Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2013 14:41
flopsi

XXX.XXX.185.73

Zdravím! Ráda bych si koupila andulku - výstavní, se kterou bych mohla pochopitelně na výstavy. Jsem v tomto začátečník, takže, prosím, žádné negativní komentáře, každý nějak začíná. :) Měla by to být samička, jelikož mám doma už jeden pár a jednoho samotného anduláka, který by určitě taky rád partnerku. :) Takže zde jsou mé dotazy:
- jak poznám, že chovatelem nabízená andulka je opravdu výstavní? U psů je to potvrzené papírama, ale netuším jak u andulek. :)
- Co se na výstavách požaduje? ( Kromě výstavní andulky.)

- Mnoho chovatelů výstavních andulek je mimo jihomoravský kraj, takže kdyby tu byl chovatel z jihomoravského kraje, nejlépe v okolí Blanska, budu velice ráda, když se sem ozve. :)
- Uvítám také chovatele ručně dokrmených andulek. ;)

Děkuji za odpovědi.

chiqito

3.11.2013 15:17
chiqito

XXX.XXX.237.194

Nejsem chovatelka, alespoň ne "hejna" andul, i tak po tom, co o chovatelství výstavných andul vím, se v duchu ptám: je tento dotaz fakt reálný? Obávám se, že Vám více lidí řekne, že budete muset začít asi ne složením páru "obyčejný" sameček a výstavní samička (jestli tomu dobře rozumím) a doufat, že v potomstvu se podaří malý zázrak... Osobně bych začala studiem přečtením diskuzí:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1407853/obycejne-andulky-vs-vystavni
a stránky:
http://www.frmatusuvystavniandulky.websnadno.cz/
a pak vše dostupné o výstavních andulkách na internetu (i třeba anglicky psaných stránek - googlojte kombinace exhibition/show +budgerigar /budgie).

pak najít kontakt na zkušeného chovatele - vystavovatele - nejlépe pana Ladislava Grodu:
http://www.ararauna.cz/2013/06/ladislav-groda-kazda-vystavni-andulka-ma-vady-musite-je-umet-odhalit-a-potlacit/
http://www.ararauna.cz/2013/06/na-navsteve-u-ladislava-grody-nejuspesnejsiho-chovatele-vystavnich-andulek-v-cesku/
http://casopis.planetazvirat.cz/002409-zastrelte-grodu-1.html
Když se Vám podaří ho přesvědčit, jistě máte šanci koupit nejen hezkou andulku, ale získat i mnoho nezbytných rad.

3.11.2013 15:44
flopsi

XXX.XXX.185.73

Zdravím. Děkuji za reakci. Četla jsem, že když nebude budka, nebudou mláďata. Neplánuji prozatím chov, nejsem zkušená, takže něco takového bez nastudování zkoušet určitě nebudu. :)

chiqito

3.11.2013 15:59
chiqito

XXX.XXX.237.194

smajlík
nicméně si alespoň tento článek přečtete, možná Vás opustí představa o výstavních andulkách...
http://www.ararauna.cz/2013/06/ladislav-groda-kazda-vystavni-andulka-ma-vady-musite-je-umet-odhalit-a-potlacit/

Hledala jste někoho, kdo andulky dokrmuje, běžně to nedělám, letos jsem ale dokrmovala tři a svůj příběh popsala zde (jako varování):
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1611674/dokrmovani-andul-a-i-skryte-riziko-bfd
kdybyste to četla, tak jen doplnění: moje (ta první) andula je zcela v pořádku a neonemocněla. Je perfektní... a ta s franc. pelicháním se drží, je velmi vitální a pírka, co ji nyní jen výjimečně a spíše přirozeně vypadnou, jsou už v pořádku, bez krvavých sraženin, myslím, že do půl roku bude zcela zdravá. Nedoporučuji dokrmovat mláďata mladší 3 týdnů... a doporučuji kupovat mládě z hlavní sezony, ne z 3. nebo dokonce 4. hnízdění v daném roce. To jsou ptáci hodně vyčerpaní.

3.11.2013 16:18
flopsi

XXX.XXX.185.73

Diskuzi i článek jsem zrovna přečetla. Děkuji za odkazy a i za Vaše reakce na mou diskuzi. Výstavní andulku si pořídím až budu zkušená a budu toho mít hodně načteného. :) Ta nemoc mne celkem vyděsila, nerada bych riskovala nákazu mých 3 andulek. Snad Vám to nevadí, že se zeptám, ale našla jste již nějakého věrohodného chovatele? :)

chiqito

3.11.2013 16:56
chiqito

XXX.XXX.237.194

Není začsmajlík, o zkušenosti by se měli lidé podělit... dokonce jsem si jista, že kolem některých nemocí, jakou je i to franc. pelichání, je hodně zkreslených a iracionálních informací. Ráda bych někdy na ifauně vyvolala diskuzi - nemyslím si, jak radí někteří - okamžitě všechno kolem vyhubit. To je nesmysl. Zdravé, vitální dospělé jedince se povětšinou i těmito virovými nemocemi vypořádají bez klinických příznaků (a chovatel to vůbec nemusí tušit, pokud se to neprojeví na mláďatech) a již vůbec není pravdou, že jsou přenašeči po celý zbylý život. O staršího anduláka strach nemám, a to jsou stále spolu.
Co se týče "odpovědného" chovatele... jistě je jich mnoho. Dokonce si nemyslím, že chov, z kterého jsem koupila "skokana", byl špatný - hezká čistá venkovní voliéra s možností zaletět do vnitřních prostor zděné budovy. I chovatel nebyl "množitelem" - andulky má pro radost a vytvořil jim ty nejlepší podmínky, jaké jsem letos u okolních chovatelů viděla. Je dosti možné, že stejný pár/páry andul měl/měly letos předtím zcela zdravá mláďata a vůbec bych příští rok neváhala u stejného chovatele koupit další andulku. Ale o tom v nějaké jiné diskuzi.
Jestli hledáte nejbližšího chovatele výstavních andulek, zkuste přes tuto stránku:
http://www.mkchabrno.websnadno.cz/Moravsky-klub-vystavnich-andulek.html

4.11.2013 07:12
lupus4

XXX.XXX.252.137

máte to vše nějaké popletené...

, ne z 3. nebo dokonce 4. hnízdění v daném roce. To jsou ptáci hodně vyčerpaní.

naopak. koupí ZDRAVÉHO mláděte z 3. hnízdění (pokud vidíte celé ZDRAVÉ hnízdo) máte
99% pravděpodobnost, že v chovu BFD NENÍ
BFD se právě ukáže u přenašečů v 2. či 3. hnízdě, v prvním (pokud chovatel není "prase" a stará se o anče alespoň trochu dobře) se BFD neprojevuje ...takže koupí "zdravého" mláděte z prvního hnízda nezjistíte bez vyšetření vůbec nic...
Že váš 1. andulák to "nechytil" je utopie...a jen vaše víra...uvidíte za čas sama

chiqito

4.11.2013 09:04
chiqito

XXX.XXX.237.194

lupus4 napsal(a):
máte to vše nějaké popletené...

, ne z 3. nebo dokonce 4. hnízdění v daném roce. To jsou ptáci hodně vyčerpaní.

naopak. koupí ZDRAVÉHO mláděte z 3. hnízdění (pokud vidíte celé ZDRAVÉ hnízdo) máte
BFD se právě ukáže u přenašečů v 2. či 3. hnízdě, v prvním (pokud chovatel není "prase" a stará se o anče alespoň trochu dobře) se BFD neprojevuje ...takže koupí "zdravého" mláděte z prvního hnízda nezjistíte bez vyšetření vůbec nic...
Že váš 1. andulák to "nechytil" je utopie...a jen vaše víra...uvidíte za čas sama

Vůbec netvrdím, že starší andulák to nechytl!!! Vůbec nejsem tak naivní, bláhová ani popletená. Jen tvrdím, že po deseti dnech, než se nemoc projevila u toho mladšího, již do kontaktu s viry přišel. A tak, jako rodiče toho skokana nemají klinické příznaky, protože jejich imunitní systém nemoc zvládá - a opakuji z jiné diskuze, dokonce mohou být - a pravděpodobně i později budou - vůči dané linii viru imunní (virus mutuje, proto píši linii), tak spoléhám, že v podstatě dospělá, dobře živená andulka v dobré kondici se s tím vypořádá také.
Když si budete (tak jako já) číst hoooodně o francouzském pelichání, možná pochopíte, proč se i u přenašečů nemoci BFD v prvním hnízdění nemusí vyskytovat postižená mláďata (ne nenakažená, jen bez klinických příznaků) a počet těchto mláďat se zvyšuje s počtem hnízdění v dané sezoně. Není to můj výmysl, že na konci sezony po několikátém hnízdění jsou ptáci vyčerpaní... Radu, že je lepší koupit mláďata z hnízda založeném odpočinutými rodiči, kdy je dost zelené stravy, dost tepla a slunce (zejména u venkovních chovech) jsem četla před mnoha lety. A pokud je možná volba, tak si myslím, že je to moudrá rada... jistě dám za měsíc vědět, jak jsme dopadli - i s foto. Když se mýlím, věřte, že si poctivě nasypu popel na hlavu. Jsem přesvědčena, že s franc. pelicháním se setkal každý dlouholetý chovatel a asi jen málokterý utratil celý chov. Jen se ze zkušenostmi málokdo pochlubí, aby nebyl v podezření, že roznáší virus...

chiqito

4.11.2013 09:07
chiqito

XXX.XXX.237.194

ještě dodatek: skokana jsem koupila jako velice zdravě vypadající vitální mládě těsně před vyletěním... o pírka přišel až po prvních dvou "leteckých" dnech. Právě proto jsem do anonymní diskuze ten příběh popsala.

4.11.2013 12:34
lupus4

XXX.XXX.252.137

koupí ZDRAVÉHO mláděte z 3. hnízdění (pokud vidíte celé ZDRAVÉ hnízdo) máte

Vnímáte čtený text ? Pokud je v 3. hnízdě "zcela vysílených" rodičů 5 -7 ZDRAVÝCH mláďat
je jistota ,že BFD nemají...z 1.nezjistíte nic...a klidně si koupíte zdravě vypadajícího přenašeče
jinak se jen opakuji...smajlík

4.11.2013 13:04
atobajus

XXX.XXX.12.162

flopsi napsal(a):
Zdravím! Ráda bych si koupila andulku - výstavní, se kterou bych mohla pochopitelně na výstavy. Jsem v tomto začátečník, takže, prosím, žádné negativní komentáře, každý nějak začíná. :) Měla by to být samička, jelikož mám doma už jeden pár a jednoho samotného anduláka, který by určitě taky rád partnerku. :) Takže zde jsou mé dotazy:
- jak poznám, že chovatelem nabízená andulka je opravdu výstavní? U psů je to potvrzené papírama, ale netuším jak u andulek. :)
- Co se na výstavách požaduje? ( Kromě výstavní andulky.)

- Mnoho chovatelů výstavních andulek je mimo jihomoravský kraj, takže kdyby tu byl chovatel z jihomoravského kraje, nejlépe v okolí Blanska, budu velice ráda, když se sem ozve. :)
- Uvítám také chovatele ručně dokrmených andulek. ;)

Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, z Vašeho příspěvku jsem pochopil, že si chcete koupit jednu výstavní samičku a s ní objíždět výstavy.

Pokud je tomu tak, tak Vás musím zklamat. Ono to totiž u ptáků nefunguje tak jak u psů, že si koupíte štěně s výborným rodokmenem a jede se vystavovat.

U ptáků se k výstavním úspěchům musíte propracovat. Pořídit si kvalitní ptáky do chovu a začít si šlechtit kvalitní linii. Po pár sezonách studování, chovatelské práce, nemalých finančních výdajích a hlavně s dávkou chovatelského štěstí a trpělivosti se třeba začnou teprve objevovat Vaše první výstavní úspěchy Vašich vlastních výstavních andulek.

Ale to jsem napsal jen tak jednoduše ve zkratce. smajlík

4.11.2013 17:48
flopsi

XXX.XXX.185.73

atobajus napsal(a):
Dobrý den, z Vašeho příspěvku jsem pochopil, že si chcete koupit jednu výstavní samičku a s ní objíždět výstavy.

Pokud je tomu tak, tak Vás musím zklamat. Ono to totiž u ptáků nefunguje tak jak u psů, že si koupíte štěně s výborným rodokmenem a jede se vystavovat.

U ptáků se k výstavním úspěchům musíte propracovat. Pořídit si kvalitní ptáky do chovu a začít si šlechtit kvalitní linii. Po pár sezonách studování, chovatelské práce, nemalých finančních výdajích a hlavně s dávkou chovatelského štěstí a trpělivosti se třeba začnou teprve objevovat Vaše první výstavní úspěchy Vašich vlastních výstavních andulek.

Ale to jsem napsal jen tak jednoduše ve zkratce. smajlík

Dobrý den,
ano, nějak tak jsem to myslela. Ach to amatérské myšlení... :) Nic jsem si nepročetla a myslela jsem, že to tak nějak funguje. :) Děkuji moc za odpověď. Teď už koukám jen po ručně dokrmené parťačce k mému andulákovi, ať není sám. :) Zverimexy podporovat nechci. :)

chiqito

4.11.2013 19:02
chiqito

XXX.XXX.237.194

Mohu se zeptat - asi ten "volný" sameček je krotký, že hledáte ručně dokrmenou andulku? Když ne, pak je to téměř zbytečné, s velikou pravděpodobností se nová andulka přizpůsobí chování toho druhého. Jak starý je sameček?

4.11.2013 19:27
flopsi

XXX.XXX.185.73

chiqito napsal(a):
Mohu se zeptat - asi ten "volný" sameček je krotký, že hledáte ručně dokrmenou andulku? Když ne, pak je to téměř zbytečné, s velikou pravděpodobností se nová andulka přizpůsobí chování toho druhého. Jak starý je sameček?

Sameček sedá na ruku. Zatím když k němu přijdu, tak couvne, ale zase přijde. Řekněme, že je tak ze tříčtvrtiny ochočený. :)

4.11.2013 21:52
marketag

XXX.XXX.21.208

Pokud chcete kamaráda, který za vámi bude sám přilétat, otravovat, dožadovat se pozornosti, naučí se pár slůvek, tak je lepší spokojit se jen s jedním. Když budou dva, možná se vás nebudou bát, i na ruku vlezou, ale vyhledávat vás nebudou, vystačí si spolu. Ale budou pravděpodobně spokojenější.

chiqito

5.11.2013 07:19
chiqito

XXX.XXX.237.194

Kdyby byl sameček ochočený tak, že sám přiletí, pak i ručně dokrmená samička se dá vychovat, i když je pravdou, že vzájemnou společnost budou vyhledávat v první řadě. Je otázkou, jakou máte představu. Jestli chcete je mít jako pár, který vychovává mladé, pak ruční dokrmování může (i když nemusí) narušit přirozený vzorec chování k mláďatům. Nečekejte ale, že když k polokrotkému samečkovi dokoupíte dokrmovanou (což není to samé jako krotká) samičku, že budete mít krotký pár. Dokrmované mládě je pořád mládě a učí se. A "opičí se" spíše po opeřených kamarádech (třeba i jiného druhu), protože přirozeně cítí větší spolupatřičnost. Alespoň mám takovou zkušenost - od tří týdnů dokrmovaný sameček létal za kakarikim, který sice byl také dokrmovaný a "krotký", ale kakariky je takový "divoch", nedoporučuji jako domácího mazla. Andulák blbnul po něm a nebylo ho možné nic učit..
Můžete mít i více krotkých andul, ale vyžaduje to hodně energie a každá by alespoň dva první měsíce měla být cvičena osamotě. Ale možná se mýlím, nikdy jsem neměla více společně dokrmovaných a pak vychovávaných andul. Nyní mám dvě - dospělého krotkého zdravého samce a mladého skokana, který neumí létat a také je zcela krotký. Nemohou být ale jeden bez toho druhého, okamžitě se volají. Samozřejmě si spolu hrají na rameně a ten starší přiletí, nebo mladší "doběhne". Zjevně jim však nechybím, když jsou spolu, a ani tak neposlouchají. Jsou ale bezpochyby ve dvojici spokojenější. A to není pár. Moc jsem neporadila, že? smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík