Krmení cukrovarským, nebo řepným řízkem. jak na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2012 15:49
ryanna

XXX.XXX.100.53

Ahoj, slyšela jsem , že je dobré koně který začal pracovat pod sedlem přikrmovat cukrovarskýma, nebo řepnýma řízkama. Já to neznám a tak se chci poptat, jaký je mezi těma dvěma rozdíl a pak jak se krmit? Vím , že jsou to granule a že se musí namáčet. Jaké je ale dávkování? Dík za rady. :-))

15.5.2012 15:56
didi

XXX.XXX.203.19

Cukrovarské řízky a řepné řízky jsou to samé - jedná se jen o dva názvy.

Objem řízků se zalije asi 4násobným množstvím vody.

Dávkování jako u všeho - dle velikosti a pracovního vytížení koně - my krmíme asi 1l pelet zalitý 4 l vody + do toho rozmíchané vitamíny a trocha sušeného ovoce+zeleniny na chuť.

Krmivo je lehce stravitelné, dobře hydratuje.

Namáčení záleží dle výrobce - my máme peletky, které bobtnají cca 2 hodiny, některé je třeba máčet déle.
Peletky do sebe natáhnou veškerou vody a rozpadnou se na větší piliny, po úplném rozpadnutí je možné je zkrmovat.

16.5.2012 11:43
marky88

XXX.XXX.8.7

My namáčíme řízky i půl dne, protože ty naše se moc rozpadnout nechtějí, takže to chce odzkoušet a uvidíte. Ráno namáčím na večerní krmení, večer zase na ranní krmení a je to bez starostí. Dáváme je spolu s vojtěškou hubeným koním, kteří mají problém přibrat a dále je dávám i těm, kteří dostávají nějaké sypké vitamíny - skvěle se to do řízků zamíchá a koník všechno sežere :) Jinak přes jaro a léto s nimi moc nekrmíme, jelikož máme koně na bohaté pastvě a bílkovin do sebe dostanou až moc. Ale přes podzim a zimu s nimi krmíme hodně. Nevím, čím ještě dokrmujete, ale určitě bych k nim ještě něco přidala, pokud koník prvidelně jezdí a trénuje, samotné řízky jsou hodně málo (dle mého).

16.5.2012 14:43
ryanna

XXX.XXX.100.53

Děkuju moc za odpovědi. Koně máme také celý den na pastvě a mají seno a oves, či ječmen. Ty řízky mi byly doporučeny, spíš aby nabral svaly. Ted je na obsednutí a právě až se začne pomalu jezdit, tak aby hezky nabral svalíky. Jinak hubený není. Kamarádka to dávala staré kobylce na přilepšenou. Můj koník je ale menší, tak proto sem se ptala na dávkování, protože i normální krmení dostává v menších dávkách, než velcí koně.

16.5.2012 14:54
sandruse

XXX.XXX.188.31

Já teda řízky nenamáčím je to chyba? Jinak řepný řízky moc vitamínů sami o sobě nemají jsou jen proto aby zaplnili žaludek kůň je po nich najezený já je přidávám do žrádla do mixu co si dělám sama a ten obsahuje tyto řízky vojtěžkové graule ove a ječný a kukuřičný šrot :)

16.5.2012 15:34
kedo

XXX.XXX.92.42

je to chyba !.
Močí se proto,protože nabobtnávají a jelikož je nemočíte,tak můžou vašemu koníkovi dost ublížit.
Takže být Váma bych raději rychle z namáčením začala.

16.5.2012 15:40
sandruse

XXX.XXX.188.31

to by mě zajímalo jak by mohli ublížit plno lidí co znám i jezdecké stáje nenamáčejí a koně jsou naprosto fit :)

16.5.2012 16:13
bonita

XXX.XXX.187.45

tak ked ich nenamacas, a nechapes, preco ich ini konaci namacaju, DOPORUCUJEM pozriet tento dokument!!!

16.5.2012 16:13
bonita

XXX.XXX.187.45

:-)http://equitv.cz/staj-pastviny/2010/7/30/videa/alltech-serial-o-vyzive-koni-otruby-sladovy-kvet-cukrovarske-rizky/

16.5.2012 17:02
marky88

XXX.XXX.8.7

Kdyby Váš kůň sežral např. kilo suchých řepných řízků a pak se napil, tak ty řízky mu naboptnají v žaludku, v jícnu... no a asi si dovedete představit, co by se mohlo stát,... skuste si namočit hrstičku řízků a budete překvapeni, jaká hromádka Vám z nich vyroste,... proboha neblázněte, hazardujete s životem svých koní :(

16.5.2012 17:13
kedo

XXX.XXX.92.42

marky88 napsal(a):
Kdyby Váš kůň sežral např. kilo suchých řepných řízků a pak se napil, tak ty řízky mu naboptnají v žaludku, v jícnu... no a asi si dovedete představit, co by se mohlo stát,... skuste si namočit hrstičku řízků a budete překvapeni, jaká hromádka Vám z nich vyroste,... proboha neblázněte, hazardujete s životem svých koní :(

Jojo přesně tak to je!!!:-)
A jestli tak krmí někde na jizdárnách,tak jste si jistá,že to jsou právě ty řízky?smajlík

16.5.2012 18:12
sandruse

XXX.XXX.188.31

jo jistá si sem nejsem debil vím jak vypadají když je bereme všicni ve velkým z jednodo agra. Neznamená,že když sem v životě neslyšela že se řízky namačí že sem tupec který ani neví jak vypadá :) navíc muj kun dostavá jen jednu doměrku,ale po přečtení této diskuze radši máčet začnu,sice na večeři už to nestihám tak dostane žrádlo bez nich ale na ráno mu je již přichystám

16.5.2012 19:00
ryanna

XXX.XXX.100.53

No, to je pravda, máčet se musí, opravdu to pak hodně nabobtná.

16.5.2012 21:44
ghajariy

XXX.XXX.54.222

Ja s nimi také přilepšuji hlavně přes zimní období, v létě mi je ani koně moc nechtějí, mají raději trávu, ale i v zimě do nich musím něco přimíchta, oves, otruby a pod. Také namáčím půl dne než se rozpadnou a když se výjimečně stane, že některá granule není zcela rozpadlá, zůsname mi v kbelíku. Jsou hodně tvrdé, lisované velkým teplem a dosušované, tak se i divím, že je koně sežerou. Však je někdy zkuste rozdrtit jen tak v ruce, jako běžnou granuli, nejde to. Udělala jsem si doma test - 5 ks nenamočených granulí zamíchala do krmné dávky 2 koním. U obou v kbelíku zůstalo 5 granulí... Tedy pokud pisatelka nemáčí a krmí a koně to žerou, možná to budou vojtěškové granule, přece jen pokud mám granule stejného průměru, lze je stěží rozeznat, pokud jsou oboje tmavé.

16.5.2012 21:49
sandruse

XXX.XXX.188.31

Opravdu vím jak vypadají řepné řízky a jak vojtěžkové granule. Vojtěžkové granule jsou tmavě zelené a řepný řízky tmavě šedé bych řekl nevím jak tu barvu nazvat. Já je teda normálě v ruce rozlomím, což mě tak napada vojtěžkové granule jsou stejně dělané jak ty řepné.... měli by se tak máčet?

17.5.2012 11:09
didi

XXX.XXX.203.19

Ano, všechny řepné pelety by se měly namáčet.

My kupujeme peletky, které jsou měkčí - rozlomit v ruce se dají - bobtnají poměrně krátce - asi 2 hodiny, ale ten 4 násobek vody do sebe napijí. Ty tvrdé, které se téměř nedaly rozlomit, bobtnaly déle - kolem 6 hodin - déle trvá, než se rozpadnou.

Při požití většího množství nenabotnaných pelet může dojít k ucpání jícnu či žaludku, k torzi žaludku nebo i k perforaci... záleží na tom, jaké množství pelet a jiného žrádla kůň sežere.

I malé množství nenabotnaných pelet může ublížit - to v případě, kdy je kůň plný už něčím jiným a chce se jen "dojíst" - z hrsti/ odměrky, kterou ještě sežere se v žaludku stanou odměrky 4 a to už může být nad jeho kapacitu...

Když jsme je máčeli poprvé, nevěřila jsem, že do sebe tolik vody pojmou a myslela si, že se na pytli přepsali...

20.2.2013 20:29
marion108

XXX.XXX.175.94

sandruse napsal(a):
to by mě zajímalo jak by mohli ublížit plno lidí co znám i jezdecké stáje nenamáčejí a koně jsou naprosto fit :)

A třeba usmajlíkcpaný jícen, když v něm nabobtnají... Nebo hůř, když nabobtnají v žaludku, tak si asi představ, co se stane...smajlík

21.2.2013 08:46
rennie111

XXX.XXX.180.30

sandruse napsal(a):

Stačí si prečítať návod na skrmovanie ktorý je na každom vreci..
Plno ľudí čo poznáte malo a má zrejme šťastie, ja keď vidím ako dávam pol odmerky do kýblika, zalejem vodou a o 4 hodiny je kýblik plný tak by som to suché v živote koňovi nedala. Otázne je, či si tie rezky nemýlite s nejakými granulami, lebo nám napríklad vozili LaSardky a tie vyzerali veľmi podobne ako rezky od Energysu.

21.2.2013 10:39
pomeranc

XXX.XXX.188.207

sandruse napsal(a):
Já teda řízky nenamáčím je to chyba? Jinak řepný řízky moc vitamínů sami o sobě nemají jsou jen proto aby zaplnili žaludek kůň je po nich najezený já je přidávám do žrádla do mixu co si dělám sama a ten obsahuje tyto řízky vojtěžkové graule ove a ječný a kukuřičný šrot :)

Jezis to je silene.. to ze nenamacite repne peletky, tak to si fakt zahravate se zivotem kone.. Prestavte si: vemte napr. fanku techto pelet, dejte je do kyble a prilijte 4x vice vody.. za nekolik hodit prijdete a budete mit v tu chvili 3/4 tohoto kyble!! Umite si predstavit co to dela koni v zaludku???smajlík Dale nejsem sice poradce pres krmeni.. ale to co jste naordinovala svemu koni do KD.. je fakt silene.. vubec nevite co zrejme krmite a michate do sebe jablka a hrusky.. smajlík Pokud s konem nepracujete 24hodin denne.. pak to proste nechapu. Mene je nekdy vice a to plati zrovna u vas..smajlík Mela byste se podivat a mozna i obratit na www.centrumkrmiv.cz jak uz tu nekdo psal a dozvedet se vice info o krmeni koni mozna se obratit na odbornika a uvidite co vam povim, nadsen jiste nebude..
Nezlobte se na me.. ale rict jsem vam to musela smajlík hezky den.

27.2.2013 18:34
marion108

XXX.XXX.175.6

sandruse napsal(a):

Tohle je fakt šílená kombinace...smajlík
Možná by bylo vhodné si opravdu něco o krmení přečíst... Když něco krmíte, tak musíte vědět proč to krmíte a ne napatlat mu tam všechno možný...smajlík

28.2.2013 08:19
kobylka_sarinka

XXX.XXX.71.240

Já s řízkama začínám krmit až teď, ale zásadně namáčím. Za prvé mě na to upozornila paní, co mi krmení prodává, abych je minimálně 10-12hodin nechala namočené a to minimálně v poměru 1 díl řízků a tři díly vody. Mno a za druhé si to zkuste dát 1/4litru řízků a zalít to 3/4l vody, jak to nabobtná a je z toho hromada. A představte si, co to udělá koni v jícnu nebo v žaludku... Nehledě na to, kolik tekutiny ty řízky vezmou...
Já dávám 1/4 hrnku řízků, 1 hrnek vojtěžkových a hrnek slaďáku, zaliju to 2litry horké vody večer než jdu spát, ráno než jdu do práce doleju ještě cca 0,5l vody, protože přez noc směs všechnu vodu vezme. Mno a odpoledne to vezu koním.

28.2.2013 09:40
pomeranc

XXX.XXX.188.207

kobylka_sarinka napsal(a):
Já s řízkama začínám krmit až teď, ale zásadně namáčím. Za prvé mě na to upozornila paní, co mi krmení prodává, abych je minimálně 10-12hodin nechala namočené a to minimálně v poměru 1 díl řízků a tři díly vody. Mno a za druhé si to zkuste dát 1/4litru řízků a zalít to 3/4l vody, jak to nabobtná a je z toho hromada. A představte si, co to udělá koni v jícnu nebo v žaludku... Nehledě na to, kolik tekutiny ty řízky vezmou...
Já dávám 1/4 hrnku řízků, 1 hrnek vojtěžkových a hrnek slaďáku, zaliju to 2litry horké vody večer než jdu spát, ráno než jdu do práce doleju ještě cca 0,5l vody, protože přez noc směs všechnu vodu vezme. Mno a odpoledne to vezu koním.

Ja uz bych pak nedomacela, mela by to byt sucha strava.. pouze by to melo nabobtnat a rozpadnout.. kun by mel pojidat stravu suchou.."vlhkou raselinu" ne kasovitou.. aby jidlo radne prozvykal a proslinil smajlík

28.2.2013 10:08
kobylka_sarinka

XXX.XXX.71.240

Já jsem to dříve také nedomáčela, ale už mám "důchodce" a když to mají moc suché, tak to pak akorát plivou všude kolem smajlík Ona to není úplně kaše, ale ani to není úplně suché. Prostě tak nějak průměr :)smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík