Jak upravovat ploché kopyto?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2017 14:37
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Dobrý den,
jsem tu opět s dotazem smajlík. Tentokrát nechci poradit pro sebe, jak mám co dělat, ale potřebuji udělat správné rozhodnutí. Protože přes různé názory jsem já ta, která se musí ve finále rozhodnout pro vhodnou úpravu.
Mám dvě kobylky a obě mají plochá kopyta. Jedna má ještě dost nízké podtočené patky.
No a právě se dost rozcházení názory dvou veterinářů a kováře.
Veterinářka byla rovnou hotová a řekla, že kování se nevyhneme.
Druhý veterinář řekl, že kovář musí "vytvořit" klenbu. Na mou blbou otázku jak to má udělat, odpověděl, že musí prostě hrábnout do kopyta a seříznout vnitřek kopyta ke středu tak, aby tam tu klenbu vyřízl (doufám, že píšu pochopitelně).
No a kovář mi řekl, že tím koni akorát uškodí a bude ještě citlivější (což mi přijde logické), že udělá běžnou korekturu a i když má kobylka nízké patky, tak je musí zkracovat, aby zkorigoval to podtočení.

Co vy na to?

V odborných článcích jsem se dočetla, že i ploché kopyto se dá udržovat bosé, ale že je třeba správně upravit. Ale nikde jsem se nedočetla JAK.

Kobylky jsou bosé a momentálně nepracují. Občas je vezmu na procházku na ruce a v místě, kde je rozbitá cesta, našlapují dost opatrně.

12.1.2017 15:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kovář má pravdu v tom, že když do takového kopyta hrábnete, ztenčíte chodidlo ještě víc a koně vám nebudou chodit nikde, ne jen na tvrdém.
Nechte kopyta teď v zimě odrůstat (ono to teď moc neroste) a sežeňte si odborníka na úpravu kopyt.
Myslím, že když tu napíšete, odkud jste, určitě vám někdo dobrého kopytáře doporučí.
Měla jsem kobylu úplně bez klenby, přední kopyta měla jen střelkovou rýhu a jinak placka. Po sundání podkov a kvalitní úpravě mohu teď na kobyle vyjet druhý den po strouhání a nemá s tím nejmenší problém.

12.1.2017 17:09
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Prodloužila jsem teď v zimě interval na 8 týdnů.
Až taková kopyta jak píšete nemají. Ale mají širší a plošší. Jedná se o coby.
Kováře/kopytáře myslím máme šikovného. Alespoň působí, že ví co dělá. Akorát mě nahlodali ti doktoři.
Pokud někdo doporučí nějaká jména v okolí, třeba se objeví mezi nimi smajlík. Alespoň by mě to ujistilo v tom, že dělám dobře, když z těch odborníků důvěřuji nejvíce jemu.
Jsme okr. Tábor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2017 18:14

Do plochého kopyta bych téměř jistě umělou klenutost nevyřezávala / a určitě ne bez předchozího rtg na postavení kopytní kosti a tloušťku chodidla a bez speciálního povrchu pod koně a jasného záměru a plánu velmi specifického léčení ověřeným odborníkem, což píšu jen jako extrémní hypotetickou možnost, já bych to asi nedělala nikdy/.Jiná je oškrábnutí nadměrné vrstvy staré rohoviny na ploše chodidla, dělám to někdy naplocho drženým kopytním háčkem.

Tohle byl kovář, který tu umělou klenbu zkusil.Obnažil kopytní kost u těžce schváceného koníka.
https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/1585207/krvaceni-po-uprave-kopyt-u-prichvatleho-ponika#a2600621

Podtočené patky jsou na pomalou dlouhou korekci. Platfus bude možná souviset i s váhou koní a povrchem, na kterém se pohybují.Moje bývalá IR fjordkoule měla též platfusy. Je to takové lavírování mezi a mezi, v úpravách.

Nafoťte ta kopyta, jak se mají fotit pro posouzení.Můžete je dát sem- vet umí, nebo konzultujte na EQ v Poradně-pana Soukupa jsem naživo slyšela přednášet i viděla upravovat, doporučuji.
http://www.equichannel.cz/vanocni-darek-pro-vas-rozjizdime-poradnu.

skortex

12.1.2017 18:37
skortex

XXX.XXX.24.151

Petr Elchkner( Elčner) lhenice, jezdí po jižních čechách.

12.1.2017 19:35
bubel

XXX.XXX.60.165

Jirka Podhajský, taky jezdí po celé ČR.

12.1.2017 19:40

bubel napsal(a):
Jirka Podhajský, taky jezdí po celé ČR.

Ano, i to je podle mě velmi dobrá volba.
Www.kopytar.cz.

12.1.2017 19:48
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Děkuji za reakce.
Z kopyt poníka se mi chtělo brečet. Strašný.
Koně mám 24/7 v travnatém výběhu. Od podzimu do jara tráva, bláto, zmrzlo, sníh, bláto, zmrzlo...bláto.......tráva.
Zatím nemají rozdupáno vše. Mají ještě z čeho vybírat, kde se budou pohybovat...
Součástí je přístřešek s gumovými rošty a krmiště s děravými gumami.

Snad se mi podaří nafotit. Momentálně mám starý telefon (dotykáč jsem utopila v ohradě ve vaně). Foťák se mi nechce do ohrady tahat, nemám ho kam odložit.
Ale dřív nebo později nafotím smajlík
Do diskuze ohledně osifikace jsem nějaké fotky dávala, ale cvaknu aktuální.

12.1.2017 20:19

Koukla jsem znovu na ty fotky, krom podjetých patek moc nevidím, pokud se bavíme o chodidle.
Píše vám tam vet, co s tím i že nafotit raději bez podkov, a volit raději bosý trim. Taky bych byla pro, oba podkováři, které jsem doporučovala, by si rady věděli, oba umí a nejsou extrémisté. Nedopustit nadváhu kobylky.

12.1.2017 20:39
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Nafotím znovu a lépe. Ještě musím dofotit i kopyta té druhé.
Podkovy jsme již sundali a doufám, že se nám bude dařit bez nich.
S váhou jsou zatím ok. Ale jsou zatím dvou a čtyřletá, tak doufám, že se nebudou s přibývajícím věkem příliš kulatit a nebudou potřebovat utrhnout od huby. Na pastvě se tváří spokojeně smajlík

13.1.2017 17:28
dsj

XXX.XXX.207.141

Krutak1FlE napsal(a):
Dobrý den,
jsem tu opět s dotazem smajlík. Tentokrát nechci poradit pro sebe, jak mám co dělat, ale potřebuji udělat správné rozhodnutí. Protože přes různé názory jsem já ta, která se musí ve finále rozhodnout pro vhodnou úpravu.
Mám dvě kobylky a obě mají plochá kopyta. Jedna má ještě dost nízké podtočené patky.
No a právě se dost rozcházení názory dvou veterinářů a kováře.
Veterinářka byla rovnou hotová a řekla, že kování se nevyhneme.
Druhý veterinář řekl, že kovář musí "vytvořit" klenbu. Na mou blbou otázku jak to má udělat, odpověděl, že musí prostě hrábnout do kopyta a seříznout vnitřek kopyta ke středu tak, aby tam tu klenbu vyřízl (doufám, že píšu pochopitelně).
No a kovář mi řekl, že tím koni akorát uškodí a bude ještě citlivější (což mi přijde logické), že udělá běžnou korekturu a i když má kobylka nízké patky, tak je musí zkracovat, aby zkorigoval to podtočení.

Co vy na to?

V odborných článcích jsem se dočetla, že i ploché kopyto se dá udržovat bosé, ale že je třeba správně upravit. Ale nikde jsem se nedočetla JAK.

Kobylky jsou bosé a momentálně nepracují. Občas je vezmu na procházku na ruce a v místě, kde je rozbitá cesta, našlapují dost opatrně.

Já mám kobylu s plochým kopytem - nejsem ale podkovář, takže píši jen moje zkušenosti, nemusí být vhodné pro vaše kobyly a podmínky.
Moje kobča měla po schvácení ostroúhlé kopyto, podrostlé patky a ploché chodidlo. Takové kopyto je nízké a dlouhé - já tomu říkám že jí rostou vepředu lyže nebo bačkory.
Mě fungovalo časté upravování - dívala jsem se do kalendáře, a intervaly jsou mezi 10-16 dny. Asi nejdůležitější je nenechat přerůst přední část, která když přeroste, tak vytváří hodně silnou páku a poškozuje vnitřek kopyta a vůbec celou nohu. Když přeroste, tak někdy při stouhání najdete v rohovině krvavé fleky - u mojí kobyly to bylo nejčastěji na špici a na vnitřní straně patky.
Já jsem začínala postupně - nejdřív jsem si troufala jen odrašplovávat zvenku přerostlý předek - už to hodně pomohlo. Později sem upravovala i zbytek kopyta - protože stěny kopyta mají být rovné a nemají se nikde prohýbat = dělat sukně - koupila jsem si malé pravítko, které jsem přikládala ke stěně a tam, kde se mi ukázalo prohnutí jsem stěnu odrašplovala do rovna.
Do spodku kopyta jsem si troufla až když kobyla měla dvakrát po sobě abscesy a musela jsem si přiznat, že když nenajdu kováře který bude stíhat dojíždět co dva týdny (což se mi nepovedlo) tak kobyla bude brzy na uspání.
Ze spodku kopyta je potřeba odrašplovat přerostlou nosnou stěnu - to poznáte podle čáry, která se udělá mezi nosnou stěnou a chodidlem. Ploché kopyto má chodidlo tenké, měkké a citlivé, takže je potřeba být opatrná jak hodně - já jsem začínala opravdu po milimetrech a na nejvíc kritických místech, časem jsem se odpozorovala jak hodně můžu odrašplovat i část chodidla. Podsunuté patky odrašplovávat směrem ven (aby mířily pod břicho stojícího koně), natahovat je co nejvíc pod koně. Červené fleky značí, že patka už je přerostlá a tlačí se koni do kopyta.
Důležité je kontrolovat rozpěrky - já jsem začala upravovat chodidlo až po druhém abcesu, kdy už mi bylo jasné, že jestli nebudu schopná zajistit častější úpravu, tak kobyla odejde na nohy přes abscesy, protože se jí neustále do rozpěrek zasekával prach a kamínky, které prorůstaly do kopyta. Rozpěrky je jediné co jsem v chodidle nožem upravovala - tak, aby byly aspoň malinko do obrácené mističky, aby vznil aspoň malinký prostor - redukovat různé vyčuhující patvary, které rostou směrem k zemi.
Měla štěstí na kovářského, který byl sdílný a párkrát mě nechal kopyta odrašplovat s ním a vysvětloval. Dělala jsem si také fotky po úpravách a když jsem si nebyla jistá, kontrolovala jsem jak to vypadá od machra a jak ode mě. Bylo to dlouho před protistrasserovským zákonem, nevím, jestli jsou dnešní kováři ochotní jako byl tenhle.
Větší a pravidelné úpravy mi dělal samozřejmě odborník, ale ty malé a průběžné jsem si musela dělat sama.
Když je hodně tvrdo, rozhazuji kolem přístřešku balík-dva slámy - kobyla v holomrazech ze slámy vyleze jenom aby se napila, docela se mi to osvědčilo, nohy jí na tvrdém a hrbolatém bolí opravdu hodně.
K tomu, co jste se dozvěděla od veta a kovářů - prosím berte to jen jako můj neodborný názor na věc, vaše kobči neznám, píšu jak bych reagovala já kdyby šlo o moje koně:

Veterinářka byla rovnou hotová a řekla, že kování se nevyhneme.- nesouhlasím, i když uznávám, že kování může snížit bolestivost a prodloužit využití koně - ale také zhorší celkový stav a nakonec na tom budou kopyta hůř než před kováním.
Druhý veterinář řekl, že kovář musí "vytvořit" klenbu. Na mou blbou otázku jak to má udělat, odpověděl, že musí prostě hrábnout do kopyta a seříznout vnitřek kopyta ke středu tak, aby tam tu klenbu vyřízl (doufám, že píšu pochopitelně). - seříznout už tak tenké chodidlo může způsobit prasknutí chodidla anebo zánět kopytní škáry, kůň by asi musel být dlouhodobě zavřený a neschopný chodit (myslím, že něco podobného jsem viděla u jednoho strasserovce - když tam to klenuntí nebylo, tak ho vyřezal)
No a kovář mi řekl, že tím koni akorát uškodí a bude ještě citlivější (což mi přijde logické), že udělá běžnou korekturu a i když má kobylka nízké patky, tak je musí zkracovat, aby zkorigoval to podtočení.- uškodí a bude citlivějsí=souhlas. Nízké patky jsou dloudobá záležitost, ale v okamžiku, kdy se začne spravovat špice, upraví se geometrie celého kopyta a patky se zlepší (i když nám se je úplně do pořádku nepodařilo dát nikdy).

13.1.2017 19:50
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

dsj napsal(a):
Já mám kobylu s plochým kopytem - nejsem ale podkovář, takže píši jen moje zkušenosti, nemusí být vhodné pro vaše kobyly a podmínky.
Moje kobča měla po schvácení ostroúhlé kopyto, podrostlé patky a ploché chodidlo. Takové kopyto je nízké a dlouhé - já tomu říkám že jí rostou vepředu lyže nebo bačkory.
Mě fungovalo časté upravování - dívala jsem se do kalendáře, a intervaly jsou mezi 10-16 dny. Asi nejdůležitější je nenechat přerůst přední část, která když přeroste, tak vytváří hodně silnou páku a poškozuje vnitřek kopyta a vůbec celou nohu. Když přeroste, tak někdy při stouhání najdete v rohovině krvavé fleky - u mojí kobyly to bylo nejčastěji na špici a na vnitřní straně patky.
Já jsem začínala postupně - nejdřív jsem si troufala jen odrašplovávat zvenku přerostlý předek - už to hodně pomohlo. Později sem upravovala i zbytek kopyta - protože stěny kopyta mají být rovné a nemají se nikde prohýbat = dělat sukně - koupila jsem si malé pravítko, které jsem přikládala ke stěně a tam, kde se mi ukázalo prohnutí jsem stěnu odrašplovala do rovna.
Do spodku kopyta jsem si troufla až když kobyla měla dvakrát po sobě abscesy a musela jsem si přiznat, že když nenajdu kováře který bude stíhat dojíždět co dva týdny (což se mi nepovedlo) tak kobyla bude brzy na uspání.
Ze spodku kopyta je potřeba odrašplovat přerostlou nosnou stěnu - to poznáte podle čáry, která se udělá mezi nosnou stěnou a chodidlem. Ploché kopyto má chodidlo tenké, měkké a citlivé, takže je potřeba být opatrná jak hodně - já jsem začínala opravdu po milimetrech a na nejvíc kritických místech, časem jsem se odpozorovala jak hodně můžu odrašplovat i část chodidla. Podsunuté patky odrašplovávat směrem ven (aby mířily pod břicho stojícího koně), natahovat je co nejvíc pod koně. Červené fleky značí, že patka už je přerostlá a tlačí se koni do kopyta.
Důležité je kontrolovat rozpěrky - já jsem začala upravovat chodidlo až po druhém abcesu, kdy už mi bylo jasné, že jestli nebudu schopná zajistit častější úpravu, tak kobyla odejde na nohy přes abscesy, protože se jí neustále do rozpěrek zasekával prach a kamínky, které prorůstaly do kopyta. Rozpěrky je jediné co jsem v chodidle nožem upravovala - tak, aby byly aspoň malinko do obrácené mističky, aby vznil aspoň malinký prostor - redukovat různé vyčuhující patvary, které rostou směrem k zemi.
Měla štěstí na kovářského, který byl sdílný a párkrát mě nechal kopyta odrašplovat s ním a vysvětloval. Dělala jsem si také fotky po úpravách a když jsem si nebyla jistá, kontrolovala jsem jak to vypadá od machra a jak ode mě. Bylo to dlouho před protistrasserovským zákonem, nevím, jestli jsou dnešní kováři ochotní jako byl tenhle.
Větší a pravidelné úpravy mi dělal samozřejmě odborník, ale ty malé a průběžné jsem si musela dělat sama.
Když je hodně tvrdo, rozhazuji kolem přístřešku balík-dva slámy - kobyla v holomrazech ze slámy vyleze jenom aby se napila, docela se mi to osvědčilo, nohy jí na tvrdém a hrbolatém bolí opravdu hodně.
K tomu, co jste se dozvěděla od veta a kovářů - prosím berte to jen jako můj neodborný názor na věc, vaše kobči neznám, píšu jak bych reagovala já kdyby šlo o moje koně:

Veterinářka byla rovnou hotová a řekla, že kování se nevyhneme.- nesouhlasím, i když uznávám, že kování může snížit bolestivost a prodloužit využití koně - ale také zhorší celkový stav a nakonec na tom budou kopyta hůř než před kováním.
Druhý veterinář řekl, že kovář musí "vytvořit" klenbu. Na mou blbou otázku jak to má udělat, odpověděl, že musí prostě hrábnout do kopyta a seříznout vnitřek kopyta ke středu tak, aby tam tu klenbu vyřízl (doufám, že píšu pochopitelně). - seříznout už tak tenké chodidlo může způsobit prasknutí chodidla anebo zánět kopytní škáry, kůň by asi musel být dlouhodobě zavřený a neschopný chodit (myslím, že něco podobného jsem viděla u jednoho strasserovce - když tam to klenuntí nebylo, tak ho vyřezal)
No a kovář mi řekl, že tím koni akorát uškodí a bude ještě citlivější (což mi přijde logické), že udělá běžnou korekturu a i když má kobylka nízké patky, tak je musí zkracovat, aby zkorigoval to podtočení.- uškodí a bude citlivějsí=souhlas. Nízké patky jsou dloudobá záležitost, ale v okamžiku, kdy se začne spravovat špice, upraví se geometrie celého kopyta a patky se zlepší (i když nám se je úplně do pořádku nepodařilo dát nikdy).

Děkuji za podrobný popis.
Proberu s kovářem, zda by nebylo vhodné mezi strouháním "něco" přirašplovat.
On je moc šikovnej (sousedovi moc pomohl se schvácenou kobylou), ale nemluvnej.
Sám mi toho moc neřekne, tak ho budu muset rozmluvit smajlík
Mě právě úhel kopyta přišel ok. Ale nemám to v oku. Jen srovnávám s obrázky z netu. Dlouhou špici nemá ani jedna. Tedy alespoň mi to tak nepřijde, ani kovář nic neříkal. Jen to chodidlo mají mělké.
Mladší kobylce se objevily povrchové prasklinky na všech čtyřech a vždy z vnější strany.
Podle kováře k tomu přispívá i její postoj. Má prý trochu óčka a zatěžuje vnější strany. Mě to ani nepřijde smajlík. Snad to bere v úvahu, protože to vypadá, že začaly odrůstat.

Jsem ráda, že ohledně kování a vyřezávání chodidla se se mnou shodlo více lidí.
Chtěla bych koupit botky, ale mám je napsané v pořadníku. Kdybych měla neomezený rozpočet, to by bylo vychytávek :-D. Zatím musíme přizpůsobovat směr procházky terénu.

13.1.2017 20:38
liva

XXX.XXX.251.29

Taky jsme měli u valacha plochá kopyta.
Kovář ho jezdil strouhat každých 8 týdnů a my jsme kopyta dle potřeby rašplovali, aby se rohovina neštípala.
Do dvou let měl krásná kopyta.Máme opravdu šikovného kováře.
U nás byl používán k rekreaci, byl bosý.
Pak prodán k aktivnímu sportu a je kován, ale kopyta plochá už nemá.

13.1.2017 20:54
jakub2

XXX.XXX.46.254

Jsem podkovar. Kdyby jste mela zajem, ozvete se.

14.1.2017 10:46
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Děkuji.

26.1.2017 15:35
alfonza

XXX.XXX.72.198

Dobrý den,
můžu se zeptat, kdo vám jezdí (vet, kovář)? Jsme taky táborsko.
Klidně SZ, díky.

26.1.2017 18:53
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

alfonza napsal(a):
Dobrý den,
můžu se zeptat, kdo vám jezdí (vet, kovář)? Jsme taky táborsko.
Klidně SZ, díky.

Psala jsem Vám zprávu.

26.1.2017 20:33
vet.

XXX.XXX.201.101

Nafoťte a dejte fotky. Správný postup focení jsem psala v některém z nedávných diskusí o kopytech. Zjednodušeně se mohou dít dvě situace.1. kopytní kost je klenutá, ale z důvodu nějaké vnější patologie (tj. deformace rohového kopytního pouzdra) jsou rohové rourky na chodidle jsou postaveny horizontálně a ne vertikálně a tudíž má kůň ploché chodidlo se všemi problémy s tím souvisejícími (citlivost, náchylnost k otlakům a abscesů atd.).2. varianta je, že je nejenom deformované kopytní pouzdro, ale i kopytní kost je plochá a málo klenutá. U takového kopyta nikdy nedosáhnete předpisové klenby, ale při nápravě deformací na kopytě může být kopyto schopno vytvořit dostatek rohoviny na chodidle v přijatelných proporcích, aby kůň zvládal přiměřený terén. Jestli bude mít kopyta pevná a silná jako kůň s normálně klenutou kopytní kostí - to těžko, ale to ještě neznamená, že musí být bolavý. Znám několik případů koní, u kterých kováři i veterináři jednoznačně řekli okovat a přesto jsme u nich byli schopni docílit klenby a pohodlné chůze. Když zobecním, tak normální kůň má klenutost před špicí střelu kolem10-15 mm, tito koně se pohybují kole 6-8mm.
Více podle fotek.

1.2.2017 15:42
honzek

XXX.XXX.90.36

Pročpak se nám ztratila ta příručka na úpravu kopyt? Zajímavá anatomie. To to bylo tak škodlivé?

1.2.2017 15:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

honzek napsal(a):
Pročpak se nám ztratila ta příručka na úpravu kopyt? Zajímavá anatomie. To to bylo tak škodlivé?

No vzhledem k tomu, že si nemůže majitel upravovat kopyta sám, aniž by porušil zákon, nepotřebuje tedy ani žádnou příručku na úpravu kopyt.

1.2.2017 18:52
Arkarian

XXX.XXX.52.212

sisi58 napsal(a):
No vzhledem k tomu, že si nemůže majitel upravovat kopyta sám, aniž by porušil zákon, nepotřebuje tedy ani žádnou příručku na úpravu kopyt.

To sice nemůže, ale dobré je se vzdělávat, zajímat se o anatomii a teorii korektní úpravy, protože pak lze i bajvoko zhodnotit práci kováře - zdaleka ne všichni jsou dobří, a pokud někomu (kováři) platím za službu, chci, aby ta služba byla provedená správně - jak správnost zhodnotím, když o tom nebudu nic vědět?

1.2.2017 19:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arkarian napsal(a):
To sice nemůže, ale dobré je se vzdělávat, zajímat se o anatomii a teorii korektní úpravy, protože pak lze i bajvoko zhodnotit práci kováře - zdaleka ne všichni jsou dobří, a pokud někomu (kováři) platím za službu, chci, aby ta služba byla provedená správně - jak správnost zhodnotím, když o tom nebudu nic vědět?

Já odpovídala jen honzek ovi.
Jinak je samozřejmě potřeba vědět o kopytech a i o celém koni, co nejvíc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík