Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám v plánu si pořídit koně na dlouhé vandry po Česku (několika denní, ale chtěl bych zažít i nějakou několikatýdenní napříč republikou).
Požaduji plemeno vytrvalé, nenáročné, vhodné 24/7 venku i v zimě, s dobrou stavbou těla. Stabilní ale i příjemně živé. Příjemnější chody. Aby zvládl unést chlapa 80kg. + vybavení.
Chápu, že vždy záleží na konkrétním jedinci, ale z něčeho vycházet musím. Chtěl bych hledat mezi quartery, je to vhodné plemeno? Kolik dokáže ujít km pokud je trénovaný? Není lepší na můj účel arab? Máte někdo zkušenosti? A další otázkou je, jakou minimální kvh mám hledat, abych na koni byl vyvážený a nevypadal blbě. (Měřím 183cm). Toto plemeno (QH) má většinou kolem 150cm, vyjímečně kolem 160, není to na mě málo? Díky.
Xandrass
XXX.XXX.115.87
Co se týče velikosti hlavní je dodržovat váhový limit dle pravidla 20 procent.
Do těch 20 procent se počítají i veškeré cajky a výbava co kůň při jízdě má na sobě. Kvh může být vedlejší dokud se vejdete váhou a máte slušný sed :)
Jinak na vytrvalost zkrátka nejlepší Arab avšak se obávám že u těch byste se váhove nevešel...