V marci sme si kupili 15 orloviek 3 dnovych hned pri privoze sme mali prichystanu odchovnu boli tam do vtedy pokym vonku nebolo teplo a neboli dostatocne velke. Ked uz bolo teplo sme boli vo velkom vybehu kde sa pasli ked uz mali 4,5 tyzdna dali sme ich do vybehu po 2-4 mesiacoch vobec nevyastli od vtedy a nezacali sa niesť a do teraz davali sme im zmesky pre nosnice a podporenie rastu ale nic ani sa nenesu
CO mam robit ?
4pet
napsal(a):
V marci sme si kupili 15 orloviek 3 dnovych hned pri privoze sme mali prichystanu odchovnu boli tam do vtedy pokym vonku nebolo teplo a neboli dostatocne velke. Ked uz bolo teplo sme boli vo velkom vybehu kde sa pasli ked uz mali 4,5 tyzdna dali sme ich do vybehu po 2-4 mesiacoch vobec nevyastli od vtedy a nezacali sa niesť a do teraz davali sme im zmesky pre nosnice a podporenie rastu ale nic ani sa nenesu
CO mam robit ?
Musíš vydržet, orlovky chcou čas
dospělost orlovky až na 9 měsících
spojte se s pí.Maňákovou ta Vám řekne víc
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/2902/orlovky-ol-zol/
Vsechno spatne :(
Mladkam (kuricim) se smes pro nosnice nedava, naopak - chudsi strava, lepsi vyzravani, snasku je potreba oddalit, bohatsi (hlavne na bilkoviny) potrava se dava v kurecim veku, kdy ma byt intenzivni rust.
Oravka je velke plemeno, breznova kurata ponesou NEJDRIV po novem roce, spis az na jare. A vubec to neni na skodu.
Nebylo by spatne si o plemeni, ktere me zaujme, neco zjistit jeste pred jeho porizenim, clovek se vyhne chybam. Neni pipka jako pipka :)
zapotokem
napsal(a):
Vsechno spatne :(
Mladkam (kuricim) se smes pro nosnice nedava, naopak - chudsi strava, lepsi vyzravani, snasku je potreba oddalit, bohatsi (hlavne na bilkoviny) potrava se dava v kurecim veku, kdy ma byt intenzivni rust.
Oravka je velke plemeno, breznova kurata ponesou NEJDRIV po novem roce, spis az na jare. A vubec to neni na skodu.
Nebylo by spatne si o plemeni, ktere me zaujme, neco zjistit jeste pred jeho porizenim, clovek se vyhne chybam. Neni pipka jako pipka :)
... len aby nedoslo k nedorozumenie, zadavatel riesi problem s ORLOVKAMI a nie s ORAVKAMI...
Základná chyba bude v krmení kureniec a mládok. Namiesto zmesky pre nosnice mali dostávať K1 a neskôr K2 zmesku aby sa poriadne vyvinula kostra a svalstvo a vnútorné orgány.
Načo ste ich "naháňali" zmeskou pre nosnice?
Ja mám síce rovnako staré resp. aj aprílové orlovky a som rád, že nenesú. Nás. vajcia od nich budem potrebovať na jar, takže dostávajú "chudobnú stravu" teraz.
4pet
napsal(a):
Nahanali smeskou pre nosnice:myslel som ze sa mali niest uz v 6-7 mesiaci :)
A to je prave ono. Neco si poridite bez jakekoliv znalosti. V 6ti mesicich nesou hybridky a lehka nosna plemena. Kolen 8-9 plemena stredni, a velka/obri plemena optimalne co nejpozdeji (i rizenym oddalovanim snasky), aby byl cas k dokonceni rustu a dozrani kostry.
Nevim, zda je sance, ale okamzite bych vysadila smes pro nosnice, dala K2/KZK, a trpelive je nechala rust do jara.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Dá se říci, že už by jste měl poznat pohlaví, jde o to zda-li máte zdrobnělé nebo velké.U velkých jsou kohouti tzv. "nohatí" a v osase se nechá najít i první srpy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Do konečného vybarvení mají ještě cca 1 rok-až po prvním přepeření-tedy pelichání.Teď těžko můžete říci co se vybarvuje a jak.
Zdravím!
Než jsem vychytal díry v plotě mezi slepiceli a psy, zůstaly mi pouze 3 Orlovky ze 6. Dalo by se odhadnout pohlaví? U Orlovek se vůbec nechytám. Preventivně jsem okroužkoval kroužkem 22, protože větší se toleruje. Alespoň nějaká slepička kdyby byla, ale očekávám spíše 3 kohouty.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Ti dva na foto jsou docela pěkní kohouti, pěkné hlavy, sice bílé, ale ještě mají více jak rok na konečné přepeření a na tom druhém obrázku-nejsem si zcela jistá-snad přeci jen jedna slepička.Já začínala s počtem 5ks a nakonec z toho byly jen dvě slepičky-tak nezoufejte, něco se příští rok bude u opravdu dobrých chovatelů líhnout-je třeba aby to bylo od dvouletých slepic, pak máte opravdu kvalitní zdravá kuřata, na nějaké řeči o množství vajec atd.nedejte, já mám ještě velké favertolky a mám pouze 6 kuřat a je to půl na půl.Hodně štěstí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ti dva na foto jsou docela pěkní kohouti, pěkné hlavy, sice bílé, ale ještě mají více jak rok na konečné přepeření a na tom druhém obrázku-nejsem si zcela jistá-snad přeci jen jedna slepička.Já začínala s počtem 5ks a nakonec z toho byly jen dvě slepičky-tak nezoufejte, něco se příští rok bude u opravdu dobrých chovatelů líhnout-je třeba aby to bylo od dvouletých slepic, pak máte opravdu kvalitní zdravá kuřata, na nějaké řeči o množství vajec atd.nedejte, já mám ještě velké favertolky a mám pouze 6 kuřat a je to půl na půl.Hodně štěstí.
Obávám se, že to třetí kuře bude taky kohout. Na fotce se přikrčilo. Jinak je ze všech tří nejvyšší. Nafotím ještě jednou. Letos to byl takový první pokus. Zůstane alespoň jeden kohoutek. Příští rok budu líhnout znovu.
bronda
napsal(a):
Obávám se, že to třetí kuře bude taky kohout. Na fotce se přikrčilo. Jinak je ze všech tří nejvyšší. Nafotím ještě jednou. Letos to byl takový první pokus. Zůstane alespoň jeden kohoutek. Příští rok budu líhnout znovu.
Zdravím,
Ne jen nohy a ocas, první je také kohoutí peří na hřbetě mezi křídly a v lopatkovém peří tj. peří vyrůstající z lopatek, které je u slepice klasicky zaokrouhlené kdežto u kohouta má lesklé rozvolněné paprsky. Toto opeření potom postupně přibývá po celém hřbetě, kde k sedlu přechází do stále špičatějších per sedlového závěsu. Dále také na štítech křídel. To už ale většinou kohouti mají i zardělejší hřeben a obličej - pochopitelně plochy nekryté vousem.
Při vzetí do ruky je kohoutek zpravidla těžší, mohutnější kostra je v rukou znát hrubší, silnější kosti. Letky ruční, které jsou postupně vyměňovány za adultní jsou větší než u kuřice. Ocas může být dlouho nerozeznatelný, protože mnohdy zůstává v juvenilním opeření déle. Vše toto totiž vychází z toho, že je třeba znát co jsou pernice a co nažiny a jak se malé kuřátko opeřuje. Zpravidla první peříčka jsou vyrůstající (pominu-li opeření křídel tj letky, ruční a loketní, eventuelně velké krovky křídelní, brčice a tzv křidélko, někdy i ocásek) na lopatkách, po stranách volete a po stranách boků, je to vždy jedna až dvě řádky peříček, vzápětí i proužek obrysového peří středem hřbetu. K těmto prvním peříčkům se postupně přidávají další a plocha zarostlá peřím se postupně rozšiřuje k okrajům pernic, Proto střed hřbetu má už první peříčka vyzrálá a dál od středu jsou peříčka stále ještě rostoucí a i větší. A právě tak ve stejném sledu dochází k následné výměně opeření, takže první peří je nahrazováno druhým zase v pořadí od středu pernic směrem k okrajům. Takže uprostřed hřbetu když rozhrneme obrysové peří už je první peří vytlačováno druhým peřím a to už může mít tvar kohoutího nebo slepičího. Stejně tak na lopatkách když to rozhrneme můžeme si všimnout řádky lesklejších a větších per a bud s třásničkami - kohoutek, nebo kulatými -slepička. Dá se tak říci, že opeření u kura domácího je do stáří jednoho roku nestejně staré, jsou tam pera i třikrát vyměněna a některá jen jednou nebo také ani jednou i když vypadají stavbou a kvalitou obdobně. Záleží v kterém období růstu kuřete vyrostlo. Tento jakýsi řád pelichání v dospělosti neplatí, tam opeření vypadává nahodile, plošně, mozaikovitě, kromě letek ručních.
Pozn. uvedený sled výměny a růstu opeření v jistých partiích trupu neplatí u kuřat s tzv, pomalým způsobem opeřování, (maransky, plymutky, rodajlendky, vyandotky a mnohá další převážně hnědovaječná plemena.
Juraj Kafka.
Posílám fotografie mých Orlovek. Z 5 ks doufám 2 kuřičky. Pro jistotu jsem okroužkovala vše 20 i 22.
mysak
napsal(a):
Zdravím,
Ne jen nohy a ocas, první je také kohoutí peří na hřbetě mezi křídly a v lopatkovém peří tj. peří vyrůstající z lopatek, které je u slepice klasicky zaokrouhlené kdežto u kohouta má lesklé rozvolněné paprsky. Toto opeření potom postupně přibývá po celém hřbetě, kde k sedlu přechází do stále špičatějších per sedlového závěsu. Dále také na štítech křídel. To už ale většinou kohouti mají i zardělejší hřeben a obličej - pochopitelně plochy nekryté vousem.
Při vzetí do ruky je kohoutek zpravidla těžší, mohutnější kostra je v rukou znát hrubší, silnější kosti. Letky ruční, které jsou postupně vyměňovány za adultní jsou větší než u kuřice. Ocas může být dlouho nerozeznatelný, protože mnohdy zůstává v juvenilním opeření déle. Vše toto totiž vychází z toho, že je třeba znát co jsou pernice a co nažiny a jak se malé kuřátko opeřuje. Zpravidla první peříčka jsou vyrůstající (pominu-li opeření křídel tj letky, ruční a loketní, eventuelně velké krovky křídelní, brčice a tzv křidélko, někdy i ocásek) na lopatkách, po stranách volete a po stranách boků, je to vždy jedna až dvě řádky peříček, vzápětí i proužek obrysového peří středem hřbetu. K těmto prvním peříčkům se postupně přidávají další a plocha zarostlá peřím se postupně rozšiřuje k okrajům pernic, Proto střed hřbetu má už první peříčka vyzrálá a dál od středu jsou peříčka stále ještě rostoucí a i větší. A právě tak ve stejném sledu dochází k následné výměně opeření, takže první peří je nahrazováno druhým zase v pořadí od středu pernic směrem k okrajům. Takže uprostřed hřbetu když rozhrneme obrysové peří už je první peří vytlačováno druhým peřím a to už může mít tvar kohoutího nebo slepičího. Stejně tak na lopatkách když to rozhrneme můžeme si všimnout řádky lesklejších a větších per a bud s třásničkami - kohoutek, nebo kulatými -slepička. Dá se tak říci, že opeření u kura domácího je do stáří jednoho roku nestejně staré, jsou tam pera i třikrát vyměněna a některá jen jednou nebo také ani jednou i když vypadají stavbou a kvalitou obdobně. Záleží v kterém období růstu kuřete vyrostlo. Tento jakýsi řád pelichání v dospělosti neplatí, tam opeření vypadává nahodile, plošně, mozaikovitě, kromě letek ručních.
Pozn. uvedený sled výměny a růstu opeření v jistých partiích trupu neplatí u kuřat s tzv, pomalým způsobem opeřování, (maransky, plymutky, rodajlendky, vyandotky a mnohá další převážně hnědovaječná plemena.
Juraj Kafka.
Myšáku díky za podrobný popis. Obávám se ale, že by to chtělo teorii hned doplňovat praktickou ukázkou. Sám se v tom ztrácím.
bronda
napsal(a):
Myšáku díky za podrobný popis. Obávám se ale, že by to chtělo teorii hned doplňovat praktickou ukázkou. Sám se v tom ztrácím.
Aaa tak to je někde chyba, čemu nerozumíš? Já vim, já si furt řikam, že to nafotim, ale není nějak kdy. Totiž to chce asistenci a já nikoho doma otravovat se slepicema nechci.
bronda
napsal(a):
Tak jsem to rychle načrtl na kus papíru, abych trochu přiblížil o čem jsem mluvil...
Orlovky se objevily ve dvou kolekcích i minulý týden na okresní výstavě v Hošťálkové. Vystavoval místní chovatel př. Škarpa. Své přebytečné kohouty budu dávat do prodeje příští týden na krajskou výstavu na Vsetín. Bohužel, žádné slepičky mi z líhnutí nezůstaly.
Pepa, překvapilo mne, když jsem si uložil kohouty ke známým, co mají nosné hybridy a ty jím kvočely a vyseděly kuřata, tak všechny nesou znaky orlovek. Bez hřebenů, vousy bradový i lícní. Jen barva zůstala podle slepic od hnědé, bílé strakaté i černé, nohy žluté. Některé jsou i téměř pestré, mají delší ocasní péra. Je ten gen tak dominantní?
Pepa_FM
napsal(a):
Pepa, překvapilo mne, když jsem si uložil kohouty ke známým, co mají nosné hybridy a ty jím kvočely a vyseděly kuřata, tak všechny nesou znaky orlovek. Bez hřebenů, vousy bradový i lícní. Jen barva zůstala podle slepic od hnědé, bílé strakaté i černé, nohy žluté. Některé jsou i téměř pestré, mají delší ocasní péra. Je ten gen tak dominantní?
Zajímavé! Zajímalo by mne jak se tito hybridi vyvíjejí. Zda rostou jako klasická plemena, nebo 9 měsíců jako plemena bojová. Tudíž, zda jsou tito kříženci na maso ekonomičtí.
Pro Bronda. Tito, kříženci jsou nyní 4měsíce staří a řekl bych, že i o mnoho větší a těžší než moje stejně staré orlovky. Může to být i tím, že orlovky mají větší výběh, také rozdílnou stravou a jako kříženci i rychleji rostou. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Před konzumací se přijedu ještě na ně podívat. Pepa
Zajímavý je také coloursexing, vše bílé jsou kohouti, ostatní "nebílé" jsou kuřice. Navíc jeden z kohoutů získal žíhanost, nebyla tam žíhaná matka? Co se týče hmotnosti- zapůsobil ještě heterozní efekt. Ale kohouti hybridů jsou také polotěžcí.
Chová niekto aj biele orlovky? Mám pár z importovaných 40 vajec z Nemecka.
Pepa_FM
napsal(a):
Pro Bronda. Tito, kříženci jsou nyní 4měsíce staří a řekl bych, že i o mnoho větší a těžší než moje stejně staré orlovky. Může to být i tím, že orlovky mají větší výběh, také rozdílnou stravou a jako kříženci i rychleji rostou. Pepa
To jsou spíše orlové, než orlovky. Moji kohoutci mají v 16 týdnech hmotnost v rozmezí 2,1 -2,5 kg. Ty na obrázku odhaduji alespoň na 3 kg. Nosní hybridi jsou spíše lehká plemena, nebo se mýlím? Jsem zvědav jak budou vypadat příští rok moji kříženci orlováka s australkama a bílýma plymutkama.
peter z bratislavy
napsal(a):
Chová niekto aj biele orlovky? Mám pár z importovaných 40 vajec z Nemecka.
Zdrobnělé byly v Lysé letos v září.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Pane inženýre, chová je chovatelka na Jižní moravě-ví více o ní pan Jelen, údajně má velice kvalitní celé hejno a někde je na ifauně i můj dotaz odkud je.Jinak když už Vás mám na "drátě"-sháním adresu na chovatele velkých bílých hedvábniček, které od chovatele brali z Ruska-dával jste jim kontakt někam k Jihlavě.Dále sháním-pouze pro doslovnou parádu velké žlute kočinky a potom, zda-li nevíte o chovateli velkých velsumek. Jinak s chovatelem z Frýdku Místku jsem přestala komunikovat- pro mě je zcela nepřípustné aby ukazoval své pokusy-konkrétně křížení s hybridkami- zda-li se toto dostane do chovů, takl je po orlovkách.Je to chovatel, který jen dělá pokusy, vůbec nerozumí genetice-ani základnímu vzorci. Já jsem na tom zatím všelijak-velice špatně chodím a snad mě nemine operace kolene, nestačí, že jsem po operaci kyčle.Přeji hodně chovatelských úspěchů, J.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pane inženýre, chová je chovatelka na Jižní moravě-ví více o ní pan Jelen, údajně má velice kvalitní celé hejno a někde je na ifauně i můj dotaz odkud je.Jinak když už Vás mám na "drátě"-sháním adresu na chovatele velkých bílých hedvábniček, které od chovatele brali z Ruska-dával jste jim kontakt někam k Jihlavě.Dále sháním-pouze pro doslovnou parádu velké žlute kočinky a potom, zda-li nevíte o chovateli velkých velsumek. Jinak s chovatelem z Frýdku Místku jsem přestala komunikovat- pro mě je zcela nepřípustné aby ukazoval své pokusy-konkrétně křížení s hybridkami- zda-li se toto dostane do chovů, takl je po orlovkách.Je to chovatel, který jen dělá pokusy, vůbec nerozumí genetice-ani základnímu vzorci. Já jsem na tom zatím všelijak-velice špatně chodím a snad mě nemine operace kolene, nestačí, že jsem po operaci kyčle.Přeji hodně chovatelských úspěchů, J.Maňáková.
Paní Maňáková!
Já jsem rovněž bral vajíčka do líhně z FM. V chovu jsem letos osobně byl a žádné pokusy křížení s hybridkami jsem tam neviděl. Vše čisté orlovky. Nikde žádné hybridky či jiné plemeno (nepočítám-li sovy). Vše perfektně označené dle různých linií. Spoustu prostor pro oddělení kmenů. Viděl jsem systematickou práci s různými kmeny v rámci jednoho plemene - žádné mimoplemenné křížení, žádné genetické manipulace.
Pokud vím, šlo o fotky z jiných (čistě amatérských chovů), kam odložil své nadbytečné čisté kohouty a se zájmem sledoval co vzniklo. Je to o "poznání" a informacích a ty za zveřejnění rozhodně stojí. Nemyslím, že by tyto kusy někdo byl schopen pouštět dál jako čisté orlovky - to není snad principiálně možné. Co je zajímavé, je heterozní efekt, který se projevil. Podle mne není to, že si někdo doma dělá pokusy s křížením pro vlastní potřebu nic špatného - srovnejte křížení různých čistých masných plemen králíků pro maso za účelem využití heterozního efektu.
Co vidím v chovu drůbeže jako zásadní problém, je neexistence (i obtížnost) rodokmenů u všech kusů pro chovné a výstavní účely, podobně jako u králíků. Osobně se šlechtěním svého plemene králíků dlouhodobě (oficiálně, nikoliv pirátsky) zabývám a vím jakou paseku mi dělají např. kusy dovezené ze zahraničí (kde rodokmeny neexistují) a co dá práce než si potvrdím jejich genetický vzorec, či se dopracuji ke skutečnému, abych je mohl použít a věděl co dělám, nikoliv hádal jen dle fenotypu. U slepic si tuto práci nedovedu co do náočnosti ani představit.
Drůbež - a tedy i pár orlovek - mám doma jen pro zábavu a třeba právě pro ty pokusy, poznání a pekáč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Plně Vás chápu, ale právě tyto domácí "pokusy" už stály některou čistokrevnou drůbež "krk".Bohužel schází kolikrát chovatelská disciplinovanost.To srovnání s králíky beru-ale králík - kříženec se poměrně dobře pozná, kdežto drůbež ve své genetice je natolik složitá, že to křížení kolikrát opravdu překryje typ, zbarvení atd.Co se týká zahraničí-bohužel rodokmeny skutečně neexistují a nebudou, právě kvůli té různorodosti a pak tomu "odkrytí" čím si dokáží chovatelé tzv. přilévat krev do chovů. Já mám 9+ orlovek a mohu říci, že do další reprodukce bych pustila jen2-3, které by typově odpovídaly.Udajně je to chov z Rusko-ukrajinských slepic. Mám možnost kohouta z Belgie, ale váhám, protože tuším pořádný "guláš" a z toho cesta vede jen do mrazáku.Bohužel v současné době znám cca 3 vynikající chovy orlovek a vím také, že za tím "vynikajícím" je práce více jak 15 let.Já ze zdravot.důvodů se orlovkám věnuji spíš jen pro své potěšení, že "existují", ale nic víc, na výstavách nevystavují. Mám i velké faverolky a i u tohoto plemene jsou problémy.Kdybych chtěla opravdu vybírat a věnovat se chovu, musela bych mít velký počet zvířat a selektovat prakticky již od kuřátek a na to prostory nemám, mám velkou zahradu, ale odchovnu jen pro cca 30 kuřat.
Přeji Vám hodně zdaru v chovatelství.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Plně Vás chápu, ale právě tyto domácí "pokusy" už stály některou čistokrevnou drůbež "krk".Bohužel schází kolikrát chovatelská disciplinovanost.To srovnání s králíky beru-ale králík - kříženec se poměrně dobře pozná, kdežto drůbež ve své genetice je natolik složitá, že to křížení kolikrát opravdu překryje typ, zbarvení atd.Co se týká zahraničí-bohužel rodokmeny skutečně neexistují a nebudou, právě kvůli té různorodosti a pak tomu "odkrytí" čím si dokáží chovatelé tzv. přilévat krev do chovů. Já mám 9+ orlovek a mohu říci, že do další reprodukce bych pustila jen2-3, které by typově odpovídaly.Udajně je to chov z Rusko-ukrajinských slepic. Mám možnost kohouta z Belgie, ale váhám, protože tuším pořádný "guláš" a z toho cesta vede jen do mrazáku.Bohužel v současné době znám cca 3 vynikající chovy orlovek a vím také, že za tím "vynikajícím" je práce více jak 15 let.Já ze zdravot.důvodů se orlovkám věnuji spíš jen pro své potěšení, že "existují", ale nic víc, na výstavách nevystavují. Mám i velké faverolky a i u tohoto plemene jsou problémy.Kdybych chtěla opravdu vybírat a věnovat se chovu, musela bych mít velký počet zvířat a selektovat prakticky již od kuřátek a na to prostory nemám, mám velkou zahradu, ale odchovnu jen pro cca 30 kuřat.
Přeji Vám hodně zdaru v chovatelství.
Jen k těm králičím křížencům. Něco se poznat dá, ale když se Vám do genotypu dostanou recesivní vlohy po nějakých nežádoucích vylepšeních, nepoznáte ve fenotypu často nic, případně takovýto bastard je výstavně hodnocen i lépe. Projeví se to až v dalších spojeních, případně jen v pokusném meziplemenném křížení. A tak se tito jedinci nekontrolovaně šíří dál a dál. A tak mám doma Českého luštiče s Aa místo AA, Kuního hnědého s Bb místo BB i žlutého siamáka s modrou recesivní alelou Dd místo DD. A právě ty skryté vlohy jsou problém. Nikoliv, že kříženec vypadá fenotypově jinak. Je mi jasné, že neexistence rodokmenů u drůbeže uvolňuje různým podvůdkům ruce daleko více, než je tomu u králíků a situace je zde daleko nepřehlednější. Pak jde hlavně o chovatelskou poctivost a etiku. Ale kříženci hybridek s orlovákem asi nebudou to největší nebezpečí - zde je to víceméně očividné. Nebezpečí číhá trochu jinde.
Dobrý večer, paní Jitko. Na burzy drůbeže chodím rád a často. A funguje to tak, že
chovatelé drůbeže zde dávají na prodej přebytky všech plemen kohoutů. A tyto přebytky berou chovatelé těchto nosných hybridek. Podle toho komu se co líbí. Taktéž se nabízejí v inzerci iFauna a dokonce jsem viděl i křížence s orlovkami na prodej. Chcete je taky pranýřovat? Nebo jenom mne. Kvůli Vám jsem napsal slovo "před konzumací". Nyní jsou tito kříženci již po smrti. Všeho jsem nechal a jel jsem se na tyto F1 podívat, i když mi to časově moc nevycházelo a jsem rád, že jsem tyto křížence viděl a nafotil. A opět se nemusíte bát, že těmito kříženci zaplním chovy špičkových chovatelů. Ti totiž nekupují ze dvorků, kde je kohout plemenný a slepice nosné hybridky. Vy snad ano? A mimochodem, tito kříženci byli krásní, ale rozhodně nevypadali jako výstavní orlovky pestré, takže těžko by šly zaměnit. Taky mne udivujete, že víte lépe, co vím o genetice. Je velmi těžké k někomu umístit chovného kohouta, kdo vůbec nechová slepice nebo má svůj plemenný chov
jiných slepic.Proto jsem rád, že tyto kohouty můžu mít u svých dobrých známých a kdybych je potřeboval, tak si je vezmu zpět. Těžko jim můžu zakázat, aby tam nepojímali jejich slepice. A toto se děje běžně. Dokonce i můj soused má kohouta vlašáka a slepice mix hybridů. Taktéž mu vyvedly kuřátka, ze kterých měl radost. Lehce se kritizuje, když jste v mém chovu nebyla. Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Dobrý den, vážený pane Došla-já mám svůj názor a zkušenosti a Vy také, takže není o čem diskutovat.Děkuji Maňáková.
Zdravím, prohlédla jsem si fotky orlovek-kříženců a je opravdu zajímavé, jak jsou geny orlovek silné. Je z nich zřejmé, že nejsou k chovu na první pohled. Chovám a vystavuji je několik let. Moc dobře vím, jak je složité najít nepříbuzná zvířata a jsem opravdu moc ráda za Pepovu práci. Díky němu je zde nová krev a orlovky se konečně dostávají do správné užitkovosti, zdraví i vzhledu. Má úspěchy na výstavách a jeho poctivá práce nese ovoce. To je skvělé. Měli bychom spolupracovat, aby orlovky chovalo co možná nejvíc lidí. Dostali jsme podnět k diskusi, pojďme ji plodně rozvíjet a ne se napadat. Vždyť nikoho z nás nezajímá, kdo s kým mluví či ne, ale nás všechny zajímají orlovky a tak k věci, ať nás chovatelství baví a posuneme, stejně jako Pepa toto plemeno dál....
Katka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zdravím moc, pane Kafka, ale já tzv. do orlovek již nedělám, nemohu ze zdravotních důvodů a to, co mě zajímá z chovatelského hlediska je zcela někde jinde.O orlovkách vím dávno před více jak 30 lety a tudíž dnes je "vše" zcela jinak i v samotné zemi původu.To, že jsou zde orlovky hlavně od německých chovatelů je mě jasné a nepopírám to, to jak je oni chovají, vím to také.Chovné kusy na kterých p.Došla začínal a další, ktewré různě nakoupil, o těch toho moc nikdy nenapsal-zase o některých vím.Že jsem s ním dříve vedla diskusi, jak zde, tak i po telefonu, dnes, věřte mě to nijak nezajímá.Nežiji tím, co jsem dávno měla, nemám ani žádnou fotodokumentaci-ano to opravdu byly orlovky, jak jsem uvedla v orlovkách se vše posunulo, ale i v Rusku a posunulo se chovatelství i v jiných plemenech.V Rusku jsou ještě původní orlovky, ovšem žádný chovatel je neprodá, pokoušelo se více chovatelků, ale neuspěli.Zřejmě je to tím, že velice dobře vědí o chov.materiálu, který se sem dostává z Německa.
Podíverjte se dnes na jiná plemena-např.kočinky velké, brahmánky velké, hedvábničky vousaté velké s tmavou kůží, to vše začíná být problém, a já osobně se domnívám, že o tom velice dobře víte.V Anglii si drží také "své".V Americe jsem víděla hodně chovů různé drůbeže o které zde píši, je to něco jiného rámcově a jak se říká, když merice něco velkého, tak to skutečně je přímo obrovité.Ale viděla jsem krásné hedvýbky bílé vousaté, to byl opravdu zážitek, orlovky jsou jiné, navíc je mnoho drůbeže, která je tam chovaná pro krásu, ne pro užitek a v tom je velký rozdíl.Zde se to začíná objevovat také a razí to němečtí chovatelé.A nedomnívejte se, že celkově v drůbeži existuje k nějakému plemeni opatřit nepríbuznou krev-sám dobře víte, že to by si musel chovatel zajišťovat sám a tím vlastně znát správný genetický vzor a také genetický vzor všech plemen z kterých jsou orlovky vyšlechtěny.Pan Došla není jediný, kdo má orlovky ve velkém počtu, ale ti chovatelé s ním nijak nespolupracují-proč tomu tak je je jejich věcí.
Já osobně když budu dál orlovky mít, tak jen v takovém počtu, o kterém se dá říci, že jen pro takovou nostalgickou vzpomínku-že někdy orlovky byly a byly opravdu krásné.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Vážená paní/slečno, omlouvám se v přehlédnutí jména-ale příště by slušelo být trochu slušnějš, pro výraz dezorientovaný je přeci jen pro Vás ženu trochu hrubý a dá se říci až nadávkový.S Vámi ale vůbec nediskutuji.Maňáková.
Dobrý večer, paní Maňáková, posílám foto (je méně kvalitní, fotil jsem z dálky přes plot, ) sousedovy hybridky s vlašákem a jejich potomstvem. Všimnul jsem si, že to je skoro všude běžné. O zahradu dále je to samé jen kohout hedvábničky atd. Nemám problém s diskusí, jak píšete, ani s kritikou na mou hlavu. Ale neopodstatněné napadání mi vadí. Jak můžete vědět, kdo se mnou spolupracuje a kdo ne. A nebo naopak. Opravdu Vám nic dokazovat nemusím. Místo takovýchto rozporů se radši pochlubte svými odchovy nebo čím tuto diskusi obohatíte. Píšete, že je problém sehnat nepříbuzný chov. Teď Vás cituji:
"Ruské importy nic nezachrání a z dalších zemí také ne, protože tam jsou německé importy a tak kruh je uzavřený.V Rusku dnes, kdo skutečně chová pěkné orlovky, vám nenechá ani brko, natož vajíčka a když tak, pro kšeft má další hejno."
To by vůbec nemělo smysl něco shánět a šlechtit a mít radost, že si dovezete něco jiného. Nedovedu si představit, že by tu přišel zkušený chovatel, vybral si něco kvalitního a já mu dal plebs z cizího hejna, které bych pro tuto potřebu držel. Nedovedu si to představit ani v Rusku, které je zemí neomezených možností. A věřím, že nikdo z mých zahraničních přátel to nedělá. Někdy Vám z kvalitně fenotypově ideálních rodičů vyjde plebs a nebo naopak, přisuzoval bych to spíše tomuto a ne tomu, že si někdo nákladně drží chov pro kupujícího. Pepa
Tak toto mi vyrostlo. Kohouti Alfréd a Melichar. Vše, co zůstalo z loňského líhnutí. Mají 27 týdnů. Jednoho si nechám, jeden asi půjde k sestřenici. Osobně se mi líbí více tmavší Melichar, ale nemám toto plemeno vůbec v oku. Co na to říkají odborníci?
bronda
napsal(a):
Tak toto mi vyrostlo. Kohouti Alfréd a Melichar. Vše, co zůstalo z loňského líhnutí. Mají 27 týdnů. Jednoho si nechám, jeden asi půjde k sestřenici. Osobně se mi líbí více tmavší Melichar, ale nemám toto plemeno vůbec v oku. Co na to říkají odborníci?
Pane Břoušek, četl jsem váš příspěvek výše o "rodokmenech" drůbeže a jejich obtížích k realizaci... Pokud člověk nemá drůbež po párech, což je utopie. Co takhle to holt jednou "přežít" rodokmeně, a pak nechat hejno slepic v kmeni jen pravé sestry po známé matce i otci? Pak není tolik třeba řešit matku, jsou to všechno sestry. Jejich potomci budou 75% sourozenci. A takto poskládat všechna chovná hejna. V tu chvíli bude bezproblémů možné vystavit rodokmen, jen pozice matky nebude 100% ale spíš liniově-rodově značená.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Pane Břoušek, četl jsem váš příspěvek výše o "rodokmenech" drůbeže a jejich obtížích k realizaci... Pokud člověk nemá drůbež po párech, což je utopie. Co takhle to holt jednou "přežít" rodokmeně, a pak nechat hejno slepic v kmeni jen pravé sestry po známé matce i otci? Pak není tolik třeba řešit matku, jsou to všechno sestry. Jejich potomci budou 75% sourozenci. A takto poskládat všechna chovná hejna. V tu chvíli bude bezproblémů možné vystavit rodokmen, jen pozice matky nebude 100% ale spíš liniově-rodově značená.
Možnosti by určitě nějaké byly, ale musela by být vůle do drůbeže nějaký řád vložit. Já jsem chovatel drůbeže jen okrajově - spíše si na tomto písečku jen hraju - takže z mé strany jsou to jen takové plané stesky, ale zvláště u řídce chovaných plemen je tento zádrhel dost značným omezením solidní chovatelské práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
bronda
napsal(a):
Možnosti by určitě nějaké byly, ale musela by být vůle do drůbeže nějaký řád vložit. Já jsem chovatel drůbeže jen okrajově - spíše si na tomto písečku jen hraju - takže z mé strany jsou to jen takové plané stesky, ale zvláště u řídce chovaných plemen je tento zádrhel dost značným omezením solidní chovatelské práce.
O tom "řádu" máte pravdu, ono se to totiž lehce vymkne.Navíc k liniové plemenitbě a vůbec i k samotné rozmnožovací je nutné mít voliery-při sběru nás. vajíček a zde nastává problém, označení maličkých kuřátek a potom při růstu.Co více, orlovky, ale dnes žádné čistokrevné plemeno se neobejde bez "řádu" a poctivé chov.práce, která ne vždy je korunována úspěchem.Nejsou to stroje, ale zvířata.Navíéc-konkrétně orlovky trojbarevné-dnes jsou chovány německé typy a není náíhodou, že v samotném Rusku je tomu také tak.Ty světlé barvy-záběly až silně probělená zvířata se sem dostaly z Ruska, kde si před lety "pomáhaly" tzv. ruskou bílou domácí slepicí.Je to něco jako u nás češka, myslím brána jako oblastní slepičkaOn není problém mít jednu slepici a kohouta a na nich začít, ale potom si opatřit křídelní značky, barevní kroužky, ale jak jsem uvedla není to výhra, ikdyž Němci to takto dělají.Jenže ta tolik omletí "genetika".Ikdyž si sestavíte vzorec, tak někde ujede.Je to vidět i na velkých výstavách v Německu.Jedna z největších výstav Klubu orlovek v Německu bývá v Hannoveru někdy v říjnu.Já, bohužel ikdyž znám práci s orlovkami "na koleně", tak prakticky nemám nic protože jsem po jedné operaci kloubů a jdu na druhou.A ono to chce opravdu věnovat se kuřátkům a stanovit sicíl jak selektovat atd.Je dnes mnoho různých nemocí a i to velice ovlivňuje odchovy, jsou různé směsi, které se kvalitou liší a odchovat zdárně z určitého počtu kuřat opravdu schopné imunitně zdravé jedince-tak těch zůstane opravdu málo.
Přeji mnoho zdaru v chov.práci.J.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
bronda
napsal(a):
Když se rozhodujete, kterého kohouta nechat, tak ponechte oba, protože až ve dvou letech stáří se ukáží který bude lepší.Nejen, že přepeří a barva se změní, a u kohoutů je to někdy i třetím rokem, navíc zesílí a zlepší se osvalení, kosti, uzkáže se barva nohou-to vše, bohužel orlovky v sobě geneticky nesou po plemenech z kterých jsou došlechťovány.A, aby jste vozil původní z Iranu-to už je dnes zcela odlišný typ a nic by se tím nezískalo na kvalitě ani vzledu.J.Maňáková.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
bronda
napsal(a):
Paní Maňáková, díky za informace. Každý Váš příspěvek vždy přinese něco nového do skládačky. Nicméně u mne je to ještě nadlouho. Z letoška zůstal jen pár kohoutů. Uvidíme, co přinese další rok.
Zdravím, co se týká těch kohoutů-tak trochu jsem ještě přemýšlela-je třeba ještě se všímat samotného postoje kohouta, jinak i ten se do dvou let stáří trochu změní, zvláště jak se začnou pářit, což u orlovek někdy se musí kohout doslova "naučit", ale kdyby jste mohl někde koupit cca dvě roční slepičky, trochu více tmavé, tak genetika "zahraje své neopakovatelné "divadlo".Orlovky nejsou tak složité na chov, ale je třeba umět použít i tzv. horší typové jedince, protože orlovky jsou ve své podstatě hodně příbuzné bojovým plemenům kura domácího a v tom je ten problém.Problém dospělosti až ve dvou letech, někdy bojovnost kohoutů-což je třeba vyřadit z chovu, rádo tato vlastnost přechází i na slepice.Jinak jako plemeno moc nelétají, alespoň já mám oplocení 1,20m a ani je to nenapadne přeletět. Ony mají v genech jak jsem uvedla domácí bílou ruskou slepičku, ale i tzv. ušanku, která je podobná faverolce, ale nemá opeřené nohy, má ovšem ten typický vous.Celkový pohled orlovka-ten divoký získala od malajky.Původní orlovky jsou ještě v Iranu a to na dvou lokalitách-jedna v nižině u moře a druhá v horách a tyto se dostaly do Ruska, kde byly dál šlechtěny a odtud do Anglie a až potom do Německa.Z Anglie se mohou k nám dostat jen nás.vajíčka.Jinak sem do Evropy proniká další typ orlovek a to z USA, ale to je zcela něco jiného a i Rusové si své chráání a vytvořili v Petrohradě genovou databanku svých národních plemen včetně slepic.Jinak cca 100km za Moskvou východně je chovatelka, která má velice početné hejno pouze orlovek trojbarevných a mahagonových v ruském typu-tedy původním, ale údajně nenechá ani chmýříčko, natož nějaké to vajíčko.Mám tuto zprávu cca dva roky, je možné, že už změnila názor, ale podle mé úvahy zná velice dobře tzv. liniovou plemenitbu, a to jak otcovskou, tak mateřskou.Také jsem to zklusila dávno před lety, ale na takový chov je třeba hodně prostoru, hodně volier a hlavně označení, pak dělat po třech týdnech selekci a nakonec cca ve 4 měsících věku kuřat může zůstat u otcovské linie 4-5 kohoutků a u matečské 3-4 slepičky.Doposud se toto provádí při šlechtění hybridů a platí to dvojnásob pro čistokrevné chovy, ale jak jsem uvedla je to opravdu chov.práce a nemusíte mít veliké hejno, ale chce to důslednost a dělat si poznámky a dbát na mnoho dalších faktorů při odchovu.Orlovky jako kuřata špatně opeřují, takže potřebují teplo, jinak jako slepičky cca 4-5 měsíční se rychle otuží a nejsou náchylné k nemocem, mají zachovaný dobrý imunitní systém.Mě letos potrápila syngamoza i u starších faverolek a orlovky, které jsou s nimi-ani jedna nic nechytla.Já osobně jsem dost "vybíravá" co se týká kohoutů a u slepiček musí být taková ta zasmušilá bojová hlava.Dalo by se toho více napsat, i to málo co já vždy chovala-jen do 15 ks mám za ta léta dostatečně odpozorované, ale nabrala jsem -myslím si to - značné zkušenosti a tvrdím, že jen chybami se člověk uří, ale nezbohatne.Dříve jsem šlechtila velké žluté vlašky a ty mě tak "vycvičily", že u orlovek jsem mohla lecos právě použít.Jitka Maňáková.
Díky! Prostory, to je to, co bych potřeboval. Zatím postupně rozšiřuji. Letos jedna voliéra a kurník, bude následovat další, ale zahradu nenafouknu. Slepice co mám jsou zatím jen na vajíčka, postupně je budu doplňovat a nahrazovat orlovkami. Chvíli to potrvá. Poptám se po nějakých slepičkách, jestli se naskytne příležitost. Ještě jednou díky za informace.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím, co se týká těch kohoutů-tak trochu jsem ještě přemýšlela-je třeba ještě se všímat samotného postoje kohouta, jinak i ten se do dvou let stáří trochu změní, zvláště jak se začnou pářit, což u orlovek někdy se musí kohout doslova "naučit", ale kdyby jste mohl někde koupit cca dvě roční slepičky, trochu více tmavé, tak genetika "zahraje své neopakovatelné "divadlo".Orlovky nejsou tak složité na chov, ale je třeba umět použít i tzv. horší typové jedince, protože orlovky jsou ve své podstatě hodně příbuzné bojovým plemenům kura domácího a v tom je ten problém.Problém dospělosti až ve dvou letech, někdy bojovnost kohoutů-což je třeba vyřadit z chovu, rádo tato vlastnost přechází i na slepice.Jinak jako plemeno moc nelétají, alespoň já mám oplocení 1,20m a ani je to nenapadne přeletět. Ony mají v genech jak jsem uvedla domácí bílou ruskou slepičku, ale i tzv. ušanku, která je podobná faverolce, ale nemá opeřené nohy, má ovšem ten typický vous.Celkový pohled orlovka-ten divoký získala od malajky.Původní orlovky jsou ještě v Iranu a to na dvou lokalitách-jedna v nižině u moře a druhá v horách a tyto se dostaly do Ruska, kde byly dál šlechtěny a odtud do Anglie a až potom do Německa.Z Anglie se mohou k nám dostat jen nás.vajíčka.Jinak sem do Evropy proniká další typ orlovek a to z USA, ale to je zcela něco jiného a i Rusové si své chráání a vytvořili v Petrohradě genovou databanku svých národních plemen včetně slepic.Jinak cca 100km za Moskvou východně je chovatelka, která má velice početné hejno pouze orlovek trojbarevných a mahagonových v ruském typu-tedy původním, ale údajně nenechá ani chmýříčko, natož nějaké to vajíčko.Mám tuto zprávu cca dva roky, je možné, že už změnila názor, ale podle mé úvahy zná velice dobře tzv. liniovou plemenitbu, a to jak otcovskou, tak mateřskou.Také jsem to zklusila dávno před lety, ale na takový chov je třeba hodně prostoru, hodně volier a hlavně označení, pak dělat po třech týdnech selekci a nakonec cca ve 4 měsících věku kuřat může zůstat u otcovské linie 4-5 kohoutků a u matečské 3-4 slepičky.Doposud se toto provádí při šlechtění hybridů a platí to dvojnásob pro čistokrevné chovy, ale jak jsem uvedla je to opravdu chov.práce a nemusíte mít veliké hejno, ale chce to důslednost a dělat si poznámky a dbát na mnoho dalších faktorů při odchovu.Orlovky jako kuřata špatně opeřují, takže potřebují teplo, jinak jako slepičky cca 4-5 měsíční se rychle otuží a nejsou náchylné k nemocem, mají zachovaný dobrý imunitní systém.Mě letos potrápila syngamoza i u starších faverolek a orlovky, které jsou s nimi-ani jedna nic nechytla.Já osobně jsem dost "vybíravá" co se týká kohoutů a u slepiček musí být taková ta zasmušilá bojová hlava.Dalo by se toho více napsat, i to málo co já vždy chovala-jen do 15 ks mám za ta léta dostatečně odpozorované, ale nabrala jsem -myslím si to - značné zkušenosti a tvrdím, že jen chybami se člověk uří, ale nezbohatne.Dříve jsem šlechtila velké žluté vlašky a ty mě tak "vycvičily", že u orlovek jsem mohla lecos právě použít.Jitka Maňáková.
Hezké čtení. Děkuji za něj. A jaké máte zkušenosti s kohouty orlovek a dravci?
J. Kafka.
S kohouty orlovek a pernatými dravci mám tu zkušenost, že káňat mi vždy několik krouží nad pozemky a orlovky včetně slepic na ně nereagují. Je pravda, že jestřábů je již velmi málo a ztráty nemám. Možná to dělá i přítomnost velkých husí či psa ve výběhu. Ale je též pravda, že kohoutů mám vždy dost a v každém koutě vždy nějaký je, takže to dravci při ulovení slepice může velmi znepříjemnit. K té plemenitbě u orlovek pestrých vidím problém v té barvě. Kdybych choval třeba orlovky bílé, tak bych se zaměřil jenom na typ a bylo by to jednodušší. Takhle i z vybraných jedinců v prvním roce třeba i velmi tmavých, pravidelně kropenatých se v druhém či třetím roce po přepeření vyskytnou téměř bílí jedinci. Teď jsem nafotil dvouleté orlovky z jednoho kmene a označil je modře. Všechny byly krásně tmavé a pestré jako ta jediná, co zůstala v původní barvě. Takže je nechám pouze na vajíčka a i po nich letos líhnuté slepice, které již nyní nesou taktéž nepoužiju do chovu. Když jsem líhnul po mladých slepicích nebo kohoutovi, tak vždy jen pro případ úmrtí nově získaných chovných jedinců. Pepa
Pro Bronda. Oba jsou krásní, ale vypadá, že tmavší je lepší a má i pěknější hřeben. Určitě bych si toho světlejšího schoval někde ke známým.
Já jsem vybíral svého kohouta ze 40 dospělých kohoutů, je to úplný krasavec, není mu co vytknout, ale se zařazením do chovu váhám, protože je velmi surový na splepice.Škube je, trhá jim peří a lomcuje s nimi na všechny strany. Když se nezklidní, tak použiji do chovu o chlup horšího bratra.
K těm ztrátám na drůbeži bych chtěl ještě připsat, že nejvíce ztrát, a to i 10 i více kusů v jednom okamžiku mám vždy při vyhlídkovém letu balónem, kdy balónový koš s lidmi letí těsně nad mým pozemkem a málem mi bourá komín na chalupě. A ještě jak začne plamen dohřívat vzduch, což je velmi silný zvuk. Krůty, včetně dospělých zapasované v elektrickém ohradníku, ten den uhynuly, krůťata a mladé orlovky chaoticky a bez rozmyslu létají a vletí do potoka či rybníku a tam se utopí, malé housata se tak potápějí, že se dostanou i pod mostek, kde se zaštípnou do dna a již nevyplavou a dospělé husy se rozletí do všech světových stran a když posedají k sousedům na zahradu, jejich psi či nemožnost většího pozemku kvůli vzlétnutí, tak jsou téměř vždy pro mne ztraceny.
Pro mne v současnosti největší škodná na drůbeži je vyhlídkový balón.
Nyní při chovu cholmogorských hus ztráty v husách nemám, protože nejsou schopny letu. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
S kohouty orlovek a pernatými dravci mám tu zkušenost, že káňat mi vždy několik krouží nad pozemky a orlovky včetně slepic na ně nereagují. Je pravda, že jestřábů je již velmi málo a ztráty nemám. Možná to dělá i přítomnost velkých husí či psa ve výběhu. Ale je též pravda, že kohoutů mám vždy dost a v každém koutě vždy nějaký je, takže to dravci při ulovení slepice může velmi znepříjemnit. K té plemenitbě u orlovek pestrých vidím problém v té barvě. Kdybych choval třeba orlovky bílé, tak bych se zaměřil jenom na typ a bylo by to jednodušší. Takhle i z vybraných jedinců v prvním roce třeba i velmi tmavých, pravidelně kropenatých se v druhém či třetím roce po přepeření vyskytnou téměř bílí jedinci. Teď jsem nafotil dvouleté orlovky z jednoho kmene a označil je modře. Všechny byly krásně tmavé a pestré jako ta jediná, co zůstala v původní barvě. Takže je nechám pouze na vajíčka a i po nich letos líhnuté slepice, které již nyní nesou taktéž nepoužiju do chovu. Když jsem líhnul po mladých slepicích nebo kohoutovi, tak vždy jen pro případ úmrtí nově získaných chovných jedinců. Pepa
Tak jinak. paní Maňáková psala o tom, že se má u orlovek odstraňovat bojovnost. Přitom je známo, že kohouti Shamo jsou jedni z mála plemen, kteří dokáží odradit jestřába. Tak proto ten dotaz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
mysak
napsal(a):
Hezké čtení. Děkuji za něj. A jaké máte zkušenosti s kohouty orlovek a dravci?
J. Kafka.
Zdravím, zda-li myslíte dravé ptáky, tak ti už ke mě na zahradu nelétají-létaly káňata, ale nemají už vysoké smrky na sousední zahradě, ale každé jaro krouží.Nikdy nic nepotrhaly.A orlovky, ty se toho vůbec nevšímaly a faverolky také ne.Káňatům jsem dávala mleté krmné maso, přilétaly 2x denně.Jinak mám v sousedství chovatelskou halu -pronajatou na výrobu kuchyní a část pozemku u ní na sklad potřeb pro stavbu plotů všeho druhu.Jinak od chovatelů binec u plotu.Co znám a mám orlovky nikdy nebyly kohouti agresivní ani s kohoutem faverolek.V chovu ovšem preferuji spíš ponechat kohouty až do 5 let stáří i za cenu nižší oplozenosti-je to moje strategie, přeci jen je to plemeno slepic málo chované-má svá specifika, která je třeba brát v úvahu pro zdárnost chovu.Bohužel u obou jmenovaných plemen mám značný výpadek z důvodu onemocnění kloubů a opět jdu na operaci-tak nevím kolik toho později odchovám a musím si opatřit kohouta k orlovkám.Slepičky mám ještě z původního rodič.hejna z Ukrajiny, ale nejsou zabělené.
Jistě mě dáte za pravdu, že dnes v chovech čistokrevné drůbeže neexistuje tzv. cizí krev-je to jen nekonečný kolotoč a tak to nese své dobré i špatné, ale s tím už se musí dobří chovatelé poprat, Němci chovají již na linie otcovské a mateřské.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Pepa_FM
napsal(a):
Pro Bronda. Oba jsou krásní, ale vypadá, že tmavší je lepší a má i pěknější hřeben. Určitě bych si toho světlejšího schoval někde ke známým.
Já jsem vybíral svého kohouta ze 40 dospělých kohoutů, je to úplný krasavec, není mu co vytknout, ale se zařazením do chovu váhám, protože je velmi surový na splepice.Škube je, trhá jim peří a lomcuje s nimi na všechny strany. Když se nezklidní, tak použiji do chovu o chlup horšího bratra.
K těm ztrátám na drůbeži bych chtěl ještě připsat, že nejvíce ztrát, a to i 10 i více kusů v jednom okamžiku mám vždy při vyhlídkovém letu balónem, kdy balónový koš s lidmi letí těsně nad mým pozemkem a málem mi bourá komín na chalupě. A ještě jak začne plamen dohřívat vzduch, což je velmi silný zvuk. Krůty, včetně dospělých zapasované v elektrickém ohradníku, ten den uhynuly, krůťata a mladé orlovky chaoticky a bez rozmyslu létají a vletí do potoka či rybníku a tam se utopí, malé housata se tak potápějí, že se dostanou i pod mostek, kde se zaštípnou do dna a již nevyplavou a dospělé husy se rozletí do všech světových stran a když posedají k sousedům na zahradu, jejich psi či nemožnost většího pozemku kvůli vzlétnutí, tak jsou téměř vždy pro mne ztraceny.
Pro mne v současnosti největší škodná na drůbeži je vyhlídkový balón.
Nyní při chovu cholmogorských hus ztráty v husách nemám, protože nejsou schopny letu. Pepa
Nikdy bych v chovu nenechávala kohouta, který drásá slerpice-neumí pojímat a ani se to už nenaučí.Myslím, že z těch 40 vyberete klidného.Navíc určitě né bílého, ale tmmavého. Najděte na inzerci pod heslem orlovky p.Lejčara s Písku, něco má.Maňáková.
Obraz od ruského chovateľa Aleksandra Musina.
Však taky čekám, jestli zklidní a začne pojímat, je to ten u vlašáka. Viz fota výše. Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zdravím, pane inženýre, krásné jsou, ale jak dál-kolik je chovatelů, jaká je perspektiva chovu, odkud dovést případně kohouty, nebo-jak se říká-j řlověče teď si poraď jak umíš?
Veľkých bielych orloviek je naozaj málo. Sleipočka pochádza z nemckých vajec a kohút je český z r.2014, ale tiež povodom z nemeckých rodičov. Ak budem mať odchovy z jari 2016, skúsim si objednať nás. vajcia v Anglicku, kde mám kontakty na členov Klubu chovatelov orloviek, ktorým som túto jar posielal nas. vajcia mojich pestrých. Snáď sa niečo podarí z nich potom vyliahnuť. Ešte je 1 mladá chovateľlka na južnej MOrave.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
peter z bratislavy
napsal(a):
Veľkých bielych orloviek je naozaj málo. Sleipočka pochádza z nemckých vajec a kohút je český z r.2014, ale tiež povodom z nemeckých rodičov. Ak budem mať odchovy z jari 2016, skúsim si objednať nás. vajcia v Anglicku, kde mám kontakty na členov Klubu chovatelov orloviek, ktorým som túto jar posielal nas. vajcia mojich pestrých. Snáď sa niečo podarí z nich potom vyliahnuť. Ešte je 1 mladá chovateľlka na južnej MOrave.
Zdravím, bylo by to dobré, ale ta chovatelka u Znojma nějak přišla o velkou část orlovek, měla i krahujcovité, údajně snad škodná jí to likvidovala, ale pozeptám se, ještě by měl být chovatel u Jihlavy.Jinak já jsem opět v roce 2016 dost "odstavená" od odchovů, protože jdu na plastiku kolenního kloubu, tak nevím co odchovám v trojbarevných, přitom mám stále ty od p.Nadaždyho a jsou typově pěkné-vybrala bych určitě k chovu 4-5 slípek, kohouta sice nemám, ale to zas až takový problém není.Spíš trochu zápasím kolem faverolek velkých ty bych také potřebovala dát do nějakého ucházejícího chov.stavu, stále mám starého kohouta a docela mám i 4 slípky, které jsou typově dobré-netvrdím bezvadné, ale určitě by daly ucházející kuřata.
Vše záleží jak na tom budu s chůzí. Přeji úspěšný nadcházející Nový rok.Jitka Maňáková.
Mladé orlovky již nesou naplno. Od 65g až po 68g vajíčka. Vše je zamrzlé, jak jsem již psal, jsem v mrazové kotlině, ráno teď -15“C, přes den -8 až -10“C. Taktéž při jejich nočním hřadování mají stejné teploty. Pouštím je ráno v 8 hodin a v 16 hodin odpoledne již sedí na svých místech. Takže 8 hodin aktivity. Nepřisvětluji, netopím. (vajíčka nejsou mojí prioritou). Ze 30 mladých slepic 14-15 vajíček každý den. Krmivo ráno když vyběhnou ven, sám šrotuji, pšenice, ječmen, oves v poměru 30-30-30 a 10% extr. sojový šrot. Ten jsem začal dávat až mladé slepice začaly snášet. Začaly snášet v 9 měsících. Do toho je zamíchána namletá řepa s mrkví, ale není to každý den, spíš obden. Samozřejmě promícháno s vitamíny. Asi 2x týdně pečivo ve vodě. Přes den si sbírají a kolem 15 hodiny rozhodím po place pšenici s ječmenem. Někdy i pár zrn kukuřice. Ať mají pohyb. Voda ihned zamrzá, takže 2x denně. Když je venku sníh nebo nezamrzlý potok, tak vodu nehlídám. Nedělám s péčí žádné obstrukce a omlouvám se, že můj postřeh umístím na jiná vlákna, kde mají problém se snáškou. Pepa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zdravím, myslím si, že každý chovatel, který má zájem o svá zvířata vždy hledá optimální potřeby, které má nejen vypozorované, ale dává i přednost jejich vlastní iniciativě, což je pro zvířata a jejich imunitu vhodné a nejlepší.Já, vzhledem ke zdravotním problémům, zakládám krmení na celý týden a manžel jen chodí pravidelně vyměňovat vodu-máme deskové ohřívače, jinak to nelze dělat, sníh zde není a vlhčené krmení v době mrazů slepicím nepodáváme.Každý krmí dle svého "receptu", já dávám smněs zrnin včetně kukuřice a slunečnice a přidávám asi l litr granulované směsi-vše mají na celý týden.Celkem jich je 20, netrpí hladem ani zimou, ale už jsou tříleté a tak vajíčka mohu očekávat až najaře.Jak dál nevím, jdu na operaci s kolenem, tak se rozhoduji -možná dojde i na přerušení chovu.Přeji hodně zdraví a úspěchů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Kohout je příliš světlý, spíš něco mezi mahagonem a hodně probeleným typem.Určitě jej nenechávejte do chovu, budete z toho mít guláš.Slepičky jsou pěkné, určitě někde seženete skutečně trojbarevného kohouta.Dávejte si pozor na nohy, aby byly žluté a neopeření, potom na hruď u kohouta, aby byla široká.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kohout je příliš světlý, spíš něco mezi mahagonem a hodně probeleným typem.Určitě jej nenechávejte do chovu, budete z toho mít guláš.Slepičky jsou pěkné, určitě někde seženete skutečně trojbarevného kohouta.Dávejte si pozor na nohy, aby byly žluté a neopeření, potom na hruď u kohouta, aby byla široká.
Tento kohut bol zo všetkých najsvetlejší ale mne sa zdal najkrajší.Ako som sa ostatných postupne zbavoval, tohto som si nechával na koniec aby som ho s niekým vymenil za nepríbuzného.Ďakujem za radu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Nechci Vás zrazovat, ale asi Vám jej nikdo nevymění.On je v barvě na trojbarevné orlovky netypycký, podle foto se mě zdí, že je to kříženec mahagonové a některé hodně probělené.Není v typu stavby těla špatný, ale opravdu si jej do chovu nepouštějte, zda-li jen trochu rozumíte orlovkám a jejich barevným rázům, tak tento je opravdu jak se říká přes několik"vesnic" a není vyloučené, že je podle té barvy i pokus o oživení krve v něm i jiné plemeno aniž by jste to poznal.Odkud ty orlovky máte-myslím od koho?Jestli to není tajné tak to napište, ještě Vám na to mohu odpovědět dnes, potom jsem v nemocnici na plastice kolena a budu až koncem ledna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Ještě jsem to znovu prohlížela, ty slepičky jsou moc pěkné a bylo by škoda si chov pokazit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechci Vás zrazovat, ale asi Vám jej nikdo nevymění.On je v barvě na trojbarevné orlovky netypycký, podle foto se mě zdí, že je to kříženec mahagonové a některé hodně probělené.Není v typu stavby těla špatný, ale opravdu si jej do chovu nepouštějte, zda-li jen trochu rozumíte orlovkám a jejich barevným rázům, tak tento je opravdu jak se říká přes několik"vesnic" a není vyloučené, že je podle té barvy i pokus o oživení krve v něm i jiné plemeno aniž by jste to poznal.Odkud ty orlovky máte-myslím od koho?Jestli to není tajné tak to napište, ještě Vám na to mohu odpovědět dnes, potom jsem v nemocnici na plastice kolena a budu až koncem ledna.
Nemusím ho vymeniť za každú cenu, kľudne môže skončiť na víne.Na nového kohúta mám času dosť.Sliepky majú len 8 mesiacov.Takže liahnuť budem najskôr budúci rok.Dovtedy snáď zoženiem typovo dobrého kohúta.Kuriatka som kupoval od pána L.R. z Veľkého Zálužia.Jeho kmeň vraj pochádzal od niekoho z Čiech.Ešte raz Vám ďakujem za vaše postrehy a prajem skoré zotavenie po operácii.
Pro J. Kafku, snad jsme to přivolali, ale při večerním zavírání orlovek jsem zjistill, že mi chybí kohout a slepice. Jako naschvál kohout po kterém jsem neměl ještě nalíhnuto a již jsem se na to chystal. Ihned jsem se dal do hledání, nejdříve kolem plotu, kte je díra, neboť ztrátu dvou kusů jsem přičítal spíše lišce. Ploty v pořádku. Tak snad kde špatně zahřadovali. Taky nic. Nakonec jsem si vzpomněl kde onen kohout byl naposledy když jsem navečer odjížděl a také jsem ho tam našel. Jestřáb z něj oškubal vrchní část peří, tu na které stál, způsobil mu obrovské hluboké rány ale nic z něho nesežral, snad ho něco vyplašilo. Ihned jsem hledal slepici a tu jsem našel na zamrzlém potoku schoulenou pod břehem. Peří jsem ofoukal abych zjistil nějaké zranění, ale zdála se být v pořádku. Samozřejmě nejkrásnější slepice. Ráno jsem na sněhu viděl stopy zápasu, jestřáb zaútočil na onu slepici, kohout ji zachránil ale sám položil život. Slepice je ale stále v šoku, má roztažené panenky naplno a nelepší se to. Zpočátku jsem ji napájel a živil uměle, že se vzpamatuje. Protože žádné mechanické zranění nemá. Po pitvě uvidím více. Takový je život u samoty. Chyba byla, že jsem zrovna husy zavřel do ohrady, aby slepicím na noc nevyčabraly vodu. Druhý den navečer jsem si v tu samou dobu na jestřába počkal. Postavil jsem se ať nejsem od lesa vidět a navečer v tu samou hodinu v plné rychlosti při zemi se vřítil mezi slepice. Zařval jsem a roztáhnul ruce a jestřáb to otočil zpět do lesa. Mohl si vybrat kohouta z jiných linií, kterých mám dost a ne jediného a zcela nepříbuzného. Nyní jsou zase psi a husy mezi důbeží - žádné ztráty. Pepa
Po 15-ti dnech se slepice poprvé chytla sama žrádla. O jedno oko přišla a nyní se musí naučit s jedním. Vím, že to jde. U vidícího oka jsem jen zkrátil velký lícní vous. Pepa
Ráno mi volal kolega, jestli mám tištěnou Faunu 2. Říkám že ne, že ji nekupuji. Že se zrovna do ní kouká a že tam je krásný článek o orlovkách a jsou tam vyfocené moje orlovký z loňské Přerovské výstavy. Zajel jsem pro něj do stánku a mám velkou radost. Snad se tento článek objeví i v internetové iFauně. Pepa
Sníh a orlovky.7měsíční kohoutci a slepičky, ty s tmavým kroužkem. Pepa
Od dubna mohu konečně drůbež volně pustit na zahradu. Byl jsem v ohnisku ptačí chřipky do 3 km. Smůla byla ta, že celý únor jsem měl rozhozené a zavřené slepice na kmeny a jak jsem je potřeboval pustit, tak opět další měsíc vězení. Obával jsem se, že po tak dlouhé době budou kohoutí zápasy, ale nic, vůbec nic se nedělo. Jen pár slepic se do sebe pustilo. Pepa
Mám pro mne záhadu, kterou si neumím vysvětlit. Mají všechna plemena slepic stejnou dobu líhnutí? Při mých několika čtyřletých kmenech orlovky pestré se mi u jednoho kmene líhnou kuřata 19. den a u jiného kmene po 21. dnu. Oboje kuřata jsou vždy perfektní. Některý rok jsem líhnul tyto konkrétní kmeny i dvěma až třemi kohouty. Vždy s prodlevou 20 dnů abych si byl jistý s otcovstvím konkrétního kohouta. I změna kohoutů nemá vliv na délku líhnutí. Samozřejmě líheň je vždy stejná a vejce točím, aby měly stejné tepelné podmínky. Napadlo mne jedině to, že v některém z kmenů bylo k oživení použito jiné plemeno. Možná to budou vědět ti, co líhnou více plemen současně. Pepa
Mladé orlovky již postupně kroužkuji od nejpěknějších a nebo nových linií protože barvy již neobnovuji a také je mi jasné, proč se kocouři stále zdržují poblíž slepic. I když to sem nepatří, ale určitě to potěší každého chovatele drůbeže, fota kocoura s úlovky. Milovníkům potkanů se tímto omlouvám. Pepa
A je zase z čeho vybírat. U sebe a mých dobrých kolegů mám přes 200 orlovek pestrých. Také se mi podařila výměna s velmi vzdálenými zeměmi za jiné násadové vejce orlovek pestrých. Už se těším na další chovy. Pepa
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, chová někdo orlovky v okolí Jeseníku? Děkuji.
Pepa_FM
napsal(a):
Mám pro mne záhadu, kterou si neumím vysvětlit. Mají všechna plemena slepic stejnou dobu líhnutí? Při mých několika čtyřletých kmenech orlovky pestré se mi u jednoho kmene líhnou kuřata 19. den a u jiného kmene po 21. dnu. Oboje kuřata jsou vždy perfektní. Některý rok jsem líhnul tyto konkrétní kmeny i dvěma až třemi kohouty. Vždy s prodlevou 20 dnů abych si byl jistý s otcovstvím konkrétního kohouta. I změna kohoutů nemá vliv na délku líhnutí. Samozřejmě líheň je vždy stejná a vejce točím, aby měly stejné tepelné podmínky. Napadlo mne jedině to, že v některém z kmenů bylo k oživení použito jiné plemeno. Možná to budou vědět ti, co líhnou více plemen současně. Pepa
Určitě stejnou dobu líhnutí nemají. Někde zde na fauně o tom již byla zmínka, že některá plemena se líhnou již v 19. den, myslím, že ale byla zmiňována plemena zakrslá. Z vlastní zkušenosti vím, že z nasazené směsky vajec čistokrevných vlašek a různých kříženců (vždy ale plemen nosných a polotěžkých, ne zdrobnělek nebo ozdobných) se jako první většinou líhly vlašky, u nich se myslím upřesňuje inkubace na 20,5 dne.
Musím dodat, že máte krásný chov a pozemek.
Přidám taky pár fotek orlovek. Z letoška mám zatím nechané tři kohouty (stáří 23 týdnů). Ale jeden půjde ještě z kola ven a chci si nechat tyhle dva.
První tři fotky je ne tak mohutný kohout, líbí se mi jeho vous a je celkově tmavší. Druhý kohout je mohutnější, na zahradě šéfuje.
Úplně malá orlovčata si žijí ve skleníku, mají tam i kohouta a dvě dospělé slepice, kteří jim samozřejmě užírají K1 a K2, vždy se ale na noc vracejí pod bedýnku s ohřevem. Jak jsou větší již spí na stromech. A skleník je prohnojený, prohrabaný, odplevelený a připravený na sazenice. Pepa