kuba22

XXX.XXX.59.111
Dobrý den,
pošle mi někdo do tohoto téma provedení vaší domácí líhně pokud máte?
A ještě co všechno jste k tomu potřebovali.
Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kuba22

XXX.XXX.59.111
dobrý den.. pro kutili co mají domácí líheň, je lepší zdroj tepla žárovka,spirála, či topný kabel ? a ještě bych se chtěl zeptat jestli má někdo zkušenosti s tímto termostatem https://www.aliexpress.com/item/32893093854.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4dae3c002OTUSM&mp=1 a jestli nevadí že je z číny..dneska jsem byl u bratra který pracuje ve strojírnách na kurzu o elektronice a dost jsem četl na netu takže jak zapojit termostat a ventilátor bych vědět už měl
Ahoj, mám doma dělanou stolní líheň na 24 slep vajec nebo 96 křepelčích. Obracecí plato a motor mám z aliexpresu. Termostat a hygrostat doporučuju koupit pořádný kvalitní. Měl jsem i ten z aliexpresu, ale po první sezoně jsem ho radši vymenil. Ne že by nefungoval ale moc jsem mu nedůvěřoval po té co jsem ho rozebral a podíval dovnitř.
Hygrostat co mi přišel byl totálně nepoužitelný.
Doporučuju nešetřit na elektronice...
Kontrukčně je mnoho možností jak líheň udělat - dřevěnou vlatní kontrukci, ze staré lednice, mikrovlnky, mrazáku....
kuba22

XXX.XXX.59.111
mr.X
napsal(a):
Ahoj, mám doma dělanou stolní líheň na 24 slep vajec nebo 96 křepelčích. Obracecí plato a motor mám z aliexpresu. Termostat a hygrostat doporučuju koupit pořádný kvalitní. Měl jsem i ten z aliexpresu, ale po první sezoně jsem ho radši vymenil. Ne že by nefungoval ale moc jsem mu nedůvěřoval po té co jsem ho rozebral a podíval dovnitř.
Hygrostat co mi přišel byl totálně nepoužitelný.
Doporučuju nešetřit na elektronice...
Kontrukčně je mnoho možností jak líheň udělat - dřevěnou vlatní kontrukci, ze staré lednice, mikrovlnky, mrazáku....
aha děkuji. a jste spokojený s domácí líhní a kolik je tak % líhnivost ?
V tvém vlákně, slepice umírají jsem znovu nabízel pomoc s výrobou líhně. V líhni, kterou jsem si vyrobil dosahuji líhnivost z oplozených vajec větší než 90%. Je to srovnatelné s Rcom. To jen pro tvoji představu, co se týče výsledků líhnutí. Znovu nabízím i na tomto vlákně pomoc. Pokud máš zájem, napiš na sebe kontakt.
kuba22
napsal(a):
aha děkuji. a jste spokojený s domácí líhní a kolik je tak % líhnivost ?
lihnivost ovlivnuje vice faktoru , ne jen lihen. Stari vajec, jejich kvalita, zda byla prepravovana,jak byla skladovana atd....lihnivost 90 proc a vice jak pise kolega je parada. Ja jsem na cca 70-80 procentech a jsem spokojen.Vejce jsou kupovana od chovatele a projdou dopravou takze tak....
Lihnu 1x za rok pro svoji radost takze naka procenta lihnivosti me az tak moc nezajimaji.
kuba22

XXX.XXX.59.111
nakreslil jsem si náčrtek jak chci aby líheň vypadala... co by jste na ni takto řekli ?
kuba22
napsal(a):
dobrý den.. pro kutili co mají domácí líheň, je lepší zdroj tepla žárovka,spirála, či topný kabel ? a ještě bych se chtěl zeptat jestli má někdo zkušenosti s tímto termostatem https://www.aliexpress.com/item/32893093854.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4dae3c002OTUSM&mp=1 a jestli nevadí že je z číny..dneska jsem byl u bratra který pracuje ve strojírnách na kurzu o elektronice a dost jsem četl na netu takže jak zapojit termostat a ventilátor bych vědět už měl
Kubo ! Tak na tom kurzu o elektrotechnice jsi toho zase tak moc nepochytil ,termostat na který uvádíš odkaz je na 12 V DC -takové napětí je v autě /12 voltů,stejnosměrný proud/ ,tak tento na 220 V nezapojuj ani náhodou.
Zapojení a výběr termostatu nech někomu povolanějšímu.
kuba22
napsal(a):
nakreslil jsem si náčrtek jak chci aby líheň vypadala... co by jste na ni takto řekli ?
V podstatě ano, je potřeba aby ventilátor nefoukal přímo na vejce a aby vzduch hnaný líhní mohl pěkně cirkulovat. V místě kde ventilátor nasává je nutné mít otvor pro přisávání čerstvého vzduchu. Na druhé straně také otvory aby část vzduch líheň opustila. Pozor na ten termostat, musí být na 220v. Pokud to s líhnutím myslíte vážně kupte radši nějaký pořádný..
kuba22

XXX.XXX.59.111
asitakhle
napsal(a):
Kubo ! Tak na tom kurzu o elektrotechnice jsi toho zase tak moc nepochytil ,termostat na který uvádíš odkaz je na 12 V DC -takové napětí je v autě /12 voltů,stejnosměrný proud/ ,tak tento na 220 V nezapojuj ani náhodou.
Zapojení a výběr termostatu nech někomu povolanějšímu.
a kolika V termostat by jste mi doporučili?

kuba22
napsal(a):
a kolika V termostat by jste mi doporučili?
kuba22

XXX.XXX.59.111
napsal(a):
??
topný kabel je napájen 220v takže musí být i termostat, který má na svém výstupu 220v. Termostat připojíte do el.sítě ze které je napájen vlastní termostat a jeho řídící elektronika tak i jeho spínaný výstup.
Může být i 12v termostat, pak ale zátěž v podobě topného kabelu musí být spínána pomocí 12v relé protože 12v termostat bude mít na výstupu právě těch 12v. Proč to ale komplikovat relátkama......
Jedna rada - s elektřinou není radno si zahrávat pokud si člověk není jist tím co přesně dělá, ono prostředí v líhni je docela nebezpečné když se to tak vezme (voda, vlhkost, napětí 220v...) a úraz elektrickým proudem není nic o co člověk stojí.....
kuba22

XXX.XXX.59.111
no právě ale bratr mi říkal že pokud chci zapojit termostat do normální zástrčky a né do adaptéru, mám si koupit 220V.. to stejné platí i pro ten kabel. určitě tam nechci vytápět žárovkami protože teď mám 13 kuřat a 60w tepelná žárovka jim praskne buď po dvou nebo jednom dni a to už mě vytáčí každý den kupovat žárovky.. tímto způsobem mám už prasklých 12 žárovek takže jdu do topného kabelu.... ze vším mě bude pomáhat bratr, který je elektrikář a rozumí tomu, prostě se na mě bude dívat jak to budu zapojovat a pak mě řekne jestli je to dobře nebo špatně a jak to mám ty dráty zakrýt...

kuba22
napsal(a):
??
mr.X prokázal vyšší stupeň shovívavosti a pochopení, než já, a odpověděl ti, uctivá poklona. Já jsem jen nechápala, jak se můžeš ptát na něco, co ti tu bylo jednoduše vysvětleno.
Tak chválabohu, že ti s tím pomůže bratr.
kuba22

XXX.XXX.59.111
napsal(a):
mr.X prokázal vyšší stupeň shovívavosti a pochopení, než já, a odpověděl ti, uctivá poklona. Já jsem jen nechápala, jak se můžeš ptát na něco, co ti tu bylo jednoduše vysvětleno.
Tak chválabohu, že ti s tím pomůže bratr.
kdy už konečně pochopíte že je mi 13 a že něco nemusím chápat?!...
kuba22
napsal(a):
kdy už konečně pochopíte že je mi 13 a že něco nemusím chápat?!...
možná se pletu, ale to že je ti 13 tu nikde ani na začátku nezaznělo......
Pokud bys to zmínil hned v úvodu, jistě by tomu odpovídal i způsob komunikace ostatních vůči tobě.
Každopádně jestli ve svém věku máš v tomto zálibu tak super a osobně ti moc fandím. S pomocí bratra to jistě dáte dohromady.
Zpět k tématu. Volbu topného kabelu jako zdroje tepla schvaluji.
Obyčejným žárovkám se vyhnout všude - v líhni, v odchovně....Jako zdroj tepla je to nespolehlivé jak píšeš.
Do líhně se dá pořídit i keramická topná žárovka (osobně používám), nesvítí to a jen to hřeje.
Když to shrnu tak ten tvůj náčrtek je v podstatě v pohodě.
-Důležité je aby jsi ten topný kabel měl tak jak máš na obrázku - tedy i pod nádobou s vodou. Pak se bude voda lépe odpařovat a snáze se dosáhne požadované vlhkosti. Já mám toto bohužel ve své líhni špatně řešeno a kvůli mojí lenosti to předělat používám externí mlhovač na udržení vlhkosti v líhni.Je to provizorium, které v mém případě vydrží minimálně 10 let :)
-ventilátor nesmí foukat přímo na vejce
- musí být dobrá cirkulace vzduchu aby byla všude stejná teplota
- větrací otvory aby se v líhni nehromadil CO2
M.
kuba22

XXX.XXX.59.111
mr.X
napsal(a):
možná se pletu, ale to že je ti 13 tu nikde ani na začátku nezaznělo......
Pokud bys to zmínil hned v úvodu, jistě by tomu odpovídal i způsob komunikace ostatních vůči tobě.
Každopádně jestli ve svém věku máš v tomto zálibu tak super a osobně ti moc fandím. S pomocí bratra to jistě dáte dohromady.
Zpět k tématu. Volbu topného kabelu jako zdroje tepla schvaluji.
Obyčejným žárovkám se vyhnout všude - v líhni, v odchovně....Jako zdroj tepla je to nespolehlivé jak píšeš.
Do líhně se dá pořídit i keramická topná žárovka (osobně používám), nesvítí to a jen to hřeje.
Když to shrnu tak ten tvůj náčrtek je v podstatě v pohodě.
-Důležité je aby jsi ten topný kabel měl tak jak máš na obrázku - tedy i pod nádobou s vodou. Pak se bude voda lépe odpařovat a snáze se dosáhne požadované vlhkosti. Já mám toto bohužel ve své líhni špatně řešeno a kvůli mojí lenosti to předělat používám externí mlhovač na udržení vlhkosti v líhni.Je to provizorium, které v mém případě vydrží minimálně 10 let :)
-ventilátor nesmí foukat přímo na vejce
- musí být dobrá cirkulace vzduchu aby byla všude stejná teplota
- větrací otvory aby se v líhni nehromadil CO2
M.
děkuji za podporu! jen teď řeším z čeho mám líheň vytvořit protože tu nikde okolo nemáme zběrný dvůr .... například na nějakou mikrovlnku..
kuba22
napsal(a):
děkuji za podporu! jen teď řeším z čeho mám líheň vytvořit protože tu nikde okolo nemáme zběrný dvůr .... například na nějakou mikrovlnku..
koukni na bazos , sbazar apod. Obcas jde koupit vysloužilou mini troubu, mikrovlnku, malou lednicku za par kacek.....
napriklad :
https://elektro.bazos.cz/inzerat/134421512/mini-trouba.php
Jen si dobre změr jaké budes chtit pouzit to otaceci plato na vejce. Taky sem chtel delat z mikrovlnky ale otaceci plato na vejce co mam od bratrů číňanů se tam nevejde.....
Nakonec to mám z dřevotřískové desky do vlhka......
kuba22

XXX.XXX.59.111
já si chci otáčecí rošt určitě vyrobit z nějakých laťek co seženu doma.. .v žádném případě si to nebudu kupovat...udělám si to dle mé potřeby na kolik vajec chci
Myslím, že mnoho slušných lidí se snažilo, ale stále více mám dojem, že kuba22 není tím, za co se vydává....
Neboť píše v tomto vlákně:
.... takže jdu do topného kabelu.... ze vším mě bude pomáhat bratr, který je elektrikář a rozumí tomu, prostě se na mě bude dívat jak to budu zapojovat a pak mě řekne jestli je to dobře nebo špatně a jak to mám ty dráty zakrýt...
V jiném vlkně uvádí:
..... mám 3 starší bratry, všchny nad 20 let a ti mi z ničím nepomáhají, rodiče jsou buď pořád v práci nebo dělají něco na zahradě a o všechno se starám já.
A z jiného vlákna:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3802875/lihne-z-ciny?from-list=1#a3816427
Tak nevím, jak to s těmi jeho bratry je. Jeden je elktrikář .... Již nechci ztrácet čas s někým, kdo je pro mne naprosto nehodnověrný, protiřečí si a jen vytváří (alespoň podle mne) jakousi diskusní mlhu. Budu rád, když se budu plést a bude vyrůstat mladý chovatel.
kuba22

XXX.XXX.59.111
jo012810
napsal(a):
Myslím, že mnoho slušných lidí se snažilo, ale stále více mám dojem, že kuba22 není tím, za co se vydává....
Neboť píše v tomto vlákně:
.... takže jdu do topného kabelu.... ze vším mě bude pomáhat bratr, který je elektrikář a rozumí tomu, prostě se na mě bude dívat jak to budu zapojovat a pak mě řekne jestli je to dobře nebo špatně a jak to mám ty dráty zakrýt...
V jiném vlkně uvádí:
..... mám 3 starší bratry, všchny nad 20 let a ti mi z ničím nepomáhají, rodiče jsou buď pořád v práci nebo dělají něco na zahradě a o všechno se starám já.
A z jiného vlákna:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3802875/lihne-z-ciny?from-list=1#a3816427
Tak nevím, jak to s těmi jeho bratry je. Jeden je elktrikář .... Již nechci ztrácet čas s někým, kdo je pro mne naprosto nehodnověrný, protiřečí si a jen vytváří (alespoň podle mne) jakousi diskusní mlhu. Budu rád, když se budu plést a bude vyrůstat mladý chovatel.
tak já už opravdu nevím jak to mám dokázat ano mám 3 starší bratry.. a ano z ničím mě nepomáhají... jeden pracuje v lese jako soukromník, druhý pracuje ve strojírnách, a třetí je elektrikář.. pomůžou mi jen, když jim o něco řeknu ale když jim řeknu aby mě pomohli s elektrickým proudem, tak si myslím že mě v tom nenechají samotného. jde spíš o to že si na mě pořádně neudělají čas a celý den jsou doma asi jen v neděli..jinak furt někam chodí s kamarádama..už opravdu nevím proč mi nevěříte, přece jenom to opakuji znovu.. je mi 13!!! nenutím vás abyste mi věřili, jen kvůli tomu že tak někdy nechápu o čem tady píšete a tak jsem zmatený a proto napíšu nějakou blbost... takto se zde chováte i k ostatním např. 12-14 letým dětem když napíšou něco co nedává smysl ?! já nemám zapotřebí se vydávat za někoho jiného na vlákně se zvířaty takže buď mě začnete věřit nebo asi zde už končím a budu si hledat pomoc někde jinde..samotného by mě zajímalo kolik je vám.... a celkem lituju těch dětí které se zde taky snažili o pomoc a vzdali to, kvůli tomu že napsali něco co není k tématu nebo přehlédli nějaký příspěvek a vy jste o nich hned začali povídat že jsou to FEJK lidi kvůli tomu že nejsou stejní jako vy!!
kuba22
napsal(a):
tak já už opravdu nevím jak to mám dokázat ano mám 3 starší bratry.. a ano z ničím mě nepomáhají... jeden pracuje v lese jako soukromník, druhý pracuje ve strojírnách, a třetí je elektrikář.. pomůžou mi jen, když jim o něco řeknu ale když jim řeknu aby mě pomohli s elektrickým proudem, tak si myslím že mě v tom nenechají samotného. jde spíš o to že si na mě pořádně neudělají čas a celý den jsou doma asi jen v neděli..jinak furt někam chodí s kamarádama..už opravdu nevím proč mi nevěříte, přece jenom to opakuji znovu.. je mi 13!!! nenutím vás abyste mi věřili, jen kvůli tomu že tak někdy nechápu o čem tady píšete a tak jsem zmatený a proto napíšu nějakou blbost... takto se zde chováte i k ostatním např. 12-14 letým dětem když napíšou něco co nedává smysl ?! já nemám zapotřebí se vydávat za někoho jiného na vlákně se zvířaty takže buď mě začnete věřit nebo asi zde už končím a budu si hledat pomoc někde jinde..samotného by mě zajímalo kolik je vám.... a celkem lituju těch dětí které se zde taky snažili o pomoc a vzdali to, kvůli tomu že napsali něco co není k tématu nebo přehlédli nějaký příspěvek a vy jste o nich hned začali povídat že jsou to FEJK lidi kvůli tomu že nejsou stejní jako vy!!
tebe sa neda pomoct,niektory mali s tebou dost trpezlivosti,ja už ani neviem,čo ty vlastne chces
kuba22

XXX.XXX.59.111
bery25
napsal(a):
tebe sa neda pomoct,niektory mali s tebou dost trpezlivosti,ja už ani neviem,čo ty vlastne chces
momentálně nic, ale to sem nemůžu napsat o radu??
kuba22

XXX.XXX.59.111
dobrý den, včera jsem se díval na staré diskuze o líhních a někdo psal že když si koupil líheň cleo 5 th tak nepoužíval otočný rošt ale dal vejce jen na mřížku aby se jich tam vešlo více a otáčel to tím způsobem, že na ně dá ruku a jen to tak protočí.. jak to vlastně je? nevadí to nečemu ? například že ty vajíčka se špatně otočí, nebo prasknou...a ještě tam psal že když oddělá rošt vejde se jich tam na 2 vrstvy kolem 100 vajec a má z toho vždy 80 kuřat... přijde mi to takové divné..
kuba22
napsal(a):
dobrý den, včera jsem se díval na staré diskuze o líhních a někdo psal že když si koupil líheň cleo 5 th tak nepoužíval otočný rošt ale dal vejce jen na mřížku aby se jich tam vešlo více a otáčel to tím způsobem, že na ně dá ruku a jen to tak protočí.. jak to vlastně je? nevadí to nečemu ? například že ty vajíčka se špatně otočí, nebo prasknou...a ještě tam psal že když oddělá rošt vejde se jich tam na 2 vrstvy kolem 100 vajec a má z toho vždy 80 kuřat... přijde mi to takové divné..
Patrové Cleo 5 nejsou dobré. Špatná zkušenost. Ne moje, ale psalo se tu o tom.
Já dávám vejce na rošt, otáčím oběma rukama "přes špičku" jako slepice v hnízdě 😉😂 trvá to tak minutu, dvě. Mám ráda ten kontakt s vejci, povídám si s nimi, ke konci inkubace prý i slyší 😌😊
Na rošt se vejde těch 50. Dávám u 54, stejně po týdnu pár vyhodím při prosvěcování.
Raději si kupte dvě Cleo 5 než jednu patrovou.
kuba22

XXX.XXX.59.111
petraodlesa
napsal(a):
Já dávám vejce na rošt, otáčím oběma rukama "přes špičku" jako slepice v hnízdě 😉😂 trvá to tak minutu, dvě. Mám ráda ten kontakt s vejci, povídám si s nimi, ke konci inkubace prý i slyší 😌😊
Na rošt se vejde těch 50. Dávám u 54, stejně po týdnu pár vyhodím při prosvěcování.
ale ne jakože patrovou ale myslel jsem to tak že dá do na tu jednu mřížku 2 vrstvy vajec a v pohodě to otočí..
kuba22

XXX.XXX.59.111
petraodlesa
napsal(a):
už jsem to četl, jak myslíte jako přes špičku ?? a neprochladnou tím ty vejce ? když to otevřete.... a jaké zkušenosti máte s cleo 5 th ??
kuba22
napsal(a):
už jsem to četl, jak myslíte jako přes špičku ?? a neprochladnou tím ty vejce ? když to otevřete.... a jaké zkušenosti máte s cleo 5 th ??
Kubo, logicky: kvočna nesedí na vejcích 21 dnů bez žádného nažrání a vykálení... každý den opouští hnízdo. Takže nevadí to. U vodní drůbeže je to navíc nutnost, chlazení vajec od 10.dne 10 minut a každý den se minuta přidává. Jinak se nic nevylíhne.
Cleo 5 už jsem tu chválila xkrát. A už se na to raději neptej. Když se stále opakuješ, vypadá to divně. Jednou že stavíš líheň, podruhé zjišťuješ, která koupená je dobrá. Myslíš, že ti tady budeme dokola opakovat to samé? Každá trpělivost má své meze.
Jasně, ptát se můžeš. Ale musí to mít nějakou logiku.
Přes špičku...vejce leží. Vejce má tupý a špičatý konec. Přes špičku je přetočení podélné, přes špičatou část vejce. Prý to tak slepice dělá. Ale jinak je to fuk. V Cleo 5 je systém kalíšků na jednotlivá vejce, naklápí se ( otočením kličky) na jednu a druhou stranu (stačí 2x denně) jen o 45 stupňů, také to stačí. Jde i to, aby se zárodek nepřilepil k jedné straně vejce.
VIViktor

XXX.XXX.41.186
jo012810
napsal(a):
Milý Kubo22, již jsem jednou nabízel, že mohu poslat, jak vyrobit domácí líheň. Stačí, aby jsi sem dal kontakt.....A tam se vše potřebné dovíš.
Dobry den,
ked mozem poprosit poslete aj mne podklad na vyrobu liahne.
Dakujem
VIViktor

XXX.XXX.41.186
jo012810
napsal(a):
Milý Kubo22, již jsem jednou nabízel, že mohu poslat, jak vyrobit domácí líheň. Stačí, aby jsi sem dal kontakt.....A tam se vše potřebné dovíš.
Dobry den,
ked mozem poprosit poslete aj mne podklad na vyrobu liahne.
Dakujem
viktor69@centrum.sk
dizma

XXX.XXX.192.155
Můžu poprosit o návod k výrobě líhně. Děkuji Pavel
dizma

XXX.XXX.192.155
dizma
napsal(a):
Můžu poprosit o návod k výrobě líhně. Děkuji Pavel
dizma@seznam.cz