Pozerala som vlákna o určení pohlavia, ale aj tak si nie som istátak ak by ste vedeli poradiť budem rada.
Taky bych potřeboval poradit. Když jsem je napodzim bral, tak mi paní říkala, že je tam jeden kohoutek a 5 slepiček. Ale nějak se mi to nezdá.
Děkuji.
Dotaz začátečníka.
Chci se zeptat jestli je nějaký fígl jak donutit perličku zasednout (popřípadě jí nějak napomoct ). Mám 4 perličky. Ty nanesly do 4 hnízd už víc jak 12 vajíček a žádná zatím nezasedla. Jsou společně se slepicemi. Kdybych je oddělil do malého prostoru (králíkárny) každou zvlášť, mělo by to nějaký smysl?
Děkuji za odpovědi!
Jose P.
napsal(a):
Dotaz začátečníka.
Chci se zeptat jestli je nějaký fígl jak donutit perličku zasednout (popřípadě jí nějak napomoct ). Mám 4 perličky. Ty nanesly do 4 hnízd už víc jak 12 vajíček a žádná zatím nezasedla. Jsou společně se slepicemi. Kdybych je oddělil do malého prostoru (králíkárny) každou zvlášť, mělo by to nějaký smysl?
Děkuji za odpovědi!
nemělo by to smysl, jedině pustit na volno.
Jose P.
napsal(a):
Dotaz začátečníka.
Děkuji za odpovědi!
Smysl by to nemělo. Stejně jako slepici z sezení nedonutíte, už vůbec nelze uměle vyvolat kvokání u perliček.
Perličky jsou velice plachá a nervní zvířata, pokud by měly zasednout, potřebovaly by k tomu klid. Toho, pokud je chováte se slepicemi nemůžete docílit. Slepice je budou při sezení rušit.
Ale odchovat perlata pod perličkou není úplně nemožné - potřebují k tomu, soukromí, klid a trochu štěstí, aby se nestaly obětí predátorů. Po vylíhnutí potom omezený prostor, aby perlátka neuvláčely k smrti.
Nám se občas stane, že perlička zakvočí, ale je to 1 kus z 10 - 15 slepic. Bohužel zasedne většinou slepicím do snášedla, kde ji slepice podnášejí a jinak stresují. Pokaždé, když jdeme kolem, vyletí vystresovaná z hnízda ven.
Smysluplnější nám přijde odchovávat perlata pod náhradními matkami (kvočnami).
Zkuste si něco o odchovu perliček načíst...
http://www.chovzvirat.cz/clanek/795-chov-perlicek/
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7074/perlicky-domaci/
foto z netu...