Za jedno krmení 10 denni kraliček vypije 7 až 25 ml mleka - zaleži na velikosti kralika. Teoreticky samice chodí kojit 1 až 2 krat za den. Dá se krmit čerstvym kozim mlekem. Skuste použit flaštičku od Ophtalmoseptonexu - s gumovou špičkou. Najezeny kraliček vypadá jako žarovka
Take je třeba masirovat břiško - směrem k ocasku.
Mě uhynula min. rok samice od pěti třináctidennívh mladých. První den vůbec nevylezli z hnízda, až na druhý den dostali hlad. Dávala jsem už jen čistou vodu, ovesné vločky a granulky. Občas kousek tvrdého pečiva a samozřejmě kvalitní seno. Jeden malý uhynul do dvou dnů a zbylí čtyři krásně prospívali. Byli to 3 samci a jedna samice. Samci jsou už v mražáku a samice krásně vyrostla a dnes je z ní výborná matka. Držím palce, ať vám to taky vyjde.
karji
napsal(a):
Je to Vídeňský šedý
Dávejte jim po čtyřech až 5 hodinách.Jak budou větší( mám doma 4 týdenní )vypijí i 20 ml na ex.Dávám jim to rovnou ze stříkačky.Klasické polotučné krabicové mlého zahuštěné Bebou( po zár.lhůtě)
Zatím jsou ušouni O.K.
Musím podotknout, že jsem je dal k adoptivní matce.Takže si určitě cucnou i u ní.
Krmím granule a oves.vločky.Docela mě trápí, že si na nich pochutnává i samice.
Přece jen je to pro ty drobečky.Cena vloček je
Přeji Vám co největší úspěch.Pokud chodíte do práce je to s tím přikrmováním dost těžké...
borax
napsal(a):
Dávejte jim po čtyřech až 5 hodinách.Jak budou větší( mám doma 4 týdenní )vypijí i 20 ml na ex.Dávám jim to rovnou ze stříkačky.Klasické polotučné krabicové mlého zahuštěné Bebou( po zár.lhůtě)
Zatím jsou ušouni O.K.
Musím podotknout, že jsem je dal k adoptivní matce.Takže si určitě cucnou i u ní.
Přeji Vám co největší úspěch.Pokud chodíte do práce je to s tím přikrmováním dost těžké...
Děkuji moc za odpovědi. Dám vědět jak pokračujeme.
karji
napsal(a):
Dobrý večer tak králíčci pořád žijí všichni.A Jedí jen ráno a pozdě večer. jinak mléko vyplivují. O jiné jídlo nejeví zájem. Uvidíme zítra. Náhradní matku jsem nesehnala.
Musíte být neodbytná a na stříkačku je naučit.
Jinak je s nimi konec.
Měl jsem to doma taky tak a všichni to po jednom, dvou dnech pochopili.
Mléko dávejte teplé!!
Také jsem teď piplala jednoho prcka - sříkačka a nekompromisně. Aby byla příjemnější do tlamičky, je dobré natáhnout na sříkačku gumku z cykloventilku. Dá se to koupit v prodejně cyklo, asi 2Ocm kousek vyjde na pár kaček. Dudlík pro ušáky nekoupíte a tohle je docela dobrá alternativa. Pro zahřátí měl pelíšek z králičí kožešiny a jak si tam hověl.
Jako v noře. Přeji Vám hodně štěstí a trpělivosti.
karji
napsal(a):
Dnes mi uhynula samice. Mám doma 6 desetidenních králíčků. Přivezla jsem kočičí mléko z veteriny. Jak často krmit. Na internetu je spousty rozdílných názorů. Poraďte. Děkuji předem
to se mi taky stalo a mladé ještě nepřijímali potravu.Koupil jsem sunar a dával jsem jim třikrát denně kolik vypili.Do malé injekční stříkačky jsem dol sunar a pomalilinku jsem jim stříkal do tlamičky dával jsem jim třikrát deně a ze začátku si dali půl malé stříkačky po několika dnech celou a potom i dvě.Jakmile začali přijímat tuhou potravu tak jsem přikrmoval jen jednou a po sléze jsem je již nepřikrmoval.Ze sedmi jsem vychoval šest.
karji
napsal(a):
Dnes se do rána nafoukl další králíček. Žije ale hrozně mu škrundá v bříšku. Masíruji mu ho ale nevidím to moc růžově. Co dělám špatně. Mají ovesné vločky,granule a seno. K tomu je třikrát denně krmím mlékem. Ach jo.
Z 11ks čtrnáctidenních králíků mi zbyly 4ks a to ještě jeden vypadá na úhyn.
Špatně neděláte nic.Chybí jim mateřské mléko ve kterém jsou obsaženy protilátky.....
Krmil jsem a krmím stejně jako vy!
borax
napsal(a):
Z 11ks čtrnáctidenních králíků mi zbyly 4ks a to ještě jeden vypadá na úhyn.
Špatně neděláte nic.Chybí jim mateřské mléko ve kterém jsou obsaženy protilátky.....
Krmil jsem a krmím stejně jako vy!
Ty látky co potřebují jsou v sunaru.Kdyby mě tak někdo poslouchal!Proč jsou miminka v pohodě,odpovím si sám,protože jsou přikrmováni sunarem!
karji
napsal(a):
To mléko pro koťátka mi dál veterinář. Od středy krmim sunarem pro nejmenší. Tak nevím jestli jsem neměla zůstat na kočičím mléku. Zůstali mi dva králíčci. Už sami jedí. Granulky, vločky a seno. Tak snad vydrží.
Mléko šelem je nejpodobnější tomu králičímu, proto vám ho veterinář dal - správně. V mléce kravském či kozím je méně tuku a více laktozy - to způsobuje problémy. Králičí mléko je díky tučnosti natolik vydatné, že mláďata mohou být krmena jednou denně. Udělala jste hold chybu.
venca21
napsal(a):
to se mi taky stalo a mladé ještě nepřijímali potravu.Koupil jsem sunar a dával jsem jim třikrát denně kolik vypili.Do malé injekční stříkačky jsem dol sunar a pomalilinku jsem jim stříkal do tlamičky dával jsem jim třikrát deně a ze začátku si dali půl malé stříkačky po několika dnech celou a potom i dvě.Jakmile začali přijímat tuhou potravu tak jsem přikrmoval jen jednou a po sléze jsem je již nepřikrmoval.Ze sedmi jsem vychoval šest.
Včera mi zemřela zakrslá samice asi na parézu kojící samice. Zůstalo 6kusů 28denních králíčat. Asi umí trochu jíst, ale raději jim podle Vašich instrukcí dávám Sunar - poprvé jsem je cpala násilím - každému 2x1ml. Podruhé se někteří už nebránili. Doufám, že začnou spolupracovat. Seno a ovesné vločky asi neubývají - jak dlouho mám přikrmovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

usaci
napsal(a):
Včera mi zemřela zakrslá samice asi na parézu kojící samice. Zůstalo 6kusů 28denních králíčat. Asi umí trochu jíst, ale raději jim podle Vašich instrukcí dávám Sunar - poprvé jsem je cpala násilím - každému 2x1ml. Podruhé se někteří už nebránili. Doufám, že začnou spolupracovat. Seno a ovesné vločky asi neubývají - jak dlouho mám přikrmovat?
Zvířata neumírají,ale hynou nebo pojdou.Nejsou to lidi.
Samice mi posla kdyz mladym bylo 11 dni . Krmila jsem polotucne mleko plus smetanu v pomeru 5:1 . Zezacatku pit nehcteli stezi jsem na jedno krmeni do nich dostala 1-2 ml. Krmila jsem trikrat dene . Kolem patnacteho dne vypili na jedno krmeni 5-10 ml kazdy jinak. Dnes je jim 21 dni a piji sami z misky, vodu z napajecky a granulky. :) Dulezite je masirovat brisko .Preji uspech v odchovu :)
langoska.32
napsal(a):
Také jsem teď piplala jednoho prcka - sříkačka a nekompromisně. Aby byla příjemnější do tlamičky, je dobré natáhnout na sříkačku gumku z cykloventilku. Dá se to koupit v prodejně cyklo, asi 2Ocm kousek vyjde na pár kaček. Dudlík pro ušáky nekoupíte a tohle je docela dobrá alternativa. Pro zahřátí měl pelíšek z králičí kožešiny a jak si tam hověl.
Jako v noře. Přeji Vám hodně štěstí a trpělivosti.
Sehnala jsem báječné savičky (i s lahvičkou) ve Zverimexu Sirius. Nasadila jsem ji na injekční stříkačku (ptotože tam jsou značeny ml) a jsem VELICE spokojená.Jedno králíče zůstalo přicuclé a nechtělo ji pustit, i když nepilo a tvářilo se spokojeně.....
Ubyly také ovesné vločky, tak teď už jen nesmí onemocnět.
MarkétaH18

XXX.XXX.55.155
Nedávno mi také uhynula samice, zbylo po ní 7 14 denních mláďat. Všechny jsem je odchovala na kočičím mléce. Nejdřív jsem je krmila jen odpoledne a v noci, později už i 4x denně. V 5ti měsících jsem je všechny prodala do chovu, protože byly tak ochočení, že jsem neměla to srdce je zabít. Včera mi uhynula zase samice. Zbylo po ní 9 tridennich. Opět krmíme mlékem pro koťata jen v noci. Moc se k tomu nemají, ale zatím žijí. Snad se mi podaří je zase vypiplat. Přeji všem hodně štěstí. Není to lehké ale jde to ;).

Lepší než se připravovat na odchov osiřelých mláďat je zajistit kvalitní výživu samice v době březosti a v době kojení.
napsal(a):
Lepší než se připravovat na odchov osiřelých mláďat je zajistit kvalitní výživu samice v době březosti a v době kojení.
Samici opečovávám jak můžu, ale je lepší mít doma pro jistotu něco. Nikdy člověk neví co se může stát. Proto mám taky vždycky v záloze sunar. CO kdyby náhodou.
verka1
napsal(a):
Za tu praci to nestoji. Pokud neni ve stejnym case jina samice, tak zabit. To uz tak chodi.
Zdravím Vás a čo tak darovať niekomu osirelé mláďatá ? niekomu napr kto má viac samíc s mladými a rozloží ich ? Keď som doniesol z francúzska jednodenné mláďatá tie ktoré som mal pod mojimi samicami som porozdával chovateľom, Samica chovateľa s nickom Metro odchovala vtedy asi 17 králikov:) Je škoda zabiť zdravé králiky.
tadeko

XXX.XXX.92.49
Važne 25 ml za den ?
Roman836

XXX.XXX.174.67
Zdravím, jsem začínající chovatel. Uhynutí samice je vážně tak častý problém? Po tom, co tu mnozí píšou se toho začínám trochu bát.
Roman836

XXX.XXX.174.67
borax
napsal(a):
Pareza kojících samic je normální věc a stává se.
Třeba při časté březosti a při tom špatné skladbě krmiva.
Co přesně je častá březost? Třeba třikrát do roka? Nebo i více?
borax
napsal(a):
Zatím jsou ušouni O.K.
S těmi vločkami to mám jednodušší v tom, že máme koně a kvůli nim mačkač na obilí, takže nahý oves proženu mačkačem a ušáčci mají ovesné vločky :). Zkuste sehnat někoho, kdo byl by ochotný Vám oves namačkat.
malikonia
napsal(a):
S těmi vločkami to mám jednodušší v tom, že máme koně a kvůli nim mačkač na obilí, takže nahý oves proženu mačkačem a ušáčci mají ovesné vločky :). Zkuste sehnat někoho, kdo byl by ochotný Vám oves namačkat.
Mno, tak on mačkaný oves není totéž co ovesné vločky, ale to není podstatné

Paréza může postihnout i samici s jedním vrhem za rok.Chybou v krmení, chybějícími minerály a vitamíny, ale i při špatném využívání minerálů a vitamínů samicí.
Břetislav

XXX.XXX.70.9
Dobrý den. Jak je to tedy s tím krmením? Samice králík zakrslý, máme teď 5 kralicat ze 6 cca 6 dennich. Matka se nestará je agresivní. Na jiném fóru poradili aby byla matka v klidu ale pochybuju že se ó ne zase začne starat po tom co je už několik dní krmíme. Králíčci jsou v pořádku jsou aktivní a vždy po krmení spokojeně usnou. Snažím se dávat minimálně 7ml směsi že smetany(12%), Tatra smetany a kočičího mléka zředěného s bio kravkym mlékem a vodou. Vše za tepla. Dnes nám bohužel jeden umřel. Chci se zeptat na nějaké rady či postřehy. Mám v plánu koupit zítra Sunar co jsem se tu docetl. Děkuji všem za rady, moc mi na nich záleží, nejsou ani na jídlo ani na prodej prostě chci aby to přežili.
Jak se o ně má starat ?!
Pročíst !
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=rozmnozovani.
Břetislav

XXX.XXX.90.10
rapotacka11
napsal(a):
Jak se o ně má starat ?!
Pročíst !
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=rozmnozovani.
Tohle jsem četl ale co mám dělat pokud je agresivní a moc se k nim nemá?

Nedá mi to, zeptám se. Viděl jste někdy, jak se králice chová k mladým? Zkuste poprosit nějakého chovatele v okolí, ať vás nechá podívat. Králice si mláďat zdánlivě prakticky nevšímá, to je normální. Je také klidně možný, že vaše králice má špatné mateřské instinkty a k chovu se zkrátka nehodí a nemá cenu to zkoušet, prostě ji nepřipouštějte.
Břetislav
napsal(a):
Tohle jsem četl ale co mám dělat pokud je agresivní a moc se k nim nemá?
Vona sek nim prostě nemá?
Vem si z ní příklad !
Nebo chceš oddělat i druhej vrh ?!
Nech je na pokoji, jen JI POŘÁDNĚ krm a napájej.
Nech ji ty "bystroni" v klidu, nenervuj ji !
Nelez k nim !
Čemu tady nerozumíš ?!
Králičice kojí svá mláďata ze začátku jednou denně,
většinou v noci, nenápadně.
Kojení trvá od 2 do 5 minut maximálně a po zbytek dne je mimo hnízdo.
Jak jsi četl článek ?!

Jinak, poradit, jak odchovat takhle malá mláďata, jako máte doma vy, je hodně těžké, podle mého názoru nemáte šanci. Králík není kotě nebo štěně, jeho úspěšný odchov je složitější a jen málokdy úspěšný. Pokud se o ně samice nestará, tak je zkrátka zabte, ušetříte trápení sobě i jim. Jestli chcete králíky dál rozmnožovat, kontaktujte někoho, kdo vám v reálu ukáže co a jak, Ale, na druhou stranu, proč je vlastně chcete množit? Většina zdejších přispěvatelů je chová na maso nebo výstavy a zabít přebytky, pro nás není problém, vy je zjevně máte jako mazlíky a co budete dělat s mnoha králíky, které se vám třeba podaří odchovat? Nedělejte si žádné iluze že taková zvířata zkončí dobře, věnujete je nějakému děcku, za chvíli ho králík omrzí a zkončí ve sklepě nebo na balkoně v prosrané kleci s trochou plesnivého sena. Zrovna včera mi jednoho takového chudáka i z klecí vnutil známý. Radši si užívejte vaše mazlíky a samce dejte vykastrovat, ať máte klid, dřív než samici znovu přiskočí.
Břetislav

XXX.XXX.208.121
rapotacka11
napsal(a):
- jak odchovat takhle malá mláďata, jako máte doma vy, je hodně těžké
"""""""""""""""""
Možná by stačilo nechat to na matce...
Mám opravdu rád tyhle arogantní lidi kteří něčemu rozumí a užívají si to že ti druzí ne. Jasně, zítra zajdu s kralicí na pivo a vysvětlím jí to aby se začala zase starat, že jí v 2+kk nebudu rušit a že vlastně jsem se jejích mládat nedotkl... Myslel jsem že je tohle serioznější web ale až na dvě tři odpovědi jsem se nic nedozvěděl.Jen chytré připomínky ala nedělej to blbe když tomu nerozumíš atd.. Ano, nerozumím tomu, stalo se to náhodou a nejsem tip člověka co by mu byli živí tvorové ukradení přesto že jsou slepí a je jim pár dní. Neprosil jsem se o zázrak, jen o pár rad které můžu použít a třeba to díky ním vyjde. Nic víc. Vím že na to nemám podmínky, vím že je to všechno špatně ale chtěl jsem se jen pokusit zachránit pár živých stvoření... Takže si prosím tyhle rady strčte vítekam pane či paní arogantní a žijte dál svůj život bez internetového ponižování druhých. Může se vám taky stát že budete příště potřebovat poradit přes internet třeba vy a nepřeju vám aby jste narazil/a na takového inteligenta jako jste vy. Hezký den.
Máte pravdu.
Omlouvám se.
Ale základem úspěchu je
klid po porodu
a výživa matky.
Jiná rada prostě není.
Osvědčily se mi (krom jiného) ovesné vločky.
Králice se nechová jako kočka nebo fena
při péči o mladé."Staví se u nich"
jen na nejnutnější okamžik.
Bojí se o ně a tak je agresivní.
Zaječice krmí podobně.
Mláďata zajíců se rodí už plně vyvinutá, vidí, slyší a mají zoubky.
Samice je krmí pouze jednou denně.
Mládě zajíce prvních deset dní nevydává pach, sedí na místě a nereaguje na okolí, což je pro něj nejlepší ochrana před predátory.
rapotacka11
napsal(a):
- jak odchovat takhle malá mláďata, jako máte doma vy, je hodně těžké
"""""""""""""""""
Možná by stačilo nechat to na matce...
Teď už těžko, když jí je sebrali Jinak naprosto souhlasím. Buď se samice stará a nebo ne, takovou buď z chovu vyřadit a nebo - je-li to mazlíček - prostě nepřipouštět.
Přišli o jeden vrh, protože se "samice nestarala", teď se to opakuje... Nikdo neví, proč se nestará, může to být opravdu "špatná matka od přírody", ale po x letech chovu si troufám tvrdit, že takových je opravdu mizivé %. Mnohem větší katastrofou je chovatel, který samici nenechá v klidu, neustále očumuje, osahává králíčata (proti jednorázové kontrole nic nemám) a další a další...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
xchipsy
napsal(a):
Teď už těžko, když jí je sebrali Jinak naprosto souhlasím. Buď se samice stará a nebo ne, takovou buď z chovu vyřadit a nebo - je-li to mazlíček - prostě nepřipouštět.
Přišli o jeden vrh, protože se "samice nestarala", teď se to opakuje... Nikdo neví, proč se nestará, může to být opravdu "špatná matka od přírody", ale po x letech chovu si troufám tvrdit, že takových je opravdu mizivé %. Mnohem větší katastrofou je chovatel, který samici nenechá v klidu, neustále očumuje, osahává králíčata (proti jednorázové kontrole nic nemám) a další a další...
Břetislav

XXX.XXX.208.241
Taky se bohužel bojím jestli to není naše chyba ale to už nezjistíme. Jistě ža tuto vzniklou situaci můžu sám a teď už vím 100% že pokud malý přežijou nebo ne tak jdeme na kastraci a už se to nebude opakovat. Dnes jsem telefonoval s jednou paní co tu ve starších vláknech nechala i číslo a poradil se s ní. Krmíme směsí sušeného kočičího mléka a přidáváme smetanu 12% a tatru. Králíčci normálně jedí a při šikovné manipulaci s lahvičkou sajou po celou dobu krmení sami. Ráno se snažím do nich nacpat 10ml a každé tři hodiny dáváme svačinu v podobě 2-7ml, víc ani nchtějí. Snažíme se co můžeme, bříška masírujeme, vždy nás počurají. Jsou aktivní, jeden z nich je už docela macek na to že mu je týden. Je mi jasné že nemáte rádi lidi jako jsem já co tomu nerozumí a serou se s prominutím do toho ale snažím se je co nejlépe vyřešit vzniklou situaci a proto hledám rady. Na českém internetu jsem toho moc nenašel, hledám každou noc nějaké informace které by nám mohli pomoct. Ohledně samice, myslíte že je třeba dobrý nápad zkusit je položit zpět na místo porodu a nechat ji volně přes noc ? Bojím se aby s nima něco neudělala. Děkuju moc za vaše drahocenné několikaleté rady a za váš čas.. Omlouvám se i ja že jsem byl hrubý ale jsme toho s přítelkyní vyřízení a snažíme se jak to jde..
Břetislav

XXX.XXX.208.241
Vzhledem k tomu že je krmí jen v noci co jsem se dočetl tak máme je tam dát jen v noci nebo už klidně teď? Celou noc můžu hlídat tiše nebo spát v obýváku, mě je to jedno.
Břetislav

XXX.XXX.208.241
Díky zkusíme to. Ten největší má 110g, nejmenší okolo 55g. Jak řikám zatím vypadají dobře. Budu informovat, třeba se to bude někomu hodit pozdějí. Držte palce!
Otázkou je, jestli má samice vůbec mléko... Někdo to dělá i tak, že dá králíčky na "jednu hromadu" a samici prostě nad tímto "hnízdem" přidrží, aby se malí napili... Ale to lze se samicí hodnou a klidnou, ne s raplem
Pokud samice není agresivní na mláďata (psal jste jen, že je agresivní - ale pokud jen vůči vám, tak to bývá při mladých normální!), tak jí je zkuste vrátit a uvidíte, jestli budou mít plná bříška... Pokud ano, pak se o ně stará, pokud ne, budete je tedy muset zkusit dochovat sami...
Břetislav

XXX.XXX.208.241
Ještě se chci zeptat, jak začnou vidět, mám prý ihned dám ovesné vločky aby si je alespoň očuchali a třeba jen okusovali. Koupím tedy klec do které je dám. Co zvolit jako podestýlku? V jakém dni už budeme mít tak skoro vyhráno? 3 týden?
Vyhráno nemá člověk nikdy... Když přežijí období "mléčné výživy", další komplikace můžou nastat při přechodu na "normální" stravu... A další zase později a pak kdykoli...
Ovesné vločky určitě dejte, když se začnou králíčci pohybovat mimo "hnízdo". Dobré jsou i mléčné granule, např. Bodit Tachov (koupíte u nich a nebo i v některých eshopech)
Jako podestýlka je nejlepší seno a sláma.
Břetislav

XXX.XXX.208.241
Jinak jsme zkusili to co jste poradila a to přidržet samici nad kralíčaty a bez úspěchu.Ti se sice přisáli ale nedostali z ní nic, pořád sebou mrskali a když chytli cecík tak zase zkusili jinde.. Nemá tedy mléko.. Zkusíme jí zařídit víc klidu a pokusíme se zase za 2 dny.. :(.
Nerozumím.
Jsou nebo budou pohromadě s mámou ?
Postupně okoukají a ochutnávají to co matka.
Čím vlastně krmíte ?
Proč přidržovat - nervovat samici ?
Budou li pohromadě = bude li to možné
může se jí SNAD ještě mléko vytvořit.
P Ř Í R O D A je mocná
Jakou klec ? 120 x 60 ?
Furt to nechápu ?(dospělí lidi? )
Prostě nebude li je napadat, nechte je u mámy.
Event. je přikrmte, SNAD se mléko vytvoří.
Na Králíci.cz
najde téměř vše, nemáte li knížku...
Břetislav
napsal(a):
Díky zkusíme to. Ten největší má 110g, nejmenší okolo 55g. Jak řikám zatím vypadají dobře. Budu informovat, třeba se to bude někomu hodit pozdějí. Držte palce!
Podle fotek kraličata vypadají velice dobře a jestli se samice na ně vykašlala až kolem dne tak to není samo sebou. Do te doby se strala dobře, takže mateřsky pud tam je.Spíše vidím problem u vas, mate přehnanou starost a to se u kraliku nevyplací. Přesně, samice bude krmit 1 až 2x za den a Vy si ani nevšimnete. Cím více ji do toho zasahujete, protože si myslíte že se o ně nestara, tím to bude horší.
Víše vam to napsala paní Hexa. Krmte dobře samici a možna to bude dobre a hlavně je tam dejte zpět.
Agresivní samice se sise objevuji i u mne a jsou to ty nejlepší matky. Je to normalní chovaní některych samic, prostě si je braní to je vše.
Jestli samice bude ve stresu tak to mleko strati dvakrat rychleji a už je nezachranite.
Přidržovat samici, Vystavujete ji stresu. Sama dobře ví co ma dělat a kdy krmit.
Břetislav

XXX.XXX.208.3
Díky moc za váš čas a ochotu. Malý jsou po večeři, jak jsem psal největší má 110g už. Ještě nevidí ale snad je to otázka času. Jsou v prepřavce kterou máme pro cestu k veterináři, matka tak nemá přístup. Dnes chci zkusit to co jste poradili a to vrátit je na místo zpět. Krmíme směsí sušeného kočičího mléka smetany 12% a tatry. Samce necháme v kleci a ji necháme volně běhat po bytě aby měla klid. Jsem připraven celou noc hlídat kdyby se něco pokazilo. Myslíte že je ještě možné že se samice chytí? Dáváme jí seno, granulky z petcentra a občas nějakou zeleninu, například rajčata a mrkev miluje. Je od začátku plachá, nikdy se moc nenechá pohladit natož pochovat, samec je uplný opak. Je pravda že po tomto druhém vrhu se uklidnila trochu a občas se nechá pohladit.. Myslíte že je šance že se ještě chytí pokud je vrátím a bude vše jak má?
To nikdo neví. Prostě to zkuste a uvidíte. Ráno poznáte, jestli je nakrmila - budou mít plná bříška a chrnět v jednom chumlu. Pokud budou "splasklá" a rozlezlá, pak budou hladová a budete vědět, že na ně samice kašle. Osobně se spíš obávám toho, že samice už nebude mít mléko.. No zkuste a uvidíte. Jinak to nezjistíte
Břetislav

XXX.XXX.208.3
Mockrát děkuju, už jsou nakrmení a spí v novém pelišku na stejném místě jako bylo hnízdo.. Samice už jednou čuchala ale hend zase utekla. No uvidíme, v 8 ráno je kdyžtak hned nakrmím.
Břetislav

XXX.XXX.208.3
Tak v noci bez úspěchu, ani jednou k nim nedošla, spíš se starala o klec kde byl samec a o jiné věci. Musím se ale přiznat že ten klid ji asi prospěl, nikdy jsem ji neviděl tak milou, sama za mnou chodila, dokonce mě párkrát olízala, sama po mě lezla a žužlala mi tričko, nechávala se hladit i pochovat. Neuvěřitelné. Každopádně mláďata nic. Ráno jsem je tedy zase nakrmil, jedí krásně, ty dva největší snědí i 50ml denně! Samice kolikrát sama přišla a očuchávala je tak jsem je nechal o samotě mimo falešné hnízdo a nic. Nechala je aby přišli k ní, byla uplně v klidu ale jak se jeden pokusil přisát utekla. Takže pravděpodobně už nemá mléko. Chtěl bych vám všem poděkovat za rady, jste skvělí že pomáháte. Včera jsem odvolal tři chovné stanice v Praze a ani jedna prý nemá náhradní matku i když jsem nabídl peníze.. Budu vás informovat o dalším postupu a jak to s nimi vypadá.Držte nám palce.
Břetislav

XXX.XXX.208.3
Břetislav

XXX.XXX.3.0
Dobrý den. Tak ten nejmenší nám bohužel v noci umřel. Dalo se to čekat, byl fakt malej, vážil jen něco přes 60g. Za to ten největší už vidí, má se čile k životu a zkoumá zlehka okolí. U těch ostatních je podle víček zrak už jen otázkou času. Objednal jsem jim střední klec pro začátek aby mohli okusovat vločky a trochu zlepšovat chůzi a běh a smejdit po trochu větším prostoru. Chci se jen zeptat co mam zvolit jako podestýlku. Někdo tu radil seno/slámu ale to se mi moc nezdá pro takhle malá kralicata. Pokud to tak opravdu je, stačí seno krmné? Nemám k jinému pro než právě k tomu v petcenter. A je ještě co bych jim měl do klece dat? Děkuju za odpovědi.
Břetislav
napsal(a):
Dobrý den. Tak ten nejmenší nám bohužel v noci umřel. Dalo se to čekat, byl fakt malej, vážil jen něco přes 60g. Za to ten největší už vidí, má se čile k životu a zkoumá zlehka okolí. U těch ostatních je podle víček zrak už jen otázkou času. Objednal jsem jim střední klec pro začátek aby mohli okusovat vločky a trochu zlepšovat chůzi a běh a smejdit po trochu větším prostoru. Chci se jen zeptat co mam zvolit jako podestýlku. Někdo tu radil seno/slámu ale to se mi moc nezdá pro takhle malá kralicata. Pokud to tak opravdu je, stačí seno krmné? Nemám k jinému pro než právě k tomu v petcenter. A je ještě co bych jim měl do klece dat? Děkuju za odpovědi.
Kobereček.
Co to je STŘEDNÍ klec ?
Proč střední?
I velká je malá.
Břetislav

XXX.XXX.3.0
No co jsem koukal tady tak je všichni měli v takové velikosti. Vezmu velkou tedy. Koberec? Omlouvám se že se ptám jako blbec ale jaký a kde ho sehnat?
Břetislav

XXX.XXX.109.1
Ok. Děkuju. Dále jim nějaký pelíšek nebo domeček aby se měli kde schumlat k sobě nebo už nepotřebují a lehnou si sami spolu? Ještě dám nízkou misticku s vločkami a s vodou. Zapomněl jsem na něco?
Seno + sláma.
Pelíšek ? Snad.
Já jsem je měla ve dvoukotcové - propojené králíkárně.
Jedna dvířka (polovina králíkárny) byla zakrytá.
Měli tam hnízdo a hodně nastláno.
Začínala jsem taky "patláním" v klecích...
Asi jsem měla štěstí ?
Než jsem se do toho dala, četla jsem kde co, od časopisů
po knížky.
Nikdy mi nic nepošlo.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.
Břetislav

XXX.XXX.109.1
Myslíte že zvládnou napáječku už takhle malý?
Břetislav
napsal(a):
Ok. Děkuju. Dále jim nějaký pelíšek nebo domeček aby se měli kde schumlat k sobě nebo už nepotřebují a lehnou si sami spolu? Ještě dám nízkou misticku s vločkami a s vodou. Zapomněl jsem na něco?
Na koberec se vykašlete, nebo ho budete co chvíli měnit? Bude se do něj vsakovat moč, rozšlapávat po něm bobky, bude to smrdět, bude to vlhké. Seno vyhodíte a dáte nové raz dva. Navíc ho mohou králíčci začít uždibovat. Koberec těžko.
Břetislav

XXX.XXX.107.2
Tak není problém koupit dvě a obden to prát. Ale to seno zní asi logičtěji. Díky..
Břetislav

XXX.XXX.208.168
Zdravím. Tak králíčci už vidí všichni a mají se čile k životu. Už ukusují vločky i seno. Zítra dostanou svojí první klec tak doufám že bude vše v pořádku. Jinak králice na ně včera několikrát zaútočila když byli spolu.Zítra zvážím a nafotím. Máme za sebou 11 dní a snad jsme z nejhoršího venku.
Břetislav

XXX.XXX.208.109
Tak zdravím. Ten druhý menší umřel hned den poté co začal vidět. Dalo se to ale čekat. Takže máme doma 3 krasavce. Jsou akční víc než dost. Z klece už vyskočí v pohodě sami. Krmíme je stále stejnou směsí kočičího mléka a dvou druhů smetany, jedí vločky a ukusují granulky pro nejmenší a seno. Je jím 18 dní a jsou na tom skvěle. Mimochodem matka na ně stále útočí, otec je salamista, jemu nevadí. Děkuju ještě jednou všem co pomohli či poradili. Kdyby se náhodou někdo dostal do stejné situace tak napište darkslay182@gmail.com a rád poradím.
Seno jako podložka ne, nesaje.Lepší ječná sláma, je pěkně měkounká. Když se tak o ně staráte, zajděte někam, kde mají koně (třeba), ať vám dají uleželé seno (seno se nesmí krmit hned, mělo by 7 týdnů odpočívat). To seno, co se prodává v Zoocentrech se mi moc nelíbí, kdoví, co do něj rozřežou a seno je pro klálíka základ, ať mají dobrý start.
jardagin
napsal(a):
A to mate z vlastí zkušenosti a nebo jste to někde vyčetla? Podobnych kecu je plny intenet.
Je mi jasne, že napíšete, že vlastní zkušenost.
Nevím o co vám jde, že se do mě navážíte Představte si, že je to vlastní zkušenost, jako fakt nemám doma tři králíky a zlatou rybičku, za víc jak deset let celkem poznám, jaká která sláma je, jelikož ji krom králíků ve velké míře používám pro koně, prasata a kozy. Když jsme jeden rok udělali slámu po ječmeni, byla to katastrofa, když jsem kydala u prasat, močka mi tekla z lopaty Už nikdy víc! Ovesná je perfektní, ale oves u nás nikdo nedělá a nebudu jezdit kupovat balíky přes půl republiky, když si můžeme na vlastním udělat kvalitní pšeničnou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.181
Za mňa = Jedine ovsená, ta je Výborná, ujde aj pšeničná. U nás sa hovorí, že jačmeň sa seje na poli len preto aby aj myši mali čo žrať a nešli do dvora
Tak zrovna včera jsem kydala naše králíky. Tak jsem si ječmenou slámu, náš vlastní produkt, znovu prohlédla. Tenhle rok mi přijde taková hrubší, ale asi tím, že u nás (Morava) je raritní rok. Urodiilo se víc ječmene než pšenice. Jinak, manžel chová králíky od 15 let, tehdy ve výstavní kvalitě, nyní jen léta víceméně vlastní směsku (plus mínus 15 kusů). Musím říct, že mi máme s ječnou slámou jen ty nejlepší zkušenosti, dáváme i pod králice s mladými. Pro koně jsme, když jsem ještě byla doma a mněli i 15 kusů, museli brát co šlo, ale stejně nejlepší byly piliny.
Anairda

XXX.XXX.11.49
Umřela nám samička při porodu, její králíčata se snažíme odchovat. Králíčata jsou stará 5 dnů, bohužel nám dnes jedno králíče zemřelo ( to nejmenší ). Včera večer normálně bumbalo, jediné co bylo zvláštní, bylo, že kadil taková divná zelená zrníčka, jestli to není nějaká nemoc, nebo jestli je to normální. Bojím se, aby mi neumřeli všechna. Pokud je to nějaká ta nemoc, tak mi prosím poraďte co mám dělat.
Adriana Navrátilová 11 let.
Jak byla samička stará ?
Začněte krmit mlékem pro koťata - lahvičkou.
Není to jednoduché.
Nebo sehnat někoho, kdo má mladé a zkusit je
podložit k cizí matce, jestli je přijme.
Tady je malý návod.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/2146/zkusenosti-s-umelym-odchovem-mladat-zajice-polniho/.
Anairda

XXX.XXX.11.49
Děkuji za odpověď, samička nebyla stará ani rok. V králíkárně byla se svým bratrem, bohužel se spářili dřív, než jsme je od sebe dali pryč. Ještě se chci zeptat, jestli mám vyměnit krabici, jestli to mládě bylo nemocné, tak by to možná mohlo být lepší. Nebo je to jedno?
Anairda

XXX.XXX.11.49
Ještě jsem zapoměla dodat, že je krmíme kravským mlékem (opravdu kravským mlékem, přímo od krav, ze statku) smíchaným se smetanou v injekční stříkačce. Masírujeme jim bříško teplou plínou a vypadá to, že zácpou netrpí. Vypijí mi minimálně jednu stříkačku, normálně vypijí tak tři. Semnou se tolik neperou, s mojí maminkou trochu víc
Dobry den, ja jsem prisla o samici a malym bylo 12 dni. Celé hnizdo jsem donesla domu a zacala jsem krmit mlékem (jako Tatra) strikackou. Vserchna mlad'ata sama od sebe cucala jak diva. No ale presto to zacalo chcipat, jeden po druhym. Topili jsme v mistnosti i pres nocc, vstavala jsem k nim. Casto se pise ze mladata piji 1 az 2x denne ale ja davala vzdy kdyz z hnizda zacali skakat. A to bylo cca tak kazdou druhou hodinu. Kdyz mlade melo dost, proste strikacku odmitlo. Ale kdyz zustalo jediné, vedela jsem ze ho musim zahrivat ja. A od té doby chodim z kulichem na brise a v nem kralicka. Beru ho vsude ssebou, - autem, do mesta, na navstevy, da se s tim bremenem i pracovat, jen si davam pozor na kralika. Ted ma 4 tydny, poustim ho vybehat, ochutnava seno, zeleninu a kdyz uz ma dost, dozaduje se ke mne. Tak ho chovam jako klokana, myslim si ze ostatni tedy asi uhynuli chladem. V noci spi se mnou, nekdy mne budil kazdou hodinu, nekdy kazdé dve a teprve ted' dve noci mne vzbudi jen jednou.Zacina odmitat mléko a to dneska. Zijeme ve starém baraku kde je chladno tak se ho bojim nechat v nejaké krabici ikdybych ji nevim jak vystlala. Tak mi drzte palce at toho kralika vychovam do dospelosti, jestli se mi to podari, na pekac urcite nepujde. A na zavolani prihopka. Kdyby mel nekdo pro mne radu jak muj postup vylepsit, budu rada, taky nemam valné znalosti s chovem kraliu.
Tak se přidám, samice od 14 mladých uhynula po týdnu. Malé jsem přenesla domů ke kamnům. Dávala jsem mléko pro koťata kolik vypily. Pak masírovala bříška aby se vyprázdnila. Také mě odcházely jedno po druhém. Zůstaly 3. Už samy žraly a já je pouštěla na dvůr proběhnout. byly úplně ochočené, tak jsem neměla strach z útěku. Bohužel jsem o 2 přišla-myslím že to byl sousedovic kocour co je chytil. Dnes mám to jedno jediné Mimino. Je to samička a už měla 2x mladé. Je úžasná. Přes léto ji nechám pobíhat venku, ale je to potvora a všude po dvoře hloubí jámy a když už tuší, že ji chci dát zpátky do kotce tak se schovává.Momentálně je opět březí. je to můj největší králičí miláček. Vlastnoručně odkojený a vím že u nás dožije.