jaké množství řepných řízků by koník musel sníst aby mu to ublížilo, myslím tím ucpání jícnu nebo přeplnění žaludku až jeho prasknutí???
můj kůn totiž dnes trochu nenamočených řízků pozřel, nevím kolik přesně, jestli si nabral jednou nebo dvakrát do huby, myslím že víckrát ne, pak sem to zpozorovala...
jak moc je to nebezpečné?
jak mu mám pomoci řízky strávit? mám mu dát vodu? nebo spíš ne aby to neboptnalo, trochu oleje nebo lněhého semínka povařeného aby se mu obalila žaludeční sliznice a vše hladčeji klouzalo?
V této diskuzi, je vidět, že někteří (nechápu, nechápu, nechápu!!!!) lidé, krmí řízky i bez namočení (neomluvitelné!). Pokud takový kůň sežere celou odměrku a nic se mu nestane (díky bohu!) snad by ten tvůj měl dvakrát do huby zvládnout :) Tak držím palce, a pak sem napiš jestli ok :)
A chytře jsem tam zapomněla hodit ten odkaz :D
https://www.ifauna.cz/kone/forum/r/detail/790893/krmeni-cukrovarskym-nebo-repnym-rizkem-jak-na-to
helčam
napsal(a):
V této diskuzi, je vidět, že někteří (nechápu, nechápu, nechápu!!!!) lidé, krmí řízky i bez namočení (neomluvitelné!). Pokud takový kůň sežere celou odměrku a nic se mu nestane (díky bohu!) snad by ten tvůj měl dvakrát do huby zvládnout :) Tak držím palce, a pak sem napiš jestli ok :)
Pokud jsem to spravne pochopila zadavatelka psala ze jeji kun omylem pozrel nemacene rizky.Pak je Vase reakce trochu vedle.Pac se suchymi nemacenymi nekrmi.
Tak jsem to rozhodně nemyslela, samozřejmě jsem pochopila, že to bylo omylem, a že se právě zadavatelka bojí co se stane. Jen jsem narazila na výše uvedenou diskuzi kde někdo psal, že krmí bez namáčení (k tomu byly ty závorky). Překvapilo mě, že jejich koně to OK zvládají, tak jsem tím chtěla zadavatelku utišit, že když někdo (nezodpovědně) krmí koně celou nemáčenou odměrkou, a kůň to (naštěstí) přežije bez úhony. Tak se pak nemusí zadavatelka tolik bát o toho jejího, který (omylem) vzal dvakrát do huby. Takže myslím, že to nebylo tak zcela mimo (jen jsem to asi špatně formulovala).
A teď jsem si to přečetla a už chápu důvod nedorozumění . Chtěla jsem hodit odkaz na danou diskuzi na začátek a proto jsem začla psát "v této diskuzi" - pak je jasné, že když jsem odkaz na danou diskuzi zapomněla vložit
(a dala až jako další koment), tak to vyznělo jako na zadavatelku. Tak za to se omlouvám (když si představíte ten odkaz v předu, jistě pochopíte, že jsem to nemyslela zle)
helčam
napsal(a):
A teď jsem si to přečetla a už chápu důvod nedorozumění . Chtěla jsem hodit odkaz na danou diskuzi na začátek a proto jsem začla psát "v této diskuzi" - pak je jasné, že když jsem odkaz na danou diskuzi zapomněla vložit
(a dala až jako další koment), tak to vyznělo jako na zadavatelku. Tak za to se omlouvám (když si představíte ten odkaz v předu, jistě pochopíte, že jsem to nemyslela zle)
Uz jsem si vsimla nekolikrat, ze vy nejdriv pisete a pak az ctete.. ale jinak dobry, nazory beru
2 hrsti by způsobit problém kvůli nabobtnání v žaludku neměly.
U dlouhých pelet může být ještě riziko vzpříčení (nabobtnání) v jícnu a jeho ucpání - u pelet krátkých/ podrcených toto riziko není. Projevilo by se to velmi záhy po pozření - takže u vás už riziko žádné.
Krom rizika pozření v suchém stavu považuji toto krmivo mezi jadernými za jedno z nejlepších - jakýsi univerzální základ, který je dobře stravitelný a jde dobře kombinovat.
didi
napsal(a):
2 hrsti by způsobit problém kvůli nabobtnání v žaludku neměly.
U dlouhých pelet může být ještě riziko vzpříčení (nabobtnání) v jícnu a jeho ucpání - u pelet krátkých/ podrcených toto riziko není. Projevilo by se to velmi záhy po pozření - takže u vás už riziko žádné.
Krom rizika pozření v suchém stavu považuji toto krmivo mezi jadernými za jedno z nejlepších - jakýsi univerzální základ, který je dobře stravitelný a jde dobře kombinovat.
děkuji moc.. takovou odpověd dostat hned ze začátku, tak jsem klidná :) je možné aby byl na řepné řízky kůň alergický?
gagaanikar
napsal(a):
děkuji moc.. takovou odpověd dostat hned ze začátku, tak jsem klidná :) je možné aby byl na řepné řízky kůň alergický?
Přemýšlím, co obsahují a nenecházím nic, nač by alergie být mohla.
Je třeba na krmení jimi zvyknout - jako na vše - a máčet je tak, aby se úplně "rozpadly", ale zároveň nebyly kašovité (to aby je kůň žvýkal a proslinil, nejen polykal).
Je v nich málo škrobů a bílkovin - dají se použít v přídě, kdy nelze koni (kvůli potivosti) dávat oves, v případě opakovaných kolik i průjmů (normalizuje průchodnost střevem), při kašli a COPD - protože se podává vlhké...
Mají vysoký obsah železa, vápníku, sodíku a hořčíku - jsou to ale prvky, které koním zpravidla chybí a jinde je moc nepoberou - takže to spíše beru jako plus - mám koníka anemického.