Dobry den myslite ze ma zmysel kupovat takuto liahen ? Aka moze bit asi stara? A je sanca ze bude fungovat este niekolko sezon? Dakujem za rady.
wyandotte
napsal(a):
Dobry den myslite ze ma zmysel kupovat takuto liahen ? Aka moze bit asi stara? A je sanca ze bude fungovat este niekolko sezon? Dakujem za rady.
Všetko záleží od ceny, aká je cena?. V prvom rade na liahni chýba ortutovy teplomer. Liahne sú to kvalitné no aj nová sa môže pokazit. Je otázne ako ju dotyčný vyťažoval či liahol iba pre seba či išla pol roka v kuse. Takže asi tolko.
Asi pred 20ti lety jsem koupila pres inzerat Biosku 90, byla v hroznem stavu, ovladani nastaveni teploty spravovane, uplne jsem se zdesila, jestli to bude fungovat...fungovalo teplotu drzela presne, zadny problem, naucila jsem se s ni zachazet, vyzkousela v ni lihnout, housata se lihla, jedna radost..predloni odesel termostat, muz tam dal novy, digi, a je po lihnuti, neudrzi mi teplotu...takze ja bych ji koupila, byla jsem s ni vrlice spokojena..
Ja mám tri biosky, vyrobené v roku 1988, jednu som repasoval, a všetky makajú akoby boli nové... perfektne držia teplotu, a výsledky liahnutia, pokiaľ sa budeš držať presne podľa návodu, sú viac ako uspokojivé... týmto liahňam niet čo vytknúť... a keby bola nejaká závada, v bioske sedlčany ti ju bez problémov opravia a nastavia... je to taký starý rolls royce medzi liahňami... a kľudne ju môžeš používať aj pol roka v kuse...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je na 60 vajec, tak bych nad 1800, - kč nešel.
Toho by som sa asi nebál, že je stará, a skús na cene vyjednávať... ono ceny na inzerátoch sa furt navyšujú preto, lebo predávajúci ráta s tým, že sa cena bude okresávať... napíš mu niečo v toém zmysle, že ju vezmeš hneď, ale nech dá dole z ceny 25%... neviem, prečo pristúpite hneď na cenu, aká je v inzeráte... cenu jednoznačne zjednávaj...
Dakujem vam za radu snazim sa pan povedal ze 10e je ochotny spustit co ma asi nespasi moc kebi viac beriem ju hned. Moc sa do elektriky nevyznam preto aom sa pytal ci nevadi ze je stara tepelne teliesko a celkom elektronika ci nemoze odist. Lebo led tam mam davat novy termostat tak to si mozem spravit krabicu aj sam.
V tomto vlákne sa píše o tom, ako som liahol kuriatka, v tej liahni a úplne bez vody... je to od prvého marca v tom vlákne a tam si pozri aj presvietené vajcia ako majú byť... aj výsledky liahnutia, je tam dosť fotiek...
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3068801/jaro-uz-se-to-blizi#a3070267.
Tu je toho dosť o starých bioskach a spomína sa tu aj voda
https://www.ifauna.sk/clanky/hydina/240-liahne-pre-drobnochovateov.
Ešte raz zopakujem... mám originál liaheň bios, návod mám od fy. Bios, kde sa o vode nepíše nič, ba dokonca sa píše, že nieje potrebné vôbec nalievať vodu... tie liahne sú konštruované tak, že nevysušujú vajcia uložené v liahni... ako sa začnú liahnuť prvé kuriatka a začnú sa v liahni sušiť, tak tam bude tak vlhko, že z tej liahne bude voda kvapkať... neliahol som v tej liahni raz, a sem píšem preto, aby som novému majiteľovi liahne troška pomohol... viac sa k tomu vyjadrovať nebudem !
nomad72
napsal(a):
Ešte raz zopakujem... mám originál liaheň bios, návod mám od fy. Bios, kde sa o vode nepíše nič, ba dokonca sa píše, že nieje potrebné vôbec nalievať vodu... tie liahne sú konštruované tak, že nevysušujú vajcia uložené v liahni... ako sa začnú liahnuť prvé kuriatka a začnú sa v liahni sušiť, tak tam bude tak vlhko, že z tej liahne bude voda kvapkať... neliahol som v tej liahni raz, a sem píšem preto, aby som novému majiteľovi liahne troška pomohol... viac sa k tomu vyjadrovať nebudem !
Líhně BIOS byly svého času špička, tak někde před 40 roky. A stále jsou spolehlivé, ale určitě vyžadují alespoň základní znalosti o líhnutí. Mají membránové termostaty s mikrospínačem a je třeba nastavovat teplotu zkusmo a trpělivě a i s ohledem na teplotu místnosti, v níž je líheň. To vše je v návodě. Určitě se v ní dá líhnout, ale je to jako ych si koupil Tatru 57B a nebo dnešní Š fabii. Obě auta mě spolehlivě přepraví z bodu A do bodu B, jen ten komfort je jiný...
slovensko
napsal(a):
Merfi, keby som ju vedel opravit, tak by som ju zobral. V navode bios monoplast 60 je v stati vlhkost, ze sa dolieva voda. Ked pridem domov, tak to odfotim a dam sem.
Netreba ju opravovat.Funguje aj s tym cinskym termostatom.Len ten je naozaj na dlhodobe liahnutie nevhodny...Ak si niekto donesie svoj termostat, tak ho tam nahodim na pockanie..Ja som kupil Madarsku PLMachine F500, takze ju nepotrebujem.
Co sa tyka vhlcenia, tak nomad72 ma pravdu.Liahol som v nej aj vodnu hydinu a nebolo treba ziadne dovlhcovnie.Vajcia vobec nevysusovalo(nieje tam ventilator) a ked sa zacali liahnut, tak tam bolo vlhkosti az az.
Pokiaľ budem čakať na fotku z návodu liahne bios, ja tu priložím doslovný prepis z návodu :
Líhně MONO jsou řešeny tak, aby nevysoušely nadbytečně vejce a není proto nutné vkládání nádobek s vodou. Pouze od doby, kdy se objeví asi 10 % naklovaných vajec a kdy se přestává chladit, se při ranním a večerním obracení vajec orosí vejce vlažnou vodou - nejlépe mlhovkou (fixírkou) – ovšem jen tolik, aby na dně líhně nestála voda.
Vlhčení se omezí, jakmile se začne na vnitřních stěnách víka srážet vlhkost. U líhně OB8-039 je při vlhčení třeba dbát na to, aby vysrážená vlhkost neucpala ventilační otvory.
Tak se vlhčí až do konce líhnutí, ovšem nesmí být vlhčena vylíhnutá kuřata.

nomad72
napsal(a):
Pokiaľ budem čakať na fotku z návodu liahne bios, ja tu priložím doslovný prepis z návodu :
Líhně MONO jsou řešeny tak, aby nevysoušely nadbytečně vejce a není proto nutné vkládání nádobek s vodou. Pouze od doby, kdy se objeví asi 10 % naklovaných vajec a kdy se přestává chladit, se při ranním a večerním obracení vajec orosí vejce vlažnou vodou - nejlépe mlhovkou (fixírkou) – ovšem jen tolik, aby na dně líhně nestála voda.
Vlhčení se omezí, jakmile se začne na vnitřních stěnách víka srážet vlhkost. U líhně OB8-039 je při vlhčení třeba dbát na to, aby vysrážená vlhkost neucpala ventilační otvory.
Ano, ale jen v případě dostatečně vysoké vzdušné vlhkosti v místnosti.
Já musím i do biosky vkládat misku s vodou, protože se u mě vdzušná vlhkost v místnosti kde líhnu pohybuje pod 50%. A bez vody jsou výsledky líhnutí o poznání horší.
wyandotte
napsal(a):
100e bola cena povodna. Uz ju mam doma aj z nahradnou membranou. Uz len neaky navod zohnat. A naucit sa snou robit. A otazpcka este voda sa dava kam? Lebo dole na dne su dierky vraj od vyroby.
Poslala jsem vám originální návod na Bios Mono 30 na mail. Třeba se bude hodit. DAna.
napsal(a):
Ano, ale jen v případě dostatečně vysoké vzdušné vlhkosti v místnosti.
Já musím i do biosky vkládat misku s vodou, protože se u mě vdzušná vlhkost v místnosti kde líhnu pohybuje pod 50%. A bez vody jsou výsledky líhnutí o poznání horší.
Dobry, a nestaci vajicka len porosit vodou.
Orosenie vajec je len kratkodobá záležitosť.Prudko zvýši vlhkosť, ale potom aj prudko klesne.Ešte horší prípad je keď máte špatný rozprašovač a voda po vajciach steká.Oveľa vhodnejšie je použiť väčšiu špongiu a zrezať ju na plocho.Čím väčšia plocha tým lepšie.Špongiu použiť len na jedno liahnutie, alebo ju po liahnutím zdezinfikovať v mikrovlnke, alebo namočením do chloramínu.Vyčisť a môžte použiť na ďalšie liahnutie.
Tak som nasiel navod a prikladam foto, kde sa pise ako sa udrzuje vlhkost v liahni. To co tu pisal nomad je pravda, ale to pisu o vlhceni vajec.
Také mám líheň starou 30 let od firmy Bios Sedlčany. Stále je tato firma opravuje, klidně si ji kupte, případně si ji necháte opravit. Koupila jsem i digitální líheň od jiné firmy, ale jsem z ní nešťastná...
neumím v ní líhnout, pořád píská, pořád se jí něco nelíbí.
Tento týden, jsem ji nechala opravit, když mi loni upekla housata.
Velká spokojenost, výborná komunikace s firmou. Pokud nenajdete kontakt na netu, ráda poradím.
mimag@seznam.cz.
Moji drahy chovatelia ďakujem vsetkym za rady vsetko uz chapem len s nastavenia teploty kedy ma zapinat a kedy vypinat mam stale gulas... ako nastavim tou membranou abi vypla na 38.2 a zopla na 37.6 napriklad ? Je tam len srobik a na nom ta membrana da sa len tocit do lava znamena plus do prava minus. Liahen zopina cca v 6min intervaloch ale teplota moc kolise zatial ju skusam prazdnu ked tam budu vajcia urcite budu drzat teplotu. Ale na prazdno liahen vyhreje na 38.2 a vypne ale potom pocas 6 min klesa az na 35.4 a az potom zopina. Ked vypne a otvorim ju tak zopina hned. Dakujem.
Dobrý den, šteluje se jen vypínací teplota a tady vám poradí. Líheň MONOPLAST 60
Přirozené líhnutí drůbeže ustupuje v dnešní době stále více do pozadí, nejen vzhledem k požadavkům na množství vylíhnuté drůbeže, ale hlavně vzhledem k přednostem umělého líhnutí.
Líheň MONOPLAST 60 je určena pro líhnutí všech druhů drůbeže, bažantů, koroptví i křepelek. Svou kapacitou a konstrukcí je určena nejen drobnochovatelům, ale nalézá výhodné použití i v zoologických zahradách či chovatelských spolcích. Je vyrobena z plastického materiálu s izolačními vlastnostmi. Je vybavena elektrickým vyhříváním s automatickou regulací teploty a světelnou signalizací. Předností líhně MONO Plast 60 je především nízká spotřeba elektrické energie, dobré a vyrovnané líhnutí.
Technické údaje : Průměr líhně 500 mm Výška 270 mm Napětí sítě 230V,50 Hz Příkon 90 VA Hmotnost cca 5 kg Teplota v místnosti 15 oC – 28 oC
Druh vajec : počet vajec - slepice 60 ks - kachny 50 ks - krůty 50 ks - husy 30 – 35 ks - bažanti 100 ks - koroptve 140 ks
Výrobce : BIOSKA SEDLČANY s.r.o. Tel.318 821 335 Havlíčkova 447 Tel./fax 318 821 426 264 01 Sedlčany E-mail info@bioska.cz http://www.bioska.cz.
nomad72
napsal(a):
Lihla jsem v biosce 90 housata, na dno lihne jsem vkladala namoceny hadr..housatka se lihla jedna radost..kuratum bych vlhkost nezvysovala, jak pišou v navodu..
wyandotte
napsal(a):
Moji drahy chovatelia ďakujem vsetkym za rady vsetko uz chapem len s nastavenia teploty kedy ma zapinat a kedy vypinat mam stale gulas... ako nastavim tou membranou abi vypla na 38.2 a zopla na 37.6 napriklad ? Je tam len srobik a na nom ta membrana da sa len tocit do lava znamena plus do prava minus. Liahen zopina cca v 6min intervaloch ale teplota moc kolise zatial ju skusam prazdnu ked tam budu vajcia urcite budu drzat teplotu. Ale na prazdno liahen vyhreje na 38.2 a vypne ale potom pocas 6 min klesa az na 35.4 a az potom zopina. Ked vypne a otvorim ju tak zopina hned. Dakujem.
Příteli, ono je to složité a zároveň jednoduché. Teplota vhodná k líhnutí není jen jedna konkrétní, je to určitý interval ve kterém vývoj fyziologicky probíhá (slepice taky není schopná zajistit jednu přesnou teplotu. Tedy, tato líheň bude mít přirozený oběh vzduchu, tedy i teploty. Proto jsou u těchto líhní nastavovány relativně vyšší teploty. Hodně záleží i na teplotě místnosti ve které je líheň (optim.stabilně 22-26 °C). Topení asi zajišťují topné spirály (ty mají jistou setrvačnost i po vypnutí), termostat bude lihový membránový. Vždy je dobré se nejprve řídit návodem výrobce, případně předem zkontrolovat přesnost teploměru (ale tady bude asi starý dobrý rtuťový či lihový a ty bývají OK). Pro první nastavení bych tam dal nějakou hlubší misku aby dělala tepelnou setrvačnost (tak jako budou dělat později vajíčka) Myslím, že návod na vaši líheň bude asi tady:
https://www.ulozto.cz/!DErPszH5/lihen-monoplast-pdf.
Ano je to navod ku nej dakujem vam za odkaz. Ale v navode je popisana len teplota kedy liahen vypina. Vsetko ide podla navodu vypne na 40 stupnov ako je v navode ale mna znepokojuje to ze klesa az na 35.5 co je asi malo. Ale sedi aj popisany cas ze liahen bi mala bit vypnuta 2x dlhsie ako ked hreje. Neuskodi vajciam ta nizka teplota? Lebo to tam nikde njeje spominane ze pokial bi mala klesnut. Cakal som ze bude kolisat tak 0.6 ° najviac 1 °...
wyandotte
napsal(a):
Ano je to navod ku nej dakujem vam za odkaz. Ale v navode je popisana len teplota kedy liahen vypina. Vsetko ide podla navodu vypne na 40 stupnov ako je v navode ale mna znepokojuje to ze klesa az na 35.5 co je asi malo. Ale sedi aj popisany cas ze liahen bi mala bit vypnuta 2x dlhsie ako ked hreje. Neuskodi vajciam ta nizka teplota? Lebo to tam nikde njeje spominane ze pokial bi mala klesnut. Cakal som ze bude kolisat tak 0.6 ° najviac 1 °...
Termostat spíná na teplotu u stropu, až tam budou vajíčka mají jistou tepelnou setrvačnost. To že spíná pří 35,5, tak ta 35,5 je tam chvilku a pak zase vyleze až na 40, takže v čase tam bude průměrně okolo 38. Bude to fungovat. Do té "hlubší misky" při prvním nastavení jsem myslel dát vodu (aby tam byla nějaká hmota akumulující teplo). Věřte výrobci, případně vyzkoušejte a nedělejte z toho "vědu".
Do této líhně bios 60 se voda lije do vnitřních plastových prolisů. Ne nějak moc jenom tolik aby se nesrážela na stěnách líhně. Teplotu sledujte pouze vypínací jak klesá nebo stoupá na to neberte ohled sledujte jen teplotu při vypnutí. Při vyšším stádiu inkubace se pak teplota termostatem snižuje, protože tato se začíná sama v líhni zvyšovat. Mám stejnou líheň víc než 10 let a je naprosto spolehlivá.
Lukas9999

XXX.XXX.234.143
Zdravim mate to este na predaj?