Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2021 07:40
BÍDŽIS

XXX.XXX.171.51

Dobrý den,
i v letošním roce jsem zapnul líheň tak, aby se vnučky potěšily o Velikonocích z čerstvě vylíhnutými kuřátky. Už několik let používám líhně z Číny. Nejsou to žádné technické zázraky, ale dosahuji 60 až 70 % úspěšnosti líhnutí. Já i řada mých známých si tyto líhně pořídila hlavně z důvodu ceny. Pokud chceme částečně obnovit svá hejna, tak si asi nebudeme kupovat líhně za desítky tisíc.
V různých diskuzních čtu mnohem častěji o šmejdech z Číny, než o jejich uspokojivém využití. Čínu zrovna nemusím, a když jsem si před lety koupil notebook značky DELL, tak bylo na štítku uvedeno "MADE IN CHINA". Jsem přesvědčen, že i v řadě kvalitních líhní jsou namontovány levné komponenty z Číny.
Proto Vás chci vyzvat, aby jste se podělili o své zkušenosti s využíváním těchto líhní, protože pro nás hobby chovatele je to řešení.
Těším se na Vaše příspěvky a přeji všem hodně chovatelských i osobních úspěchů.
Jarek

17.3.2021 08:26
jo012810

XXX.XXX.101.35

Určitě v Číně se vyrábějí různé komponenty využívané v průmyslové výrobě na celém světě. V tom není problém. Problém, většinou, u těchto líhní spočívá v nízké líhnivosti. Jak sám píšete, jste spokojen s líhnivostí 60-70%. Za peníze, která dáte za některé tyto líhně, lze si postatvit vlasní líheň, kde dosáhnete na líhnivost 90% a více procent při větší kapacitě. Je to o nastavených prioritách každého. Pokud chce někdo levnou věc a nehledí na dostupný servis a spokojí se s ím, že za několik použití bude věc nefunkční a neopravitelná, pak volí právě tyto líhně. Jiný chce za své peníze kvalitu, která se dá dlouhodobě servisovat, pak si musí připlatit.

17.3.2021 19:00
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Liahnutie v liahni by mala byť radosť z očakávaného výsledku a nie stress, čo sa zase pos..e. a koľko vajec zase zbytočne vyhodím. Kto má čas a možnosť učiť sa na vlastných chybách, nech si kúpi čínsky plastový šmejd a trápi sa a zabije plno kureniec (ešte vo vajci), kým sa naučí s takou "liahňou" narábať. AK je raz niečo zle konštrukčne navrhnuté, tak môžete vychytávať jeho chyby do aleluja. Hlavne, že sú ich predajcovia spokojní a dennodenne čítam na rôznych FB forach príspevky od nešťastných chovateľov, čo si takéto šmejdy v dobrej viere kúpili. Sú dobré a zlé liahne". Tie dobré fungujú tak, že podľa návodu nastavíš teplotu, dolievaš vodu, na 18 deň. preložíš z liesok do doliahne a na 21. deň vyberáš všetko čo sa z oplodnených vajec vyliahlo. A más radosť z priebehu i výsledku liahnutia. Ak už chcem lacnú liaheň, tak radšej rumunské Cleo-5 (jednoposchodové), príp. Puisor. V tých sa aspoň dá liahnuť s relatívne dobrými výsledkami.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2021 20:49

BÍDŽIS napsal(a):
Dobrý den,
i v letošním roce jsem zapnul líheň tak, aby se vnučky potěšily o Velikonocích z čerstvě vylíhnutými kuřátky. Už několik let používám líhně z Číny. Nejsou to žádné technické zázraky, ale dosahuji 60 až 70 % úspěšnosti líhnutí. Já i řada mých známých si tyto líhně pořídila hlavně z důvodu ceny. Pokud chceme částečně obnovit svá hejna, tak si asi nebudeme kupovat líhně za desítky tisíc.
V různých diskuzních čtu mnohem častěji o šmejdech z Číny, než o jejich uspokojivém využití. Čínu zrovna nemusím, a když jsem si před lety koupil notebook značky DELL, tak bylo na štítku uvedeno "MADE IN CHINA". Jsem přesvědčen, že i v řadě kvalitních líhní jsou namontovány levné komponenty z Číny.
Proto Vás chci vyzvat, aby jste se podělili o své zkušenosti s využíváním těchto líhní, protože pro nás hobby chovatele je to řešení.
Těším se na Vaše příspěvky a přeji všem hodně chovatelských i osobních úspěchů.
Jarek

Jůů,to je krásný dojemný příspěvek....skoro až slzička ukápla. Ale tady vám pšenka nepokvete pane PRODEJCE,tady už ste provaření dost,zkuste jinou skupinu

17.3.2021 21:01
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jůů,to je krásný dojemný příspěvek....skoro až slzička ukápla. Ale tady vám pšenka nepokvete pane PRODEJCE,tady už ste provaření dost,zkuste jinou skupinu

🤔👍😂😂🙃

18.3.2021 07:35
BÍDŽIS

XXX.XXX.171.51

Dobrý den,
ke svému úvodnímu příspěvku bych chtěl upřesnit. Všechny líhně vyrobené v Číně byly zakoupeny u českých prodejců, kteří nabízeli jak servis, tak i náhradní díly. Vloni jsem líhl v líhni YZ48. Nasadil jsem pouze 32 vajec z našeho chovu. Po týdnu jsem vyřadil pět vajec, který byly naprosto "čisté". Vylíhlo se 22 kuřátek, ale tři nepřežily první týden. Ze zbylých 5 vajec u dvou neproběhlo ani naklutí. Tři se začaly líhnout, ale během líhnutí uhynuly.
Jarek

18.3.2021 07:38
BÍDŽIS

XXX.XXX.171.51

Liahnutie v liahni by mala byť radosť z očakávaného výsledku a nie stress, čo sa zase pos..e. a koľko vajec zase zbytočne vyhodím. Kto má čas a možnosť učiť sa na vlastných chybách, nech si kúpi čínsky plastový šmejd a trápi sa a zabije plno kureniec (ešte vo vajci), kým sa naučí s takou "liahňou" narábať. AK je raz niečo zle konštrukčne navrhnuté, tak môžete vychytávať jeho chyby do aleluja. Hlavne, že sú ich predajcovia spokojní a dennodenne čítam na rôznych FB forach príspevky od nešťastných chovateľov, čo si takéto šmejdy v dobrej viere kúpili. Sú dobré a zlé liahne". Tie dobré fungujú tak, že podľa návodu nastavíš teplotu, dolievaš vodu, na 18 deň. preložíš z liesok do doliahne a na 21. deň vyberáš všetko čo sa z oplodnených vajec vyliahlo. A más radosť z priebehu i výsledku liahnutia. Ak už chcem lacnú liaheň, tak radšej rumunské Cleo-5 (jednoposchodové), príp. Puisor. V tých sa aspoň dá liahnuť s relatívne dobrými výsledkami.

Uvažoval jsem i o těchto líhních, ale odradilo mě ruční naklápění.
Jarek

18.3.2021 07:42
BÍDŽIS

XXX.XXX.171.51

Jste dobrý. Skutečně pracuji v obchodní firmě. Naším předmětem je ale prodej ovoce, zeleniny a potravinářského zboží. Jak naše prodavačky, tak i vedení firmy řeší v současné době úplně jiné problémy než to, kam postavit regál s líhněmi z Číny.
Jarek

18.3.2021 11:55
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

BÍDŽIS napsal(a):
Dobrý den,
ke svému úvodnímu příspěvku bych chtěl upřesnit. Všechny líhně vyrobené v Číně byly zakoupeny u českých prodejců, kteří nabízeli jak servis, tak i náhradní díly. Vloni jsem líhl v líhni YZ48. Nasadil jsem pouze 32 vajec z našeho chovu. Po týdnu jsem vyřadil pět vajec, který byly naprosto "čisté". Vylíhlo se 22 kuřátek, ale tři nepřežily první týden. Ze zbylých 5 vajec u dvou neproběhlo ani naklutí. Tři se začaly líhnout, ale během líhnutí uhynuly.
Jarek

Název firem by nebyl??? To je teda úroveň...

18.3.2021 18:31
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Zrejme Vám chýba prehľad o ponúkaných liahniach na trhu, keď píšete nepravdy:

"Ak už chcem lacnú liaheň, tak radšej rumunské Cleo-5 (jednoposchodové), príp. Puisor. V tých sa aspoň dá liahnuť s relatívne dobrými výsledkami.
Uvažoval jsem i o těchto líhních, ale odradilo mě ruční naklápění."

Obe rumunské liahne môžete mať ako poloautomat, že jedným pohybom páčky otočíte všetky vajcia v liahni, alebo ak ste moc pohodlný, tak sa predávajú aj v automatickej verzii a NV sa otáčaju zhruba každé 3 hodiny, podľa nastavenia.

20.3.2021 18:28
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.222

Dobrý den,
předkládám zprávu z líhnutí v roce 2021. Po zkušenostech s vypůjčenými líhněmi YZ8-48 jsem se rozhodl o zakoupení líhně vlastní. Zakoupil jsem si líheň YZ-32S přes firmu Agrofortel. Jedná se rovněž o výrobek z Číny. I u tohoto typu byl návod k obsluze jedná hrůza a proto jsem si vyhledal v diskuzích na iFauně příspěvky na toto téma. Na jejich základě jsem provedl následující úpravy:
1) líheň jsem ponechal v polystyrénových obalech do kterých jsem vyřezal otvory pro připojení síťového kabelu, větrací otvory, přepadový otvor z vodního kanálku, svorkovnici kabelů a ovládací panel líhně,
2) teplotu v líhni jsem jsem prověřil kalibračním teploměrem, který jsem si již dříve koupil po konzultaci s panem Veselým z Nesovic. Nastavenou teplotu jsem snížil z 38,1 na 38 st. Celsia, což je nepodstatné. Teplotu kontroluji namátkově co druhý, třetí den. V žádném místě líhně jsem dosud nenaměřil teplotu vyšší jak 38,3 st. Celsia. Topné těleso topí cca 20 sekund a do dalšího sepnutí uplynou nejméně 2 minuty.
3) vlhkost jsem prověřil zapůjčeným vlhkoměrem od chovatele užovek. Vlhkost se neshodovala s líhní maximálně o 3%,
4) tato líheň má zřejmě stejný ventilátor i topné těleso s líhní YZ-56, kde můžete umístit o 24 vajec více. Z toho vyplývá jejich předimenzovanost. Proto reguluji vlhkost tak, aby byla alespoň o 5% vyšší než doporučuje výrobce, tj. v rozmezí 60-65 %, aby nedocházelo k vysušování nasazených vajec,
5) líheň v polystyrenovém obalu jsem na krajích podložil cca 2,5 cm přířezy. Pod přepadový otvor z vodního kanálku jsem umístil plytkou obdélníkovou misku. Opatrným doléváním horké nebo studené vody lze vlhkost velmi rychle měnit v řádu desítky %. Přebytečná voda pak vyteče přepadem do připravené misky. K dolévání používám dodanou plastovou lahvičku o objemu 150 ml,
6) po založení násadových vajec do líhně se brzy začalo rosit plastové víko. Mezi tímto víkem a polystyrénovým obalem je cca 1,5 cm mezera. V horním dílu polystyrénového obalu jsou dva otvory. Po zakrytí těchto otvorů se velmi brzy přestal horní kryt rosit.

Násadové vejce ve stáří max. 5 dnů jsem vložil do líhně v sobotu 13.března ráno. Líheň byla v té době zapnuta 15 hodin a je umístěna v místnosti vedle kotelny na kuchyňské pultě ( černá kuchyň). Teplota v této místnosti se pohybuje od 19 do 23 st. Celsia. V sobotu 20.března jsem chtěl použít zabudovanou prosvětlovačku a zjistil jsem, že pro naše vejce je zcela nevyhovující. Naše hejno tvoří kříženci s velkým podílem plemen Maranska a Velsumka. Hmotnost násadových vajec se pohybovala v rozmezí 58 až 70 gramů. Vejce v platech jsou příliš vzdálená od prosvětlovacích LED diod a proto bylo prosvětlení nulové. Technicky možné je pouze u malých vajec nebo spíše u vajec zdrobnělých plemen. Vše napravila LED baterka mobilního telefonu.

Děkuji za příspěvky chovatelům např. Blinky, Profisat, Foox, Asitakhle, Hitch, Kvočna350, Deny1990, a.s.kvocna a řadě dalším i těm s negativními hodnoceními. I na základě těchto příspěvků jsem upravil líheň a pevně věřím, že výsledek bude dostatečný pro naše chovatelské záměry.

Přeji hezké prožití Velikonoc a na shledanou po svátcích.
Jarek

20.3.2021 18:47
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Jarku, jsem zvědavá na výsledek. Držím palce.

20.3.2021 20:33
Mima79

XXX.XXX.223.61

Zase musím oponovat, známý si zakoupil od této firmy YZ 96. Naložil pouze 6 vajec,že ji zkusí. Já mu do mé naložil 30. Já vylíhl 24 kuřat, 4 vejce čistá. On vylíhl 2 všechna vejce plná. Takže zakoupí si líheň a zapne. Vše má být nastavené z výroby, hlídame jenom vlhkost. Kuřata vylezla až 22 den. Když ji proměřil,rozdíl skoro 2 stupňů,hlavně pod větrákem 36,2. Teď je nešťastný a musí kalibrovat,je šikovný a vychytá to. Ale musí přendavat vejce. Ne všichni jsme tak šikovní a chceme takto líhnout. Take jsem zvědav,jak dlouho mu vydrží ty plastové lisky.

21.3.2021 10:51

Pane prodejce z Agrofortelu,nebylo by jednodušší prodávat kvalitní výrobky než se tady pokoutně snažit přesvědčit o kvalitách čínských šmejdů?

21.3.2021 12:47
OlafV

XXX.XXX.35.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pane prodejce z Agrofortelu,nebylo by jednodušší prodávat kvalitní výrobky než se tady pokoutně snažit přesvědčit o kvalitách čínských šmejdů?

A co čínské líhně v Lánech?

21.3.2021 13:22
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.222

Když si do internetového vyhledavače zadáte "automatická digitální líheň" tak Vám budou ve výrazné většině nabízeny líhně vyrobené v Číně. Této agresivní masové reklamě podlehnou nejen chovatelé nezkušení. Mnozí si takovou líheň koupí protože je levná a někteří ji dokonce dostanou jako dar od svých příbuzných. Návody k obsluze jsou většinou nevyhovující a tak chci těm, kdož o to stojí, sdělit své praktické zkušenosti, které se budou pravděpodobně s každým líhnutím zvyšovat.
Určitě nebudu přesvědčovat ty, co si myslí, že jsem prodejcem Agrofortelu, že to není pravda.
Svůj volný čas umím využít lepším způsobem.
Ještě sice není po Velikonocích, ale považoval jsem za potřebné reagovat.
Jarek

21.3.2021 13:47
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kdy jsou vlastně letos Velikonoce? Pořád se to mění, kdo to má sledovat.

21.3.2021 14:36
začátek

XXX.XXX.4.22

Jo,jo,jako stáří vnoučat.

21.3.2021 14:52
honzapm

XXX.XXX.134.34

Pořád nějaké narozeniny, výročí, svátky.
Elišky, Kristýny, Emy, Kateřiny a Vojtěchové, Kryštofové a Matyášové.

Ani nevím, jestli teď bude o hodinu víc nebo míň.

21.3.2021 16:00
jo012810

XXX.XXX.101.35

honzapm napsal(a):
Kdy jsou vlastně letos Velikonoce? Pořád se to mění, kdo to má sledovat.

Je to jednoduché, myslím. Velikonoce každoročně připadají na první neděli po prvním jarním úplňku a ten je letos 28.3. - Květná neděle....

21.3.2021 16:15
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

jo012810 napsal(a):
Je to jednoduché, myslím. Velikonoce každoročně připadají na první neděli po prvním jarním úplňku a ten je letos 28.3. - Květná neděle....

Květnou neděli začíná Svatý týden...Velikonoce jsou týden po ní.

21.3.2021 17:52
jo012810

XXX.XXX.101.35

petraodlesa napsal(a):
Květnou neděli začíná Svatý týden...Velikonoce jsou týden po ní.

Je to tak, asi jste nečetl pozorně. Píši, že Velikonoce jsou první neděli po prvním jarním úplňku. A ten (úplněk) je letos 28.3. a shodu okolností jde o Květnou neděli, kdy začíná svatý (pašiový)týden...

6.4.2021 19:33
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.147

Pokračování v diskuzi "Líheň YZ-32S - nekupovat.

12.4.2021 13:17
honzapm

XXX.XXX.134.34

Takže mezi nespolehlivé weby

Slepicar.cz
Kurnikar.cz
Vcelkar.cz
Expondo.cz
Agrofortel.cz
Lihne-inkubatory.cz
Malavelkafarma.cz
Prolihnuti.cz

si můžeme zařadit také

https://www.heapco.cz/lihne-pro-drubez/

12.4.2021 14:21
Asumba

XXX.XXX.37.203

honzapm napsal(a):

Slepicar.cz
Kurnikar.cz
Vcelkar.cz
Expondo.cz
Agrofortel.cz
Lihne-inkubatory.cz
Malavelkafarma.cz
Prolihnuti.cz

si můžeme zařadit také

Dovolim si poupravit.. Heapco rozhodne spolehlivý web je, ale kupte si lihen jinde :)

12.4.2021 14:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vo to víc je to nebezpečné - když na webu, který znáte, mají tyto strašné šmejdy.
A navíc tak drahé, že to opravdu někomu slabšímu může připadat "důvěryhodné".

14.4.2021 12:48
BÍDŽIS

XXX.XXX.171.51

honzapm napsal(a):

Slepicar.cz
Kurnikar.cz
Vcelkar.cz
Expondo.cz
Agrofortel.cz
Lihne-inkubatory.cz
Malavelkafarma.cz
Prolihnuti.cz

si můžeme zařadit také

Dobrý den,
Vámi uváděné weby jsou sice kontroverzní, ale jsou pravým a věrným obrazem naší společnosti. Kupující se lehce nechají oklamat agresivně-manipulativní reklamou. Jeden supermarket zkraje roku ve svém letáku uváděl původní cenu kofoly original 2 litry za 38 Kč. Svému věrnému zákazníkovi ji však prodává za 22,80 Kč, tj. s 40 % slevou. Náhodou jsem zaparkoval na společném parkovišti tohoto supermarketu a minimálně v každém druhém nákupním koši jsem zahlédl kofolu z této superakce. Vyhodnocení ať si provede každý sám.
Velice často dělám to, že si na internetu vyhlédnu zboží a pak si ho jdu koupit do kamenného obchodu. Zaplatím sice o něco víc, pokud se rozhodnu pro jeho koupi, ale vím co kupuji, a pokud se vyskytnou problémy, je reklamace vyřešena poměrně rychle. Nevím ale o kamenném obchodě, kde bych si mohl koupit líheň a proto jsem i já koupil zajíce v pytli. Zajímal jse se o líheň ve firmě ALM Vizovice. Zrovna žádnou neměli na skladě a příjemná paní mně odkázala na firemní nabídku na internetu. Takže tak jsem dopadl.
Jarek

14.4.2021 19:04
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Aj v Nemecku sa nechali nachytať viacerí chovatelia na lacné šmejdovské čínske liahne. Majú pre ne názov ŠROT...
https://www.facebook.com/groups/262779890492803
https://www.facebook.com/groups/262779890492803/

Ceman

5.5.2021 16:07
Ceman

XXX.XXX.15.129

Zakoupil jsem od Agrofortelu líheň na 112 vajec a jsem velmi zklamán.Automatické otáčení vajec otáčí místo deseti sekund čtrnáct,takže s vejce neotočí o deklarovaných 45stupňů ale víc a tím se vejce dostanou do svislé plohy takže pokud u toho nejsem,stane se že třeba v noci se třikrát neotočí vůbec.Zpoždění topného tělesa je tak velké,že je rozdíl v teplotě mezi zapnutím a vypnutím až dva stupně.
Žádná z těchto hodnot se nedá nastavit

kuba22

5.5.2021 17:36
kuba22

XXX.XXX.59.111

Ceman napsal(a):
Zakoupil jsem od Agrofortelu líheň na 112 vajec a jsem velmi zklamán.Automatické otáčení vajec otáčí místo deseti sekund čtrnáct,takže s vejce neotočí o deklarovaných 45stupňů ale víc a tím se vejce dostanou do svislé plohy takže pokud u toho nejsem,stane se že třeba v noci se třikrát neotočí vůbec.Zpoždění topného tělesa je tak velké,že je rozdíl v teplotě mezi zapnutím a vypnutím až dva stupně.

nechci se do tohoto motat abych zase náhodou nebyl ukamenovaný zkušenými chovately. minulý rok jsem líhl v líhni puisor io s ručním otáčením a bez regulace teploty, výsledkem jsem byl opravdu překvapený! z 36 vajec nebo nějak tak, jsem vylíhl 24 kuřata dále jsem ještě v té stejné várce líhl mým blízkým a ti si tam nasadili asi každý 8 vajec jen tak pro zajímavost a oboum se vylíhlo 6 kuřátek což je obrovský úspěch... jak jsem to dokázal ?? ABSOLUTNĚ JSEM SE NEŘÍDIL PODLE NÁVODU PROTOŽE PROSVĚCOVAT VEJCE SVÍČKOU JE TOTÁLNÍ MAGO*****A A ŘÍDIL JSEM SE BUĎ JEN PODLE SEBE NEBO PODLE INTERNETU.. DEN PŘED NASAZENÍM LÍHNĚ VEJCI JSEM LÍHEŇ ZAPL, NAPLNIL JSEM JEDEN KANÁLEK VLAŽNOU VODOU A NECHAL TO BÝT.. nejlepší na tom je že mě displej neustále ukazoval teplotu 28 stupňů a vlhkost pořád 25%.. DALŠÍ DEN JSEM NASADIL 51 VAJEC, NECHAL JE ZAHŘÁT DO DALŠÍHO DNE A DALŠÍ (TEDY 1 DEN) JSEM ZAČAL VAJÍČKA 3* DENNĚ OTÁČET A NAVÍC MĚ CHYBĚLA PÁČKA NA OTÁČENÍ TAKŽE JSEM LÍHEŇ 3* DENNĚ OTEVÍRAL, PŘI OTÁČENÍ JSEM VEJCE VŽDY POROSIL VODOU A LÍHEŇ ZAVŘEL....LÍHEŇ JSEM MĚL U PŮDY NA ZEMI JEN NA POLYSTYRENOVÉ PODLOŽCE. TAKTO JSEM TO OPAKOVAL 18 DNÍ A POSTUPNĚ JSEM DOPLŇOVAL VODU, 18 DEN JSEM OTOČNÝ ROŠT VYNDAL, NAPLNIL OBA KANÁLKY VODOU A VEJCE JSEM UMÍSTIL JEN NA MŘÍŽKU.. 19 DEN JSEM VYHODIL 3 SMRADLAVÉ VEJCE A POKRAČOVAL JSEM.. POŘÁD JSEM 2* DENNĚ VEJCE ROSIL A PAK JSEM ŠEL SPÁT.. 20 DEN JSEM SE TAM ŠEL PODÍVAT A VENKU BYLO ASI UŽ 8 KUŘAT A ASI 12 VAJEC NAKLOVANÝCH, TAK JSEM TO NECHAL BÝT A ŠEL JSEM VEN.. VEČER JSEM PŘIŠEL A BYLO TAM UŽ 18 KUŘAT. 21 DEN SE VŠECHNY DOLÍHLI A DOHROMADY JICH BYLO 36 Z 51 VAJEC.. Z TOHO JSEM ASI 7 VAJEC VYŘADIL KVŮLI OPLOZENOSTI A JEŠTĚ 3 SMRAĎOCHY..TAKŽE CELKEM 36 KUŘÁTEK Z 41 VAJEC... DALŠÍ DEN JSEM VŠECHNY PŘENDAL DO KRABICE S ŽÁROVKOU A UŽ JSEM SE JEN TĚŠIL NA VEJCE AŽ BUDOU VELKÉ

tímto jsem chtěl je ukázat že i čínské 'šmejdy' můžou být úspěšné když si uděláte nějaký postup ale teď už plánuji si pouze líheň vyrobit jelikož tento rok jsem vylíhl pouze 13 kuřat z 48 vajec a navíc se začaly líhnou až 21 den v noci...takže puisor letěla do plastů navíc se jí zasek větrák..

5.5.2021 19:44
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Akuráť že Puisor a Cleo nie sú čínske šmejdy, ale sú vyrábané v Rumunsku. Sú to 2 najlacnejšie značky, v ktorých sa dá s úspechom liahnuť bez nejakých veľkých úprav, čo potvrdzuje aj vyššie opísany prípad. Preto ak chce niekto naozaj tú najlacnejšiu funkčnú stolovú liaheň tak určite rumunskú Cleo-5 (príp. Puisor) a v nich sa dá aj liahnuť bez nejakých ďalších úprav. Stačí nastaviť správnu teplotu. Stačí aj poloautomat s páčkou na otáčanie vajec (ráno a večer). K liahni DT sa dá dokúpiť aj vlhkomer. Keď preskočím čínske šmejdovské liahne, tak potom je už vyššia cenová kategoria -maďarské PL Machine a česká Bioska, príp. Best a Cimuka. No a potom sú už tie najspoľahlivejšie liahne R-Com a Brinsea.

6.5.2021 11:12
BÍDŽIS

XXX.XXX.170.216

Ceman napsal(a):

Dobrý den,
na základě vlastních zkušeností jsem dospěl k závěru, že koncepčně jsou velmi špatné "dizajnové" líhně YZ32A,S a YZ56AS. Zápory jsou výrazně vyšší než klady a zejména u méně zkušených chovatelů se může líhnutí lehce změnit v parádní horor.

Výše uvedená líheň je zřejmě dvoupatrová s vloženým ventilátorem. Podobnou líheň si na vyzkoušení půjčil švagr, který má zkušenosti se staršími typy líhní z Činy jako např. YZ8-48. Dopadl skoro jako sedláci u Chlumce. Z 96 oplozených slepičích vajec měl 26 kuřat a to hodil za hlavu svou letitou zásadu a několika kuřatům pomáhal ze skořápky.
Jarek

6.5.2021 11:50
pastevecovci

XXX.XXX.168.107

Ceman napsal(a):

Je zvláštní, že když si chcete stěžovat tak trefíte na tuto diskusi...
Když jste chtěl kupovat líheň tak jste tu asi nebyl, jinak lze tento nákup těžko pochopit...

Flosrhoeados

6.5.2021 18:59
Flosrhoeados

XXX.XXX.144.104

Tak pridám sa aj ja so skúsenosťou s čínskou liahňou YZ 9-9 pre 9 vajec. Väčšina ľudí mi tu asi vynadá, že načo kupujem taký čínsky šunt, ale pre niekoho kto chcel prvýkrát vyskúšať liahnutie a nepotrebuje 100 kureniec naraz mi to prišlo ako dobrý nápad. Násadové vajcia som dávala maximálne 4-dňové, skladované na chodbe s teplotou 15-20 stupňov. Kohút je čistokrvný Cream legbar, sliepky sú hybridy Isa sussex v počte 6 na 1 kohúta. Teraz mi zase vynadáte, že hybridky sa nemnožia, ale na skúšku liahne by asi bola škoda kupovať drahé násadové vajcia. Liaheň som nechala v polystyrénových obaloch (výrobca s tým asi aj počíta, už v nich boli výrezy na ovládací panel a ventilačné otvory), vlhkosť je v nej utváraná len mokrou špongiou čo sa mi zdalo strašne málo, tak som naliala vodu aj do priehlbiniek pre prepeličie vajcia. Vajcia som naklápala 3 -4 x denne, v 18. deň som ich uložila horizontálne a už neotáčala. Teplotu som nastavila na 37,8 stupňov, posledné 3 dni som 2x denne znižovala teplotu o desatinku stupňa. Od toho 18. dňa som vajcia aj rosila, keďže tá vlhkosť sa mi fakt zdala malá.
Výsledok: 1 vajce neoplodnené, 1 odumrelo po pár dňoch. 3 sa vyvíjali až do 18.dňa, ale potom sa proste nezačali vykľúvať. Ostatné sa vykľuli 20. deň a do rána 21. dňa. 2 som musela pomáhať z vajca (áno, zase mi vynadáte že sa to nemá, ale tie kuratá prežili už týždeň a majú sa k svetu) 2 sa vyliahli normálne. Takže z 9 vajec 4 kuratá. Ešte poznámka: liaheň má strašne nízky strop, vyliahnuté kura tu nemá miesto (toto som riešila presunutím kuriat do sušičky na ovocie). Takže ak by niekto uvažoval nad kúpou tejto liahne, takéto sú výsledky.

15.5.2021 05:36
xchipsy

XXX.XXX.90.29

Když to tak pročítám, jsem vážně ráda, že jsem při pořizování líhně neřešila cenu a mám doma RCom 50, kterou zapnu, nastavím parametry a o víc se nestarám..
Letos vloženo 48 vajec, první prosvícení - oplozených 23, což jsem očekávala, protože 17 slepic je na 1 kohouta vážně moc.. Teplota 37,6 a vlhkost 47 %.
18tý den nastaveno na dolíheň, 4 vejce vyřazena (přestala se vyvíjet okolo 10dne). Teplota 37,3 a vlhkost 67%.
20tý den začalo líhnutí, z 19 vajec se nevylíhlo pouze jedno (pravděpodobně už bylo mrtvé, vejce se nehýbalo, ani náznak proklovnutí).
Loni jsem měla méně slepic (11), takže oplozenost byla vyšší, ze 46 vajec oplozeno 38 a vylíhnuto 36 kuřat.
Takže mě osobně neláká experimentovat s lacinými líhněmi

15.5.2021 06:22
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Xchipsy, prosím, můžete dodat informace o ceně a prodejci RCom 50? Nějak to nemůžu najít... děkuji.

15.5.2021 10:03
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ona je teď dlouhodobě nedostupná. I v Británii.
Tamní eshopy hlásí naskladnění za 4 měsíce.

Lihne.cz ji běžně mají, ale teď už také pár měsíců ne.
Myslel jsem, že je to kvůli Brexitu, kdy některé společnosti
mají problémy dodávat do EU, ale problémy se sehnáním
RCom 50 jsou i na ostrovech.

15.5.2021 10:31
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

honzapm napsal(a):
Ona je teď dlouhodobě nedostupná. I v Británii.
Tamní eshopy hlásí naskladnění za 4 měsíce.

Lihne.cz ji běžně mají, ale teď už také pár měsíců ne.
Myslel jsem, že je to kvůli Brexitu, kdy některé společnosti
mají problémy dodávat do EU, ale problémy se sehnáním
RCom 50 jsou i na ostrovech.

Díky za odpověď, to je teda blbé...🙈

15.5.2021 16:32
xchipsy

XXX.XXX.225.73

petraodlesa napsal(a):
Xchipsy, prosím, můžete dodat informace o ceně a prodejci RCom 50? Nějak to nemůžu najít... děkuji.

Kupovala jsem loni v únoru na lihne.cz, cena byla 11.990,- (RCom 50 MAX)
Momentálně jsem ji našla dostupnou pouze přes slovenský eshop petparadise.sk (uvádějí do týdne)

17.5.2021 18:28
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.114

honzapm napsal(a):

Slepicar.cz
Kurnikar.cz
Vcelkar.cz
Expondo.cz
Agrofortel.cz
Lihne-inkubatory.cz
Malavelkafarma.cz
Prolihnuti.cz

si můžeme zařadit také

Dobrý den,
je uplakané počasí a tak jsem si trošičku zaguglil a dospěl jsem k zajímavému závěru:
- pan Frček, majitel a jednatel společnosti Agrofortel provozuje dva weby, kde se prodávají ze všech možných stran probírané čínské líhně. Jedná se o Agrofortel.cz a Líhne-inkubatory.cz,
- daleko větší borec je ale pan Václav Kristl, který líhně z Číny prodává na čtyřech webech. Jedná se o Prolihnuti.cz, Profilihne.cz, Drobnyobchod.cz a Fatalníceny.cz. Tyto čtyři weby provozuje jedna osoba se stejným bydlištěm a stejným kontaktním mobilem.
Klobouk dolů nebo ...
Jarek

17.5.2021 21:33
kamilek

XXX.XXX.255.22

A co je na tom divného,že někdo podniká. Když to lidé kupují ,tak za hlupáky jsou pak kupující né on. On na tom vydělá. Tak to lidi nekupujte!!!

17.5.2021 22:17
Meelek

XXX.XXX.37.253

kamilek napsal(a):
A co je na tom divného,že někdo podniká. Když to lidé kupují ,tak za hlupáky jsou pak kupující né on. On na tom vydělá. Tak to lidi nekupujte!!!

Třeba proto, že je rozdíl mezi člověkem a bezpáteřní, lidskou sviní?

18.5.2021 06:44
BÍDŽIS

XXX.XXX.170.216

kamilek napsal(a):

Dobrý den,
dobré malé a střední podnikatele si musíme hýčkat. Až nebudou, tak nám to ti velcí spočítají, že se budeme divit.
U webů Agrofortelu jsem lehce našel dostačující informace o této společnosti. U některých webů pana Kristla jsem měl problém najít jeho jméno a u všech jsem nenašel základní identifikační údaje podnikatele. Třeba tam někde jsou, a jen je neumím najít. Jen ten telefon je na všech webech stejný, jenže jsem se na něj i po několika pokusech nedovolal.
Jarek

18.5.2021 07:10
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Někdo je podnikatel a jiný zase podnikavec... čeština to umí rozlišit.

18.5.2021 07:38
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Někdo je podnikatel a jiný zase podnikavec... čeština to umí rozlišit.

Hlavně,aby to uměli rozlišit kupujici

30.9.2021 23:36
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vánoce se blíží, to zas miliarda příbuzných dostane debilní nápad
a koupí šmejdy jako překvapení.
Dyť je to automatický, to tam píšou, mámo!

Ostatně šmejdi Agrofortel (lihne-inkubatory.cz) vesele inzerují i na iFauně,
takže je k tomu snadná cesta.
Je zábavné, jak "pečlivě" majitel iFauny vybírá šmejdy, kterým prodá
prostor pro inzerci. Ta léta s Kavapem si pamatujeme všichni.

A teď automatika za levno z Číny. A vono to i svítí, mámo...
To bude zase vyhozených vajec, a později i líhní.
A to se pořád mele o tom, jak se má šetřit planeta.
Šup s krámem z Číny do popelnice a koupíme jinou. Čínskou.
Levnou a automatickou. Protože tu má i Růžena z prasečáku.
A to se vyplatí.

1.10.2021 09:11
2mazutak

XXX.XXX.6.186

zdravím.ono to na obrázku vypadá pěkně, k tomu ten popis,jak je to vše automatické,tak se nelze divit,že se lidé nechají zlákat.mně stačilo to vidět ve stáncích na celostátní výstavě v lysé na živo.no hnus,maximální hodnota pět stovek.a nejlepší je zde inzerát,co nabízí líhen real,která nehřeje,jinak na ní funguje všechno.no nekupte to.je to k

1.12.2021 13:53
info8

XXX.XXX.20.86

Krásný den všem, po dlouhé době jsem zabrousil na toto fórum, kde jsem dříve inzeroval. Nebudu si dělat reklamu, protože naše líhně Brinsea a RCom znáte a není potřeba je moc představovat. Samozřejmě jsem si vědom, že naše líhně nejsou levné a i já jsem chtěl naši nabídku rozšířit o dostupnější variantu. Není problém si najít dodavatele těchto čínských zázraků, jenom na Alibabě jich najdete několik. Tyto líhně stojí v nákupu od 16 do 30 USD. To znamená, že je i s dopravou pořídíte za plusmínus tisícovku. Super obchod, ale můžete se potom svým zákazníkům podívat do očí? Protože se těchto líhní evidentně prodalo opravdu hodně, nosí nám je občas zákazníci na servis nebo kalibraci. Po několika pokusech je už bohužel posílám směrem ke žlutému kontejneru.... Proč? Protože nakalibrovat prostě nejdou. Problém je, že v různých místech v různém čase teplota kolísá klidně o několik stupňů. Pokud by alespoň v jednom místě byla teplota stálá, šlo by se něčeho chytit, ale to je nemožné. Nezkoušel jsem triky s polystyrenem, vrtáním, apod. - to by možná situace byla lepší, ale takhle to přece nemůže fungovat ! Jinak slepičí vejce je poměrně teplotně tolerantní a menší výkyvy nevadí, ale tohle je fakt moc. Takže se omlouvám, ale tyto líhně u nás nenajdete. Nevyděláme sice tolik, ale alespoň mám čisté svědomí Krásné svátky všem, Petr Veselý-Lihne.cz
P.S. RCom 50 už v nabídce nebude, výrobce udělal nový model RCom 50 DO, kde ale opravdu přestřelil cenu a ta by byla někde okolo 18.000

1.12.2021 16:15
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

Pane Veselý, děkuji za váš příspěvek. Že se snažíte zachraňovat nezachranitelné, to teda klobouk dolů.

Kdybyste aspoň rozšířili nabídku o Cleo 5 a Puisor, které sice jsou kvalitou o řád níže, ale chovatelé, kteří si nemohou dovolit koupit Rcom či Brinsea, by měli šanci si pořídit s návodem levnou, za určitých podmínek funkční, líheň. A nedali se napálit koupí čínských šmejdů.

Vím, prodává je i naše druhá dobrá firma. Ale těch není nikdy dost.

Také vám přeji úspěšný rok 2022.🌹

4.12.2021 07:52
xchipsy

XXX.XXX.225.73

No a není lepší chvíli šetřit a koupit kvalitu, než mít hned levnější "za určitých podmínek funkční"?
Já mám RCom 50 od pana Veselého a jsem naprosto spokojená. Nastavím, dám vejce a o víc se nemusím starat. Proč si zbytečně přidělávat starosti, práci a drásat nervy?

4.12.2021 09:17
bery25

XXX.XXX.33.39

xchipsy napsal(a):
No a není lepší chvíli šetřit a koupit kvalitu, než mít hned levnější "za určitých podmínek funkční"?
Já mám RCom 50 od pana Veselého a jsem naprosto spokojená. Nastavím, dám vejce a o víc se nemusím starat. Proč si zbytečně přidělávat starosti, práci a drásat nervy?

suhlasim,ale v dnešnej dobe nieco usetrit je nadludsky vykon

4.12.2021 09:23
jo012810

XXX.XXX.101.35

bery25 napsal(a):

Za rozumnou cenu si můžete postavit líheň, při troše šikovnosti sám a o velikosti, která vám bude vyhovovat. Nemám sice plnou automatiku, ale obsluha je minimální a nákldy do 3500,- Kč. Nejdražší bylo vyrobit lísky na míru z děrovaného plechu a pozinkovat. Já mám rád perfektní strojařinu a tak jsem si připlatil...Líheň je na cca 70 vajec. Dříve jsem měr 2 kusy Rcom suro 20, která byla plně automatická a pracovala naprosto spolehlivě.

4.12.2021 09:58
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

bery25 napsal(a):

Je to i tak, že začátečník koupí levnou. Trochu to očichá, chytne lihničský virus, šetří a koupí... já po dvou letech hokuspokusů na Cleo 5 ( nakonec i s úspěchem 95%) pořídila českou BIOSku.
Ať podpořím české výrobce.
Pan Josef umí vyrobit sám, každý tak šikovný není 🌺

4.12.2021 12:47
bery25

XXX.XXX.33.39

jo012810 napsal(a):
Za rozumnou cenu si můžete postavit líheň, při troše šikovnosti sám a o velikosti, která vám bude vyhovovat. Nemám sice plnou automatiku, ale obsluha je minimální a nákldy do 3500,- Kč. Nejdražší bylo vyrobit lísky na míru z děrovaného plechu a pozinkovat. Já mám rád perfektní strojařinu a tak jsem si připlatil...Líheň je na cca 70 vajec. Dříve jsem měr 2 kusy Rcom suro 20, která byla plně automatická a pracovala naprosto spolehlivě.

presne ste to vystihol,pri troše šikovnosti-no a mna sa to už potom bohuzial netika

4.12.2021 12:56
bery25

XXX.XXX.33.39

petraodlesa napsal(a):
Je to i tak, že začátečník koupí levnou. Trochu to očichá, chytne lihničský virus, šetří a koupí... já po dvou letech hokuspokusů na Cleo 5 ( nakonec i s úspěchem 95%) pořídila českou BIOSku.
Ať podpořím české výrobce.
Pan Josef umí vyrobit sám, každý tak šikovný není 🌺

ja mam staručku biosku na 90 vajicok,mne stači,nasadovka zas nestoji az tak vela,niekedy nasadim domace nasadovky,co je skoro zadarmo,ale mam len cca 60percen uspesnost,ale pre moju potrebu uplne stači,60vajicok,40 kuriatok

9.2.2022 22:16
MNovotny

XXX.XXX.120.190

Dostal jsem líheň Incubato 96. Je dvoupatrová, takže jsem měl (oprávněné) obavy z nerovnoměrného rozložení teplot /a kolísání). Kalibrace jejich čidla není problém.

Dal jsem dovnitř teploměry DS1820 (levý roh, pravý roh a prostředek v obou patrech) a nechal si logovat teploty. Uprostřed nahoře 42 až 44, po stranách nahoře 38, dole kolem 36...
Což je jaksi na houno. Tak jsem se zamyslel... A dospěl k závěru, že Číňan moc nepřemýšlel...

Trošku jsem to poupravil:
Fáze 1)
Demontoval jsem topné tělísko a nad něj dal 0,5mm hliníkový plech 25x25 cm. Vrátil jsem původní topné těleso a otočil jsem ventilátor, takže nežene teplý vzduch přímo dolů, ale chladný vzduch nahoru na topné těleso a plech (ten plech jsem přidal jako ochranu plastového víka před horkem z topného tělesa. Stejně tak jsem otočil ventilátor spodního patra.
Výsledek: Teplota nahoře uprostřed 36,5 po stranách nahoře 38, dole po stranách 37,5 dole uprostřed 37. To už vypadá lépe, ale ještě to není úplně ono...

Fáze 2)
Na spodní větrák přichyceny 2 objímky E14 a osazeny 7 W žárovkami. Napájeny trvale.
Výsledek: Teplota nahoře po stranách 38,0 a 38,13 uprostřed 37,8. Teplota dole po stranách 37,7 a 37,8 uprostřed 37,9

A to je myslím supr výsledek...

Incubato mohou být levné kvalitní líhně, ale je to DoDo. Dodělej Doma.

15.2.2022 12:40
hujer

XXX.XXX.242.152

KAŽDÁ konstrukce líhně má své klady a zápory a pokud si tyto neuvědomíte tak nikdy nedosáhnete kvalitních výsledků (a naopak). Zkusím trochu popsat hlavní komponenty používané při stavbách líhní snad vám to pomůže při výběru.

Skříň: plastová se dobře čistí ale velmi rychle se ochlazuje zejména při výpadcích elektřiny. Polystyrenová dobře drží teplo ale špatně se čistí. Dřevěná lépe drží teplo hůře se čistí. Kovová lépe drží teplo, dobře se čistí, možnost koroze. Termopanely výborně drží teplo, snadno se čistí asi nejdražší.

Rošt: platí v podstatě to stejné jako pro skříně. Způsob otáčení je spíše o komfortu obsluhy (to je na uživateli)

Topné těleso: má dle použitého typu různou setrvačnost. Čím větší setrvačnost tím větší jsou "překmity" teploty. Při větší setrvačnosti je nutné použít proporcionální termostat (PID).

Termostat: používají se v zásadě 2 typy mechanické a elektronické (dnes asi už jen elektronické) elektronický termostat má jednoduché vypínání při dosažení teploty. PID vypne před dosažením zvolené teploty ("sám se učí kdy vypnout") a eliminuje tedy setrvačnost topného tělesa. Je dost drahý a používá se ve velkých líhních. Termostat by měl mít možnost kalibrace. Ne všechny líhně toto umožňují.

Teplotní čidlo: výrobci termostatů používají běžná čidla s přesností +-2 st. jsou totiž laciné (rozdíly z mé vlastní zkušenosti i o 5st.!!!) . Přesná teplotní čidla (obvykle u PID) mají přesnost +-0,1 st. Jsou ale velmi drahé řádově je to 100x více. Pozor nezaměňujte přesnost měření čidla s přesností zobrazení na termostatu to jsou úplně jiné věci.

Ventilace: Závisí od výrobce. Otevřená konstrukce ventilátoru je náchylná na prach a tím k "zadření" rotujících částí.

Samozřejmě také je velmi důležité správné umístění líhně. Pokud dáte stolní plastovou líheň (typu Cleo) do velké nevytápěné místnosti budete mít velké tepelné ztráty, velké překmity teplot a tedy nízkou líhnivost. Při výběru líhní zohledněte i to co líhnete zejména objem a cenu NV. U některých automatů se velmi obtížně dodržuje režim líhnutí při přidávání NV do líhně.

Rady typu kup si toto jsou super (zejména pro prodejce), ale nejdříve si ujasněte co chcete líhnout (objemy a cenu NV, umístění líhně, líhnu jednorázově/sezonně/celoročně, atd.)

Aut se také vyrábí hodně a ne každému vyhovuje to co druhému.

19.2.2022 19:03
J.G.

XXX.XXX.17.102

Používám Rcom max 20 a naprostá spokojenost.👍 Ještě sháním Rcom king suro 20,tak kdyby někdo prodával,tak budu rád za nabídku. 🙂

22.2.2022 22:27
JankoS

XXX.XXX.226.117

hujer napsal(a):
KAŽDÁ konstrukce líhně má své klady a zápory a pokud si tyto neuvědomíte tak nikdy nedosáhnete kvalitních výsledků (a naopak). Zkusím trochu popsat hlavní komponenty používané při stavbách líhní snad vám to pomůže při výběru.

Skříň: plastová se dobře čistí ale velmi rychle se ochlazuje zejména při výpadcích elektřiny. Polystyrenová dobře drží teplo ale špatně se čistí. Dřevěná lépe drží teplo hůře se čistí. Kovová lépe drží teplo, dobře se čistí, možnost koroze. Termopanely výborně drží teplo, snadno se čistí asi nejdražší.

Rošt: platí v podstatě to stejné jako pro skříně. Způsob otáčení je spíše o komfortu obsluhy (to je na uživateli)

Topné těleso: má dle použitého typu různou setrvačnost. Čím větší setrvačnost tím větší jsou "překmity" teploty. Při větší setrvačnosti je nutné použít proporcionální termostat (PID).

Termostat: používají se v zásadě 2 typy mechanické a elektronické (dnes asi už jen elektronické) elektronický termostat má jednoduché vypínání při dosažení teploty. PID vypne před dosažením zvolené teploty ("sám se učí kdy vypnout") a eliminuje tedy setrvačnost topného tělesa. Je dost drahý a používá se ve velkých líhních. Termostat by měl mít možnost kalibrace. Ne všechny líhně toto umožňují.

Teplotní čidlo: výrobci termostatů používají běžná čidla s přesností +-2 st. jsou totiž laciné (rozdíly z mé vlastní zkušenosti i o 5st.!!!) . Přesná teplotní čidla (obvykle u PID) mají přesnost +-0,1 st. Jsou ale velmi drahé řádově je to 100x více. Pozor nezaměňujte přesnost měření čidla s přesností zobrazení na termostatu to jsou úplně jiné věci.

Ventilace: Závisí od výrobce. Otevřená konstrukce ventilátoru je náchylná na prach a tím k "zadření" rotujících částí.

Samozřejmě také je velmi důležité správné umístění líhně. Pokud dáte stolní plastovou líheň (typu Cleo) do velké nevytápěné místnosti budete mít velké tepelné ztráty, velké překmity teplot a tedy nízkou líhnivost. Při výběru líhní zohledněte i to co líhnete zejména objem a cenu NV. U některých automatů se velmi obtížně dodržuje režim líhnutí při přidávání NV do líhně.

Rady typu kup si toto jsou super (zejména pro prodejce), ale nejdříve si ujasněte co chcete líhnout (objemy a cenu NV, umístění líhně, líhnu jednorázově/sezonně/celoročně, atd.)

Aut se také vyrábí hodně a ne každému vyhovuje to co druhému.

Zo skúsenosti stavby vlastnej skriňovej liahne som nakoniec použil spomínaný PID termostat, tie ceny nie sú vôbec nejaké závratné, napr. REX C-100 do 20€, k nemu som namiesto dodávaného čidlu typu K kúpil nemecký RTD PT-100 triedy A, okolo 25€. Kontroloval som to meraním telesnej teploty lekárskym teplomerom, rozdiel bol 0.1°C. Na moje prekvapenie aj lacnejšie termostaty, napr. W3230 sú po kalibrácii použiteľné, v žiadnom prípade +-2°C, či dokonca 5°C !!! V liahni mám ako hlavný termostat ten REX C-100(v strede), ktorý reguluje ohrev a dva tie W3230(hore, dolu), ako kontrolné a rozdiely v teplote sú do 0.7°.

20.1.2023 13:30
honzapm

XXX.XXX.134.34

Psal mi Hendrik z Německa, že mu přijde líheň z e-shopu Expondo.
V ČR je web Expondo známý svými šmejdy z Číny, které jsou k ničemu.
Varoval jsem ho, že v Německu to asi nebude lepší, neposlechl.
No, tak mu přišla skříňová velká líheň - a rovnou takhle pěkně zmuchlaná.
Tak mi píše, co má dělat.

A to se nebavím o funkčnosti.
Evidentně i německá verze webu Expondo je velký špatný.

Vyhýbejte se šmejdům, nejen z Expondo.cz

Přidejte reakci

Přidat smajlík