Bobo55

XXX.XXX.56.21
Dobrý den.
Má někdo prosím zkušenost s touto líhni?
Dostala jsem ji a očividně je to šunt.Teplota vůbec neodpovídá teplotě na displeji.S hrůzou jsem zjistila,že je uvnitř teplota 40.5C a displej ukazuje 37.8-38C.
Tak mě napadlo zda by nepomohlo dát nový termostat?
Děkuji za nějakou radu a vaši zkušenost.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Já jsem tam měla skoro 100 vajec a vylíhlo se šest kuřat.Absolutně tam nefunguje ten teploměr.Je tam daleko větší horko.Předtím jsem měla rumunskou líheň cca na 50 vajec.Vždycky se mi vylíhla aspoň půlka.Tak nevím zda to půjde nějak upravit a nebo to nemá cenu.Vím,že se tady pohybují různí koumàci a zkušení chovatelé tak třeba mi někdo poradí.
Tak aby jsme to upřenili-to co řídí a reguluje teplotu se jmenuje termostat,teploměr jen zobrazí co naměří.
Je třeba dát sondu termostatu líhně poblíž vajec,ale aby se jich nedotýkala,nyní je zřejmě někde ve víku.A na stejné místo dát kalibrační teploměr ,pokud ho nemáte použijte lékařský -ale ten zobrazí jen tu maximální teplotu co naměřil a nebudete vědět jak se skutečná teplota pohybuje,ale pro orientaci to stačí .
Pak v nastavení líhně ve funkci ,, kalibrace,, přidáte nebo uberete tak aby teplota byla stejná jako na kalibračním /lékařském/ teploměru.Prostě zadáte tam ten rozdíl + nebo - něco. Jakou funkcí se provádí kalibracce máte v návodu na líheň,pokud ho nemáte stáhněte si ho z internetu .
Z výroby jsou rodíly až 1,5°C což je pro líhnutí strašně moc a lidi tomu bezmezně věří co to ukazuje a pak nic nevylíhnou. Takže zkalibrovat !!!
V poruše může být termostat také to se nevylučuje ,ale to by většinou vůbec nespínal,nebo nevypínal ohřev.
To je vše stačí to tak?
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Moc děkuji za podrobný popis co mám udělat.Pak dám vědět zda se mi to povedlo.
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Tak líheň má pořád velké skoky v teplotě.Nastavila jsem displej na 37C a spodní patro ukazuje na lékařském teploměru 35,6 a vrchní patro má pořád přes 39C.Tak nevím co dělám špatně🙁.Manžel volal do obchodu z kama líheň je a tam mu řekli,že to prý na reklamaci není.Bylo mu řečeno,že slepice se o svá vejce taky stará a o líheň je třeba se také starat.Hlavně,že na stránkách mají napsané,že je automatická a stačí jen vložit do líhně vajíčka a je to.Nechàpu jak se můžou prodávat takové šmejdy.No tak teď nevím zda mám líheň vyhodit a nebo s ní dělat nějaké pokusy.Rozhodně se tam nehodí dát vajíčka.Ach jo...
Bobo55
napsal(a):
Tak líheň má pořád velké skoky v teplotě.Nastavila jsem displej na 37C a spodní patro ukazuje na lékařském teploměru 35,6 a vrchní patro má pořád přes 39C.Tak nevím co dělám špatně🙁.Manžel volal do obchodu z kama líheň je a tam mu řekli,že to prý na reklamaci není.Bylo mu řečeno,že slepice se o svá vejce taky stará a o líheň je třeba se také starat.Hlavně,že na stránkách mají napsané,že je automatická a stačí jen vložit do líhně vajíčka a je to.Nechàpu jak se můžou prodávat takové šmejdy.No tak teď nevím zda mám líheň vyhodit a nebo s ní dělat nějaké pokusy.Rozhodně se tam nehodí dát vajíčka.Ach jo...
Ta jejich odpověď hodně říká o nich samých. Není to náhodou firma Líhně- inkubátory? Či jiná profláknutá?
Bobo55

XXX.XXX.56.21
Je to značka Incubato na 112 vajec.A manžel to schválně objednával u firmy Kinplast.Byla tam cca o 800,-kč dražší než v jiných firmàch.Říkal si,že je to lepší objednat u nich i kvůli případné reklamaci.Ovšem jak vidím tak Expondo,lihně-inkubatory apod.jsou všichni na stejné vlně.
Bobo55
napsal(a):
Je to značka Incubato na 112 vajec.A manžel to schválně objednával u firmy Kinplast.Byla tam cca o 800,-kč dražší než v jiných firmàch.Říkal si,že je to lepší objednat u nich i kvůli případné reklamaci.Ovšem jak vidím tak Expondo,lihně-inkubatory apod.jsou všichni na stejné vlně.
Máte pravdu. Kéž by si to uvědomovali i potencionální kupci
Pro potencionální kupce, je dobré si přečíst https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3802875/lihne-z-ciny?from-list=1#a3815126
Bobo55
napsal(a):
Ano to je konstrukční problém těchto vícepatrových líhní.Mnoha lidem jsem poradil jak postavit líheň z lednice a někteří s kterými jsem stavěl na dálku tady občas diskutují.A proč to zmiňuji,né že bych se chtěl chválit ,ale že to má souvislost s vaší líhní. Každému komu jsem poslal návod na stavbu líhně jsem tam napsal toto :,,Hlavně a to je moc důležité !!! nedávejte topení nahoru ,všichni co to udělali měli problém s udržením teploty v dolních patrech líhně.Tekže dolu a s ventilátory pokud je více pater a teplota bude všude stejná.´´
A to je problém vaší líhně. Teplo stoupá vzhůru a dolů ji dostat je veliký problém.Má více pater a topení nahoře ,není dostatečně izolovaná,ventiláterek vzduch rovnoměrně nerozhání.Na velikost líhně 120 watů je předimenzovaná a i musí být protože má špatnou izolaci.U líhně z lednice /dobrá izolace/ se třemi patry asi 120 litry objemu dávám 140W žárovky /2x70/a to jen proto ,že když by jedna praskla tak druhá to nouzově utáhne.To jen tak na srovnání.
Dalším nedostatkem je ,že máte zřejmě sondy ve víku a ne u vajec.
No jaké řešení? Ve vešem případě bych líheň používal jen jako jednopatrovou a to až po určitých úpravách: 1.vyndat sondy k vejcím /poblíž vajec ,ale aby se jich nedotýkaly.2. Dát ji do polystyrenového obalu a udělat v něm naproti větracím dírám v líhni díry zkrz ten polystyren ,aby větrala,popř.udělat menší díry i v horním víku .
3. Zkalibrovat teplotu tak jak jsem vám již popisoval. 4. Zkalibrovat vlhkost ,popř dát další vlhkoměr pro kontrolu /mohu vám ho zaslat / .5. potom by to chtělo i upravit topení a vyměnit ventilátorek ,ale zkuste to bez tohoto posledního budu ,to je moc náročné.
Když tak se mě ozvěte do soukromé zprávy.Nechodím sem často kdybych se hned neozýval tak mějte ztrpení.
Přeji mnoho úspěchů ,vám i všem ostatním.
Dostal jsem líheň Incubato 96. Je dvoupatrová, takže jsem měl (oprávněné) obavy z nerovnoměrného rozložení teplot /a kolísání). Kalibrace jejich čidla není problém.
Dal jsem dovnitř teploměry DS1820 (levý roh, pravý roh a prostředek v obou patrech) a nechal si logovat teploty. Uprostřed nahoře 42 až 44, po stranách nahoře 38, dole kolem 36...
Což je jaksi na houno. Tak jsem se zamyslel... A dospěl k závěru, že Číňan moc nepřemýšlel...
Trošku jsem to poupravil:
Fáze 1)
Demontoval jsem topné tělísko a nad něj dal 0,5mm hliníkový plech 25x25 cm. Vrátil jsem původní topné těleso a otočil jsem ventilátor, takže nežene teplý vzduch přímo dolů, ale chladný vzduch nahoru na topné těleso a plech (ten plech jsem přidal jako ochranu plastového víka před horkem z topného tělesa. Stejně tak jsem otočil ventilátor spodního patra.
Výsledek: Teplota nahoře uprostřed 36,5 po stranách nahoře 38, dole po stranách 37,5 dole uprostřed 37. To už vypadá lépe, ale ještě to není úplně ono...
Fáze 2)
Na spodní větrák přichyceny 2 objímky E14 a osazeny 7 W žárovkami. Napájeny trvale.
Výsledek: Teplota nahoře po stranách 38,0 a 38,13 uprostřed 37,8. Teplota dole po stranách 37,7 a 37,8 uprostřed 37,9
A to je myslím supr výsledek...
Incubato mohou být levné kvalitní líhně, ale je to DoDo. Dodělej Doma.
Martel
Dobrý den,
přesně tahle líheň (incubato 96vajec) mi přistála do rukou.
A následné obavy z její "plastikovosti" mě dohnali sem....
mužu poprosit o foto finální podoby popsané 2.fáze
případně info ohledně spokojenosti této úpravy v následné praxi/užívání.
pro případné usnadnění přikládám svůj tel: 739573013 mejl: czaschpetr@seznam.cz
děkuji moc Petr Czasch
Dobrý den, máme ji také.. Jen na 36 vajec.. V podstatě stejný problém.. Ale mám šikovného chlapa a chce si s tím pohrát a líheň si skalibrovat.. V návodu je jak.. Máme svoje teplotní externí čidlo a ještě jsme tam dali lékařský rtuťový a na displeji se dá nastavit kalibrace teploty odchylkou.. Např.. 0,5 stupně.. Teď už vše sedí.. Jinak poznatek teploměr a čidlo umístěte ve výšce horní třetiny vejce.. Tam kde je i čidlo líhně. Teploty pod vejci a nad se liší.. Důležitý je průměr a vlastně teplota cca od poloviny vejce výš.. Kalibrujte než vejce nasadíte.. My byli taky důvěřiví a že vše přeci musí sedět a pak jsme si zažili spoustu nervů s vejci uvnitř. 😊