Dobrý den. Mám dotaz. Moje kočka, kterou mám asi pět let najednou začla zlobit. Začla mi čůrat do postele. Poprvé jsem si myslel, že to byl nějaký zkrat a nijak jsem to neřešil. Když to udělala podruhé během jednoho týdne, přestal jsem jí pouštět do ložnice. Vždycky spala v posteli vedle mne. Dnes se mi vyčůrala v kuchyni na stole. Všichni mi říkají, že to je z její strany nějakej naschvál, ale já netuším proč by to dělala. V domáctnosti se nic nezměnilo. Žádný nový zvíře, prostě nic. Kočičí záchod čistý. Ale všiml jsem si, že se často nahřívá na radiátoru, což dřív nedělala. Napadlo mne, jestli nemá nějaký zdravotní problém, něco s močovými cestami. Řešil jste někdo podobný problém?
Mončiči

XXX.XXX.34.1
Řeší ho každou chvíli někdo. Být Vámi, tak hned zítra zajdu s čičinou na veterinu. Vypadá to na nemocné lodviny
Mončiči

XXX.XXX.34.1
Ledivny, pardon.
Máte pravdu, krmím jen granulema. Střídám Orijen, Arden Grange, Feline, Felidae, Taste of the Wild. Nějak nechápu, že by krmení granulemi mělo vliv na to, že kočka projde okolo kočičího záchodu a jde se vyčůrat jinam. Před pár lety měla problém. Čůrala krev. Chodila čůrat snad každou minutu, ale vždycky na kočičí záchod. Veterinář řekl, že mohla nastydnout. Dostala nějaký prášky a od tý doby v pohodě.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
cybershot
napsal(a):
Máte pravdu, krmím jen granulema. Střídám Orijen, Arden Grange, Feline, Felidae, Taste of the Wild. Nějak nechápu, že by krmení granulemi mělo vliv na to, že kočka projde okolo kočičího záchodu a jde se vyčůrat jinam. Před pár lety měla problém. Čůrala krev. Chodila čůrat snad každou minutu, ale vždycky na kočičí záchod. Veterinář řekl, že mohla nastydnout. Dostala nějaký prášky a od tý doby v pohodě.
Na vliv čůrání jinam to nemá. Ale granule v podstatě neobsahují nic "mokrého". Kočky celkově jsou "nepijící stvoření". Proto je důležité do nich vodu dostat masem, kapsičkami,... Protože pokud to dělat nebudete, dochází velmi často k zánětu ledvin. Proto by kočka měla jíst maso. Nehledě teda na to, že je masožravec. A tak by maso mělo být samozřejmostí v její jídelníčku...
Mončiči

XXX.XXX.34.1
cybershot
napsal(a):
Psal jsem čím krmím. Myslíte, že jsou to nekvalitní granule? Já myslel, že jí kupuju to nejlepší.
Granule máte kvalitní. To určitě, ale je potřeba ještě ta vlhká strava
Mončiči

XXX.XXX.34.1
cybershot
napsal(a):
Tak ta moje potvora určitě neni nepijící stvoření, chlastá jak duha (asi to má po mě) :-D Moje chyba je, že jsem ji několik let krmil jen granulema a když jsem jí pak dal maso, tak ho prostě nechce.
Jenže může teď pít taky proto, že má právě ledviny v pr... Nebo taky s nimi může mít problém geneticky. Psal jste, že již s močením problém měla. Tak nebo tak bych ji zítra vzala na veterinu a opravdu bych zkoušela maso. Jaké maso jste jí zkoušel dát? Většinou kočky neodolají hovězímu nebo vepřovému..A hlavně to maso syrové, ne vařené!
Děkuju za rady, zítra jí vezmu na veterinu. Jinak maso jsem jí dával jak hovězí, vepřové, kuřecí. jediné co sežrala byla ryba. Všechno syrové. Ostatní většinou jen olízala a šla si nacpat břicho granulema.
Teď mi ale došlo ještě něco. Asi před měsícem jsem u ní objevil blechy. Veterinářka mi dala tabletu Comfortis. Pak jsem se tu na Ifauně dočetl, že jedné paní po Comfortisu umřel pejsek na selhání ledvin. Myslím, že jsme doma.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
Zase bych to nesváděla na comfortis dokud si nebudete jistý. Já teda jsem proti tomu, ale na druhou stranu má spoustu zastánců. Nehledě na to, že onemocnění ledvin, bohužel, je u koček dost časté. Každopádně bych s tím masem vážně zkoušela něco udělat. Klidně zkuste odebrat granulky na nějakou dobu a dostat do kočeny to maso. Opravdu to není jen nějaký rozmar nebo trend, ale je to pro její zdraví. A určitě zítra utíkejte na veterinu. Budete potom určitě o něco chytřejší, co kočičku trápí.
Já zkoušel i kočičí konzervy, kapsičky. Kočka to většinou s chutí zdlábla, ale pak zase vyzvracela, tak jsem zůstal u granulí. Já si právě myslel, že i když dostává jen granule, že to nevadí, když tolik pije. Kočičí záchod jí musím měnit každý týden, protože stelivo (silikagel) prostě pročůrá durch. Ještě jsem si říkal, že je dobře, že tolik pije. Aspoň nebude mít nemocný ledviny.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
cybershot
napsal(a):
Já zkoušel i kočičí konzervy, kapsičky. Kočka to většinou s chutí zdlábla, ale pak zase vyzvracela, tak jsem zůstal u granulí. Já si právě myslel, že i když dostává jen granule, že to nevadí, když tolik pije. Kočičí záchod jí musím měnit každý týden, protože stelivo (silikagel) prostě pročůrá durch. Ještě jsem si říkal, že je dobře, že tolik pije. Aspoň nebude mít nemocný ledviny.
Chybama se člověk učí A pokud zase tolik čůrá, tak pak právě už tam problém být může. Ale uvidíte zítra, co vám řekne veterinář. Každopádně určitě si tam zajděte. A zvrací jen po těch kapsičkách? A trávu pro ni máte? Nebo maltózovou pastu dáváte? Jestli to zvracení zae není kvůli bezoárům (smotkům chlupů).
Ona většinou zvrací (není to pravidlo) když jí dám něco jiného, než granule. Když jsem jí dal konzervu, tak jí třeba 2x do týdne vyzvracela. Po granulích nezvrací nikdy. Já si myslím, že je to tím, že na to prostě není zvyklá. Kočičí trávu jsem jí koupil, ale ani si jí nevšimla. Občas okusuje byliky na okně. Hlavně koriandr jí chutná. Divný, je to Britka :-D A maltózová pasta? Tak to slyším poprvé, ale vyzkouším. Ještě jednou moc děkuju za rady a napíšu na co přišel veterinář.
Mončiči

XXX.XXX.34.1
cybershot
napsal(a):
Ona většinou zvrací (není to pravidlo) když jí dám něco jiného, než granule. Když jsem jí dal konzervu, tak jí třeba 2x do týdne vyzvracela. Po granulích nezvrací nikdy. Já si myslím, že je to tím, že na to prostě není zvyklá. Kočičí trávu jsem jí koupil, ale ani si jí nevšimla. Občas okusuje byliky na okně. Hlavně koriandr jí chutná. Divný, je to Britka :-D A maltózová pasta? Tak to slyším poprvé, ale vyzkouším. Ještě jednou moc děkuju za rady a napíšu na co přišel veterinář.
Může to tím být. Nebo zkuste ještě ty granulky smíchat s nějakou kapsičkou nebo konzervou. Když chce jen granulky.Aby se fakt naučila jíst i to vlhké krmivo. Pokud jí chutnají bylinky, tak je to dobře. Ty jí určitě neuškodí Maltózová pasta pomáhá "rozpustit" chlupy ve střevě a pak kočky nezvrací chomáče. A hlavně je to pro ně skvělá odměna. Teda většina koček jí má rádo, ale najdou se i vyjímky A jinak samozřejmě nemáte za co. Od toho to tady je
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste ji na to maso, kapsičku či konzervu zvykat postupně. Nabídněte kočičce jen trošku a čekejte, co to udělá. Pokud to zůstane tam kde má, tak ji druhý den zase trochu nabídněte atd... Kočky mají často citlivý žaludek a ten si potřebuje na něco jiného, nového postupně zvyknout. Proto je dobré při změně krmiva přecházet postupně
Většina to už tady napsala - kočky od přírody málo pijí a pokud jsou jen na suchém krmení (granulích), tak jsou častější problémy s moč.cestami (moč.kameny, apod.). Takže proto je vhodné krmení kombinovat - granule + k tomu maso /kapsičky /konzervy.
Osobně jsem "granulářky", jež k nám přišly jako dospělé, učila na maso tak, že jsem granule nadrtila a tím posypala syrové maso. Po několika dnech už zbaštily samotné maso a tak je to do teď.
Jinak určitě navštivte veta, ideální by bylo mu donést i vzorek moči. Dle mého bude nějaký problém s ledvinami, pokud čůrá mimo wc a hlavně tak hrozně pije...
Mončiči

XXX.XXX.34.1
lavacca
napsal(a):
Většina to už tady napsala - kočky od přírody málo pijí a pokud jsou jen na suchém krmení (granulích), tak jsou častější problémy s moč.cestami (moč.kameny, apod.). Takže proto je vhodné krmení kombinovat - granule + k tomu maso /kapsičky /konzervy.
Osobně jsem "granulářky", jež k nám přišly jako dospělé, učila na maso tak, že jsem granule nadrtila a tím posypala syrové maso. Po několika dnech už zbaštily samotné maso a tak je to do teď.
Jinak určitě navštivte veta, ideální by bylo mu donést i vzorek moči. Dle mého bude nějaký problém s ledvinami, pokud čůrá mimo wc a hlavně tak hrozně pije...
To je výborná rada s tím drcením granulí To určitě zkuste. Třeba čičinu "ukecáte" na maso Hlavně dejte zítra vědět, jak jste dopadli na veterině. Budu držet pěsti
fikovnice
napsal(a):
Možná bych to neviděla hned tak černě. S kočkou stopro na veterinu, ale tipuji, že SNAD půjde "jen" třeba o zánět močových cest, ne hned o onemocnění ledvin. Kdo trpí třeba na zánět močáku, tak asi ví, jak "příjemná" je to nemoc .
Když mě se u toho nezdá to, že tak hrozně hodně pije.. naopak u zánětu močáku spíš kočky moc nepijí a naopak se do nich musí dostávat voda stříkačkou, apod.
cybershot
napsal(a):
Tak ta moje potvora určitě neni nepijící stvoření, chlastá jak duha (asi to má po mě) :-D Moje chyba je, že jsem ji několik let krmil jen granulema a když jsem jí pak dal maso, tak ho prostě nechce.
Ajaj, nadměrné pití opravdu může signalizovat onemocnění ledvin. No, přeju Vám, ať to není ta špatná eventualita!
Tak jsme se vrátili od veterináře. Nabral moč a podle hustoty a rozboru konstatoval, že to nevypadá na nějaké vážné poškození ledvin, ale že víc bude vědět až po odběru krve na kterej jdeme ve čtvrtek ráno. Tak dám vědět.
Cestou z veteriny se kočička v přepravce počůrala a v moči byla krev a docela dost, takže tam problém asi bude
cybershot
napsal(a):
Tak jsme se vrátili od veterináře. Nabral moč a podle hustoty a rozboru konstatoval, že to nevypadá na nějaké vážné poškození ledvin, ale že víc bude vědět až po odběru krve na kterej jdeme ve čtvrtek ráno. Tak dám vědět.
Cestou z veteriny se kočička v přepravce počůrala a v moči byla krev a docela dost, takže tam problém asi bude
A proč až ve čtvrtek? Dal kočce aspoň nějaké léky? A že to není nějaké vážné poškození ledvin je sice hezký obrat, ale co teda dle něj kočce je?
Osobně bych se s kočkou vrátila zpátky na veterinu, pokud tu krev měla poprvé v moči až cestou odtamtud. Vet by ji dle mého měl nasadit už teď léky a ne čekat do čtvrtka...
cybershot
napsal(a):
Dle něj bude chytřejší až bude vidět výsledky krevních testů. Dřív ne. Ve čtvrtek, protože je zítra středa a zítra si můžu dohodnout v práci dovolenou nejdříve na čtvrtek.
No, mně je spíš divné, proč tu krev neodebral rovnou? Nebo kocour musí mít před odběrem hladovku? U nás když bylo číče blbě, tak se odebrala krev hnedka, počkali jsme si cca půl hoďky na výsledky a dle toho dostala léky, atd. Přijde mi docela divné přijít s nemocnou kočkou k vetovi a tam se dozvědět, že ať přijdu za 2 dny bez toho, aby kočka dostala jakékoli léky na mírnění potíží..
garrett

XXX.XXX.1.249
Jo, člověk co musí ráno do práce může být pro někoho neuvěřitelný úkaz. Ale věřte, že i tací blázni mezi lidmi jsou.
garrett
napsal(a):
Jo, člověk co musí ráno do práce může být pro někoho neuvěřitelný úkaz. Ale věřte, že i tací blázni mezi lidmi jsou.
Nemá cenu se vyjadřovat akorát se snima shádáte. Ony tu přitomnè dámy by vzaly kočku a šèfa poslaly do pr*le přece kočka je přednější než prace ale AZ by šèf poslal do pr*le je tak sem zvědavá z čeho by tu kočku živily!
N.u
napsal(a):
Nemá cenu se vyjadřovat akorát se snima shádáte. Ony tu přitomnè dámy by vzaly kočku a šèfa poslaly do pr*le přece kočka je přednější než prace ale AZ by šèf poslal do pr*le je tak sem zvědavá z čeho by tu kočku živily!
?
Cestou z veteriny se kočička v přepravce počůrala a v moči byla krev a docela dost, takže tam problém asi bude...
Neříkám že tam není problém a pro me jsou zvířata též jako moje děti ale v dnešní době si nemůžete z prace odejít jak chcete...A Promiňte ale zaměstnavatel vás omluvi pokud jděte k doktoroj s dítětem ale ne na vteřinu s kočkou.Nevim kde teda pracujete vy asi nikde když sedite ted na internetu.
rapotacka11
napsal(a):
Máte problém.
A nevíte o tom, no, tak už to bývá...
Nevím, že bych měla nějaký problém, ale opravdu mi vadi když se pan zeptá na radu a vy ho tady sejmete kvůli tomu, že musí do prace!Přijde mi ze tento web nepoužíváte abyste lidem poradili, ale hledáte sebemenší příležitost si na někom vybít svou frustraci.Měli by jste říct manželům ať vam ometou pavučiny co máte mezi nohama třeba pak nebudete tak zakomlexovaný
Když mi řekl, že odběry se dělají ráno, no tak prostě přijdu ráno a nediskutuju s nim. To by se mnou asi vyběhnul, kdybych mu kecal do toho kdy a jak má co dělat. Ani mě nenapadlo dožadovat se odběru krve hned. Nebyl důvod. Stejně krevní vzorky odesílá do laboratoře ráno, takže bych si tím moc nepomohl. Že kočka čůrá krev jsem zjistil až doma a to už měa veterina stejně zavřeno. Ono v osm večer není moc možností kam frčet. A že jsem si dohodnul odběr krve na čtvrtek, protože jsem musel dnes do práce? No tak mě ukamenujte.
Dobrý den, pokud má kočička v moči už krev, má zánět močového měchýře, musí to být pro ní každé čurání velice bolestivé.Řešili jsme to u našeho kocourka, doktor hned nasadil ATB
Ted řešíme po pár letech to stejné, ale u kočičky, začala nám čurat mimo wc a jednou i do postele, Hned jsme odebrali moč a zánět, dnes jdem na další injekci.

"Když mi řekl, že odběry se dělají ráno, no tak prostě přijdu ráno a nediskutuju s nim. To by se mnou asi vyběhnul, kdybych mu kecal do toho kdy a jak má co dělat"
Ten odběr krve záleží na podmínkách skladování, než se dostane do laboratoře a i bych řekla, že ten odběr odpoledne mohl udělat (že tam je třeba pouze skladovat v chladnu, ale nevím...). Zbytečně tě tam a kočku, pro kterou je to zbytečný stres navíc, žene podruhé.
A k diskuzím s veterináři a víře, že ví co dělají - tak z toho jsem už hodně dlouho vyléčená, a opakovaně... Už jsem se naučila, ptát se a hledat odpovědi na netu, a ptát se i těch veterinářů a ne jen slepě odkývávat...
garrett
napsal(a):
Tady se ale nikdo nepozastavuje nad tím, že jsou odběry ráno! Mně na tom zaráží to, že se paní kočka počůrá s tím, že tam má krev a ona klidně čeká..já bych letěla na jinou veterinu (na klinice vám ten rozbor udělají na počkání). O to tu jde. Ne o to, že se evidentně jednalo o soukromou praxi, kde se rozbory posílají do laborky a čeká se na výsledky déle.
Taky máme veta se soukromou praxí a jezdíme k němu na očkování, apod. menší úkony. Ale řešíme-li něco vážnějšího, tak jedeme rovnou na kliniku, kde mají nejen možnost udělat rozbor krve na počkání, ale i rentgen, atd. Prostě stavu zvířete přizpůsobím výběr veteriny.
Ono v malých městech těch klinik, kde vám udělají rozbor na počkání, zas tak moc není. Ani výběr veterin. A i tak jsem kočičku odvezl, opakuji odvezl, tak mě prosím neoslovujte "paní" k nejvyhlášenějšímu veterináři v okolí. Už několikrát nám pomohl, a já na něj vždycky od známých slyšel jen chválu.
cybershot
napsal(a):
Ono v malých městech těch klinik, kde vám udělají rozbor na počkání, zas tak moc není. Ani výběr veterin. A i tak jsem kočičku odvezl, opakuji odvezl, tak mě prosím neoslovujte "paní" k nejvyhlášenějšímu veterináři v okolí. Už několikrát nám pomohl, a já na něj vždycky od známých slyšel jen chválu.
Pro vaše info já konkrétně jsem z malé vesničky o 50 obyvatelích, ale mám pro jistotu vypsané kontakty i na okolní veteriny a právě i na kliniky, kdyby se cokoli stalo a třeba i náš veterinář, kam chodíme cca 15 let, nemohl. Náhoda je tzv. blbec.
Jinak za oslovení "paní" se omlouvám, jen jsem to rychle přejela a moc mužů sem nepřispívá, tak jsme nějak automaticky psala o paní...
I veterinář je člověk. Ale ona je taky otázka, co jste mu ke stavu kočky řekli, to samé pokud by jste mu zavolali, že už čůrá krev, věřím, že vás odešle na kliniku v okolí, apod. a nebude čekat až se kočka zhorší..
cybershot
napsal(a):
Když mi řekl, že odběry se dělají ráno, no tak prostě přijdu ráno a nediskutuju s nim. To by se mnou asi vyběhnul, kdybych mu kecal do toho kdy a jak má co dělat. Ani mě nenapadlo dožadovat se odběru krve hned. Nebyl důvod. Stejně krevní vzorky odesílá do laboratoře ráno, takže bych si tím moc nepomohl. Že kočka čůrá krev jsem zjistil až doma a to už měa veterina stejně zavřeno. Ono v osm večer není moc možností kam frčet. A že jsem si dohodnul odběr krve na čtvrtek, protože jsem musel dnes do práce? No tak mě ukamenujte.
Ano, to bych odkývala v případě, že by to nebyl akutní problém. Ale pokud vím, že kočka má evidentní problém /a mně by stačilo už to čůrání mimo wc, když jinak je čistotná/, tak se nenechám odbýt. Ta kočka si to sama nevyjedná, na to jsme tu my - páníčkové.
Tak uvidíte, co Vám tedy zítra veterinář řekne...
A k té práci. Nešlo spíš domluvit, že by jste přišel o něco později, než třeba celou dovolenou? Ale to je pasé už... A třeba já si taky nemůžu dovolit jít na veterinu a nepřijít do práce, takže to i chápu.
Každopádně držím pěsti, aby to dobře dopadlo a nebylo to nic vážného.

cybershot
napsal(a):
Nic ve zlém. To, že jsem si rýpnul do toho oslovení "paní" To bylo z mé strany opravdu, jen rýpnutí. Je mi jasné, že kočky mají jako mazlíka spíš ženy. Asi jsem vyjímka. Chlap co má starost o kočku.
Dřív jsem byla přesvědčená, že kočkomilců mužského pohlaví moc není. Dnes vím, že zase taková rarita nejste, jen nejste (vy všichni) moc "vidět"

cybershot
napsal(a):
A mohu použít místo kamene kočičí hlavu, samozřejmě tu dlažební

cybershot
napsal(a):
Jen aby jste věděli, o kom se tu vlastně celou dobu bavíme.
Krasavice
cybershot
napsal(a):
Ach jo... Držím pěsti a dejte určitě vědět. Na druhou stranu bych to neviděla na selhání ledvin (které by kočku postupně zahubilo), ale krev způsobuje typicky buď zánět nebo kamínek, event. písek v močových cestách.
N.u
napsal(a):
Neříkám že tam není problém a pro me jsou zvířata též jako moje děti ale v dnešní době si nemůžete z prace odejít jak chcete...A Promiňte ale zaměstnavatel vás omluvi pokud jděte k doktoroj s dítětem ale ne na vteřinu s kočkou.Nevim kde teda pracujete vy asi nikde když sedite ted na internetu.
Tak Vy kritizujete druhé, že sedí v ranních hodinách na netu, a svůj příspěvek sem vložíte jen asi 20minut po kritizovaném příspěvku?! To je dost síla. Už jsem to psala na "Psech" - dvojí metr tu někteří používáte. Nehledě na to, že jestli někdo chodí do práce nebo ne, je čistě jeho věc. Další eventualita je, že dotyčná/ý dělá třeba na směny.
lavacca
napsal(a):
Tady se ale nikdo nepozastavuje nad tím, že jsou odběry ráno! Mně na tom zaráží to, že se paní kočka počůrá s tím, že tam má krev a ona klidně čeká..já bych letěla na jinou veterinu (na klinice vám ten rozbor udělají na počkání). O to tu jde. Ne o to, že se evidentně jednalo o soukromou praxi, kde se rozbory posílají do laborky a čeká se na výsledky déle.
Taky máme veta se soukromou praxí a jezdíme k němu na očkování, apod. menší úkony. Ale řešíme-li něco vážnějšího, tak jedeme rovnou na kliniku, kde mají nejen možnost udělat rozbor krve na počkání, ale i rentgen, atd. Prostě stavu zvířete přizpůsobím výběr veteriny.
Ano, na vyšším pracovišti by udělali odběry a laboratoř statimově - ihned.
cybershot
napsal(a):
Nic ve zlém. To, že jsem si rýpnul do toho oslovení "paní" To bylo z mé strany opravdu, jen rýpnutí. Je mi jasné, že kočky mají jako mazlíka spíš ženy. Asi jsem vyjímka. Chlap co má starost o kočku.
Jj, znám také jen málo chlapů, co mají rádi kočky. Ale jednoho takového kočkomilce máme v rodině. Chlap jak hora, a onehdá se mu stala hrozná věc: našel jednu z jejich koček mrtvou, když otevřel kapotu auta! Ovšem 50km od domova! A protože vůbec nebyl schopen nic dělat, tak prý kapotu s jekotem zabouchl a s chuděrou mrtvou kočkou na motoru přijel až domů, kde se o její pohřbení museli postarat jeho rodiče. Netuším jak bych reagovala já, ale předpokládám, že bych s mrtvou kočenou pod kapotou nejela a asi bych ji naložila třeba do kufru.
fikovnice
napsal(a):
Tak Vy kritizujete druhé, že sedí v ranních hodinách na netu, a svůj příspěvek sem vložíte jen asi 20minut po kritizovaném příspěvku?! To je dost síla. Už jsem to psala na "Psech" - dvojí metr tu někteří používáte. Nehledě na to, že jestli někdo chodí do práce nebo ne, je čistě jeho věc. Další eventualita je, že dotyčná/ý dělá třeba na směny.
Už máte ometenè pavučiny? Vypadá to že ne A ano souhlasim svama každýho věc jestli chodi do práce proto nechápu proč se tady do pana kvůli tomu navažely proto to moje rejpnutí.Já jsem na mateřske dovolenè jinak bych tu ani neměla čas si dopisovat.A nerozčilujte se kvůli každý blbosti budete mit vrásky
N.u
napsal(a):
Už máte ometenè pavučiny? Vypadá to že ne A ano souhlasim svama každýho věc jestli chodi do práce proto nechápu proč se tady do pana kvůli tomu navažely proto to moje rejpnutí.Já jsem na mateřske dovolenè jinak bych tu ani neměla čas si dopisovat.A nerozčilujte se kvůli každý blbosti budete mit vrásky
A tak já jsem hodně velkej kliďas . Myslela jsem, že jste začala Vy jako první "řešit", proč je někdo na netu kolem 8.h ranní.
Vtípky stran vymetených pavučin jsem s kámoškama provozovala tak před 20 lety, teď už mi to nepřipadne jako tak vtipná hláška. Ale chcete-li, tak co Vy - jakpak stíháte na mateřské dělat pavoukům pré?
fikovnice
napsal(a):
A tak já jsem hodně velkej kliďas . Myslela jsem, že jste začala Vy jako první "řešit", proč je někdo na netu kolem 8.h ranní.
Vtípky stran vymetených pavučin jsem s kámoškama provozovala tak před 20 lety, teď už mi to nepřipadne jako tak vtipná hláška. Ale chcete-li, tak co Vy - jakpak stíháte na mateřské dělat pavoukům pré?
Ve mě zůstane napořád kousek puberťáka Ty pavouky prohání manžel Já bych je nechala klidně postavit hrad ze sítí zvířata a teď miminko mi dávají zabrat ale neměnila bych.
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103
Jak jste proboha přišli na to, že je kočka nepijící stvoření? Vždyť je známo, že mají rády tekoucí vodu - naše kočka si stoupne do vany ke kohoutku a čeká, až vodu pustím... V bytě mám dvě misky, samozřejmě pije jak kočka, tak kocour. Někdy vodu s mlíkem.
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103
No je to krásná kočka. Veteriny mívají i večerní a víkendové pohotovosti, nebo už ne? Kdysi jsme toho museli využít u psa. Samozřejmě za příplatek.
RomčaJelča
napsal(a):
Jak jste proboha přišli na to, že je kočka nepijící stvoření? Vždyť je známo, že mají rády tekoucí vodu - naše kočka si stoupne do vany ke kohoutku a čeká, až vodu pustím... V bytě mám dvě misky, samozřejmě pije jak kočka, tak kocour. Někdy vodu s mlíkem.
Že by z jejich přirozenosti? Mluvíme tady o stojaté vodě, tekoucí má ráda většina koček. Proto dost lidí pořizuje domů fontánky, apod.

RomčaJelča
napsal(a):
Jak je to myšleno, že je nepijící stvoření? Především je to savec, tak jaké "nepijící"?
Víte, knížek dnes je... Píše každý, kdo si pořídil noťas. A praxe je mnohdy úplně jiná...
Divoké kočky získávají vodu převážně z potravy, tedy z masa. Týká se to však i koček domácích. Nemají instinktivně danou takovou potřebu pít, kolik by měly. Pokud jsou krmeny jen suchou stravou, mohou mít problém s močovým pískem a kamínky a později i s ledvinami.
napsal(a):
Divoké kočky získávají vodu převážně z potravy, tedy z masa. Týká se to však i koček domácích. Nemají instinktivně danou takovou potřebu pít, kolik by měly. Pokud jsou krmeny jen suchou stravou, mohou mít problém s močovým pískem a kamínky a později i s ledvinami.
Děkuji za info; je někde psáno, kolik že by třeba pětikilová kočka žijící v bytě o teplotě místností cca 22 °C měla pít? Nevím, odhaduji, že každé zvíře prostě pije "přirozeně" tolik, kolik mu tělo řekne. To jen my, lidé, jsme zblblí informacemi, že bychom měli pít třeba 3 litry denně... Něco bych nechala na přírodě...
Samozřejmě by majitelé měli dbát na dostupnost tekutin, to je jasné. Mně se zdá trochu morbidní, že někdo krmí jen suchou stravou, že nemá tendence tomu zvířeti zpestřit život...
Nevím, odhaduji, že každé zvíře prostě pije "přirozeně" tolik, kolik mu tělo řekne. To jen my, lidé, jsme zblblí informacemi, že bychom měli pít třeba 3 litry denně... Něco bych nechala na přírodě...
Bohužel se mýlíte. Je dávno prokázáno, že kočce tělo neřekne, že musí pít. Ne dostatečně. Proto hlídáme příjem tekutin u koček, proto motivujeme kočky k pití, kupujeme fontánky. A proto není dobré krmit jen granulemi. Protože kočka granulářka zpravidla pije takřka stejně, jako kočka na mase či kapsičkách/konzervičkách.
Proč myslíte, že kočky umírají tak často na selhání ledvin?
Proto hlídáme příjem tekutin u koček
Hmmm, pokud člověk odjíždí do práce v 6 a večer v 6 se vrací, tak toho stejně moc nepohlídá. A opravdu si nemyslím, že by bylo dokazatelné, kolik by kočka vypít měla - je to jako u člověka, vy vypijete dva litry a představte si, že mně stačí půllitru. Každý se diví, že mi nechrastí kolena a že vypadám o 10 let mladší a - prostě je to tak.
Každé tělo si řekne, tomu věřte. Rozhodně není správné žít podle toho, co někdo napsal (v dnešní době třeba i jen proto, aby si vydělal peníze; možná nevíte, kolik musí někdo v práci vyprodukovat článků, aby dostal prémie - bohužel o tom vím dost, sama v tom pracuji, proto informace filtruji).
Navíc myslím, že některé věci začínají být zbytečně přeháněny a patetizovány, aby lidi co nejvíc zblbli a nakupovali... Přesně jak píšete - "kupujeme fontánky" (o to těm informátorům jde nejvíc).
Je potřeba zachovat zdravý rozum, vždyť si uvědomte, že kdyby kočkám tělo neřeklo, dávno by vyhynuly. My jim jen vytváříme nadstandard, ale příroda si různé věci hlídala a hlídá sama, na to nepotřebujeme obchodní řetězce.
RomčaJelča
napsal(a):
Jak je to myšleno, že je nepijící stvoření? Především je to savec, tak jaké "nepijící"?
Víte, knížek dnes je... Píše každý, kdo si pořídil noťas. A praxe je mnohdy úplně jiná...
Tak, že v přírodě kočka pije málo - většinu vody získává z kořisti. Kočka plavá, ze které vznikla kočka domácí je pouštní kočka - tj. potřebuje vody méně. Kočka černonohá, její blízká příbuzná, nepije dokonce téměř vůbec.
Proto je vhodné kočce doma nabídnout více nádob na pití, některé rády pijí na vyvýšených místech (stoly, skříňky, apod.).
PS: Nemluvím tady o kdejakém pisálkovi na netu, toto jsou odborné studie od odborníků, jež se kočkám věnují.
RomčaJelča
napsal(a):
Proto hlídáme příjem tekutin u koček
Hmmm, pokud člověk odjíždí do práce v 6 a večer v 6 se vrací, tak toho stejně moc nepohlídá. A opravdu si nemyslím, že by bylo dokazatelné, kolik by kočka vypít měla - je to jako u člověka, vy vypijete dva litry a představte si, že mně stačí půllitru. Každý se diví, že mi nechrastí kolena a že vypadám o 10 let mladší a - prostě je to tak.
Každé tělo si řekne, tomu věřte. Rozhodně není správné žít podle toho, co někdo napsal (v dnešní době třeba i jen proto, aby si vydělal peníze; možná nevíte, kolik musí někdo v práci vyprodukovat článků, aby dostal prémie - bohužel o tom vím dost, sama v tom pracuji, proto informace filtruji).
Navíc myslím, že některé věci začínají být zbytečně přeháněny a patetizovány, aby lidi co nejvíc zblbli a nakupovali... Přesně jak píšete - "kupujeme fontánky" (o to těm informátorům jde nejvíc).
Je potřeba zachovat zdravý rozum, vždyť si uvědomte, že kdyby kočkám tělo neřeklo, dávno by vyhynuly. My jim jen vytváříme nadstandard, ale příroda si různé věci hlídala a hlídá sama, na to nepotřebujeme obchodní řetězce.
Já teda fontánky nemám, nevidím v nich tolik úžasného (krom toho moje britky milují šplouchání packou ve vodě, takže i samotné misky musím mít na tácu a u fontánky vidím krásnou povodeň u pomáhání packou. :D
Je potřeba zachovat zdravý rozum, vždyť si uvědomte, že kdyby kočkám tělo neřeklo, dávno by vyhynuly.
- Nevyhynuly, protože v přírodě je nikdo nenutí žít jen na suchých granulích! Většina koček si dost vody vezme z potravy (myši, ptáčka, apod. - ty domácí z masa a konzerv, apod.), takže pak stačí, když vypijí méně a jsou stále zdravé.
Kdyby byly kočky tak chytré, aby pily dostatečně, proč by jich potom mělo tolika problémy s ledvinami, apod? A opět - nejvíce koček je ze skupiny krmených jen suchým krmením. U kombinace obojího či převažujícího masa/konzerv jsou ty problémy ojedinělé.
protože v přírodě je nikdo nenutí žít jen na suchých granulích!
Beru to tak, že doma snad nikdo normální taky ne... Aby tady nedošlo k mýlce - já jsem zareagovala pouze na to slovo "nepijící" (to jsem opravdu ještě neslyšela), tak ne aby si mě tu někdo pletl s člověkem, který nedává kočce vodu!
Naopak kdysi před 30 lety když jasem zjistila, že tchýně nedává králíkům vodu, že jim stačí řepa, šla jsem do vývrtky!
U nás doma byla zvířata vždy na prvním místě, táta pochází z gruntu a je samozřejmostí, že zvířata dostávala nažrat pochopitelně dřív než člověk atd.
Fontánku mám plánu pořídit, už i kvůli mírnému zvlhčení vzduchu v bytě. Ale bohužel nejsem schopná za ni vypláznout nějakých 800, tak to nějak oddaluji...
RomčaJelča
napsal(a):
protože v přírodě je nikdo nenutí žít jen na suchých granulích!
Beru to tak, že doma snad nikdo normální taky ne... Aby tady nedošlo k mýlce - já jsem zareagovala pouze na to slovo "nepijící" (to jsem opravdu ještě neslyšela), tak ne aby si mě tu někdo pletl s člověkem, který nedává kočce vodu!
Naopak kdysi před 30 lety když jasem zjistila, že tchýně nedává králíkům vodu, že jim stačí řepa, šla jsem do vývrtky!
U nás doma byla zvířata vždy na prvním místě, táta pochází z gruntu a je samozřejmostí, že zvířata dostávala nažrat pochopitelně dřív než člověk atd.
Fontánku mám plánu pořídit, už i kvůli mírnému zvlhčení vzduchu v bytě. Ale bohužel nejsem schopná za ni vypláznout nějakých 800, tak to nějak oddaluji...
Divila byste se kolik lidí krmí pouze granulemi! A pak se diví, že má kočka problém s moč.cestami.
obrat "nepíjící" byl pro vyjádření toho, že kočka tolik nepije, nemá moc potřebu. Ne, že vůbec nepije. ;).
RomčaJelča
napsal(a):
No právě, jejich přirozeností je pití, že jo.
Mimochodem, nemáte tip na nějaký e-shop s fontánkami?
Víte. odkdud kočky pocházejí? Jsou to pouštní stvoření. Proto jejich přirozeností je nedostatečné pití a z toho vyplývající časté nemoci močového ústrojí - záněty, kamínky, ledvinné selhání... Fakt bych tu knížku o kočkách doporučovala!
joanne.s
napsal(a):
Nevím, odhaduji, že každé zvíře prostě pije "přirozeně" tolik, kolik mu tělo řekne. To jen my, lidé, jsme zblblí informacemi, že bychom měli pít třeba 3 litry denně... Něco bych nechala na přírodě...
Bohužel se mýlíte. Je dávno prokázáno, že kočce tělo neřekne, že musí pít. Ne dostatečně. Proto hlídáme příjem tekutin u koček, proto motivujeme kočky k pití, kupujeme fontánky. A proto není dobré krmit jen granulemi. Protože kočka granulářka zpravidla pije takřka stejně, jako kočka na mase či kapsičkách/konzervičkách.
Proč myslíte, že kočky umírají tak často na selhání ledvin?
Ve všem s vámi kočkaři souhlasím, jen jedna věc je u nás jinak. Moje kocoury nezajímá ani tekoucí voda a fontánky Cat Mate (mají dokonce každý svoji ), tak o ty také extra zájem nejeví, i když je to "nádoba", ze které pijí. Ale spíše z "musu", ne, že by je fontánky zajímaly...škoda!

Některé kočky rády pijí z hrnku nebo z široké nízké nádoby
napsal(a):
Některé kočky rády pijí z hrnku nebo z široké nízké nádoby
"Blazice", i to mám vyzkoušeno. Moji kocouři jsou divní. Když si třeba čistím zuby v umyvadle, tak mladého to zajímá, to ne, že ne. Ale strčí tam packu...a hned hrůzou prchá pryč! A to mu samozřejmě nareguluji vhodnou teplotu vody...

Vaši kocourci jsou zkrátka ti, kteří nejsou někteří
fikovnice
napsal(a):
Víte. odkdud kočky pocházejí? Jsou to pouštní stvoření. Proto jejich přirozeností je nedostatečné pití a z toho vyplývající časté nemoci močového ústrojí - záněty, kamínky, ledvinné selhání... Fakt bych tu knížku o kočkách doporučovala!
Fajn je to popsané např.v Co kočka skutečně chce ( http://www.knihkupectvi-papyrus.cz/co-kocka-skutecne-chce-p508991/). Doporučuji ji pročíst, je tam fakt dost užitečných rad a vysvětlení chování koček.
fikovnice
napsal(a):
Právě s tou vodou Vám doporučuji fakt přehánět! NEPŘEJI Vám zažívat umírání milovaného zvířete na selhání ledvin!
Jak už jsem psala, naší kočce pouštím vodu z kohoutku do vany, protože to tak má ráda a - v bytě jsou dvě misky s vodou, k tomu jim někdy dám mlíko, protože ho obě mají rády. Prostě mají tekutin dostatek.
To přehánění jsem mínila tak, že jakmile začnou lidi něco prožívat příliš, je to přehánění sklouzávající častokrát do patosu a to už je velmi blízko k tomu, proč o nás někteří chlapi-nekočkaři říkají, že jsme šváclé.
Jinak řečeno, doporučuji "všeho s mírou" .
RomčaJelča
napsal(a):
Jak už jsem psala, naší kočce pouštím vodu z kohoutku do vany, protože to tak má ráda a - v bytě jsou dvě misky s vodou, k tomu jim někdy dám mlíko, protože ho obě mají rády. Prostě mají tekutin dostatek.
To přehánění jsem mínila tak, že jakmile začnou lidi něco prožívat příliš, je to přehánění sklouzávající častokrát do patosu a to už je velmi blízko k tomu, proč o nás někteří chlapi-nekočkaři říkají, že jsme šváclé.
Jinak řečeno, doporučuji "všeho s mírou" .
Mléko? Nikdy jsem ho kočkám nedávala pač mám strach aby se nepoto občas asi nevadí, ale to mě přivádí k otázce kdo z vás dává svým chovancům mléko?
Právě že se z mléka nikdy nepokadila, to bych si v bytě všimla Když jsem jí do něho přidala piškoty, odstrčila je stranou. Dostávají i tvaroh, šlehačku ve spreji a jogurt. Veterinář doporučil kefír, ale ten ani jedna nechtěla.
Kočkám prý chybí nějaký enzym, který by jim pomohl trávit mléko, ale asi byly výzkumy prováděny se skutečným mlékem (v Německu se prý prodává kolem 4,2 % tučnosti). To, co tu kupujeme v obchodňácích, mléko v podstatě není.
N.u
napsal(a):
Mléko? Nikdy jsem ho kočkám nedávala pač mám strach aby se nepoto občas asi nevadí, ale to mě přivádí k otázce kdo z vás dává svým chovancům mléko?
Pokud je kočce mléko podáváno od dětství, je to ok, zůstanou ji ve střevu enzymy na štěpení laktózy. Pokud se to na delší dobu přeruší, pak jsou z toho právě ty průjmy, dy už to tělo nestráví.
Já osobně mléko nedávám. Jen tučný tvaroh, jogurt, apod.
lavacca
napsal(a):
Pokud je kočce mléko podáváno od dětství, je to ok, zůstanou ji ve střevu enzymy na štěpení laktózy. Pokud se to na delší dobu přeruší, pak jsou z toho právě ty průjmy, dy už to tělo nestráví.
Já osobně mléko nedávám. Jen tučný tvaroh, jogurt, apod.
Naše kočka je úplně u vytržení, když vidí, že mám v ruce šlehačku ve spreji, to bývá fakt neodbytná .
RomčaJelča
napsal(a):
Naše kočka je úplně u vytržení, když vidí, že mám v ruce šlehačku ve spreji, to bývá fakt neodbytná .
No, ta zrovna moc zdravá není... už kvůli konzervantům. Ani sama ji moc nejím (max 1-2x za rok, když doveze známý kvalitní z Francie). Není nad čerstvě ušlehanou doma.
lavacca
napsal(a):
No, ta zrovna moc zdravá není... už kvůli konzervantům. Ani sama ji moc nejím (max 1-2x za rok, když doveze známý kvalitní z Francie). Není nad čerstvě ušlehanou doma.
My ji taky moc často nekupujeme (od 45ti let se nadechnu a okamžitě přiberu, tudíž se nepřecpávám tučnými věcmi) , Kočce jednou za čtvrt roku šplíchnu dva kopečky, to ji asi nezabije.
Na nějaké extra chystání doma nemám ani moc energie, protože od 5.30 do 17.30 patří můj čas zaměstnání, to už večer obvykle nemám moc síly vyvařovat. Kdysi v pětadvaceti jsem zkoušela různé věci, i výrobu domácí majonézy, ale tímto směrem se prostě dál neubírám .
joanne.s
napsal(a):
Šlehačka ve spreji vlastně není mléčný výrobek vůbec. Rostlinný tuk, cukr, konzervanty- éčka.
Piškoty bych moc nedávala - kočky sladkou chuť přece nepoznají, a proč do ní cpát pšenici.
Právě že piškoty odmítají obě, to jsem jí zkusila přilepšit v kotěcím věku to mlíko - takže piškoty se u nás kupují jen psovi.
Vidíš, šlehačka tedy vůbec není žádné přírodní jídlo, a kočkám to přece chutná.