Marně se snažím vzpomenout si na znění té básněé.
Březen, na gauč vlezem a ani v Dubnu z něj neslezem?
Nebo to bylo
Březen, ani náhodou nikam neslezem, a to tak, že nikdy...?
No, ještě chvilku o tom budu přemýšlet... A vy víte kde. Ámen z mých kamen.
No a co by to bylo za Jaro, kdyby se obešlo bez Vlašek - neobejde, že.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teda, na to, že se letos nebude líhnout, jsou ty vejce nějak moc počmáraná
Jo aha, letos vlastně nelíhnu. A sakra... Díky za připomenutí.
Ale tak...
Jen jsem si chtěl ověřit, zda Majorský kohoutek je plodný
a jestli ta nová slepička (no, slepička, spíš Vzducholoď) od Friedela Kathana je chovná. Že...
Po prosvícení to samozřejmě hned vytáhnu z eletryky. Určitě...

Šmarjá, nešmarjá...to jaro mě zničí, když nemám líheň a teplou odchovnu..... Hedvábky kvokají jak o život, přes zimu mraky vajec a jakmile bude stabilní teplota, tak už to vidím. Kvokat budou všechny a vejce z nich nevypadne žádné

honzapm
napsal(a):
Jó hochu, to je daň za né zcela povedený výběr plemene, žé?
Nebo je na těch hedvábničkách opravdu něco zajímavého, co ušlo mému ostrogaučozraku?
Tedy kromě toho, že umí krásně splynout pod krtincem.
To je naopak zcela cílený výběr plemene, jako vášnivý zahradník amatér jsem si nemohl pořídit slepice, které by mi zahradu přeorali. Takže proto HE, sice taky místy ořou, ale naštěstí jen pod keři v mulči, ale ani tak v záhonech mezi kytkama neudělají nějakou extra škodu a navíc je zastaví plůtky kolem. A fakt je úžasné sledovat chlupaté jasně bílé koule na sytě zeleném trávníku. Tedy pokud z těch koulí nezbude na trávníku jen hromádka peří po třídícím zásahu psa, že....
honzapm
napsal(a):
Jo aha, letos vlastně nelíhnu. A sakra... Díky za připomenutí.
Ale tak...
Jen jsem si chtěl ověřit, zda Majorský kohoutek je plodný
a jestli ta nová slepička (no, slepička, spíš Vzducholoď) od Friedela Kathana je chovná. Že...
Po prosvícení to samozřejmě hned vytáhnu z eletryky. Určitě...
no já jsem teprve dneska začal líhnout docela pozdě ale hold slepičky nesnášejí. už se těším na první kuřátka leghornek.
Tak milí přátelé,březen je tu...
mě včera po příjezdu z práce přivítalo 8 sedmitýdenních kříženců Brahmy ,které mám zatím v bedně v bytě.... skákali všude,v ložnici,obýváku,kuchyni,...
úžasné....hned sem si zauklízela
Další líhnutí plánuju až na duben,ale potřebuju ozkoušet australčí vejce,jaksi se mi zdá,že kohout si moc vybírá mezi slepicemi.Nechtěl by někdo vyzkoušet cca 16 ks čerstvých vajec,mám je nachystané,samozřejmě je daruji ,plus přidám pár vajec zahrádkových Brahmánek. ,jen za ifo,jak je to s oplozením?
kastef: tak to by měl vidět můj manžel. Máme dohodu, že v bytě nesmí být nic staršího 14ti dnů z kuřat. Jinak je manžel nepříjemný. Kuřata pak musí do garáže do odchovny.
A přitom zbytek rodiny má doma jiná zvířátka, která papají hmyz. A ten hmyz občas uteče (to nemluvím o tom, že občas utečou ty jejich gekoni), takže když v kuchyni rozsvítíte, tak občas např. narazíte na cvrčka. Naštěstí "na volno" dlouho nevydrží. Tuhle vlezl cvrček ke kuřatům, to byl boj. Sežrali ho s velkou radostí.

kastef
napsal(a):
Tak milí přátelé,březen je tu...
mě včera po příjezdu z práce přivítalo 8 sedmitýdenních kříženců Brahmy ,které mám zatím v bedně v bytě.... skákali všude,v ložnici,obýváku,kuchyni,...
úžasné....hned sem si zauklízela
Další líhnutí plánuju až na duben,ale potřebuju ozkoušet australčí vejce,jaksi se mi zdá,že kohout si moc vybírá mezi slepicemi.Nechtěl by někdo vyzkoušet cca 16 ks čerstvých vajec,mám je nachystané,samozřejmě je daruji ,plus přidám pár vajec zahrádkových Brahmánek. ,jen za ifo,jak je to s oplozením?
Sedmitýdenní kuřata už můžete vyhodit z domu. Udělejte to, taková kuřata Vám jinak budou svými výkaly, položenými všude možně, velice znepříjemňovat život.
Já jsem vyhodil z domu jedno kuře v 6ti týdnech(liliputku) a venku se mu daří dobře, má chuť k jídlu a nevypadá, že by mu byla zima. Teď už je týden venku. Při stěhování ven se trochu čepýřilo, ale velice rychle si zvyklo. Teď mám doma další kuře-taky liliputku vysezenou od holubů.
A husy mi snáší, páří se, jedna ze tří už sedí na patnácti vejcích a už jdou vidět zárodky, už snáší i kachny (divoké a nově už i zakrslé) a mandarinské kačky (3 páry) si obhlíží budky. Karolinky bohužel neobhlíží budky, protože mám jenom jednoho kačera vdovce, kachna uhynula, tak ještě sháním novou.
Už jsem posílal do líhně Moučka Znojmo na vylíhnutí nějaká ta vejce, a to 7 liliputek, 2 křížence a 21 vlašek. Již jsou na světě a vyzvedávat si je budu za týden.
O moje vlašky je takový zájem, že všechna vejce jsou vyprodaná! Ještě, že jsem si vloni pořídil ty dvě plymutky, jinak bychom byli bez vajec.
jo vyhození je v plánu,dávám v toho roční období ven okolo 8 týdne.Jenže ted nejsem schopna dát do pořádku venkovní vyběh,je trochu zdecimován po letních kuřatech.Mohla bych je dát na chodbu,tam je místo,ale někdo mi tu odchovnu musí pomoci přenést.U nás je ted z pracovních duvodu trochu frmol .

Pokud není dospělá drůbež agresivní, tak mohou být takto velká kuřata (přes noc) spolu s ní. Moje vystěhované liliputčí kuře sdílí králíkárnu na noc párem zakrslých kachen a párem holubů. A přes den je na zahradě, má svoje příjemné závětrné místo u sudů, odkud chodí ven jenom najíst, napít a zase si tam sedne, protože tam má tepleji a klid pro odpočinek. Na krmení (granule pro kuřata) si vyletí na sud s krmením a někdy už si bere i zrní od dospělé drůbeže. Když má hlad, tak na sudu na mě i počká, ví, že mu nasypu. Slepice ho venku neklovou ani nehoní. Občas ho vidím sedět na stromě nebo nějaké střeše, je to letec. Zatím je sám. Vypadá to, že z něj bude kohout. Je skoro celý bílý, má hezké utváření motýlkového hřebínku. Bohužel jsem ho nefotil.
Já používám jako odchovnu velké akvárium. Z něj ty potvory jen tak nevyletí.
Ale nejlepší jsou živé kvočny, zde fotka z podzimu, tyhle potvůrky jsou po matce hedvábničky a otci vlašce, ještě je mám doma, 4 slepičky a 2 kohoutci tam běhají. Opravdu zajímavé slípky (v podstatě chocholaté vlašky), až najdu foťák, tak je musím vyfotit.
Na kvočny je letos připraveno 5 hedvábniček a 1 brahmánka kolumbijská.
Tak koukam,ze uz se to všude lihne,žeby už bylo jaro?😀mně se v úterý z 60 vajec vylihlo 45kuřat,z toho asi 30vlasek(pokazde napocitam jiny pocet😁),zbytek krizenci s maranskou..loni jsem mela lepší skóre,kuratka mi letos zůstávala mrtvá ve vajicku,premyslim,kde jsem udelala chybu..ale abych toho neměla málo,už jsem zakoupila 60vajíček rodajlendky,ted ještě cekam na orlovky od kamarádky a lihneme znovu!!😁....od hus mám teprve 1 vajicko,snesene hezky,1.3.,včera,tak husi lihen Bios,ještě odpočívá..

Dnes jsem dostala fotku Arnyho, bratra Norinky. Toho stejně starého bratra :D
Norinka má ten největší koš, co ve zverimexu zrovna měli a takovou palici jako Arny teda nemá
Jsem měla na dva dny odděleného kohouta orlováka, co vyrostl s druhým a na ty dva dny byl oddělený jenom do vedlejší voliéry. Viděli na sebe přes pletivo. Ale už se nedalo dát je dohromady. Normální kohoutí zápasy co se pak dělo. Do dvou minut jsme je museli oddělit už na doživotí (toho jednoho).
Tak jsem dnes hledal v inzeratech jestli se daji koupit NV nosnych hybridu, tim myslim vejce ze kterych se mi vylihne nosny hybrid a ne vejce ktere snesl nosny hybrid a narazil jsem na inzerat:
"Nabízím NV nosného plemene Bovans Brown" cena 10kč/kus.
Tak sem ted z toho uplne hloupej, ktera z tech dvou moznych variat to asi je, jak to chapete vy ostatni?
javorka
napsal(a):
Tohle?
Ano, tohle je Bovans brown.
Ale to neresi otazku zda jsou v inzeratu nabizena nasadova vejce, ktere sneslo tohle plemeno (hybrid) nebo vejce z ktereho se tento hybrid teprve narodi. Mozna, ze to vypada jako totez ale podle me to ne i totez, jestli ze plati ze nosny hybrid je finalni produkt.

petan83
napsal(a):
Ano, tohle je Bovans brown.
Ale to neresi otazku zda jsou v inzeratu nabizena nasadova vejce, ktere sneslo tohle plemeno (hybrid) nebo vejce z ktereho se tento hybrid teprve narodi. Mozna, ze to vypada jako totez ale podle me to ne i totez, jestli ze plati ze nosny hybrid je finalni produkt.
nemyslím si, že od kteréhokoliv malého chovatele, který bude inzerovat na bazoši, koupíte násadová vejce, která hledáte. ono na to potřebujete rodičovský chov a rodiče hybridů doma lidi na dvorcích prostě nemívají, protože se dají koupit jen přes prarodičovský chov
Je to inzerat tady z ifauny. Ale nikde jsem nasadova vejce na internetu ze kterych se hybrid narodi nenasel, takze predpokladam ze se bude jednat pouze o vejce hybridu. Tak za takove vejce chtit 10kc mi prijde jako nesmysl, takove vejce prodava otec za 3 kc, ma pouze hybridy a jednoho kohouta, takze v podstate prodava nasadova vejce ke konzumaci

oplodněný vejce jsou údajně zdravější, tak co, když to někdo koupí
nejnovější vejce šest z osmi, tak na to Hans asi přišel

Jeden malý chlapeček se vždy před spaním pečlivě modlil. Jednou tatínek řekl, že si synkovu modlitbu poslechne. Tak večer se zastavil s uchem na dveřích. Synek odříkal Otčenáš a poté: "Dobrou noc, tati, dobrou noc mami, dobrou noc babi, sbohem dědo." Týden na to dědeček umřel a tatínek si vzpomněl na divnou modlitbu a ho to překvapilo. Proto se večer zase zastavil u dveří a poslouchal: "Dobrou noc tati, dobrou noc, mami, sbohem babi." Za týden umřela babička. Tatínkovi už se to vůbec nelíbilo, a o to více ho šokovala večerní modlitba: "Dobrou noc, mami, sbohem, tati." Neváhal, vzal vkladní knížky a jel si na týden užívat zbytku života. Chodil po barech, nechal se doprovázet sličnými ženami až na hotelový pokoj... Po čtrnácti dnech vyvádění (když mu došly peníze) si uvědomil, že před týdnem měl umřít a pořád žije. Jel tedy hned domů. Hned u dveří na něj Vyrazila jeho žena: "Ty svině ožralá, co ty seš to za člověka, všechno jsi propil, taháš se s děvkama, soused umřel a ani na pohřbu jsi mu nebyl...!"
1978milan
napsal(a):
Doporučuju zajet do líhně Studenec okr. Třebíč,teda pokud to nemáte daleko.
Líhnou dominanty ve všech barvách a násadovky prodávají za 5 Kč. A aspoň budete mít jistotu co se vám vylíhne.
Jednodenní vysexované kuřičky mají za 26,- nebo 27,-.
Mrkněte na jejich stránky Dominantcz.cz
To mam daleko, ale mam v okoli 2 drubezarny tak zajedu tam a rovnou vezmu ty vysex. kuratka, asi to bude nejlepsi. 90% krmiva mam zdarma a krmit stejne musim chodit a jestli 50 nebo 100 kurat je uz jedno. Porad to bude levnejsi nez aby si tata kupoval 20-25 kuric. Chtel jsem mu nalihnout cistokrevny slepicky z meho chovu, to by bylo zadarmo a to nechce, ze malo snasi .
Nejvíc mě zaujaly závěry Švédsko-britského výzkumného týmu...
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6511/prubeh-oplozeni-u-drubeze/
Pořád řešíte příbuzenku u slépek... ale co příbuzenka u lidí?
https://www.novinky.cz/veda-skoly/498952-potomci-velkomoravskych-velmozu-ziji-mezi-nami.html

při použití dostatečného počtu generací v rodokmenu jsou příbuzní všichni se všemi.
ale potomek velmože nemusí být přece produkt příbuzenské, jen prostě pokračuje v nepřerušené linii po otci:)
u mnoha ptáků s polygynním uspořádáním, kde větší samci drží harémy či místa na tokaništích, samice ovlivňují pohlaví svých mláďat a to tak, že dobře živená samice má spíš syny, kteří mají tím pádem šanci stát se velkými dominantními samci, a hůře živená samice produkuje dcery.
zkoušel někdo efekt diety během sběru násadových vajec?
napsal(a):
při použití dostatečného počtu generací v rodokmenu jsou příbuzní všichni se všemi.
ale potomek velmože nemusí být přece produkt příbuzenské, jen prostě pokračuje v nepřerušené linii po otci:)
u mnoha ptáků s polygynním uspořádáním, kde větší samci drží harémy či místa na tokaništích, samice ovlivňují pohlaví svých mláďat a to tak, že dobře živená samice má spíš syny, kteří mají tím pádem šanci stát se velkými dominantními samci, a hůře živená samice produkuje dcery.
A jak na to....

napsal(a):
Zajímavá myšlenka...Efekt diety ne, tedy co se množství krmiva týká,ale restrikci bílkovin a živin ano, samozřejmě při omezeném výběhu. V jednom líhnutí při počtu kuřat 340 ks. Důvod ale nebyl poměr pohlaví, ale oplození a líhnivost . Oplození tenkrát bylo 96% a líhnivost 100% z oplozených. Od tý doby už při volném výběhu poměr živin před sběrem násadovek neřeším. Tedy u plemen chodivých. Podíl slepiček byl 64%, Víckrát už jsem to ale neověřoval, možná náhoda
Tak březen, zdá se, se nám rozjel na plno, tak (si myslím) byla dneska vhodná chvilka se, na gaučíku, zamyslet nad tím, kdy by bylo nejlepší začít odstraňovat vánoční výzdobu. No, bylo to docela zapeklité, chvílemi jsem si nevěděl rady, takže jsem se usnesl, že toto téma odložím raději na příště, čili na neurčito. Vono to nějak dopadne a letní náfštěvy si již zvykly na mé zaprášené koule, že... Uí.
Zkusmo jsem zapnul líheň, takže mohu říci, že koroptví kohout je plodný na jedničku s hvězdičkou, a majorský též plodný jest. Tak to bychom měli. Tak jsem pln dojmů a očekávání přidal před chvilkou (na zkoušku, samozřejmě), asi 10 stříbrně zbarvených vlaščích vajíček a podobné množství oranžově zbarvených a asi 2,5 násobné množství oranžovokrkých. Slepičkám klíčená pšenice moc prospívá a velikost vajec je olbřímí. Na koroptví a oranžovokrká vejce jest radost pohleděti. Stříbrně zbarvené mají, co se gramáže týká, ještě stále co dohánět, ale nespěchám na ně, jednak letos přece nelíhnu, že, a druhak jsou to komtesy v květnu a červnu líhnuté, čili stále mladistvé.
Oranžově zbarvené - jak která, dcera SuperElity už si jede po matce zděděných 70g a více, a ostatní komtesy jsou také v tabulkách. Majorky údernice nesou nad plán, dnes opět 100% stav kloakální údernosti, takže chválím a nenacházím slova. Tolik slepičí zpravodaj aneb co je na Vlaškáriu nového.
No u mě to bude konečně o víkendu zajímavé. Pravá rcomka už předělaná na dolíheň. Mělo by tam být něco orlovčat a hempšírky.
Levá rcomka tam to teda bude mazec. Protože jsem nasadila 6 vajec se zkratkou OR od líného kohouta a 19. března se vylíhne buď 0 nebo maximálně 1 kuře. A nebude mít kámoše. Ještě tam je 18 vajec od křepelek a tuším 14 vajec půl napůl orlovky\hempšírky. A postupně to budu dávat na dolíheň do pravé rcomky.
No a do plecháčku jsem dala pár vajec křepelčích vajec (už točí 11tý den), ale asi z toho nebude nic. Protože jsem otáčela spodek líhně a nějak jsem se zakecala. Takže jsem nesepnula klíčový přepínač a 4tý den líhnutí jsem netopila asi 5 hodin při zavřené líhni. A druhý den už se tam hřeje ještě 20 vajec hempšírek.

Jedno kuře... no to jediný z dvanácti prvních vajec zatím vypadá,že se v neděli opravdu hodlá líhnout, tak bude holt taky chudák opuštěný
a bude muset počkat týden na další várku
veraboskova
napsal(a):
Tož už zase nesou běžci, bude to chtít přistlat.
Verko,dejte jim radši do kouta vystlanou bednicku,bud plastovou nebo dřevěnou,nizkou,od zeleniny z krámu...na rovné,tvrdé podlaze se jim budou vajicka rozjíždět..dceři indiáni hnizdili pod keři v zahradě,kacenky měly pěkně vyhloubeny důlek v namulcovane kůře..vyvedly 4 kačenky😀, do kachniku nechtěly..
ančovička1
napsal(a):
Kastef,hurá😀moje už také nesou,maji naruzovela velká vajíčka,ale zatim je mám mezi slepicemi,nemam pro ně vyřešené bydleni ..chtela bych byt chlap,abych si uměla ten novy kurnik postavit sama..asi koupim zahradni domek v obi😁.tak ať se vam daří😀
Až po neděli,má foukat silný vítr.
ančovička1
napsal(a):
Kastef,hurá😀moje už také nesou,maji naruzovela velká vajíčka,ale zatim je mám mezi slepicemi,nemam pro ně vyřešené bydleni ..chtela bych byt chlap,abych si uměla ten novy kurnik postavit sama..asi koupim zahradni domek v obi😁.tak ať se vam daří😀
Už i dětem ve školách se snaží dendrově vtlouc do hlavy, že o pohlaví si mohou rozhodnout...Tak se rozhodněte a hup, vyrobte kurník.

ano, dnes už člověk nemusí být chlap, aby si mohl postavit co chce, zvláště když zrovna v tom obi mají oddělení přířezů a člověk může odejít už s nařezaným, což je vlastně skoro stejný jako kdybyste koupila ten zahradní domek. člověk si to doma vymyslí, nechá nařezat, koupí vruty, vrrr a je to.
napsal(a):
ano, dnes už člověk nemusí být chlap, aby si mohl postavit co chce, zvláště když zrovna v tom obi mají oddělení přířezů a člověk může odejít už s nařezaným, což je vlastně skoro stejný jako kdybyste koupila ten zahradní domek. člověk si to doma vymyslí, nechá nařezat, koupí vruty, vrrr a je to.
Bodlinko,dekuji za podporu,asi si nekoho pozvu,tedy truhláře,krasnych prken máme plnou stodolu..ale..nejsou LIDI!!..spis se lidem nechce,což je ten horší případ..😕
..a toto je Igor..úplně šílený pes(nechci psát blbý)..hlidam ho už celou věčnost (pocitově)..děti jely na prázdniny na hory...ale já to vydržím!!😂

veraboskova
napsal(a):
To vypadá že to podle času není ten jedináček... Ale jako teda fakt na rovinu, na ten mrňavej obrázek nekliknu....
Ne ne, jedináček právě šel do dolíhně a při té příležitosti jsem koukala, co další vejce:)
honzapm
napsal(a):
Igor vypadá ale TAK nevinně.
A jak to, že já díky na teplákách mám, i když si je tam ale vůbec nestříhám??
😂😂samovolně se diry v teplakach prosoupou v mistech,kde něco přebývá.tedy mně😂...a Igor?to je nezvladnutelny zdroj energie,za neustálého chrochtani mi spi u nohou,ale fakt,je milý,drahoušek...sice moje tři kočky lezou po stropě,ale my to vydržíme!!!..ještě dva dny😂😂
napsal(a):
Az take jednoduche to nieje.
Dobrý den a ahoj,
všem ifauňákům novým i "starým".
Koukám, že vše běží jak za starých časů. Jaro už je tady a vaše předsevzetí nelíhnout je vidět na plných líhních. Chi chi.
Já jsem po 5 letech přešla na podzim do holek z drůbežárny a nemůžu si stěžovat. Máme jich pět, k tomu od Začátku jednu malou černou Arakaunu, která od loňského srpna dělá jenom okrasu na zahradě. Jinak stále se snažící 2 Hempšírky a 1 Šumavanku od Ovečky, ale těm dávám maximálně tuto sezonu. A jedna ČZK nejstarší z údernic, ta si u nás užije ještě jaro. A k tomu ten AR. neřád kohout Hubert, ten to má spočítané už od podzimu, přes zimu zůstal díky tomu, že se zklidnil, ale minulý týden už na něj bral manžel lopatu. Tak ten tak maximálně týden.
Jinak běžci (Vilém, Jarmilka a Rozárka) stále silná trojka ( ti to mají na doživotí) zatím započali svoje orgie v rozmrzlém jezírku minulý týden, tak jsem zvědavá kdy objevím první vajíčko.
Stav ostatních zvířátek - jeden kocourek (Pepíno 3 roky), bohužel v prosinci vážně onemocněl, nedalo se nic dělat, než ho nechat uspat, abychom mu ušetřili trápení.
A co se týče mého předsevzetí nic letos nekupovat na skalky ani do zahrady (že Javorko ), tak za 14 dní čekám ze Spomyšle 30 jahodníků. Doma už klíčí několik druhů paprik, v pytlíčkách zatím ještě čeká asi 8 druhů semínek rajčat a 5 druhů fazolí. Hlavně na tu Vignu jsem moc zvědavá.
Právě se nacházím ve stavu nemocných (ach ta záda), takže gaučík a tepláčky si užívám každý den. To je tak když si blbka myslím, že protáhnout 50leté tělo jednou za rok po Jizerkách zvládnu hravě.
Přeji Všem, ať se to zdárně klube, rodí, roste atd….. pro radost i ten užitek.
Slibuji, že o sobě dám vědět častěji. Tedy o té milované havěti přeci, myslím.
Já jsem za zvířectvo bojovala dlouho. 5let než byla kralikarna. Pak 3 roky za slípky. Ovšem! Pan domácí je kutil. Kurník stále dolaďuje/ terasa/ místo terasy prosklena stena.
No a teď zvětšujeme výběh. Drůbež dostane další 6m pruh zahrady / sem beztak nikdo nechodí....A můžeš jich mít víc.....
Čapice zdravím a je fajn, že jste napsala jak se máte. Zdravíme Viléma a dámy.
V líhni se během dne vylíhlo první kuře (20tý den). Ale asi to uspěchalo, půlka vajec je oblemstaná od krve. Už je to teda zaschlé, ale pohled to teda není pěkný. Kuře žije, tak si to užije v líhni do ztíra. A doufám, že na ostatní vejce to nebude mít vliv, protože jinak by mě to nepotěšilo.
Ranní pohled do líhně. Už jsou venku i dvě orlovky. To kuře co tam udělalo taková jatka vypadá v pořádku.
Tak je zatím venku 12 kuřat. Jedno se rozhodlo spáchat sebevraždu strčením hlavy do skořápky. TAk jsem vyfotila průbežný stav při jeho záchraně. 9 kuřat je už odsunutých do odchovny. A vyfotila jsem trochu víc první letošní orlovče.
Líhnutí je téměr u konce. Zbývá v líhni 5 naklovaných vajec. Jinak je všechno už venku
Tak sem zas chytla kuřecí "absťák" ,když to tu tak na diskuzi vidím.... ,moje 2 měsíční kuřátka už jsou venku ve vyběhu a mě zas svrbí prsty....sem už počítala jestli bych v mezičase než dám líhnout koncem dubna pro sebe,nestihla vylíhnout na prodej.Jenže,prodávám kuřátka nerada,docela mi vždy přijde,že lidi co si pro ně přijedou,většinou ani neví co je čeká a mě je to líto,že by to mělo kdovíkde skončit.Tak asi ještě počkám.
Ted sem darovala vejce na vyzkoušení,Brahmy OK,tam je to ale jasné,to sem zkoušela sama,Australky jen 60%,kohout je vybíravý moula,má vybraných pár australek ,a nejradši pojímá mladé wyandotky a kříženky araukan.No ale to nevadí,když tak prostě dám víc vajec než jindy.
No ale musím se rozhodnout,jestli jo a nebo ne
Čapice, zdravíme a máváme.
Tak dnešní vaječně úderná statistika.
Majorky 4 slepičky (jedna po odkvokání zatím nenese) - 3 vajíčka
Vlaška koroptví 7 slepic - 7 vajec
Vlaška stříbrně zbarvená 6 slepic - 6 vajec
Vlaška oranžovokrká 15 slepic - 12 vajec
Vlaška oranžově zbarvená 3 slepice - 2 vejce
Konec vaječně úderné kloakální statistiky. Má úcta.
Od odpoledne je dolíhnuto. Z 17 vajec hempšírek 15 kuřat. Z 9ti vajec orlovek 5 kuřat.
Tak jsem přišel o první várku kuřat. Do líhní jsem dával 100 vajec a po třech dnech byl výpadek proudu na dvě hodiny. Při prosvěcování bylo 8 jalových a deset s kruhem smrti. V ostatních byly pohybující se pavoučci. Včera pak od tří do šesti odpoledne opět výpadek (13 den). Líhně jsem přikryl dekama a udržel teplotu 34°C . Pak ale v sedm opět výpadek až do dnešního dne 9°°. Teplota v líhních 17°, takže sbohem kuřata. Nechám líhně běžet, ale byl by to zázrak kdyby se něco vylíhlo. Letos jsem schválně čekal déle, že v březnu už snad nebudou výpadky, omyl. No co už neumíme poručit větru dešti. Naši hasiči přišli o zásahovou erzetu. Spadnul na ni strom, naštěstí posádka byla venku.

třeba to dají, výpadek v prvních dnech inkubace je mnohem horší než výpadek později
U nás to odvlálo přístřešek přes dva ploty. Naštěstí plot to neponičilo a na nikoho nespadlo.
Ahoj ve spolek, tak u nas to vetrisko take napachalo skodu. V lihni nasazeno a tak proc ne nam vypnout proud. Nasadila jsem je v sobotu a proud nejel 10hodin. Teplota vajec byla 27.7°C tak snad to prezila. Moc by me to mrzelo. Nasadila jsem hempsirky jine krve 40ks pak kamaradce chovatelce plymutky zihane 30ks a jeste 15 velsumek...
Chci si objednat livacox Q a chtela bych se vas zrptat zda se to da uchovat cca mesic. Zebychom to upotrebili s ostatnima co v nasem klubu lihnou....
Mejte se fajn at vam el.proud frciii

Olánek
napsal(a):
Ten rošťák,větřík skotačil s lepenkou na střeše chovatelské boudy ve snaze jí obnažit,což se mu částečně podařilo. Podlahu umyla dešťovka a zásoba zrna pomalu začné klíčit,zdravá výživa nejen vlašek nadevše.
..to byl větricek...takový fucak jsem jeste nezažila,v podkrovi nam vrzaly tramy krovu...ale jelikož stale nic nemám(novy kurnik),tak mi nemá co uletět!😁
Ni+Pa
napsal(a):
Ahoj ve spolek, tak u nas to vetrisko take napachalo skodu. V lihni nasazeno a tak proc ne nam vypnout proud. Nasadila jsem je v sobotu a proud nejel 10hodin. Teplota vajec byla 27.7°C tak snad to prezila. Moc by me to mrzelo. Nasadila jsem hempsirky jine krve 40ks pak kamaradce chovatelce plymutky zihane 30ks a jeste 15 velsumek...
Chci si objednat livacox Q a chtela bych se vas zrptat zda se to da uchovat cca mesic. Zebychom to upotrebili s ostatnima co v nasem klubu lihnou....
..píšou 9 měsíců,ale nejmensi davka je na 1000 kuřat(opravte mě,jestli je to jinak),to bych asi zbytek nemela komu udat..
Ni+Pa
napsal(a):
Pročetla jsem kde co tady na ifauně, hlavně se to musí uchovat v ledničce nebo při převozu v chladnu. A odebírat sterilní jehlou předtím protřepané. Ale určitě poradí ti, kdo s tím mají víceletou zkušenost a dělí se. Třeba paní Dana. (Asi jí napsat, nevím, jestli sem ještě chodí)
Věřte, nevěřte. Dneska jsem neodolal a prosvítil vajíčka v líhních. Hned v v prvním jsem zaznamenal pohyb. Myslel jsem je je to jenom jak jsem s nim zakarboval, ale ten pohyb byl i po chvilce klidu. U dalších pěti to samé, pak přišlo na řadu vajíčko kde byl pod černým zárodkem vidět kal. Tam nebyl žádný pohyb. Takže po třech výpadcích proudu, třetí den 2 hodiny, třináctý den napřed 3 hodiny a pak ten samí den opět výpadek tentokrát přes celou noc 14 hodin kdy teplota v líhni klesla na 17°C (mám líhně v garáži) z 82 oplozených vajec přežilo po takovémhle podchlazení 55. Otázka je co se dolíhne a jak to bude životaschopné.
horal
napsal(a):
Věřte, nevěřte. Dneska jsem neodolal a prosvítil vajíčka v líhních. Hned v v prvním jsem zaznamenal pohyb. Myslel jsem je je to jenom jak jsem s nim zakarboval, ale ten pohyb byl i po chvilce klidu. U dalších pěti to samé, pak přišlo na řadu vajíčko kde byl pod černým zárodkem vidět kal. Tam nebyl žádný pohyb. Takže po třech výpadcích proudu, třetí den 2 hodiny, třináctý den napřed 3 hodiny a pak ten samí den opět výpadek tentokrát přes celou noc 14 hodin kdy teplota v líhni klesla na 17°C (mám líhně v garáži) z 82 oplozených vajec přežilo po takovémhle podchlazení 55. Otázka je co se dolíhne a jak to bude životaschopné.
To jsem skutečně zvědav, neboťi u mne 11.3. vypadl el.proud asi na 5 hodin v noci, takže jsem rovněž zvědav. Inkubace 7 den, teplota v místnosti cca 21°C. jednou se mi stalo u křepelek v 5. dni inkubace a líhnivost se snížila asi o 3%, proti normálu....Stále je se co učit a sledovat a o tom je chovatelství.
veraboskova
napsal(a):
Není nad to, když vám jedou tři líhně, když vypnou elektriku
To víte, Věrko. Úprava obrostu genitálií není toliko jen záležitostí módy, že...
No a co je horší, než když člověku vypnou tři líhně? Když jich vypne pět.
Za plotem je tráva zelenější. Známá věc. Gallina mallorquina. Má úcta.
lupus, dobrý nápad. Jenomže jedna moje líheň má 1200 W a ta elektrocentrála je pouze na 750 W. Takže jsme minimálně na trojnásobku ceny. A pak ne každý může používat centrálu. Když ji nechám přes noc před garáži, tak tam nevydrží ani do půlnoci. Také jsem o ní už uvažoval, ale nakonec jsem to zavrhnul, byla by to zbytečná investice.
veraboskova
napsal(a):
Tak vám teda řeknu, že jsem na radu Honzíka v jiném vlákně ostříhala některým orlovkám a hlavně kohoutovi peří hádejte kde A jako vážně, teď jsem prosvěcovala orlovčí vejce a převážná většina oplozená.
..je to tak..stejnou zkušenost mam s brahmankami,kdyz jsem s nimi zacinala,snad vsechna vajicka byla čistá,potom me to napadlo,coz jeste toto zkusit..hned byla téměř vsechna oplozena..kamaradce lihnu orlovky a bohužel,z deseti,ani jedno vejce neni oplozene,škoda..musim se ji zeptat,jestli stříhá slepickam pericka,mozna i kohoutovi..
Je to dost sprosté. TV Seznam mi ukradla téma a název mého vlastního pořadu.
Nezbývá, než si vymyslet (a tentokrát si nechati patentovati) pořad nový.
Nově tedy půjde o Týden na gé, anebo co gé dal i vzal. Má úcta.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-se-chranit-pred-klistaty-ktera-prisla-driv-a-anketa-o-nej-ucitele-ceska-68015?dop-ab-variant=8&seq-no=2&source=hp

Tak vejce, co mělo 21 dní v neděli, je pořád v líhni a pořád není vylíhnuté.
A ne, není chcíplé. Jede gaučík a pohoda. Nebo je retardované, aneb opožděné. Nebo ten údaj o 21 dnech nečetlo?
Až bych si myslela, že jsem to třeba špatně spočítala, ale ne, to vejce má na sobě datum, takže k záměně či omylu dojít nemohlo.
Včera odpoledne se tam vrtělo a ťukalo a dnes už je konečně proklované do vzduchové komůrky, tak co, vylíhne se, nebo chcípne?
napsal(a):
Tak vejce, co mělo 21 dní v neděli, je pořád v líhni a pořád není vylíhnuté.
A ne, není chcíplé. Jede gaučík a pohoda. Nebo je retardované, aneb opožděné. Nebo ten údaj o 21 dnech nečetlo?
Až bych si myslela, že jsem to třeba špatně spočítala, ale ne, to vejce má na sobě datum, takže k záměně či omylu dojít nemohlo.
Včera odpoledne se tam vrtělo a ťukalo a dnes už je konečně proklované do vzduchové komůrky, tak co, vylíhne se, nebo chcípne?
tak ono sa da napisat na vajicko aj zly datum

bery25
napsal(a):
tak ono sa da napisat na vajicko aj zly datum
to asi jo, ale napsat si vložení do líhně 17.2 a myslet 20.2 už vyžaduje jisté umění :)
Teda, to je zas dneska den, to vám řeknu.
Ponejprv si vévodkyně Kate oblékla halenku naruby (takové mezinárodní faux paux,
Olympionik by možná řekl, že i škandál), pak mi kočka snědla svačinu, při pokusu
o odkopnutí slepičího vítečeho z chodníku do trávníku se mi do cesty postavila
přidrzlá oranžovokrká komtesa, takže se to o ni v letu zarazilo, odrazilo se to
a nádherně to skončilo na mé zánovní tenisce, t. č. čisté a vyprané.
A navrch se nám tu začíná rozmáhat jeden takový nešvar - Kloakální depilace.
No tak to mě může zachránit jen jedno jediné místo na světě.
Má úcta.
No jasně že depilace. Ona totiž epilací bychom se mohli dostat do rozporu se zákonem na ochranu zvířat (jak jsem se dočetla na stránkách Klubu Araukan https://araukana.webnode.cz/news/strihani-araukan/ )

A sakra.
A já jsem si říkala, že úprava chocholu vytrhnutím peříček, která překáží vidění, je mnohem rychlejší, účinnější a pohodlnější pro všechny zúčastněné a vůbec lepší než šavlovat nůžkama kolem očí a ono ejhle.
Něco málo že zahrádky. A taky něco z kralíkarny, poslední lonští králíci.

Vylíhlo se! 25. den, ale kromě toho údaje se jednalo o úplně standardní líhnutí úplně normálně vypadajícího kuřete

napsal(a):
Vylíhlo se! 25. den, ale kromě toho údaje se jednalo o úplně standardní líhnutí úplně normálně vypadajícího kuřete
Však mně se jednou pod kvočnou vylíhly vlašky za 23 dnů a pod holuby liliputka za 19 dnů. Obojí standardní průběh, dobré a nenarušené líhnutí, bez ohledu na to, kdy se stalo. Některému kuřeti se třeba prostě nechce. Nebo si nepřečetlo, že se má vylíhnout právě 21. den.
Tak jsem minulý týden poslal 31 majorčích vajíček na Znojemsko.
Včera mi pán nahlásil statistiku - z 31 vajec oplozeno 29.
Takže se klaním a smekám před sexuelním apetitem těchto udatných krasavic.
To po mně asi nemají. Mě tak nanejvýš baví hajání na gé, a žádné jiné činnostě.
Je teda fakt, že majoráček v nouzi nejvyšší klidně opojímá i mladé vlašáky,
tak to bych si asi měl začít dávat na něj pozor. Uí.
Aby těch statistik nebylo málo, tak jsem mu přidal 29 vajec vlaščích oranžovokrkých,
kohout byl u slepic jenom 5 dnů a měl na obsloužení hned 22 žhavých komtes.
Pán byl srozuměn a dostal vejce navíc - a z 29 ks je 22 vajec oplo.
No tak to teda k. střídá n., ale už doopravdy.
A jak Bodlinko to kuře snáší samotu? Mě se včera vylíhla 1 (slovy jedna) křepelka z těch podchlazených vajec. Doufala jsem, že aspoň budou dvě, ale bohužel. Večer jsem jí přendala z líhně do odchovny. Jak se vyjádřil ráno manžel, už nepískala, ale chraptěla. Ale co teď večer sleduju, tak si asi už zvykla na samotu. Musí pár dní vydržet, pak bude mít kámoše.

veraboskova
napsal(a):
A jak Bodlinko to kuře snáší samotu? Mě se včera vylíhla 1 (slovy jedna) křepelka z těch podchlazených vajec. Doufala jsem, že aspoň budou dvě, ale bohužel. Večer jsem jí přendala z líhně do odchovny. Jak se vyjádřil ráno manžel, už nepískala, ale chraptěla. Ale co teď večer sleduju, tak si asi už zvykla na samotu. Musí pár dní vydržet, pak bude mít kámoše.
Kupodivu si nestěžuje a nadávalo jen než se roztopila topná deska. No a jeho zdržovací strategie způsobila, že další se má vylíhnout už za dva dny, takže to spolu zvládneme.
To víte, Olí, jakmile jde o vejce, dokáže si je leckterý pták schovat k tělu a nevydat,
dokud není bezpečno...
Vezměte si takovou slepici na výstavě - stres, změna krmení, osahávání, okukování,
hned zastaví snášku a počkají si až na doma, někdy i 14 dní.
To je zas ráno, vážení. Slavia porazila Seviju, já se za chvilku napiju,
a budu doufat, že na mě do večera nespadne kámen. Ámen.
www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3109336/aprilove-majova-teplakovka
Ách jo, kdepak ty tříleté tepláky jsou?
Tak milí přátelé,dnes sem tedy měla den.....že bych si nejradši nakopala
Svou chybou sem se dnes připravila o krásnou mladou slepičku,kříženku Marans x Brahma,která snášela krásná karamelová vejce,i kuřátka sem po ní vylíhla.Při zavírání dvířek výběhu mi slepice strčila hlavu mezi schodek a dvírka.Ono to není ,že by se v momentě přivřela na fest,ale pak už jí nešla hlava ven.Já akorát byla pro vejce,nebot sbírám do líhně,vůbec sem si nevšimla...sice jak sem odnášela vejce sem po 10m slyšela divné zvuky,myslela sem že ji morduje kohout.Sice sem se vrátila,ale pozdě,slepice už byla téměř mrtvá.Sem s toho uplně hotová,sice máme hodně zvířat,a občas o něco přijdem,ale to se nedá ovlivnit,když něco přijde....ale toto byla moje vina,i když taky vlastně nešťastná nádoda.Ona ta pipina byla taková oražená a všude se cpala.A zrovna moje ochočená,pojmenovaná,a kohoutova oblíbená slepička.Tak sem ji obrečela jak malé děcko.A tak sem seděla se slepicí na klíně na bedýnce a řvala ,ještě že nebyl nikdo doma.
Omluvou mi snad je jen to,že je mi dnes od rána nedobře,včera sem ohavně spadla na dvoře a sem celá pobitá,tak sem ráno sotva vstala a o vše se postarala.Možná bych si jinak všimla a nic by se nestalo.
Byl to hrozný pohled,taková jkrásná pipina a během vteřiny toto.
Kbyby měl někdo z vás jednu zbytnou slepičku nějakou těžšího plemene,Brahmu,Orpi,nebo i kříženku,byla bych moc ráda,protože kohoutek má ted jen 3 pipiny ,ted to bude těžké mu něco sehnat.Mohla bych tam dát nějakou jinou naši slepici,ale ty mám jinde,navíc sou už spolu zvyklé,nechci je stresovat a k brahmám by byly příliš temperamentní.
Sobotní orlovčata. Trošku nedoostřené fotky, ale aspoň něco.
A křepelče z těch podchlazených vajec. Už se pěkně živí.
veraboskova
napsal(a):
Takové věci se občas prostě stanou. Je to smutné, hult to měla někde nahoře napsáno, že se stane tahle nešťastná věc.
no jsem z toho na mrtvici ,chlap mi doma ze srandy řekl,že jsem vražedkyně.No bude ale těžké sehnat druhou pipnu.Měla sem dvě modré se zlatým krkem a dvě černé.Tak ted už nebudu moc ani koukat na barvu,budu ráda,když něco seženu.Ale mám obavu,že ani to ne.
veraboskova
napsal(a):
Sobotní orlovčata. Trošku nedoostřené fotky, ale aspoň něco.
A křepelče z těch podchlazených vajec. Už se pěkně živí.
krásný bobci,já mám zájemce na kuřátka tak sbírám vajíčka,v neděli zapnu líhen.
Jen ta zavraždená slepice,tedy to mě sebralo.Kdybych ji našla mrtvou,náhle tak to beru,ale taková zbytečná smrt.Ach jo.
Kastef,odkud jste? Ja od Časlavi a mám 3 krizenky brahmanky s maranskou,tak bych mohla darovat..ale jsou letos asiv 3leté, dve mam černé se zlatym krkem,jedna černá,stribrny krk...ta největší snáší takovato vejce..
Teda, to je počasí. Ale nelenil jsem a výjimečně opustil gaučík. To abych zasázel nějaké růže, co ve středu přišly od Austina, a když už jsem byl v tom bahnění, tak jsem ještě zasadil jednu velice nób žlutou velkou pološvestku ´Tipala´, kterou už jednu mám, ale je tak vynikající, že jsem si řekl, že jen jeden strom plné bříško nedělá, že. No a pak ještě hrušeň ´Isolda´, to je moje oblíbená šťavnatá. Je sice na kdouloňové podnoži, takže jí nedávám u nás moc šancí, ale snad trochu povyroste a bude z ní možné vzít roub a naroubovat nějaký hrušňový semenáček.
Komtesy mi u toho pomáhaly a množství zkonzumovaných žížal bude docela jistě větší, než malé. Zahradu kolem Vlaškária mohu nyní už naprosto bezpečně nazvat kamenolomem, neboť na každou vysazenou růži či strom připadají dva, v případě ´Isoldy´ čtyři, kýble kamení. Naštěstí je fšude kolem dost krtinců, tak nebyl problém jámy naplnil hezky zpracovanou zeminou. No jsem to ale šikula, hned se musím pochválit a už honem utíkám vy víte kam.
ančovička1
napsal(a):
Kastef,odkud jste? Ja od Časlavi a mám 3 krizenky brahmanky s maranskou,tak bych mohla darovat..ale jsou letos asiv 3leté, dve mam černé se zlatym krkem,jedna černá,stribrny krk...ta největší snáší takovato vejce..
tak sem zkoušela nenápadně otuknout manžela,jestli bychom nedojeli...ale podle předpokladu mi řekl,že ted nemá čas jezdit nikam tak daleko.
Co se dá dělat,zkusím zajet v neděli na burzu ,ale moc šancí tomu nedávám.
kastef
napsal(a):
tak sem zkoušela nenápadně otuknout manžela,jestli bychom nedojeli...ale podle předpokladu mi řekl,že ted nemá čas jezdit nikam tak daleko.
Co se dá dělat,zkusím zajet v neděli na burzu ,ale moc šancí tomu nedávám.
No,je to daleko,to bych tedy pro jednu starou slepici nejela😁..ale urcite u vas poblíž nejakou seženete,ony i maransky jsou dost velké slepice ale i jiné..to se obcas stane,nějaké slepičí neštěstí,ja jsem loni nemohla najit jednu mladou rousnou slepicku,nikde asi pirko a asi za měsíc jsem ji chudinku objevila zapadnutou mezi prkny za kurnikem,kam ta prkna manžel "uklidil"..ten to dostal..proste,stane se..
ančovička1
napsal(a):
No,je to daleko,to bych tedy pro jednu starou slepici nejela😁..ale urcite u vas poblíž nejakou seženete,ony i maransky jsou dost velké slepice ale i jiné..to se obcas stane,nějaké slepičí neštěstí,ja jsem loni nemohla najit jednu mladou rousnou slepicku,nikde asi pirko a asi za měsíc jsem ji chudinku objevila zapadnutou mezi prkny za kurnikem,kam ta prkna manžel "uklidil"..ten to dostal..proste,stane se..
no jsou to radosti,no co už ….chudák malá slepička
ale uplně mě to dostalo.Kdo ted bude se mnou sedět v létě na lavičce na dvoře a pojídat hrušky.(vždycky sem dávala slepici kousnout )No ona vlastně doplatila na svou přidrzlost,jak se cpala za mnou mezi dvířky.
Tak ted budu shánět jinou,asi to nebude lehké a taky chci mít jistotu ,že bude čistá a zdravá,dost si na to potrpím,nebot mám vše aspoň zatím ve výborném zdravotním stavu.Hlavně nějaká větší slepička.Chudák kohoutek,připadal mi dnes uplně přepadlý,oni s touto pipinou vyrostli od vajec.
Na inzerát se zatím nikdo neozývá,což je pochopitelné,ted na jaře.I když už si inzeráty prohlídlo spoustu lidí.
Zítra chci ráno na burzu do Kroměříže,ale nevím,jestli muž bude chtít jet.Je mi ho líto,nebot má jediný den,kdy se může vyspat,je pořád v práci.Tak uvidím,až ho budu budit,jestli bude nevrlý,radši na to kašlu.My pak ještě budem házet hnoje,to bude práce....
Tak uvidím-stejně pochybuju,že by někdo prodával samostatně jednu pipi.Trochu sem přemýšlela,že bych koupila dvě Dominant trikolor,ty se mi moc líbí.Jednou sem měla násadová vejce a vylíhla 25kuřat,bohužel kvůli místu sme jich jako jednodenní hned museli prodat.Neprodaly se mi totiž předtím líhlé kuřátka,tak sem si nechala ty velké,když je nikdo nechtěl,a to byly jiné.Jenže ty Dominant jsou k tomu kohoutovi dost malé.Ale on je zas hodný,a zbytečně slepice nemučí.Spíš mám strach,aby ty divošky nemučily Brahmy,to sou takový jelita,co celý den stojí a sem tam popojdou.Ty Dominant jsou takové lítačky.
Tak mám doma nový přírůstek líheň Bios Monoplast. Manžel pro ní jel až k Pelhřimovu.
Už jsem líheň umyla, vydesinfikovala. A už i zapla. Vypadá to dobře, funguje.
Děkuji paní Ančovičce1 za prima návštěvu a ukázku zvířat. A za nákup husiček...
veraboskova
napsal(a):
Tak mám doma nový přírůstek líheň Bios Monoplast. Manžel pro ní jel až k Pelhřimovu.
pane jo,kolik těch líhní máte?
Já mám tedy jen jednu,alestačí mi to
Ted sem taky před chvílí zapla,nacpala ji plnou,7 vajec Brahmy,3 kříženky Brahma x Marans-in memoriam po té zavraždené slepici ,3 kříženky Araukana x Australka a zbytek do 42ks Australky/z těch bude půlka na nic,kohout je vemeno/.
Minulý rok jsem sekl s hedvábničkami kvůli prostoru a času ale jedno kuře jsem si nechal a vyrostl z něho pěkný kohoutek tak jsem si ho nechal a přidal ho k Amroxkám s tím že na slepici stejnak nevyskočí a když jo Velký kohout ho schodí a ono ne hedvábničák odmala vyrůstal s velkými slepicemi a bere je jako svoje a skáče jak divej.. Před 3 týdny se mi vylíhli pod kvočnou 8 kuřat a dvě s toho kříženci tak uvidíme jak budou vypadat... :) A jinak už mi pípou kuřtata v líhni ze 63 vajec bylo 25 neoplozených pro nás neúpěch byli jsme zvyklí tak na max 10 vajíček ale asi to´bude tím že máme na 34 slepic jednoho kohouta druhý nám přes zimu pošel... Vlastně dva ještě ten malý
no...tak sme se ráno vypravili na burzu do Kroměříže.Lidí,jako kdyby měl být konec světa ,všude plno krámů,zvířat pomálu,když nepočítám holuby,exoti / někteří moc pěkní/,pár králíků,drůbež skoro žádná.Slepice z drůbežárny namačkané jako sardinky pos...né,že u některých nebyla poznat barva,a ty trikolor Dominant ,které bych jediné v nouzi dva kusy koupila stejně nebyly.
Chlap po chvíli nervozní a otravný jak vřed někde/však vy víte,kde /,tak sem ho odstavila bokem s krabičkou cigaret,a oběhla to ještě jednou sama.
No ,tak sháním slepici dál
U nás chlapi dneska schůzují. Aspoň doobjednají kroužky.
A já jsem naložila do líhně 40 vajec orlovek a hempšírek. Ještě tam mám rezervu, asi tam ještě přidám co se sebere dneska.
veraboskova
napsal(a):
Taky doma jednu mame. Ale jaksik nemam odvahu do ni neco dat. Vcera jsme o tom uvazovali nebot mame pres 20 husich vajec a husa ani jedna nemela naznak sezeni. No ale nakonec na to nedoslo huska Margitka me asi slysela a zasedla. Tak vyfasovala svoji kazdorocni trinacku. No a zbytek se musi vejit do lihne. Po vylihnuti je nase Margitka dostane do adopce je to super mama.
V lihni mame nasazeno. 40 hempsirek, 30 plymutek zihanych (pro kamaradku) a 20velsumek take pro kamaradku. Vcera jsme prosvecovali a hempsirky dve neoplozena a dvakrat kruh smrti. Plymutky neoplozene 4 kousky no a nejhorsi velsumky z 20vajec zustalo jen jedno, zbytek neoplozen. Az jsem na to koukala jak z jara ze se to muze stat. Kohout asi stavkoval nebo co. Pan od ktereho vejce jsou mel v predeslem lihnuti z 20 vajec 19 kurat.
Peknou nedeli preji....
Ni+Pa..neoplozena vejce..jsou různé duvody,proč..pisete,že pán je měl oplozene dobře,ale zalezi na tom,jak ta vase vajicka měl uskladnena,jestli je denně obracel,teplota..atd..já nasadova vajíčka mam ve špajzu,stála teplota 16st.denně obracim,kdyz tam jdu😀..od pana jsem kupovala 60ks vajec rodajlendky, neoplodnenych 5..velice pěkné..budou se lihnout za týden..pocitam s tim,že se vsechna kuřata nevylihnou,nektera vajicka byla malá,ale maji šanci😀..a že by u vás byl kohout najednou spatny,to je nepravděpodobné..nebo vas klamal..kdo vi..
Tak jsem doložila líheň. Fotku jsem udělala hlavně abych si mohla v klidu spočítat, kolik vajec jsem tam vlastně dala
Půlka je tam hempšírek, tak to je jistota. A u orlovek se uvidí, dneska vracela do hejna orlovku, co žrala vejce a kohout na ní hned skočil. Podle mě i sluníčko a zelená tráva ty kohouty víc nabudí.
Jinak fotka hempšírek, dostali na sváču těstoviny od včera, tak byly boje o vrtule
a jedna ovčí. Tráva roste, tak jsme ovcím zvětšili azimut pastvy.
ančovička1
napsal(a):
Ni+Pa..neoplozena vejce..jsou různé duvody,proč..pisete,že pán je měl oplozene dobře,ale zalezi na tom,jak ta vase vajicka měl uskladnena,jestli je denně obracel,teplota..atd..já nasadova vajíčka mam ve špajzu,stála teplota 16st.denně obracim,kdyz tam jdu😀..od pana jsem kupovala 60ks vajec rodajlendky, neoplodnenych 5..velice pěkné..budou se lihnout za týden..pocitam s tim,že se vsechna kuřata nevylihnou,nektera vajicka byla malá,ale maji šanci😀..a že by u vás byl kohout najednou spatny,to je nepravděpodobné..nebo vas klamal..kdo vi..
Zeby klamal to mi k nemu nejde. Je to seriozni pan a velkej uspesnej chovatel. Vejce byla 3dny stara a urcite je otacel a uchovaval v stale teplote. Kazdopadne mu to kamaradka povi aby vedel jak na tom jeho kohout je. Je to skoda no. Vim jake to je kdyz se clovek tesi na nove plemeno a najednou z toho pokracuje jen jedno kure. Tak jsem ji rikala ze bude mit partaka do kancelare :) Nastesti ma nasazene vejce jeste u jednoho z chovatelu tak kure nebude samotne.
veraboskova
napsal(a):
Půlka je tam hempšírek, tak to je jistota. A u orlovek se uvidí, dneska vracela do hejna orlovku, co žrala vejce a kohout na ní hned skočil. Podle mě i sluníčko a zelená tráva ty kohouty víc nabudí.
Jinak fotka hempšírek, dostali na sváču těstoviny od včera, tak byly boje o vrtule
a jedna ovčí. Tráva roste, tak jsme ovcím zvětšili azimut pastvy.
Oveny maji supr jeslicky na seno
V takove kovove postylce jsem spinkala jako mala
Posilam jedno foto kohoutka Zmrzlika a holky orlovci co nam tu zdobi dvorek...
Pak jedna k nedelnimu kaficku. Lenicka chtela upect dort, tak misto buchty byl dort
Parádní dort! Moc se mi tam líbí ta limetka, dobrý nápad. Já moc dorty neumím. Nedávno jsem vyráběla podobný a poprvé jsem ho potahovala. To mi moc nešlo. Ale dobrý byl.
Tedy dámy?? Jako jak jako?? Dortíkem na Honzíka??
No tak ale to by ofšem šlo, že ano.
Orlofkou ani Hempšírkou byste mi radost neudělaly, ale ty dortíky... Ách jo.
Uvažuji, jestli bych neměl přejmenoval Majorky na Magorky.
Dneska se dvě z nich totiž pustily úplně klidně do chudáka jednoho tulipánu,
a celý, upozorňuji, celý ho snědly. Trávy a jiné bujné zeleně přitom vůkol hojně, že.
Z té jedné, co je nejvíc pšeničná, se mi narovinu udělalo šoufl čili nevolno, jak do sebe
přímo na frei place přede mnou soukala tu tuhou hmotu. Měla u toho výraz,
jako by to byla největší lahoda světa a mně se ještě nyní, kdy vám o tom píši,
prstíkem čirou náhodou umatlaným od moučkového cukru, který spočívá na povrchu
domácího jablečného zááávinu, uí, který mi dělá t.č. nevinnou společnost na mém
rozlehlém (ano, to je dvojsmysl) gaučíku.
No, musel jsem je z toho záhonu vyhnat.
Ony moc dobře vědí, že tam nesmí chodit, a ani do jahod.
A nejsou blbé. Takže tam chodí. A kdyby jenom tam...

tak seznamování velkýho a malýho je zatím takový rozpačitý. první kuře se druhého kuřete asi trochu bojí. a už je docela běhavý, zatímco druhý kuře by nejradši ještě dospávalo líhnutí, takže prostě nejsou na stejný vlně.
Dobré odpoledne,
tedy Honzíku vy máte ale krásné pšeničky :) Až budu velká (nebo až budou dětičky velké) tak si taky nějaké vlaštičky pořídím...
Jinak se musím pochlubiti, naši kluci ušatí (moravský modrý) absolvovali výstavu.
Jeden sameček vyfasoval 94,5b a druhý 94b. Jsem z nich nadšená....
veraboskova
napsal(a):
Ten dort vypadá fakt náramně
Jinak jesle jsou fakt z postýlky a na fotce je loňský beránek, který je oddělený. Čeká nás ještě jeden porod ovce prvničky. Má už vemínko jak koza. A pořád nic.
Tak co ta vase ovena?? Uz to ma zasebou? Bude foto dalsiho ovciho mimiska :)
Jo jo, přírůstky jsou od včera večera - od prvničky z 2017 nejochočenější ovce které říkáme Pejsek. Dvě jehňata, beránek a ovečka. Tak už ty porody máme za sebou, docela jsem ráda.

Já dneska nebo zítra očekávám líhnutí prvních housat, až bude vylíhnuto, dám vědět, jak to dopadlo. Husa má 16 vajec, zřejmě všechna plná.
Druhá housata čekám začátkem dubna (12 vajec) a třetí po půlce dubna (8 vajec).
napsal(a):
Já dneska nebo zítra očekávám líhnutí prvních housat, až bude vylíhnuto, dám vědět, jak to dopadlo. Husa má 16 vajec, zřejmě všechna plná.
Druhá housata čekám začátkem dubna (12 vajec) a třetí po půlce dubna (8 vajec).
Jakube,v lihni nebo pod husami?

Ančovičko, češky, to je hned jasné kde, i kdybych nenapsal že pod husou. Husa česká se v líhni nemá vůbec líhnout, jedině když vejce přijdou o matku.
Zatím se jim nechce ven, asi to ještě počká. Husa totiž nasedala pozvolna, takže to možná počká ještě do víkendu.
Taky bych rád husy, co nesou do léta, mám na jídlo hrozně rád husí vejce, mám co dělat, abych se udržel a ta češčí násadová si nesnědl! Musím si říkat, že přece nesním husám jejich děti.
Naštěstí jsem si s jedním kámošem domluvil 10 vajec labutích hus. Dnes je doveze. Kdybych měl stálého dodavatel husích vajec, tak bych těch 10 měl do týdne snězených. Ale nejdou tak dobře sehnat, takže s nimi musím šetřit. Kdyby se na inzerátech prodávala husí vejce po 20 Kč za kus s možnost poslání, tak bych je jistě bral.
Husí vejce mám rád, ale maso vůbec, husa mi smrdí. Kachní vejce jsou taky úžasná, na ta snad budu mít štěstí se sehnáním levně větší.
Samozřejmě je vařím dostatečně, kvůli salmonelám.
Jinak jsem prosvítil vejce pod kachnou divokou, 13 ze 14 vajec bylo neoplozených, a to jedno plné je od zakrslé kachny bílé a kačera čárk. strakatého, takže doufám, že to se vylíhne. Důvod je jasný, kačer má amputován 1 cm od konce na penisu (zčernal mu, muselo to jít pryč), takže asi tam to bude, dříve po tomto zakrslém kačerovi (94 bodů) byla káčata, neplodný není. Nechal jsem si ho, s amputovaným žaludem to nikdo nekoupí do chovu a přece svého prvního zakrslého kačera nezavraždím.
Mandarinky už se páří a obhlíží budky, dělají to skoro celý den, karolinky už mám kompletní páru (nekřídlované) a ty si taky dnes obhlížely. Brzo ponesou. Už s odchovem počítám a protože kachničky jsou potvory zdrhavé, létavé a ještě k tomu drahé, tak jsem si pro ně objednal vyrobit 25 kroužků s mým jménem a telefonem.
Zakrslá čárkovaná nese, už mám dvě vejce, a snáší rovnou do budky, nikam nezanáší. Do stejné budky, kde byla vloni. Mandarinky ta samá budka taky zajímá, takže je možné, že pak nepoznám, čí vejce tam jsou. Budek by mělo být víc než kachen nebo stejně.
Každopádně musím vyfotit ty kachničky u budek, je to opravdu hezký pohled.
..tak to bude na dvorecku radosti😀 ..já jsem nikdy české husy neměla,i když moji rodice a prarodiče jiné husy nechovalimeli pro ně vyhrazenou husi zahradu,kde husy měly cely rok zelenou pastvu ,tak se jen prikrmovalo..kacenky mám už jen pizmovky a už začaly snášet,to jsou dobre kvocny a mámy,jako češky..take už jim delam hnizda,kde se dá,nejradsi hnizdi v bednickach pod kralikarnou😁. .za dva dny cekam prvni letošní kralicky a take kuzlatka a k mé smůle jsem chytla virovy zanet průdušek,tak mam atb a funguji tak sotva na 50%..😕..snad to brzy prejde..

Dnes jsem konečně spálila větve a tím končí jarní stříhání a může začít nahrazování pýru něčím jiným, koneckonců jako každý rok.
Kuřata jsem z krabice přestěhovala do větší klece, ale má to nečekaný nežádoucí efekt, jakmile mě nevidí, řvou. V krabici byla ok i v mé nepřítomnosti.
A na zahrádce už je trochu jaro
Přesně tak, půl dne volna a celou dobu venku.
Oschlé orlovče. Jinak další várka orlovčích vajec oplozenost 57%. Pořád se to zlepšuje.
Tak přátelé,dnes sem strávila den doma,nebot z práce mne dnes z technických důvodů poslali domů. .Sice to v sobotu musím nadpracovat,ale co už.
Tak sem dnes přepikýrovala 50 sazenic rajčat,pár kedluben,přesadila domácí kytku ,upekla buchtu a uklidila doma,vyžehlila a vyprala
Také sem dnes prodala poslední nabízené IB,během 6 dní se všechny dostaly ke svým majitelům.A ještě pochybělo.
V líhni se hřejí vejce 5 den,no zítra asi už nevydržím a pár prosvítím.
Za tu mrtvou slepičku sem náhradu nesehnala,tak ,tak začátkem května tam dočasně přemístím jednu její dceru/jedinou,zbytek sou vše kohoutci/,a objednala sem si na kraj dubna nepříbuzná vejce Brahmánek a pak si nechám slepičku ,pokud bude.
Tak z 60 vajec 42 vlašátek rodobarvých,vyzerají krásně akorát nevím jaké mají složení proteinů.Při analýze ztrát jsem zprvu měl podezření na značení vajec před vložením do líhně nebio tužkou neznámého původu.Pak jsem se zaměřil na návodem doporučenou vypínací teplotu 38,5C,ale nenašel nikde,kdo a jak takovou teplotu určil.Pokud je tento údaj odvozen od tělesné teploty kvočny,nelze zjistit dobu ,pravděpodobně v minulém století,tedy zjevně v diametrálně jiných klimatických podmínkách a ani není známo z jakého plemene.Příště si zjistím tělesnou teplotu té které nosnice od kterých budu líhnout,a vypočtenou průměrnou teplotu nastavím v líhni,ovšem za předpokladu,že se dovím,jak se teplota u slepic měří.
Zvažuji nový kurník z kůrovcového dřeva s předpokladem,že při řádné péči o kůrovce budou slepičky dosycovány jeho larvama,doporučuji Ančovičce.
Vera napsala,moje starší dítě,dodnes mi vrtá v hlavě, zda existuje nějaký věk, od kterého m a t k a přestává svého potomka charakterizovat jako dítě,resp.zda vůbec taková hranice existuje.
..tedy Olánku,gtatuluji k vasim vlastickam😇,to je pěkné..to mě se letos stalo,co by se chovateli stát nemělo..z 60ti vajicek oplozenych,asi 50 kuratek,vlasky a krizenky maransky,krasna,zdrava kuřátka,prvne kuřata zobala jahly,byla jako čertici,potom jsem jim dala směs a zacalo se dit..zacala kulhat,padat na nožky,zažívání v pořádku,chuť k jidlu stale..posledni,co me napadlo,podivat se na datum vyroby..smes byla 3mesice prošla!!..prisla jsem zbytečně asi o 20kuřat a některé jeste musim vyřadit..moje blbost,že jsem si to nezkontrolovala a hlavně me to mrzi,od pani kupujeme vsechno krmeni Energys mnoho let..tak už nekupujeme....tak me to mrzi..chudinky kuřátka..to se mi jeste nestalo..ale v pondělí se mi budou lihnout ty rodajlendky,tak se na ne těším a neco podobneho už se mi nestane😢..a na ten novy kurnik si nejspíš pozvu mistra tesaře,když jinak nedáte😁..už aby to bylo😁🐔🐔nebo nebudu mit kam ubytovat ten kuřecí odrost....a pani Verku úplně chápu..mám také nejmladšího chlapečka miminko..už je mu 22😂
Ančovičko,kde žijete,v dobách dávno minulých vyučený zedník,tesař,truhlář zvládl kde co.Dnes musíte,jak to tak sleduji, sehnat specializovaný tým,ovšem při placení se pěkně prohnete.
CHodím pro slepičí vajíčka ve společenství pejska,nacpu je do kapec a šupajdá do chaloupky.No a teď pes bere vajíčka z hnízda huse a nosí mi je před vstupní dveře,zatím bez poškození.
Já, starý šetřílek, jsem přišel v loni o dost kuřátek chladem,přestal jsem jim přitápět.Bylo mi doporučeno odstranit v odchovně rohy,tedy je zakulatit.
Při hodnocení návštěvy pana prezidenta v Karlovarském kraji jsem asi přeslechl,jak jej uchvátila Honzova drůbež.
Olánku,diky za slova útěchy,vim,pokaždé se prostě nevyvede..ake takováto blbost mě neomlouvá..rika se,duveruj,ale prověřuj a jeje,ono to plati stale😁..s teplotou kuratka problem nemaji,ma velkou bednu v ložnici+žárovku,plexi nahoře,kuratka se maji dobře..ma to jeden problém,a to,že se tam neda spát😂a jeste tam hučí lihen,tak spime v decaku,ale už jen tak 14 dni,odchovam ta "posledni"kuratka a je konec lihnuti😂..a jeste podekovani bodlince,kdyz jsem byla zoufalá a netušila,co kuratum může byt,vyskocil mi na netu od bodlinky krasny clanek o nemocech kuřat..okamžitě mi bylo jasné,co jim je..vymenila jsem krmeni,objednala Kombisol E....diky..
Olánku, i vy jeden... Milošek nemusí chválu mé drůbeži hlásat do rozhlasu.
Stačí, když mi ji pošeptá do ouška osobně, že...
Momentálně hajá u nás na gé, tak jistě brzy po procitnutí k pochvale dojde.
Ale musím ještě chvilku počkat - jsem až druhý v pořadí.
Přede mnou je jakási lyžařka Ivana... No nevim teda jako ale... Hop hop.
Pár dnešní fotek při čištění. Orlovkám 5ks a hempšírkám 15ks se blíží hranice 2 týdnů věku, a tak o víkendu smraďoši pošupajdí do garáže.
ančovička1
napsal(a):
Olánku,diky za slova útěchy,vim,pokaždé se prostě nevyvede..ake takováto blbost mě neomlouvá..rika se,duveruj,ale prověřuj a jeje,ono to plati stale😁..s teplotou kuratka problem nemaji,ma velkou bednu v ložnici+žárovku,plexi nahoře,kuratka se maji dobře..ma to jeden problém,a to,že se tam neda spát😂a jeste tam hučí lihen,tak spime v decaku,ale už jen tak 14 dni,odchovam ta "posledni"kuratka a je konec lihnuti😂..a jeste podekovani bodlince,kdyz jsem byla zoufalá a netušila,co kuratum může byt,vyskocil mi na netu od bodlinky krasny clanek o nemocech kuřat..okamžitě mi bylo jasné,co jim je..vymenila jsem krmeni,objednala Kombisol E....diky..
chudáci kuřátka,já tedy dobu záruky dost sleduju,ale jednou se mi stalo,že mi prodali prošlou králičí vakcinu((tedy manželovi'
Já loni zas díky své hlouposti přišla o kohoutka ,2 měsíčního wyandotky.Přidala sem jim sladké kozí mléko.Všechny wyandotky se potentili,jeden kohout to nedal:(Akorát kříženci,ti si pochutnali a nebylo jim nic.
Takže žádné přilepšování.Vše má směsku nebo suché obilí.Až bude syrovátka,tak budu dávat,a sladké mléko dávám jen dospělé drůbeži.
Kastef,to se porad něco děje,jinak by nebyly dějiny😁..ale někdy bych si dala pár facek, jak člověk usne na vavřínech,tak se stane katastrofa a hned se probere😀..já také zalevam šroty kyselym mlékem a syrovatkou,ale že by kuřata dostala průjem ze sladkého mleka,by me nenapadlo..zatim jsem jim asi sladké nedala...ani tedy nedám,letos už mi ty hrůzy stacily..dneska nam začala rodit koza,prvnicka,tak ještě to do toho všeho,ja na atb,jeste mi neni dobře,tak v mastali do rana s kozou být nemůžu,bude hlidat manžel..tak uvidime..snad to bude dobrý..
ančovička1
napsal(a):
Kastef,to se porad něco děje,jinak by nebyly dějiny😁..ale někdy bych si dala pár facek, jak člověk usne na vavřínech,tak se stane katastrofa a hned se probere😀..já také zalevam šroty kyselym mlékem a syrovatkou,ale že by kuřata dostala průjem ze sladkého mleka,by me nenapadlo..zatim jsem jim asi sladké nedala...ani tedy nedám,letos už mi ty hrůzy stacily..dneska nam začala rodit koza,prvnicka,tak ještě to do toho všeho,ja na atb,jeste mi neni dobře,tak v mastali do rana s kozou být nemůžu,bude hlidat manžel..tak uvidime..snad to bude dobrý..
no mi čekáme dvoje kozlata 3.4. jedna koza loni vyhodila dělohu,doktor to napravil,ale co to udělá,nevím ,druhá přežila pastevní tetanii,no jsou v kondici,vypadají dobře,tak snad to dopadne.Další bude až koncem května a nejmladší sme nepřipustili až na rok.
Tak at to dobře dopadne i u vás.
Já ted prosvítila vejce,vyhodila 11 neoplodněných vajec po australákovi,ale jinak v pohodě Brahmy i 3 vejce in memoriam po té neštasnici přivřené do dvířek ,v líhni je 31 vajec,tak to stačí.
Dobré ránko, vstávat a cvičit. Dneska bude krásný den
U nás je sice trošku mlha ale da se to. Zvěřinec už pokrmenej tak s dám kafíčko než vyskočí ty naše pípata Včera mi mužíček připravil zahradu, tak dneska budem sadit. Taky je na plánu vyset tráva do husícho výběhu. Ať mají co blátotlačky likvidovat....
Tak pěkný den přejeme a máváme!!!
horal
napsal(a):
Nakonec se vylíhlo 24 kuřat, ale i to je docela zázrak po tak dlouhém vychladnutí.

Dnes jsem málem vypustila duši u toho pitomýho pýru. Je to snad nesmrtelný nebo ten dominátor moc ředím, ale shrabala jsem drn a záhon z toho teda nebyl, tak jsem stejně musela vytáhnout rýč a ty hnusný oddenky tahat ručně. Zítra se bude pokračovat. Teď ještě co tam dát před květiny, co se sejí až v květnu... možná ředkvičky nebo hrášek.
Holky teda rekordy ve snášce netrhají, ale zase poslední vejce už byla oplozená všechna. Dneska se vylíhla další tři kuřata, takže v kleci už jich bydlí šest. V úterý by se mělo pokračovat.
Včerejší přírůstky, ale už mám plno v odchovnách, takže půjdou na expedici.
ančovička1
napsal(a):
..a toto je Igor..úplně šílený pes(nechci psát blbý)..hlidam ho už celou věčnost (pocitově)..děti jely na prázdniny na hory...ale já to vydržím!!😂
Zdravim, a odkud je pan Igor? Mama maji fenecku a budou brzy potrebovat zenicha. Jsme z okresu Přerov taky kdyby bydlel Igor pobliz tak by jsme mohli vyuzit jeho sluzeb
veraboskova
napsal(a):
Nechápu slepice.
Oploceného záhonku si nevšimnou. Ale zaseju mrkev, a mám v záhonku rovnou dvě
jj,já ještě nemám nic zaseté ani vysazené,ale potřebuju na zítra donést do zahrádky pařeník,no tam přísada kedluben a salátu přežije,ale chci ještě tento týden koupit salát a kedluby už větší k výsadbě.
Taky chci vyset ,tuřín,mrkev,ředkvičky a zasadit cibuli.Slípky tam ted mají odmontovanou branku a řádí.Sem zvědavá,jak to bude až se zavře,některé tlustošky nepřeletí,ale některé ano včetně araukanek,ty i prolezou.Tak nevím,jak celá zahrádka dopadne.
Loni si tam tedy odvykly,no ale sem tam nějaká tam vlezla a užrala nějaký ten list. .
Nemluvím o malých kačenkách.ty zdemolovaly 50 hlávek salátu,tedy postupně,ještě v raných fázích,takové pěkné,barevné,kudrnaté ,všelijaké odrudy
Tak dneska se jdu podivat do kurniku jestli jsou vajicka a najednou se mi postavil do cesty kohout, nacepiril se a vystartoval po me, tak jsem ho v sebeobrane nakopnul a nedal si rict, rozhodl se pokracovat, udelal na me nekolik vypadu, tak jsem radsi nenapadne zdrhnul. Vecer jdu zavrit kurnik a ten zmetek uz na me cekal a zase, pritom vcera byl v pohode. Ma stesti ze ho potrebuju k pojimani, ale az budu mit nalihli, tak myslim ze se jeho krk spoji s ostrim sekery. Cemanskyho kohouta sem jeste nejedl

petan83
napsal(a):
Tak dneska se jdu podivat do kurniku jestli jsou vajicka a najednou se mi postavil do cesty kohout, nacepiril se a vystartoval po me, tak jsem ho v sebeobrane nakopnul a nedal si rict, rozhodl se pokracovat, udelal na me nekolik vypadu, tak jsem radsi nenapadne zdrhnul. Vecer jdu zavrit kurnik a ten zmetek uz na me cekal a zase, pritom vcera byl v pohode. Ma stesti ze ho potrebuju k pojimani, ale az budu mit nalihli, tak myslim ze se jeho krk spoji s ostrim sekery. Cemanskyho kohouta sem jeste nejedl
Stačí si ho srovnat a ukázat mu, kdo je pánem, kvalitního kohouta je pod sekeru škoda.

No, to jest potřeba mít kohouty jako mám má. Hans se bojí, takže ten by si nedovolil a pro Vosasa nejsem konkurent, ale slepička. Někdy je s tím otravný, něco na způsob amrdolů, co hoblují nohu, ale není zlý.
Cemaňák bude delikatesa, v Asii se to vyvažuje zlatem.
petan83
napsal(a):
Zdravim, a odkud je pan Igor? Mama maji fenecku a budou brzy potrebovat zenicha. Jsme z okresu Přerov taky kdyby bydlel Igor pobliz tak by jsme mohli vyuzit jeho sluzeb
😀Igorek mel nedávno 1rok,takze ještě žádné milostné pletky neměl😁,ale potesilo mě,že se vam libi,je opravdu "povedeny"mopsik,cely taťka..dcera si ho privezla ze Zlina,od nás trochu z ruky,bydlime u Čáslavi..ale kdybyste chtel telefon pana majitele chovu,můžu zjistit a poslat..do Zlina to máte blíž..😀.
kastef
napsal(a):
no mi čekáme dvoje kozlata 3.4. jedna koza loni vyhodila dělohu,doktor to napravil,ale co to udělá,nevím ,druhá přežila pastevní tetanii,no jsou v kondici,vypadají dobře,tak snad to dopadne.Další bude až koncem května a nejmladší sme nepřipustili až na rok.
Tak at to dobře dopadne i u vás.
Já ted prosvítila vejce,vyhodila 11 neoplodněných vajec po australákovi,ale jinak v pohodě Brahmy i 3 vejce in memoriam po té neštasnici přivřené do dvířek ,v líhni je 31 vajec,tak to stačí.
..tak už jsem ten pátečno-sobotni porod naší kozicky rozdejchala...nakonec jsem s ni byla od vecera,až do rána,dvou hodin..odpoledne zacaly kontrakce a zacala se otvirat..cekali jsme,že uz to bude,ale porod se zastavil..informovala jsem veterináře,že neni neco v poradku,ale nic konkretniho,co bych nevedela,mi neřekl...tak jsme čekali a čekali jedno kuzle bylo už na cestě,ale neslo to..tak jsme pomahali..za hodinu s druhým,potom s třetím.. nevstavala..kuzlata se napila,jak to šlo,koza pila,trochu zrala,tak jsme vse ulkidili a sli si odpocinout..rano byla se špatná..zavolali jsme znameho,rekl,že to vypada zle,což nam bylo jasné..tak ji ukoncil trápení..myslim,že to měla v rode,kozicku jsem dostala od kamaradky,mela tyden ,jeji máma prý také po porodu uhynula,taková zvířata se namaji nechavat do chovu dál..tak,abych toho neměla málo,chodim po 3hodinach krmit ta kuzlatka,dva kluci jedna kozicka,maji se k světu,dneska už vypili 2litry mleziva,naštěstí mám od loni v mrazáku..tak za chvili jeste jedno krmeni.😀..tak tedy tak..ale za týden bude rodit 3letá Ruza,tak bude lip...😀🐐🐐🐐
ančovička1
napsal(a):
..tak už jsem ten pátečno-sobotni porod naší kozicky rozdejchala...nakonec jsem s ni byla od vecera,až do rána,dvou hodin..odpoledne zacaly kontrakce a zacala se otvirat..cekali jsme,že uz to bude,ale porod se zastavil..informovala jsem veterináře,že neni neco v poradku,ale nic konkretniho,co bych nevedela,mi neřekl...tak jsme čekali a čekali jedno kuzle bylo už na cestě,ale neslo to..tak jsme pomahali..za hodinu s druhým,potom s třetím.. nevstavala..kuzlata se napila,jak to šlo,koza pila,trochu zrala,tak jsme vse ulkidili a sli si odpocinout..rano byla se špatná..zavolali jsme znameho,rekl,že to vypada zle,což nam bylo jasné..tak ji ukoncil trápení..myslim,že to měla v rode,kozicku jsem dostala od kamaradky,mela tyden ,jeji máma prý také po porodu uhynula,taková zvířata se namaji nechavat do chovu dál..tak,abych toho neměla málo,chodim po 3hodinach krmit ta kuzlatka,dva kluci jedna kozicka,maji se k světu,dneska už vypili 2litry mleziva,naštěstí mám od loni v mrazáku..tak za chvili jeste jedno krmeni.😀..tak tedy tak..ale za týden bude rodit 3letá Ruza,tak bude lip...😀🐐🐐🐐
tak to je strašný,chudák kozena.Toho se děsím,jak to dopadne u nás-kor z tou dělohou.
No krmení kuzlat vám nezávidím,my tak občas piplávali a krmili jehňátka z flašek.u starších ovcí,kde už bylo mín mlíka.

Dneska se nehajalo, ale vystěhovával se pýr (a kořeny akátů, snad z toho chcípnou). Asistenti asistovali a byla z toho i žížalová genocida.
No a nakonec se přistěhovaly ředkvičky.
Ještě je tam toho předstříkanýho úpornýho pýrovýho porostu tak 5x tolik. Možná to letos nedám všechno, ale jsem odhodlaná dobyté území co nejvíc zvětšit.
kastef
napsal(a):
tak to je strašný,chudák kozena.Toho se děsím,jak to dopadne u nás-kor z tou dělohou.
No krmení kuzlat vám nezávidím,my tak občas piplávali a krmili jehňátka z flašek.u starších ovcí,kde už bylo mín mlíka.
..jj,kdyz se daří,tak se daří...do rána porodila Růžena..vecer v 9jsem ještě krmila tu školku a Ruza nic,klidně ležela..ráno mela odrodeno,dva kozliky,ale jeden mrtvý,ukopany,protože tato koza,můra jedna,do mladych po porodu kope,nesmi si lehnout,vzdycky ji mladé prvni den bereme,jen nosim ke kojeni,druhy den je ok..to dělala i jeji máma..tak jsme to letos neuhlidali,jeste nemela termin,asi +3 dny..vzdy rodila po terminu..ale vsechna kozlatka se maji dobře,už lehce daji najednou po 250 a kazdym dnem vic😁..tak ať u vás to všechno dobre dopadne😀🐐🐐
ančovička1
napsal(a):
..jj,kdyz se daří,tak se daří...do rána porodila Růžena..vecer v 9jsem ještě krmila tu školku a Ruza nic,klidně ležela..ráno mela odrodeno,dva kozliky,ale jeden mrtvý,ukopany,protože tato koza,můra jedna,do mladych po porodu kope,nesmi si lehnout,vzdycky ji mladé prvni den bereme,jen nosim ke kojeni,druhy den je ok..to dělala i jeji máma..tak jsme to letos neuhlidali,jeste nemela termin,asi +3 dny..vzdy rodila po terminu..ale vsechna kozlatka se maji dobře,už lehce daji najednou po 250 a kazdym dnem vic😁..tak ať u vás to všechno dobre dopadne😀🐐🐐
No jo,samé maléry.Nám loni v nestřeženém okamžiku jedna koza porodila/pořád sme hlídali,až to stihla v mezičase(.No a jednoho kozlíka z trojčat porodila do kýblu s vodou .Samo že to nepřežil.
kastef
napsal(a):
No jo,samé maléry.Nám loni v nestřeženém okamžiku jedna koza porodila/pořád sme hlídali,až to stihla v mezičase(.No a jednoho kozlíka z trojčat porodila do kýblu s vodou .Samo že to nepřežil.
..tak,tak,letos je to hitparáda malérů...cele roky pohoda a letos se ta smula jen lepí...chudacek vás kozlicek😢...ale ja to mam letos i s kuřaty,prvně mi skoro polovina vychcipe na prosle krmeni a teď,to už se musim smat😂😂😂,koupila jsem 60 vajec rodajlendek a tesila se na bordo kuřatka..tak jsem se nestačila divit,když mi od včera skáčou ze skořápek krasna zlatá kuřatka😂😂😂..musim se pana chovatele zeptat,co je to za plemeno😂🐔🐔

ančovička1
napsal(a):
..tak,tak,letos je to hitparáda malérů...cele roky pohoda a letos se ta smula jen lepí...chudacek vás kozlicek😢...ale ja to mam letos i s kuřaty,prvně mi skoro polovina vychcipe na prosle krmeni a teď,to už se musim smat😂😂😂,koupila jsem 60 vajec rodajlendek a tesila se na bordo kuřatka..tak jsem se nestačila divit,když mi od včera skáčou ze skořápek krasna zlatá kuřatka😂😂😂..musim se pana chovatele zeptat,co je to za plemeno😂🐔🐔
Asi to budou opravdu rodajlenky :)
viz https://www.mypetchicken.com/catalog/Baby-Chicks/Rhode-Island-Red-p228.aspx

honzapm
napsal(a):
Taková krásná zemina, tam by se mi to hrabalo.
Je skvělá. Má jedinou malou vadu, než se k ní člověk dostane, odveze mnoho koleček pýrového drnu a je velice těžké ji udržet v bezpýrovém stavu. Člověk si jí nemůže moc užívat a musí rychle pilně sázet a sít, nebo pokládat černé sukno. Ale je to výborná hlína, kyprá, hlinitá, ty roky, kdy se tam nic nedělo a akorát se tam samovolně kompostoval pýr, listí a padaná jablka se prostě muselo někde projevit.
napsal(a):
Je skvělá. Má jedinou malou vadu, než se k ní člověk dostane, odveze mnoho koleček pýrového drnu a je velice těžké ji udržet v bezpýrovém stavu. Člověk si jí nemůže moc užívat a musí rychle pilně sázet a sít, nebo pokládat černé sukno. Ale je to výborná hlína, kyprá, hlinitá, ty roky, kdy se tam nic nedělo a akorát se tam samovolně kompostoval pýr, listí a padaná jablka se prostě muselo někde projevit.
A odvar z pýrových výhonků si děláte? Je velice prospěšný.
Pýr patří k mým oblíbenějším nezničitelným plevelům. Bršlice nebo popenec jsou horší.
No a sama vidíte, že takhle krásně u řeky to jde mnohem lépe, rychleji a levněji
bez fuj herbicidů. A mulčování kartonem znáte? krabice se dají za bezvětří přes sebe,
pokropí, aby kopírovaly terén a zamulčují štěpkou nebo trávou, aby nehyzdily a neodlétly.
Ideální úkryt pro myši a lepší, než černá hrůza, pardon, plachta.
Jinak na pýr jsou ideální obrubníky.
Mám tu letité růže, pamatující 5 a více dekád, vyplít z nich bršlici je velký ořech.
Teď to jde skvěle, Majorky mi v tom čile pomáhají.

honzapm
napsal(a):
A odvar z pýrových výhonků si děláte? Je velice prospěšný.
Pýr patří k mým oblíbenějším nezničitelným plevelům. Bršlice nebo popenec jsou horší.
No a sama vidíte, že takhle krásně u řeky to jde mnohem lépe, rychleji a levněji
bez fuj herbicidů. A mulčování kartonem znáte? krabice se dají za bezvětří přes sebe,
pokropí, aby kopírovaly terén a zamulčují štěpkou nebo trávou, aby nehyzdily a neodlétly.
Ideální úkryt pro myši a lepší, než černá hrůza, pardon, plachta.
Jinak na pýr jsou ideální obrubníky.
Mám tu letité růže, pamatující 5 a více dekád, vyplít z nich bršlici je velký ořech.
Teď to jde skvěle, Majorky mi v tom čile pomáhají.
Jo, kartony :D Kartonů je tam zamulčovaných několik plných kufrů od auta. Jako kompost dobrý, ale nevydrží to zdaleka tolik, jako černá hrůza. Během roku je to pryč, sežerou to žížaly. Jako zpomalovač růstu a způsob, jak se zbavit krabic je to dobré, jako zajištění dobytých území se to neosvědčilo. Černá plachta je prostě černá plachta. Pěkně z ní koukají zasazené keře, kterým nic nepřekáží v růstu a černota postupně mizí pod štěpkou.
Bršlici jsem teda zničila. Ono hlavně jí neudělalo dobře, že jsem jí nechala pokácet ořech, v jehož stínu rostla. pak jsem na ní měla navršenej kompost a chcípla.To už mě víc štve svízel, to je taky nesmrtelný, respektive klíčí úporně znovu a znovu. A mochna plazivá, to se pleje snad ještě hůř než ten pýr.
A fuj herbicidy teda používám. S květinami nestačí samotné jedy, nebo samotné pletí, nebo samotné mulčování. Je potřeba ve vhodnou chvíli použít všechno, co je k dispozici. Stačí jedna malá chyba a šup, můj veškerý náskok před květinami je fuč.
No a myši... od té doby, co jsem objevila SMRAD, neboli odpuzovač krtků, problém s dírami zcela zmizel :D
Krásné dopoledne přeji,
pýr ten máme s tím už jsem se smířila... Ale s popencem a bršlicí stále bojuji. Bršlicí máme prolezlou trávu pod jabloní a popencem velkou část trávníku. Popenec má jediné štěstí že když kvete tak pěkně voní, včeličky si pochutnávají...
No a mochna to je moje noční můra. Stále ji vytrhávám v bylinkové zahrádce. Nechci tam použít chemii tak stále pleju a pleju. Přemýšlím nad tou černou folií a mulčovací kůrou :), ale v tom záhoně mi z jara rostou i mini tulipánky, modřenec a sněženky. Asi si budu muset vytvořit jarní záhonek a tam všechny ty cibuloviny přemístit....
Chuť by byla ale ten čas. Den má jen 24hodin a já bych potřebovala buď víc nebo naklonovat.
Jinak na zahrádce máme zaseto. Šupla jsem tam mrkev, petržel, červenou řepu, hrášek a naťovou petržel. Ještě cibulku a pak brambory no a pak se budu těšit na rajčátka. Papriky už mám nastěhované ve skleníku. Vypadá to že se jim tam líbí. Zatím jsem je nesadila do země. přece jen kdyby mělo ještě mrznout tak je šupky odnesu domů Ve skleníku roste špenátek, kedlubny, růžičková kapusta, ředkvičky a salát....
Toť vše ze zahrady
Slepičky se mají skvěle vesele si hraboší kolem potoka. Vajíčka mají jako bomby, asi jim ta jarní travička šmakuje.... O víkendu se nám líhnou první pípata, Lenička se na ně mooc těší. Každý den se mě ptá maminku kdy budou malinký slepičky
Taky jsem si pořídila Livacox Q tak musím ještě poštudovat jak že se jim to dává do toho zobáčku....
Zkuste plevel pojmout obráceně. Od chvíle kdy pyr hledám a dělám si z něj čaj, je ho nedostatek. Ptacinec je vzácnost...zbývá jen žebříček a sedmikrasky.
Do podzimu je vypasu;))))
Mimochodem poprvé vidím Výměnu manželek. To je tedy psycho.
A veselejší: kvokajici zw už sedí na vejcich. 10araukan +2velsumky. Ověřim, zda pozná sudý počet

viu
napsal(a):
Zkuste plevel pojmout obráceně. Od chvíle kdy pyr hledám a dělám si z něj čaj, je ho nedostatek. Ptacinec je vzácnost...zbývá jen žebříček a sedmikrasky.
Do podzimu je vypasu;))))
Mimochodem poprvé vidím Výměnu manželek. To je tedy psycho.
A veselejší: kvokajici zw už sedí na vejcich. 10araukan +2velsumky. Ověřim, zda pozná sudý počet
Tak ptačinec je výborné krmivo a řebříček taky, navíc jsou skvělé okrasné odrůdy, mám zasazený červený :)
Taky mám semínka kopřiv, to je výborná květina. A smetánku. Ale pýr nechci. Je silně v množství větším než malém, na krmení rychle stárne, velice rychle taky nevypadá hezky, za trávník se to prostě vydávat nedá. A společně s akátem produkuje v kořenech nějakej tentononc, to škodí jiným rostlinám. Možná je z něj dobrý čaj, ale pýrová monokultura prostě není zahrádka...
Já se na TV dívám jen na Případy 1. Oddělení, ale jenom trošku, většinou pod peřinou a občas vyčuhuju, když to není tak moc napínavé.
Sedmikráska není plevel, přece, ale krásné kvítí.
Žabince také mám nedostatek, neboť Vlašky, zejména ty koroptví, jej milují velice a mnoho.
Řebříček je nóbl pro krůty, ale ty momentálně nemám. I když... No ale už...
M. ú. a přeji vysokou oplo všem.
napsal(a):
Tak ptačinec je výborné krmivo a řebříček taky, navíc jsou skvělé okrasné odrůdy, mám zasazený červený :)
Taky mám semínka kopřiv, to je výborná květina. A smetánku. Ale pýr nechci. Je silně v množství větším než malém, na krmení rychle stárne, velice rychle taky nevypadá hezky, za trávník se to prostě vydávat nedá. A společně s akátem produkuje v kořenech nějakej tentononc, to škodí jiným rostlinám. Možná je z něj dobrý čaj, ale pýrová monokultura prostě není zahrádka...
Ten akát vám trochu závidím,teda ne v zahrádce.Ale u nás neroste vůbec a je hrozně těžký sehnat akátový kůly na ohrady

Letošní líhnutí je zvláštní. Když přeskočím neoplodněné vejce z Hansových prvních pokusů o sblížení, ta je líhnivost 80%, ale všechno to hajá na gaučíku a líhne se později než 21. den. Líhnutí úplně normální, kuřata pěkná velká buclatá bez defektů, ale první teda 25. den, druhé bez hodiny 23. den, další 23. - 24. den, včera a v noci se vylíhlo, co se mělo líhnout v pondělí a v líhni pípají dvě vejce, co měly termín v úterý a asi teda dneska vylezou.
Čím to je, včil mudruj. Líheň sedí v kotelně, je tam 25 stupňů, až bych řekla horko, přidaný teploměr nic nežaluje, dolíheň má rtuťový teploměr, tam hodnoty prostě musí sedět. Jediné, co mě napadá je možné jiné chování teploty v podstatě neustále poloprázdné líhni, protože letos líhnu od mladého hejna dost brzo, takže prostě velkých vajec moc není. A skladováním to taky není, právě tím, že vajec není moc najednou, čekají na sebe v čekárně maximálně tři čtyři dny a pak šup s nimi dovnitř.
Na druhou stranu, pokud se líhnou, tak je mi asi jedno kdy přesně.
Olánek
napsal(a):
CHodím spát se slepicema a v noci se probouzím a koukám na telku,občas i na zasedání parlamentu a to je síla.Nejčastější omluvou poslanců jsou pracovní důvody a z toho dovozuji,že zasedání parlamentu je nepracovní posezení dobře placené.
Dnes nad ránem tam vypravoval ten hnusák dredatý, to bylo extra výživné, málem jsem u toho usnul.

Mám už venku s husou vylíhnutých 8 housat pampelišek, z toho ale mají 3 špatné zobáky , mají trošku kratší vrchní půlku než tu spodní. Rozdám je na dokrmení a zabití, brzy to dám do inzerce. Nechci si je dokrmovat sám, husí maso moc nemusím, mám je spíš kvůli pohárům a prodeji.
Jinak mám doma od známého zapůjčenou Real 49, budu prvně líhnout v líhni. Půjde o jen slepičí vejce, liliputky a jejich kříženci s hedvábničkami, vlašky a nějací kříženci po otci vlašákovi, no uvidíme, co se mi vylíhne. Už se předehřívá. Líhnutí má být načasované na Velký pátek.
Líheň se mi líbí, je taková jednoduchá, zvažuju pořízení vlastní líhně, asi nejraději Real 24 poloautomatické, to mi bude stačit cenově i kapacitně, většina násady se stejně dobře prodá.
Kachna divoká mi sedí na vejcích, má 1 oplozené od zakrslé a jedno její, které mělo být prázdné, je nakonec plné, hurá, tak budou kačenky aspoň dvě. No a ještě má ta kačena pod sebou nějakých 10 liliputek dodaných po asi týdnu sezení, takže by měla mít ve stejnou dobu kuřata a káčata. Sedí dosti tvrdošíjně, ale vejce i poctivě chladí a vlhčí. Zakrslá kachna má v budce 13 vajec a plynule už nasedá. Mandarinky zatím bez vajec.
Husy mi sedí ještě 2, jedné by se to mělo vylíhnout tak koncem příštího týdne, druhé tak okolo půlky dubna. Když chodí ven chladit vejce, tak obě civí na housata husy, která už vodí, popovídají s nimi, okoupou se a jdou zpět na hnízdo. Už se jistě také těší, kdy budou konečně moct pyšně opustit hnízdo se svými dětmi.
Pěkný večer. Víkend začíná. A protože se zejména nasazuje o víkendu. Tak si dovolím obligátní otázku:co se vám líhne?
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer. Víkend začíná. A protože se zejména nasazuje o víkendu. Tak si dovolím obligátní otázku:co se vám líhne?
Protože již mám šest dní v týdnu sobotu a jen jednu neděli, nenakládám líheň tak, aby se se líhlo o víkendu. prostě nakládám většinou uprostřed "sobot"...A nová pípátka budou za cca 14 dnů. V odchovně nyní zNH, v líhni křepelky a z hedvábničky...A´t se daří, aby bylo na co hledět a vyřazovat!
Krásné ráno 😀..z neúspěšného prvniho lihnuti mám asi 15 vlasek,4 týdny,nějaké krizenky a jeste asi13 kohoutu,které zlikvidujeme..od úterka mám vylihnuto asi 40 rodajledek,byly žluté,jako malé hempsirky😂😂..už jim rosou tmavá pirka v křidélkach😂..tak to jsou opravdu rodajlendky😂..+ 10 maransek ,13 vlasicek a zbytek kříženecek,nejsem schopná je spocitat,kolik jich je😀.moc jim chutná K1 Energys+jahly + drolky ze sena..

veraboskova
napsal(a):
Tento víkend nic:) Mělo by se v úterý, kupodivu paduánky, ale to letos znamená tak čtvrtek
Asi byste si měla, Bodlinko, zkalibrovat líheň.
Já líhnu jako obvykle - Amroksky, Saseksky, Australky, Hempšírky a Maransky.
Aprííl.

honzapm
napsal(a):
Asi byste si měla, Bodlinko, zkalibrovat líheň.
Já líhnu jako obvykle - Amroksky, Saseksky, Australky, Hempšírky a Maransky.
Aprííl.
No to je právě to, když vezmu lihový teploměr z ruční líhně a předám ho do rcomky, tak žádné odchylky nehlásí. dala jsem tam i svůj maximominimální, co hlídá teploty skladování léčiv a ten taky nemá problém. myslím si, že není problém v teplotně nízké teplotě, ale spíš v chování udržení tepla v líhni, která není plná. spíš tam zkusím hodit petflašku nebo tak. a nebo, protože vejce co se mají líhnout v úterý, se po většinu inkubace už potkaly v líhni plné nebo téměř plné, vylíhnout se fakt v úterý, to ještě nevím.
A nebo to nechám být. Ono fakt jinak není problém. Oplození teď už 100%, úhyn během inkubace zatím jeden krvavý prstenec co jsem tady dávala fotky a 2x nevylíhlo z důvodu hlavy mezi nohama.
veraboskova
napsal(a):
Pekne poledne, u nas se take nasazuje o vikendu ;) Takze vcera vecer vyskocili prvni dva nedockavci a ted uz to tu pipa jak na koncerte...Kuratka mame v jidelne tak jsou stale pod Leniccinym dohledem
Dnes jsem zasadila okurky a spoustu dyni. Kocour Kulich asistoval :)

Ja v štvrtok očakávam Brahmanky žlté, kolumbie a jarabičie a ešte sa budú liahnuť Sumatranky.
Množilka, kopr a další mrkev zasetá. Pár hempšírek nakroužkovaných. Uvidí se, co z nich vyroste. Věk 7 týdnů a už kroužek drží.
A teď jdu na dávání kachních do líhně (mýt a desinfikovat). 14 je jich od čínky babičky a desítka kříženců ruánka běžec.
Tak už se vrtí v líhni. Vešly se tam horko těžko, jedno vejce je tam jenom napůl. A po umytí bylo odhaleno, že je tam dokonce jedno běžčí.
Akorát teda fakt nevím, jestli jsem se trefila, co je špička. Občas to bylo teda těžké určit.
veraboskova
napsal(a):
Množilka, kopr a další mrkev zasetá. Pár hempšírek nakroužkovaných. Uvidí se, co z nich vyroste. Věk 7 týdnů a už kroužek drží.
A teď jdu na dávání kachních do líhně (mýt a desinfikovat). 14 je jich od čínky babičky a desítka kříženců ruánka běžec.
Ááá, vidím, že naše teplákofková blondýna Věrka nelenila a gaučík, pardon, lehátko,
přemístila rovnou do slepičího výběhu. No tak to mám ještě hodně co dohánět. M. úcta.
veraboskova
napsal(a):
To není ani možné jak už jsou veliké. Vžyť nedávno vyskočila ze skořápky
veraboskova
napsal(a):
Zdání klame. Ikdyž by se možná dalo říct, že naše pidizahrádka je takový slepičí výběh
ančovičko ono to funguje. Akorát u dvou jsem nedohledala žádnou vzduchovou bublinu, ani z jedné strany. Ale zase tvar je neomylný. Díky za radu.
To se mi taky párkrát stalo, že u čerstvého vejce jedné slepice není po prosvícení žádná vzduchová komůrka. U hodně starých slepic se mi stávalo, že není na žádném konci, ale klidně na boku, v polovině vejce a podobně (pak se z toho ani nic nevylíhne, kuře se naklove, ale nedostane se ven). Jak vejce stárne, měla by komůrka být vidět.