Celková slabost a úhyn ovcí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

seli

7.9.2015 14:39
seli

XXX.XXX.213.4

Dobrý den, už jsem zoufalá.V dubnu jsme si přivezli dvě ovce z jednoho chovu z Milovic.O jednu jsme již před měcícem přes snahu veterinářů přišli a nyní stůně i ta druhá.Ovce z ničeho nic zhubnou během pár dnů, padají ale jako že sebou práskne na bok a pak se zase zvedne a jde si spokojeně žrát.Pak ale už jen leží žere co má kolem sebe a nejeví zájem o okolí, objevil se jí otok pod bradou a po lékách zase zmizel, antibiotika jsme ani nestihli dovybrat ovce měla 41-42 horečku a den před smrtí tmavou moč.Nyní má stejné příznaky druhá plus ji svědí oči.Odčervené byli den předtím než jsme si je přivezli.Jsme začátečníci takže jsme celkem vyděšení co děláme špatně.Nesetkal se někdo již s něčím podobným?Děkuji za každý názor.

7.9.2015 15:21
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

seli napsal(a):
Dobrý den, už jsem zoufalá.V dubnu jsme si přivezli dvě ovce z jednoho chovu z Milovic.O jednu jsme již před měcícem přes snahu veterinářů přišli a nyní stůně i ta druhá.Ovce z ničeho nic zhubnou během pár dnů, padají ale jako že sebou práskne na bok a pak se zase zvedne a jde si spokojeně žrát.Pak ale už jen leží žere co má kolem sebe a nejeví zájem o okolí, objevil se jí otok pod bradou a po lékách zase zmizel, antibiotika jsme ani nestihli dovybrat ovce měla 41-42 horečku a den před smrtí tmavou moč.Nyní má stejné příznaky druhá plus ji svědí oči.Odčervené byli den předtím než jsme si je přivezli.Jsme začátečníci takže jsme celkem vyděšení co děláme špatně.Nesetkal se někdo již s něčím podobným?Děkuji za každý názor.

Podívejte se na barvu sliznice spodního víčka po odhrnutí.

seli

7.9.2015 15:28
seli

XXX.XXX.213.4

Lehce načervenalé, a to spíš při okraji víčka.Uši má svěšené a celkově je vidět že není ve své kůži děsí mě to padání, ještě jsem neviděla jestli dostane záškub nebo ne prostě sebou práskne na bok a leží, amáme ještě další dvě ovendy a pidi kozlíka mám celkem strach o infekci.Aby to neodnesl zbytek zvířat.Paní od které jsme je koupili mi řekla že letos nemají žádné problémy ani uhyny, pak je něco špatně u nás.

seli

7.9.2015 15:36
seli

XXX.XXX.213.4

Pastvu máme u potoka, v těch největších vedrech měli v noci zavlažování aby měli vůbec trávu, jinak mají i venku i v chlívě jesličky se senem.Vodu v chlívě ve stínu denně čistou.Liz minerální červený co mám i pro koně.Na noc jsou zavřené v chlívu mají ječnou slámu vše je odvětrané.Já už vážně nevím.Jsou s nimi ve výběhu Indičtí běžci což by snad neměl být problém.

7.9.2015 16:06
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Já jen jestli to není obávaná vlasovka slézová, ty příznaky jsou obdobné. Hledejte v diskuzích, je tady o tom dost hodně napsáno a v jednom vláknu byl i odkaz na stránky, kde byla právě uvedena barva sliznice, kde lehce růžová je hraniční a v konečném stádiu je sliznice bílá a to už obvykle není zvířeti pomoci. A to jste je od toho dubna již neodčervovali i přes to, že měly zdravotní problémy? A ani rozbor bobků nebyl dělán? Těžko radit, pokud je ovce na tom tak zle. Já bych typovala mohutné začervení, ale než odčervovat globálně, raději zjistit původce a pak nasadit cílený odčervovací prostředek a přeléčit všechny kusy ve výběhu a pak dát na novou pastvinu, protože pokud bobkují pořád na stejném místě, tak je to začarovaný kruh a nikdy se z toho nedostanete.

7.9.2015 16:15
seli

XXX.XXX.213.4

Neodčervovali, a problémy žádné právě neměli, vet. říkal že to vypadá že jí něco pobodalo, podle té boule a dostala injekce na otok a pak antibiotika.myslím že sám nevěděl.A už vůbec po tom co uhynula.A odčervení že stačí jako u koní jednou za půl roku.Takže nestačí?Proč to měli zrovna tyhle dvě z jednoho stáda a ostatní dvě jsou v pořádku.Dnes čekám kdy se ozve aby udělal rozbor stolice dokud žije.A uvidíme.Děkuji.

7.9.2015 16:26
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Pokud jsem dobře četla u vlasovky je to o tom, jak je silný daný kus. Slabého jedince položí za kratší dobu u silnějšího kusu to trvá déle. Vlasovka se množí ve slezině a pak putuje dál a dál. Boule neboli otok pod bradou je tady na ifauně často zmiňován právě v souvislosti s masivním začervením. Nevím jak máte velkou pastvinu na tolik kusů, ale příjde mi vypasená až na hlínu a i tady může být problém, že ovce spásají vajíčka parazitů a vlastně se pořád infikují dokola. Po pravdě, když veterinář si nevěděl rady s první ovcí a vůbec Vám nedoporučil odčervení a koprologický rozbor už u ní, tak nevím, zda bude vůbec schopný vyhodnotit vzorky od té druhé ovce. Chtělo by to poslat vzorky do laboratoře, jenže nevím, kolik času zbývá ovci. Zkuste oslovit Roklanku na zdejších diskuzích, napište ji zprávu, třeba se ozve. Je to odborník, sice přes kozy, ale ví o vlasovce a parazitech hodně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2015 17:11

seli napsal(a):

U takové ovce je masivní začervení první, co by mě napadlo. Plus je naprosto typické roční období i podmínky pastvy - málo trávy, tráva vypasená až na zem, k rozvinutí pořádné infekce, už jsem to letos u několika stád řešila.

7.9.2015 17:12

Ale hodně mě překvapuje, že vás a hlavně toho vašeho veterináře nenapadlo pitvat tu uhynulou ovci.

7.9.2015 18:33
roklanka

XXX.XXX.46.175

Po přečtení mě napadlo to samé co Bodlinku, masivní začervení. Tomu by odpovídal i ten otok a podezření na vlasovku není od věci.Pokud si přivezete dospělé ovce (kozy) do stáda, první je karanténa, následná koprologie (nebo odčervení na slepo). Až po zjištění, že jsou v pořádku, mohou do stáda.

7.9.2015 19:22
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

seli napsal(a):

Jak píšete, že byly ovce odčervené "den před tím" - to jste si jistá a viděla jste to na vlastní oči nebo je to jen tvrzení prodávající? Osobně - kdykoliv jsme kupovali ovce, vždycky jsme je po přivezení domů odčervili a zavřeli do izolace: bohužel, nikomu nemůžete věřit, často vám prodávající naslibuje hory doly, jen aby prodal. Takže sami odčervit, dobře prohlédnout a prohmatat zvíře (různé bouličky, uzlinky, otoky...), očichat a ošetřit paznehty (hniloba = nejhorší svinstvo, jaké u ovcí znám!), dát ovci do karantény a pustit, až se jeví vše v pořádku - zvlášť, když už máte stádo, mezi které nové kusy jdou.
Že sebou ovce práskla a nemohla chodit, to se nám stalo jen u březí ovce při ketóze, o ovci jsme přišli.

7.9.2015 20:24
lilo

XXX.XXX.201.210

Jak pisi diskutujici vyse tak i ja mam pocit ze se jedna o parazitalni infekci... mam pocit ze zvirata byla velmi zacervena a nemusi to byt tim ze je nekdo neodcervil nebo vam lhal... treba i odcervil... ale uz nemusel dat spravnou davku, pripadne mohl mit prosly odcervovak spatne uchovany nebo mohla byt vytvorena rezistence...atd... prevoz zvirete je pro samo zvire stresova zalezitost... kazda takova stejne jako zmena stravy atd oslabuje organismus... proto je dulezite zvire mit v karantene pro vasi kontrolu a klid protoze je lepsi lecit jedince nez cele stado a sama nejlepe vite co svym zviratum podate cim je odcervite... priznaky toho padani, otoku brady, cerna moc, horecka... tak u lidi se vyskytuje pri onemocnenii jater... otok pod bradou se prisuzuje parazitalnim onemocnenim... padani je z dusledku chudokrevnosti, vycerpani atd... nechci tu nic diagnostikovat ale tehle clanek je take docela zajimavej... zdravim a at se vam v dalsim chovu dari http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2010/Prosinec-2010/Motolice-u-lovne-zvere.

8.9.2015 08:30
moonika

XXX.XXX.214.238

Pastva u potoka a ešte zavlažovali, tiež ma popri vlasovke napadla motolica...Ak by v rozbore nenašli vlasovku tak je motolica dosť pravdepodobná, ale tá sa v truse prejaví len občas. rozbor to snáď osvetlí, držím palce. Mohli by sa vám zísť týchto pár info https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2973513/zacervenie-info-pre-novacikov-vo-forku#a2974516.

8.9.2015 14:36

bee napsal(a):
A co klusavka, tady je odkaz
http://www.anglo-nubijska-koza.cz/clanky-anglonubijska-koza/klusavka-scrapie/.

Klusavka ani náhodou nepostupuje tak rychle, navíc to není hromadné onemocnění, a vůbec, klusavka na toto vůbec nesedí.

Otoky a slabost, to jsou červi, zvláště u ovcí, které odčervené nebyly. A tyhle nebyly, protože když si někdo přiveze "odčervené" ovce a sám si je neodčerví... no, prostě tak to je.

No a tmavá moč ukazuje k tomu na poškození jater, a ovce, co se pasou někde u potůčku, opět, bez nějakého antiparazitárního programu - ten váš vet nikdy neslyšel o koprologii a cíleném ošetření podle výsledků? - asi bych hodně chtěla pitvat tu uhynulou ovci. Tipuju, že motoličky by se tam našly taky.

8.9.2015 16:55
seli

XXX.XXX.213.4

Zdravím a všem vám moc děkuji za rady a komentáře.Motolice mě taky napadli, vzhledem k tomu že bojujeme s plžáky proto ti běžci s nimi ve výběhu.Půda ležela ladem asi deset let, něž jsme vše vysekali vyčistili a zaseli trávu, Možná proto bude plná parazitů.Myslím že paní od které jsme je přivezli asi nelhala o odčervení, mají cca 100kusů a všechny odčervené měli barevné značky na hlavě, aby věděli komu dávku dali a komu ne.Pitvu jsme nedělali vet neměl čas a tělo i když bylo od živých ovcí daleko a ve stínu v budově tam nemohlo v těch vedrech ležet dlouho než by se k ní dostal byla by jako balon.Dnes přijel jiný vet.a říkal že je plná parazitů, ale že jí bachor pracuje jak má stolici má ve správném tvaru i barvě tak jí píchl Selen a dal jí Panacur, s tím že za čtrnáct dní dojede znovu.Pořád leží je slabá se udržet na nohou ale apetit neztratila co jí strčím pod nos to sní i pije.Tak snad jsme to podchytili včas.Ještě radil jako vy zde že máme změnit výběh a tam kde byli vše na hlínu posekat a vyvápnit.A to samé v chlívu, přestěhovat po odčervení jinam a vyvápnit.Doufám že tentokrát to zabere.Děkuji ještě jednou za odkazy a rady.Uvidím co z ní vyjde po odčervení pokud tam něco bude vidět.

8.9.2015 17:03
seli

XXX.XXX.213.4

Ještě jednu otázečku pokud ted dostali Panacur a za čtrnáct dní znovu co nejlépe zvolit a za jak dlouho abychom se zbavili všech parazitů než je přemístíme?

8.9.2015 18:23
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

seli napsal(a):
Zdravím a všem vám moc děkuji za rady a komentáře.Motolice mě taky napadli, vzhledem k tomu že bojujeme s plžáky proto ti běžci s nimi ve výběhu.Půda ležela ladem asi deset let, něž jsme vše vysekali vyčistili a zaseli trávu, Možná proto bude plná parazitů.Myslím že paní od které jsme je přivezli asi nelhala o odčervení, mají cca 100kusů a všechny odčervené měli barevné značky na hlavě, aby věděli komu dávku dali a komu ne.Pitvu jsme nedělali vet neměl čas a tělo i když bylo od živých ovcí daleko a ve stínu v budově tam nemohlo v těch vedrech ležet dlouho než by se k ní dostal byla by jako balon.Dnes přijel jiný vet.a říkal že je plná parazitů, ale že jí bachor pracuje jak má stolici má ve správném tvaru i barvě tak jí píchl Selen a dal jí Panacur, s tím že za čtrnáct dní dojede znovu.Pořád leží je slabá se udržet na nohou ale apetit neztratila co jí strčím pod nos to sní i pije.Tak snad jsme to podchytili včas.Ještě radil jako vy zde že máme změnit výběh a tam kde byli vše na hlínu posekat a vyvápnit.A to samé v chlívu, přestěhovat po odčervení jinam a vyvápnit.Doufám že tentokrát to zabere.Děkuji ještě jednou za odkazy a rady.Uvidím co z ní vyjde po odčervení pokud tam něco bude vidět.

"Všechny odčervené měli barevné značky na hlavě, aby věděli komu dávku dali a komu ne" - prosím vás, musíte si uvědomit, že když se odčervuje, tak buď všechno nebo nic! Jestliže paní měla pohromadě 100 hlavé stádo a z něj některé ovce měly značky a jiné ne, pak je to o ničem nebo to nebyly značky na odčervení. Odčervit všechno, nechat vytentovat a z posrajděné pastviny přehnat na čistou. Jinak by vám ty neodčervené zas parazity roznesly a celý proces by neměl žádný smysl. Posranou pastvinu aspoň povápnit, ideálně povláčet a nechat odpočinout, desinfekci pomáhá slunce nebo holomráz. Proto je lepší odčervovat ve zvláštním prostoru k tomu určeném, nějaké menší oplocence, kde ovce pár dnů, než se vyčistí, vydrží, a pak je vyhnat na čisté.

8.9.2015 22:38
lilo

XXX.XXX.201.210

seli napsal(a):
Ještě jednu otázečku pokud ted dostali Panacur a za čtrnáct dní znovu co nejlépe zvolit a za jak dlouho abychom se zbavili všech parazitů než je přemístíme?

No tak pokud mate podezreni na motolici...tak ja mam zase pocit ze Panacurem se toho nezbavite ale nejsem odbornik... hledala bych Praziquantel, Closamectin... Prectete si neco o ucinnych latkach antihelmetik a aniparazitik a prostudujte pribalovy letaky rozlustete latinske nazvy vsech tech potvor atd a pak budete o neco moudrejsi... Zatim zdraivm a at se dari...

9.9.2015 08:28
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

seli napsal(a):

Na Vaši otázku nelze odpovědět jednoznačně. To, že teď ovce dostaly Panacur, neznamená, že je ovce zachráněná. A bohužel Vám ani následné podání Panacuru za 14 dnů nezaručí, že máte stádo čisté. Odčervení proběhlo na slepo a bez určení o jaké parazity se jedná. Může se tedy stát, že i po dvou dávkách Panacuru budou ovce stále začerveny. Pomoci by měl sběr bobků a následný rozbor, aby se zjistilo o jaké parazity jde a pak odčervit cíleně. Ovce zavřít do malé ohrady nebo chlívku a denně čistit podestýlku a odstraňovat bobky. A až budete mít laboratorní výsledky v poho, ovce vypustit na novou pastvu. A to všechno bude trvat dlouho, pravděpodobně několik týdnů. A to ještě za předpokladu, že se vše podaří a odčervovací přípravky zaberou. Zároveň je třeba si uvědomit, že každé odčervení, je pro zvíře zátěž, je to chemická látka a agresívní a má negativní dopad na zdraví zvířete. Je dobré přidat i něco na podporu játry a vylučování. Z přírodních látek, které se používají v prevenci proti začervení můžete zvířatům do budoucna nabídnout pelyněk, větvičky smrku, česnek (dáváme do vody, kterou ovce pijí) atd.

9.9.2015 08:53
seli

XXX.XXX.213.4

Špatně jsem se vyjádřila vyváděli je v květnu ze salaše na pastvu.A než je vyvedli tak byli v tomto množství značkované barvou pro jistotu aby byli odčervené všechny... pochopitelně všechny.Tím jsem chtěla jen předejít diskuzi o tom jak mohli u 100 kusů ohlídat že jsou odčervené, když to lítá sem a tam.Špatně jsem to napsala pak to vyznělo jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík