katka707

XXX.XXX.216.20
Dobry den, mam stadecko ovci a z toho jsem koupila 5 vresuvek stari do roka. Ovecky nahle v zimnim obdobi, na sene, dostali prujem a jsou jako by slabe, nektere polehavaji a musim je zvedat, po te co zvednu na nohy uz kousek popojdou. Veterinar zavolan, prelecil antibiotiky 2 krat po 3 dnech. A konstatoval ze jsou jakoby papirove. Doporucil podavat odvar z l. Seminka a mrkve s trochou srotu. Uz je to tyden prujem ustal ale ovecky stale polehavaji a jsou slabounke. Liz se selenem stale k dispozici seno a voda take. Poradte prosim dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdyz jste je kupovala byly OK? Krmite teda jen seno voda liz? Zadny oves, jecmen, jabka, chleba apod?
katka707

XXX.XXX.216.20
Ano ano, kupovala jsem na jare jako jehnata, pres leto byli ok a ted tohle. Krmim jen seno vodu mineralní liz. Ostatni ovecky v poradku.

Tak to muze byt hodne veci. Mohly byt silne zacervene. V jakej veku jste kupovala a odcervovala jste je?
katka707

XXX.XXX.216.20
Kupovala jsem 3 mesicni ovecky odstavene od matek, v dobre kondici. Odcervuji pravidelne co 2 mesice vstriknutim odcervovaciho roztoku do tlamy, i stridame ucinne latky. Seno mame od jednoho dodavatele, je trochu delsi rekla bych ze by se vice libilo konim, ale ovecky si to prebiraji a nenutim je dozirat vse, maji k dispozici nonstop balik, seno je ale v dobre kvalite zelene a pekne voni. Jina zmena v krmeni se nedela. Desi me ta slabost, muzu podat neco pro nabrani sil?
katka707
napsal(a):
Dobry den, mam stadecko ovci a z toho jsem koupila 5 vresuvek stari do roka. Ovecky nahle v zimnim obdobi, na sene, dostali prujem a jsou jako by slabe, nektere polehavaji a musim je zvedat, po te co zvednu na nohy uz kousek popojdou. Veterinar zavolan, prelecil antibiotiky 2 krat po 3 dnech. A konstatoval ze jsou jakoby papirove. Doporucil podavat odvar z l. Seminka a mrkve s trochou srotu. Uz je to tyden prujem ustal ale ovecky stale polehavaji a jsou slabounke. Liz se selenem stale k dispozici seno a voda take. Poradte prosim dekuji.
Dobrý den, odčervení co dva měsíce do tlamy je docela dost (zbytečně) a na některé parazity to nezabere i když je střídáte...
Jakou vodu a jak často dáváte? a kde je chováte? Jsou ve styku s jinými zvířaty?
Pokud jsou tak zesláblé měl je vet. podpořit... hlavně po ATB je velice vhodné pohlídat a pomoct trávení...
Pokud podáte něco na podporu trávení a rychle stravitelného i s energii bylo by to fajn...
hodek
napsal(a):
Navrhoval bych udělat ihned koprologii v SVÚ nebo dobré laboratoři (odkud jste?), zkuste pivo, Keto-gel, melasovaný minerální liz třeba od Iframixu.
S melasovaným minerálním lizem by jsem v takové to situaci byl opatrný...
Pokud by totiž náhodou ovcím zachutnal a byly by blbé mohly by se jej přežrat a to by nebylo žádané...
bischof.vlastimil
napsal(a):
S melasovaným minerálním lizem by jsem v takové to situaci byl opatrný...
Pokud by totiž náhodou ovcím zachutnal a byly by blbé mohly by se jej přežrat a to by nebylo žádané...
Souhlasím, myslel jsem spíš do budoucna, až se trochu zvetí a jako prevenci, mám s ním dobré zkušenosti, nejdřív dávám na chvíli, aby se právě nepřežrali, až si trochu zvyknou, nechám pořád a pohoda..
katka707

XXX.XXX.216.20
Jedine co vet udelal bylo ze rekl zabite je dokud jeste maji nejake maso, prece si neporazim 5 rocnich vresuvek... nejsem blazen. Udelam tedy vysetreni trusu a vymenim veta. Co tedy dat na podporu traveni a rychle stravitelneho? Ovecky jsou venku na pastve s pristreskem. Vodu dostavaji 2 krat denne ale ne ledovou. Nemam pro ne staj, jsou to vresuvky mela jsem za to ze pristresek s moznosti zavreni jim bude stacit. Mam zacit podavat pomalinku nejake jadro treba s exteudovanym lnenym seminkem.? Jsme z Karlovych Varu.
katka707

XXX.XXX.216.20
Zadna ostatni zvirata nemam jen slepice.

Pisete ze vodu ne ledovou, takze napoustite teplou z bojleru? Je klidne mozne ze chytli neco z te vody. Voda z bojleru se totiz pit nema. Neni ani prevarena ani cista jako studena, protoze pri teplotach ktere tam jsou se tam breberkam dobre dari, konkretne nejaky ty ecoli atd. Vubec se nebojte dat jim studenou, stejne si venku zerou snih. Ja na rychlejsi zmatoreni davam glukopur cca 2-3g na kg hmotnosti. Kdyz je prujem tak i jedlou sodu 1g na 1kg. Kdyz pridate i slunecnicovej olej 2-3 velke lzice, nic tim nezkazite. jestli ale cyhtli neco z te vody, tak nevim nevim.
katka707

XXX.XXX.216.20
Ne napoustim normalne ze studny jako pro nas, jen nechavame teochu odstat v chodbe abych jim nedavala ledovou vodu.
katka707

XXX.XXX.216.20
Budu asi moudrejsi az po tom vysetreni co? Dekuji zatim za rady uz jsem byla zoufala.

Tak i tak, jestli jsou malatne, tak jim tenhle drijak muzete dat. Mel jsem problem na pozdim kdyz se me berani prezrali jabkama a jeste poprve v zivote dostali oves. Prvni den dostali tohle pa kuz jen voda a seno.
napsal(a):
Pisete ze vodu ne ledovou, takze napoustite teplou z bojleru? Je klidne mozne ze chytli neco z te vody. Voda z bojleru se totiz pit nema. Neni ani prevarena ani cista jako studena, protoze pri teplotach ktere tam jsou se tam breberkam dobre dari, konkretne nejaky ty ecoli atd. Vubec se nebojte dat jim studenou, stejne si venku zerou snih. Ja na rychlejsi zmatoreni davam glukopur cca 2-3g na kg hmotnosti. Kdyz je prujem tak i jedlou sodu 1g na 1kg. Kdyz pridate i slunecnicovej olej 2-3 velke lzice, nic tim nezkazite. jestli ale cyhtli neco z te vody, tak nevim nevim.
1g sódy na 1kg hmotnosti je priveľa.

1g sódy na 1kg hmotnosti je priveľa.
davam a stav se nikdy nezhorsil. Vy davate kolik?
katka707

XXX.XXX.216.20
Uz tedy nevim cim jeste odcervovat a jak casto.

Nekde jsem to tehda vycet nebo od nekoho dostal cislo. Lzice me prijde takovy nepresny :) mam rad cisla ku vaze.
napsal(a):
Nekde jsem to tehda vycet nebo od nekoho dostal cislo. Lzice me prijde takovy nepresny :) mam rad cisla ku vaze.
Tá moja slabšia lyžica sódy je cca 15g. Možno u veľmi silného prekyslenia je ten 1g bez negatívnych následkov, ale zdá sa mi bezpečnejšie menšie množstvo.
katka707
napsal(a):
Uz tedy nevim cim jeste odcervovat a jak casto.
Akej farby majú očné sliznice keď odhrniete viečko? lebo ak sú anemické treba podať železo, B12 a podporiť pečeň... Nutne urobte rozbor bobkov. To že ste ich odčervovali neznamená že úspešne, stačí že ste nedávali dostatočné dávky a pod. Čím ste odčervovali posledné mesiace? ak by mali veľmi bledé sliznice treba ich nutne odčerviť ale niečím iným ako zvyčajne odčervujete a v dostatočnej dávke. Sú kotné?
katka707

XXX.XXX.131.33
Zda se mi ze trochu anemicke jsou. Dam tedy doporucenne vitaminy a odcervim. Odcervovala jsemnpodle davkovani hemigalem a ostatni odcerveni jsem mela od veta. Pripustene nejsou.
katka707
napsal(a):
Zda se mi ze trochu anemicke jsou. Dam tedy doporucenne vitaminy a odcervim. Odcervovala jsemnpodle davkovani hemigalem a ostatni odcerveni jsem mela od veta. Pripustene nejsou.
Aldifal je skoro na všetko, ak ste ho ešte nedávali tak by som ho odporúčala, ale ten rozbor by bolo treba aby ste vedeli s čím bojujete.
katka707
napsal(a):
Škoda že nevíte, co Vám dal veterinář, protože pokud do byl Panacur, tak jste
odčervovala v obou případech léky se stejnou účinnou látkou, pouze s jiným
názvem.
napsal(a):
Prosím Vás, kde jste přišel k tomu, že se v bojléru daří nějakým breberkám,
ecoly atd ?

To je znama vec s tim bojlerem. Poguglujte. Kdyz bojler nahrivate na min nez 60stupnu je to pro ne idealni prostredi. Pokud mate bojler pripojenej ke kotli na TP a topite vic jak na 60 tak se ne ecoli bat nemusite ale stejne bych takovou vodu nedaval ani zviratum. Vodu na caj si taky nevarite na pul.

katka707
napsal(a):
No my jsme měli něco podobného, nikdy za 20 let se to tady neobjevilo, přitáhla to zřejmě ovce co si jí sem dává nějaký chlap připustit, ale minulý rok při bahnění zaútočila vlasovka slezová, byly malátné a prostě divné a po bahnění nějaké pošly.Odčervené byly, ale vlasovka je prevít a prý na ni jen tak něco nezabírá. Zabral Dectomax.
Jen to nikoho nenapadlo ani veta, co sem jezdí, protože je neviděl, neměl čas atd...a po telefonu se asi léčit nedá...
až když jsem dalšímu co dělá pro laborku popsala jak vypadá dásně bílé a oční bulva také, slinila, před smrtí malátná a pořád padala...no hrůza, tak jsme mu jí tam dovezli a při pitvě neměla žádnou krev v sobě...je to pomalý zabiják.
katka707

XXX.XXX.216.20
Trosku me desite :( ovecka se lepsi, ale jsou porad velmi hubene a neni na ne peknej pohled. Jsou jen na vode a na sene. Davame malinko a postupne granulky na energii s varenym lnenym seminkem. Sliznice oka velmi bleda, ale nevim jestli to nemuze byt i trochu zimou? Kde najdu ten obrazek na porovnani barvy sliznice?

katka707
napsal(a):
Trosku me desite :( ovecka se lepsi, ale jsou porad velmi hubene a neni na ne peknej pohled. Jsou jen na vode a na sene. Davame malinko a postupne granulky na energii s varenym lnenym seminkem. Sliznice oka velmi bleda, ale nevim jestli to nemuze byt i trochu zimou? Kde najdu ten obrazek na porovnani barvy sliznice?
No ono to nemusí být vlasovka u Vás, ale pozná se to jednoduše oční bulva nemá takové ty červené žilky, je skoro celá bílá jako porcelán a dásně jsou místo růžových hodně hodně bílé, ale samozřejmě nejlepší je dovést co nejdříve trus do laborky to je jistota...
asi obrázek někde mám
mmnt podívám se...
tady je odkaz na příznaky...
http://www.atlaszvirat.cz/vlasovka-slezova-589.

Tak foto jsem nenašla, asi jsem si to smazala, ale zkuste určitě jiného veta a ten rozbor někdy rychlost rozhoduje...ten můj s otcem než se rozhoupal padly 4 bahnice a to jsem jim už týden říkala, že jsou prostě divné, malátné s hlavou dolů se potácí...
2ovce ani nestihly porodit,2 co porodily ani neměly moc zájem o jehně, sotva stály...a do rána bylo po nich
špatné je jak mají tu bulvu porcelánově bílou a dásně tak to už mají vlastně skoro spočítané, mělo to pak i jedno její jehně co zbylo po bahnici a bylo to za vteřinku 12, že přežilo...

Ta stupnice je zde: http://www.rchiledefrance.co.za/wp-content/uploads/2014/03/FAMACHA1.jpg.
napsal(a):
To je znama vec s tim bojlerem. Poguglujte. Kdyz bojler nahrivate na min nez 60stupnu je to pro ne idealni prostredi. Pokud mate bojler pripojenej ke kotli na TP a topite vic jak na 60 tak se ne ecoli bat nemusite ale stejne bych takovou vodu nedaval ani zviratum. Vodu na caj si taky nevarite na pul.
Tak jestli někdo bere vodu z vlastní studny a má ji závadnou, tak můžete mít pravdu.
Ale voda z vodovodu je chlorovaná a až na havarijní výjimky nezávadná.
Naše kozy dostávají vlahou vodu z bojleru už 25 let a ještě jim z ní špatně nebylo.
A to se dokáží napít co se do nich vejde.
S tím čajem to není nejlepší příklad, ten se zalívá teplejší vodou z jiného důvodu.
Pogůglujte.
A co takhle spadané krmivo z jeslí, krmelcú, pošlapané, potřísněné trusem. To je
sterilní ? To je hlavní příčina napadení trávícího traktu kokcidiózou a ecoli bakteriemi
hlavně mláďat.

napsal(a):
Ta stupnice je zde: http://www.rchiledefrance.co.za/wp-content/uploads/2014/03/FAMACHA1.jpg.
Jj super moc děkuji to je ono...tak to vypadá, si to uložím.
katka707

XXX.XXX.216.20
Tak ze kdyz podle tehle stupnice najdu uplne bilou sliznici znamena to ze maji parazity? A nebo ze maji anemii? Rozbor uz je u veta. Dekuji. Opravdu na to nemuze mit vliv zima.

katka707
napsal(a):
Tak ze kdyz podle tehle stupnice najdu uplne bilou sliznici znamena to ze maji parazity? A nebo ze maji anemii? Rozbor uz je u veta. Dekuji. Opravdu na to nemuze mit vliv zima.
Znamená to anémii, ale ovečky nemívají anémii jen tak že by se rozhodly, že by jedly málo železa nebo že by hromadně onemocněli leukémií. Nejčastější příčinou skrytých krevních ztrát bývá právě vlasovka. To je červík krev sající a té krve dokáže vypít za den překvapivě hodně, a když se jich v ovci vylíhne tisíce, opravdu jí jsou schopní vysát dost rychle.
Jo, mimochodem, onemocnění vlasovkou má dvě formy: jedna přichází v létě, kdy si ovce během pastvy zamoří pastvinu a pak sežerou velké množství infekčních larev.
Druhá forma je typická právě pro zimu a předjaří. To se v ovcích vylíhnou červi, jejichž larvy požrala ovce na konci sezony a oni v ní přezimovali, skrytě. Může se jich najednou vylíhnout zase velké množství a je hotovo.
A obě formy dokáží ovci zabít dříve, než je něco poznat rozborem trusu! už poslední larvální stadium saje krev. Ovce může být kaput dřív, než jakýkoliv červ pohlavně dospěje, nebo třeba v trusu najdete jen pár vajíček a ovce je stejně vysátá, protože většina červů je zatím nedospělá.
"vlasovka je prevít a prý na ni jen tak něco nezabírá"
Nemyslím že na ňu jen tak neco nezabírá. Treba len meniť-striedať účinné látky odčervovákov a nepoddávkovať a nemal by byť problém odčerviť, u nás s tým nebol problém. Hlavne by mal človek vedieť čo v akej dávke dáva, nie len sa učičíkať tým že veď snáď vet vie čo robí. Myslím že vlasovky sú v stádach bežné, ide len o to udržať ich pod kontrolou, mať prehľad čo za potvorky v stáde sú a potom každý týždeň kontrolovať sliznice. Ja som neodčervovala nikdy všetky kozy ale iba tie čo to potrebovali a odkedy im dodávam pravidelne vetvy, aj v zime(ihličnany) + v pravidelných intervaloch odčervujúce byliny tak s GIN parazitmi nemám problém(dúfam že to tak vydrží)
Ale v takomto akútnom štádiu v akom sú ovečky treba rýchlo odčerviť niečím iným ako bývali odčervené, ale nie len zmeniť názov lieku, treba zmeniť účinnú látku v ňom. Nejaké info máte aj tu https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2973513/zacervenie-info-pre-novacikov-vo-forku
a hlavne dodať inj.železo a B12.

pajca
napsal(a):
Tak jestli někdo bere vodu z vlastní studny a má ji závadnou, tak můžete mít pravdu.
Ale voda z vodovodu je chlorovaná a až na havarijní výjimky nezávadná.
Naše kozy dostávají vlahou vodu z bojleru už 25 let a ještě jim z ní špatně nebylo.
A to se dokáží napít co se do nich vejde.
S tím čajem to není nejlepší příklad, ten se zalívá teplejší vodou z jiného důvodu.
Pogůglujte.
A co takhle spadané krmivo z jeslí, krmelcú, pošlapané, potřísněné trusem. To je
sterilní ? To je hlavní příčina napadení trávícího traktu kokcidiózou a ecoli bakteriemi
hlavně mláďat.
O vode z vodovodu jako takove neni pochyb. Psal jsem o teple vode z bojleru pokud se nahriva na min nez 60stupnu. To nemusi byt vas pripad tak jste problem nemel. Snad je na to i nejaka norma.

napsal(a):
Znamená to anémii, ale ovečky nemívají anémii jen tak že by se rozhodly, že by jedly málo železa nebo že by hromadně onemocněli leukémií. Nejčastější příčinou skrytých krevních ztrát bývá právě vlasovka. To je červík krev sající a té krve dokáže vypít za den překvapivě hodně, a když se jich v ovci vylíhne tisíce, opravdu jí jsou schopní vysát dost rychle.
Jo, mimochodem, onemocnění vlasovkou má dvě formy: jedna přichází v létě, kdy si ovce během pastvy zamoří pastvinu a pak sežerou velké množství infekčních larev.
Druhá forma je typická právě pro zimu a předjaří. To se v ovcích vylíhnou červi, jejichž larvy požrala ovce na konci sezony a oni v ní přezimovali, skrytě. Může se jich najednou vylíhnout zase velké množství a je hotovo.
A obě formy dokáží ovci zabít dříve, než je něco poznat rozborem trusu! už poslední larvální stadium saje krev. Ovce může být kaput dřív, než jakýkoliv červ pohlavně dospěje, nebo třeba v trusu najdete jen pár vajíček a ovce je stejně vysátá, protože většina červů je zatím nedospělá.
Jj lépe bych to neřekla, tak nám to pak vyzvětlil vet na pitevně, v tom je vlasovka naprostý predátor.lividátor, vet s ní má dlouholeté zkušenosti a doporučil, že nejvíc zabírá ten Dectomax na ostatní je vlasovka skoro imunní a dokonce u některých kusů jako ta moje jedna jsem to musela opakovat...ale nakonec to nepřežili jen 4, tedy vlastně 5 ještě jeden beránek Lojzík sice jsem ho z toho na chvilku dostala, ale protože byl chudokrevný, zeslábla mu svalovina a měl poškozené, plíce, srdce a tak vydržel měsíc a pak umřel rychle na selhání srdce...

katka707
napsal(a):
Nene zima ne, já první co je po krmení, už asi ze zvyku, jim kontroluji tlamu a oči a sliznice je jak má být...budu vám držet palce, aby to bylo něco jiného, vlasovky se totiž nedá jen tak zbavit, přežije dost a je to pak na odstavení louky a pořádnou dezinfekci, vet říkal, že jednomu chovateli pomohlo až odstavit louku na 2 roky, mít je na jiné, očkoval tím dectomaxem a pak je zase pustil na tu odstavenou a raději i dokrmoval senem, pak vyvápnil ty další louky, prý hrozný, ale měl prostor...
jenže se stejně bojí přenašečem je i lesní zvěř a vysokou tam má někdy i na louce, přeskočí plot...a my to máme také tak, tak čekám jestli letos zaútočí, ono je tolik nemocí, až si někdy říkám jak to ty ovce můžou přežít...a každý chovatel aby byl napůl vet a poznal příznaky včas...
pajca
napsal(a):
Prosím Vás, kde jste přišel k tomu, že se v bojléru daří nějakým breberkám,
ecoly atd ?
Voda z bojleru se nemá pít kvůli tepelné spirále, z které se do vody díky polaritě uvolňují nějaké kovy nebo co. Už to přesně nevím. Proto taky není vhodné si vařit vodu pomocí staré ponorné spirály. Varné konvice taky nejsou to pravé ořechové, ale tam už je to údajně nějak častečně řešeno.

Med a zelezo to clovek taky potrebuje ne? :).

Dyt vim...
katka707

XXX.XXX.224.30
Veterinar tu byl novy, podany vitaminy ineksne pod kuzi, za par dni jeste odcervime. Vysledek koprologie ocekavam kazdou chvilku.Chtela jsem si to jen objasnit, za vase rad jsem nesmirne vdecna dekuji.
moonika
napsal(a):
Za pár dní už nemusí byť čo odčervovať, vlasovka je rýchla.
Svatá pravda, není na co čekat, aby pak bylo ještě co zachraňovat. Bodlinka to napsala jasně, cituji:
katka707

XXX.XXX.216.20
Ridila jsem se podle veterinare, ale dnes rano jsem vsechny rychle odcervila. Sliznice jsou i ostatnich kromne jedne ruzove. Doporucili mi zopakovat odcerveni po 24 hodinach.

katka707
napsal(a):
Ridila jsem se podle veterinare, ale dnes rano jsem vsechny rychle odcervila. Sliznice jsou i ostatnich kromne jedne ruzove. Doporucili mi zopakovat odcerveni po 24 hodinach.
Budu držet palce, koukala jsem na fotky jak vůbec vřesůvka vypadá a je nádherná...
ty výsledky už máte co to je? čím jste odčervovala?
pokud vlasovka chtělo by to něco na tu chudokrevnost, železo atd...
a jak jsou zesláblé dělejte jim ten odvar ze lněného semínka bude se jim líp po odčervení bobkovat a má to vliv na bachory.
katka707
napsal(a):
Taky by mě zajímalo, čím jste odčervovala, opakuje se po 5,10 dnech, nebo se dává slabší dávka 5 dní. Tohle jsem ještě neslyšela.

Jo není odčervení jako odčervení...je to docela někdy risk...
No je fakt když moje měla tasemnice tak jsem odčervovala aldifalem 1x a po 3dnech znovu,
vet říkal, že to neuškodí a když měli tu vlasovku tak Dectomax 1x a po 3dnech znovu...samozřejmě celé stádo...abysme vlasovku porazily! od té doby je klid i přes léto to bylo OK...ale byly na jiné pastvině...
vet říkal, že je tolik druhů přípravků a tolik druhů parazitů, že každý přípravek je sice širokospektrální, ale každý také hubí nejlépe jen něco, ostatní parazité klidně odčervení přežijí...
takže to střídáme, teď měli některé trošku kašel, možná plicnivky, ale možná zimou, takže jsme použily širokospektrální Biomectin je na ně super...
katka707
napsal(a):
Dobrý večer,
ještě mě napadá, že ten šrot není moc dobrý, raději mačkaný nebo i celý oves né velké množství. Myslím, že také nic nezkazíte ketogelem a prodigestanem. Držím palce ať se z toho dostanou. Některé veterináře bych za rady typu "raději je zabijte" poslala k čertu..
Oni ulehnou i ze sena jestli jste jim dala rychle jinou stravu a nebo mnoho na jednou.Měl vám říct původní majitel čím krmí a kolik a vy jste měla pokračovat a pomalu přeučit na jiné žrádlo a hlavně je nepřekrmovat ničím.Dále je dobré ovečkám cca jednou za měsíc po dobu jednoho týdne přidávat do vědra s vodu panáka jablečného octa proto kokcidioze.Je to hrozný když to vydíte a nemůžete jim pomoci já jsem to prožila také.Držím palečky.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
V jaké formě dáváte železo na chudokrevnost? Injekčně? Před 6 týdny jsme odčervovali Biomecem, ale koza 10dní po porodu má hodně světlé sliznice pod okem i vemínko a teď už 2.den průjem? Mám tu trochu Levitape (ale už více než rok), můžu použít? Jaké je dávkování? A co na podporu jater? Děkuji.

Proc zelezo na chudokrevnost, jak jste na to prisel(a)? Jestli ma hodne svetle sliznice pod okem, tak ji cervy sajou krev. Jestli ma i prujem, tak ma mozna i tasemnice. Jestli mate moznost, dejte bobky na rozbor. U koz se odceruje trosku jinak nez u ovci, snad 2x takovy davky, to se tady probira jednou do tydne. Nebo zavolejte o radu veterinari.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
moonika
napsal(a):
Akej farby majú očné sliznice keď odhrniete viečko? lebo ak sú anemické treba podať železo, B12 a podporiť pečeň... Nutne urobte rozbor bobkov. To že ste ich odčervovali neznamená že úspešne, stačí že ste nedávali dostatočné dávky a pod. Čím ste odčervovali posledné mesiace? ak by mali veľmi bledé sliznice treba ich nutne odčerviť ale niečím iným ako zvyčajne odčervujete a v dostatočnej dávke. Sú kotné?
No právě jsem to četla i tady v příšpěvku výše, že při anémii v důsledku začervení je vhodné kromě odčervení podat ještě železo a vit.B12. A myslela jsem, že když jí ti červi sají krev, je chudokrevná a pozná se to právě podle těch sliznic...
Áno, ale treba hlavne zlikvidovať parazity ktoré tú anémiu spôsobujú. Popritom podať železo a hepagen by tiež prospel a Béčka. Keď vám nefungoval biomec-ivermectin, dajte to čo ešte nemala, napr aldifal alebo helmigal ale nie dávky pre ovce, kozy potrebujú minim.2násobné dávky. Levitape dávkovanie neviem, pogúglite.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
Ano, dnes jsem dala Levitape, bohužel už mi další nezbyl. Za jak dlouho mám odčervit znovu? Mám v lékárně objednaný Dectomax a Helmigal. Dnes byla chvilku na pastvě a přišla s nateklou tlamou. Průjem ale už neměla (ale dala jsem jí včera Farmatan). Aldifal nám už asi nefunguje, vloni jsem odčervila celé stádo a po 14 dnech jakoby se nestalo...
Dnes jsem byla na veterině a vet. mi tvrdil, že železo se kozám nedává. Tak jsem jí zkusila natrhat aspoň kopřivy (nežrala je, snad až zavadnou, tak si dá...) a přidávám jí to béčko (mám nějaký B complex v prášku).
Dajte napr o týždeň bobky na rozbor aby ste vedeli či zabralo prípadne s čím bojujete. Vet kecá, železo sa kozám dáva, napr. inj. Ferribion, pre kozy sa na doplnenie železa môže dať perorálne "konský " Red Cell (v zahraničí to v tomto smere u kôz ospevujú) ale ten nie je vhodný pre ovce kvôli obsahu medi. Koprivy majú radi ale iba ovädnuté.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
moonika
napsal(a):
Dajte napr o týždeň bobky na rozbor aby ste vedeli či zabralo prípadne s čím bojujete. Vet kecá, železo sa kozám dáva, napr. inj. Ferribion, pre kozy sa na doplnenie železa môže dať perorálne "konský " Red Cell (v zahraničí to v tomto smere u kôz ospevujú) ale ten nie je vhodný pre ovce kvôli obsahu medi. Koprivy majú radi ale iba ovädnuté.
No, oni to bohužel neznají a ani nemají zájem vzdělávat se ohledně koz a ovcí Tak zatím trhám ty kopřivy, nejdřív je nechce, ale do rány zmiznou. Příští týden tam bude druhý vet, tak bych se mohla stavit, kdysi jsme to železo měli, inj. asi jak píšete ten Ferribion, i když taky říkal, že to pro kozy moc není. Myslíte, že by jí to tedy pomohlo? Resp. nemůže jí to uškodit? Průjem nemá, občas ale trochu oteklou tlamu, když přijde z pastvy a hlavně je hodně bledá. A myslím, že i ztratila částečně mléko, její kozičky vypadají trochu hladově.
No prvoradé aby bola úspešne odčervená, akú dávku levitape ste dali? ten ferribion má medzi cielovými zvieratami aj kozy, je tam uvedená dávka aj pre kozy. Určite by jej neuškodil, naopak, urýchlil rekovalescenciu popri úspešnom odčervení. Len samozrejme treba dodržať odporúčanú dávku. Ideálne by bolo aj pichnúť B12.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
moonika
napsal(a):
No prvoradé aby bola úspešne odčervená, akú dávku levitape ste dali? ten ferribion má medzi cielovými zvieratami aj kozy, je tam uvedená dávka aj pre kozy. Určite by jej neuškodil, naopak, urýchlil rekovalescenciu popri úspešnom odčervení. Len samozrejme treba dodržať odporúčanú dávku. Ideálne by bolo aj pichnúť B12.
Tak B12 vet určitě nemá, na to jsem se ho už kdysi ptala, když jsme řešili něco podobného. To mi dal jen to železo a vit. že prý má jen A a D. Tak jí aspoň dávám ten B-Compositum v prášku, i když to asi nemá takový účinek, když to musí jít přes bachor.
Odčervila jsem ji snad pořádně, cca 15ml Levitape na 50kg. Dala jsem trochu víc, ale něco vyplyvla. Dávám obecně (i u injekcí) min 1,5 násobek dávky pro ovce, tak snad je to správně.
Mám dojem, že veterináři to u nás nedělají, tak už si to radši pícháme sami.
jaatyaon
napsal(a):
Tak B12 vet určitě nemá, na to jsem se ho už kdysi ptala, když jsme řešili něco podobného. To mi dal jen to železo a vit. že prý má jen A a D. Tak jí aspoň dávám ten B-Compositum v prášku, i když to asi nemá takový účinek, když to musí jít přes bachor.
Odčervila jsem ji snad pořádně, cca 15ml Levitape na 50kg. Dala jsem trochu víc, ale něco vyplyvla. Dávám obecně (i u injekcí) min 1,5 násobek dávky pro ovce, tak snad je to správně.
Jj dávka je ok a keď to ešte nemali, verím že to pomôže(pokiaľ to nie je motolica), a B comp. je tiež fajn, držím palce:). (ale keby dostala hepagen určite by to tiež prospelo).
jaatyaon
napsal(a):
Dávku Levitape jste dala správně. Dávka Levitape do 30 kg je 1 ml na 5 kg živé
váhy. Od 30 kg je předepsané 2 ml na 5 kg živé váhy.
30 kg - 6 ml
35 kg - 8 ml
40 kg - 10 ml
45 kg - 12 ml
50 kg - 14 ml
atd.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
Děkuju. Motolice snad ne, tu máme vždy negativní. Stejně tak tasemnici jsme snad nikdy neměli. Ale často nás trápí střevní červi a někdy i plicnivky.
Příští týden budu mít Dectomax, chystám se odčervit celé stádo. Nevíte, jaká je tam ochranná lhůta na mléko? A kůzlata se odčervují od jakého věku?
Tak ono odčervovaků, určených výrobcem pro kozy je velmi málo. Napadá mě
Panacur a Helmigal, ale oba mají stejnou účinnou látku Fenbendazol.
Dectomax je určený také pro ovce. Ochranná lhůta na maso je tuším 75 dnů.
U zvířat v laktaci, jejichž mléko je pro lidskou spotřebu by se použít neměl.
Kůzlata se odčervují až tak ve dvou měsících, když se pasou. Ve stáji se
vnitřnímy parazity nenakazí.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
pajca
napsal(a):
30 kg - 6 ml
35 kg - 8 ml
40 kg - 10 ml
45 kg - 12 ml
50 kg - 14 ml
atd.
A to je dávkování přímo pro kozy?
jaatyaon
napsal(a):
No, oni to bohužel neznají a ani nemají zájem vzdělávat se ohledně koz a ovcí Tak zatím trhám ty kopřivy, nejdřív je nechce, ale do rány zmiznou. Příští týden tam bude druhý vet, tak bych se mohla stavit, kdysi jsme to železo měli, inj. asi jak píšete ten Ferribion, i když taky říkal, že to pro kozy moc není. Myslíte, že by jí to tedy pomohlo? Resp. nemůže jí to uškodit? Průjem nemá, občas ale trochu oteklou tlamu, když přijde z pastvy a hlavně je hodně bledá. A myslím, že i ztratila částečně mléko, její kozičky vypadají trochu hladově.
Ešte k tomu železu, zdá sa mi jednoduchšie objednať si z netu ten konský Red Cell sol.(Farnam) ten je na perorálne podanie a budete mať rezervu na dlhšiu dobu+ sú v ňom aj ďalšie minerály(meď a iné) a béčka a iné vit. Pre anem. kozu sa odporúča 6ml na 50kg kozu raz do týždňa.
jaatyaon

XXX.XXX.115.136
moonika
napsal(a):
Ešte k tomu železu, zdá sa mi jednoduchšie objednať si z netu ten konský Red Cell sol.(Farnam) ten je na perorálne podanie a budete mať rezervu na dlhšiu dobu+ sú v ňom aj ďalšie minerály(meď a iné) a béčka a iné vit. Pre anem. kozu sa odporúča 6ml na 50kg kozu raz do týždňa.
Super, to jsem neznala. A děkuju vám všem za rady.
pajca
napsal(a):
30 kg - 6 ml
35 kg - 8 ml
40 kg - 10 ml
45 kg - 12 ml
50 kg - 14 ml
atd.
Jak jste přišla na to, že od 30 je 2 ml na 5 kg živé váhy? V letáku je toto:
Dosage and administration
Levitape should be administered as an oral drench. It should be well shaken before use.
Dosing must be accurate, using a drenching gun. The recommended dose rate is 1 ml per 5 kg
bodyweight (7.5 mg/kg levamisole and 3.75 mg/kg praziquantel) according to the following
recommendations:
Bodyweight (kg) Dose (ml)
Up to 10 2
11-15 3
16-20 4
21-25 5
26-30 6
Above 31 Add 1 ml per 5kg.
Čo sa týka zložky Levitape, levamisolu tak toto je odporúčanie vyslovene pre kozy zo Zpravodaja SCHOK 2-3/2013 z toho sa dá odvodiť dávka.
moonika
napsal(a):
Čo sa týka zložky Levitape, levamisolu tak toto je odporúčanie vyslovene pre kozy zo Zpravodaja SCHOK 2-3/2013 z toho sa dá odvodiť dávka.
Na letáku píšu že 1ml Levitape obsahuje
18.8 mg praziquantelu
37.5 mg levamisolu
Takže podľa odporúčania dávky levamisolu pre kozy čo písali vetky odborníčky na kozy v Zpravodaji to vychádza pre GIN dávka 16ml Levitape na 50kg kozu.
Massaro
napsal(a):
Jak jste přišla na to, že od 30 je 2 ml na 5 kg živé váhy? V letáku je toto:
Dosage and administration
Levitape should be administered as an oral drench. It should be well shaken before use.
Dosing must be accurate, using a drenching gun. The recommended dose rate is 1 ml per 5 kg
bodyweight (7.5 mg/kg levamisole and 3.75 mg/kg praziquantel) according to the following
recommendations:
Bodyweight (kg) Dose (ml)
Up to 10 2
11-15 3
16-20 4
21-25 5
26-30 6
Above 31 Add 1 ml per 5kg.
Přišla jsem na to jednoduše. Mám před sebou návod v češtině, který možná před
3-4 roky rozdávala pracovnice ČMSCH na konferenci chovatelů na Seči.
Na konci uvedeného dávkování do 30 kg je psané : Nad 31 kg přidat 1 ml na 5 kg.
Podle mě, když přidat 1 ml na 5 kg znamená, že 1+1= 2.
Na můj dotaz na veterináře proč přidat, mi odpověděl, že kvůli tomu, aby nedocházelo
k poddávkování, protože při aplikaci ovce můžou a se i snaží něco vyplivat.
Tak to je napsané i v angličtině, ale určitě to neznamená, že se má dávat 2 ml na 5 kg. Je to prostě škála kde detailní hodnoty končí 30 kg a dále už zjednodušeně napsáno na každých dalších 5kg k těm 6ml přidejte 1ml. Vždyť i vtom úvodu je napsáno že dávkování musí být přesné, pomocí drencheru a doporučená dávka je 1ml na 5 kg.
S tím poddávkováním je to také dost mimo, vždyť 120kg beranovi byste dávala sichrovku 18ml...
Hannover (aho) – Zatímco veřejnost vede četné diskuse o choroboplodných zárodcích rezistentních na antibiotika, potýká se mnoho chovatelů ovcí a veterinárních lékařů s problémem rezistentních červů sídlících v trávicím traktu. Aktuální studie Vysoké školy veterinární v Hannoveru doložila kromě celé řady dalších zpráv skutečnost, že také v Německu se u ovcí vyskytly případy rezistence proti účinným látkám ze skupiny benzimidazolů (fenbendazol), imidazothiazolů (levamisol) a makrocyklických laktonů (avermectin, ivomectin, moxidectin).
Příčiny rezistence odborníci spatřují v celém balíku chyb, které pravidelně provázejí odčervování ovcí (2):
Odčervování bez předchozího stanovení diagnózy,
Příliš vysoká frekvence podávání antihelmintik,
Příliš nízká dávka antihelmintik,
Nedodržování pravidelné rotace skupin účinných látek,
Nedodržování systému „Dose and Move“, tzn. změnu pastevního areálu bezprostředně po odčervení, čímž vzniká nebezpečí, že budou „čisté“ pastviny výhradně kontaminovány vajíčky rezistentních červů.
Přeplňování pastvin zvířaty. Tento problém je nejčastější v hobby chovech.
Je to často také sám chovatel ovcí, který díky „vlastní strategii“ vznik rezistence červů na antibiotika ve stádě ovlivní pozitivně ale i negativně (2). Odčervení může být označeno za úspěšné jedině tehdy, když se za sedm až deset dní po odčervení neprokáže ve vzorcích výkalů přítomnost vajíček.
Výsledky studie doložily, že skupina účinných látek benzimidazolů statisticky vykazuje nejhorší účinnost v boji proti červům trávicího traktu. Jak uvedl expert chovu ovcí dr. Karl-Heinz Kaulfuß v aktuálním čísle časopisu Schafzucht (2), musí se u bendazimidazolů v Německu počítat s cca 60%, v Rakousku s cca 74% a ve Švýcarsku s cca 81% rezistencí v početních stavech ovcí. Rezistence byla nejčastěji prokázána u vlasovky slezové (Haemonchus contortus). Tento parazit způsobuje pravidelně v chovu ovcí značné poškození jejich organismu (2). Kromě toho aktuální výzkum prokázal i v Německu výskyt kmenů červů rezistentních na moxidectin (1).
Proti vlasovce slezové a mnoha dalším červům trávicího ústrojí může být nyní použita nově vyvinutá účinná látka monepantel (Zolvix®, Novartis) ze skupiny derivátů aminoacetonitrilu (AAD) ve formě roztoku podávaném perorálně. Podle informací Novartisu působí nový preparát na dříve neobjevené receptory nervových buněk (Hco-MPTL-1 receptor) a červy zcela paralyzuje. Spektrum působení zahrnuje dospělce i 4. larvální stádium mj. Haemonchus concortus, dále pak nematoda, mezi něž patří Teladorsagia, Trichostrongylus, Cooperia, Nematodirus, Oesophagostomum a Chaberti.
Zdroje:
(1) Claudia Perbix: Die Resistenzlage von Magen-Darm-Strongyliden gegenüber Moxidectin in deutschen Schafherden. Tierärztliche Hochschule Hannover, Klinik für kleine Klauentiere und forensische Medizin und Ambulatorische Klinik und Institut für Parasitologie, Dissertation,2008.
(2) Dr. Karl-Heinz Kaulfuß
So können Sie Wurmmittelresistenzen verhindern
Schafzucht,9/2010, S.10 – 12
Schafpraxis: Neuer Wirkstoff gegen resistente Würmer
[2010-08-31], www.animal-health-online.de.
Levitape som nikdy nepoužívala takže praktické skúsenosti nemám, ale tiež si myslím že platí to 1ml na 5kg. Ono to Add môže vyznieť že sa niečo pridáva navyše ale je to myslené proste ako pridať k tej celkovej dávke do 30kg pri každom ďalšom 5kg ten 1ml, aby to nemuseli vypisovať pre každé 5kilo snáď až do tých 120kg. Stačilo v letáku uviesť že pre ovce 1ml na 5kg/ž.hm. aby to takto neplietlo. Kozou dávkou som si istá a ovčia by mala byť nižšia. (v letáku sa uvádza dávka pre ovce).
Massaro
napsal(a):
Tak to je napsané i v angličtině, ale určitě to neznamená, že se má dávat 2 ml na 5 kg. Je to prostě škála kde detailní hodnoty končí 30 kg a dále už zjednodušeně napsáno na každých dalších 5kg k těm 6ml přidejte 1ml. Vždyť i vtom úvodu je napsáno že dávkování musí být přesné, pomocí drencheru a doporučená dávka je 1ml na 5 kg.
S tím poddávkováním je to také dost mimo, vždyť 120kg beranovi byste dávala sichrovku 18ml...
Tak abych rozsekla náš spor, zavolala jsem si na snad nejkopentnější místo
pro vyjasnění dávkování a to na Vysokou školu veterinární a poprosila
odborníky na parazitologiji o odpověď.
Musím Vás sklamat. Správné dávkování pro ovce je to, které jsem napsala já.
To znamená, že do 30 kg se jehňatům podává 1 ml Levitapu na 5 kg váhy.
Od 31 kg výše je dávka 2 ml Levitapu na 5 kg váhy.
Proč to tak je mi bylo potvrzeno, že proto, aby nedocházelo k poddávkování
tím, že váha zvířete se většinou odhaduje, ovce se brání polknutí a snaží se
něco vyplivat a další důvod je, že starší ovce mají trohu jiný metebolismus
než malá jehňata.
Na Váš způsob dávkování zněla odpověď tak, že podporujete vznik rezistence
parazitů na Levitap a že Angličani to mají vyzkoumané a ví proč je dávkování
předepsané tak jak je.
K dotazu na dávkování kozám :
Levitap je určený pro ovce. Proto kozám doporučují dávku jako pro ovce, jen
lehce nadsazenou. Určitě nezoušejte dávat dávku dvojnásobnou, z důvodu
nebezpečí nežádoucích účinků z předávkování Levamisolem.
Tak že tak.
pajca
napsal(a):
než malá jehňata.
předepsané tak jak je.
Tak že tak.
Ďakujeme. Mňa ste nesklamala, veď nešlo o to kto má pravdu ale aká je pravda:) Je to užitočná informácia, aj keď to znie prapodivne. Určite väčšina chovateľov dáva to chybné dávkovanie, uviedli to tam dosť sporným spôsobom, v tom príbale. Mali proste napísať že od 31kg sa na každých 5kg má dať 2ml.
pajca
napsal(a):
než malá jehňata.
předepsané tak jak je.
Tak že tak.
Vzhledem k úplně zcestným předpokladům, které uvádíte, např. že těžší ovce mají jiný metabolismus (váha nad 30 kg přece nemusí být nutně v přímé souvislosti s věkem, máme přece různá plemena), dále, že starší kusy více vyplivnou (pokud se preparát podá správně na kořen jazyka, nevyplivne ovce v podstatě nic, ani dvacetikilová, ani stokilová), bych se docela rád dozvěděl, který odborník na parazitologii a z kterého ústavu vám toto potvrdil.
Abych to rozsekl za sebe, tak jsem kontaktoval společnost Farmacy z UK, ve které podnikají veterináři věnující se hospodářským zvířatům a která mimochodem je také distributorem Levitapu v UK. Na konkrétní dotaz ohledně dávkování nad 30 kg mi odpověděli (konkrétně Jessica Walker):
The dose rate is as it states in information sheet. So if your animal weighed 35kg it would need 7ml of product,40kg 8ml of product and so forth.
Čili stále 1ml na 5kg, a ne 2ml. Navíc z té odpovědi je cítit, že považují informaci v příbalovém letáku za zcela jasnou. A ano, Angličani to určitě mají vyzkoumané.
Já netvrdím, že je chyba podat v dávce o trochu preparátu více, ale dávat více na každých 5kg je prostě mimo.
Massaro
napsal(a):
Vzhledem k úplně zcestným předpokladům, které uvádíte, např. že těžší ovce mají jiný metabolismus (váha nad 30 kg přece nemusí být nutně v přímé souvislosti s věkem, máme přece různá plemena), dále, že starší kusy více vyplivnou (pokud se preparát podá správně na kořen jazyka, nevyplivne ovce v podstatě nic, ani dvacetikilová, ani stokilová), bych se docela rád dozvěděl, který odborník na parazitologii a z kterého ústavu vám toto potvrdil.
Abych to rozsekl za sebe, tak jsem kontaktoval společnost Farmacy z UK, ve které podnikají veterináři věnující se hospodářským zvířatům a která mimochodem je také distributorem Levitapu v UK. Na konkrétní dotaz ohledně dávkování nad 30 kg mi odpověděli (konkrétně Jessica Walker):
The dose rate is as it states in information sheet. So if your animal weighed 35kg it would need 7ml of product,40kg 8ml of product and so forth.
Čili stále 1ml na 5kg, a ne 2ml. Navíc z té odpovědi je cítit, že považují informaci v příbalovém letáku za zcela jasnou. A ano, Angličani to určitě mají vyzkoumané.
Já netvrdím, že je chyba podat v dávce o trochu preparátu více, ale dávat více na každých 5kg je prostě mimo.
Neviem načo tam vypisovali jednotlivé dávky do tých 30kg, keby tam proste napísali ako u iných odčervovákov dávku na 1/10kg ž.hm, tak by nebolo čo riešiť.
Massaro
napsal(a):
Tak ono to tam samozřejmě napsané je, konkrétně 1ml na 5kg (The recommended dose rate is 1 ml per 5 kg), ta tabulka je tam jaksi navíc. Asi také proto, že od 0 do 10kg se má dát 2ml. Aby to pochopil každý
Jj viem že je, len lepšie by bolo keby tam tú tabuľku nedávali:).
Massaro
napsal(a):
Pro Vás úplně zcestné informace které jsem napsala jsou od našich odborníků
na parazity, kteří zkoumají účinnost léčiv a rezistenci parazitů na ně.
Z jakých důvodů Vám zde veřejně nebudu jmenovat zdroj mých informací a jména
lidí je Vám jistě jasné. Jak jsem nakoupila, tak jsem prodávala.
Použil jste výraz : Pokud se preparát podá správně atd. Kde berete jistotu ve svém
tvrzení, že ho každý podá správně ? A že správně odhadne váhu zvířete ?
Levitape jsme začali kromě jiných používat 4-5 let zpátky. Návod k použití stejně
jak jsem uvedla pochopil i náš veterinář. Jak jsem již uvedla dříve. Informace
z českého návodu : Nad 31 kg přidat 1 ml na 5 kg. Slovo PŘIDAT podle mne
i lidí u kterých jsem si ověřovala správnost dávkování znamená dát, něco navíc.
Jestli to chápu já a nejen já špatně, tak proč nenapíší do návodu jednoduše
jak již psala Moonika že se dávkuje 1 ml na 5 kg hmotnosti ? Proč rozepisují
od 10 do 30 kg dávkování po 1 ml jak pro nějaké tupce, když je dávkování
stejné pro jakoukoliv váhu ? Snad u každého jiného preparátu je psaná dávka
v ml na 5 nebo 10 kg váhy. V UK mají zřejmě ale jiné myšlenkové pochody.
Abych to rozsekla za mě : Já uvedené dávkování používám 4-5 let bez problémů.
Dříve u ovcí a koz, teď už jen u koz. Jestli dávám víc, než je teřba a nemám s kozama
problém, mám alespoň jistotu, že není léčení podhodnocené a léčba se nemine
účinkem.
Když jste kontaktoval společnost Farmacy z UK, zkuste také kontaktovat ČMSCH,
která vydávala k Levitape český návod a požádejte je o jejich stanovisko.
Když o jejich vyjádření budete zde informovat nás všechny, budu Vám vděčná.
Dávka léku určeného a odzkoušeného výrobcem pro ovce, by měla být
dostačující. pokud tam není rezistence. Jen je porřeba znát váhu ovcí, aby
nedošlo k poddávkování, tím snížení účinnosti a napomáhání vzniku rezistence.
Jestli je oveček jen několik málo, tak vycházejte z váhy největšího kusu, pokud
mezi nimy není veliký rozdíl. Jestli je stádo velké, rozdělte si je na skupiny,
s přibližně stejně velkýmy kusy. Potom zvážíte vždy největší ovci ve skupině.
Dvojnásobné-trojnásobné předávkování u Aldifalu ještě není nebezpečné.
pajca
napsal(a):
Dávka léku určeného a odzkoušeného výrobcem pro ovce, by měla být
dostačující. pokud tam není rezistence. Jen je porřeba znát váhu ovcí, aby
nedošlo k poddávkování, tím snížení účinnosti a napomáhání vzniku rezistence.
Jestli je oveček jen několik málo, tak vycházejte z váhy největšího kusu, pokud
mezi nimy není veliký rozdíl. Jestli je stádo velké, rozdělte si je na skupiny,
s přibližně stejně velkýmy kusy. Potom zvážíte vždy největší ovci ve skupině.
Dvojnásobné-trojnásobné předávkování u Aldifalu ještě není nebezpečné.
Ďakujem. Je to len zopár mladých ovečiek, asi ich majiteľ zváži a máličko dávku navýšime.
pajca
napsal(a):
Jestli budete odčervovat na slepo, použijte dávku vyšší (10 mg úč. l. / kg) - 4 ml /10 kg
Ještě dodám mnohokrát již psané, že je dobré - účinnější, odčervovat zvířata
lačná. Alespoň 12 hodin a pak nepouštět hned na pastvu, aby byl účinek leku
lepší. To ale jistě víte.
No ja už som mu poradila dávku ako na flaške(2ml/10kg) s tým že na 20kg jahňa dá ako na 25kg. Áno o tom odporučenom lačnení viem ale zabudla som mu to povedať takže myslím že odčervil ešte večer keď s tým liekom došiel. Našťastie mi dosiaľ zabrali odčervováky aj bez dlhšieho lačnenia, ale ideálne je to ako píšete.
(inak sme zistili že sú to tasemnice-prujem+vravel že videl "čosi biele pevné" vo výkaloch, tak verím že sa z toho rýchlo dostanú, len dokedy im to vydrží je otázne).