Problémový začátek, aneb, já nic nevím..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2016 12:30
rose111

XXX.XXX.40.128

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Bydlím v poměrně velmi malém městě, kde je ale 5 hřebčínů, míst s koňmi, na 4 mě nepustí a ten 5 je zdevastovaný, chudáci koně.. Rozhodla jsem se, že se tam podívám, a že se tam budu o všechno aspoň trochu starat! Ale to je trochu mimo téma... s koňmi začínám.. Moje teta měla koně a dávala jim nějaké rostliny.. fialová hluchavka, květy, usušené květy pampleišek, všechno to bylo umyté, usušené, zkrátka perfektně postaráno o kvalitu, čistotu a usušení těch rostlin, teta koním tyhle rostliny dávala do čerstvě natrhané trávy. (Natrhala trávu, dala do krmícího kbelíku a dala tam tyhle rostliny, některé nadrcené) Ale jen když byli koně.."nemocní" nebo je něco bolelo, krmila je takto týden a koně byli plní energie, nic je nebolelo, zdraví. Potvrdil i veterinář.. Nevím, absolutně nevím, jestli to je pravda, jestli jim to fakt pomohlo, nebo ne. Ani nevím, kde na to teta přišla, koně má dodnes..zdraví, energičtí.. Nechápu, ani nevím, jestli bych taky tohle měla udělat s koňmi na tamtom hřebčíně, kam chci chodit, prý o koně moc postaráno není.. :( Je to otázka: Myslíte si, že usušené květy pampelišek, malé fialové hluchavky(vůně), nasušený mrkvous.. že toto je pro koně dobré? Nezpůsobí jim to koliku? Známe..kvalita rostlin před 10 lety a teď. Jestli by jim to opravdu pomohlo, jako "přírodní" léčba, avšak vím, že koně jedí normálně takové rostliny, jsou to divoce rostoucí rostliny a většina má léčivé účinky. je to důležité.. dost lidí mi od tety řeklo, jo pomáhá, a někteří zas eže neví, musím sem psát, protože mi na nich záleží a chci jim pomoct bez léků, které asi nepotřebují, když je tato přírodní léčba lepší? Podle tety... Možná to zní hloupě, ale jen se ptám.. děkuji všem za případné odpovědi, spěchá..

1.5.2016 12:46
rapotacka11

XXX.XXX.32.54

Nekrm cizí koně !
(nebo se jednou nedoplatíš)
Jdi si hrát jinam.

1.5.2016 13:21
koně

XXX.XXX.205.252

Píšete, že teta má koně dodnes a že jste vše konzultovala s veterinářem, který to schvaluje.
Ale jako první věc byste se měla zeptat provozovatele ustájení, nebo přímo majitelů koní.
Je pěkné, že vy jste se rozhodla, ale pominula jste nejdůležitější věc!
Rozhodovat si můžete na svém, případně o svém.Nikoli na cizím a o cizím

hanulinka

1.5.2016 14:09
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Takove mam nejradsi...

objevit se mi ve staji holcina jako ty, tak okamzite volam policii
-hned ze dvou duvodu-evidentne jak sama pises o konich nic nevis, vstupujes do staje, nebo na pozemek bez dovoleni, a kdyby se ti neco stalo, tak problemy bude mit majitel staji, koni pozemku
a nikdo se ho nebude ptat, jestli ti dovolil tam vlezt
jeho povinnost je to zabezpecit-jenze na nektery decka by fakt zabral jedine ziletkovy drat od zeme do vysky alespon 180cm

a za druhe...vubec by te nemelo ani napadnout cizi kone krmit-NICIM...
pokud jsi aspon trosku rozumna, muzes jit za majitelem, zeptat se ho, jestli muzes za konima chodit-a i kdyby to dovolil-chodit ke konim jen v dobe, kdy tam nekdo z dospelich je-pro pripad, ze by se neco stalo-a stat se muze vzdycky -aby ti nekdo pomohl, nebo alespon pomoc privolal.

kone jsou krasna zvirata a my vsichni jsme nejak nekdy zacinali-ale i ten nejhodnejsi kun se muze leknout, blbe uskocit a poranit te, aniz by to mel v umysli.
nebo takovy okovany kun, kdyby ti jen slapl na nohu-ti klidne muze zlomit nart..nebo te pritlacit na zed...nebo dovadet v ohrade, od radosti si vyhodit-ty budes zrovna nablizku a jednu schytas..
to vse se muze stat

takze ve tvem vlastnim zajmu
jdi za majitelem, zeptej se, jestli muzes chodit ke konim, ze bys rada pomahala, a jestli te neco nauci, kdyz uvidi, ze se budes opravdu snazit a pomahat s praci ve staji.
kazdy normalni majitel-pri takovem jednani to urcite zvazi.
kdyz do staje polezes bez dovoleni-akorat si koledujes o prusvih.

take k nam chodila jedna holcicka-kolem 13 let.
nekolikrat jsme ji zakazovali kone krmit a chodit za nima do ohrad.
nepomohlo.
nosila konim stary, plesnivy chleba, a 2-3 cele cerstve bochniky..
a konici papali, a kopali se, ze si to zavideli, a ona myslela, jaky maji strasny hlad, kdyz o to bojuji
pritom to byli vyzrani ponici.
skoncilo to kolikou.
a kdyz fakt nic nepomahalo-museli jsme opravdu 2x volat policii.
jednou holcine domluvili, podruhe museli domluvit i rodicum, ze fakt nic nepomahalo.

co na to rict..

nedelej stejnou chybu..
JE JEDNO, CO KONIM KRMIS -BEZ DOVOLENI MAJITELE JE VSECKO SPATNE.

1.5.2016 14:32
DandaL

XXX.XXX.72.255

Podle ceho soudis ze tam kone stradaji a jsou chudaci? O konich nic nevis tak ti to tak muze pripadat ale ve skutecnosti to tak mozna neni. Jestli jsou v nejakem zchatralem statku tak to jeste nemusi znamenat ze se maji spatne. Kun nepotrebuje k zivotu luxusni vilu. Mozna by bylo dobre napsat kde se kone nachazi treba to tam nekdo zna a rekne ti jak jsou na tom.

1.5.2016 16:03
lafina

XXX.XXX.65.1

rose111 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Bydlím v poměrně velmi malém městě, kde je ale 5 hřebčínů, míst s koňmi, na 4 mě nepustí a ten 5 je zdevastovaný, chudáci koně.. Rozhodla jsem se, že se tam podívám, a že se tam budu o všechno aspoň trochu starat! Ale to je trochu mimo téma... s koňmi začínám.. Moje teta měla koně a dávala jim nějaké rostliny.. fialová hluchavka, květy, usušené květy pampleišek, všechno to bylo umyté, usušené, zkrátka perfektně postaráno o kvalitu, čistotu a usušení těch rostlin, teta koním tyhle rostliny dávala do čerstvě natrhané trávy. (Natrhala trávu, dala do krmícího kbelíku a dala tam tyhle rostliny, některé nadrcené) Ale jen když byli koně.."nemocní" nebo je něco bolelo, krmila je takto týden a koně byli plní energie, nic je nebolelo, zdraví. Potvrdil i veterinář.. Nevím, absolutně nevím, jestli to je pravda, jestli jim to fakt pomohlo, nebo ne. Ani nevím, kde na to teta přišla, koně má dodnes..zdraví, energičtí.. Nechápu, ani nevím, jestli bych taky tohle měla udělat s koňmi na tamtom hřebčíně, kam chci chodit, prý o koně moc postaráno není.. :( Je to otázka: Myslíte si, že usušené květy pampelišek, malé fialové hluchavky(vůně), nasušený mrkvous.. že toto je pro koně dobré? Nezpůsobí jim to koliku? Známe..kvalita rostlin před 10 lety a teď. Jestli by jim to opravdu pomohlo, jako "přírodní" léčba, avšak vím, že koně jedí normálně takové rostliny, jsou to divoce rostoucí rostliny a většina má léčivé účinky. je to důležité.. dost lidí mi od tety řeklo, jo pomáhá, a někteří zas eže neví, musím sem psát, protože mi na nich záleží a chci jim pomoct bez léků, které asi nepotřebují, když je tato přírodní léčba lepší? Podle tety... Možná to zní hloupě, ale jen se ptám.. děkuji všem za případné odpovědi, spěchá..

Z takových lidí se mi otvírá kudla v kapse. Mám snadno krmitelné koně, kteří jsou povětšinu dne na zimním výběhu a postupně je pouštím na trávu. U jednoho z nich musím hlídat každé kilo navíc...no a není den, abych nevyháněla lidi, co chudáčky koníííšky musí krmit trávou, chlebem a kdoví čí, protože strašně strádají. Cedulky s informacemi, že koním ublíží, nečtou, strhávají a ještě jsou uražení, když jim vysvětluji, že je krmit nemají. Já taky do jejich dětí necpu čokoládu. A asi bych byla za úchyla, kdybych dětem u školek, škol nabízela dobroty. A asi by mě hnali, ne? Kdyby proboha přejde lidi mánie kmit cizí zvířata! Když máte tuhle starost, tak se nejdřív ptejte majitele.

1.5.2016 19:29
rose111

XXX.XXX.40.128

Prosím Vás...! Za majitelem jsem byla! Byla mi dána nabídka, za práci můžeš jet na koni pod dohledem trenérky! tudíž nemusím nic platit.. Omlouvám se, že jsem to nenapsala! A je mi 17.. nejsem tak malá na to, abych to nevěděla, vím co a jak a ptala bych se!

1.5.2016 19:50
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

rose111 napsal(a):

Oni jsou nemocní ti koně?Nechápu důvod, proč bys je měla krmit.Do čtyř hřebčínů tě nepustí a do pátého zdevastované ano, nebo jsi se sama rozhodla, že budeš spasitelka koníčků?Nekrm je, nebo jim ublížíš a můžou opravdu umřít.Nech starostlivost na lidech, kteří tam pracují a nebo tam oficiálně jdi a ptej se a pracuj, kydej, jezdi apod.Ale nekrm koně, u kterého nevíš, jak je na tom zdravotně a zda nemá dietu, alergii apod.Nechovej se jako rádoby spasitelka, protože tohle zavání průšvihem.

1.5.2016 21:01
koně

XXX.XXX.205.252

rose111 napsal(a):
Prosím Vás...! Za majitelem jsem byla! Byla mi dána nabídka, za práci můžeš jet na koni pod dohledem trenérky! tudíž nemusím nic platit.. Omlouvám se, že jsem to nenapsala! A je mi 17.. nejsem tak malá na to, abych to nevěděla, vím co a jak a ptala bych se!

Původně jste psala, že hodláte zachraňovat "zdevastované koníčky"
Najednou se na nich dá jezdit a dokonce tam je i trenérka.Koně vám majitel půjčí, i s trenérkou.
Tak proč s těmito lidmi, kterým koně patří, rovnou neprokonzultujete i přikrmování bylinami dle tety?

2.5.2016 07:59
polárka.15

XXX.XXX.224.232

A co těm koním je? S čím jsou nemocní?

2.5.2016 15:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud chce zadavatelka léčit či zachraňovat koně může začít zde
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3112808/co-vsechno-je-v-cr-v-poradku#a3112924

Tito koně péči opravdu VELMI potřebují!

Lina225

2.5.2016 15:10
Lina225

XXX.XXX.131.91

sisi58 napsal(a):
Pokud chce zadavatelka léčit či zachraňovat koně může začít zde
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3112808/co-vsechno-je-v-cr-v-poradku#a3112924

Tito koně péči opravdu VELMI potřebují!

Ti potřebují dostat nažrat, a ne nějaké bylinky.

2.5.2016 16:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lina225 napsal(a):
Ti potřebují dostat nažrat, a ne nějaké bylinky.

Seno, které koně žerou, je, v případě, že je seno kvalitní, samá bylinka.
Nebo z čeho myslíte, že je seno?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2016 20:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

K zadavatelčině sáhodlouhému dotazu mě napadá krátká story ze sousedství:
ve stáji, kde má naše vetka koně, byl poník. Je to kvalitní stáj, o koně je dobře postaráno, mají kvalitní zázemí i péči. Poník byl buď zavřený ve stáji, nebo v paddocku, absolutně bez stébla trávy, protože to je notorický "schvacovač" a je třeba ho dobře hlídat. Jednoho dne se stalo, že kůň se rapidně zhoršil a řešilo se schvácení. Ač nebylo jasné, jak se to mohlo stát. A pak vylezlo najevo, že stájník, neznalý zdravotního stavu koníka (nebo netušil, jak zlé to je), protože mu bylo poníka líto, mu každý den nosil "jen malou hrstku pampelišek"...
Tedy toto je příklad toho, že spousta opatření má svoje opodstatnění, ikdyž se to laické veřejnosti nelíbí. A pak tihle samaritáni, kteří nevědí, do čeho by strčili nos, akorát zhoršují starosti majitelům zvířat, kteří dělají první poslední, aby se jejich koně měli dobře a pak přijde nějaký záchranář a může být všechna péče, peníze, čas... v pr*
Tedy - rada pro zadavatelku - pokud máte zájem o to vylepšit těm koním život, zajděte za majitelem, domluvte se, zda by uvítal vaší pomocnou ruku při péči o tyto koně a vemte je třeba s jeho svolením občas napást, pokud si myslíte, že se mají tak špatně. Nebo vymyslete jiný příznivý počin - až uvidíte jejich celé životní prostředí, jistě vás napadne, co byste pro ně mohla udělat a po konzultaci s majitelem se třeba na realizaci domluvíte

3.5.2016 17:45
rose111

XXX.XXX.40.128

Děkuji...

Přidejte reakci

Přidat smajlík