Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.32
Hezký den, byli jsme u známého v německu a jeho soused chová krásné durynské lesní kozy(něco jako toggenburské ale jsou krátkosrsté) nevíte jak probíhá koupě kozy z německa?Musím vyřizovat všechny ty papíry na veterinu atd a nebo ji zaplatím, naložím a doma dodatečně přihlásím, měl bych jen 2 kozy jako hobby chov. Moc díky za rady. P
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.75
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den, byli jsme u známého v německu a jeho soused chová krásné durynské lesní kozy(něco jako toggenburské ale jsou krátkosrsté) nevíte jak probíhá koupě kozy z německa?Musím vyřizovat všechny ty papíry na veterinu atd a nebo ji zaplatím, naložím a doma dodatečně přihlásím, měl bych jen 2 kozy jako hobby chov. Moc díky za rady. P
A nechcete krušnohorky? Jsou ze stejnýho základu - i když teda většinou nejsou tak uniformní - každá je jinak strakatá...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, budete muset mít všechna osvědčení. Myslím. že stačí snad jen osvědčení o zdravotní stavu - to Vám ale zařídí chovatel koz(optejte se ale radějina SVS). Pak budete muset vyměnit známky z Německa za známky v ČR. Tj. sundáte známky, se kterými je přivezete, tady je nahlásíte(to ještě před sundáním známek) a přijdou Vám české známky, jež kozám dáte. n Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nechcete krušnohorky? Jsou ze stejnýho základu - i když teda většinou nejsou tak uniformní - každá je jinak strakatá...
Hezký den, krušnohorky to bude nějaké krajové plemeno? Tyhle durynské byli bezrohé, musím říct krásné, pán chová čistokrevný chov a zdáli se mi takové klidnější ne takový nezbedy jako naše bílé ha ha, ale to bylo asi jen zdání.Říkal , že dojivost od 700 do 1000litrů takže jako naše kozenky,hlavně tedy skoro vubec nemečely, možná to bylo spokojeností, krásný výběh,výhled.....do Bavorských lesů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.75
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den, krušnohorky to bude nějaké krajové plemeno? Tyhle durynské byli bezrohé, musím říct krásné, pán chová čistokrevný chov a zdáli se mi takové klidnější ne takový nezbedy jako naše bílé ha ha, ale to bylo asi jen zdání.Říkal , že dojivost od 700 do 1000litrů takže jako naše kozenky,hlavně tedy skoro vubec nemečely, možná to bylo spokojeností, krásný výběh,výhled.....do Bavorských lesů.
Zapátrám a něco sem přihodím - už jsem o krušnohorkách párkrát psal...
Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.235.75
A tady je odkaz na inzerci - ta koza je z Toužimska, což je širší oblast výskytu (krušnohorky se vyskytovaly i na Slavkovsku, Toužimsku a Doupovsku - možná i jinde po okolí), já budu mít kozenky až příští rok (když se zadaří).
http://hospodarska-zvirata.sbazar.cz/koza-touzim-o3018975.html
Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, budete muset mít všechna osvědčení. Myslím. že stačí snad jen osvědčení o zdravotní stavu - to Vám ale zařídí chovatel koz(optejte se ale radějina SVS). Pak budete muset vyměnit známky z Německa za známky v ČR. Tj. sundáte známky, se kterými je přivezete, tady je nahlásíte(to ještě před sundáním známek) a přijdou Vám české známky, jež kozám dáte. n Zuzka F.
Známky z německa se ponechávají. Jenom v registru místo CZ bude D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.55
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zuzko pozor na předávání informací o kterých nemáte vlastní zkušenost. Jirka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jenom k tomu mečení, to bych tak neposuzovala každý zvíře je jiné. My máme teďka kozeny na tichej chod, řvou jenom když nejsou spolu(máme 2) a nebo když mě viděj, jinak absolutně neuměj mečet. A když vzpomenu na ty co jsme měly přes xlety tak řvaly(byly 2 pak 3) už jenom jak někdo chytl za klučku u vrat- lepší jak hlídací psi.
Takže to je individuální.
Jinak by mě osobně zajímalo jak tyto zmiňovaná plemena(durynská lesní koza a kuršnohorky) vypadají znám jenom hnědé, bílé a anglonubijky jinak jsem ale úplnej laik.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zuzko pozor na předávání informací o kterých nemáte vlastní zkušenost. Jirka
pročpak? Máme doma ovečky dovoz z Německa - nedovezli jsme je přímo my, my je máme z ,,druhé ruky´´, ale i tak jsme byli upozorněni a byly nám předány známky české, aby jsme je ovcím vyměnily za ty německé, jež mají v uších. Tak to pánovi řekli na ČMSCH, kde se na to dotazoval. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Známky z německa se ponechávají. Jenom v registru místo CZ bude D.
A proč já mám doma ovce dovoz z Německa(jedna s PoP) a mám je s českými známkami, jež se měnili za ty německé??? Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Ty jo ty vypadaj dobře, děkuji Igore Můžu se zeptat ještě jaká je ta zmiňovaná užitkovost?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pročpak? Máme doma ovečky dovoz z Německa - nedovezli jsme je přímo my, my je máme z ,,druhé ruky´´, ale i tak jsme byli upozorněni a byly nám předány známky české, aby jsme je ovcím vyměnily za ty německé, jež mají v uších. Tak to pánovi řekli na ČMSCH, kde se na to dotazoval. Zuzka F.
A kdy jste je koupili? Ono to dřív opravdu muselo být, že se měnili známky, ale v současné době už to neplatí, ponechávají se ty původní. Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.55
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Známky v rámci EU zůstávají původní. Je fakt, že je někdy trochu problém, jak to nahlásit , když původní země používá jiný systém značení a neodpovídá počet znaků a podobně. To ale není důvod k trápení dovezených zvířat převěšováním známek, které bývají i dokonalejší, než ty české Jirka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty jo ty vypadaj dobře, děkuji Igore Můžu se zeptat ještě jaká je ta zmiňovaná užitkovost?
Užitkovost byla vysoká - bylo to v horách nejdůležitější hospodářské stvoření. Kozí mlíko a brambory musely stačit celé rodině. Celoročně (pochopitelně mimo zimy) se kozy pásly hraničním hvozdu, přes zimu byly na chvojím, slámě a nápoji. Nádoj se dostal ve vrcholné sezóně přes 6 litrů, ještě okolo vánoc to byli denně dva litry. Za císař pána se ročně odváželi vlaky koziček vykoupených v horách na zlepšení chovu v Haliči, Bosně, Hercegovině, Bukovině a Sedmihradsku.
Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Užitkovost byla vysoká - bylo to v horách nejdůležitější hospodářské stvoření. Kozí mlíko a brambory musely stačit celé rodině. Celoročně (pochopitelně mimo zimy) se kozy pásly hraničním hvozdu, přes zimu byly na chvojím, slámě a nápoji. Nádoj se dostal ve vrcholné sezóně přes 6 litrů, ještě okolo vánoc to byli denně dva litry. Za císař pána se ročně odváželi vlaky koziček vykoupených v horách na zlepšení chovu v Haliči, Bosně, Hercegovině, Bukovině a Sedmihradsku.
Igor
A teď současnost - ta je slabší...
Koz je málo, lidi připouští čímkoliv - poslední dobou kříženci, burskýma kozama, kamerunkama... Užitkovost tomu odpovídá.
Sehnal jsem si před časem jednu kozenu, připustil jsem ji jednou bílým plemeníkem, podruhé podílovým anglonubijákem... Mám teď čtyři kozičky, které odpovídají barvou, snad i užitkovostí - ale sháním i další chovatele k regeneraci původního plemenného rázu...
Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A kdy jste je koupili? Ono to dřív opravdu muselo být, že se měnili známky, ale v současné době už to neplatí, ponechávají se ty původní. Lenka
Dovezené z Německa jsou v roce 2005. Takže mám informace jen z té doby. Nověji jsem to neštudovala. Zuzka F.
PS: Vlastně abych zase začala - příští rok bych ráda dovezla ovečku z Polska. Takže u ní by to taky bylo tak, že bych ji dovezla a nechala ji polské známky, že?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Známky v rámci EU zůstávají původní. Je fakt, že je někdy trochu problém, jak to nahlásit , když původní země používá jiný systém značení a neodpovídá počet znaků a podobně. To ale není důvod k trápení dovezených zvířat převěšováním známek, které bývají i dokonalejší, než ty české Jirka
Ok. Jinak my jsme ještě známky nevyměnily - jedna ovena nemá 2.ucho napíchlé(1. má roztržené a já jí nechci v 6 letech píchat nově ucho) a druhá má ještě známku z Německa(Je pásková, ale plastová, tudíž pevnější...ale i tak ji v půlce po 5 letech v uchu praskla, ale zatím drží. Až jí spadne, tak dáme tu českou
.) + 2. ucho roztržené.
Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A teď současnost - ta je slabší...
Koz je málo, lidi připouští čímkoliv - poslední dobou kříženci, burskýma kozama, kamerunkama... Užitkovost tomu odpovídá.
Sehnal jsem si před časem jednu kozenu, připustil jsem ji jednou bílým plemeníkem, podruhé podílovým anglonubijákem... Mám teď čtyři kozičky, které odpovídají barvou, snad i užitkovostí - ale sháním i další chovatele k regeneraci původního plemenného rázu...
Igor
Ty jo tak to je teda nádoj. A kolik odhadujete, že je těchto koz v ČR?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty jo tak to je teda nádoj. A kolik odhadujete, že je těchto koz v ČR?
Odhad nemám - vím celkem o třiceti kusech "základního stáda" - jedná se o čtyři rozdílné "kmeny" - myslím, co se týče příbuznosti...
I tady se přihlásilo dost lidí, kteří je vlastní - ani o tom neví... Myslí si, že mají neplemeného křížence.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Odhad nemám - vím celkem o třiceti kusech "základního stáda" - jedná se o čtyři rozdílné "kmeny" - myslím, co se týče příbuznosti...
I tady se přihlásilo dost lidí, kteří je vlastní - ani o tom neví... Myslí si, že mají neplemeného křížence.
Takto je celkem, dost. Jenom asi škoda, že se o nich moc nemluví.
Ale osobně mám taky radši ty neplemenné křížence, ono je pak víc legrace co z toho vyroste.
prosím funguje ještě tohle vlákno, rád by ch se připojil, nebo se připojte vy k
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2101452/koza-slezska-toggenburgska