Škrabadlo z druhé ruky - velký risk?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2017 11:15
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Dobrý den, čekáme na kotě s PP, pořídili jsme velké škrabadlo do obýváku a ještě chceme jedno odpočinkové do ložnice, aby nebrousilo drápky o koženou postel. Mám možnost odkoupit pěkné, velké škrabadlo z druhé ruky, ale stále váhám. Po celé té výbavě by už se úspora hodila.
Škrabadlo sice vypadá téměř jako nové, ale chci se ujistit zda mám počítat s tím, že se musí nějak vyčistit po předchozím chlupáčovi. Pokud ano, tak JAK. Ke mně přijde kotě již kastrované, tedy nějakého přeznačkovávání cizího pachu se nebojím, spíš jde o to, zda bych nemohla nechtěně ohrozit kotě bleškami či nedejbože nemocí. Ani netuším, zda se ze škrabadla může něčím jako jsou ty běžnější nebo i infekční smrtelné nemoci nakazit. Inzerent sice uvádí, že byla kočka v pořádku, jen škrabadlo nevyužívala, ale nikdy nevíte.
Jak a čím byste ošetřili škrabadlo, abych mohla mít klid, že jsem zlikvidovala parazity i nechtěné bakterie? Samozřejmě aby to koťátku ve finále neuškodilo nějakou alergií na desinfekci.

27.4.2017 11:53
joanne.s

XXX.XXX.41.2

1.13ti týdenní kotě již kastrované bych si nevzala - ale na to jste se neptala.

2. máte informaci, na co zemřela kočka, po které škrabadlo je? kolik peněz tak ušetříte?

za sebe - od cizího člověka bych se bála vzít ho.
pořídila bych raději škrabadlo skromnější, třeba jen stěnové, ale nové.

https://petdiscont.cz/produkt/226033-skrabadlo-nastenne-rohove-s-catnipem-karlie-28-x-80-cm?utm_source=heureka&utm_medium=ppc&utm_campaign=heuréka

Ideální je dát ho na roh. Mám ho doma, a je skvělé /mám dvě nad sebou/.

27.4.2017 12:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.198

Autor 13ti týdenní kotě již kastrované...
""""""""""""""""""""""""""""""

27.4.2017 12:12
lavacca

XXX.XXX.143.1

Mam asi 3 " z druhe ruky" a dobry. Vsechny jsem vzdy 2x vytepovala ( doslova promocila, oschlo a zase znovu) a pak nechala vyschnout na primem slunku.

Takze pokud mate tuto moznost, tak bych se toho nebala.

Tak ono neni nikde, ze bude mit teprve 13 tydnu, nekteri chovatele je kvuli kastraci nechavaji doma dele..i kdyz i to se stat muze...taky bych asi do takhle brzy kastrovane kocky nesla, prijde mi, ze tak prijdou o detstvi nebo jak to rict..nemam problem s kastraci od 6 mesicu, ale drive mi to prijde fakt moc...

27.4.2017 12:35
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Děkuji za rady, podle informací má jít o škrabadlo po kočce, která ho jako kotě nevyužívala a nyní prý žije v pořádku u rodičů inzerentky. Slečna se stěhuje po VŠ do jiného města tak ho nabízí dál. Mám možnost vzít na něj parní čistič, Biokill jak mi poradili nyní jinde a další přípravky. Ušetřím kolem 2tis. oproti novému stejnému. Zítra se jdu podívat, tak si to ještě rozmyslím, stále nejsem rozhodnutá. Raději bych škrabadlo než škrábací desku, aby se na něm kočička i vyblbla.
Z kastrace v raném věku jsem byla také v šoku. Po oslovení CHS jsem dostala ze všech stejnou odpověď, že je to už běžná praxe a že jinak mi kočičku na mazlíka nedají. Přidali dost odkazů, mají je i sami na svých internetových stránkách. Prý se tak brání nechtěnému množení koček bez PP. U kocourků podle osloveného veterináře prý uplně nizoučké riziko je, ale u kočiček žádné. Kocourky vydávají kastrované ve 13t, kočičky po 15t. Ani se nedalo dohodnout zda by mi kočičku vydali bez papírů za cenu chovné kočičky a dali mi papíry a dorovnání až po kastraci. Prý sami určují které do chovu jdou a které ne, musím s podmínkami souhlasit nebo mám prý smůlu. Nenarazila jsem na solidní chs ragdollů, která by to měla jinak. Ti co to jinak mají, ti nemají chov protestovaný na dědičné choroby nebo ve mně nevzbudili takovou důvěru.

27.4.2017 13:05
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Obrana před nechtěným množením? Spíš půjde o ochranu byznysu, ovšem na úkor koček.

Http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kastrujte-/Kdy-a-jak-kastrovat.html
http://pesklub.cz/magazin/kastrace-kocek-kdy-kastrovat-kocku/.

Vy budete mít kocoura, nebo kočičku?

27.4.2017 13:16
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Já právě také v literatuře našla zcela opačný názor, proto mě ty rané kastrace zaskočily. Když jsem se ale poté přidala do různých skupin kočkařů na sociálních sítích, zjistila jsem, že je to asi opravdu běžná praxe. Otázkou je, zda případné problémy poté chovatelé přisuzují právě kastraci nebo náhodě. Žádné špatné zkušenosti nenacházím. Přeji si kočičku.

27.4.2017 13:26
lavacca

XXX.XXX.143.1

VeronikaSt napsal(a):
Děkuji za rady, podle informací má jít o škrabadlo po kočce, která ho jako kotě nevyužívala a nyní prý žije v pořádku u rodičů inzerentky. Slečna se stěhuje po VŠ do jiného města tak ho nabízí dál. Mám možnost vzít na něj parní čistič, Biokill jak mi poradili nyní jinde a další přípravky. Ušetřím kolem 2tis. oproti novému stejnému. Zítra se jdu podívat, tak si to ještě rozmyslím, stále nejsem rozhodnutá. Raději bych škrabadlo než škrábací desku, aby se na něm kočička i vyblbla.
Z kastrace v raném věku jsem byla také v šoku. Po oslovení CHS jsem dostala ze všech stejnou odpověď, že je to už běžná praxe a že jinak mi kočičku na mazlíka nedají. Přidali dost odkazů, mají je i sami na svých internetových stránkách. Prý se tak brání nechtěnému množení koček bez PP. U kocourků podle osloveného veterináře prý uplně nizoučké riziko je, ale u kočiček žádné. Kocourky vydávají kastrované ve 13t, kočičky po 15t. Ani se nedalo dohodnout zda by mi kočičku vydali bez papírů za cenu chovné kočičky a dali mi papíry a dorovnání až po kastraci. Prý sami určují které do chovu jdou a které ne, musím s podmínkami souhlasit nebo mám prý smůlu. Nenarazila jsem na solidní chs ragdollů, která by to měla jinak. Ti co to jinak mají, ti nemají chov protestovaný na dědičné choroby nebo ve mně nevzbudili takovou důvěru.

Uvidite dle stavu skrabadel. Pokud kocka uz je dele mimo škrábadlo, je to plus, co se tyce pripadneho prenosu cehokoli. Ten parni cistic bych na to pouzila taky. Biokillem se asi taky nic nezkazi.

U chovatelu kocek s PP je to velmi casta praxe. Nejvice v cizine, ale hojne se s tim rozmohla vlna i v CR. Nekteri chovatele opravdu dávají zvire za cenu chovneho jedince a po potvrzeni o kastraci cast ceny vrací. Je to chovatel od chovatele.

27.4.2017 13:29
lavacca

XXX.XXX.143.1

VeronikaSt napsal(a):
Já právě také v literatuře našla zcela opačný názor, proto mě ty rané kastrace zaskočily. Když jsem se ale poté přidala do různých skupin kočkařů na sociálních sítích, zjistila jsem, že je to asi opravdu běžná praxe. Otázkou je, zda případné problémy poté chovatelé přisuzují právě kastraci nebo náhodě. Žádné špatné zkušenosti nenacházím. Přeji si kočičku.

Otazka jake problemy? Pokud myslite mocove problemy ve vetsine pripadu je to nevhodnym krmenim (horsi kvalita ci jen suchym s tim, ze kocka mene pije). Co se tyce vyvoje moc.cest, tak na to vliv hormonu nema, co jsem cetla ruzne studie z USA, kde tyto rane kastrace zavedli.

27.4.2017 13:38
joanne.s

XXX.XXX.41.2

VeronikaSt: Také chodím do několika kočko-skupin na FB. Všimněte si, že tamní obhájci raných kastrací sami chovají a prodávají koťata.

Ano, je to trend, který k nám jde ze zahraničí. Jediné bezpečné řešení pro chovatele. Jen je mi líto těch mimin, kastrovaných před pohlavní dospělostí.

27.4.2017 13:38
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Lavacca: děkuji, to se mi docela ulevilo.

27.4.2017 13:41
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Joanne.s: v čem přesně, prosím? opravdu tomu nerozumím, chytám se každého stébla. Nicméně s CHS stejně nepohnu.

Janae

27.4.2017 13:44
Janae

XXX.XXX.234.22

Nechci vás strašit, ale mám podezření, že škrabadlem z druhé ruky jsme si domu zavlekli kočičí plíseň.
Alespoň bych ho propařila parním čističem.

Koukám jak se rozmáhají brzké kastrace. Jako nejvtipnější důvod brzké kastracemi přijde "aby majitel nemusel prožívat stres při kastraci a aby kastroval ten nejlepší veterinář (kterého může zajistit pouze CHS).

27.4.2017 15:54
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Plíseň - paráda. Já doufám, že bude vypadat jako na fotografiích, opravdu jak nové, přesto ho případně tou párou vezmu víckrát + biokillem. Vyvětrá se do léta dostatečně, na uschnutí na slunci to nevidím, vzhledem k počasí.

27.4.2017 18:39
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Brzké kastrování kotat je jen kvůli penězům nechtějí konkurenci a pro kotě není dobrá v jednom vláknu to i potvrdila bodlinka což je veterinářka, že kastrace kotat není vhodná. Jen už nevím kde to psala, ale psala v tom smyslu, že pokud vykastrujete kotě nikdy už pak nemůže pořádně dospět.

tady jsme to taky rešili https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3239907/kotata-s-pp-vystavy-uchovneni#a3241133.

tak jsem to vlákno našla https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3256095/kastrace-kocourka#a3256291

toto psala bodlinka (veterinářka) Pokud je kocour vykastrovaný před pohlavní dospělostí, logicky nebude mít druhotné pohlavní znaky. Takže samčí výraz prostě mít nebude. Bude mít poněkud delší končetiny - pohlavní hormony ovlivňují uzavírání růstových plotének - a bude z něj takové obojetné zvířátko, prostě eunuch.

hele stejný princip jako u lidí. když vykastrujete chlapce, tak z něj bude ten kostelní zpěvák s tenkým hláskem i v dospělosti. když vykastrujete dospělýho chlapa, nepoznáte to na něm. i bude více méně normálně schopný všeho, akorát bude neplodný.

27.4.2017 19:00
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Já to z lidského hlediska chápu, je to malinké bezbranné mládě, které hned nechají podstoupit operaci. Nicméně se najde spoustu veterinářů, kterým z nějakého důvodu rané kastrace nevadí a tím pádem jsou CHS na koni i co se týče argumentů. ("kdyby lékař tu myšlenku nepodpořil, nekastrovali bychom"- na druhou stranu kde je poptávka je i nabídka a ziskuchtivci veterináři neřeknou úplnou pravdu zda dělají zákrok s čistým svědomím).
Bohužel se to děje. Ráda bych nějak argumentovala při jednání s CHS, ale jelikož do toho nevidím a nerozumím tomu, nemůžu než laicky říci to co nyní. Dohledávám to stále, ptám se, ale dozvídám se jen, že jako maličcí zákrok lépe snáší, do hodinky jsou čilí a o ničem neví, v ničem je to neomezuje a dětství mají stejné jako nevykastrovaní, kdyby tím byli nějak poznamenaní tak by si je nikdo nekupoval, nestihnou značkovat, mrouskat a tím pádem zůstanou dětmi napořád atd.

Jenže co má tedy zájemce dělat? Chovatelé na to téma nebudou už více diskutovat, mají zájemců i tak dost. Riskovat zvíře z neprotestovaného chovu nebo kde mají ne uplně na pohled ideální podmínky? Jak jsem zjistila tak to tak zdaleka nefunguje u každého plemene. Chovatelé ragdollů se snad domluvili, nebo nevím.. ale v sousedních státech je to totéž. Když už se rozhodnu pro jedno plemeno, chci aby bylo z testovaného chovu a mělo pravé ragdollí znaky. Nešla bych do zvířete bez PP nebo pochybnější CHS.

Rozumím, že je to pro milovníky koček ožehavější téma než to na které jsem se ptala původně.

27.4.2017 19:16
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Já vím že toto je mimo téma, ale důležité vědět a pokud ji to lidi žerou a koupí kotě pod jejich diktaturou budou to dělat dál pokud, ale budoucí majitel řekne ne a začnou mít problémy pak udávat kotata takto kastrovaná budou donuceni ke změně opravdu to dělají jen kvůli tomu aby neměli konkurenci, protože čím víc by bylo CHS tím víc by bylo kotat a šla by cena dolů což u ragdollů je i 800- 1000 eur někdy i víc. Je to poměrně mladé plemeno a velice žádané a proto chtějí zachovat co nejméně chovných samic s PP. A většinou si je nechávají pro sebe hlavně pokud mají barevnou kombinaci o kterou je větší zájem a jejich málo.
To, že jde jen o vypočítavost a o prachy vím přímo od setry mají v baráku CHS sibiřek oni nekastrují, ale taky mají smlouvy o kastraci a jsou hoooodně naštvaní, když zjistí, že kotě mělo mladé prý, že neuhlídali... to že jsou klasické výmluvy a proto se rozmáhá kastrace miminek já bych takové liskala na potkání mokrým hadrem.
Sama tedy mám ragdoll bez PP tedy někdo by řekl, že to je už obyčejná kočka, ale holky jsou užasné
JInak parní čistič by měl většinu virů a bakterii pozabíjet.

27.4.2017 19:19
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Jinak foto těch mých lumpíku.

27.4.2017 20:26
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Máte je překrásné. Já jsem prožila dětství v přítomnosti venkovských kočiček, tam se nějaké škrabadlo a bohužel dříve ani ty kastrace neřešily. Nyní už se ohledně kastrací osvěta naštěstí dělá. Co vím tak dost lidí už nechává za své náklady kastrovat venkovní kočičky, ale nikdy se nejedná o kotě, proto jsem byla také zaskočená.

Mně se asi k mé smůle zalíbilo plemeno, kde je v tomto ohledu těžká domluva. Bohužel těch zájemců je opravdu mnoho a můj bojkot jim případně neuškodí.

27.4.2017 21:04
Katinec

XXX.XXX.73.206

VeronikaSt - Trošku mimo téma škrabadla. Máme Ragdolla z chovatelské stanice Ragstet, na mazlíka a bez kastrace. Nechávala jsem ho až v 8 měsících, kdy začal značkovat. Paní chovatelka super a všechny chovné čičiny mají testované.

Janae

27.4.2017 21:17
Janae

XXX.XXX.234.22

VeronikaSt napsal(a):
Máte je překrásné. Já jsem prožila dětství v přítomnosti venkovských kočiček, tam se nějaké škrabadlo a bohužel dříve ani ty kastrace neřešily. Nyní už se ohledně kastrací osvěta naštěstí dělá. Co vím tak dost lidí už nechává za své náklady kastrovat venkovní kočičky, ale nikdy se nejedná o kotě, proto jsem byla také zaskočená.

Mně se asi k mé smůle zalíbilo plemeno, kde je v tomto ohledu těžká domluva. Bohužel těch zájemců je opravdu mnoho a můj bojkot jim případně neuškodí.

Je to modní plemeno, chovatele si hlídají zisky, zájem je veliký, můžou si diktovat cenu a podmínky. To je pochopitelné.
Já takto po očku sleduji devona, ale obávám se, že tam bude situace podobná. Ale další touha je exotka, ta doufám modní nikdy nebyla a není, tak si asi udělám na podzim radost ( a chlap mě vynese v zubech ).

Když jsem před dvěma lety pořizovala peršanku, tak cena s PP byla stejná jako bez PP a nebyl problém koupit nekastrované PP kotě. Kamarádka kupovala kocoura, netajila se tím, že po něm chce bez PP koťata, nebyl problém koupit, akorát se ji dostalo odpovědi " neměla bych, ale ano, hlavně to nikomu neříkejte".
Podobné to bude i u siamek, nedávno jsem četla inzerát ve stylu "kotě s PP cena do chovu i na mazlíka stejná".
Ale když toužíte po ragdolce není co řešit, sny se maj plnit.

27.4.2017 21:52
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Katinec: mnohokrát děkuji! Tohle je momentálně nejcennější rada, od odpoledne si tu zoufám, jestli najdu spolehlivou CHS, která nebude mít v pravidlech kastraci před odběrem. Velké díky!

27.4.2017 22:01
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Janae máte pravdu. Sice jsem dnes i zvažovala možnost jiného plemene, případně kočičku z útulku, ale nějak tuším, že by mě ten nesplněný sen stejně nahlodával a mrzel. Teď mi moc pomohl předchozí příspěvek - koukám že Ragstet je dokonce z Prahy a vypadají vážně solidně. To nechápu, jak jsem je mohla v seznamu chs, které testují dědičné choroby přehlédnout.

28.4.2017 08:27
lavacca

XXX.XXX.143.1

Janae napsal(a):
Je to modní plemeno, chovatele si hlídají zisky, zájem je veliký, můžou si diktovat cenu a podmínky. To je pochopitelné.
Já takto po očku sleduji devona, ale obávám se, že tam bude situace podobná. Ale další touha je exotka, ta doufám modní nikdy nebyla a není, tak si asi udělám na podzim radost ( a chlap mě vynese v zubech ).

Když jsem před dvěma lety pořizovala peršanku, tak cena s PP byla stejná jako bez PP a nebyl problém koupit nekastrované PP kotě. Kamarádka kupovala kocoura, netajila se tím, že po něm chce bez PP koťata, nebyl problém koupit, akorát se ji dostalo odpovědi " neměla bych, ale ano, hlavně to nikomu neříkejte".
Podobné to bude i u siamek, nedávno jsem četla inzerát ve stylu "kotě s PP cena do chovu i na mazlíka stejná".
Ale když toužíte po ragdolce není co řešit, sny se maj plnit.

Ano, znama ma takto kocoura britaka s PP na chov bez PP. Uz ho par let nabízí i verejne na kryti jinych kocek. Chovatelka akorát mela prosbu, at do inzeratu nepise jmeno kocoura, jinak nijak nenamitala. Platila za nej ale jako za kocoura do chovu, tj. v te dobe 8 tisic.

U tech, kteri prodavaji za 3,5 tisíce a podobne s PP tu podminku kastrace chápu, ale neviděla jsem, ze by moc lidi melo u malych kotat, ze uz budou kastrovana. A bezne jsou nabizena i odrostla koťata a taky jeste nekastrovana. Většinou pisou na mazla za x tisic, do chovu dohodou. A ze je u mazlika podminka kastrace.

4.5.2017 12:07
viridian

XXX.XXX.197.156

Dobrý den, z hygienických důvodů bych škrabadlo z druhé ruky nikdy nepořídil. A k časným kastracím - nu, názory veterinářů se liší, především ti tradiční doporučují kastrace pozdější, asi je to ve škole učili, nevím, ale na jakém základě či na jakých výsledcích. Velké populační studie a sledování časně kastrovaných jedinců nenasvědčují zvýšenému riziku onemocnění ani nepoukazují na jiný duševní vývoj. Pokud i dospělému kocourovi seberete kulky - také se změní - u britek konkrétně se zmenší hlava - tváře, ubyde svalové hmoty, tendence k tloustnutí zvýší podíl tuku.
Dětství opravdu neukradnete kastracísmajlík Prožívání dětství je v hlavě, v péči rodičů a následně v socializaci, rozhodně ne v koulích či vaječnících.
Dřívější doporučení pozdních kastrací také vycházelo z omezených možností anestézie - byla jen injekční, u malých zvířat hrozily komplikace včetně poruchy termoregulace či při předávkování poruchy dechu a srdeční akce. Dnes jsou metody výrazně lepší včetně použití inhalačních narkoz.
Ohledně výběru veterináře - ať chceme nebo ne, dlouholetý chovatel má svého veterináře, kterého věřte mi jistě dlouho vybíral a testoval schopnosti a znalosti a přístup k jeho kočkám. Takže se nedivte, že chtějí, aby jejich koťata operoval jejich veterinář a ne nějaký šarlatán od krav, který konkuruje maximálně nízkou cenou, která je velmi často pro spoustu zájemců o kotě rozhodující. Další faktor - kotě po zákroku se vrací do jemu známého prostředí, mezi své sourozence, ke své matce, takže celou proceduru zvládají velmi lehce.
Názor, že se jedná o potírání konkurence - ano i ne. Divili byste se, kolik lidí ocení, že mazlíček je již kastrovaný! Ubyde starost s veterinou, péčí o kotě po zákroku atd. A potírání konkurence - víte, když chcete mercedes, musíte zaplatit více než za trabanta. Pokud chcete typové, ušlechtilé zvíře ze solidní CHS, tak nekupujete jen kočičku či koucourka, kupuje i know.how, které do chovu daný chovatel vkládá, a to není jen otázka peněz ale i znalostí a času. A stejně jako autor textu, hudby či malíř - i chovatel si chce chránit své know-how. Vše je otázkou nabídky a poptávky, a řeknu vám, než za peníze prodat člověku, který se mi nezdá nebo přizná úmysl množit bez jakékoliv registrace či organizace, tudíž množit bez PP, neuvidí ode mě nikdy ani chlup - to raději dám zdarma přátelům na gauč nebo ony časné kastrace. Nebo se zájemce dozví takovou cenu, že sám odmítne. Víte, prodat někomu svůj vypiplaný odchov aby z něj udělal okresního či celostátního plemeníka nebo aby týral kočku častými porody a bez rozmyslu ničil výsledky chovatelské práce dosaženého v průběhu mnoha generací - pardon... S pozdravem MVDr. Martin Urban.

7.5.2017 18:18
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Dobrý den, mockrát děkuji panu doktorovi Urbanovi za jeho příspěvek ohledně rané kastrace. Stále to řeším, dohledávám informace, poptávám se a alespoň mám k dispozici další názor odborníka.

Škrabadlo jsem nakonec z druhé ruky odmítla. Pár věcí se mi tam nezdálo a nechtěla jsem nic riskovat.

Rozhodla jsem se pro tu kočičí slečnu vyrobit druhé škrabadlo svépomocí. Už mám seřízlý strom zbavený kůry, který nechám proschnout. Bude měsíc na proschnutí stačit pokud je dole silnější kmen? Máte tip na nějaký dobrý sisálový či kokosový provaz na omotání stromu? Na internetu je x druhů různých šířek, hodil by se mi tip na kvalitní, vámi ozkoušený. Máte ke stromu nějak přichycené další větve pokud byl na nějaké straně strom holý? Jak?

8.5.2017 08:02
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Pod 0,8mm sisálu nechodte dělala jsem ve výrobě je lepší i průměr 1cm déle vydrží.

8.5.2017 10:46
VeronikaSt

XXX.XXX.156.160

Laila.aila napsal(a):
Pod 0,8mm sisálu nechodte dělala jsem ve výrobě je lepší i průměr 1cm déle vydrží.

Laila: děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík