Mají všichni majitelé koní opravdu dostatečný příjem, aby při vlastnictví koně dokázali ušetřit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.2
Ahoj, samozřejmě se neptám na výši Vašich příjmů:)) Nicméně by mě zajímalo, jak to vlastně finančně zvládáte, když máte koně v komerčním ustájení?
Přijde mi, že dnes má koně opravdu každý, kdo se oklepe z jezdeckých hodin a prodají mu první dva pronajaté koně před nosem....případně kolikrát má zkušenosti hrstičku a do tohoto závazku stejně jdou, častokrát bezhlavě.
Teď nemoralizuji, pouze konstatuji svoje poznatky. Vlastně jim to přeji, však proč ne, pokud se kůň má dobře, mohl by na tom být daleko hůř, než jen párkrát týdně svést "pytel brambor na zádech":) zas tak útlocitná nejsem. Nicméně opravdu se dnes mají lidé tak dobře, aby zabezpečili sebe a pak také kvalitně koně v komerčním ustájení, mimo jiné s ohledem na neúprosně rostoucí ceny bydlení?
Řeším teď svoje vlastní dilema - chtěla bych si splnit sen a pořídit si svého vysněného huculího parťáka. Kamaráda do pohody. Jisté zvíře, vychované, trochu vycepované jízdárenským drilem, tj. valacha 10 - 15 s PP, třebas z Janovky nebo z hucul klubu. Ideálně na slušné pastevko, s docházkou 3x - 4x týdně, ale aby nejančil, když budu 14 dní nemocná. S měsíčními výdaji sakumprásk bych se ráda dostala do 6000 Kč za měsíc. Jenže jsme obyčejný smrtelník. Mám 25.00 čistého. Přítele mám, myslím, že máme budoucnost, táhneme to spokojeně druhým rokem, ale i tak bych případně současný nájem utáhla sama (s výše zmíněným výdajem). Jenže to je teď. Bude mi za půl roku 29. Do dvou let asi budeme hledat vlastní bydlení, do tří čtyř let bude asi dítě??? Přítel mi koně nezakázal, chce, abych si plnila své sny, ale zároveň má z té finanční stránky strach...a to já také, když si vezmu příjmy na mateřské...zároveň mi při koupi koně zbyde rezerva tak 40 - 50.000..jediná výhoda je, že kdyby cokoli, mám zadní vrátka v podobě nemovitosti rodiny, kam by se případně přechodně šlo uchýlit...a také bych se nebránila dát koně třeba do levnějšího ustájení do větší vzdálenosti za méně peněz v případě potřeby...s B jezdcem nepočítám, někoho rozumného dnes sehnat je velice těžké.
Další věcí je ustájení, jsme z Prahy, stájí je tu ranec, ale sehnat "bydlení pro koně" dostupné MHD (jelikož auto se může vysypat a je to další náklad), byť tak nenáročného jako je hucul, je opravdu těžké...
Vím, že tuto myšlenku můžu doložit na později. Jenže tak nějak životní zkušenost mě učí, že člověk má jednat, život je krátký. A při dětech už je člověk tak asi ustaraný a plný zodpovědnosti, že už to asi neudělá (a při tom jednou bych své děti chtěla vést k jezdectví, ale když se podívám na náklady za ponyškoly a spol...to by se opravdu vyplatilo už vlastní zvíře).
U koní jsem toho zažila už docela dost, byť teď jsem měla delší pauzu. 15 let a desítky, ne-li stovky, koní pod zadkem mě naučilo, že je vždycky všechno úplně jinak, než si to člověk vymyslí. Ale tak nějak cítím, že teď nebo nikdy (anebo za hooodně dlouho). Jak to máte/měli jste to vy? Jak to vidíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.2
Dotaz
napsal(a):
Co bude s koníkem ve stáří v době, kdy budete mít děti, jak plánujete toto? To jsem tam nenašla. :) Jinak je fajn, že nejdříve přemýšlíte, počítáte a zvažujete různé eventuality, to oceňuji.
Tak předpokládám, že pokud bychom byli schopni uživit skromné hucule v nájemní stáji třebas během mateřské (a pokud zůstanu se současným chlapem, nemám strach, že by peníze nebyly), tak by potom v případě dvou platů už finanční stránka nebyla tak složitá. Koně bych se ideálně nehodlala na stáří zbavit, nicméně nedokážu zaručit, že bude mít pravidelný řízený pohyb.
Nicméně pokládáte otázky hodny věštecké koule. Dětí si můžu plánovat třeba 10 odshora až dolů, ale třeba to nebude, já opravdu předpovídat budoucnost neumím :D a hlavně nikdy nevíte, co bude.
Vím, co koně obnáší, co stojí, co mě může potkat. Také vím, že za danou cenu můžu získat tak potřebný základ pro koně, s případným bonusem vytápěné šatny. Ale život se má žít, ne jen přemílat.
Asi záleží na tom, čeho se chcete pro splnění si snu vzdát a jestli máte na to, udělat nepopulární rozhodnutí, pokud nastane úplný prů.er.
Pokud nezbyde velká finanční rezerva, je možné, že v případě nějaké náročnější léčby budete muset koně nechat utratit, protože půjčovat si peníze pro rodinu s dětmi může být postupně likvidační. Nemusí to být nutně operace koliky, ale může to přijít plíživě - doma se něco pokazí (pračka, lednička, myčka), pak do toho si třeba kůň vyrobí ne moc závažnou ránu, na kterou ale bude potřebovat brát antibiotika, následně se nepovede hojení a bude třeba mazat, převazovat apod dalšího půl roku, a to finančně vycucně. Pak, když je kůň oslabený, může se třeba schvátit, a rezerva je fuč a nakonec budete muset koně buď utratit kvůli vlastně "prkotině", ktere se ale nasčítaly v průběhu času.
Taky je něco jiného koupit si teď koně a v případě problému ho prodat - ale zjistit za 6 let, že ho neutáhnu kvůli mateřské nebo nákladům na děti je rozhodnutí o dost bolestivější - koně okolo 20 let se do dobrých rukou dostanou málokdy, a téměř nikdo nemá tolik odvahy, aby ho na jatky poslal dobrovolně. Pak takového koně čeká putování z ruky do ruky, kdy se snaží lidi vytěžit, co to jde a poslat ho dál. Dává to smysl - nepostará se o něj na stáří majitel, co ho x let vlastnil, těžko to bude dělat někdo cizí.
Z ekonomického hlediska je vlastnictví koně koníček pro horních 10 tisíc, v reálu se do toho pouští lidi ze všech ekonomických tříd. Málokdo si ale koně koupí a má ho opravdu celý život, záleží prostě na prioritách - dávat vešekeré peníze do koně a nekoupit dětem to, co chtějí pak zvládne málokdo, zrovna to pořízení dětí bývá kritické období, kdy jdou koně pryč.
Představa toho, že na vlastnictví koně ušetříte na jezdecké škole moc reálná není - v jezdecké škole přijdete a jezdíte, u vlastního koně se vám minimálně občas budou objevovat období, kdy bude indisponovaný a jezdit se na něm nebude dát, ale výdaje budou stejné, nebo vyšší.
Rozhodnutí je vaše, běžné výdaje zvládnete, mimořádné jsou otázka. Ustájení koně do 6 tisíc měsíčně je 72 tisíc ročně, máte pak kováře, veterináře a další drobné výdaje, teď to třeba partnerovi nevadí, ale když jeden příjem vypadne, ne každý je opravdu ochotný je do "cizího" koníčku vrážet.
Okolnosti vidíte vy a máte nejlepší představu, co je reálné a co ne, každý to taky má nastaveno různě - někdo jde do rizika bez zaváhání a žije od výplaty k výplatě, někdo na taková rozhodnutí potřebuje být zabezpečený. Obecně se doporučuje mít rezervu tří platů pro běžné výdaje pro sebe, u majitele koně bych to viděla na dvojnásobek - a nebo opravdu chladné uvažování, kdy koně pošlu za duhový most.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nedokážu vám odpovědět, jestli kone jo nebo ne, to je spíš vaše rozhodnutí. Ale odpovím na otázku výše.
Mám plat takový abych si v případě nouze zaplatila bydlení sama (nyní žiji s přítelem), konovi ustajeni a ještě něco ušetřila.
Jenže - já neplánuju a nechci děti, tudíž nemusím uplne řešit tuto otázku.
Můžu si kvůli zvířat rvát od huby a nikdo na to nedojede kromě mě.
Co tak zkusit nejprve plný pronájem? Třeba by vás to nakoplo nějakým směrem, jestli koník jo nebo ne🙂
Já osobně za sebe bych o vlastním koni uvažovala tak od platu 30 tis. čistého výše s tím, že mám bydlení za pár korun. Když by to bylo jen 6000, tak o tom přemýšlím, jenže ono to tak není. Například náklady na dopravu do stáje. Já v současné době projedu ke koním tak 1300 Kč měsíčně, průměrná cesta tam 30 km, jezdím 2x týdně. Dál je to třeba trenér, nevím, jaký jste jezdec, mě nevyhovovalo dlouhodobě jezdit bez trenéra, aspoň 2x měsíčně bych ho využila. Kolem Prahy si berou kolem 400, 500 za hodinu plus cesta. Pak je tu kovář, očkování, odčervení.
Co se bavím s různýma lidma kolem koní, tak reálné je uvažovat s náklady 10 000/měsíc/kůň (u Prahy), aby byl člověk tak nějak v klidu, mohl si dovolit pozvat trenéra, vyjet na nějaký kurz, být v klidu pro případ nějakých lehčích zdravotních komplikací koně...
Takže já jsem rozhodnutá být dál spokojený jezdec v jezdecké škole, protože na mě by vlastnictví koně bylo finančně hrozně na knop, a to já nerada
Zkusila jsem si propočítat kolik by mě vyšel kůň v nájemním ustájení, protože o tom do budoucna také uvažuji.
Spočítala jsem to na minimálně 9 000 Kč/měs, a to jsem snažila držet co nejvíce při zemi - 4 500,- ustájko, 1000,- rezerva na nečekané zdravotní komplikace a pojištění (úrazové + "na blbost"), 1000,- kovář, 500,- veterinární výdaje (zuby, očkování, odčervení, fyzio,..), zbytek na benzín abych mohla u koně být 4-6x týdně.
Podotýkám, že jsme 350 km od Prahy. 6 000 mi příjde hodně podhodnocené i bez auta.
No, ak máte v pláne hypotéku a kupovať nehnuteľnosť v okolí Prshy, tak držím palce.
Základ je mať niekoho, ko vám v prípade potreby pomôže pri akútnych prípadoch hotovosťou a partnera, ktorý nebude mať reči, keď po vyplatení hypotéky, koňa a ostatných nákladov zostane len na to najnevyhnutnejšie.
neverend

XXX.XXX.213.247
Plánovat hypotéku tak bych koně rozhodně nekupoval.Zkuste si na nečisto odložit měsíčně částku za koně a částku na hypotéku.Pak uvidíte jestli to dáte dlouhodobě.A nezapomínejte že ani partner nemusí být navždy a je to dnes celkem častý jev.🙂 Koně sice prodat můžete,ale dnes je "překoňováno" a každý měsíc Vám roste dluh za ustájení.Já takhle za mojí koby zaplatil celkem dost slušnou částku abych jí vůbec mohl koupit od její majitelky.Nezdá se to,ale naskládá se to.
Nejsem teda od Prahy,ale ze severozápadních Čech,ale koně jsem vlastnila i když jsem pracovala v hypermarketu jako skladník/prodavač a to za ušmudlaných 13-14 000,- čistého.Ano,bydlela jsem s rodičema,ale utáhla jsem ustájení koně,dojíždění za ním autem,kováře,veta na klasické ošetření + platit půlku nájmu a dojíždění do práce.Ale samozřejmě už jsem nemohla vyrážet někam na nákupy,zábavy nebo si kupovat oblečení.Ale stálo mi za to utrhnout si od huby a mít životního parťáka....
Teď už jsem platově někde úplně jinde,koně mám 2 a na svém a vyjde mě to mnohem levněji a ještě dost ušetřím,protože nikam nedojíždím,ale zase je to úvazek na každý den...a jsme samozřejmě dva,ale zase zvířata si kompletně sponzoruji sama..ale manžel zase obstarává stavbu přístřešků,ohrad,opravy,kutálení balíků...dělá prostě těžší manuální práce a dobrovolně,toho si cením a samozřejmě nechci,aby můj koníček nějak platil..
Ale zase vím,že ze svého platu bych v klidu utáhla zvířata i samostatné žití+ bych něco málo ušetřila..
Já si myslím,že huculík bývá povětšinou tvrdý,odolný,bezúdržbový koník,který(pokud se teda nedej bože něco neposere),tak nestojí nic navíc.Myslím že ustájení + třeba kováře a 2x do roka očkování a odčervení by jste do 6000,- kč u Prahy mohla zvládnout,když nebudete mít nějaké vysoké nároky.+ Navíc počítejte dojíždění a nečekané výdaje..
Zadavatelko, vypadáte jako rozumná osoba, která nekoná bez rozmyslu. Mě zaujala vaše informace o slušném pastevku a měsíčními výdaji za koně sakumprásk do 6 tisíc.
Hledáte-li opravdu slušné pastevko, navrch v okolí Prahy s dobrým dojezdem, tipuju, že pod 5 tisíc měsíčně se nedostanete. Během hledání ustájení jsem si udělala poměrně slušnou představu o kvalitě různých venkovních ustájení a občas bych vám tu hitparádu nepřála vidět.
Narazíte-li na něco levnějšího, téměř vždy za různě dlouhou dobu zjistíte, že to má nějaké zásadní ALE - buď to bude zpola svépomocné, nebo bude kůň většinu dne na plácku bez čehokoliv do huby, po spěnky ve sračkách, bez vody nonstop, bez denní kontroly...doplňte, co chcete.
Hucul je sice nízkonákladové plemeno, ale po zaplacení kvalitního pastevka už vám do vašeho finančního stropu mnoho nezbyde a je třeba počítat ještě s nějakým min vit doplňkem, úpravou kopyt, náklady za dopravu ke koni plus mimořádnými výdaji, kterých je tolik, že je v podstatě furt něco - očkování, odčervení, zubař, repelent, jezdecké vybavení pro koně i člověka, plus nějaká ta veterina, která i u banalit málokdy je pod tisícovku, nedejbože, když je větší průšvih.
Od A do Z se podepisuju pod příspěvek Slona indického.

Za nás to bylo prostě tak, že holka po škole se co nejdříve vdala, měla děti, bydlení...pak následují samé sociální jistoty a když už jsou děti velké a máte trvalý vztah (nikdy neříkej nikdy ) stálý příjem, což je tak ve věku od 35 a víš, začne se uvažovat o koni.....do té doby se jezdí kde se dá.
Jenže dneska to je obráceně, děti, svatba a bydlení až po třicítce....pak se nedá nic vymyslet, ani z křišťálové koule, leda by byl váš finanční limit nadstandardní.
neverend

XXX.XXX.213.247
A mrkev do toho rozpočtu musíte zahrnout samozřejmě také.😁 Hooodně mrkve.😀
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.146
Vše, co zmiňujete, si plně uvědomuji. Také proto jsem na vážkách. Jenže když pak čtete například diskuze tipu https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3634125/neochocene-hribe (nechci se nikoho dotýkat, ale je to fakt všeříkající)....je to prostě odraz dnešní doby a těžko s ním zápolit. Někdo tu zmiňoval pronájem. Jo, asi to tak nakonec dopadne. Jenže čím víc toho víte tím je to těžší. Nepřu se, že mít koně je šichta - časová, finanční. Měla jsem koně v plném pronájmu, vím, co to obnáší, je to i docela stres. Vím, že se mám strašně moc co učit...ale také poznám, když je koni nedobře. Hledám rozumného majitele s vychovaným koníkem v dobré dostupnosti MHD - případný nadstandard (hala, přítomnost trenéra) jsem schopná uhradit, vím co koně stojí. Jenže tihle lidé jsou jaksi zašantročení daleko od našeho města a co jsme viděla za poslední rok, to mi opravdu stačilo. Hubení, přetažení koně, welfare je často až na posledním místě, zkažená zvířata ježděná na páce....a když už se má kůň tak nějak, chce majitel dá stopku práci na jízdárně, jelikož je to jeho pré - ne, opravdu nechci závodit, ale pokud máme mít potěšení z jízdy já i kůň, musíme mě v tom sedle občas někdo porovnat, abych mu nepřekážela. Když jsem v pronájmu měla koně 10 zpátky, tak to bylo všechno tak nějak jednodušší. Teď už leccos vidím a hlavně, dřív nebylo u koní tolik nýmandů! O kvalitní jezdecké škola v regionu Praha, toho je jak šafránu, a mě vlastně ani to nasednout odjezdit a jet domů, nestačí. Prostě mi přijde, že i když jsem již dlouho plnoletý rozumný jezdec, který je schopný v lecsčems majitele zastat a také platit, je to finálně spíš na škodu, jelikož mám bohužel už také nějaký svůj názor, přes který často nedokážu jít.
Nechci se tvářit jako mistr světa, to ne. Jsem na dlouhé cestě, která má všelijaký konec a jen hledám způsob, jak upokojit sama sebe. Proto vznikla tato myšlenka...ale třeba jde o nějakou dočasnou frustraci a možná za měsíc bude vše jinak. Díky za názory.
Asi bych nejdřív zařídila pro vás vlastní bydlení ,abyste měli nějakou jistotu pro sebe.Nač čekat dva roky?
Pokud budete splácet,tak se za nějakou dobu projeví,kolik vám bude zbývat a jestli by ,třeba ve spojitosti s mateřskou bylo vůbec reálné, držet si koně.
Taky byste poznala ,jak přítel by reagoval na změněnou finanční situaci .
A to by ještě nastalo,že budete jezdit za koněm,že kromě peněz ,nebudete na partnera už mít ani čas
Píšete,že byste byla ochotná dát koně někam dál ,v případě potřeby.Ale to pak nemá cenu si ho pořizovat,když ho uvidíte třeba ob týden .Jedině by vás uspokojoval,ten pocit ,že je váš
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.183
Kone
Tím mít koně u hranic qabylo myšleno dočasné řešení, pokud by rodinný rozpočet nezvládal ustájení v Praze.
Dík za názor.
Jeste me napadla jedna vec. Ma pritel podobne draheho a casove narocneho konicka? Protoze pokud ne, dost to v dlouhodobem horizontu zvysuje moznost vycitek, zejmena pokud se od nej ocekava, ze bude platit vic na domacnost. Ale treba existuji i takovi andele, kterym by to nevadilo :) Jen ja bych to po partnerovi nechtela a samotne by mi vadilo, kdyz by ocekaval, ze potahnu vetsi cast rozpoctu proto, ze on ma treba motorky a kazdy tyden travi 4 - 5 odpoledni v garazi. V dobrych casech mozna tolik ne, ale az by doslo na lamani chleba, bylo by jasne, co půjde z domu nejdřív
PS: aktualne si platim treninky na cizim koni, taky mi vse ohledně jeho managementu nevyhovuje, ale za ten komfort nulovych zavazku a uplne volne dochazky mi to stoji

Slon Indický
napsal(a):
Asi záleží na tom, čeho se chcete pro splnění si snu vzdát a jestli máte na to, udělat nepopulární rozhodnutí, pokud nastane úplný prů.er.
Pokud nezbyde velká finanční rezerva, je možné, že v případě nějaké náročnější léčby budete muset koně nechat utratit, protože půjčovat si peníze pro rodinu s dětmi může být postupně likvidační. Nemusí to být nutně operace koliky, ale může to přijít plíživě - doma se něco pokazí (pračka, lednička, myčka), pak do toho si třeba kůň vyrobí ne moc závažnou ránu, na kterou ale bude potřebovat brát antibiotika, následně se nepovede hojení a bude třeba mazat, převazovat apod dalšího půl roku, a to finančně vycucně. Pak, když je kůň oslabený, může se třeba schvátit, a rezerva je fuč a nakonec budete muset koně buď utratit kvůli vlastně "prkotině", ktere se ale nasčítaly v průběhu času.
Taky je něco jiného koupit si teď koně a v případě problému ho prodat - ale zjistit za 6 let, že ho neutáhnu kvůli mateřské nebo nákladům na děti je rozhodnutí o dost bolestivější - koně okolo 20 let se do dobrých rukou dostanou málokdy, a téměř nikdo nemá tolik odvahy, aby ho na jatky poslal dobrovolně. Pak takového koně čeká putování z ruky do ruky, kdy se snaží lidi vytěžit, co to jde a poslat ho dál. Dává to smysl - nepostará se o něj na stáří majitel, co ho x let vlastnil, těžko to bude dělat někdo cizí.
Z ekonomického hlediska je vlastnictví koně koníček pro horních 10 tisíc, v reálu se do toho pouští lidi ze všech ekonomických tříd. Málokdo si ale koně koupí a má ho opravdu celý život, záleží prostě na prioritách - dávat vešekeré peníze do koně a nekoupit dětem to, co chtějí pak zvládne málokdo, zrovna to pořízení dětí bývá kritické období, kdy jdou koně pryč.
Představa toho, že na vlastnictví koně ušetříte na jezdecké škole moc reálná není - v jezdecké škole přijdete a jezdíte, u vlastního koně se vám minimálně občas budou objevovat období, kdy bude indisponovaný a jezdit se na něm nebude dát, ale výdaje budou stejné, nebo vyšší.
Rozhodnutí je vaše, běžné výdaje zvládnete, mimořádné jsou otázka. Ustájení koně do 6 tisíc měsíčně je 72 tisíc ročně, máte pak kováře, veterináře a další drobné výdaje, teď to třeba partnerovi nevadí, ale když jeden příjem vypadne, ne každý je opravdu ochotný je do "cizího" koníčku vrážet.
Okolnosti vidíte vy a máte nejlepší představu, co je reálné a co ne, každý to taky má nastaveno různě - někdo jde do rizika bez zaváhání a žije od výplaty k výplatě, někdo na taková rozhodnutí potřebuje být zabezpečený. Obecně se doporučuje mít rezervu tří platů pro běžné výdaje pro sebe, u majitele koně bych to viděla na dvojnásobek - a nebo opravdu chladné uvažování, kdy koně pošlu za duhový most.
Lépe bych to nenapsala.
Píšete, že vyděláte 25 000 Kč/měs, kůň by vás teoreticky vyšel na 6 000 Kč/měs. Tedy zbyde vám měsíčně 19 000 Kč, což je docela dost. Co tak v okolí pozoruju, je "tradičnější" situace, kdy kůň spolkne i 50% vydělaných peněz. Pokud jste si jistá, že od vás partner neuteče, až budete mít koně (a v dnešní době bohužel také až budete mít dítě) tak mi to zas tak nereálné nepříjde. Anebo to už od začátku zkalkulovat, jako by žádný chlap ani nebyl :). Např. v případě rozchodu jít do spolubydlední atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.183
Má, ale ten jeho koníček je na sebe paradoxně schopný vydělat :D
Neočekávám, že mi někdo bude něco platit. Ale prostě se to během té mateřské jednou stát může. Tyhle věci máme vyříkané, věřím mu, ale dokud to nezazijem, tak nemůžu stopro vědět, jak moc je v tomto spolehlivý.
Jj, to znam. Hlavni konicek meho pritele na sebe taky vydela (a nejen na sebe, vlastne si z nej dost veci financuje). Jenze pak uz ani nahodou nelze srovnavat jeho vydelecne hobby s takovou cernou dirou na penize, jako je kun :)
Kazdopadne bych jeste krom penez resila ten prvek casu. Mit vlastniho kone a chodit k nemu 1-2x tydne je nesmysl. Zvladne partner castejsi dochazeni ke koni? Nemusite tu odpovidat, jen se nad tim zamyslete. A pak jsou tu dalsi casove narocne aktivity typu deti, pripadna stavba domu (nebudete-li kupovat postaveny) atd. Kdyz jsem jsem loni hledala jezdeni, hodne koni bylo nabizeno prave maminkami na MD... Pravda ale je, ze to byli temperamentnejsi mladi kone, kteri potrebuji pravidelnou práci a ne hucul ve strednich letech
agata_agatova: Hledám rozumného majitele s vychovaným koníkem v dobré dostupnosti MHD
Tohle mě praštilo přes oči. A jak byste hledala stáj pro koně? Taky v dobré dostupnosti MHD? Protože to byste se podle mého buď nevešla do rozpočtu nebo musela někde slevit z požadavků. Jestli nechcete strávit přes hodinu v dopravním prostředku, tak to bude chtít auto.
pokud máme mít potěšení z jízdy já i kůň, musíme mě v tom sedle občas někdo porovnat, abych mu nepřekážela.
A to také není zadarmo, jak jsem psala, u dobrého trenéra nepočítejte s cenou moc pod 500 Kč za jeden trénink.
Zkuste si to propočítat ještě jednou. Najděte si pár stájí, které se vám podle webu zdají OK, koukněte kolik chtějí za ustájení, kolik dáte za dopravu do těch stájí, aktuální ceny strouhání kolem Prahy se dají taky v diskuzích dohledat, Min-vit doplňky pro koně na měsíc. Koukněte po trenérech kolem Prahy, za kolik a kam jsou ochotní dojíždět. Prostě si udělejte průzkum trhu a pořádně si to spočítejte.
Rita R
napsal(a):
Píšete, že vyděláte 25 000 Kč/měs, kůň by vás teoreticky vyšel na 6 000 Kč/měs. Tedy zbyde vám měsíčně 19 000 Kč, což je docela dost. Co tak v okolí pozoruju, je "tradičnější" situace, kdy kůň spolkne i 50% vydělaných peněz. Pokud jste si jistá, že od vás partner neuteče, až budete mít koně (a v dnešní době bohužel také až budete mít dítě) tak mi to zas tak nereálné nepříjde. Anebo to už od začátku zkalkulovat, jako by žádný chlap ani nebyl :). Např. v případě rozchodu jít do spolubydlední atd.
Berte do úvahy, že v Prahe sa trebárs nájom 2kk pohybuje na úrovni okolo 15 000Kč. To už s koňom taká sranda nebude. Aj spolubývanie je často na 10 000 Kč.
S týmto platom niekde v malom meste, prečo nie. Praha, s vyhliadkou hypotéky a detí, to si fakt nemyslím, že je reálne.
Na druhej strane, okolo Prahy je veľa stajní, kde ponúkajú polovičné, ci celé nájmy, to mi príde schodnejšia cesta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.131
kapička
napsal(a):
agata_agatova: Hledám rozumného majitele s vychovaným koníkem v dobré dostupnosti MHD
Tohle mě praštilo přes oči. A jak byste hledala stáj pro koně? Taky v dobré dostupnosti MHD? Protože to byste se podle mého buď nevešla do rozpočtu nebo musela někde slevit z požadavků. Jestli nechcete strávit přes hodinu v dopravním prostředku, tak to bude chtít auto.
pokud máme mít potěšení z jízdy já i kůň, musíme mě v tom sedle občas někdo porovnat, abych mu nepřekážela.
A to také není zadarmo, jak jsem psala, u dobrého trenéra nepočítejte s cenou moc pod 500 Kč za jeden trénink.
Zkuste si to propočítat ještě jednou. Najděte si pár stájí, které se vám podle webu zdají OK, koukněte kolik chtějí za ustájení, kolik dáte za dopravu do těch stájí, aktuální ceny strouhání kolem Prahy se dají taky v diskuzích dohledat, Min-vit doplňky pro koně na měsíc. Koukněte po trenérech kolem Prahy, za kolik a kam jsou ochotní dojíždět. Prostě si udělejte průzkum trhu a pořádně si to spočítejte.
Nevadí mi jet hodinu, vadí mi 4x přesedat.
Nemusíte mi říkat, kolik co stojí, za poslední rok mám celkem orientační představu. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Nevěřím, že všichni majitelé koní v Praze a okolí mají měsíční náklady na svého koně 8 000 a víc a že by to šlo vždy na úkor koně. Zároveň vím, že najít kvalitní ustájení je kolikrát velký oříšek - bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb úměrně ceně.
Říkám, že vím, co plus minus obnáší mít koně, měla jsem jistou dobu kobylu v plném pronájmu. Řeším pouze věk, životní situaci + jsem byla zvědavá třebas na vaše příběhy.
Taky je dost možné, že si tady bájím a prostě nakonec dojdu k závěru, že je lepší počkat anebo to třeba nerealizuji nikdy. Ale rozhodně nejsem z těch, kteří řeknou "jupí, koník!" a pak se jen diví.
Vlastnictví koně/ koní je obrovská černá díra na peníze a v komerčním ustájení to platí dvojnásob.
Nelze si spočítat, že výplata je..., ustájení...., náklady na bydlení....
Jsou i jiné položky jako třeba požadavky dětí.
Je hezké, že má maminka koně, ale dítě chce mobil, notebook, oblečení, dovolenou....
Rodiče by měli nejen budovat jakousi finanční rezervu pro domácnost..., ale i spořit nějaké finance dětem.
Z celkového příjmu domácnosti jsme schopni nejen uplatit koně, tvořit rezervu, spořit, ale i financovat "potřeby" puberťáka, kterého koně naprosto nezajímají a jejich pozitivum vidí pouze v tom, že dospělí vypadnou z domu.
V podstatě si dovolím říct, že všichni členové domàcnosti mají dostatek financí pro své aktivity /jasně, puberťák by klidně spotřeboval více/ :)) , pokud by se ale jeden musel omezit kvůli druhému, je něco špatně...
Jak už výše byl napsáno otázka je čas. Když je kůň takové hobby, že zastíní kozmetiku, kadeřnictví, hospody, kavárny, kulturu, hory a moře, peníze na něj budou. Čas který koni věnujete, sníží náklady za trenéry, zaklínače a veterináře. Dusno může být doma z důvodů jako kdo bude vařit, kdo bude s dětmi, kdo uklidí, cajky všude, chlupy všude. Že nechcete nikam kvůli koni, na známé kašlete, kamarády máte tak na prsty jedné ruky a bavíte se jen o koních. Taky kariéra jde často stranou, rodiče jsou nasr...😀
Já to vidím tak, že člověk má buď tolik peněz, že si ke koni koupí i člověka, co se pravidelně stará, nebo má čas a stará se sám a levně. Kdyby můj manžel nevyznával stejný životní styl jako já (koně, zvířata, sport, minimum lidí), vůbec bychom na sebe neměli čas. Když živému tvoru nevěnujete čas, vztah nefunguje. O těch penězích to tolik není. Když je kůň nemocný tak, že to stojí raketu, často mu je lépe na věčně zelených pastvinách.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.131
Ještě to celé zvážím. Pochopitelných a rozumných aspektů "proč ne" je hodně. Děkuji za názory.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.178
Zase budme realisty. Kdyby se melo celat na idealni podminky nema kone nikdo tady. Nebo temer nikdo. Pokud sama utahnu bydleni ustajko a veterinu plus jidlo neni moc o cem premyslet. Bez chlapa dite nebude a s chlapem jsou na vsechno dva. A pokud by s declem zustala sama. No. Alimenty se platej ze a kdyz ne pak lze pronajmout ci prodat. Malokdo nikdy zadneho kone neprodal pokud nema par let jednoho nunanka.
Můžu mít dotaz? Proč hucula - protože je to nenáročné plemeno nebo protože je to vaše srdcovka?
Pro mě osobně je to srdeční záležitost, proto ho mám, ale znám mnoho majitelů, kteří si pořídili hucula (nebo jiného prakoně), protože nenáročné zvíře. a najednou stojí před problémem s komunikací s těmito inteligentními a vlastním názorem oplývajícími tvory, najednou vyskočí problémy s dobrou krmitelností - tudíž pastevní ustájení, jakože opravdu pastevní s travním porostem porostem typickým pro Střední Čechy, nepřichází moc do úvahy, apod.
Jinak o nenáročnosti hucula - u mé kobyly se po přestěhování ku Praze objevila v 8 letech lehčí forma letní vyrážky - léto zvládáme bez deky, ale 3x - 4x týdně mažu koně Killitchem - velmi drahá legrace
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.131
bassrock
napsal(a):
Můžu mít dotaz? Proč hucula - protože je to nenáročné plemeno nebo protože je to vaše srdcovka?
Pro mě osobně je to srdeční záležitost, proto ho mám, ale znám mnoho majitelů, kteří si pořídili hucula (nebo jiného prakoně), protože nenáročné zvíře. a najednou stojí před problémem s komunikací s těmito inteligentními a vlastním názorem oplývajícími tvory, najednou vyskočí problémy s dobrou krmitelností - tudíž pastevní ustájení, jakože opravdu pastevní s travním porostem porostem typickým pro Střední Čechy, nepřichází moc do úvahy, apod.
Jinak o nenáročnosti hucula - u mé kobyly se po přestěhování ku Praze objevila v 8 letech lehčí forma letní vyrážky - léto zvládáme bez deky, ale 3x - 4x týdně mažu koně Killitchem - velmi drahá legrace
Protože láska. To je celé.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Protože láska. To je celé.
Tak to chápu
Já váhala dlouho, až se teď zpětně divím proč. Ale prostě jsem čekala na tu pravou, už její babička byla moje láska, maminka také a tak bylo jasno
Jestli je to láska, máte v hlavě mozek a srdce na správném místě - jděte do toho!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.131
bassrock
napsal(a):
Tak to chápu
Já váhala dlouho, až se teď zpětně divím proč. Ale prostě jsem čekala na tu pravou, už její babička byla moje láska, maminka také a tak bylo jasno
Jestli je to láska, máte v hlavě mozek a srdce na správném místě - jděte do toho!
Proč nechápete proč?:))
Kdybych se rozhodla, asi nepojedu pro zvíře dna Janovku apod., ale spíš zvolím Dubovou horu apod., prostě místa níže položená. Rozhodně také nechci zvíře bez PP a bez pár let "jízdárenského drilu", vím dobře, co jsou tyto osobnosti zač a snažila bych se předejít případným komplikacím co nejvíce :))
Nebojte se toho tolik. Zázemí slušné máte a co je nejdůležitěší realisticky přemýšlíte. Jste na to v nejhorším dva, alespoň ten vztah trochu prověříte dokud nemáte vážný závazek. Dítě nemáte a jestli ho budete mít taky nevíte, to je realita. Pokud na to nebudete časem mít (peníze, čas, chuť,...), kůň se prodá, koni to tolik neublíží. Kdy jindy bude lepší doba?
Ani jsem ty komentáře všechny nečetla. Všechno je to o matematice. Buď na něco mám, nebo nemám. A je to jedno, zda je to dovolená, auto, nebo kůň. Pro koupi koně jsem se rozhodla, až jsem si byla jistá, že ho zabezpečim bez dopadu na rodinu. Určitě bych se nesnížila ke škemråní na internetu v případě, že mi ochoří kůň a nemám na jeho léčbu a ani dost odvahy učinit poslední rozhodnutí.
Nedá mi to ti nenapsat, takže moje zkušenosti:
Mám 2 děti, 3 na cestě. Mám manžela, bohužel moc nevydělá(20000 čistého, když má přivýdělek, tak i 30000, ale to je nepravidelné.) Já rodičák měsíčně 6800. Neplatime hypo, dům vlastní, máme i pozemek, na kterém jsem chtěla koně, manžel není vůbec proti, ALE paradoxně jsem to já, kdo se sekl a nechce. On to nechápe, ale já mám rozum.
Potřebuji napřed opravit barák, auta díky místu bydliště nutné potřebujeme dvě, takže neustálé náklady s něma, teď spoření dětem, časem nám na důchod, neustále se snažím odkládat měsíčně nějakou částku jako zálohu kdyby něco, výdaje s detma školka, oblečení, jídlo, blbé boty 1600 jedny, krát dvě ... Sama chodím jako bezdomovec. K tomu pejsci . Dál nejde dětem udělat, že se sedí jen doma na zadku, ale výlety atd, to se pěkně prodraží. Nestezuji si, ať mě někdo zlé nepochopí, jen zakladatele nastiňuji nás život s detma. Plus nikdy zakladatelko nevíš, jestli dítě bude zdravé. My řešili nějaké zdravotní problémy se starším a už teď mám hrůzu , jak se jednou budu vracet do práce. Z každé mě vyrazí, protože je neustále nemocný. Takže i když koně mít muzu hned, tak nejsem absolutně v situaci, kdy na ně mám. Já osobně se hodně rozhodují, za co utratim každou korunu a cpat peníze do koni teď při naší finanční situaci je šílené. Bohužel to nevidím moc nadějně, jak děcka porostou, budou se zvyšovat náklady, přibude ještě jedno.. ale teď koníky neutahnu a popravdě nemám ani chuť do nich vrazet peníze. Nedejbože při průšvihu za veterinární náklady. Bohužel manžel tohle nevidí a bere to jako zradu mého snu, ale z čeho vše proplatit už mi neřekne.
Za me ti radim nedělej to. Šetři, vyres bydlení. Co děti, pak to třeba ani nemusí jít... Já jako mladé těle cerstve v první práci zaslepene koupila koně, přece je to můj sen a kdy jindy než teď.. Zkušenosti několikaleté, desítky koni pod zadkem... A ono to bylo na nic. Tlacily mě finance, kůň se pak zranil a léčení stalo astronomické částky, nákladná udržovací léčba, přesuny že stáje do stáje, protože např nedostatek krmení, aby ušetřili, takže za měsíc 2000 navíc za benzín... V pubertě mi bylo jedno, kdybych měla jíst suché rohlíky , hlavně že by byl kůň, ovšem nakonec se mi hrozně ulevilo, když kůň uhynul na selhání srdce při kolice. Jo zní to hrozně, v té dobe jsem tak neuvažovala, věděla jsem jen, že penezove jsem v háji, že se o něj musím postarat ať to stojí co to stojí, to až uhynul mi došlo, že je to obrovská úleva, nedávat 6000 měsíčně z 15000 čistého na koně(bez veterináře samozřejmě). Když mi nedejbože kleklo auto, stejně jsem za ním nemohla třeba měsíc jet do další vyplaty, no bylo to nanic.A můžu ti říct, že jako matce s detma a barákem, co potřebuje nutně opravit by se ty peníze hrozně moc hodily, kdybych je tehdy spořila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115
Nekupujadoptuj
napsal(a):
Nedá mi to ti nenapsat, takže moje zkušenosti:
Mám 2 děti, 3 na cestě. Mám manžela, bohužel moc nevydělá(20000 čistého, když má přivýdělek, tak i 30000, ale to je nepravidelné.) Já rodičák měsíčně 6800. Neplatime hypo, dům vlastní, máme i pozemek, na kterém jsem chtěla koně, manžel není vůbec proti, ALE paradoxně jsem to já, kdo se sekl a nechce. On to nechápe, ale já mám rozum.
Potřebuji napřed opravit barák, auta díky místu bydliště nutné potřebujeme dvě, takže neustálé náklady s něma, teď spoření dětem, časem nám na důchod, neustále se snažím odkládat měsíčně nějakou částku jako zálohu kdyby něco, výdaje s detma školka, oblečení, jídlo, blbé boty 1600 jedny, krát dvě ... Sama chodím jako bezdomovec. K tomu pejsci . Dál nejde dětem udělat, že se sedí jen doma na zadku, ale výlety atd, to se pěkně prodraží. Nestezuji si, ať mě někdo zlé nepochopí, jen zakladatele nastiňuji nás život s detma. Plus nikdy zakladatelko nevíš, jestli dítě bude zdravé. My řešili nějaké zdravotní problémy se starším a už teď mám hrůzu , jak se jednou budu vracet do práce. Z každé mě vyrazí, protože je neustále nemocný. Takže i když koně mít muzu hned, tak nejsem absolutně v situaci, kdy na ně mám. Já osobně se hodně rozhodují, za co utratim každou korunu a cpat peníze do koni teď při naší finanční situaci je šílené. Bohužel to nevidím moc nadějně, jak děcka porostou, budou se zvyšovat náklady, přibude ještě jedno.. ale teď koníky neutahnu a popravdě nemám ani chuť do nich vrazet peníze. Nedejbože při průšvihu za veterinární náklady. Bohužel manžel tohle nevidí a bere to jako zradu mého snu, ale z čeho vše proplatit už mi neřekne.
Za me ti radim nedělej to. Šetři, vyres bydlení. Co děti, pak to třeba ani nemusí jít... Já jako mladé těle cerstve v první práci zaslepene koupila koně, přece je to můj sen a kdy jindy než teď.. Zkušenosti několikaleté, desítky koni pod zadkem... A ono to bylo na nic. Tlacily mě finance, kůň se pak zranil a léčení stalo astronomické částky, nákladná udržovací léčba, přesuny že stáje do stáje, protože např nedostatek krmení, aby ušetřili, takže za měsíc 2000 navíc za benzín... V pubertě mi bylo jedno, kdybych měla jíst suché rohlíky , hlavně že by byl kůň, ovšem nakonec se mi hrozně ulevilo, když kůň uhynul na selhání srdce při kolice. Jo zní to hrozně, v té dobe jsem tak neuvažovala, věděla jsem jen, že penezove jsem v háji, že se o něj musím postarat ať to stojí co to stojí, to až uhynul mi došlo, že je to obrovská úleva, nedávat 6000 měsíčně z 15000 čistého na koně(bez veterináře samozřejmě). Když mi nedejbože kleklo auto, stejně jsem za ním nemohla třeba měsíc jet do další vyplaty, no bylo to nanic.A můžu ti říct, že jako matce s detma a barákem, co potřebuje nutně opravit by se ty peníze hrozně moc hodily, kdybych je tehdy spořila.
Kdyz si kone neporidi pred detma. Tak pak nejdriv az nejmladsi pude z baraku. Vlastni zkusenost. Kdyz dite pribude do rodiny kde cast penez jde na havet zvykne si ze holt neni kazdej rok dovca u more apod. 1600?za jedny boty? Boha jeho proboha proc? Predrazeny nejak ne. Desne. A to i na normalni nejen vietnamsky. Holt je to o prioritach. Tak nebude dovca a novy auto a co jako? Holt nebude mycka, funglova lednicka a co jako? Krouzek pro deti fajn ale nemusi jich mit milion. Navic. Podrizovat celej svuj zivot deckam taky neni dobre. Pak budete stara oni z baraku a na sny bude pozde. Kdyz se chce zvladat to jde. U vas se nechce. Dejme tomu jeste ted ale az pujdete zas do prace nevidím problem fakt zadnej.
Ono je to trochu o pristupu k detem. Jestli je to "nezivis, neprepinej" a nebo spis rovnostarske bez ohledu na to, ze deti do rozpočtu neprispivaji. U nas v rodine se vsem merilo stejnym metrem, na dovolene jezdila cela rodina a ne deti na tabor a rodice do Karibiku, jak jsem taky videla, vsichni meli priblizne stejne nakladne konicky, obleceni stejne cenove kategorie. Deti nemam, ale nechtela bych jim neco odpirat jen kvuli svemu osobnimu hobby, které spolkne neumerne velkou cast rodinneho rozpoctu. Neprijde mi to vuci detem fer, rodina by podle me mela mit stejnou zivotni uroven.
To neni, ze by si Nekupujadoptuj nebyla schopna plnit sny, ale proste to vidi v souvislostech jinak a ja to uplne chapu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyz si kone neporidi pred detma. Tak pak nejdriv az nejmladsi pude z baraku. Vlastni zkusenost. Kdyz dite pribude do rodiny kde cast penez jde na havet zvykne si ze holt neni kazdej rok dovca u more apod. 1600?za jedny boty? Boha jeho proboha proc? Predrazeny nejak ne. Desne. A to i na normalni nejen vietnamsky. Holt je to o prioritach. Tak nebude dovca a novy auto a co jako? Holt nebude mycka, funglova lednicka a co jako? Krouzek pro deti fajn ale nemusi jich mit milion. Navic. Podrizovat celej svuj zivot deckam taky neni dobre. Pak budete stara oni z baraku a na sny bude pozde. Kdyz se chce zvladat to jde. U vas se nechce. Dejme tomu jeste ted ale az pujdete zas do prace nevidím problem fakt zadnej.
Dětské boty za 1600 i více - to je razdva, stačí "šmajda" co prostě potřebuje ortopedickou obuv. Sice na to přispěje zdravotní pojišťovna, ale druhé sandálkové místo papučů si hradí rodiče sami (a přenášíte si je do školky a domů) - natož když má děcko růstový spurt a potřebuje boty častěji než je pojišťovna hradí.
Jsem dětské oblečení mívala z druhé ruky, proto že nákup botiček opravdu rozpočet provětrával.
Já jsem spíš měla velké potíže s časem. Ono když se přihodí že děcko potřebuje cvičit "Vojtovku", tak je to několikrát denně + dojíždění na kontroly. To prostě babičky nezastoupí. A nikdo neví co se mu narodí...
Když jsem si za mlada chtěla kupit koně, bylo jich ještě málo. Odepisovala jsem na inzeráty a zpátky mi postarší chovatel napsal moc hezký dopis proč mi kobylku neprodá. Tehdy jsem si to dost "ofňukala", ale časem si na to mockrát vzpomněla. Prostě přirozený běh věcí tak jaksi určuje, že holka má mít děti a pak až koně... (pokud není ze super zajištěných vrstev)
A před 40. jsem si koupila poníka. Že jako pro dceru, když stejně má furt rehabilitovat, tak ať to baví. (já vím, že poncl byl pro mě - koní na svezení je nyní všude dost)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No vyjadrim se k naší finanční situaci. Protože mě opravdu nadzvedlo, že když se chce , všechno jde.
Ne opravdu nejde. Ne teď. Jakože je to o prioritách a hold nebude nové auto? Máme dvě staré ojetiny, protože na nové nejsou prachy. Jen se modlim, aby se nesypaly. Což jaksi co chtít po 20 let starém autě. I tak klepu, naštěstí ty investice do nich byly relativně male. Tak si nech to tvé nové auto. Jedno mít nemůžeme, nejezdi tu autobus a do nejbližší vesnice s obchodem 5 km, do školky 10 km, chlap práce. Tož tak s autem.
Myčku nemáme , nejsou na ni peníze. Respektive peníze musí jít na nějaké důležitější výdaje, nen na nějakou myčku, susičku. Funglova lednička? Haha, nevyjadřují se. O dovči už vůbec ne. A k těm botám. Na dětech zrovna na botech nešetřím. Starší navíc má špatné nohy, musí mít jen určité zdravotní.
Já jen chtěla napsat pro zakladatelku, jak se žije mě s napnutým rozpočtem. Že koně bysme nějak dali, ale mám odpovědnost za rodinu a v situaci, kdy je pro mě problém pokazena pračka si těžko pořídím koně s tim, že kdy jindy než teď a nějak to dopadne. Je to má zkušenost teď a jen jsem ji ji chtela předat. Tak nesuď, když o mě nic nevíš. Ona třeba bude chtít vlastní bydlení a kde vezme zálohu na hypotéku, když vše půjde do koni, protože kdy jindy než teď že. Promiň že jsem tak podrážděná, ale celkem jsi mě dostala.
akscha
napsal(a):
Ono je to trochu o pristupu k detem. Jestli je to "nezivis, neprepinej" a nebo spis rovnostarske bez ohledu na to, ze deti do rozpočtu neprispivaji. U nas v rodine se vsem merilo stejnym metrem, na dovolene jezdila cela rodina a ne deti na tabor a rodice do Karibiku, jak jsem taky videla, vsichni meli priblizne stejne nakladne konicky, obleceni stejne cenove kategorie. Deti nemam, ale nechtela bych jim neco odpirat jen kvuli svemu osobnimu hobby, které spolkne neumerne velkou cast rodinneho rozpoctu. Neprijde mi to vuci detem fer, rodina by podle me mela mit stejnou zivotni uroven.
To neni, ze by si Nekupujadoptuj nebyla schopna plnit sny, ale proste to vidi v souvislostech jinak a ja to uplne chapu.
Děkuji, přesně tak. Moje hobby koně by obrovskou měrou zatizilo rozpočet na úkor všech. To by i manžel pak otočil, kdyby to zažil. Mám milované psy, ti mi teď musí stačit. Neměla bych z koní ani radost, když bych věděla, že ty peníze, co do nich teď dám, potřebuju nutne pro děti.
Pipilota
napsal(a):
Dětské boty za 1600 i více - to je razdva, stačí "šmajda" co prostě potřebuje ortopedickou obuv. Sice na to přispěje zdravotní pojišťovna, ale druhé sandálkové místo papučů si hradí rodiče sami (a přenášíte si je do školky a domů) - natož když má děcko růstový spurt a potřebuje boty častěji než je pojišťovna hradí.
Jsem dětské oblečení mívala z druhé ruky, proto že nákup botiček opravdu rozpočet provětrával.
Já jsem spíš měla velké potíže s časem. Ono když se přihodí že děcko potřebuje cvičit "Vojtovku", tak je to několikrát denně + dojíždění na kontroly. To prostě babičky nezastoupí. A nikdo neví co se mu narodí...
Když jsem si za mlada chtěla kupit koně, bylo jich ještě málo. Odepisovala jsem na inzeráty a zpátky mi postarší chovatel napsal moc hezký dopis proč mi kobylku neprodá. Tehdy jsem si to dost "ofňukala", ale časem si na to mockrát vzpomněla. Prostě přirozený běh věcí tak jaksi určuje, že holka má mít děti a pak až koně... (pokud není ze super zajištěných vrstev)
A před 40. jsem si koupila poníka. Že jako pro dceru, když stejně má furt rehabilitovat, tak ať to baví. (já vím, že poncl byl pro mě - koní na svezení je nyní všude dost)
Jo přesně, smajdave dítě, druhá vojtovka, dojizdime daleko na rehabky, čas... I kdybych tedy ty peníze teď měla, nebylo by hlídání😀 dětské oblečení mám skoro všechno z druhé ruky taky, to mi vůbec nevadí.
Ten chovatel , co ti napsal- já to chápu až teď s rodinou a cítím to stejně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S čistým príjmom, ak dobre počítam, necelých 27.000 na domácnosť sa všetko dá, keď sa chce? Na 4-člennú domácnosť?
To naozaj nie je suma, z ktorej s dá vyskakovať v štýle dovolenka každý rok. Vôbec si neviem predstaviť dať z tohto prijmu ešte 4-5.000 na koňa, popri ostatných nákladoch, to je naozaj len “z ruky do huby”.
Fakt len námatkovo, keď sa vrátim ku zadávateľke, hotový barák na nasťahovanie pri Prahe(+30km) stojí monimálne 3.000.000, skôr viac. Bez vlastných ušetrených peňazí zožerie 30 rokov jeden plat hypotéka. K tomu náklady na dochádzanie do práce, ustajnenie koňa, ďalšie dochádzanie ku koňovi, to je dosť o obetovaní financií aj bez detí. Auto, chladnička a umývačka su veci, ktoré niekto rád obetuje, ale nie každý partner je tak obetavý a chápavý. Zvlásť, ak je navyknutý na nejaký štandard a má nejaké koníčky. To si treba ozaj zvážiť pre nákupom koňa.
V nasi lokalite je novy dum k nastehovani za 3 000 000 mozny leda na vesnici. Na malomeste jsou pozemky od 1 000 000, hotove domy po rekonstrukci kolem 3 500 000 a pred rekonstrukci kolem 2 000 000 (takze to potom vyjde opet nad 3 000 000). Mluvim ted o slusnem modernim bydleni, pastouska v odlehlejsi vesnici bude přirozene levnejsi.
Dum v satelitu u Prahy je nasobne vys (mam dost kuse informace, ale klidne kolem 10 m). Neni to pro lidi s prumernou nebo podprumernou mzdou (coz treba zadavatelka vzhledem k prazskemu prumeru bohuzel ma).
1+1 v novostavbě v Praze s dobrou dopravní obslužností ( čti nestojíte denně půl hodiny v koloně než se dostanete na metro) stojí i 5 mega. Domy i staré před rekonstrukcí 15 mega a výš.
Nájmy, pokud nemáte štěstí na nějakého majitele, který dlouhodobě nezdražuje, tak 12 měsíčně za 1+1, 3+1 není problém sehnat i za 20, na periferii.
Spolubydlení v samostatném pokoji 8000.
neverend

XXX.XXX.231.71
Lidem holt dnes dostupné úvěry umožňují koupit věci na které by bohužel ve skutečnosti peníze nikdy neměli.Ale je to závazek do budoucna kam nikdo nevidí jak to s ním vlastně bude.Půjčky na dovolenou,na vánoce,na auto a mnohé další věci se nakonec sejdou a dotyčný zjistí že bude sotva "dýchat".Notabene od banky si v případě půjčky milionu rozhodně milion nepůjčujete.Vracíte totiž podstatně víc a to je ta částka kterou jste si ve skutečnosti "pořídili".Akorát k užití jste od banky dostali jen část.Bohužel člověk může být rozumný a uvědomělý jak chce,ale některé okolnosti prostě ovlivnit nemůže a lehce skončí v dluhové pasti.Marně odborníci varují před blížící se krizí a to od lidí vyžaduje změnu chování a přístupu k životu.Pro mnoho lidí to ale představuje velký problém se vzdát některých požitků a raději budou riskovat téměř existenci.Je to jejich věc,ale kolikrát je to bohužel na úkor živých tvorů a péče o ně.🙁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.2
Díky za názory. Vlastně si tohle vše uvědomuji a vím, i když zatím děti a hypo nemám...ale prostě se střídají "emotivní období", kdy mám prostě dost všech těch provozních stájí, kde je přístup k zákazníkovi/welfare koní na bodu mrazu, a majitelů, kteří nemají čas ani peníze, ale mají pocit, že mi dělají velkou službu a dobrodiní, že si na jejich koni za své peníze můžu svést zadek. Zní to namyšleně, ale dobře víme, že mezi námi koňáky se najde opravdu hrstka rozumných lidí.
Takže nekupovat bude asi lepší volba a uvidíme, jak se mi život vyvine dál...třeba to půjde později.
Díky za názory!