Chtěl bych znát názor zkušených na výhody a nevýhody kuřat na maso brojler /vs/ masné plemeneo.
Když už jsem tu vybudoval skoro slepičí farmu, tak bych ji chtěl využít a vykrmit tak 30 kuřat na maso. Tak bych rád věděl plusy a mínusy uvedených možností od někoho kdo už má zkušenosti.
Jako mínus u masného plemene vidím to, že už letos asi kuřátka nebudou
Nechci líhnout, ale koupit 3-14 denní kuřátka a ty vykrmit do nějakých 2,5 kg živé váhy.
.petr.
napsal(a):
Chtěl bych znát názor zkušených na výhody a nevýhody kuřat na maso brojler /vs/ masné plemeneo.
Když už jsem tu vybudoval skoro slepičí farmu, tak bych ji chtěl využít a vykrmit tak 30 kuřat na maso. Tak bych rád věděl plusy a mínusy uvedených možností od někoho kdo už má zkušenosti.
Jako mínus u masného plemene vidím to, že už letos asi kuřátka nebudou
Nechci líhnout, ale koupit 3-14 denní kuřátka a ty vykrmit do nějakých 2,5 kg živé váhy.
normalně je krasně vychovaš vem si normalně brojlerky a za deset tydnu papaš při ne moc granulové směsi
Pokud nechcete odchovávat kuřata, nejspíš se Vám vyplatí brojleři. Tedy hlavně v případě, že krmíte směsí, dokážete je zavřít do malého prostoru, budete je mít v teple, svítit jim a hlavně Vám prodávající neprodá místo brojlerů jejich potomky, či křížence s čertvíčím..
My máme kombinovaná plemena a jsem spokojená.
Vše záleží na vás jedno je pravda brojlera uděláte za 10 týdnů,bohužel bez granulí to je dost problém.Jednak vytvořit krmení s patřičnou nutriční hodnotou a samozřejmě se prodlužuje i doba výkrmu.Taktéž je rozdíl v kvalitě masa mezi brojlerem a klasickým kuřete.Je pravda že kuře mastných plemen roste déle ale co se masa týče je to nesrovnatelné.Maso brojlerů je díky rychlému růstu blátivé zatím co maso mastných plemen je pevné s dlouhým vláknem a úplně jinou chutí.Kdo to vyzkoušel mi dá za pravdu.
Tak my jsme letos brali brojlery, který už měli 1 kg. Normálně je rozprodávali z velkochovu byli vybledlý skoro neuměli chodit. Teď už je máme měsíc a půl jsou krásně žluťoučky a kohouty už budeme na konci týdne zabíjet. Budou mít 3 kila, slepice jsou o trošku menší. Krmíme je klasicky směs šrotů hrách, pšenice, ječmen, kukuřice potom brambory s kopřivama a vařenou pšenici nic víc. Ráno a večer je pouštíme proběhnout do výběhu. Loni jsme je měli taky ale 14 denní a vyrostli bez problémů sice rostou tak 4 měsíce, ale srovnávat s těma kupovanýma z hypermarketů se to nedá krásný pevný dlouhý masíčko. Ještě mamé kalimera tak jsem zvědavej jaký budou.
Dobry den, chcela som sa poradit, lebo nemame skusenosti. Kupili sme 4tyz. kuriatka brojlere na dom. chov 30ks. Ako a cim ich mame krmit aby to bolo bez chemie???...kupili sme aj zmesku, ale v tom zlozeni je samaaa chemia to sa mi vobec nepaci....neviete mi poradit co im davat???okrem toho v aku teplotu by mali mat v kurniku??...do rana nam zacalo jeno kryvat, cim to je???...neni im zima???musia byt uzatvorene, alebo mozme ich aj otvorit a dat sietku, potom im tam pekne svieti slnko....dakujem za rady a tipy....
cocacola
napsal(a):
Dobry den, chcela som sa poradit, lebo nemame skusenosti. Kupili sme 4tyz. kuriatka brojlere na dom. chov 30ks. Ako a cim ich mame krmit aby to bolo bez chemie???...kupili sme aj zmesku, ale v tom zlozeni je samaaa chemia to sa mi vobec nepaci....neviete mi poradit co im davat???okrem toho v aku teplotu by mali mat v kurniku??...do rana nam zacalo jeno kryvat, cim to je???...neni im zima???musia byt uzatvorene, alebo mozme ich aj otvorit a dat sietku, potom im tam pekne svieti slnko....dakujem za rady a tipy....
Bylo by lepší kdyby jste tyhle otázky dala před tím než jste si je pořídili.
Jestli jim je zima to poznáte, když je budete chvíli pozorovat, jak se chovají jestli se k sobě choulí apod.
Ohledně teploty záleží na tom na co byla doteď zvyklá a jak jsou opeřená.
Podle vašich otázek evidentně nevíte vůbec nic a máte doma už 30 ks. Hodně nezodpovědný přístup nezlobte se na mě.
Kuřata jsou na teplotu dost citlivá a každá hodina dobrá a vy se tu ptáte, až když Vám začnou odcházet.
Kuře začíná na 33-35stupních a postupně se jim to snižuje, jakmile jsou opeřená tak pak už dokážou sama termoregulovat. Já jsem ve 4týdnech dávala do venkovní boudičky a už netopila, ale byla na to zvyklá a když jich je více tak se hodně sama zahřejí.
Sluníčko jim určitě také hodně pomůže, nesmí na ně foukat a pršet.
Je to živý tvor a ne almara, kterou postavíte a pak můžete zjištovat jak se o ni starat .
Pročtěte si tady různá témata a všechny základní informace nasbíráte. Ne každý chovatel to dělá stejně, podle mě je důležité pozorovat zvířata jak jim to vyhovuje či ne.
Petr: K původnímu tématu: Pokud nechcete vlastní odchov, volte brojlery, rostou rychleji, lepší konverze krmiva, jste-li příznivcem chemie, krmte granule a za 7-10 týdnů dle dalších podmínek v chovu máte cca 2kg kusy vykrmeny na porážku Nicméně krmíte-li směsy a chemii, můžete si ve finále rovnou kupovat maso v marketu, je to prakticky totéž. Nekrmíte-li směsy, brojlera vykrmíte o něco později (tak 12 týdnů), ale víte, na čem rostl a cenově ušetříte tak polovinu peněz, i více (záleží, máte-li zdroj brambor, obilí, mléka, trávy, šrotovník... )
Pokud chcete vlastní odchov, jednoznačně volte těžká plemena. Budete si odchovávat každý rok vlastní, tak nebudete kupovat jako blázen, dle aktuální chuti budete zabíjet brojlery i slepice či kohouty (každé maso je jiné), krmit ideálně "běžnou stravou" a ne granule a máte dlouhodobě záruku kvalitního a levného masa. Já osobně přecházím po experimentech s obojím plně na masná plemena s vlastním líhnutím, jen ještě nevím, jestli finálně hempšírky, šumavanky, nebo zaexperimentuji s něčím jiným (čtu si literaturu a líbí se mi spousta plemen a finální rozhodnutí je fakt těžký ). Nevýhodou těžkých plemen je nižší konverze krmiva (=sežere to víc obilí na kilo vytvořeného masa) a delší doba výkrmu (většinou tak 12-16 týdnů, ale záleží hodně na podmínkách, nechovám v klecích, ale "na volno ve výběhu celý život zvířete").
Pro cocacolu a dupacku: Myslím si, že bez jakýchkoliv znalostí a zkušeností si pořídit 30 kuřat je nerozum, ale jelikož sám občas když něco zkouším, tak začátek neodhadnu a chápu to. Ono na druhou stranu věnovat se 2 kuřatům není ekonomicky také žádný zázrak. Ale k věci:
4-týdenní, tedy měsíční kuřata by měla bezproblémů zvládnout v těchto podmínkách pobyt venku. Stačí je pozorovat, jaká teplota jim vyhovuje. Nyní mám 2 várky kuřat z líhní: 6-ti denní, které jsou venku přes den a přes noc je mám v krabici doma (cca 22°C) a cca 2 týdenní (15-17dní), která jsou již jen venku. Přes den výběh, přes noc kurník (lezou tam sami). Přes noc spí v chumlu, přes den běhají, teplotně podle mě nestrádají, úhyn zatím žádný.
Krmení viz nový článek na fauně:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6592/vejce-nad-zlato-3-cast-o-krmeni-drubeze/
Zjednodušeně: tráva, seno, obilí, brambor, mléko, syrovátka či jiný zdroj živočišných bílkovin (třeba i maso, vejce, různé rybí oleje nebo moučky...). Pro malá kuřátka může být i místo vody čaj či bylinný výluh (seberu roští -kopřivy, kontryhel, hluchavky, jitrocel, případně nějaký květ, třeba divizna - na zahradě, spařím a čaj je na světě ). Kdo se hodně bojí, může zpočátku i lehce přikrmovat nějakou vhodnou směsí (K-1). Já na směsy dlabu, nemám chemii rád. Proti kokcidioze něco na okyselení žaludku. Buď mléko, tvaroh nebo syrovátku, nebo do vody trošku octa (třeba lžíci octa na litr vody). Podobně chovali rodiče, chovám tak již nějakou chvíli a zatím vše v pohodě.
Kuřata byli dva dny v dolíhni, teplota postupně šla na 34, pak bylo venku hezky, tak šly už přes den ven do výběhu z krabice lehce přikrytým folií (takové malé pařeniště) a přes noc topná spirála na udržení 32, další den 30, 28 °C a pak už nic. Zdravotní problémy žádné, úhyn v prvním týdnu 1ks z 10, ale ten měl problém již při líhnutí, líhnul se půl dne a prostě to neudejchal a za dva dny šmitec, dle všeho ani nezačal přijímat potravu...
Bohužel mám zkušenosti i s chemií, například kanthaxanthin E 161g ve směsi pro nosnice N1,2, různé masokostní moučky taky nic moc, umělé fosforečnany jako zdroj fosforu a vápníku, propylgalát jako antioxydant a podobně... je toho fakt dost:
Příklad směsy s uvedeným složením třeba zde... + co si představit pod názvem "směs kyselin"
http://www.zoo-krmiva.cz/zoo-krmiva/eshop/4-1-Hospodarska-zvirata/0/5/121-Smes-pro-nosnice-N2-10kg
pajakrejcirikova
napsal(a):
Zdraví,taky by mě zajímalo jestli se opravdu tak rychle vykrmí?Mám vylíhlé svoje-jen 8ks,tak jsem zvědavá.Mám je v odchovničce budou mají 12dní.Nějak se mi nechce věřit,že by to šlo tak rychle.Krmím zatím směsí pro brojlery.Mám strach něco přidávat .Taky děkuji za užitečné rady.
čau ja krmim vařené brambory moené pečivo granule do pateho tydne staři potom akorat jednou až dvakrat tydně asi 0,5l granulek a furt valit kopřivy a vysledek je jasný 10 až 11 tyden zabijim a vaha v čistem okolo 2,5kg -+ 300g
Já krmím směsí:kukuřice,pšenice,ječmenu,žita.Namočené pečivo s tímto šrotem a kopřivami.Granule dvakrát týdně a hodně trávy.Brambory jednou týdně.Vyrostou za 14 týdnů kohouti kolem 4kg slepičky kolem 2,5 kg.Mám je ne výběhu 5x5 metrů.Jednou denně na hodinku pouštím do zahrady na pastvu.
Ja si kupujem rozkrmene brojlere vo vahe okolo dvoch kilogramov živej váhy tak pätnásť kusov polovica kohutov polovice sliepok po dvoch týždňoch krmenia kukuricnym srotom a zihlavou kuchynskym odpadom porazame kohutiky v čistej vaše 2.5 až 3 kg na další týždeň sliepocky meso je nádherne žlté sliepky sú v záhrade v malej obrade ktorú posuvame po trávniku .
V tomto roku som kúpil mláďatá francuzkych modronohych sliepok bresse galois po 16 tich týždňov mali niektore kohúta bez dokrmovania 3 kilogramy sliepky v 18 týždňoch začali znášať .
Sú to vynikajúce gazdovske sliepky.
Moje Bresse majú vo veku jedného mesiaca 40 deko liahol som ich s lahkymi nosnicani ayam cemani
Ktoré vo veku jedného mesiaca majú 20 deko teda polovicu ich váhy
Brojlere by v ich veku mali mat 1.3 kg takze trikrát toľko ako breesy a 6 krát toľko ako nosnice
Pokračovanie na budúci mesiac.
Taky napíšu svoji zkušenost s brojlery, koupil jsem si 30 kuřat a od začátku jsem si všechno psal a vážil, abych pak věděl v budoucnu o čem to bylo
Takže:
Za 16 dní sežralo 30 brojlerů jeden 25kg pytel BR1. Váha brojlera po dvou týdnech byla od 0,5 do 0,6 kg.
Od 17 dne byli krmeni směsí v poměru:
6dílů BR2 + 2díly kukuřičný šrot + 2díly pšeničný šrot + 1díl strouhanka + 1díl pšeničné klíčky + nasekané kopřivy.
23 den váha 1,1 až 1,25 kg.
Od 24 dne byli krmeni směsí v poměru:
3díly BR2 + 2díly kukuřičný šrot + 2díly pšeničný šrot + 2díly strouhanka + 1díl pšeničné klíčky + nasekané kopřivy.
28 den došlo krmivo BR2.
Od 29 dne byli brojleři krmeni směsí v poměru:
1díl hrách + 3díly kukuřičný šrot + 3díly pšeničný šrot + 2díly strouhanka + 1díl pšeničné klíčky + nasekané kopřivy.
30 den je váha brojlerů 1,6 až 1,75 kg.
Od 31 dne jsou brojleři krmeni směsí v poměru:
1díl hrách + 2díly kukuřičný šrot + 3díly pšeničný šrot + 2díly strouhanka + 1díl pšeničné klíčky + nasekané kopřivy + nastrouhaná jedna krmná nebo cukrová řepa.
37 den byla váha největšího brojlera 2,3 kg.
44 den byla váha největšího brojlera 2,55 kg.
53 den byla váha největšího brojlera 2,90 kg.
54 dne chov úspěšně ukončen
Po celou dobu výkrmu neuhynul ani jediný brojler, což jsem se teda dost divil, podestýlku jsem mělnil pravidelně a často, jelikož byli na malém prostoru. Ještě musím napsat jednu důležitou věc, a to je, že kuřata jsem kupoval až v polovině října a zabíjel jsem je v prosinci. Do 40 dne byli ve zděném chlévě, kde jsem přitápěl žárovkou, teplote zde nebyla ideální, ale celkem to stačilo. Byli krmeni suchou stravou + voda v napáječce. Od 40 dne byli umístěni v kotci od psa, ten je taky zděný ze tří stran, ale teplota tam byla asi jenom od 5 do 10 stupňů, což už je dost málo, i když jsem zase přitápěl řárovkou. Od této doby byli krmeni navlhčenou stravou, kdy jsem směs močil vodou, byla to taková míchanice jako suchší malta a začal jsem přidávat taky vařené těstoviny. Myslím si, že kuřata od této doby hodně potravy spotřebovala na vlastní tvorbu tepla, takže růst už nebyl tak rychlý. Takže v létě by byly jejich přírůstky určitě ještě větší! Závěrem napíšu zhruba co mě to všecko stálo, aby jste měli představu:
Směs BR1 a BR2 (každý 25kg) = 600Kč
Pšeničné klíčky (50kg) = 260Kč
Pšeničný šrot (100kg) = 400Kč
Hrách šrot (25kg) = 250Kč
Kukuřičný šrot (30kg) = 200Kč
Strouhanka (60kg) = 240Kč... té jsem v závěru přidával víc
Těstoviny 20kg = 100Kč
Řepa a kopřivy = 0 Kč.
A nezapomeňte na štěrk nebo písek, ten milujou!!!
Takže celý tento výkrm odhaduju i se spálenou elektrikou za žárovky na zhruba 2500 Kč.
Jinak maso bylo vynikající, o hodně tmavší a tuhší než mají markeťáci.
Na závěr bych chtěl ještě dodat, že krmnou dávku jsem sestavil podle toho, co bylo k sehnání
Přeju chovu zdar, na maso můžu jen doporučit!!!
Tak mohu letos porovnat doma vykrmeného brojlera, kohoutka Bresse a kuře z velkovýroby. Všechno, co doma krmíme je především pro naší rodinu a pár přátel, takže se snažíme krmit co nejlépe. Kuřátka dostanou na první 10-14 dní BR1 a pak už jen naší míchanou směs - pšenice, ječmen, luskovina, sladový květ, vitamíny. Bresse dostaly posledních 15 dní kejdu z kukuřičného šrotu a mléka a před tím dostatek zeleného.
A teď mám konečně srovnání v kvalitě a chuti masa. Naprosto nepřekonatelné je maso Bresse, šťavnaté, lahodné, velmi chutné maso. Za něho bych řadila doma krmené brojlery. S kupovaným kuřetem naprosto nesrovnatelné. Letos bych chtěla zkusit na výkrm křížence Bresse a Žerzejského obra. Mám tři slepičky Bresse, které jsem vyřadila pro bílé nohy a k nim jsem koupila kohoutka obra, tak za rok uvidíme až ochutnáme.
.petr.
napsal(a):
Tak to jsem si nemyslel, že jsou směsy nějaká chemie. Měl jsem za to, že je to směs šrotů vitamínů a mirálů namíchaná tak, aby vyhovovala danému účelu. Něco jako bych to namíchal doma a přidal plastin. A jestli se tam dávají barviva apod. tak jsem z toho zklamaný.
Zdravím,
Než se pustíte do jakýchkoli závěrů, přečtěte si složení na příbalovém letáku sám. Směsi (jako kosti) se vyrábí podle výrobců různě, nebudu jmenovat kvuli reklamě. Je zajímavé že jestliže přidávají podle některých do směsi barviva, tak jaktože ta kuřata z hal jsou tak bledá?
Už Vám to tu bylo řečeno několikrát, dle Vašeho zadání dotazu, že jestli chcete maso rychle, když pominu ten nákup v hypersuper, tak volte brojlery. Pokud jim dáte to co potřebují k využití jejich potenciálu, tj. plnohodnotnou směs a dejme tomu teplo + omezený pohyb, budete je mít za 10 týdnů.
Pokud je budete jen přikrmovat směsí a doplníte to klasickým statkovým krmivem, bude maso méně blátivé, pokud je budete krmit jen statkovými krmivy, budete muset sestavovat krmnou dávku sám. Příkladů je tu uvedeno celá řada. Maso bude ještě méně blátivé s jinou (domácí chutí). Kůže bude lákavě žlutá hlavně díky kukuřici a zelenému krmení (eventuelně díky krmné mrkvi).
Pokud se rozhodnete pro plemena masná jak sám říkáte, počítejte s podstatně větší spotřebou krmiva. Jakost masa mají nejlepší asi orpingtonky. Ale mají geneticky bílou kůži. Pokud Vám to nevadí, prosím.
O něco rychlejší růst bude u plemen středně těžkých, jak už to někdo zmínil třeba hempšírky.
Já bych přidal bílé a žluté plymutky. To jsou všechno plemena se žlutou kůží. Tabulová drůbež Anglie je Sasexka (bílá kůže). Můžete kohoutky vykrmit v uzavřeném prostoru a ve 12 - 14 týnech jsou už k odporažení. A nebudou tak kulatí jako kuřátka na grilu. A zase, buď je podpoříte hotovou směsí a nebo jim to sestavíte sám.
Tabulová drůbež Francie je Hudánka a Faverolka (bílá kůže) kvalita masa vysoká. Růst je o něco delší než u předchozích. Ale výsledek je znát. Jiné nasazení svalů na prsou. Než jsme zvyklí.
Plemen s dobrými masnými předpoklady je celá řada (např. holokrčky (pravé), bielefeldky, amroxky, rodajnedky, vyandotky aj...zmínit je třeba bojovnice - vyloženě svalový typ slepic bez tuku) , jen prostě v rychlosti růstu nemohou soutěžit s finálními brojlery. Pokud vám jde o chuť a kvalitu, vůni a sytost masa, holt oželíte delší dobu krmení a vyšší náklady. Možná že si to vyzkoušíte sám postupně. A u něčeho zakotvíte. Není nutné se přeci rozhodnout pro jednou a veta. Je to Vaše farma. Třeba nakonec zkusíte křížit kohouty hempšírek na slepice sasexek a bude te mít dvojliniové křížence na užitek. Heterozní efekt se jistě projeví na vitalitě kuřat a lepší konverzi krmiva.
hollywood
napsal(a):
cemani maji 38 dni a 30 deko
brese maju 35 dni a 60 deko
Vo veku 42 dni majubresse 80 dekov za týždeň prebrali o 20 dekov ak to pôjde takýmto tempom vo veku dvoch mesiacov budú mat 1.20 kg teda polovicu váhy dospelých nocnic
Cenami majú z vahy 30 dekov prírastok desať deko za sedem dni su v polovičnej vahe a prírastku ako bresse .
Krimim obycajnou smeskou pre nosnice k1 od poľskej firmy tasomix ku ktore dostávajú namiest travy naklicene obilie a namiesto cervov prikrmujem mesom pre psov pretože ich nemôžem v tomto počasí dať do výberu snažím sa im dať ku smesku aj biologickú potravy pre zdravý rast mimo Jarnej sezóny
za tyžden budu mat bresse 2 mesiace dnes važia 1,06 kg
cemani važia 0,56 kg
rozdiely vo vahe su už viditelne na buduci tyžden budu mat 2 mesiace vaha bude určite polovica dospelej sliepky od tohto tyždna dostavaju krmivvo pre kurčata nad osem tyždnov.
4.1.2015 mali Bresse presne dva mesiace vyliahli sa 3.11.2014
priemerna vaha bola 1, 30 kg polovica dospolych jedincov
cemani maju priemernu vahu 0, 70 kg polovica vahy Bressov.
Dnes som kruzkoval a vazil Bresse najväčší kohúta vrazil 1, 80 kg druhý vrazil 1, 75 kg
Sliepky dve vazili 1, 45 kg jedna 1, 40kg jedna 1, 35 majú dva mesiace a jeden týždeň.
Cenami najťažši kohút vazil devedesiatpet deko ďalšom devedesiat deko sliepky vazili
Od sedemdesiat do osemdesiat deko.
Bresse majú dva a pól mesiaca kohúta váži 2, 15kg sliepka 1.70 kg
Cemani majú 1, 15 kg kohút a deväťdesia t deko sliepky j
Jednoznačne rast kohutov ich predurcuje ako mesove kohut y a sliepky sú výborne nosnice môj chov je brojlerovy na hlbokej podstielkr s dostatkom krmiva takze ich energia sa navybija tak ako keby boli vo voľnom výberu a energiu z Krmiva minu na behanie vo vybehu takze vahu dve kila by vo vybehu by dosiahli az vo veku pet mesiacov každý chovateľ môže teda určiť ako bude chovat toto plemeno vrelo odporúčam najme tým ktorý sa neuspokojia s tým že nech robia čo robíme nič na raste sliepok sa neda ovplyvnit u bressov môžete ovplyvňovať ich váhu spôsobom chovu krmivom čo dodať kdo neskusil neuveri.
Lonští brojleři

XXX.XXX.141.138
Já vzal loni pět brojlerů (2-4 týdení kuřata, už nevím). Podařilo se mi je převést na normální žrádlo a částečně i trávu a nechat je relativně pomalu růst. Maso bylo skvělé ( i když jsem je pekl přes pět hodin), ani měkké ani tvrdé, pěkně mineralizované.
Většinu jsem zabíjel (po jednom, každé jindy, jak dorůstali) a měli váhu přes 5 kg (neměl jsem váhu, jen odhaduji), byli vitální, hotová malá zabíjačka (prsa zvlášť, zimní sádlo zvlášť, skelet na polívku a největší plech narvanej rozporcovaným kuřetem), ale...
1. brojler - kohout, který nerostl (zřejmě vada šlechtění, norrmálně to prodejce akceptuje a zvíře vymění, já o to nestál). Přestal chodit poté co ho kohout přetížil když si na něm užíval či ho jinak šikanoval protože je kohout (párkrát jsem to kohouta viděl řešit). Zabil jsem ho, protože se ochladilo a bál jsem se o jeho plíce. Kuře, brojler (který žere oproti běžné slepici docela dost zrna), který se přestane hýbat začne zvláštně smrdět, trochu jak malá kuřata v bedně a ještě něco co smrdí jako nemoc i když je ještě zdravý. Nakonec měl jen příšerně mnoho vody v kloubu a proto nemohl chodit.
2. brojler - kohout, měl viditelně slabé srdce
3. brojler - slepice, neměl žlučník
4. brojler - slepice, dožila se věku kdy začala pravidelně snášet obří vejce, neměla žlučník a bylo vidět že srdce není nejsilnější, občas musela odpočívat (uhnala se - nohy ji nenesly když zdrhala před kohoutem)
5. brojler - slepice, také začala pravidelně snášet, ale obří vejce jí jednou poranilo kloaku a začali ji nahánět slepice. Ani ji moc neklovli, ale jak před nimi utíkala tak dostala pravděpodobně infarkt, srdce bylo viditelně velmi slabé (navíc pochopitelně, zatučnělé).
Všichni žrali nadstandardně a vzásadě velmi zdravě. I když oni prostě brojleři se budou přejídat protože to mají v genech - každý ten brojler, v dospělosti v konečném stádiu před zabitím (v zimě, což hraje roli - jsou špatně opeření, ale zima jim není pokud jsou dobře živení) sežral asi jako 5-6 slepiče, a také toho tolik vytentoval (a oni si vybírají jiné žrádlo než slepice, takže mají docela často srajdu - dokud jsou levné brambory a zelí tak to ale zkousnete).
Brojlerov boporucujem kupovať z odchovani v čím väčšej vahe ušetrite si tieto vady ako voda v klboch chýbajúci zlcnik naviac skúšal som si kúpiť jednodňové kurčiat od vykrmne ja som ich choval na dvoch miestach s rozdielnymi režimom svetla jedny mali prirodzene denne svetlo zrali keď bol deň a spali keď bola noc v dobe keď vo výkrmni vyskladnovali dvojkilove brojlere tieto moje nemali váhu ani jeden kilogram druhej skupine brojlerov som svietil 24 hodín denne krmivo sme im dávali iba cez deň tie mali váhu tak 1,50 kg oproti dvoj kilovym brojlerom na hale kde kŕmi svieti a vetra automat nemáte šancu v rýchlosti vykrmu konkurovať velkovykrmu ale čo sa týka kvality kde som dokrmoval kukuricnym srotom kuchynskymi zbytkami a sekanou zihlavou tak máte kvalitne meso zo zdravych jedincov ktoré nemá konkurenciu e pokial vyrastu ďalšie brojlere vo velkovykrme vy za tu dobu porazite svoje brojlere a môžete si zaobstarať ďalšie jedince na domáce dokumente bez starosti s chorobami ktoré sprevádzajú jednodňové kurcata.