuji za ty palce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2017 05:12

Dobrý den já jsem na tom stejně děsně váhám mezi těmito: Rcom 50 MAX - 11 990Kč, Bios Mono 50 -11 834Kč a Brinsea Ovation 56 EX - 9 990Kč. Kapacity velice podobné a renomované značky. Já chtěl původně tu MONO 50 ale bohužel neznám nikoho kdo by jí měl a mohl mi o ní podat informace. Janoel si pořídila kamarádka letos brzo na jaře. No a říkala, že už by jí podruhé nekoupila. Líhla hhlavně kuřata od svých slepic a nejlepšího výsledku dosáhla asi 50 %. Na druhou stranu je tu i taková část lidí co s ní je spokojená..No je to docela oříšek. Kor když už na mě ten Ježíšek tak tlačí Držím Vám palce při výběru Jan.

11.12.2017 10:44
slovensko

XXX.XXX.178.6

Ja mam staru biosku 60 a som s nou maximalne spokojny. Len treba mat cas sa s vajickami 2x denne pohrat pri otacani. Drzim sa navodu a vzdy sa vyliahne skoro vsetko oplodnene. Mam ju v obyvacke, kde je stala teplota 22 stupnov.

13.12.2017 17:38

Dobrý den, je tu někdo kdo se může podělit o zkušenosti s líhní s Cleo 5 DTH? Děkuji.

13.12.2017 22:18
ovecka

XXX.XXX.180.37

Tyhle líhně se tu již řešily: https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/638819/kdo-ma-tuto-lihen-quot-cleo-quot#a3296034

Kvalita odpovídá ceně a tomu i výsledky. Pokud jste zdatný líhňař, tak i slušně vylíhnete, pokud začátečník, tak to budou vyhozené peníze a nejspíš zklamání. Dana.

14.12.2017 02:38
asitakhle

XXX.XXX.35.40

Pak je tady alternativa pro šikuli a vyrobit si líheň z lednice či mrazáku.Několika lidem jsem to už zasílal, materiál mohu dodat, popis výroby také. I s dvěma obacáky /kus 1100Kč/ vyšla zhruba na 3000Kč. Pokud chcete obracet ručně /je to otrava při větším množství/ tak ji vyrobíte do 1200-1400 Kč.
Alternativa Mercedes zadarmo neexistuje, ale levněji se dá pořídit.

Ta Janoel na vašich obrázcích je dobrá jen ta :obrázek úplně vpravo, ostatní jsou kopie bez větrání a to ještě tuto zmíněnou musíte mít při líhnutí obloženou v polystyrénu, jinak úspěch líhnutí je špatný protože špatně izoluje, ten plast není tak dobrý izolant.
Ale jinak opravdu to tady všechno bylo již popsáno, nevím co chcete jiného slyšet, ty zkušené to nebaví to tady vypisovat každému zvlášť, to snad chápete.

14.12.2017 12:35
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.na obrázku vypadají celkem hezky, ale když jsem tyto líhně real, kovatuto a janoel viděl v reálu na celostátní v lysé, tak mne nadšení přešlo.ten plast, z kterého jsou vyrobeny je naprosto nekvalitní, má velké tepelné ztráty do okolí líhně.hodnotu má pouze ta elektronika, ale také rozhodně ne v řádu tisíců korun.kolega nade mnou má naprostou pravdu.kupte si pouze komponenty, a vyrobte si svojí.v pohodě se vejdete maximálně do dvou tisíců korun.

14.12.2017 13:54
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Mám hodně starou líhen´ Bios ío na líhnutí housat, je to úplně starý kus, ale moc dobře líhla, po poruše termostatu mi ji manžel předělal na digi a je po líhnutí, nejsem schopna ustálit teplotu...budu s tím muset na příští sezonu něco udělat...jinak byla výborná, jen se musela dvakrát denně obracet vejce, ráno, večer, ale stačilo..ted´mám asi 3 roky covatuto 162, s automatickým obracením vajec, je sice plastová, ale mám ji v teplé místnosti, takže spotřeba energie nízká...jsem s ní spokojená, téměř všechno, co je oplodněné, se vylíhne..také můžu odjet na pár dní a vše je v pořádku(kromě nebezpečí výpadku proudu, že..)líhnu v ní většinou kuřata..

14.12.2017 19:49
slamos1

XXX.XXX.52.72

Jako začátečník jsem začínal na žárovkové z dřevotřísky, jsou tam 4 60w žárovky a šlo to parádne, jenže jsem byl mezi kolegy k smíchu tak jsem koupil prvne Srbskou, nic nevylíhl a hodil ji do popelnice, pak Italskou a bylo to to samé a nakonec jsem se vrátil k žárovkám a je pokoj, líhl jsem kachny, huse, kuřata, perličky a bažanty.

15.12.2017 13:42
hajčus

XXX.XXX.45.233

Dobrý den. potřeboval bych radu ohledně líhně. Mám doma skříň podobnou lednici od firmy kofola od výrobku Natelo. Tato má plynulou regulaci teploty v rozmezí 0-50°C, kdy vzduch je ohříván spirálou a teplý vzduch je vháněn ventilátorem do bedny. Toto celé je prosklené a opatřené drátěnými rošty. Celkový obsah je cca 60l. Používám to na rozpouštění medu ve sklenicích. Nyní uvažiji o tom, že bych jí použil zároveň jako líheň na kuřata. Myslíte, že to je vhodné?

15.12.2017 15:17

hajčus napsal(a):
Dobrý den. potřeboval bych radu ohledně líhně. Mám doma skříň podobnou lednici od firmy kofola od výrobku Natelo. Tato má plynulou regulaci teploty v rozmezí 0-50°C, kdy vzduch je ohříván spirálou a teplý vzduch je vháněn ventilátorem do bedny. Toto celé je prosklené a opatřené drátěnými rošty. Celkový obsah je cca 60l. Používám to na rozpouštění medu ve sklenicích. Nyní uvažiji o tom, že bych jí použil zároveň jako líheň na kuřata. Myslíte, že to je vhodné?

To by chtělo přeměřit líhňařským teploměrem a ověřit, jestli je teplota v celém prostoru stejná a taky jak stálou teplotu dokáže držet ten termostat.

16.12.2017 12:05
asitakhle

XXX.XXX.35.40

hajčus napsal(a):

Musíte brát v úvahu, že v líhni není možné mít silné proudění vzduchu jako máte nyní, jen aby se vzduch jemně převaloval jinak vysušíte vejce a nic se nevylíhne. Současně s tímto souvisí udržení správné vlhkosti a správné větrání, tedy částečná obměna vzduchu.Tam kde je sklo se bude vlhkost srážet, bude to nejstudenější část, tak to sklo bych částečně uteplil polystyrenem/ třeba i z venku/ a nechal jen průzor pro pozorování.Tolik můj názor, třeba má někdo i jiný. Teploměr jaký tam máte nemusí vyhovovat líhni, možná bude třeba přesnější, vlhkoměr doplnit.

16.12.2017 17:36
kk

XXX.XXX.172.44

Dobrý den, real/covina...no nevím jak ostatní, ale za mě je to vyhozené peníze...mám covinu a teplota není stejnoměrná po celé ploše líhně...u okrajů je nejnižší ve středu nejvyšší...a ještě se liší místně...při továrním nastavení 37st. je teplota od 36,2 do 41 st. navíc obracák při dosažení maximálních poloh má tendenci jako by ťuknout na doraz a tím klepne i s vejci...za mě taky nic moc...výrobce doporučuje minimálně 2x denně vejce rotovat po líhni...aby se ty z přehřátých míst dostaly na ty studená...z praxe...po neúspěšných pokusech a proměření jsem z coviny vyhodila obracák...a pak proměřila líheň digitálním čidlovým teploměrem a označila jsem si místa fixou, kde je konstantní teplota v požadovaném rozmezí...když jsem pak na ty místa dala vejce a ručně obracela, tak se zadařilo vylíhnout...ale jest pravdou...že těch míst bylo pouze asi 12 (v líhni na 24 vajec)...při líhnutí křepelek jsme měli největší úspěch...protože doba inkubace je nejkratší a nedá se za tu dobu tolik pokazit smajlík v poslední sezoně se nám v tom podařilo vylíhnout i husy, ale s tím, že pouze 3 vejce neb víc jsem neměla odvahu dát kvuli těm teplotám..prostě to byl jen pokus. Taky se v ní špatně udržuje požadovaná vlhkost...obzvlášť na vodní drůbež je to mizerný...na slípky ještě když nalijete hned od startu obě nádržky a na dolíhnutí i tu prostřední. Pak jsem se na tuhle líheň vybodla a koupili jsme si tu rcom king suro 20 a naprostá automatika a spolehlivost za ty stejné prachy jak ty realky/coviny...jen nám začíná být už malá kapacita :-D ale to je zas věc jiná. A tu covinu používáme na osychání drobotiny...ta si pak najde místo, kde jim teplota vyhovuje smajlík

16.12.2017 17:37
kk

XXX.XXX.172.44

začátek napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3119189/liahen-bios-09/.

Ještě než sem zabrousila na tuhle debatu, tak jsem se na ten inzerát dívala...ale ježíšek letos musí pořídit jiný věci...jinak tahle je taky dobrá smajlík

16.12.2017 20:00

Za čtverku je ta plechovka už dost drahá.Všechny komponenty jsou už sakra za zenitem a pokud vám na líhni odejde byť jen drobnůstka, je po vejcích.Mám také tuto biosku, ale nejdřív odešel integrovaný obvod - špatně se shání, pak termistor - tentýž problém, a tak jsem 2 krát během roku přišel o celkem drahou násadu - předloni. Navíc se je u některých kusů problém s nastavením teploty, protože potenciometr má bídně nastavenou citlivost. A i po kompletní generálce už prostě nechtěla jet na 100%.Předělal jsem ji tedy na elektroniku a zase krásně šlape. Totéž jsem udělal i u menší verze a líhnivost fantastická. A ještě mi došlo, že teploměr už do ní také neseženete. Pokud ji pošlete na opravu do biosky s jakýmkoliv problémem, budete se divit co bude oprava koštovat.

16.12.2017 20:08

I když, furt lepší než ty plastové hrůzy za tisíce, to už radši obyčejnou IQ 103.Pokud se na ní člověk naučí a není to těžké, docílí pak stejné líhnivosti jak v biosce. Pokud je v místnosti konstantní teplota 20 - 23 st, tak stačí jen dolévat vodu a obracet. Chlazení je také důležité, ale i bez něj se dá celkem slušně nalíhnout. Prostě jen ve druhé fázi otáčet pomaleji.Doporučuji však líhnutí bez obraceče a přemísťování vajec ze středu na okraj a naopak alespoň jednou za dva dny.Vhodné je ji položit na polystyrenovou podložku a první týden okolo spodní části omotat deku či miralon. Teplota je pak stabilnější.

Přidejte reakci

Přidat smajlík