Líheň YZ56 - domácí úpravy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2021 22:35
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

Dobrý den, chci se zeptat všech šťastných/nešťastných majitelů této líhně, jestli jste někdo líheň upravoval k obrazu svému - např. výměna termostatu, větráčku, speciální izolace, prostě cokoliv, aby se z této "čínské pomsty", jak ji někdo trefně nazval v jiné diskuzi:-) udělala plnohodnotná líheň.
Koncept líhně je sám o sobě dobrý - líbí se mi držáky na vajíčka i to, že přes víko je vidět. Nicméně tady výčet kladů končí. Teplota je v různých místech líhně velmi odlišná, čidlo je hned vpředu, takže bere krajní teplotu a kolik je vzadu v líhni se vlastně neví.
Vloni jsme ji koupili, první líhnutí bylo dost tragické - hlavně kvůli nízké teplotě, druhé bylo trochu lepší. Potom jsme líheň radši poslali na opravu a dostali novou. Letos jsem bojovala s novou líhní, veškeré nastavování se dělalo nově a stejně si líheň dělala, co chtěla. Dokud byla vajíčka v držácích, zdála se mi teplota jakž takž udržitelná. Ale jakmile jsem přendala vajíčka do dolíhně, tak najednou teplota začala skákat do závratných výšin, až ke 40st. A dost dlouho se ji nedařilo snížit na snesitelnou úroveň.
Takže v první řadě bych chtěla vyměnit termostat za nějaký kvalitnější, který tu teplotu prostě udrží, aniž bych ji musela pořád přenastavovat. Čidlo bych oddálila někam asi více doprostřed. Máte někdo tip na opravdu kvalitní termostat?
Dále asi větrák.
Celou líheň bych obložila polystyrenem - nejspíš tím, co v ní líheň přišla.
Máte někdo nějaké tipy, co bych případně mohla vyměnit a jak líheň přizpůsobit, aby fungovala jako opravdová líheň a ne mašina na nervy?
Děkuji moc všem:-)

29.5.2021 04:32
jo012810

XXX.XXX.101.35

Asi jste dalším "nešťastníkem", který naletěl na krásné obrázky a cenu. Např. na tomto vlákně je diskutovánoé o těchto líhních z Číny: https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3802875/lihne-z-ciny?from-list=1#a3828338

29.5.2021 12:55
2mazutak

XXX.XXX.6.186

zdravím.dnes je v inzerci další dobrák,který se jí chce zbavit,a doufá,že se mu podaří někoho napálit.cenu uvádí 2500 kč.

29.5.2021 13:42
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.210

Dobrý den,
mám zkušenost s líhní YZ-32S (obdélníková zmenšenina líhně YZ-56) a k tomu co jsem již napsal ještě jeden postřeh. Z jednoho vejce nad ventilátorem vyteklo něco málo nažloutlé tekutiny a ten s ní "vymaloval" celou spodní část líhně. Tento typ líhně se čistí velmi obtížně. Doporučuji ve fázi dolíhně vymyslet způsob, jak této nehodě účinně zabránit.
Jarek

29.5.2021 13:43
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

BÍDŽIS napsal(a):
Dobrý den,
mám zkušenost s líhní YZ-32S (obdélníková zmenšenina líhně YZ-56) a k tomu co jsem již napsal ještě jeden postřeh. Z jednoho vejce nad ventilátorem vyteklo něco málo nažloutlé tekutiny a ten s ní "vymaloval" celou spodní část líhně. Tento typ líhně se čistí velmi obtížně. Doporučuji ve fázi dolíhně vymyslet způsob, jak této nehodě účinně zabránit.
Jarek

Nečistoty se tu řeší jednoduše: vyhodit celou líheň do popelnice, v rámci péče o své duševní zdraví 🤔😊

29.5.2021 16:30
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.210

petraodlesa napsal(a):
Nečistoty se tu řeší jednoduše: vyhodit celou líheň do popelnice, v rámci péče o své duševní zdraví 🤔😊

Dobrý den Petro,
já s Vámi souhlasím, ale řada lidí tu líheň má, takže ...
Jarek

29.5.2021 16:32
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.210

Ještě jednou dobrý den,
já jsem ji rozebral a do popelnice na plasty jsem vyhodil jen obal.
Jarek

29.5.2021 18:19
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

BÍDŽIS napsal(a):
Ještě jednou dobrý den,
já jsem ji rozebral a do popelnice na plasty jsem vyhodil jen obal.
Jarek

Můžete i pro druhé podobně postižené chovatele popsat, co máte v plánu udělat dál???

29.5.2021 18:39
BÍDŽIS

XXX.XXX.214.210

petraodlesa napsal(a):
Můžete i pro druhé podobně postižené chovatele popsat, co máte v plánu udělat dál???

Dobrý den,
sháním lehký tepelně odolný materiál na stavbu "bedny" vlastní líhně. Předpokládám, že většinu komponentů použiji. Mám na to čas do začátku března 2022.
Jarek

30.5.2021 19:34
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

BÍDŽIS napsal(a):
Dobrý den,
sháním lehký tepelně odolný materiál na stavbu "bedny" vlastní líhně. Předpokládám, že většinu komponentů použiji. Mám na to čas do začátku března 2022.
Jarek

Tak potom prosím, pokud to bude možné, můžete sem postupně vkládat příspěvky o vytváření nové líhně z daných komponent? Děkuji:-)

30.5.2021 19:35
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

Nicméně spíš jsem doufala v rady typu - vyměňte termostat za ten a ten, kupte navíc to a to apod...:-)

30.5.2021 19:39
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Nemá zmysel "vylepšovať niečo, čo je už od začiatku zle konštrukčne navrhnuté. Liahnutie v liahni by mala byť radosť z očakávaného výsledku a nie stress, čo sa zase pos..e. a koľko vajec zase zbytočne vyhodím. Kto má čas a možnosť učiť sa na vlastných chybách, nech si kúpi čínsky plastový šmejd a trápi sa a zabije plno kureniec (ešte vo vajci), kým sa naučí s takou "liahňou" narábať. AK je raz niečo zle konštrukčne navrhnuté, tak môžete vychytávať jeho chyby do aleluja. Hlavne, že sú ich predajcovia spokojní a dennodenne čítam na rôznych FB forach príspevky od nešťastných chovateľov, čo si takéto šmejdy v dobrej viere kúpili. Sú dobré a zlé liahne". Tie dobré fungujú tak, že podľa návodu nastavíš teplotu, dolievaš vodu, na 18 deň. preložíš z liesok do doliahne a na 21. deň vyberáš všetko čo sa z oplodnených vajec vyliahlo. A más radosť z priebehu i výsledku liahnutia. Ak už chcem lacnú liaheň, tak radšej rumunské Cleo-5 (jednoposchodové), príp. Puisor. V tých sa aspoň dá liahnuť s relatívne dobrými výsledkami.

31.5.2021 07:58
BÍDŽIS

XXX.XXX.161.217

Hanka48123 napsal(a):
Nicméně spíš jsem doufala v rady typu - vyměňte termostat za ten a ten, kupte navíc to a to apod...:-)

Dobrý den,
souhlasím naprosto s Peterem z Bratislavy. Ta líheň je konstrukčně naprosto špatná, zejména co se týče umístnění ventilátoru a topného tělesa, teplotního a vlhkostního čidla. Nevhodná podlaha dolíhně způsobuje zranění a stresy vylíhnutých kuřat. Líheň se velmi špatně čistí a bez použití vhodné desinfekce ( používám Ivasan) je líhnutí riskantní. V průběhu líhnutí (1 - 18-tý den) udržet teplotu na lískách v rozmezí 37,5 až 38,0 nelze. Lze se tomu více či méně přiblížit.
Používáním líhní YZ-32 a YZ-56 ve všech modifikacích budete pokládat téměř polovinu vajec=kuřat na oltář čínského byznysu a byznysu českých a zahraničních obchodníků.
TYTO LíHNĚ SE SMYSLUPLNĚ PŘESTAVĚT NEDAJÍ.
Jarek

Přidejte reakci

Přidat smajlík