Keďže sa práve rozbehla sezóna liahnutia hrabavej hydiny, prikladám niekoľko rád a obrázkov pre začínajúcich chovateľov.
Základom úspechu sú kvalitné násadové vajcia. Skladujte ich max. 14 dní (potom klesá liahnivosť) v chladnejšej miestnosti (10-15 stupňov). Aby sa neprilepil žltok, je dobré ich naklápať. Ráno podložíte plató s vajciami na 1 strane a večer na druhej.
Obrázok č.1- podložené platá násadových vajec Oraviek a Bielefeldiek
peter z bratislavy
napsal(a):
Keďže sa práve rozbehla sezóna liahnutia hrabavej hydiny, prikladám niekoľko rád a obrázkov pre začínajúcich chovateľov.
Základom úspechu sú kvalitné násadové vajcia. Skladujte ich max. 14 dní (potom klesá liahnivosť) v chladnejšej miestnosti (10-15 stupňov). Aby sa neprilepil žltok, je dobré ich naklápať. Ráno podložíte plató s vajciami na 1 strane a večer na druhej.
Obrázok č.1- podložené platá násadových vajec Oraviek a Bielefeldiek
Vajcia v zime nenechajte dlho vonku, aby nezamrzli. Prípadné nečistoty nikdy neumývajte, alebo neutierajte mokrou handrou, lebo si do spor škrupiny zavlečiete infekciu. Počkajte až špina zaschne a potom ju opatrne oškrabte, napr, malým ostrým nožíkom. Nasadzujte len vajcia, ktoré majú pravidelný tvar a predpísanu min. hmotnosť. Pre lepšiu evidneciu si ich môžete označovať ceruzkou dátumom a plemenom od ktorého pochádzajú.
Obrázok č.2 - násadové vajcia Araucan s priem hmotnosťou 54 gr.
peter z bratislavy
napsal(a):
Vajcia v zime nenechajte dlho vonku, aby nezamrzli. Prípadné nečistoty nikdy neumývajte, alebo neutierajte mokrou handrou, lebo si do spor škrupiny zavlečiete infekciu. Počkajte až špina zaschne a potom ju opatrne oškrabte, napr, malým ostrým nožíkom. Nasadzujte len vajcia, ktoré majú pravidelný tvar a predpísanu min. hmotnosť. Pre lepšiu evidneciu si ich môžete označovať ceruzkou dátumom a plemenom od ktorého pochádzajú.
Obrázok č.2 - násadové vajcia Araucan s priem hmotnosťou 54 gr.
Liaheň odporúčam nakladať na víkend, nakoľko sa aj kuriatka potom liahnu cez víkend a máte viac času sa venovať aj ich opatere a čisteniu liahne. Nakladám vždy o niečo viac ako polovicu liahne (cca 300-340 vajec) nakoľko po vytriedení neoplodnených po presvietení (na cca 10-12. deň) môžem zase po 2 týdžňoch doložiť vajciami druhú polovicu liahne.
Obrázok č. 3 - naložená liaheň BIOS Midi s kapacitou 560 vajec
peter z bratislavy
napsal(a):
Liaheň odporúčam nakladať na víkend, nakoľko sa aj kuriatka potom liahnu cez víkend a máte viac času sa venovať aj ich opatere a čisteniu liahne. Nakladám vždy o niečo viac ako polovicu liahne (cca 300-340 vajec) nakoľko po vytriedení neoplodnených po presvietení (na cca 10-12. deň) môžem zase po 2 týdžňoch doložiť vajciami druhú polovicu liahne.
Obrázok č. 3 - naložená liaheň BIOS Midi s kapacitou 560 vajec
Na prersvecovanie a kontrolu oplodnených vajec slúži presvecovačka (venoval som jej samostatný fotoseriál). V oplodnenenom vajíčku vidíte pri presvietení červené nitky "pavúčika" zárodku. Neoplodnené vajce vyslovene jasne svieti. Pokiaľ je tam len tmavá škvrna, ide zväčša o odumretý zárodok.
Obrázok č. 4 - presvecovanie vajec
peter z bratislavy
napsal(a):
Na prersvecovanie a kontrolu oplodnených vajec slúži presvecovačka (venoval som jej samostatný fotoseriál). V oplodnenenom vajíčku vidíte pri presvietení červené nitky "pavúčika" zárodku. Neoplodnené vajce vyslovene jasne svieti. Pokiaľ je tam len tmavá škvrna, ide zväčša o odumretý zárodok.
Obrázok č. 4 - presvecovanie vajec
Na 19. deň sa vajíčka preložia s liesok liahne do doliahne - zelené bedničky na spodku liahne. Už sa viacej neotáčajú.
Obrázok č.5 - liaheň Bios Midi - dole zelené bedničky doliahne
peter z bratislavy
napsal(a):
Na 19. deň sa vajíčka preložia s liesok liahne do doliahne - zelené bedničky na spodku liahne. Už sa viacej neotáčajú.
Obrázok č.5 - liaheň Bios Midi - dole zelené bedničky doliahne
Čerstvo vyliahnuté kuriatka umiestňujem do odchovne, ktorú som si urobil zo starej vytrínovej skrine. Teplo zabezpečujú bodové 60 a 40 wattové žiarovky. Skriňa je po zadných, bočných a horných stenách odvrtaná, aby prúdil vzduch.
Obrázok č. 6 - skriňa - odchovňa
peter z bratislavy
napsal(a):
Čerstvo vyliahnuté kuriatka umiestňujem do odchovne, ktorú som si urobil zo starej vytrínovej skrine. Teplo zabezpečujú bodové 60 a 40 wattové žiarovky. Skriňa je po zadných, bočných a horných stenách odvrtaná, aby prúdil vzduch.
Obrázok č. 6 - skriňa - odchovňa
Prvých 24 hodín kuriatka ešte spotrebúvajú zbytky žltka. Prvý týždeň kuriatka napájam len obyčajným čajom a krmim len čistým kukuričným šrotom. Až v 2. týždni začínam čaj postupne narieďovať vodou a prechádzam na krmnu zmes pre kuriatka, ktorú si miešam sám.
Z kartónu (z krabice) si vyrobím na rozmer odchovne krmítko, ktoré potom neskôr spálim a vyrobím zase nové.
Obrázok č. 7 - detail spodku odchovne skrine a kartonového krmítka
peter z bratislavy
napsal(a):
Prvých 24 hodín kuriatka ešte spotrebúvajú zbytky žltka. Prvý týždeň kuriatka napájam len obyčajným čajom a krmim len čistým kukuričným šrotom. Až v 2. týždni začínam čaj postupne narieďovať vodou a prechádzam na krmnu zmes pre kuriatka, ktorú si miešam sám.
Z kartónu (z krabice) si vyrobím na rozmer odchovne krmítko, ktoré potom neskôr spálim a vyrobím zase nové.
Obrázok č. 7 - detail spodku odchovne skrine a kartonového krmítka
Prvý týždeň strávia kuriatka v tejto skriňovej odchovni a potom ich presúvam do väčších.
Obr. č.8 - záber na kuriatka ktoré sa vyliahli práve dnes 18.2.2006
peter z bratislavy
napsal(a):
Prvý týždeň strávia kuriatka v tejto skriňovej odchovni a potom ich presúvam do väčších.
Obr. č.8 - záber na kuriatka ktoré sa vyliahli práve dnes 18.2.2006
Budem rád, keď aj ďalší chovatelia prispejú svojimi radami, ale aj obrázkami do tejto diskusie.
Peter z Bratislavy
peter z bratislavy
napsal(a):
Budem rád, keď aj ďalší chovatelia prispejú svojimi radami, ale aj obrázkami do tejto diskusie.
Peter z Bratislavy
Dobrý den,
pěkné, ale zajímalo by mě jak řešíte vytápění u kuřat. Jestli jenom žárovkou, tak potom musíte svítit pořád, a přitom od druhého týdne života kuřat se už svítí méně a méně.
S pozdravem David
xexcel
napsal(a):
Dobrý den,
pěkné, ale zajímalo by mě jak řešíte vytápění u kuřat. Jestli jenom žárovkou, tak potom musíte svítit pořád, a přitom od druhého týdne života kuřat se už svítí méně a méně.
S pozdravem David
Vyhrievam len žiarovkami. Prekladám kurence postupne ako rastú do väčších odchovní, čím sa teplota postupne znižuje. Aj vo väčšej odchovni majú k dispozícii uteplenú časť kde je teplejšie a časť len prekrytú mriežkou, kde je zase izbova teplota.Takže sa postupne stále viac pripravujú na prechod k norlmálnym životným podmienkam.
peter z bratislavy
napsal(a):
Vyhrievam len žiarovkami. Prekladám kurence postupne ako rastú do väčších odchovní, čím sa teplota postupne znižuje. Aj vo väčšej odchovni majú k dispozícii uteplenú časť kde je teplejšie a časť len prekrytú mriežkou, kde je zase izbova teplota.Takže sa postupne stále viac pripravujú na prechod k norlmálnym životným podmienkam.
Aby boloi vedomosti oliahnutií kompletné, pozrite aj na prispevok Umele liahne, tu na Moderke
Keďže je teraz ten správny čas na liahnutie, posúvam dopredu môj príspevok z r. 2006, aby novozačínajúci chovatelia nemuseli dlho hľadať tu na moderke.
Trochu som si to zmodernizoval a kúpil som výhrevné dosky na nožičkách a kurence sú s nimi max. spokojné. Len na vrch som dal kartónový kryt, aby mi to celeé neznečistili trusom. Zohrievajú sa pod nimi a niektoré aj na vrchu.
Všetko už tu bolo niekoľko krát. Aj ta moja presvecovačka. Stačí zadať:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37542/presvecovacka-nasadovych-vajec
Nafotil som spokojné 4 týždňové kurence prenesene do kurína, kde majú na ohrev výhrevnú dosku na nožičkách. Vyhrievajú sa pod ňou i na nej.
peter z bratislavy
napsal(a):
Nafotil som spokojné 4 týždňové kurence prenesene do kurína, kde majú na ohrev výhrevnú dosku na nožičkách. Vyhrievajú sa pod ňou i na nej.
Zdravím Vás Peter, tú desku máte s reguláciou teploty alebo bez? Rozhodujem sa akú kúpiť..neviem či tá s reguláciá by mala nejaký zmysel, kedže to má 50 W rozložených na takej ploche.Či nie je zbytočná.. Vopred dík za info. S pozdravom Peter.
peter.110
napsal(a):
Zdravím Vás Peter, tú desku máte s reguláciou teploty alebo bez? Rozhodujem sa akú kúpiť..neviem či tá s reguláciá by mala nejaký zmysel, kedže to má 50 W rozložených na takej ploche.Či nie je zbytočná.. Vopred dík za info. S pozdravom Peter.
Dobrý den, já mám tutéž desku s regulací teploty. Když pod ní dávám kuřátka pouští na plno a pak postupně pomalu ubírám. Prťousové si řeknou sami i podle okolní teploty. Ale s deskou mám výborné zkušenosti, rozhodně lepší než se žárovkou, tam jsem měla problém vyregulovat výšku žárovky, kuřátka se přehřívala nebo pískala chladem, naběhala jsem se kolem nich moc. S tímhle zařízením krásně odchovám i křepelky.
Čaj dávam obyčajný čierny (Tesco, Lidl) vsáčkoch. Po cca 34 týždňoch ho začnem riediť s vodou a nesačné psotupne prejdú na čistú vodu.Výhrevné dosky mám 3 ks a bez regulácie a cena bola 1.070 Kč:
http://www.lihne.cz/78-wp-50.html
Ja používam Kuře Mini od firmy Energys a rastu ako z vody, sú to malé drvené granulky.
Popis:
Drcená kompletní krmná směs bez antikokcidika, vhodná pro odchov kuřic a ostatní drůbeže do stáří 6 týdnů.
Analytické složky:
Hrubý protein 19.10 %, Hrubé oleje a tuky 4.00 %, Hrubá vláknina 3.30 %, Hrubý popel 6.50 %, Lysin 1.12 %, Methionin 0.49 %, Vápník 1.20 %, Fosfor 0.75 %, Sodík 0.15 %.
Doplňkové látky:
E672 Vitamin A 12060.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 3015.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 30.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 18.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 84.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 72.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 48.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.40 mg/kg, E2 Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg,E1614 6-fytáza EC 3.1.3.26 402.00 FTU/kg.
Keďže začala minigranulky pre malé kuriatka vyrabať aj firma Verse Laga, objednávam teraz túto zmesku a výsledky sú rovnako povzbudivé ako vlani u Energysu. Od 3. dňa ju pridávam ku šrotovanej kukurici a po 5. dni už kuriatka ani iné nechcú.
omi

XXX.XXX.77.1
Dobri den chcem sa opytat ked si kupim nosnice vlasky aj kohuta vlasku alebo plemeno dominant od predajcov hidiny ci sa mi s toho viliahnu normalne nosnice alebo firmi co produkuju taketo nosnice maju matersky krdel nejaky specialny dakujem.
omi
napsal(a):
Dobri den chcem sa opytat ked si kupim nosnice vlasky aj kohuta vlasku alebo plemeno dominant od predajcov hidiny ci sa mi s toho viliahnu normalne nosnice alebo firmi co produkuju taketo nosnice maju matersky krdel nejaky specialny dakujem.
Dobrý den, dominant není plemeno, ale jedná se o finální hybrid. Pro jeho produkci (ať už násadových vajec nebo kuřat) se využívá speciálně vyšlechtěných rodičů. Pokud si tedy pořídíte vlašky (čistokrevné), pak jejich potomci budou mít vlastnosti vlašek. Pokud si pořídíte nějaký hybrid (např. dominant), pak potomci nezaručují, že budou mít stejné vlastnosti jako rodiče. Mohou tam být rozdíly. Proto se tyto hybridy nazývají jako finální - konečné. Nicméně nijak Vám to nebrání si pro sebe líhnout kuřátka i z hybridních rodičů. Rozhodně ale není možné prodávat taková kuřata nebo násadová vejce jako dominanty, což se bohužel často děje.
IKOL

XXX.XXX.185.194
Jeden dotaz.Ked sa kuriatko vyliahne treba ho hned vybrat z liahne ? Alebo tam moze nejaky cas zostat.Kolko ? Nemoze sa v liahni zadusit ?
Ja vyberám kuriatka z liahne cca každé 3 hodiny. Treba ho tam nechať dosušiť.
IKOL

XXX.XXX.185.194
Ok, vdaka.A na aku teplotu nastavujete liahen.Vsade pisu inak tak ake je vase doporucenie.
Zde na tomto vlákně máte i fotky...https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3100231/vlaska-striebornokrka#a3100368.
Zdravím, prosím o radu.
V liahni mám naložené vajíčka týždeň.
Prišiel kamarát, ktorý mal pod zbehla kvočka a vajíčka boli už skoro studené, dnes sa mali liahnuť. V niektorých ešte pišťali kuriatka, tak som ich vložil k mojim do liahne a dve sa už vyliahli. Chcem sa spýtať či sa moje naložene vajcia ktoré sú tam týždeˇnejako tým nepoškodia a neznehodnotia.
Doliaheň nemám, a inak som mu nevedel pomôcť.
Prosím o radu.
dusanko

XXX.XXX.82.137
Zacali sa mi liahnut kacky (Indický bezec). Počuť skrabkanie na skrupinu, niektore vajicka su aj popraskane ale kacicky sa nevedia dostat von. Mám im pomáhať alebo nie? Ďakujem za odpoved.
tropickysvet.sk
napsal(a):
Obnovim vlakno. Chcem sa spytat na tie vyhrevnd podlozky. Viete niekto aku maju teplotu povrchu ?
Pokud máte na mysli ty z Lidlu, tak teplotu jsem neměřila, ale mají 3 stupně. Používala jsem je pod štěňátka a vždy to stačilo na jedničku. Na trojku to docela pálí. Teď je používám pro kuřata - jednu zdola a druhou shora a obě jen na jedničku.
Bohužel, ty co se prodávají teď, tak mají pojistku, která dečku po myslím 3 hodinách vypne. Což je docela problém, když je člověk třeba v práci, že?