Zdravím všechny,
před 4mi dny jsem musela nechat uspat mého kocourka Honzíka. Bylo mu teprve 8 let. Selhaly mu ledviny, ze dne na den přestal pít, jíst, jen ležel a nereagoval na okolí k tomu všemu to doprovázela velice nízká tělesná teplota. Po dobu 4 dnů jsem jezdila každý den k doktorce na infuze a antibiotika, ale stav se ani trochu nezlepšil, vodu jsem do něj dostala jen trošku a to pomocí stříkačky tak jsem se uchýlila k tomu nejtěžšímu rozhodnutí co existuje- eutanázii. Už nevím kam dál, pořád brečím. Nemám ani sílu chodit do práce. Neustále mne sžírá svědomí zda jsem neudělala chybu a obviňuji se. Píši to sem pro to zda by se tu nenašla nějaká psychická podpora, která si tímto také prošla a poradila mi co mám dělat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenkamen
napsal(a):
Zdravím všechny,
před 4mi dny jsem musela nechat uspat mého kocourka Honzíka. Bylo mu teprve 8 let. Selhaly mu ledviny, ze dne na den přestal pít, jíst, jen ležel a nereagoval na okolí k tomu všemu to doprovázela velice nízká tělesná teplota. Po dobu 4 dnů jsem jezdila každý den k doktorce na infuze a antibiotika, ale stav se ani trochu nezlepšil, vodu jsem do něj dostala jen trošku a to pomocí stříkačky tak jsem se uchýlila k tomu nejtěžšímu rozhodnutí co existuje- eutanázii. Už nevím kam dál, pořád brečím. Nemám ani sílu chodit do práce. Neustále mne sžírá svědomí zda jsem neudělala chybu a obviňuji se. Píši to sem pro to zda by se tu nenašla nějaká psychická podpora, která si tímto také prošla a poradila mi co mám dělat.
Ne, chybu jste určitě neudělala. Selhání ledvin prostě zvířátka zabíjí, udělala jste, co se dalo, pokud se stav kočky po třech dnech infuze nezlepší, tak není naděje, ledviny prostě už nepracují. Onemocnění ledvin se bohužel ani nedá zjistit předem, prvním příznakem je až náhlé onemocnění, opravdu ze dne na den, ledviny totiž ztrácí funkci postupně a když jejich funkce klesne pod určitou hranici, zlomí se to najednou. V podstatě jedinou možností jak zjistit, že se něco blíží, je udělat odběr krve v době, kdy je zvíře "ještě zdravé". Jenže chodit každý rok na krev, vždyť to nedělají ani lidi. A u osmiletého zvířete vás fakt nenapadne, že by mohl být problém.
No a další věc, i když to víte, co s tím. Totiž nic. Měla jsem psa, kterému jsem k desátým narozeninám opravdu jako zdravému nadělila odběr krve. Byl tam průšvih. No a i přes veškerou léčbu (dieta, různé srandy z lékárny) stejně do dvou měsíců od odběru umřela na selhání jater, chronický zánět s cirhózou, ze dne na den lehla a bylo jasné, že je konec.
Co máte dělat? Poplakejte si, vzpomínejte na všechno dobré, co jste s Honzíkem prožila, ale nic si nevyčítejte. Měl to s vámi krásné a to, že umřel, je osud, ne vaše vina.
lenkamen
napsal(a):
Zdravím všechny,
Dobrý pozdní večer!
Vaši situaci jsem zažila na podzim roku 2013. Poté se staly ještě horší věci...
Každopádně také jsem se velmi sebeobviňovala a plakala a plakala...
Čas tyto rány trochu zhojí. Jak už Vám psala paní/slečna nade mnou, nic si nevyčítejte, udělala jste maximum. Jediné, co mě napadá, zkuste tady pohledat diskusní vlákno o selhání ledvin. Já se omlouvám, že Vám teď nemám čas je vyhledat, ale psala jsem tam o tom našem případu, jak to bylo... Tehdy ještě příspěvky nebyly pod nicky, ale podle IP adresy a já mám xxxx99.99.
Držte se!
Promiňte, moje IP je xxx xxx99.69 a tady jsem Vám našla "moji" tehdejší diskusi (pak jsem ještě přispívala do jiných témat - když jsem teď zadala do vyhledávače "selhání ledvin", tak na mě vykouklo těch témat více, ale tady ten odkaz níže se týká vyloženě posledních dnů mého tehdejšího kocourka...
https://www.ifauna.cz/kocky/forum/r/detail/856308/selhani-ledvin-u-kocky.
Děkuji, teď to bude znít blbě, ale uklidňuje mě že v tom nejsem sama. Honzík pro mne moc znamenal. Byl tak strašně hodný. Mám sice doma ještě dva chameleonky ale ty mi přítulného chlupáčka nenahradí a jeho přítomnost mi doma chybí. Tak zvažuji zda si nemám pořídit nějaké jiné zvířátko. Nebo mám ještě počkat?
lenkamen
napsal(a):
To je mi moc líto. Bohužel vlastnit mazlíčka nemá jen ty hezké stránky :( Ten pocit prázdna je nesnesitelný.
Já jsem 7.10. Musela nechat kocourka uspat (mělo to být mnohem dříve) a 9.10. Jsem adoptovala z útulku nového kocoura - kotě. Teď už mu táhne na 2.rok, aktuálně mám k němu nové koťátko. Takže já to řešila tehdy takto. Ale ten kocourek se dožil 12 let a už navždy má místo v mém srdci.