Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2020 20:35
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

Dobrý den , mam problém a chtěla bych vás poprosit o radu. Koupila jsem klisnu s 3m hribetem , ktere je neochočené. Přijde, očicha, toť vše, občas záměrně po nás vykopne. Teď mu jsou 4m a já nevím co s ním, je s ním těžká práce a manipulace. Neumi nic, kopyta nic. Původní majitelka ho nechala na pastve jak dříví v lese.. nema průkaz, nic. Pro klisnu jel manžel , a ten to nějak neřešil. Vyzvedl, nalozil, jel. Nevěděl podrobnosti. No vlastně ani mě se paní nezminila, že hříbě je netknuté. Bohužel nemám tolik času a zkušenosti se mu nějak intenzivně věnovat.. zanedbala tu socializaci jiz na začátku a co ted s nim.. vrátit? Prodat někomu kdo na něj bude mít čas? Achjo, jsem si zavarila.. Děkuji za rady..

6.1.2020 20:43
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A proč jste kupovala kobylu s hříbětem, když o hříbatech nic nevíte?
Nebo jak byste pracovala dál s hříbětem, které tedy umí dávat nožky?
Hříbě by mělo do odstavu zůstat s mámou, takže buď vraťte teď oba a nebo nabídněte hříbě k prodeji po odstavu, případně zvažte hříbárnu. To mě tak narychlo napadá.

6.1.2020 20:49
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

Puvodne jsem chtela hříbě prodat v tech cca 6m.. jak mi původní majitelka radila.. to jsem ale netušila, že než ho budu moci prodat, že ho budu muset naučit i základy, které už melo umět a že, neni absolutně specializované.

6.1.2020 21:09
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

# socializovane

6.1.2020 21:41
kallisto

XXX.XXX.135.163

troll

6.1.2020 21:44
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

kallisto napsal(a):
troll

Proč?? Zdá se to tak neskutečné?? Nechápu proč hned troll

6.1.2020 22:10
Slon Indický

XXX.XXX.244.246

Pokud nemáte vy ani manžel zkušenosti s hříbaty, a mezi řádky mi vyplývá, že to budou první koně a nejspíše také vaši jediní, uděláte pro vás nejlépe, když je oba vrátíte. Ušetříte spoustu nervů, starostí a hlavně peněz. Nějak si nedokážu představit, jak proběhlo zkoušení koně a předkupní prohlídka, když si nikdo nevšiml, že hříbě na sebe nedá sáhnout, pokud neproběhla vůbec, tak neochočené hříbě bude ten nejméně závažný problém, co se po čase projeví.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2020 08:26

Slon Indický napsal(a):
Pokud nemáte vy ani manžel zkušenosti s hříbaty, a mezi řádky mi vyplývá, že to budou první koně a nejspíše také vaši jediní, uděláte pro vás nejlépe, když je oba vrátíte. Ušetříte spoustu nervů, starostí a hlavně peněz. Nějak si nedokážu představit, jak proběhlo zkoušení koně a předkupní prohlídka, když si nikdo nevšiml, že hříbě na sebe nedá sáhnout, pokud neproběhla vůbec, tak neochočené hříbě bude ten nejméně závažný problém, co se po čase projeví.

Dotaz a Slon Indický mají velkou pravdu.

7.1.2020 11:17
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

Díky za reakce. S koňmi nějaké zkušenosti máme , s výchovou hribete ne. Jedná se o poniky, matka je skvělá, charakterni klisna.. s hribkem je ve společnosti velkého koně valacha ( dceřin)
Pony klisnu určitě vracet nechci ani prodávat ne.
Hribka si nechat nemohu. Jde o to zda lze prodat takto neochočené hříbě a jaký věk je ideální když přihlédnu k tomu, že je ještě pod matkou. Asi počkám do jara, pomalu budu ochocovat a pak půjde do světa.

7.1.2020 14:41
Arbora

XXX.XXX.192.218

A čo chcete počuť za rady, keď nemáte ani čas, ani skúsenosti? Že sa to spraví samé? Keby ste mali len 5 minút denne na venovanie sa žriebäťu, tak po mesiaci je už minimálne natoľko obchytané, že dokážete keď nie dvihnúť, tak aspoň chytiť každú nohu. Jediné, čo môžete urobiť, je zaplatiť niekomu, aby vám chodil trochu obchytávať a hladkať žriebä a neskôr naučiť na vodenie, aby sa dal aspoň viesť na ohlávke, keď ho budete predávať.

7.1.2020 15:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Poníci jsou moje srcovka. Neochytané hříbě z pastvy je mnohem lepší, než hříbě kterému nějaký člověk ublížil.
Jak píše Arbora za měsíc 5minutovek denně, už by jste nějaký výsledek měli vidět. poníci jsou velice chytří a pokud vlídně a jednoznačně denně manipulujete s matkou, hříbě se prostě ze zvědavosti na člověka nakontaktuje - v tu chvíli podejte kolečko mrkve a je vyhráno. Zájem bude jen narůstat a pak už jen odměňujete žádoucí chování. Případně rychle plácněte při hrubosti ze strany hříběte - když kousne atd., kopanec stranou bych jen okřikla NE. Hříbata pod matkou nejsou žádný obr speciál, potřebují jen znát jméno, nechat si nasadit ohlávku, korektní vodění a zvedání nohou. To za 2 měsíce do odstavu zvládnete ;-) A pak hříbárna, nebo už nyní hledat kupce - ono to uteče.
Více se děsím toho že jste koupili bez dokladů. Máte připouštěcí lístek? (nebo jste si domů přivezli produkt černé plemenitby a případnou pokutu by jste platili nyní vy?) Určitě nyní máte povinnost označit hříbě čipem (mělo být do 2 měsíců od narození - nebo alespoň hlášené inspektorovi a čekající na provedení) a to stojí taky peníze.

8.1.2020 11:44
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

Pipilota napsal(a):
Poníci jsou moje srcovka. Neochytané hříbě z pastvy je mnohem lepší, než hříbě kterému nějaký člověk ublížil.
Jak píše Arbora za měsíc 5minutovek denně, už by jste nějaký výsledek měli vidět. poníci jsou velice chytří a pokud vlídně a jednoznačně denně manipulujete s matkou, hříbě se prostě ze zvědavosti na člověka nakontaktuje - v tu chvíli podejte kolečko mrkve a je vyhráno. Zájem bude jen narůstat a pak už jen odměňujete žádoucí chování. Případně rychle plácněte při hrubosti ze strany hříběte - když kousne atd., kopanec stranou bych jen okřikla NE. Hříbata pod matkou nejsou žádný obr speciál, potřebují jen znát jméno, nechat si nasadit ohlávku, korektní vodění a zvedání nohou. To za 2 měsíce do odstavu zvládnete ;-) A pak hříbárna, nebo už nyní hledat kupce - ono to uteče.
Více se děsím toho že jste koupili bez dokladů. Máte připouštěcí lístek? (nebo jste si domů přivezli produkt černé plemenitby a případnou pokutu by jste platili nyní vy?) Určitě nyní máte povinnost označit hříbě čipem (mělo být do 2 měsíců od narození - nebo alespoň hlášené inspektorovi a čekající na provedení) a to stojí taky peníze.

Děkuji za smysluplnou odpověď.. tak s koňmi ( hribkem) trávíme určitě více než 5min denně.. A při tom se venuji individuálně hribatku.. pokroky dělá rychle.. myslela jsem si, že to je větší věda.. co se dokladů týče, tak jsem byla přesvědčena, že se na hříbě pod matkou vztahuje výjimka a prukaz kone pro převoz mít nemusí.. předchozí majitelka mela klisnu jen rok, tudíž koupila již březí a hříbě se narodilo u ní. Hříbě ma jednostranný původ. Otec plemenik. Matka bez původu.. paternitu nema. Ráda bych nechala udělat, aby mělo priznany poloviční původ. Pripousteci lístek není. Co se označení týče , tak mi bylo předchozí majitelkou řečeno, že zákonná povínnost je do 12 měs věku. Prosím jak to tedy opravdu je.. jak bych měla postupovat abych to dala všechno do pořádku? Děkuji moc

8.1.2020 18:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele to zní jako obvyklé historky prodávajících "na úrovni". Ten připouštěcí lístek není jen doklad o původu budoucího hříběte - je to prostě o evidenci i kvůli prevenci pohlavně přenosných chorob, kobyla je na to vyšetřena (případně na 9 den - platí vyšetření před předchozí březostí) Dokud se nic nesemele a nákazová situace v ČR je dobrá - ser e pes přes louku les ...
Jenže i poník je hospodářské zvíře. Máte povinnost ho jednoznačně a nezaměnitelně označit + ho u toho ten komisař i slovně popíše, zaznačí do průkazu výry atd. Jde o to, že když toho poníka někdo sní a nakazí se nějakou chorobou z něj - musí se dát dohledat kdo další to zvíře jedl + která zvířata s ním přišla do styku. U krav to funguje skvěle (protože nemoc šílených krav). U koní na to kde kdo kašle a to je špatně. Jestli vám někdo nakukal, že hříbě nemusí mít čip do 1 roku věku, tak se na držení koní radši vybodněte.
U hřebečka nemá cenu jakkoliv řešit původ - vykastruje se. U kobylky je to s velkým otazníkem - většinou už to za ty peníze nestojí - prostě nebude chovná no.
Situaci řešte s komisařem z vašeho kraje (podívejte se na stránky UEK Slatiňany). Ale opravdu co nejdřív.

9.1.2020 10:45

Pipilota napsal(a):
Hele to zní jako obvyklé historky prodávajících "na úrovni". Ten připouštěcí lístek není jen doklad o původu budoucího hříběte - je to prostě o evidenci i kvůli prevenci pohlavně přenosných chorob, kobyla je na to vyšetřena (případně na 9 den - platí vyšetření před předchozí březostí) Dokud se nic nesemele a nákazová situace v ČR je dobrá - ser e pes přes louku les ...
Jenže i poník je hospodářské zvíře. Máte povinnost ho jednoznačně a nezaměnitelně označit + ho u toho ten komisař i slovně popíše, zaznačí do průkazu výry atd. Jde o to, že když toho poníka někdo sní a nakazí se nějakou chorobou z něj - musí se dát dohledat kdo další to zvíře jedl + která zvířata s ním přišla do styku. U krav to funguje skvěle (protože nemoc šílených krav). U koní na to kde kdo kašle a to je špatně. Jestli vám někdo nakukal, že hříbě nemusí mít čip do 1 roku věku, tak se na držení koní radši vybodněte.
U hřebečka nemá cenu jakkoliv řešit původ - vykastruje se. U kobylky je to s velkým otazníkem - většinou už to za ty peníze nestojí - prostě nebude chovná no.
Situaci řešte s komisařem z vašeho kraje (podívejte se na stránky UEK Slatiňany). Ale opravdu co nejdřív.

Všechno je pravda, jenom technická - do průkazu se zaznamenají víry, ne "výry".

9.1.2020 15:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Všechno je pravda, jenom technická - do průkazu se zaznamenají víry, ne "výry".

Až se na druhé straně komplu červenám... Taková chyba měnící význam, ó hanba mi je...

9.1.2020 17:59
Moyda

XXX.XXX.147.89

Nevím jak je to jinde ,ale u A1/1 se musí hříbě označit nejpozději do odstavu. Pokud se paternity týče pokud je opravdu po licencovaném hřebce tak musí mít záznam držitel hřebce. Začněte co nejdříve řešit s ÚEK.

10.1.2020 07:00

Pipilota napsal(a):
Až se na druhé straně komplu červenám... Taková chyba měnící význam, ó hanba mi je...

V pohodě, chybička se vloudila...

11.1.2020 22:13
Kudytudybludy

XXX.XXX.34.84

Takže hříbě musí být opravdu popsané a ocipovane nejpozději do 12m věku. Pripousteci lístek netreba pokud se jedná o bezpuvodove hříbě.. stačí nechat popsat, ocipovat a počkat si na průkaz.. Takže přesně jak jsem si myslela..
Informace jsem si vytelefonovala na uek
.. Takže děkuji za cenné rady 😂👍chovu zdar!

12.1.2020 09:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No však jak jsem psala - bordel jaký by si u krav nikdo nedovolil. (pak se diví, že se obyč. chovatelé nesnaží) O pokutě za černou plemenitbu ticho po pěšině, že?

Jinak označí i 30 letého pokud si dotáhneš z polských trhů a podobně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík