Pokračování přečasného porodu...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2016 20:14
sittaj

XXX.XXX.51.211

Před týdnem jsme tady řešili předčasný porod u jedné z mých koz, obě dvojčata bohužel uhynula...
Tak bohužel dnes pokračování, máma od dvojčat celý týden v pořádku, strašně aktivní, dojená dvakrát denně, krmena pořád stejně. Dnes příjdu do stáje leží, hlavu nahoře a slabě pomekává. Tak jdu k ní a nemůže se postavit. Vysloveně tahá zadní nohy za sebou a když ji postavím, po prvním kroku padá na zadek. Dal jsem ji calcium do žíly, napíchal selen a ADE, dal antibiotikum a prodigestan odpoledne a večer. Trochu energie do pusy. Odpoledne se po udržela ve stoje na nohách, teď od tří hodin chodí pomaličku, když je tahána za obojek... Jak pustím, tak si lehne, hlava nahoře, mírně se třese, má uši dole, a co jsem si všimnul tak všechny kozy mají kulaté zorničky a ona má placaté, zúžené. Od rána pořád kadí, nejdříve bobky, teď už spíše vetší slepené válečky, né tuhé... Taky jsem koukal, že se špatně čistí, je to už týden a z rodidel jde pořád mírný výtok, né zapaáchající po hnisu, barva červeno hnědá. Zkoušel jsem šáhnout dovnitř, ale už tam neprostrčím přes kyčle ruku, dal jsem pro jistotu dovnitř ATB čípek. Podle mě to má i souvislost, proč předčasně porodila, nevíte někdo, co by mohlo být špatně? Jinak koza nechce pít ani žrát...Mohla by to být i ketóza?

7.2.2016 22:06
sittaj

XXX.XXX.51.211

Během dneška jsem mluvil s dvěma veterináři, nikoho ketóza nenapadla. Teď večer jsem u ní opět byl, nalil jsem ji jedním pivem, a kozou opět hromada trusu, velikost jako pomeranč, žádný tvar bobků, jen měkká hrouda, kolem opět trochu hnědočerveného šlemu z rodidel. Na to, že celý den nežere, tak trusu má dost a pořád kadí, při vstaní močí. Papírky na ketózu snad koupím zítra v lékárně.
Vstala s pomocí trochu lehčeji, udělala pár kroků a pak si sama lehla, koordinovaně. Hlavu má nahoře, trochu kouká po okolí, ale po cca 30vteřinách ji začne padat hlava, jakoby únavou, na mírně šťouchnutí jako by se probudila a opakuje se to. Trochu divné je to, že má dolní pysk dole, jsou vidět dolní zuby, při zavření prstem zase hned spadne dolů...

7.2.2016 22:58
podkloboukem

XXX.XXX.217.208

Měla teplotu? jste si jistý, že odešly dobře všechny plodové obaly? Mě to takhle spíš připadá jako zánět.

7.2.2016 23:05
sittaj

XXX.XXX.51.211

Teplotu měla 37,2, takže podle mě normální. Je fakt, že jak jsem měl starosti s jejími dvojčaty a máma vypada v pohodě, tak jsem ji neprohlédnul pořádně a nešáhnul jsem do ní. Ale mám pocit, že jsem placentu viděl. Při dnešním šahání už byla dávno zavřená, něchtěl jsem do ní jít násilím...

7.2.2016 23:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdyby v ní něco zůstalo, tak by ten výtok děsně smrděl.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2016 23:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Vypadá to na laktační ketózu, rozvíjí se na počátku laktace, kdy koza nepokryje z krmiva zvýšený příjem živin. Infuzi do žíly glukózy, aplikovat glukokortikoidy, něco na žaludky - Rumin, Ketobion, dále vitamín B Hepagen, Však vet by měl vědět. Tahání zadních noh a průjem jsou jedny ze znaků ketózy. U březích je zase ketóza březích z téže příčiny. Možná to mělo vliv na předčasný porod, něco začínalo a teď při dvakráte denním dojení se to rozjelo naplno. Zvýšené množství ketolátek působí na nervový systém toxicky, ochrnutím, to by mohlo vysvětlovat tu tlamu.

8.2.2016 07:21
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak ráno byla koza bohužel mrtvá. Co změnit v krmné dávce, tak aby se to nestalo příště? Krmím seno, ječný a ovesný šrot 1:1, řepné granule, sladový květ, vojtěškové granule, do toho krouhanou řepu, trocha ostropestřcce a ovikvasu. Tříkrát týdně dodávám lněné semínko... Mám dodat melasové lizy? Bude to stačit?

8.2.2016 07:24
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, nejsou ty vaše kozy začervené? Zkontroloval jste sliznice. Odpovídal by tomu i předčasný porod, též to co popisujete odpovídá chování vysoce anemické kozy. (mám s tím z minulých let bohaté zkušenosti, nikdo nemohl přijít na to co to je, byla to vlasovka), tak mrkněte na sliznice.

8.2.2016 07:40
sittaj

XXX.XXX.51.211

Začervené nejsou, když k nám přišly v polovině březosti, tak jsme udělali koprologii a měly teda vše na vysokých hodnotách včetně kokcidií, odčervily jsem a použili sulfacox a před 3 týdny jsme udělali kontrolní koprologii a stádo je vysloveně čisté, sem tam jeden +.

8.2.2016 07:50
aluskas

XXX.XXX.104.146

A na ty sliznice jste se podíval? Já měla dle koprologie taky celé stádo čisté ("jen" pochcípalo postupně několik kusů a veterinář nepřišel na to proč - musela jsem otevřít sléz, abych dokázala, že je to vlasovka), v koprologii nenašli nikdy nic.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2016 07:55

aluskas napsal(a):
A na ty sliznice jste se podíval? Já měla dle koprologie taky celé stádo čisté ("jen" pochcípalo postupně několik kusů a veterinář nepřišel na to proč - musela jsem otevřít sléz, abych dokázala, že je to vlasovka), v koprologii nenašli nikdy nic.

Toto je naopak pro silnou invazi vlasovek typické. Naprosto. Vlasovka je zhoubná v tom, že najednou se do slezu může dostat obrovské množství červů, buď v létě na masivně zamořené pastvině nebo touto dobou tak, že se probudí spící larvy z předcházející sezony a to všechny naráz. A krev saje už poslední larvální stadium. Takže zvíře může uhynout na totální vycucání ještě dřív, než vůbec ve slezu nějaké vlasovky dospějí a začnou klást vajíčka, případně ve chvíli, kdy jich dospěje jen pár a v koprologii máte jeden křížek a říkáte si, že v poho.

8.2.2016 08:04
sittaj

XXX.XXX.51.211

Když jsem se díval na sliznici v nose - nevím, zda pro ní platí stejná pravidla, jako pod okem, tak byla naopak spíše červenější.

8.2.2016 08:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

V první řadě si opravdu zjistěte co jí vlastně bylo. Podle toho jak ji krmíte tak se měla královsky. Jestli ještě není zlikvidovaná, tak buď požádejte veta, nebo ji rozřízněte sám a koukněte na orgány, na množství loje a teřba i na dělohu. Můžete i rozpárat bachor co tam má a jestli tam něco být nemá.... Udělejte si aspoň takovou laickou prohlídku.

8.2.2016 08:52
roklanka

XXX.XXX.45.175

sittaj napsal(a):
Teplotu měla 37,2, takže podle mě normální. Je fakt, že jak jsem měl starosti s jejími dvojčaty a máma vypada v pohodě, tak jsem ji neprohlédnul pořádně a nešáhnul jsem do ní. Ale mám pocit, že jsem placentu viděl. Při dnešním šahání už byla dávno zavřená, něchtěl jsem do ní jít násilím...

Člověče, vy pícháte kalcium do žíly a nevíte správnou teplotu u kozy? Zkuste si méně hrát na veta a nastudovat si základy.

8.2.2016 08:57

roklanka napsal(a):
Člověče, vy pícháte kalcium do žíly a nevíte správnou teplotu u kozy? Zkuste si méně hrát na veta a nastudovat si základy.

Jo jo, pro příště, koza s tělesnou teplotou 37 je zvíře v posledním tažení.

8.2.2016 09:13
aluskas

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Toto je naopak pro silnou invazi vlasovek typické. Naprosto. Vlasovka je zhoubná v tom, že najednou se do slezu může dostat obrovské množství červů, buď v létě na masivně zamořené pastvině nebo touto dobou tak, že se probudí spící larvy z předcházející sezony a to všechny naráz. A krev saje už poslední larvální stadium. Takže zvíře může uhynout na totální vycucání ještě dřív, než vůbec ve slezu nějaké vlasovky dospějí a začnou klást vajíčka, případně ve chvíli, kdy jich dospěje jen pár a v koprologii máte jeden křížek a říkáte si, že v poho.

Jo já vím, ale zvláštní je, že to nevědí veterináři. Byli tady tenkrát 3. Všichni dělají hospodářská zvířata, jedn chová ovce, druhý kozy. Ani jeden z nich to nepoznal a tvrdili, že to není možné. Co mě překvapilo je, že např. ani paní docentka Fantová o vlasovce ani neslyšela.

Když jedu kupovat kozu, první na co se dívám už dávno není vemeno, ale sliznice.90% zvířat má sliznice světlé, často i velmi bledé. Chovatelé to neznají, slizince nekontrolují, rizikový stav neidentifikují. Koza může vypadat relativně dobře, ale když ji přivezete domů, stres ze změny prostředí způsobí své a když nevíte, zamoříte si svoje stádo a o několik kusů přijdete.

Navím, proč je tak těžké přesvědčit veterináře, že je to opravdu problém, který je řešitelný, jenom je třeba trochu osvěty a trochu více se tomu věnovat.

8.2.2016 09:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):
Když jsem se díval na sliznici v nose - nevím, zda pro ní platí stejná pravidla, jako pod okem, tak byla naopak spíše červenější.

Je opravdu tak složité, odhrnou oční víčko, podívat se na sliznici oka a porovnat s touto stupnicí? pokud je to v pořádku, pátrejte dál, pokud ne, víte kde je problém.

8.2.2016 09:24
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):

Normální teplota u zdravé kozy v klidu je 38 - 39°C. Nás učili, že kozy na ketozu příliš netrpí, v případě, že hrozí, začne rapidně snižovat mléčnou produkci a v 90% ke ketoze nedojde. Podle toho jak krmíte to dle mého názoru ketoza nebyla.

8.2.2016 09:52
roklanka

XXX.XXX.45.175

Tělesná teplota u dospělých koz je v rozpětí 38,5 až 40 st, pro upřesnění, záleží na věku, kůzlata mají vyšší. Koza na ketozu trpí a ne že ne, učili vás špatně.

8.2.2016 10:00
aluskas

XXX.XXX.104.146

roklanka napsal(a):
Tělesná teplota u dospělých koz je v rozpětí 38,5 až 40 st, pro upřesnění, záleží na věku, kůzlata mají vyšší. Koza na ketozu trpí a ne že ne, učili vás špatně.

Ano, to píše paní docentka Fantová. Kůzalat jsme tady neřešili, řešili jsme teplotu u dospělé kozy, v zimním období. Teplota může vystoupat klidně až na 40,9°C, při vyšších venkovních teplotách, stresu.
Jsem si jistá, že nás učili dobře smajlík Ještě jednou si prosím přečtěte můj příspěvek. Domnívám se, že v tvrzení: kozy netrpí ketozou a tvrzení "kozy netrpí příliš ketozou" je markantní rozdíl. Zcela jistě ji netrpí tolik jako ovce. V případě krmné dávky, kterou uvádí sittaj je pravděpodobnost, že by to byla ketoza prakticky nulová.

8.2.2016 10:06
aluskas

XXX.XXX.104.146

Navíc pokud by to byla ketoza, byl by cítit aceton. A pokud sittaj otevře, bude poznat na játrech, Teplota pod 39 klesá např. při hypokalcémii, ale prostě přes internet asi nikdy nikdo nic nediagnostikoval...

8.2.2016 10:25
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ještě ta nízká teplota...u ketozy je zvýšená a zrychlené dýchání. Sittaj, podívejte se na játra, do dělohy, do slezu a na střeva. Dýchání bylo zrychlené nebo zpomalené? Žrala normálně? Zatloustlá nebyla?

8.2.2016 10:26
sittaj

XXX.XXX.240.30

Roklanko ono je to těžké, když volám veterinářovi, tohle všechno jin řeknu, včetně teploty a oni nechtějí přijet a řeknou mi, at ji dam calcium do žíly. Takže Vás poprosím, abyste mi řekla, proč se při této teplotě calcium do žíly nedává, at vím pro příště. U nás je tak bídno s veterináři, že se vše učíme pokus omyl, většinou bohužel omyl. Ale aspon se je snažíme léčit...

8.2.2016 10:26
sittaj

XXX.XXX.240.30

Aluskas: kokal jsem na sliznici oka a je v pořádku.

8.2.2016 10:27
sittaj

XXX.XXX.240.30

Tlustá nebyla, dýchala normálně, tep taky normální, ale vůbec nechtěla ten den jak padla žrát, jinak v pořádku jedla vše.

8.2.2016 10:29
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):
Aluskas: kokal jsem na sliznici oka a je v pořádku.

Děkuji
A máte odvahu ji říznout? Dá se dost poznat a i když třeba nic nezjistíte, člověk se na tom vždy něco naučí.

8.2.2016 10:39
sittaj

XXX.XXX.240.30

Odpoledne ji říznu, to není problém, otec je lidský doktor, tak počkám na něj a projdeme ji. Večer dám vědět. Zatím moc děkuji.

8.2.2016 10:42
sittaj

XXX.XXX.240.30

Zvýšeá teplota a zrychlený dech u ketózy - děkuji, to jsem nikde nenašel. Jen acetonový zápach - hlad a kontrola moči papírky. Jdu si to hned zapsat. A takhle to tady chodí, veterináři čumí a zřejmě blbě radí a léčí hned proti všemu. Taky nemám rád, když se jim dává vše a na vše, to je takový léčení naprd. Jejich klasický postup je to, že hned ATB, selen, ADE a prodigestan, prostě vakcína proti všemu a pak řeknou, to víte koza, když chce tak prostě umře... S tím se nechci smířit, holt ještě nějaký případ takhle zažiji, ale chci vědět, co to bylo a jak to řešit...

8.2.2016 10:48
roklanka

XXX.XXX.45.175

aluskas napsal(a):
Ano, to píše paní docentka Fantová. Kůzalat jsme tady neřešili, řešili jsme teplotu u dospělé kozy, v zimním období. Teplota může vystoupat klidně až na 40,9°C, při vyšších venkovních teplotách, stresu.
Jsem si jistá, že nás učili dobře smajlík Ještě jednou si prosím přečtěte můj příspěvek. Domnívám se, že v tvrzení: kozy netrpí ketozou a tvrzení "kozy netrpí příliš ketozou" je markantní rozdíl. Zcela jistě ji netrpí tolik jako ovce. V případě krmné dávky, kterou uvádí sittaj je pravděpodobnost, že by to byla ketoza prakticky nulová.

Nebudu s vámi slovíčkařit, ani se hádat. Neopisuju paní docentku Fantovou, kdybych to neověřila v praxi, že tomu tak je. Kolik koz jste s ketozou zažila? Ke kolika ketozním kozám jste čuchala, že tvrdíte, že je cítit aceton. Necítila jsem ho nikdy a s ketozou jsem se u chovu setkala. Vím, že se to píše, věřím raději testačním papírkům, nebo rozboru krve, než svému nosu. Neznám statisiky výskytu ketoz u ovcí a koz, ale z praxe vím, že velký rozdíl mezi tím není. Možná je to zkreslené tím, že ovce se chovají a chovaly ve větším počtu, než kozy.
Je zajímavé, že když toho o kozách víte tolik, že jste okamžitě nezareagovala na nízkou teplotu a týdenní výtok z rodidel. Můžeme se jen dohadovat, na co koza uhynula.
Vlasovka je velmi nebezpečná a taky s ní mám své zkušenosti, ale upínat se jen k jednomu problému, je zavádějící a mnohdy matoucí.
Jen léta chovu vás naučí pokoře a zvířata vás nepřestanou překvapovat.

8.2.2016 10:59
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):
Zvýšeá teplota a zrychlený dech u ketózy - děkuji, to jsem nikde nenašel. Jen acetonový zápach - hlad a kontrola moči papírky. Jdu si to hned zapsat. A takhle to tady chodí, veterináři čumí a zřejmě blbě radí a léčí hned proti všemu. Taky nemám rád, když se jim dává vše a na vše, to je takový léčení naprd. Jejich klasický postup je to, že hned ATB, selen, ADE a prodigestan, prostě vakcína proti všemu a pak řeknou, to víte koza, když chce tak prostě umře... S tím se nechci smířit, holt ještě nějaký případ takhle zažiji, ale chci vědět, co to bylo a jak to řešit...

Jj, to je právě to, oni vůbec nediagnostikují, neudělají testy vůbec na nic, nedej bože abyste chtěl nějaký spešl mikrobiologický rozbor. Píchnout ATB, když nepomůžou, tak píchnou ještě jedny silnější a je to vyřízené. Nezbývá nic jiného než se naučit diagnostikovat sám, alespoň co člověk sám (bez rozborů) zvládne. A pak volat s tím, že mám kozu s diagnozou tou a tou a potřebuji lék. To se mi osvědčilo.
Tak pak dejte vědět.

8.2.2016 11:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

roklanka napsal(a):
Nebudu s vámi slovíčkařit, ani se hádat. Neopisuju paní docentku Fantovou, kdybych to neověřila v praxi, že tomu tak je. Kolik koz jste s ketozou zažila? Ke kolika ketozním kozám jste čuchala, že tvrdíte, že je cítit aceton. Necítila jsem ho nikdy a s ketozou jsem se u chovu setkala. Vím, že se to píše, věřím raději testačním papírkům, nebo rozboru krve, než svému nosu. Neznám statisiky výskytu ketoz u ovcí a koz, ale z praxe vím, že velký rozdíl mezi tím není. Možná je to zkreslené tím, že ovce se chovají a chovaly ve větším počtu, než kozy.
Je zajímavé, že když toho o kozách víte tolik, že jste okamžitě nezareagovala na nízkou teplotu a týdenní výtok z rodidel. Můžeme se jen dohadovat, na co koza uhynula.
Vlasovka je velmi nebezpečná a taky s ní mám své zkušenosti, ale upínat se jen k jednomu problému, je zavádějící a mnohdy matoucí.
Jen léta chovu vás naučí pokoře a zvířata vás nepřestanou překvapovat.

Kozu s ketozou jsem zažila jednu. Použití testačních papírků při podezření na ketozu je samozřejmostí, nikdy jsem netvrdila, že se má člověk řídit pouze svým čichem, ale je pach acetonu je jeden z průvodních jevů. Týdenní výtok z rodidel mě nepřekvapil, neboť Sittaj psal že nezapáchá. z mých 46 koz minimálně 20 se čistí i déle, považuji prostě za normal.Navíc psal, že barva červeno hnědá, žádný hnis, žádná jasná krev.
Na nízkou teplotu jsem nezareagovala, stejně jako na další spoustu věcí (mám 3 děti - z toho momentálně 2 nemocné doma, kozí farmu a u počítače sedím když dělám administrativu, takže kromě diskuze na ifauně mám otevřené třeba daňové formuláře, email, svoje webové stránky v úpravě a hromadu dalších věcí, k tomu odbíhám kontrolovat rodící kozy do stáje, dělám šťávu a utírám zadečky), teploty jsem si všimla až když jste sjela sittaj že neví jaká je normální teplota, aniž byste napsala, jaká že to ta normální teplota je, tak jsem to prostě dopnila smajlík
K vlasovce se neupínám , Sittaji jsem poděkovala, že zkontroloval sliznice a tím pro mě vlasovka skončila. Jestli jste četla dobře, směřovala jsem svými příspěvky k pitvě, neboť je to možnost jak zjistit jestli to byla ketoza (na játrech to bude jasné) nebo zánět děložní sliznice či něco jiného. může to být i jakýkoli vir, bakterie, což pravděpodobně ani pitvou nezjistí. prostě všechno co se tady napíše jsou jen tipy, jinak pouze pitva ve veterinárním ústavu a laboratoř smajlík
Jinak těžko byste hledala pokornějšího člověka než jsem já a ano v chovu nikdy nikdo z nás nebude znát a vědět všechno a věřte mi, že já tak nevystupuji. Vždy píši "domnívám se", "učili nás", "moje zkušenost je", "dočetla jsem se", "zjistila jsem", nikoli "toto je univerzální pravda" tak to je a ne jinak, což spousta přispěvatelů tady na ifauně dělá. Snažím se předat pouze své odborné znalosti, své zkušenosti a přitom netvrdím, že jsem nejlepší a nejzkušenější, jinak si samozřejmě každý musí na vše přijít sám, protože vlastní zkušenost a vlastní chyby nic na světě nenahradí.

8.2.2016 11:49
aluskas

XXX.XXX.104.146

A kdybych nebyla pokorná, tak bych radila oficiálně za prachy jako to dělají ostatní (vzdělání na to mám). Ale protože pokorná jsem a uvědomuji si, že nevím a neznám všechno, že existuje milion věcí, se kterými jsem se ještě nesetkala a že i já občas potřebuji poradit a zjistit jaké zkušenosti mají ostatní, tak se snažím pomoci ve svém drahocenném čase a zadarmo. Ale někdy si říkám, že pro dobrotu na žebrotu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Paradoxně i překrmování může vést ke ketóze. První člověk pomýšlí na nedostatek, z toho, jakou koza dostávala krmnou dávku, to vypadá ale na tu druhou příčinu ketózy. Játra nestačí odbourávat a stane se v opačném gardu, co při špatném krmení. Pokud budete kozu cpát v domnění, že čím víc, tím líp, je to na ketózu. Játra mají problém odbourávat tuk. Ke zvýšenému odbourávání docází právě v závěru březosti a na začátku laktace. Z Vaší krmné dávky si myslím, právě to, že se měla královsky, jí ublížilo. A to píchání Calcia, ATB...bez řádné předchozí konzultace jen tak od oka - při ketóze ATB naopak škodí. U ketózy to jde rychle, náhle. Večer vám koza žere a nic a ráno leží apatická. Chtělo to hned infůzi a glukózu plus Hepagen.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 12:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

A jestli můžu poradit, na Ostropestřec se vybodněte. Krmný má v 99 % nadlimitní množství mykotoxinů a tím pádem játrům víc ublíží, než prospěje. Mrkněte na MF dnes 2012 Ostropestřec test. Známý pracuje jako nákupčí v balírnách léčivek a Ostropestřec, který neprojde pro lidi, se s ním kšeftuje pro zvířata a jednu várku poslali přímo do spalovny. To není fáma, to mám z první ruky A v Mladé frontě si to taky nevymysleli.

8.2.2016 12:10
aluskas

XXX.XXX.104.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Paradoxně i překrmování může vést ke ketóze. První člověk pomýšlí na nedostatek, z toho, jakou koza dostávala krmnou dávku, to vypadá ale na tu druhou příčinu ketózy. Játra nestačí odbourávat a stane se v opačném gardu, co při špatném krmení. Pokud budete kozu cpát v domnění, že čím víc, tím líp, je to na ketózu. Játra mají problém odbourávat tuk. Ke zvýšenému odbourávání docází právě v závěru březosti a na začátku laktace. Z Vaší krmné dávky si myslím, právě to, že se měla královsky, jí ublížilo. A to píchání Calcia, ATB...bez řádné předchozí konzultace jen tak od oka - při ketóze ATB naopak škodí. U ketózy to jde rychle, náhle. Večer vám koza žere a nic a ráno leží apatická. Chtělo to hned infůzi a glukózu plus Hepagen.

Limi, nemáte pravdu, pletete si to s tím, že postihuje zatloustlé jedince, ale energeticky bohatá krmná dávka je důležitá.
Blíže např. tento poměrně pěkný, jasný a výstižný článek
http://www.zverolekarka.com/Ketoza_brezich_bahnic_cast_1.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

A zápach acetonu nemusí být cítit. Souhlas s pitvou, játra vám ketózu potvrdí, nebo vyvrátí. Dejte vědět večer.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 12:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, nemáte pravdu, pletete si to s tím, že postihuje zatloustlé jedince, ale energeticky bohatá krmná dávka je důležitá.

Zatloustlá koza musí najednou při dojení vydat naráz velké množství živin, které musí rychle vzít z toho, co má, tj. tuku. játra dostanou šok a nestačí tuk odbourávat a začnou se hromadit ketolátky. Proto je zatloustlá - překrmovaná koza stejně riskantní, jako hubená. Energeticky bohatá ano, ale vyvážená, taková, která nevede k překrmování.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 12:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):

...ten článek jsem nikdy nečetla, až teď jsem na něj rychle mrkla, ale de facto jsem ve svých příspěvcích v tomto vlákně napsala to samé, takže pravdu mám

8.2.2016 13:07
aluskas

XXX.XXX.104.146

...ten článek jsem nikdy nečetla, až teď jsem na něj rychle mrkla, ale de facto jsem ve svých příspěvcích v tomto vlákně napsala to samé, takže pravdu mám

Když myslíte...
"První člověk pomýšlí na nedostatek, z toho, jakou koza dostávala krmnou dávku, to vypadá ale na tu druhou příčinu ketózy".
"Z Vaší krmné dávky si myslím, právě to, že se měla královsky, jí ublížilo."

cituji Sittaj: "Tlustá nebyla, dýchala normálně, tep taky normální, "

Složení krmné dávky, kterou uvádí Sittaj, je v pořádku. Nepíše sice kolik směsi dává a kolik které složky, ale předpokládám, že 3kg ne. Já takto krmím celé svoje stádo, na kozu cca 1,5kg (víc už stejně sami od sebe nechtějí) a nemůžu si to vynachválit, kozy jsou v dobré kondici, rodí dvojčata, trojčata a pěkně nasazují na mléko, žadné ketozy, žádné acidozy. Oproti krmné dávce, kdy jsem krmila jen šrotem, je to prostě nebe a dudy.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Když myslíte...
"První člověk pomýšlí na nedostatek, z toho, jakou koza dostávala krmnou dávku, to vypadá ale na tu druhou příčinu ketózy".
"Z Vaší krmné dávky si myslím, právě to, že se měla královsky, jí ublížilo."

cituji Sittaj: "Tlustá nebyla, dýchala normálně, tep taky normální, "

Složení krmné dávky, kterou uvádí Sittaj, je v pořádku. Nepíše sice kolik směsi dává a kolik které složky, ale předpokládám, že 3kg ne. Já takto krmím celé svoje stádo, na kozu cca 1,5kg (víc už stejně sami od sebe nechtějí) a nemůžu si to vynachválit, kozy jsou v dobré kondici, rodí dvojčata, trojčata a pěkně nasazují na mléko, žadné ketozy, žádné acidozy. Oproti krmné dávce, kdy jsem krmila jen šrotem, je to prostě nebe a dudy.

Proč kazíte to, že chce někdo pomoct? Vždyť píšu, že může být z nedostatku a v opačném gardu z přebytku. Apriori jsem se snažila řešit podstatu problému a pomoct, ne hned vypisovat a koza mezitím scípne. Když Sittaj napsal posléze krmnou dávku, hned mě napadla ta druhá příčina. A že napsal, že koza není tlustá? U kozy se míra tuku odhaduje hůře, to vidíte spíše až při pitvě. Navíc o kozách se říká, že je buď nažraná, nebo hubená. Taky, že je hubený, jak koza...A zrychlené dýchání...Sittaj by musel napsat, kolik dechů a výdechů koza za minutu má, pak by to bylo pro další reakci nějak směrodatné. Rychlý průběh, ochrnutí končetin a tlamy, průjem, počátek laktace, vše pro ketózu hovořilo. Proto jsem podle nejlepšího svědomí a vědomí radila podat infůzi do žíly, glukokortikoidy, Hepagen. Za stávajícího stavu to mohlo koze zachránit život a rozhodně by jí to neublížilo, i kdyby to ketóza nebyla, na rozdíl od laického podání ATB anebo šťourání do zavřené kozy týden po porodu při nepodezřelém výtoku. To, že jsem hned v první reakci nevypisovala vše stran příčin, bylo v dané chvíli nedůležité, důležité bylo koze pomoct. A koneckonců, to jak mě citujete výše - co se Vám na tom nezdá? Ono se musíte také podívat na kontinuitu vlákna, ne jen tak něco ocitovat bez souvislosí. A že Vy máte na podobné krmné dávce kozy ok, neznamená, že tomu tak musí být i jinde...neznáte dávkování. Je řada chovatelů, kteří si myslí, že čím víc jádra koze koze dají, tím líp. Za tím, co jsem napsala si stojím.

8.2.2016 15:04
sittaj

XXX.XXX.51.211

Hlavně se tu nehádejte, já děkuji všem za rady. Koza určitě nebyla tlustá, spíš mi přišla hubenější. Za chvíli jdu kozu rozříznout, pokusím se udělat i pár fotek. Ještě se zeptám, jaké dáváte kozám minerální lizy. Já bral vždy Solsel extra a dnes jsem byl u nich znova a koukám, že na etiketě je malým písmemem napsáno 1/3. Tak se ptám prodavače, co to znamená, řekl mi, že liz dodá zvířatům 1/3 denní dávky minerálů. Tak jsem se zeptal, zda je tedy potřeba zbytek dodat jinak, nebyl schopen odpověďět. Pokud bychom určili, že to byla ketoza, jak ji předejít s touto krmnou dávkou? Koupil jsem lizy Star block pro vysoko březí bahnice, tak zda bych jim to měl podat... Jinak papírky už dnes budu mít, pokud bude mít koza ještě v močovém měchýři trochu moči, zkusím namočit, zda to něco ukáže, jak je to s močí po smrti?

8.2.2016 15:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Koza si přeci nebere minerály jen z toho lizu.

8.2.2016 15:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

A tož to se děvčata klidně hádejte dááááál! Jestli se budete takto dohadovat i o ostatních nemocech, tak veterináři nebudou mít co žrát.
Tomuhle říkám téměř vyčerpávající školení ohledně ketozy.
(ještě tak video + komentář z té pitvy a bylo by to dokonalé).

8.2.2016 17:49
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):
Hlavně se tu nehádejte, já děkuji všem za rady. Koza určitě nebyla tlustá, spíš mi přišla hubenější. Za chvíli jdu kozu rozříznout, pokusím se udělat i pár fotek. Ještě se zeptám, jaké dáváte kozám minerální lizy. Já bral vždy Solsel extra a dnes jsem byl u nich znova a koukám, že na etiketě je malým písmemem napsáno 1/3. Tak se ptám prodavače, co to znamená, řekl mi, že liz dodá zvířatům 1/3 denní dávky minerálů. Tak jsem se zeptal, zda je tedy potřeba zbytek dodat jinak, nebyl schopen odpověďět. Pokud bychom určili, že to byla ketoza, jak ji předejít s touto krmnou dávkou? Koupil jsem lizy Star block pro vysoko březí bahnice, tak zda bych jim to měl podat... Jinak papírky už dnes budu mít, pokud bude mít koza ještě v močovém měchýři trochu moči, zkusím namočit, zda to něco ukáže, jak je to s močí po smrti?

Jak je to s močí po smrti bude určitě vědět tatínek když je lékař, to by mě také zajímalo. Ale řekla bych, že poměry se rychle mění a záleží na tom, jak rychle po smrti by test proběhl.
Dle mého jsou tyto "vytuněné lizy" akorát tahač peněz. Taky jsem je kdysi kupovala, a byli k ničemu, taky lizy s bylinkama atd. je to zhruba stejné jako doplňky stravy u lidí, ty jsou taky k ničemu, důležitá je vyvážená strava. Napište kolik dáváte řízků, kolik květu, vojtěšky, ovsa a ječmene. Já mám lizy obyčejné pro ovce bez mědi, ale přecházím na himalájskou sůl, která meď obsahuje a kozám moc chutná.
Jinak krmnou dávku si můžete sám sestavit a spočítat, to je nejlepší. A pak si ji intuitivně upravit, protože nepředpokládám, že znáte přesně hodnoty pro váš travní porost či seno.

8.2.2016 18:28
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, pokud máte zájem, pošlete mi do zprávy váš email, pošlu vám výživářský skripta, jsou sice poněkud "tučná", cca 300 stránek smajlík, ale myslím, že to stojí za to. Až je několikrát x krát přečtete, budete vědět co, jak, kdy a kolik krmit a také proč.

8.2.2016 18:39
moonika

XXX.XXX.225.187

aluskas napsal(a):
Jak je to s močí po smrti bude určitě vědět tatínek když je lékař, to by mě také zajímalo. Ale řekla bych, že poměry se rychle mění a záleží na tom, jak rychle po smrti by test proběhl.
Dle mého jsou tyto "vytuněné lizy" akorát tahač peněz. Taky jsem je kdysi kupovala, a byli k ničemu, taky lizy s bylinkama atd. je to zhruba stejné jako doplňky stravy u lidí, ty jsou taky k ničemu, důležitá je vyvážená strava. Napište kolik dáváte řízků, kolik květu, vojtěšky, ovsa a ječmene. Já mám lizy obyčejné pro ovce bez mědi, ale přecházím na himalájskou sůl, která meď obsahuje a kozám moc chutná.
Jinak krmnou dávku si můžete sám sestavit a spočítat, to je nejlepší. A pak si ji intuitivně upravit, protože nepředpokládám, že znáte přesně hodnoty pro váš travní porost či seno.

Ja by som ich až tak nezatracovala, tie lizy, ono to zmysel má inak by nebolo vidieť ako v rôznych obdobiach miznú určité lizy viac či menej. Moje napr. ak mali na výber čistý neobohatený a taký kde nebolo okrem soli nič len meď a kobalt, tak vždy idú prednostne po tom s meďou+Co. Ale ako píšete nie je nad vyváženú kŕmnu dávku. ( myslím klas. lizy s minerálmi, bylinkovým tiež neverím ).

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 18:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

moonika napsal(a):
Ja by som ich až tak nezatracovala, tie lizy, ono to zmysel má inak by nebolo vidieť ako v rôznych obdobiach miznú určité lizy viac či menej. Moje napr. ak mali na výber čistý neobohatený a taký kde nebolo okrem soli nič len meď a kobalt, tak vždy idú prednostne po tom s meďou+Co. Ale ako píšete nie je nad vyváženú kŕmnu dávku. ( myslím klas. lizy s minerálmi, bylinkovým tiež neverím ).

Neměly by mít kozy liz bez mědi?

8.2.2016 19:01
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak pitva se bohužel nekonala, když jsme chtěli začít, tak jsme zjistili, že rodí další koza a opět problém. Je to koza, která před cca měsícem měla problém s nadmutím, taky měla velmi časté kadění, nepadla tenkrát na nohy, vylečil jsel ji prodigestanem a tympasolem. Ale od té doby, byla trošku nahrbená a nachlupacená. Žrala normálně. Tenkrát měla při tom teplotu 39,5. Dnes vytlačila jedno kůzlátko, váha 1,5kg. Pomohl jsem ji čistit, začala olizovat, ale stále občas tlačila, po deseti minutách, když se nic nedělo, tak jsem do ni oparně šáhnul a byly tam další dvě kůzlata, prostřední mrtvé v neprasklém vaku a třetí taky v neprasklém vaku, vytáhnul jsem ho, hned vyvěsil, dýchalo blbě, mělo pupeční kílu, narvané břicho, tak jsem ho po chvilce vyvěsil znovu a tentokrát z něj začal vytékat žlutý hlen, prostě utopené. Čistil jsem ho, vyvěšoval ale postupně odešlo. Ty dvě jsem vážil taky, ale bylo tak cca 2,5 - 3kg, ale byly obě napité hodně vody, takže mohly mít v sobě i litr vody... Máma srašně vzorná vše lízala hodinu v kuse, ale nechce vytlačit placentu. Proto se ptám, do kdy by měla vytlačit? Volal jsem vetrinářce a ta říkala, že má čas skoro 30hodin. Což se mi moc nezdá... To že měla takhle blbě vyvinutá kůzlata a prodělala před měsíce podobnou metabolickou poruchu (pokud to u té uhynulé byla taky metabolická), tak mě to směřuje dohromady. Uvidíme, jak začnou rodit další. Jsou to ty kozy, které jsem přivezl již březí. Dám sem nějaké foto... Uvidíme, jak budou vypadat porody u mého starého stáda, zda to bude stejné, nebo je to problém jen u těch nových...

8.2.2016 19:06
aluskas

XXX.XXX.104.146

Neměly by mít kozy liz bez mědi?

Právě, že ne.

8.2.2016 19:10
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak slíbené foto, na fotkách matka s kůzlaty a na poslední stádo koz, abyste viděli, jak vypadají.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 19:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Právě, že ne.

Prosím o širší vysvětlení? To je jinak, než se obecně doporučeje, proč? Měď nad 20mg na kg je už pro kozu toxická.

8.2.2016 19:15
aluskas

XXX.XXX.104.146

smajlík aneb když se to s... tak se to s... je mi to líto.Každopádně je to divné tedy. kůzlata byla normálně vyvinutá, bez vad?
No já se řídím tím, že pokud nevyjde placenta do 12h, je třeba jednat, začínají rozkladné procesy a jedu pro oxytocin.

8.2.2016 19:19
aluskas

XXX.XXX.104.146

Prosím o širší vysvětlení? To je jinak, než se obecně doporučeje, proč? Měď nad 20mg na kg je už pro kozu toxická.

Omlouvám se, ale už jen v rychlosti, jdu se koukat na pohádky smajlík (s dětmi):
nedostatek mědi: snížený příjem krmiva, hrubá srst, poruchy plodnosti, anémie, deformace kloubů, zlomeniny, u kůzlat enzootická ataxie. nedostatek mědi se projevuje např. také při zvýšeném příjmu molybdenu. potřeba mědi činí 10-20mg/kg sušiny. Hranice toxicity leží u kozníže než u skotu, ale výš než u ovcí, literatura udává 30mg/kg sušiny.

8.2.2016 19:28
sittaj

XXX.XXX.51.211

Aluskas: Právě to si myslím, že mlže být taky jedna z příčin, chovatele pořád žijí v tom, že ovce = koza. A nedávají měď...

8.2.2016 19:28
sittaj

XXX.XXX.51.211

Aluskas: Jinak vypadaly normálně, nahoře jsou fota, jen kopýtka jsou měkčí... Placentu zkusím kontrolovat, stejně tam ještě dvakrát dnes zajdu na kontrolu.

8.2.2016 19:30
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak jsem měřil kůzleti teplotu, má 36,9. Zahřál jsem ho pet flaškami a až pak dal mlezivo. Sací reflex má, pije z flašky, už vypilo od porodu cca 100ml mleziva. Dávám pomalu, snaží se vstávat, ale zatím slabé. Jsem zvědav, takhle malé kůzle jsem ještě nevychovával... Vzal jsem ho raději domů, i když to dělám nerad, ale tohle by určitě prochladlo a nechodilo...

8.2.2016 19:31
moonika

XXX.XXX.225.187

Dávnejšie som o tom čítala viac článkov na zahraničných stránkach a z toho som to vtedy takto nejak zhrnula-stručné to nie je : Na Slovensku aj v Čechách je stále povedomie, že meď pre kozy je toxická rovnako ako pre ovce a preto sa robia minerálne mixy súčasne pre ovce-kozy bez obsahu medi. Keď kozy neprijímajú dosť medi v potrave a v minerálnych mixoch, dôsledok môže byť väčšia náchylnosť k začerveniu.
Veľa zdrojov uvádza, že v organizme kozy ktorá nemá dostatok medi sa parazitom darí.
Je to taký kolobeh, lebo silné začervenie môže mať zasa vplyv na absorpciu medi zmenou ph v čreve, takže meď je menej rozpustná.Efektívne odčervenie je preto dôležitým aspektom pri riešení deficitu medi. Vnútorné parazity môžu znížiť rozpustnosť medi v sleze až o 70percent, znížiť následné využívanie medi v pečeni až o 50 percent.
Meď sa vo svete používa o.i. ako antihelmetikum na zníženie napadnutia červami najmä Haemonchus a Trichostrongylus axei. Dokonca aj starí gazdovia používali u začervenia pásomnicami meď, konkrétne silne zriedený síran meďnatý(modrú skalicu) a potvrdila mi to aj jedna skúsená veterinárka, že na dodanie medi požívajú riedenú skalicu... Je to ale dosť rizikové, musí sa veľmi presne riediť a dávkovať preto
tu radšej návod nedávam.
Záleží od pôdy, všade je to iné ale zdá sa že nedostatok medi nie je neobvyklý. Pri nedostatku medi sa železo zle vstrebáva, vzniká anémia. Absorpciu medi zo stravy znižuje napríklad aj molybdén(napr.v silážach), tiež prebytok železa a zinku. Nízka úroveň zinku a železa a vysoká úroveň vápnika zasa zvyšujú toxicitu medi atď...

Príznaky deficitu sú depigmentácia srsti, poruchy plodnosti, hnačky, pokles rastu a užitkovosti.
Jedným z najčastejších vidieľných príznaky nedostatku medi je depigmentácia srsti, prikladám link na foto kozy s nedostatkom medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/04/dscf7327.jpg
tu bližší záber na srsť, ktorá má pri koži pôvodnú farbu a tá hrdzavá je depigmentácia následkom nedostatku medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf9015.jpg?w=510
tu je kozička po vylepšení stavu http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf8979.jpg?w=510 pozrite na tú zmenu srsti.
Ďalší príznak je "fish tail" chvost je akoby rozdvojený, viď foto. http://1.bp.blogspot.com/-CkDnHJwemJY/TyDmFsf1r6I/AAAAAAAAHPY/457QsPkiedg/s1600/January+2012+114.jpg

Kozľatá ktoré už v matke nemali dostatok medi bývajú nahrbené, stoja neisto, alebo nedokážu stáť, mávajú svalovú triašku, škrípu zubami, môžu byť hypoglykemické, podchladené, bežné sú kostné abnormality.

Nedostatok medi a anémia sa o.i. často spája s vlasovkou slezovou(Haemonchus), tá vie spôsobiť veľké úbytky krvi pri masívnom začervení. Uistiť sa že s niečím takým nemáte problém pomôžete okrem koprolky aj pomocou famachatestu http://www.youtube.com/watch?v=15TGB3CmIJc. A aby som nezabudla, samozrejme pri predávkovaní je meď veľmi toxická...ale to iste viete :)
"Doporučovaná koncentrace mědi v krevním séru koz je u nás udávána v rozmezí 12 - 18 mikromolů/l. V zahraniční literatuře bývá uváděno rozmezí širší (9 - 25 mikromolů/l)"podľa doc.MVDr. Leoše Pavlaty ). A ešte citujem čo spomína M. Fantová vo vydaní z 2012: "Z novějších poznatku stojí za zmínku například prokázaná vazba mezi karencí(nedostatečnou zásobou) medi a zvýšeným výskytem toxoplazmózy, kokcidiózy, CAE a problémy s hnilobou paznechtu.".

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 20:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Omlouvám se, ale už jen v rychlosti, jdu se koukat na pohádky smajlík (s dětmi):
nedostatek mědi: snížený příjem krmiva, hrubá srst, poruchy plodnosti, anémie, deformace kloubů, zlomeniny, u kůzlat enzootická ataxie. nedostatek mědi se projevuje např. také při zvýšeném příjmu molybdenu. potřeba mědi činí 10-20mg/kg sušiny. Hranice toxicity leží u kozníže než u skotu, ale výš než u ovcí, literatura udává 30mg/kg sušiny.

Mě tvrdil výživář z De Heus, že do 20 mg ok, dál už je to riziko. Koze by mě měla stačit měď přírodně přijatá, bez suplování. Já ji nedávám a žádný z problémů, co popisujete nemám u koz. Naopak zatím pár let vše ok, až se divím, jak mě vše obchází, včetně cizopasníků. Kozy dvojčata, trojčata, porody ukázkové, kůzlata taky a krásně prospívají. Ale je fakt, že si dělám svůj obrat stáda a mám uzavřený chov. Kozlem ani raději nepřipouštím cizí kozy, přestože je plemeník.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

moonika napsal(a):
Dávnejšie som o tom čítala viac článkov na zahraničných stránkach a z toho som to vtedy takto nejak zhrnula-stručné to nie je : Na Slovensku aj v Čechách je stále povedomie, že meď pre kozy je toxická rovnako ako pre ovce a preto sa robia minerálne mixy súčasne pre ovce-kozy bez obsahu medi. Keď kozy neprijímajú dosť medi v potrave a v minerálnych mixoch, dôsledok môže byť väčšia náchylnosť k začerveniu.
Veľa zdrojov uvádza, že v organizme kozy ktorá nemá dostatok medi sa parazitom darí.
Je to taký kolobeh, lebo silné začervenie môže mať zasa vplyv na absorpciu medi zmenou ph v čreve, takže meď je menej rozpustná.Efektívne odčervenie je preto dôležitým aspektom pri riešení deficitu medi. Vnútorné parazity môžu znížiť rozpustnosť medi v sleze až o 70percent, znížiť následné využívanie medi v pečeni až o 50 percent.
Meď sa vo svete používa o.i. ako antihelmetikum na zníženie napadnutia červami najmä Haemonchus a Trichostrongylus axei. Dokonca aj starí gazdovia používali u začervenia pásomnicami meď, konkrétne silne zriedený síran meďnatý(modrú skalicu) a potvrdila mi to aj jedna skúsená veterinárka, že na dodanie medi požívajú riedenú skalicu... Je to ale dosť rizikové, musí sa veľmi presne riediť a dávkovať preto
tu radšej návod nedávam.
Záleží od pôdy, všade je to iné ale zdá sa že nedostatok medi nie je neobvyklý. Pri nedostatku medi sa železo zle vstrebáva, vzniká anémia. Absorpciu medi zo stravy znižuje napríklad aj molybdén(napr.v silážach), tiež prebytok železa a zinku. Nízka úroveň zinku a železa a vysoká úroveň vápnika zasa zvyšujú toxicitu medi atď...

Príznaky deficitu sú depigmentácia srsti, poruchy plodnosti, hnačky, pokles rastu a užitkovosti.
Jedným z najčastejších vidieľných príznaky nedostatku medi je depigmentácia srsti, prikladám link na foto kozy s nedostatkom medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/04/dscf7327.jpg
tu bližší záber na srsť, ktorá má pri koži pôvodnú farbu a tá hrdzavá je depigmentácia následkom nedostatku medi http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf9015.jpg?w=510
tu je kozička po vylepšení stavu http://redgatefarm.files.wordpress.com/2011/10/dscf8979.jpg?w=510 pozrite na tú zmenu srsti.
Ďalší príznak je "fish tail" chvost je akoby rozdvojený, viď foto. http://1.bp.blogspot.com/-CkDnHJwemJY/TyDmFsf1r6I/AAAAAAAAHPY/457QsPkiedg/s1600/January+2012+114.jpg

Kozľatá ktoré už v matke nemali dostatok medi bývajú nahrbené, stoja neisto, alebo nedokážu stáť, mávajú svalovú triašku, škrípu zubami, môžu byť hypoglykemické, podchladené, bežné sú kostné abnormality.

Nedostatok medi a anémia sa o.i. často spája s vlasovkou slezovou(Haemonchus), tá vie spôsobiť veľké úbytky krvi pri masívnom začervení. Uistiť sa že s niečím takým nemáte problém pomôžete okrem koprolky aj pomocou famachatestu http://www.youtube.com/watch?v=15TGB3CmIJc. A aby som nezabudla, samozrejme pri predávkovaní je meď veľmi toxická...ale to iste viete :)
"Doporučovaná koncentrace mědi v krevním séru koz je u nás udávána v rozmezí 12 - 18 mikromolů/l. V zahraniční literatuře bývá uváděno rozmezí širší (9 - 25 mikromolů/l)"podľa doc.MVDr. Leoše Pavlaty ). A ešte citujem čo spomína M. Fantová vo vydaní z 2012: "Z novějších poznatku stojí za zmínku například prokázaná vazba mezi karencí(nedostatečnou zásobou) medi a zvýšeným výskytem toxoplazmózy, kokcidiózy, CAE a problémy s hnilobou paznechtu.".

Moc děkuji za obsáhlé vysvětlení Já fakt měď nijak nedodávám a kozy mají ukázkové bobky, krásnou srst, kůzlata žádné nahrbení, kozy netrpí na hnilobu paznehtů, kozy nejsou anemické, kůzlata krásně prospívají, nemám vlasovku u koz, tasemnici...Tak nevím, asi mám víc štěstí, jak rozumu, jak se říká smajlík Nedělám s kozama žádnou vědu, neočkuji, jen dvakrát ročně raději odčervím. Krmím klasicky, seno, oves, ječmen, trochu řepy, nebo tuřínu, v létě jen pastva, seno a ječmen plus Nutrimix. Březím přidávám granulky De Heus Ovce uni. žádné speciální nápoje či míchanice. Liz mají bez mědi a do vody jim jen nasypu trochu Nutrimixu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 20:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

sittaj napsal(a):
Tak slíbené foto, na fotkách matka s kůzlaty a na poslední stádo koz, abyste viděli, jak vypadají.

Škoda kůzlátek, ale hlavně, že mamina přežila. Jinak máte krásné prostředí pro kozenky

8.2.2016 20:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

Mě tvrdil výživář z De Heus, že do 20 mg ok, dál už je to riziko. Koze by mě měla stačit měď přírodně přijatá, bez suplování. Já ji nedávám a žádný z problémů, co popisujete nemám u koz. Naopak zatím pár let vše ok, až se divím, jak mě vše obchází, včetně cizopasníků. Kozy dvojčata, trojčata, porody ukázkové, kůzlata taky a krásně prospívají. Ale je fakt, že si dělám svůj obrat stáda a mám uzavřený chov. Kozlem ani raději nepřipouštím cizí kozy, přestože je plemeník.

Já zase moc nedám na výživáře, zastupující nějaké firmy (proto nejezdím na Seč . Mám radši informace z nezávislých zdrojů a ještě lépe ze zdrojů, které znám a mám ověřené.
Nehledě na to, že zcela jistě víte, že složení pastevního porostu se často dost rapidně liší, lokalita od lokality. Tedy pravděpodobně máte obrovské štěstí a mědi máte tak akorát. Já mám ozkoušené, že je pro mě jistější koupit sůl s mědí a můžu klidně spát
Co to je uzavřený chov a svůj obrat stáda? Myslíte asi uzavřený obrat stáda nebo uzavřeným chovem myslíte stájový chov? smajlík Je dobré používat zavedené termíny, pak se v tom člověk lépe vyzná.
Kolik máte Limi koz, můžu-li se optat? Víte, on parazitární tlak je trochu jiný ve stádu o počtu 10 kusů a o počtu několik desítek kusů a záleží také na hromadě dalších věcí, třeba také na tom, zda má na pastviny přístup divoká zvěř. Ideální je v tomto stájový chov, tam si třeba s parazity dělat starosti nemusíte vůbec a s mědí to pak taky nemusíte "přehánět" smajlík Já o něm docela vážně uvažovala, ale zatím jsem na pomezí, přeci jenom ten pohled na kozy pasoucí se na šťavnaté louce je k nezaplacení.

8.2.2016 20:22
sittaj

XXX.XXX.51.211

Na první pohled bych řekl, že kozy nejsou v zas tak strašném stavu, že by tady musely být takové problémy.

8.2.2016 20:23
moonika

XXX.XXX.225.187

Moc děkuji za obsáhlé vysvětlení Já fakt měď nijak nedodávám a kozy mají ukázkové bobky, krásnou srst, kůzlata žádné nahrbení, kozy netrpí na hnilobu paznehtů, kozy nejsou anemické, kůzlata krásně prospívají, nemám vlasovku u koz, tasemnici...Tak nevím, asi mám víc štěstí, jak rozumu, jak se říká smajlík Nedělám s kozama žádnou vědu, neočkuji, jen dvakrát ročně raději odčervím. Krmím klasicky, seno, oves, ječmen, trochu řepy, nebo tuřínu, v létě jen pastva, seno a ječmen plus Nutrimix. Březím přidávám granulky De Heus Ovce uni. žádné speciální nápoje či míchanice. Liz mají bez mědi a do vody jim jen nasypu trochu Nutrimixu.

To je dobre a nech vám to tak zostane. Určite veľkú rolu hrá že máte "uzavretý" chov. Ani ja som to dávnejšie neriešila ale u jednej kozičky som mala rôzne príznaky a nakoniec som zistila spojitosť s deficitom medi. Tak som sa o to vtedy začala viac zaujímať a čítať rôzne skúsenosti chovateľov s tým súvisiace. Teraz okrem iných lizov používam Lisal M kde je 1200mg/kg medi a Solsel extra kde jej je až 1600mg/kg a u tej čo som spomínala som použila aj Foran Coopervit http://www.foran.cz/produkt/26/coppervit-trade-doplnek-s-medi/.

8.2.2016 20:24
moonika

XXX.XXX.225.187

sittaj napsal(a):
Na první pohled bych řekl, že kozy nejsou v zas tak strašném stavu, že by tady musely být takové problémy.

Vyzerajú dobre.

8.2.2016 20:25
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):

Hmm, z fotek vypadají v dobré kondici, srst lesklá, přiléhající, nevidím nic co by signalizovalo nějaký problém. Snad je to prostě jen pekelná smůla a už jste si vybral to nejhorší a bude klid. Přeji vám to.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2016 20:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Na trochu kukuřice jsem zapomněla. Když zbyla slunečnice po zimě co byla pro sýkorky, tak občas hrstku každá. Mám obavy experimentovat, kozy jsou už na něco navyklé, nejsou s nima problémy, tak to moc měnit nechci, co se týká té mědi.

8.2.2016 20:32
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak a ještě k té placentě, pokud nevýjde do rána, není pro mě problém do ní šahnout, ale nechci ji potrhat, pokud nebude pacenta zcela odloučena, na to je ten oxytocin? Je to možné, že by nebyla úplně odloučena, když měla takovéto problémy?

8.2.2016 20:36
moonika

XXX.XXX.225.187

sittaj napsal(a):
Tak pitva se bohužel nekonala, když jsme chtěli začít, tak jsme zjistili, že rodí další koza a opět problém. Je to koza, která před cca měsícem měla problém s nadmutím, taky měla velmi časté kadění, nepadla tenkrát na nohy, vylečil jsel ji prodigestanem a tympasolem. Ale od té doby, byla trošku nahrbená a nachlupacená. Žrala normálně. Tenkrát měla při tom teplotu 39,5. Dnes vytlačila jedno kůzlátko, váha 1,5kg. Pomohl jsem ji čistit, začala olizovat, ale stále občas tlačila, po deseti minutách, když se nic nedělo, tak jsem do ni oparně šáhnul a byly tam další dvě kůzlata, prostřední mrtvé v neprasklém vaku a třetí taky v neprasklém vaku, vytáhnul jsem ho, hned vyvěsil, dýchalo blbě, mělo pupeční kílu, narvané břicho, tak jsem ho po chvilce vyvěsil znovu a tentokrát z něj začal vytékat žlutý hlen, prostě utopené. Čistil jsem ho, vyvěšoval ale postupně odešlo. Ty dvě jsem vážil taky, ale bylo tak cca 2,5 - 3kg, ale byly obě napité hodně vody, takže mohly mít v sobě i litr vody... Máma srašně vzorná vše lízala hodinu v kuse, ale nechce vytlačit placentu. Proto se ptám, do kdy by měla vytlačit? Volal jsem vetrinářce a ta říkala, že má čas skoro 30hodin. Což se mi moc nezdá... To že měla takhle blbě vyvinutá kůzlata a prodělala před měsíce podobnou metabolickou poruchu (pokud to u té uhynulé byla taky metabolická), tak mě to směřuje dohromady. Uvidíme, jak začnou rodit další. Jsou to ty kozy, které jsem přivezl již březí. Dám sem nějaké foto... Uvidíme, jak budou vypadat porody u mého starého stáda, zda to bude stejné, nebo je to problém jen u těch nových...

A táto porodila v termíne či tiež skôr? pokiaľ bola odvtedy nahrbená a zježená srsť tak mala-má nejaký problém, tá pitva uhynutej kozičky by bola na mieste, prípadne rozbor krvi na nejaké baktérie ale aj minerály. Nie som žiadny odborník ale z toho čo som čítala skúsenosti tých čo mali ketózu v chove tak zvyčajne nebol priebeh taký náhly.

8.2.2016 20:43
sittaj

XXX.XXX.51.211

Odebral jsem před třemi dny krev naší dojné krávě, které má "brýle" - nedostatek minerálů/vitamínů, i když mají stejné lizy i přídavné. Vím, že to není stejné jako od kozy, ale možná nám to něco řekne. V týdnu jsem poslal i koprologii, tak uvidíme. Pitvu jsem chtěl dělat, ale skočil mi do toho tenhle neštastný porod. Jinak kozlík se snaží vstávat, od porodu vypil cca 200ml, pije z flašky, chtěl by ještě, ale trochu ho brzdím...

8.2.2016 20:46
moonika

XXX.XXX.245.52

Keď ste spomínali že ste riešili u nej tie metabolické problémy kukla som váš vtedajší príspevok o tom https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3043438/rada-s-krmnou-davkou-pro-kozy a už to vidieť v inom svetle. tie parazity čo mali na 5krížkov atď, čím si prešli. To môže byť nápomocné pre "radcov" ktorí si to nepamätajú

"Kozy jsem převzal po jednom pánovi, co končil a prodával celé stádo. Je v KU, plemenné. Přijely někdy na konci října. U něj měly jen pastvu, seno a namačkaný šrot. Od prosince dávám naší směs. Když jsem po příjezdu udělal koprologii, tak jsem se nestačil divit. Bylo tam snad vše. Kokcidie, GIN a jiné, vše na 5+. Tak jsem stádo přejel Sulfacoxem, panacurem a ivomecem. Teď mám odeslaný další vzorek na koprologii, abych viděl, zda to zabralo. Jedna koza zmetala před těmito problémy, hubená a druhý den umřela. Na to, že stádo bylo pod dozorem plemenářů, tak teda síla. Ale jinak na kozách byste to neviděli, hladká srst, ale jak přišly už s březí, tak vypadaly v pořádku, břicho dobré. Ptal jsem se pána na odchovy, protože tam žádné kůzlata neměl, říkal, že vše prodal. Bral jsem to stádo proto, že doposud mám stádo bílých koz, ale neplemenných, tak tohle stádo hnědé, mělo být start do KU a plemenitby. Uvidíme po porodech.
Jinak koza byla na pitvě a veterinářka tvrdila, že ji to příjde, jako acidoza.
Jo a ještě jsou kozy cca 3týdny po první dávce Covexinu 10, očkování proti tetanu a clostridiím...".

8.2.2016 20:52
sittaj

XXX.XXX.51.211

Ony přišly s tímto rozborem:
Kokcidie 4+
Plicnivka 3+
Motoličnatost NEG
vajíčka GIN !

pán tvrdil, že je odčervoval v dojné sezóně bez koprologie (nevědel, co to je), píchal ivomec a dělal sýry. Kozy byly na pastvě a pak jen seno a trocha ječmenu. Na druhou stranu, když jsem je od něj přebíral, tak vypadaly krásně, vůbec jsem neočekával takovýto výsledek koprologie. Očervoval jsem listopad - ivomecem a panacurem, kokcidie sulfacoxem. Pak dostaly dvě vakcinace Covexinem 10 a změna krmné dávky. K tomu stres z převozu, březost a nové prostředí. Chtěl bych u nich letos až pár pěkných porodů a připravit je přes rok na další zabřeznutí...

8.2.2016 20:54
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak jsme to sem dali oba dva... smajlík

8.2.2016 20:57
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
Ony přišly s tímto rozborem:
Kokcidie 4+
Plicnivka 3+
Motoličnatost NEG
vajíčka GIN !

pán tvrdil, že je odčervoval v dojné sezóně bez koprologie (nevědel, co to je), píchal ivomec a dělal sýry. Kozy byly na pastvě a pak jen seno a trocha ječmenu. Na druhou stranu, když jsem je od něj přebíral, tak vypadaly krásně, vůbec jsem neočekával takovýto výsledek koprologie. Očervoval jsem listopad - ivomecem a panacurem, kokcidie sulfacoxem. Pak dostaly dvě vakcinace Covexinem 10 a změna krmné dávky. K tomu stres z převozu, březost a nové prostředí. Chtěl bych u nich letos až pár pěkných porodů a připravit je přes rok na další zabřeznutí...

No prešli si všetkým možným :( Skoro sa niet čo diviť :( inak sulfacox sa v brezosti neodporúča. Držím palce aby ostatné porodili v poriadku, inak sú krásne.

8.2.2016 20:59
sittaj

XXX.XXX.51.211

Já vím, že se nedoporučuje, kvůli zastavení předžalůdku (nebo kvůli něčemu jinému?) Ještě jsem měl možnost testovat Vecoxan a ten mi nikdy na kocidie nezabral...

8.2.2016 21:04
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
Já vím, že se nedoporučuje, kvůli zastavení předžalůdku (nebo kvůli něčemu jinému?) Ještě jsem měl možnost testovat Vecoxan a ten mi nikdy na kocidie nezabral...

Píšu že sulfadimidin môže mať teratogénny účinok.

8.2.2016 21:10
sittaj

XXX.XXX.51.211

A to jsem to konzultoval s dvěma veterináři... To se z toho zblázním. Několkrát jsem jim kvuli tomu volal a ptal se právě na to, řekli mi, že v pohodě to dát můžu...

8.2.2016 21:12
sittaj

XXX.XXX.51.211

A když jsem ho dával v listopadu, tak bych ale už nějaké neblahé účinky viděl asi už dřív, ne?

8.2.2016 21:16
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
A když jsem ho dával v listopadu, tak bych ale už nějaké neblahé účinky viděl asi už dřív, ne?

Teratogénny účinok znamená že môže vzniknúť u mladých nejaké vady a podobne.Kedy dostali druhú dávku covexinu?

8.2.2016 21:19
sittaj

XXX.XXX.51.211

Cca 21.ledna Dával jsem to tak, aby měly protilátky pro svá kůzlata...

8.2.2016 21:21
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
Cca 21.ledna Dával jsem to tak, aby měly protilátky pro svá kůzlata...

Pýtam sa lebo po tej veľkej zmene krmenia ked z veľmi striedmeho prešli na veľmi bohaté, + ste spomenuli acidózu tak by som sa nedivila že tá naježená mohla riešiť klostrídie, dobre že ste ich zaočkovali, ak som dobre pochopila po 2. primárnom očkovaní by mala za dva týždne už byť imunita.

8.2.2016 21:26
sittaj

XXX.XXX.51.211

Vlastně by měly být teď na hraně doby, kdy si mají niž vytvořit protilátky. Jen mě štve ten Sulfacox, teď se budu bát každého porodu. Veterináři dobře věděli, že máme březí kozy. Je fakt, že jsem jim důvěřoval a nepřečetl jsem si příbalový leták. Moje chyba...

8.2.2016 21:28
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
Vlastně by měly být teď na hraně doby, kdy si mají niž vytvořit protilátky. Jen mě štve ten Sulfacox, teď se budu bát každého porodu. Veterináři dobře věděli, že máme březí kozy. Je fakt, že jsem jim důvěřoval a nepřečetl jsem si příbalový leták. Moje chyba...

Možno majú praktickú skúsenosť že to nevadilo. Napr tiež sa tam píše nedávať u dospelých, to čo ste spomínali a napriek tomu to nebýva problém.

8.2.2016 21:50
moonika

XXX.XXX.245.52

Ešte pogúglite o tom sulfadimidine, možno to nebude také horúce, Zväčša ho v brezosti neodporúčajú lebo nebol jeho účinok u březích preskúmaný, iba v jednom článku som sa dočítala že je zaradený v "skupine C" kde patria látky ktoré majú teratogénny účinok ale kto vie, možno to tam zaradili len preto že to nebolo preskúmané.

9.2.2016 07:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, prosim vas... na fotce toho mrtveho kuzlatka... to se mi zda nebo melo opravdu otok krku... strumu...

9.2.2016 07:36
sittaj

XXX.XXX.51.211

To spíš bylo takové nakrčené jak jsem ho dal na zem, ještě na to dneska kouknu. To by byl příznak čeho?

9.2.2016 07:56
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

To bývá příznak problému se štítnou žlázou, to znamená nedostatkem jódu. Ale nejsem chovatelka hnědých koz, jen anglonubijských a ty by s nedostatkem jódu mít problémy mohli. Pozná se to pak na kůzlatech tou zvětšenou štítnou žlázou a v některých případech jsou kůzlátka i holá. Mě sem to zatím ještě nestalo... Nevím, jak moc jsou hnědé kozy na nedostatek jódu citlivé. Domnívám se, že tento problém u vás nehrozí.

9.2.2016 09:57
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, včera večer mám začala kozí etapa porodů, ovčí už máme za sebou. Bohužel trochu smutně. Všechny několikadenní předporodní příznaky kozy mě upzorňovaly, že je to tady. Kozu jsem ještě stačila ubytovat v samostatném boxu. Rodí vždy hodně hlasitě. Narodila se krásná kozička.Druhé kůzlátko se rodilo koncem pánevním a bylo už mrtvé. Nemělo zoubky, nebylo osrstěné, na těle mělo jen náznaky počínajícího růstu srsti. Jinak bylo velké jako narozené živé kůzle, zcela vyvynuté a nebylo vůbec zmacerované, což mi právě není jasné. Na ten úhyn mám podezření na jednu kozu agresorku. Rány, které rozdávala ostatním a většinou právě do břicha byly dost děsivé. Venku ve stádě to ještě šlo, protože tam je prostor ale v kozíně je to hrozné. Je tam jen minimum času než jí dám do její samotky, kde je spokojená, protože na kozy vidí a přitom se s nima nemusí o nic dělit.Tím si můžu vysvětlit úhyn ale ne to, že přestože muselo uhynout před několika dny ?/nevím jak dlouho před porodem se kůzle ozubí a osrstí / bylo, promiňte mi ten výraz, jak čerstvé. Placenta vyšla v řádném čase a podle mně normální.

9.2.2016 10:13
lilo

XXX.XXX.201.210

sittaj napsal(a):
To spíš bylo takové nakrčené jak jsem ho dal na zem, ještě na to dneska kouknu. To by byl příznak čeho?

Ano jak pise myska lusy... je to priznak silneho nedostatku jodu... me se to bohuzel stalo... koza AN mi porodila o mesic drive.. dve kuzlatka s obrovskou strumou... na samotne koze nebyl jediny priznak, ani v kondici... natoz aby mela strumu... snad jen ceho jsem si vsimla byl trochu jakoby prelinavajici krk, holy ale ne plesaty...mela take obojek... usuzovala jsem ze to je osourane od obojku... ale kdyz vidim tu vasi tak me to nuti nejak to davat do souvislosti... proto me zarazila i ta vase koza protoze mam pocit ze ten krk nema uplne spravne osrsteny vzhledem k tomu jak vypada zbytek tela... a co se tyka poruch stitne zlazy u hnedych koz... to ze se to u nich nejak zpravidla nevyskytuje jeste neznamena ze jedinec nemuze mit takove problemy...projevy... stejne jako u lidi... kde jsou poruchy stitne zlazy cim dal castejsi...

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Jsem připravená, že si to slíznu, ale napíši svůj názor, když jsem si to vše znovu prošla i příspěvky Sittaje v jiných vláknech. Jeho kozy, tedy ty nové, byly už tak přetížené z účinků po očkování, odčervování, odkokcidiování a kdoví čeho V DOBĚ BŘEZOSTI, že pak na základě toho všeho selhával jejich metabolismus a rozjelo se to pravděpodobně do ketózy, což už se asi nedozvíme, neb pitva neproběhla. Když ale čtu, jakými zásahy si ty nové kozenky prošly, plus změna prostředí a z chudé krmné dávky šly na velmi bohatou, ani se nedivím, že to dopadlo takto. Za sebe mohu říct, že v době březosti bych se do ničeho takového nepouštěla, kozy bych spíše držela až do porodu odděleně a řešila to případně po porodu. Ale úplně hlavně bych nekupovala kozy z prostředí, kde bych měla jakékoliv pochybnosti. Ty smutné následky předčí posléze dobrý pocit z dobré koupě, či záchrany zvířat. Je sice pěkné, když někdo vezme zvířata ze špatných podmínek, ale podle toho má uzpůsobit to další - karanténu, konzultace atd. Ono pak to může odnést původní stádo a dobrý úmysl se mine účinkem, když začnou mít problémy i kozy do té doby zdravé z původního stáda. A když navíc čtu, jak Sittaj si de facto ve svém stádě dělá sám veterináře stran aplikace podle svých úvah ATB a dalších zákroků, jak to mohlo dopadnout? Aniž věděl, co koze je, sám hned píchl ATB. Myslím, že v tomto případě platí, že někdy míň je víc.

9.2.2016 10:37
roklanka

XXX.XXX.45.212

U hnědulí jsem strumu nikdy neměla ani o ní neslyšela, že by se v hnědém chovu vyskytla. To je spíš u nubijí a buráků (vyjimečně).

9.2.2016 10:39
roklanka

XXX.XXX.45.212

Jsem připravená, že si to slíznu, ale napíši svůj názor, když jsem si to vše znovu prošla i příspěvky Sittaje v jiných vláknech. Jeho kozy, tedy ty nové, byly už tak přetížené z účinků po očkování, odčervování, odkokcidiování a kdoví čeho V DOBĚ BŘEZOSTI, že pak na základě toho všeho selhával jejich metabolismus a rozjelo se to pravděpodobně do ketózy, což už se asi nedozvíme, neb pitva neproběhla. Když ale čtu, jakými zásahy si ty nové kozenky prošly, plus změna prostředí a z chudé krmné dávky šly na velmi bohatou, ani se nedivím, že to dopadlo takto. Za sebe mohu říct, že v době březosti bych se do ničeho takového nepouštěla, kozy bych spíše držela až do porodu odděleně a řešila to případně po porodu. Ale úplně hlavně bych nekupovala kozy z prostředí, kde bych měla jakékoliv pochybnosti. Ty smutné následky předčí posléze dobrý pocit z dobré koupě, či záchrany zvířat. Je sice pěkné, když někdo vezme zvířata ze špatných podmínek, ale podle toho má uzpůsobit to další - karanténu, konzultace atd. Ono pak to může odnést původní stádo a dobrý úmysl se mine účinkem, když začnou mít problémy i kozy do té doby zdravé z původního stáda. A když navíc čtu, jak Sittaj si de facto ve svém stádě dělá sám veterináře stran aplikace podle svých úvah ATB a dalších zákroků, jak to mohlo dopadnout? Aniž věděl, co koze je, sám hned píchl ATB. Myslím, že v tomto případě platí, že někdy míň je víc.

9.2.2016 10:59
moonika

XXX.XXX.245.52

eržika napsal(a):
Dobrý den, včera večer mám začala kozí etapa porodů, ovčí už máme za sebou. Bohužel trochu smutně. Všechny několikadenní předporodní příznaky kozy mě upzorňovaly, že je to tady. Kozu jsem ještě stačila ubytovat v samostatném boxu. Rodí vždy hodně hlasitě. Narodila se krásná kozička.Druhé kůzlátko se rodilo koncem pánevním a bylo už mrtvé. Nemělo zoubky, nebylo osrstěné, na těle mělo jen náznaky počínajícího růstu srsti. Jinak bylo velké jako narozené živé kůzle, zcela vyvynuté a nebylo vůbec zmacerované, což mi právě není jasné. Na ten úhyn mám podezření na jednu kozu agresorku. Rány, které rozdávala ostatním a většinou právě do břicha byly dost děsivé. Venku ve stádě to ještě šlo, protože tam je prostor ale v kozíně je to hrozné. Je tam jen minimum času než jí dám do její samotky, kde je spokojená, protože na kozy vidí a přitom se s nima nemusí o nic dělit.Tím si můžu vysvětlit úhyn ale ne to, že přestože muselo uhynout před několika dny ?/nevím jak dlouho před porodem se kůzle ozubí a osrstí / bylo, promiňte mi ten výraz, jak čerstvé. Placenta vyšla v řádném čase a podle mně normální.

Osrstené by malo byť cca od 17 týždňov.

9.2.2016 11:06
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak jsem byl ráno u kozy, tak jak z ní vysela placenta včera, tak vysela i ráno. Podojil jsem ji - málo mléka, koza vyhublá, spadlé břicho. Pak jsem ji opatrně pomohl vytáhnout lůžko a zůstal ji koukat malý kousek "provázku" z rodidel. Nechal jsem ji v klidu. Teď v 11:00 jsem ji šel zkontrolovat, koza slabě mečí, trochu žere, pořád tlačí. Tak jsem opatně do ní šáhnul a šel jsem po tom provázku a na konci je větší útvar, opatrně jsem za provázek zatáhnul, byl mokrý a krátký, takže velkou silou jsem ani tahat nemohl a pomalu z ní vyjel a na konci byl oválný kus v průměru tak 6cm a 5mm tlustý růžový se strukturou, že bych řekl, že to jsou plíce - jen pro přirovnání. Poměrně to smrdí a je tam toho ještě dost, ale nechce se mi nic dělat přes sílu. Volal jsem veterináři, jedu odpoledne pro ATB čípek, který by to prý měl odloučit a pokud ráno nebude vše ok, tak přijede a sáhne do ní. Co si o tom myslíte?

9.2.2016 11:10
sittaj

XXX.XXX.142.221

Limi a Roklanka, nevím proč byste si to měly slíznout. Já s váma naprosto souhlasím. Vím, že dělám hodně věcí třeba špatně, ale je to proto, že jsem za sedm let nesehnal v okolí žádného veterináře, který by o kozách věděl aspoň to, že by stádo zvednul na dobrou úroveň. Taky mě štve, že to takhle u mě vypadá, to si nemyslete. Ale vždy než něco udělám, tak volám dvěma veterinářům, vyzývám je, aby přijeli, ale prostě je nemůžu nutit.

9.2.2016 11:14
moonika

XXX.XXX.245.52

Odkiaľ ste? možno vám tu poradia nejakého odborníka z okolia prípadne aspoň ochotného po telefóne.

9.2.2016 11:19
sittaj

XXX.XXX.142.221

Pokaždé, když se mi něco stane se zvířaty, tak nejprve volám veterináře a vše jim popíši, stejně jako v posledním případě. A když jim to popíši, tak jejich odpověď je na 99% případů: Dejte ATB, selen, vitamíny a nalejte prodigestanem. Taky mi příjde divné, že léčí úplně vše. Já jsem za posledních 5 let dal strašlivé peníze za veterináře, sháněl jsem všude možně, abych našel nějakého dobrého, ale za posledních 5 let jsem se prostě nedokázal s kozama hnout z místa. Viz. poslední případ: už půl roku řešíme, že kozy jsou nachlupacené, veterináři odebírají krve, vše svádí na vitamíny. Nedalo mi to a prošel jsem jim srst, nalepil na izolepu a odvezl pod mikroskop, jasný nález všenek...

9.2.2016 11:21
sittaj

XXX.XXX.142.221

Konstantinovy Lázně, to bych byl vděčný...

9.2.2016 11:26
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Nedá mi to: ke stádu nám veterinář jel jen třikrát za poslední čtyři roky - dvakrát na zavolání ke komplikovanému porodu, kdy už to prostě do auta naložit nešlo, a jednou na hromadné očkování footvaxem. Jinak popadneme kus a vezeme za veterinářem my. Obvykle ani nečekáme, když pejskaři a kočičkáři slyší o ovci v autě, pouští nás přednostně. Vyvolávat a domlouvat termíny, to bysme se načekali. Proč to taky tak neuděláte?
Možná je koza choulostivější zvíře než ty naše chlupatý potvory, ale stejně - zdá se mi, že to moc hrotíte co se týká všemožných preparátů, krmení chcípáčků sondou, laického vyhledávání si nejrůznějších diagnóz, že ty kozy moříte přílišnou "péčí", která není potřeba - co to nechat radši víc na selském rozumu a přírodě?

9.2.2016 11:36
sittaj

XXX.XXX.142.221

Ovcezkopce: To jsem takhle nechával na přírodě poslední čtyři roky, neměl jsem odchovy skoro žádné. Ohledně odvozu koz: veterináři mi to nikdy nenabídli a vždy spíše přijeli, my tady v okolí máme samé pejskaře a těm se nelíbí, když jim kozu přivezu do ordinace... Já vím, že teď tady vypadám asi jako úplný blbec, který trápí zvířata, ale tohle je u nás dlouhodobý stav a už jsem zkoušel všechny přístupy: nechat na přírodě, nechat na veterinářích a moc se nám ani jeden neosvědčil. Proto budu rád, když se z podobných diskuzí něčemu přiučím, nechci umět úplně vše, to ani nejde a budu mít stádo v jakéstaké pohodě... Klidně mě pranýřujte, já to nějak unesu a třeba se díky tomu přes rok dostanu do situace, kdy bude stádo v kondici...

9.2.2016 11:39
moonika

XXX.XXX.245.52

sittaj napsal(a):
Ovcezkopce: To jsem takhle nechával na přírodě poslední čtyři roky, neměl jsem odchovy skoro žádné. Ohledně odvozu koz: veterináři mi to nikdy nenabídli a vždy spíše přijeli, my tady v okolí máme samé pejskaře a těm se nelíbí, když jim kozu přivezu do ordinace... Já vím, že teď tady vypadám asi jako úplný blbec, který trápí zvířata, ale tohle je u nás dlouhodobý stav a už jsem zkoušel všechny přístupy: nechat na přírodě, nechat na veterinářích a moc se nám ani jeden neosvědčil. Proto budu rád, když se z podobných diskuzí něčemu přiučím, nechci umět úplně vše, to ani nejde a budu mít stádo v jakéstaké pohodě... Klidně mě pranýřujte, já to nějak unesu a třeba se díky tomu přes rok dostanu do situace, kdy bude stádo v kondici...

Určite nevypadáte ako blbec, zjavne vám na nich záleží, inak by ste to tu neriešili. Len potrebujete v tejto situáciii určite dobrého veterinára, skúste sa poradiť napr aj s vetkou Zdenkou Kazatelovou čo je členka tu na ifaune.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 11:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

sittaj napsal(a):
Pokaždé, když se mi něco stane se zvířaty, tak nejprve volám veterináře a vše jim popíši, stejně jako v posledním případě. A když jim to popíši, tak jejich odpověď je na 99% případů: Dejte ATB, selen, vitamíny a nalejte prodigestanem. Taky mi příjde divné, že léčí úplně vše. Já jsem za posledních 5 let dal strašlivé peníze za veterináře, sháněl jsem všude možně, abych našel nějakého dobrého, ale za posledních 5 let jsem se prostě nedokázal s kozama hnout z místa. Viz. poslední případ: už půl roku řešíme, že kozy jsou nachlupacené, veterináři odebírají krve, vše svádí na vitamíny. Nedalo mi to a prošel jsem jim srst, nalepil na izolepu a odvezl pod mikroskop, jasný nález všenek...

Počkejte, všenky pod mikroskop? Všenku uvidíte v srsti normálně lozit, když kozu důkladně prohlédnete. Při problémové srsti je jeden z důvodů vnější, či vnitřní paraziti a prohlídnout srst při problémech nikoho půl roku nenapadlo? Ještě se vrátím k těm Vaši aplikacím...to vám také poradil vet, píchnout kalciovku bez předchozího změření teploty?

9.2.2016 12:00
sittaj

XXX.XXX.142.221

Vše, co tady říkám, jsem konzultoval s veterináři, to že mám změřit teplotu zvířete před podáním calciovky jsem slyšel poprvé od Vás. Častokrát se mi stalo, že když padla třeba kráva, tak přijel, neměřil a hned dával. Ohledně všenek: já to dával pod izolepu, právě proto, aby to mohli dát pod mikroskop, ale veterinářka na to koukla ve dveřích a hned to řekla... Takhle jsem to myslel... Bohužel tady máme vetrináře, kteří, když přijedou, tak řeší důsledek a né příčinu. Prostě na vše ATB, infuze a vitamíny, to je jejich styl léčby, jo a pro jistotu Uniruminal nebo prodigestan (podle toho, kdo přijede).

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 12:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Také jsem udělala řadu chyb a určitě ještě udělám. A na počátcích chovu je snad " povinností" je udělat. Ale Vy kozy Sittaji chováte 5 let, jestli to dobře chápu a celkem mi přijde, že i teď děláte chyby začátečnické. Je to škoda, máte krásné prostředí pro kozenky, určitě se moc snažíte a chcete pro kozenky to nejlepší, ale asi bych na Vašem místě trochu " ubrala"..K těm všenkám...všenku si celkem sám dobře zdiagnostikujete. Proč jezdit a ukazovat vetce a dokazovat to izolepou?. V diskuzích na Ifauně, ale i jinde se dá dobře zjistit, čím je zlikvidovat. Koupím ten přípravek a zlikviduji. A pak je druhý případ, kdy je něco opravdu vážného a v tu chvíli uděláte nějaké rozhodnutí sám. Třeba ohledně té ketózy...infuzí na podporu žaludků, hepagenem, ńic nepokazíte, když je podezření na ketózu a po 5ti letech by jste už o ketóze něco vědět mohl. A v tuto chvíli jí místo všeho sám od sebe píchnete ATB, což jí může trávení ještě víc rozhodit. Tak tak to myslím...

9.2.2016 12:23
roklanka

XXX.XXX.45.212

sittaj napsal(a):
Limi a Roklanka, nevím proč byste si to měly slíznout. Já s váma naprosto souhlasím. Vím, že dělám hodně věcí třeba špatně, ale je to proto, že jsem za sedm let nesehnal v okolí žádného veterináře, který by o kozách věděl aspoň to, že by stádo zvednul na dobrou úroveň. Taky mě štve, že to takhle u mě vypadá, to si nemyslete. Ale vždy než něco udělám, tak volám dvěma veterinářům, vyzývám je, aby přijeli, ale prostě je nemůžu nutit.

Chovám hnědule a připadají mi nezničitelné. Veterinář vám stádo nezvedne, to je na vás.Vytýkáte, vetovi, že nepřišel na všenky, ale to je přeci na vás to zjistit. Vy musíte prohlížet svá zvířata. Jako první vyloučím parazity, pokud srst není v pořádku.Pak hledám dál. Na fotce vypadají vaše zvířata moc pěkně, mají krásnou lesklou, přilehlou srst.
Taky jsem měla problém s kozou po porodu, ač se ze začátku zdálo, že je vše v pořádku. Porodila v sobotu ráno, placenta vyšla.V neděli ráno z ní visel provaz(neco jako tlustá žíla, toušťku jako palec) dlouhé to bylo asi půl metru. Odpoledne to vyloučila a začala mírně krvácet, večer už nechtěla příkrm. Volala jsem veta, že potřebuju atb do dělohy a něco píchnout s vit. K. Zkusila jsem do kozy sáhnout, už se zavírala, ruku jsem měla plnou krve. Vet přijel, taky se pokusil sáhnout do kozy, dostala atb do dělohy, píchl ji ještě jedny, prý pro jistotu a něco na krvácení. Večer už koza žrala jak divá a vypadá dnes jako by žádný problém nebyl.
Veta jsem tu měla u kozy po třech letech, když nepočítám povinné odběry krve každý rok.
Trochu mi připadáte jak slon v porcelánu, myslíte to dobře a výsledek je špatný. Méně je více. Poptám se chovatelů, ale jste z okresu, kde jich moc neznám, jestli by se nenašel vet, co umí kozy.

9.2.2016 12:29
sittaj

XXX.XXX.142.221

Roklanka a Limi: určitě trochu uberu, teď mi to trochu otevřelo oči, teď se s tím musím nějak poprat a vymyslet dobrou střední cestu. Ale je fakt, že už jsem byl zoufalý a nevděl jak dál, tak jsem jim asi přidal všude a co nejlépe. Tak poprosím, abyste nade mnou nelámaly hůl a postupně to daly do kupy... Za poptání děkuji.

9.2.2016 12:54
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, já si tedy zrovna úplně nemyslím, že by chyba byla na vaší straně. Pokud byly kozy ve špatné kondici, dalo se toto očekávat. Březost mohla být špatně založená, plody špatně vyživované, matky ve špatné kondici březost doslova "dodělala".
Pokud jste krmnou dávku navyšoval postupně, tzn. že jste jim hned první den co jste je přivezl nedal 1kg směsi, udělal jste dobře a rozhodně jste je nadměrně nezatížil. Naopak, možná by vám po porodech odešly postupně všechny, takhle se vám podaří možná něco zachránit.
Kdyby kozy nebyly březí, dostal byste je do příští připouštěcí sezony do kondice a bylo by všechno v pořádku. Bohužel březí byly a takto to dopadlo, nicméně vinna je na straně původního majitele.
To, že jste léčil úplně neodborně, jo neměl jste asi jinou volbu. Naložení zvířete v takovém stavu nedoporučují ani sami veterináři, protože stres z převozu zvíře zpravidla dodělá. Takže dělal jste co jste mohl, takže to bych si být vámi taky nevyčítala.
Je to dva roky co jsem si dovezla takové dvě kozy. Byly doslova těsně před chcípnutím, ale opravdu, vyhublé na kost, srst zježená a vypadaná, místo paznehtů lyže. Jedna se z toho dostala celkem rychle, pak porodila krásná dvojčata a dojila 4l. Druhá šla nahoru a dolů, teď už je z toho definitivně venku. Porod čekám za měsíc, tak jsem zvědavá.
Víte, je mnoho chovatelů, které řeknou, že brát domů prakticky nemocné zvíře je blbost. Já dávám na svoji intuici, která mi občas řekne, že tohle zvíře má dostat šanci a že mi to jednou vrátí. Již několikrát se mi to potvrdilo. Ale člověk přitom nesmí ohrozit svoje stádo a prostě musí brát v potaz, že se to podařit nemusí. Držím vám palce. Všechno co se nám v životě děje, má nějaký smysl. Vás tahle situace hodně naučila a to je dobře, i když to není zrovna úplně veselé. Dejte vědět, jak dopadnou ostatní porody. Věřím, že u těch dovežených koz problémy ještě budou, ale řekla bych, že ty vaše budou v pořádku. Hodně zdaru!

9.2.2016 15:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jak to tady čtu, tak si čím dál víc připadám jako ten úplně poslední diletant. Přesto mě to nedá, abych nepích do vosího hnízda. Vaše kozy vypadají opravdu nádherně, ale asi jsem jediný kdo si dovolí najít na nich chybu. Dovolím si odkaz na doktora Grünsteina, který by řekl, že si kozy zabíjíte žrádlem! Podle mne jim dávate zbytečně moc energetického krmení. Ale už jsem se tu hodněkrát zmýlil, tak to neberte jako fundovanou radu.

Jinak k tomu čištění- nevím jak teď, ale dříve přijel vet čistit ovci až tak 4 den po porodu. Říkal, že musí začít odehnívat takové ty "přísavky" na placentě, které jsou spojené s dělohou, aby to šlo vytáhnout v celku. Jasně že už to pak smrdí, ale jde to celkem lehce(musí se velmi pomalu). Potom se dává čípek.

9.2.2016 17:13
aluskas

XXX.XXX.104.146

Píchnout si klidně můžete, ale vzhledem k tomu, že chováte ovce a ne kozy, tak je to trochu irelevantní. Dojnou kozu musíte nakrmit, aby dojila. Ano, pokud se budu z okna koukat na dvě kozy jak mi pobíhají po zahradě a pak s velkou slávou nadojím 2 hrníčky mléka, nebudu krmnou dávku řešit, budu ráda, že mi koza dá za jen spasenou trávu a hrstku šrotu dva hrníčky mléka a budu si říkat jak žiju bio. Pokud vrazím milion do vybudování mléčné farmy, potřebuji aby mi kozy dojily minimálně 3 litry, aby se mi to vůbec vrátilo. A aby dojily 3 litry, musí se hodně a kvalitně nažrat. To je prostě jasné. Pokud mám stádo složené z koz, které se dokáží nafutrovat na trávě, je to balada. Pokud tam mám kozy, které se na trávě prostě nenafutrují (tzv. špatně krmitelné kozy), můžu je buď vyřadit (což třeba z mnoha důvodů nechci) nebo je musím nafutrovat jiným způsobem. Pokud je nafutruji šrotem, mám průser, stádo mi lehne na acidozu. pokud je nafutruji řízkama, květem a menším množstvím šrotu, budu si pískat. je to sice dražší, ale kozy budou dojit jako víno. Samozřejmě i se řízkama si můžu způsobit acidozu, ale ne díky 0,5kg namočených granulí denněa zvykám-li postupně. stejným krmivem jako Sittaj krmím dva roky, Roklanka psala, že tak krmí taky a ani jedné z nás kozy "na žrádlo" nechcípají. Nevím, kolik Sittaj dával této směsi, to se mi nepodařilo zjistit, ale je to velmi objemné, takže víc jak 1,5kg směsi s ejim stejně sežrat nepodaří a některé nepřijmou ani to.
Jinak o řepných řízcích si můžete přečíst zde:
http://www.equichannel.cz/milovane-i-zatracovane-cukrovarske-rizky
sladový květ např. zde: http://mrazagro.cz/cs/krmivarstvi/pivovarske-a-sladarske-produkty/sladovy-kvet.html.

9.2.2016 17:28
roklanka

XXX.XXX.45.212

Ano, krmím směsí, jednou jsem to dokonce kvůli někomu tady na fauně vážila a vycházelo to na 1,5 kg. Otázkou je, že se na to kozy musí postupně zvykat a jestli pro kozy jinak krmené, nebyla rychlá změna.Mám uzavřené stádo a kozičky si zvykají od malička na směs, kdy jí užírají matkám.

9.2.2016 17:28
sittaj

XXX.XXX.142.221

Já napíši krmnou dávku, hned jak příjdu domů a budu na kvalitnějším internetovém připojení. Ohledně vyčištění: zatím jsem se dohodl s veterinářem, dal jsem za děložní krček ATB čípek, a že by se koza měla během týdne dočistit. Akorát jsem se musel zeptat, jak s mlékempro malého, tak mi bylo řečeno, že jelikož je tam tetracyklín, tak nedávat. Budu muset sáhnout do zásob mleziva. Nebo mohl bych použít jehněsan? Nezpůsobí to tak malému kůzlti něco, taková změna?

9.2.2016 17:35
aluskas

XXX.XXX.104.146

roklanka napsal(a):
Ano, krmím směsí, jednou jsem to dokonce kvůli někomu tady na fauně vážila a vycházelo to na 1,5 kg. Otázkou je, že se na to kozy musí postupně zvykat a jestli pro kozy jinak krmené, nebyla rychlá změna.Mám uzavřené stádo a kozičky si zvykají od malička na směs, kdy jí užírají matkám.

Ano, to bez diskuze, zvykaní je nutnost kvůli bachorovým mikroorganismům, ale to ať krmíte čímkoli. Já jsem tedy neměla doposud problémy s touto směsí ani u koz, které zvyklé nejsou, tedy vyjma toho, že zprvu nechtějí řízky a sladový květ přijímat, pokud byly zvyklé pouze na šrot. Trvá zhruba týden, než nad tím postupně přestanou "ohrnovat" nos a vybírat pouze šrot. Na plnou dávku přejdou během cca 3 týdnů, ale vždy bez jakýchkoli poruch trávení.

9.2.2016 17:42
aluskas

XXX.XXX.104.146

sittaj napsal(a):
Já napíši krmnou dávku, hned jak příjdu domů a budu na kvalitnějším internetovém připojení. Ohledně vyčištění: zatím jsem se dohodl s veterinářem, dal jsem za děložní krček ATB čípek, a že by se koza měla během týdne dočistit. Akorát jsem se musel zeptat, jak s mlékempro malého, tak mi bylo řečeno, že jelikož je tam tetracyklín, tak nedávat. Budu muset sáhnout do zásob mleziva. Nebo mohl bych použít jehněsan? Nezpůsobí to tak malému kůzlti něco, taková změna?

Kůzle se narodilo včera, že..už se v tom ztrácím. Já bych rozhodně sáhla po mlezivu. Já si např. mrazím mlezivo vždy i s udáním h, za jak dlouho od porodu jsem ho dojila (tedy např. ihned po porodu,8h po porodu, atd.) a dle toho pak vybírám přibližně stejné. S jehněsanem nemám zkušenosti, některé mléčné náhražky se můžou dávat už od prvního dne, některé od třetího, tak snad bude vědět někdo jiný, ale máte-li mlezivo, neváhala bych a dala mlezivo.

9.2.2016 18:25
sittaj

XXX.XXX.51.211

Naštěstí jsem oddojil před podáním ATB, tak mám něco v zásobě. Mlezivo taky mrazím s udáním hodin a typem kozy, abych věděl, kdy co nejlépe dát... Kůzle se narodilo včera kolem 17:00, dnes už vstane samo, proběhne se pomaličku, už vytlačilo všechnu smolku a vychází první bobky se světle žlutou barvou, takže od mléka...

9.2.2016 18:49
roklanka

XXX.XXX.45.212

Zcela upřimně, ani by mě nenapadlo(asi proto, že moje kozy mají atb zcela vyjimečně) se bát nechat kůzle pít. Zrovna včera dostala atb koza, co krvácela po porodu, má pod sebou dvě kůzlata a pijí od mámy. Jestli z toho neděláte oba větší vědu, než to je.

9.2.2016 18:56
aluskas

XXX.XXX.104.146

Tetracyklin poškozuje růstové chrupavky, pravděpodobně proto...

9.2.2016 19:11
roklanka

XXX.XXX.45.212

Vím a ze zkušenosti jiných chovatelů vím, že riziko je téměř nulové.

9.2.2016 20:10

Aluskas: proč je vhodné krmit kozy / ovce řepnými řízky? Řeší se často v tématech krmiv pro koně... většinou se články shodují, že se jedná pouze o zdroj vlákniny, který je ale jinak "prázdný" (minerály, vitamíny). Děkuji za informaci.
K aktuálnímu problému neumím nic poradit, jsou tu zkušenější, ale napadlo mě k celé této problematice, zda by nebylo řešení, kdyby si zkusil zadavatel najít mezi zkušenými chovateli někoho, kdo by byl ochotný s ním projít jeho chov a zkusit najít místa, ve kterých to skřípe, aby bylo možné to napravit. Třeba jsou to jen maličkosti, ale pokud to dlouhodobě nefunguje, může být někde nějaký problém a třeba to napadne člověka, až se v prostoru projde a vyptá se na důležité informace... hodně štěstí.

9.2.2016 20:12
aluskas

XXX.XXX.104.146

Aluskas: proč je vhodné krmit kozy / ovce řepnými řízky? Řeší se často v tématech krmiv pro koně... většinou se články shodují, že se jedná pouze o zdroj vlákniny, který je ale jinak "prázdný" (minerály, vitamíny). Děkuji za informaci.
K aktuálnímu problému neumím nic poradit, jsou tu zkušenější, ale napadlo mě k celé této problematice, zda by nebylo řešení, kdyby si zkusil zadavatel najít mezi zkušenými chovateli někoho, kdo by byl ochotný s ním projít jeho chov a zkusit najít místa, ve kterých to skřípe, aby bylo možné to napravit. Třeba jsou to jen maličkosti, ale pokud to dlouhodobě nefunguje, může být někde nějaký problém a třeba to napadne člověka, až se v prostoru projde a vyptá se na důležité informace... hodně štěstí.

Hhippie, tabulka živinových hodnot.

9.2.2016 20:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

roklanka napsal(a):
Vím a ze zkušenosti jiných chovatelů vím, že riziko je téměř nulové.

Vlastní zkušenosti nemám, ale v tomto bych věřila veterin. i humánní medicíně. No ono totiž jaké jsou ty zkušenosti..kolik tu máme chovatelů koz a koz celkem, kolik z těch koz dostalo tetrac. ATB v laktaci, kolik z těch kůzlat, které příjmali mléko od těchto matek bylo sledováno na účinky tetrac...asi žádné, ale zase jde samozřejmě o to, o jaké kůzle se jedná. Pokud by to byla kozička s nárokem na PoP, asi bych neriskovala a krmila, pokud ne, asi bych to taky neřešila, páč starostí mám i tak dost.

9.2.2016 20:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

aluskas napsal(a):
Píchnout si klidně můžete, ale vzhledem k tomu, že chováte ovce a ne kozy, tak je to trochu irelevantní. Dojnou kozu musíte nakrmit, aby dojila. Ano, pokud se budu z okna koukat na dvě kozy jak mi pobíhají po zahradě a pak s velkou slávou nadojím 2 hrníčky mléka, nebudu krmnou dávku řešit, budu ráda, že mi koza dá za jen spasenou trávu a hrstku šrotu dva hrníčky mléka a budu si říkat jak žiju bio. Pokud vrazím milion do vybudování mléčné farmy, potřebuji aby mi kozy dojily minimálně 3 litry, aby se mi to vůbec vrátilo. A aby dojily 3 litry, musí se hodně a kvalitně nažrat. To je prostě jasné. Pokud mám stádo složené z koz, které se dokáží nafutrovat na trávě, je to balada. Pokud tam mám kozy, které se na trávě prostě nenafutrují (tzv. špatně krmitelné kozy), můžu je buď vyřadit (což třeba z mnoha důvodů nechci) nebo je musím nafutrovat jiným způsobem. Pokud je nafutruji šrotem, mám průser, stádo mi lehne na acidozu. pokud je nafutruji řízkama, květem a menším množstvím šrotu, budu si pískat. je to sice dražší, ale kozy budou dojit jako víno. Samozřejmě i se řízkama si můžu způsobit acidozu, ale ne díky 0,5kg namočených granulí denněa zvykám-li postupně. stejným krmivem jako Sittaj krmím dva roky, Roklanka psala, že tak krmí taky a ani jedné z nás kozy "na žrádlo" nechcípají. Nevím, kolik Sittaj dával této směsi, to se mi nepodařilo zjistit, ale je to velmi objemné, takže víc jak 1,5kg směsi s ejim stejně sežrat nepodaří a některé nepřijmou ani to.
sladový květ např. zde: http://mrazagro.cz/cs/krmivarstvi/pivovarske-a-sladarske-produkty/sladovy-kvet.html.

Já se nebavil o vašem chovu.
A mimo jiné, ještě mě tam zaujala větička, kde myslím zadavatel píše, že ho vet už stál majlant. Tak že za mne - raději 3 litry od dvou koz, než jedna chvilková rekordmanka, která mě ve finále stála + 2 tis. za léčení a veta.
A taky odedávna platí, že koza má být hubená: A to kozy na fotce rozhodně nejsou.
Ale každý tu svou ekonomiku chovu bere jinak.

9.2.2016 20:43
aluskas

XXX.XXX.104.146

Hhippie, ale nám u přežvýkavců jde právě a hlavně o tu vlákninu.
Profesore, o tom, že by odedávna platilo, že koza má být hubená jsem tedy nikdy neslyšela. Narozdíl od toho, že koza musí být v dobrém výživovém stavu aby dobře dojila, to jo, to je psáno nejenom ve všech odborných textech, přednášeno na univerzitních přednáškách a taky z vlastní zkušenosti. Hned jak zbude čas vám nafotím svoje kozy, které jsou tak tlusté, že se nevejdou do dveří. Každoročně rodí krásná dvojčata či trojčata a dojí 5l. Jinak jestli poznáte z fotky, že je koza zatloustlá tak smekám, protože to bez pohmatu dá málokdo...

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):

Chtěla jsem něco psát, ale ohledně krmení už raději ne...Spousta věcí se musí naučit samostudiem, pročítáním informací o chovu koz, nebo prosbou u zkušenějších o radu. Věřím, že když Sittaj požádá o radu zkušenější, rád mu dobrý chovatel pomůže.

9.2.2016 20:55
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Já se nebavil o vašem chovu.
A mimo jiné, ještě mě tam zaujala větička, kde myslím zadavatel píše, že ho vet už stál majlant. Tak že za mne - raději 3 litry od dvou koz, než jedna chvilková rekordmanka, která mě ve finále stála + 2 tis. za léčení a veta.
A taky odedávna platí, že koza má být hubená: A to kozy na fotce rozhodně nejsou.
Ale každý tu svou ekonomiku chovu bere jinak.

Ale tu kozu nemáte jen na tuto sezonu. Koza vám vydrží 8 let slušně dojit a pak vám dá ještě je-li dobrá matka několik pěkných kůzlat. Jedna výborná dojnice vám za sezonu vydělá 40 tisíc na mléce, má-li alespoň jednu kozičku a je-li plemenná, připočtěte si další 3000, - u anglonubijky 10000, - má-li těch koziček víc spočítejte si to. No a že vy ekonomiku chovu neřešíte...taky jsem ji kdysi neřešila, když mě to neživilo, litr mléka mi stačil, ale to je právě o tom extenzivním a intenzivním chovu, to jsou dvě rozdílné věci a nemůžete to míchat.
Dva tisíce v léčení jsou u takové kozy nic. no a že se to holt někdy po...to se stává. navíc nechápu, proč všichni soudíte Sittaje, který kozy přivezl v polovině březosti v hrozném stavu. Kdo chová delší dobu ví, že dostat zvíře z tohoto trvá mnohem déle než 2,5 měsíce, nikdo se nezamyslel nad tím, zda je opravdu chyba na jeho straně a nikdo z vás se nezamyslel nad tím, zda by to dopadlo jinak, kdyby si přivezl takové kozy domů každý z vás. Můžete říci, že by to dopadlo jinak? Těžko že. Pravděpodobně by to dopadlo úplně stejně i když byste využili všechny ty svoje rady o léčení, jiné krmné dávce apod.
Počkejme si jak dopadnou porody sittajových koz, pak můžeme usuzovat zda byla vinna na straně minulého chovatele nebo zda má opravdu problém v chovu Sittaj.

9.2.2016 20:57
kelišová

XXX.XXX.155.253

sittaj napsal(a):

Na veterináře jsem docela zanevřela a volám jen v nejnutnějších případech.Raději se poradím na fauně a vždycky se najde lepší řešení než cpát do zvířat tolik chemie.Nic proti ale moc nechápu proč do kozy hrabete hned po prvním kůzleti.Všechno má svůj čas.pokud koza nemá problém tak ji nechte v klidu tlačit.určitě to nebude tak nepříjemné jak do ní hrabat.Nechte to trochu na přírodě a možná bude líp, uvidíte.

9.2.2016 20:57
pajca

XXX.XXX.73.177

aluskas napsal(a):
Tetracyklin poškozuje růstové chrupavky, pravděpodobně proto...

Děláte z komára velblouda, když by mělo podle Vás utrpět kůzle z toho, že
koza dostala čípek s tetracyklinem.

9.2.2016 21:12
aluskas

XXX.XXX.104.146

Chtěla jsem něco psát, ale ohledně krmení už raději ne...Spousta věcí se musí naučit samostudiem, pročítáním informací o chovu koz, nebo prosbou u zkušenějších o radu. Věřím, že když Sittaj požádá o radu zkušenější, rád mu dobrý chovatel pomůže.

Sakra, já už na to nemám sílu. Vám nestačí, že takhle krmí mnoho chovatelů, já tak krmím přes dva roky 46 koz, myslíte si, že kdyby ta krmná dávka byla špatná, že bych neměla nějaké problémy? Roklanka tak krmí taky a co vím, má chov na skvělé úrovni. Nebudu přeci Sittajovi říkat, že krmí špatně když si to nemyslím
Výživa kozy ve druhé polovině březosti by měla odpovídat výživě kozy která produkuje 3kg mléka, což je nějakých 2kg sušiny. vzhledem k tomu, že u vysokobřezích koz zaujímá stále více místa děloha, klesá příjem krmiva a je nutné zkrmovat ty nejkvalitnější krmiva a část krmné dávky nahradit koncentrovanými krmivy.
Jinak jsem si Limi všimla, že vysvětlujete hodně, to je pravda, bohužel ale nemáte znalosti k tomu, abyste vysvětlovala správně a ve vašich příspěvcích je zcela zřetelné, že tomu vlastně sama vůbec nerozumíte. Tu ketozu si raději také ještě pořádně prostudujte, pak nebude psát blbosti o tom, že tuk zničí játra. Já už na to nemám, jdu se ožrat, co je moc to je moc..

9.2.2016 21:13
sittaj

XXX.XXX.51.211

Kelišová: kozu jsem samozřejmě nechal tlačit, ale po několikátém kolečku, když si lehla a tlačila a nebyl vidět žádný posun a nic nelezlo ven, koza vstávala a začala žrát seno, tak jsem do ní šáhnul...

9.2.2016 21:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

pajca napsal(a):

Ježišmarja proč z toho já dělám velblouda! to si děláte legraci?! to řekl Sittajovi veterinář a já jen napsala co je ten důvod, proč mu to řekl...

9.2.2016 21:22
moonika

XXX.XXX.247.38

pajca napsal(a):

Neviem čo je na tom prehnané spomenúť možné riziko aj keď je malé,...

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 21:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Ale tu kozu nemáte jen na tuto sezonu. Koza vám vydrží 8 let slušně dojit a pak vám dá ještě je-li dobrá matka několik pěkných kůzlat. Jedna výborná dojnice vám za sezonu vydělá 40 tisíc na mléce, má-li alespoň jednu kozičku a je-li plemenná, připočtěte si další 3000, - u anglonubijky 10000, - má-li těch koziček víc spočítejte si to. No a že vy ekonomiku chovu neřešíte...taky jsem ji kdysi neřešila, když mě to neživilo, litr mléka mi stačil, ale to je právě o tom extenzivním a intenzivním chovu, to jsou dvě rozdílné věci a nemůžete to míchat.
Dva tisíce v léčení jsou u takové kozy nic. no a že se to holt někdy po...to se stává. navíc nechápu, proč všichni soudíte Sittaje, který kozy přivezl v polovině březosti v hrozném stavu. Kdo chová delší dobu ví, že dostat zvíře z tohoto trvá mnohem déle než 2,5 měsíce, nikdo se nezamyslel nad tím, zda je opravdu chyba na jeho straně a nikdo z vás se nezamyslel nad tím, zda by to dopadlo jinak, kdyby si přivezl takové kozy domů každý z vás. Můžete říci, že by to dopadlo jinak? Těžko že. Pravděpodobně by to dopadlo úplně stejně i když byste využili všechny ty svoje rady o léčení, jiné krmné dávce apod.
Počkejme si jak dopadnou porody sittajových koz, pak můžeme usuzovat zda byla vinna na straně minulého chovatele nebo zda má opravdu problém v chovu Sittaj.

Tak za sebe mohu říct - nekoupila bych takové kozy. Jako začátečník ano, sama jsem takovou kozu koupila - moji první. Léčba té kozy mě stála dvakrát tolik, co koza sama. Už bych tu chybu neudělala. A když už bych se nevím jakou cestou přece jen dostala do situace mít naráz doma takové kozy odjinud - velmi opatrně, opravdu velmi opatrně bych přecházela na jinou krmnou dávku. Necpala bych do kozy všechny možné injekce na všechno a patáky taky na všechno. Kozy bych dala do karantény, udělala opravdu jen to nejvíc nezbytné ošetření a konec. Vše bych nechala po porodu. Koza je velmi citlivé zvíře a mnoho koz prostě ani změnu prostředí nepřijme a postupně chátrá. A tyhle kozy dostaly naráz takovou šlupku, že z toho prostě zkolabovaly. Vina rozhodně není jen na původním majiteli. Sittaj chová kozy 5 let. Za tu dobu mohl mít nasbíráno tolik informací, že se tohle všechno stát nemuselo. Mohlo, samozřejmě, ale nemuselo. Že někdo neví po 5ti letech základní info o ketóze? Že půl roku řeší s vetem špatnou srst, dělají se odběry a všechno možné, dává se majlant vetovi, ten si jen mne ruce a po půl roce Sittaje napadne se podívat na kozu a zjistí všenky?

9.2.2016 21:34
moonika

XXX.XXX.247.38

Teraz ide len o to skúsiť nejako sittajovi pomôcť... keď nič iné aspoň niekoho odporučiť, toto napätie čo tu vzniká ničomu nepomôže.

9.2.2016 21:36
kelišová

XXX.XXX.155.253

sittaj napsal(a):
Kelišová: kozu jsem samozřejmě nechal tlačit, ale po několikátém kolečku, když si lehla a tlačila a nebyl vidět žádný posun a nic nelezlo ven, koza vstávala a začala žrát seno, tak jsem do ní šáhnul...

I pro vás to není určitě jednoduché rozhodnutí do ní šáhnout ale je lepší hodku počkat.Nic ve zlém ale každá rada dobrá.Držte se a hodně zdaru v chovu.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Sakra, já už na to nemám sílu. Vám nestačí, že takhle krmí mnoho chovatelů, já tak krmím přes dva roky 46 koz, myslíte si, že kdyby ta krmná dávka byla špatná, že bych neměla nějaké problémy? Roklanka tak krmí taky a co vím, má chov na skvělé úrovni. Nebudu přeci Sittajovi říkat, že krmí špatně když si to nemyslím
Výživa kozy ve druhé polovině březosti by měla odpovídat výživě kozy která produkuje 3kg mléka, což je nějakých 2kg sušiny. vzhledem k tomu, že u vysokobřezích koz zaujímá stále více místa děloha, klesá příjem krmiva a je nutné zkrmovat ty nejkvalitnější krmiva a část krmné dávky nahradit koncentrovanými krmivy.
Jinak jsem si Limi všimla, že vysvětlujete hodně, to je pravda, bohužel ale nemáte znalosti k tomu, abyste vysvětlovala správně a ve vašich příspěvcích je zcela zřetelné, že tomu vlastně sama vůbec nerozumíte. Tu ketozu si raději také ještě pořádně prostudujte, pak nebude psát blbosti o tom, že tuk zničí játra. Já už na to nemám, jdu se ožrat, co je moc to je moc..

Samozřejmě že o tom tuku versus játra je to zjednodušené, podrobněji jsem to už vysvětlovala. A jak vidím, prosazujete zde jen a jedinou svoji pravdu, z druhých děláte tím pádem hňupy, ale teď doporučím zase já Vám - prostudujte si něco o ketóze březích zvířat a ketóze laktační. Já to nejen studovala, ale konzultovala a prostě ať se Vám to líbí, nebo ne, játra neunesou odbourávání tuků při zvýšeném odběru živin v poslední fázi březosti a stejně tak na začátku laktace, tím pádem dochází k hromadění ketolátek. Víte co? Když tak všechno znáte a i ohledně ketózy, popište sem Vaše info, co to je ta ketóza březích a laktační, proč vzniká, jaký je její mechanizmus účinku na metabolismus, dopad na játra. Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

moonika napsal(a):
Teraz ide len o to skúsiť nejako sittajovi pomôcť... keď nič iné aspoň niekoho odporučiť, toto napätie čo tu vzniká ničomu nepomôže.

Myslím, že tím vším, co se tu píše, už Sittajovi pomáháme. Myslím, že kdyby mu lidi v této diskuzi nechtěli pomoct, neztráceli by tu čas. A on je naštěstí v tomto tak rozumný, že není na ty, kteří mu nemažou med kolem pusy, nakrklý a uražený, ale naopak vděčný. I když s kozama to trochu dle mě " přehrotil", za tento přístup vůči příspěvkům má moji úctu.

9.2.2016 22:15
sittaj

XXX.XXX.51.211

Limi: A proč bych se měl proboha urážet? Já jsem naopak rád za všechny rady a i negativní kritika mě posune dál. Tady nejde o moje ego ale o zdraví zvířat. Holt jsem byl důvěřivý ke všem veterinářům, ale není to jen jejich chyba.Pravda je, že kozy už nějaký pátek chovám, ale na druhou stranu musím říct, že jsem za tu celou dobu s ketózou nesetkal, proto jsem ji neměl nastudovanou. Holt vše je jednou poprvé.

9.2.2016 22:19
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak děkuji všem za dnešní rady, kozlík za 24hodin vypil necelých 400ml. Pije pomalu co dvě hodiny po 20ml zhruba, ze začátku se napucnul a teď trochu pauzíruje, nenutím ho. Smolka odešla všechna a teď už má žlutou stolici, trošku řidší, ale snad houstne. Sám se postaví, teplotu má normální. Selen jsem mu ještě pro jistotu nedával. Jak jste na tom se selenem u novorozených kůzlat/jehňat vy? My jsme srašně chudá oblast na selen, dost tady padala zvířata než se na to přišlo, takže tady všichni píchají selevit 1ml pod kůži hned po porodu... Taky jsem to dělával, ale pak se mi párkrát stalo, že kůzle začlo být letargické... Tak teď raději počkám pět dní a až pak dávám...

9.2.2016 22:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

Samozřejmě že o tom tuku versus játra je to zjednodušené, podrobněji jsem to už vysvětlovala. A jak vidím, prosazujete zde jen a jedinou svoji pravdu, z druhých děláte tím pádem hňupy, ale teď doporučím zase já Vám - prostudujte si něco o ketóze březích zvířat a ketóze laktační. Já to nejen studovala, ale konzultovala a prostě ať se Vám to líbí, nebo ne, játra neunesou odbourávání tuků při zvýšeném odběru živin v poslední fázi březosti a stejně tak na začátku laktace, tím pádem dochází k hromadění ketolátek. Víte co? Když tak všechno znáte a i ohledně ketózy, popište sem Vaše info, co to je ta ketóza březích a laktační, proč vzniká, jaký je její mechanizmus účinku na metabolismus, dopad na játra. Děkuji.

Limi, nezlobte se, ale o ketoze je toho na internetu tolik, že snad ani nemůžete čekat, že bych vám tu něco vypisovala. Ale pokud na tom budete trvat, ráda vám sem něco zkopíruji. Strašně moc nerada vypisuji to, co už bylo milionkrát napsané a navíc to lze lehce vyhledat.
Jinak nechvástám se tím, že mám všechno v hlavě, to vůbec ne, jsem maminka tří dětí a věřte mi, že jsem ráda, že si vzpomenu co je za rok , někdy ani nevím co je za den, díky bohu stále ještě si pamatuji jak se jmenuji smajlík, ale mám tu řadu odborných knih a článku z univerzitní knihovny - svoji absolventskou vysokoškolskou práci jsem psala na téma Chov koz v ekologickém zemědělství - a pokud vím, že si to úplně přesně nepamatuji nebo vím, že dané téma znám, ale nemám detailní informace, dám si tu práci a vyhledám to. K těmto informací nemá mnoho lidí přístup a tak si myslím, že je fajn, když se ty informace dozví více lidí. (to samé např. oceňuji u Mooniky, že si to neschovává jenom pro sebe, ale podělí se). Zastávám názor, že pouze pokud máme dostatek teoretických informací, můžeme naplno zhodnotit své zkušenosti Také si dávám tu práci a příslušné informace si ověřuji, jsem trochu perfekcionista, ale nemám ráda, když něco nesedí.
No a o tom by měli být, dle mého názoru chovatelské diskuze. někdo dá nějaký dotaz, tak k tomu přihodím relevantní ověřené informace (nejlépe s odkazem na odborný text) a k tomu přidám svoje zkušenosti, případně doplňující otázky k tématu.
tady to probíhá stylem "vy jste idiot, že jste to udělal takhle, protože já a to je víc než jasné, bych to udělal jinak a samozřejmě dobře", případně jsou k tomu dodané nějaké zmatené informace vytržené z kontextu a pomíchané dohromady.

9.2.2016 22:25
aluskas

XXX.XXX.104.146

Jinak doporučuji otevřít si k diskuzi na ifauně lahvinku dobrého vína a kousek lahodného sýra, po několika skleničkách vidí člověk i diskuzi na ifauně růžově smajlík

9.2.2016 22:26
moonika

XXX.XXX.247.38

Sittaj : tie dve kozy čo vám umreli v decembri, čo ste spomínali vo vlákne https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3018039/urceni-nemoci-u-kozy#a3018069 to boli tiež tie nové či vaše pôvodné?

9.2.2016 22:31
pajca

XXX.XXX.73.177

moonika napsal(a):
Neviem čo je na tom prehnané spomenúť možné riziko aj keď je malé,...

Já už někdy začínám být alergická na přecitlivělost a úzkostlivost některých
chovatelů proti antibiotikům. Když jde totiž o život, tak to je nutnost, pokud
chcete uspět. Před lety jsme řešily v chovu pasteurellu. Kozy dastávaly
opakovaně různá antibiotka jako Amoxicilín, Norostrep, s částečným krátkodobým
účinkem, Draxin a ve finále zvítězil Amoxicilín, podávaný pět dnů po sobě,
přestože má depotní účinek. Působí na bacterie jinak, než předcházející
antibiotika. Působí tak proto, že obsahuje oxytetracyclin, obdoba tetracyclinu.
Léčit se muselo samozřejmě všechno, včetně kůzlat, jinak by to nemělo smysl.
Nýklady byly v desítkách tisíc. Kozy to všechny přežily, kůzlata kterým zústaly
následky na plících skončila později na porážce. Následovala několik let vakcinace
Heptavacem plus.
Kozám ani kozičkám z toho v kloubech nevrzalo a nevrže většina je stále v chovu.
Proto račte prominout, když nadskočím na židli, když někdo dělá vědu z jednoho
čípku.

Co já jsem za život skonzumovala antibiotik, i již zakázaného CHlorampfenikolu,
při Toxoplasmóze tři antibiotika najednou po dobu 30 dnů, Rovamycin, Daraprim,
sufamethoxidin. A zatím stále žiju. Kdyby nebyly, nebyla bych ani já. Díky za ně.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, nezlobte se, ale o ketoze je toho na internetu tolik, že snad ani nemůžete čekat, že bych vám tu něco vypisovala. Ale pokud na tom budete trvat, ráda vám sem něco zkopíruji. Strašně moc nerada vypisuji to, co už bylo milionkrát napsané a navíc to lze lehce vyhledat.
Jinak nechvástám se tím, že mám všechno v hlavě, to vůbec ne, jsem maminka tří dětí a věřte mi, že jsem ráda, že si vzpomenu co je za rok , někdy ani nevím co je za den, díky bohu stále ještě si pamatuji jak se jmenuji smajlík, ale mám tu řadu odborných knih a článku z univerzitní knihovny - svoji absolventskou vysokoškolskou práci jsem psala na téma Chov koz v ekologickém zemědělství - a pokud vím, že si to úplně přesně nepamatuji nebo vím, že dané téma znám, ale nemám detailní informace, dám si tu práci a vyhledám to. K těmto informací nemá mnoho lidí přístup a tak si myslím, že je fajn, když se ty informace dozví více lidí. (to samé např. oceňuji u Mooniky, že si to neschovává jenom pro sebe, ale podělí se). Zastávám názor, že pouze pokud máme dostatek teoretických informací, můžeme naplno zhodnotit své zkušenosti Také si dávám tu práci a příslušné informace si ověřuji, jsem trochu perfekcionista, ale nemám ráda, když něco nesedí.
No a o tom by měli být, dle mého názoru chovatelské diskuze. někdo dá nějaký dotaz, tak k tomu přihodím relevantní ověřené informace (nejlépe s odkazem na odborný text) a k tomu přidám svoje zkušenosti, případně doplňující otázky k tématu.
tady to probíhá stylem "vy jste idiot, že jste to udělal takhle, protože já a to je víc než jasné, bych to udělal jinak a samozřejmě dobře", případně jsou k tomu dodané nějaké zmatené informace vytržené z kontextu a pomíchané dohromady.

Když já to chtěla o ketóze slyšet od Vás . Škoda.

9.2.2016 22:46
aluskas

XXX.XXX.104.146

pajca napsal(a):
následky na plících skončila později na porážce. Následovala několik let vakcinace
Heptavacem plus.
Kozám ani kozičkám z toho v kloubech nevrzalo a nevrže většina je stále v chovu.
čípku.

sufamethoxidin. A zatím stále žiju. Kdyby nebyly, nebyla bych ani já. Díky za ně.

A vám pouhé uvedení faktu, přijde jako přecitlivělost a úzkostlivost?! Ten fakt tu prostě je, tak proč ho nezmínit...
Nebýt antibiotik tak už tady mnoho z nás není, já už taky ne. Což ovšem nemění nic na tom, že u tetracyklinu byli prokázány negativní účinky jaké byli, tak to je, jestli to ten který chovatel bere v potaz nebo ne, je jen a jen jeho věc, ale tuto informaci by měl mít k dispozici.

9.2.2016 22:47
moonika

XXX.XXX.247.38

pajca napsal(a):
Heptavacem plus.
čípku.

Tak to je perfektné že to všetko zvládli. A to dostávali aj kotné kozy a čerstvonarodené kozlence v mlieku? Tak to sú nezmarky.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Jinak doporučuji otevřít si k diskuzi na ifauně lahvinku dobrého vína a kousek lahodného sýra, po několika skleničkách vidí člověk i diskuzi na ifauně růžově smajlík

Někdo červeně Třeba někdy já...

9.2.2016 22:57
aluskas

XXX.XXX.104.146

Když já to chtěla o ketóze slyšet od Vás . Škoda.

A jak budete vědět, že je to ode mě Můžu vám tady teď opsat 6 odstavců z odborných textů a budete vědět prd není to uhozené?

9.2.2016 23:12
pajca

XXX.XXX.73.177

aluskas napsal(a):
A vám pouhé uvedení faktu, přijde jako přecitlivělost a úzkostlivost?! Ten fakt tu prostě je, tak proč ho nezmínit...
Nebýt antibiotik tak už tady mnoho z nás není, já už taky ne. Což ovšem nemění nic na tom, že u tetracyklinu byli prokázány negativní účinky jaké byli, tak to je, jestli to ten který chovatel bere v potaz nebo ne, je jen a jen jeho věc, ale tuto informaci by měl mít k dispozici.

Každý lék má kromě pozitivních účinků i negativní účinky a přesto ho bereme,
když nechceme předčasně skončit.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 23:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
A jak budete vědět, že je to ode mě Můžu vám tady teď opsat 6 odstavců z odborných textů a budete vědět prd není to uhozené?

Není, ono je někdy rozdíl v tom, co člověk přečte a jak to reprodukuje. Stačí zkráceně. Ale tak jo, hoďte to sem okopčené. Já to nekopčila, napsala to svými slovy zkráceně, ale základ je ten, že je to o metabolismu tuků v játrech. S tím snad souhlasíte. Ale dodám přece jen...já to zvládla svými slovy popsat, tak to zkuste, začíná mě to zajímat.

9.2.2016 23:25
pajca

XXX.XXX.73.177

moonika napsal(a):
Tak to je perfektné že to všetko zvládli. A to dostávali aj kotné kozy a čerstvonarodené kozlence v mlieku? Tak to sú nezmarky.

Kozy byly léčené inj.Alamycinem až po okocení, protože se pasteurela začala
projevovat kašlem silně až na kůzlatech.

Omlouvám se za chybu. v předminulém příspěvku. Pět dnů byl podávaný
inj. Alamycin, Ten obsahuje Oxytetracyklin.

9.2.2016 23:30
aluskas

XXX.XXX.104.146

pajca napsal(a):
Každý lék má kromě pozitivních účinků i negativní účinky a přesto ho bereme,
když nechceme předčasně skončit.

No ale to tady snad nikdo nerozporuje. Sittaj se ptal jestli má dát mlezivo nebo jehněsan, neptal se jestli má poslechnout veterináře nebo ne smajlík já jsem odpověděla, uvedla fakta a uvedla v jakém případě bych se já na krmení vykašlala.
Z humánního pohledu bych ovšem, jako matka 3 kojených dětí, s tetracyklinovými antibiotiky prostě nekojila.

9.2.2016 23:32
profesor1

XXX.XXX.192.98

aluskas napsal(a):

Opakuji - NEBAVÍM SE O VAŠEM CHOVU!
Bavím se o chovu zadavatele, který koupil kozy, které byly chovány v určitém prostředí a určitým způsobem. Sittaj je začal krmit podle svého. Já mám zato, že právě tady je původ těch problémů, ač si myslíte že ten přechod byl postupný, já si myslím že nebyl dostatečně postupný.
No a za další, ač to nevíte tak chovám i kozy. Sice jen pět let, ale řeknu vám že nevím co to je nějaký problém u koz. A už vůbec nevím, co to je problém u koz při porodu. (doufám že jsem to nezakřikl, protože jinak to bude kvůli vám! )
No a že se nedá poznat zatloustlá koza z fotky... tak z mého neodborného pohledu má standardní koza daleko víc vystouplé pánevní kosti, lopatky a hřbet. Moje to tak mají a nemyslím si že by strádaly, na druhou stranu z nich 5 litrů opravdu nevyždímám. Naštěstí mě to nemrzí a vůbec..., začínám mít radost z toho, že nejsem odborník, člověk se pak cítí tak nějak svobodněji

Pro Sittaj - neberte můj názor jako kritiku. Jen jsem uvažoval o téhle alternativě problému.

9.2.2016 23:39
aluskas

XXX.XXX.104.146

Limi, nezlobte se, ale už jsem psala, že nevidím žádný přínos v tom opisovat něco co už bylo napsané, je to hloupé. Ketoza je metabolický problém, pokud ho začnete popisovat "svými slovy" vede to ke zkáze. Je to jako s tím uzavřeným chovem (to prostě nikdo neví co to je), pokud nebudete v odborném tématu používat odborné termíny, nikdo se v tom nevyzná. Každý je schopen zadat do vyhledávače heslo ketoza. Pokud jsou pak některé odborné termíny nejasné, má smysl ptát se na ně.
Můžete klidně navštívit moji farmu, prohlédnout si stádo, stáje, dojírnu, mlékárnu. Můžu vám zapůjčit jakékoli odborné texty, které mám a můžeme si o tématu při kávě nebo čaji pohovořit, nemám s tím vůbec žádný problém.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2016 23:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, nezlobte se, ale už jsem psala, že nevidím žádný přínos v tom opisovat něco co už bylo napsané, je to hloupé. Ketoza je metabolický problém, pokud ho začnete popisovat "svými slovy" vede to ke zkáze. Je to jako s tím uzavřeným chovem (to prostě nikdo neví co to je), pokud nebudete v odborném tématu používat odborné termíny, nikdo se v tom nevyzná. Každý je schopen zadat do vyhledávače heslo ketoza. Pokud jsou pak některé odborné termíny nejasné, má smysl ptát se na ně.
Můžete klidně navštívit moji farmu, prohlédnout si stádo, stáje, dojírnu, mlékárnu. Můžu vám zapůjčit jakékoli odborné texty, které mám a můžeme si o tématu při kávě nebo čaji pohovořit, nemám s tím vůbec žádný problém.

Takže to z Vás o ketóze nedostanu. Kde v tomto vlákně to bylo popsané, kromě mnou? Vámi ne. Tady jde přece o Sittajovy kozy a ketóźu, o kterou pravděpodobně primárně šlo u jeho koz, mu nepopíšete, když dle Vás já ji popsala špatně. Tomu tedy nerozumím...

9.2.2016 23:55
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Opakuji - NEBAVÍM SE O VAŠEM CHOVU!
Bavím se o chovu zadavatele, který koupil kozy, které byly chovány v určitém prostředí a určitým způsobem. Sittaj je začal krmit podle svého. Já mám zato, že právě tady je původ těch problémů, ač si myslíte že ten přechod byl postupný, já si myslím že nebyl dostatečně postupný.
No a za další, ač to nevíte tak chovám i kozy. Sice jen pět let, ale řeknu vám že nevím co to je nějaký problém u koz. A už vůbec nevím, co to je problém u koz při porodu. (doufám že jsem to nezakřikl, protože jinak to bude kvůli vám! )
No a že se nedá poznat zatloustlá koza z fotky... tak z mého neodborného pohledu má standardní koza daleko víc vystouplé pánevní kosti, lopatky a hřbet. Moje to tak mají a nemyslím si že by strádaly, na druhou stranu z nich 5 litrů opravdu nevyždímám. Naštěstí mě to nemrzí a vůbec..., začínám mít radost z toho, že nejsem odborník, člověk se pak cítí tak nějak svobodněji

Pro Sittaj - neberte můj názor jako kritiku. Jen jsem uvažoval o téhle alternativě problému.

Jj, to já znám od manžela, že je všechno kvůli mě, takže by mě to vůbec nepřekvapilo
no právě, dosud nikdo nevíme jaké je poměrové složení krmné dávky a jestli byly zvykány postupně, vlastně nevíme vůbec nic, neboť příčina úmrtí nebyla stanovena, ale všichni soudí, co chovatel udělal špatně.

ty kozy vám nafotím, ať víte jak vypadá pořádná koza smajlík nebo se podívejte na facebook Roklanky, ta má pěkný kozy smajlík

no a s tou odborností, pro vás taky ještě něco mám k tématu počet jehňat a stáří berana, omlouvámse, že to dávám sem, ale už se mi nechce hledat téma.
Nedostatečná výživa vede u bahnic k ovulaci málo životaschopných vajíček. Vedle genetické predispozice má výživa dopad na počet narozených dvojčat. Dochází k poruše nidace vajíčka a ranné embryonální mortalitě, takže počet narozených dvojčat u dobře živených může být 60 %, u podvyživených může poklesnout až na 18 %.
Dobrou noc.

10.2.2016 00:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pro všechny: Prosím vás pochopil ještě někdo kromě mě co to je uzavřený chov, nebo jsem opravdu geniální? Taky chápu co to je kopyto u ovcí a pod. Ono chce to jenom chtít!

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 00:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):

No s tou návštěvou nevím...Už jsem se chtěla podívat alespoň virtuálně na Vaši farmu U tří sluncí a stále mi to při kliknutí na Vaše webovky vyhazjue jen - že E-schop je mimo provoz...

10.2.2016 00:03
aluskas

XXX.XXX.104.146

Limi, pro Sittaje jsou podstatné příznaky a ty už tu byli všechny vyjmenovány, příčiny, ty víceméně také, ale mohu doplnit ještě: zkrmování siláží s vyšším obsahem kyseliny máselné, zkrmování tuků (v KD nad 5 % v sušině), mykotoxiny, při náhlém ochlazení; např. při zmoknutí, kdy dojde ke zvýšenému výdeji energie při sníženém přívodu glukogenních prekurzorů,
a dále jak léčit. Vše už tu bylo řečeno a přitom ani nevíme zda šlo o ketozu...Prostě není už víc co psát co by mělo smysl v případě, že to byla ketoza. je to ztráta času, nejen mého. Dobrou noc.

10.2.2016 00:07
aluskas

XXX.XXX.104.146

No s tou návštěvou nevím...Už jsem se chtěla podívat alespoň virtuálně na Vaši farmu U tří sluncí a stále mi to při kliknutí na Vaše webovky vyhazjue jen - že E-schop je mimo provoz...

Limi, webovky jsou v úpravě, a vzhledem k tomu, že místo toho, abych na nich dělala, sedím na ifauně, tak pár dní ještě budou. Nicméně jsem pro dnešek poučena a svoji energii budu směrovat zase do smysluplných věcí, takže snad příští týden budou zase v provozu.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 00:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, pro Sittaje jsou podstatné příznaky a ty už tu byli všechny vyjmenovány, příčiny, ty víceméně také, ale mohu doplnit ještě: zkrmování siláží s vyšším obsahem kyseliny máselné, zkrmování tuků (v KD nad 5 % v sušině), mykotoxiny, při náhlém ochlazení; např. při zmoknutí, kdy dojde ke zvýšenému výdeji energie při sníženém přívodu glukogenních prekurzorů,
a dále jak léčit. Vše už tu bylo řečeno a přitom ani nevíme zda šlo o ketozu...Prostě není už víc co psát co by mělo smysl v případě, že to byla ketoza. je to ztráta času, nejen mého. Dobrou noc.

Ketóza má dva hlavní důvody. Zmoknutí je podřadné. Hlavní dva důvody jsou - buď siláž, nebo náhlý výdej energie. Ale nenapsala jste to hlavní, co se děje dál. Že v tom případě dojde v játrech k "návalu" ohledně zpracování tuků, jako prvních dostupných látek pro zvýšený výdej energie, játra nestíhají a hromadí se ketolátky. Je to tak složité to takto popsat? Myslím, že tak to každý průměrně inteligentní člověk pochopí. Proč z toho děláte takovou vědu? A jako léčbu jsem navrhovala infuzi glukozy, glukokortikoidy, vitamín B Hepagen, Rumin, Ketobion...Taky špatně?

10.2.2016 00:17
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Pro všechny: Prosím vás pochopil ještě někdo kromě mě co to je uzavřený chov, nebo jsem opravdu geniální? Taky chápu co to je kopyto u ovcí a pod. Ono chce to jenom chtít!

Asi jste geniální, protože mně není jasné, jestli je myšlen uzavřený obrat stáda nebo z hlediska "biosekurity" chov, kde existují jednotlivé zóny včetně desinfekce atd. Ptala jsem se Limi, kolik má koz, ani na to jsem nedostala odpověď, protože jestli má velkochov o počtu 1000 koz, pak by se dalo usuzovat že myslí opravdu z veterinárně a hygienického pohledu "uzavřený" chov, ale domnívám se, že mezi chovateli koz takto vytuněný chov v ČR není. tedy pravděpodobně myslela uzavřený obrat stáda, což mi ale zase nedává smysl, proč by to bylo 2x, jednou jako svůj obrat stáda a pak ještě uzavřený chov, no stačilo by, kdyby to Limi objasnila.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 00:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, webovky jsou v úpravě, a vzhledem k tomu, že místo toho, abych na nich dělala, sedím na ifauně, tak pár dní ještě budou. Nicméně jsem pro dnešek poučena a svoji energii budu směrovat zase do smysluplných věcí, takže snad příští týden budou zase v provozu.

Ok, těším se na návštěvu

10.2.2016 00:22
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ketóza má dva hlavní důvody. Zmoknutí je podřadné. Hlavní dva důvody jsou - buď siláž, nebo náhlý výdej energie. Ale nenapsala jste to hlavní, co se děje dál. Že v tom případě dojde v játrech k "návalu" ohledně zpracování tuků, jako prvních dostupných látek pro zvýšený výdej energie, játra nestíhají a hromadí se ketolátky. Je to tak složité to takto popsat? Myslím, že tak to každý průměrně inteligentní člověk pochopí. Proč z toho děláte takovou vědu? A jako léčbu jsem navrhovala infuzi glukozy, glukokortikoidy, vitamín B Hepagen, Rumin, Ketobion...Taky špatně?

Limi, zajímavé je, že to co odborníci řadí mezi hlavní důvody ketozy, vy považujete za podřadné
Jinak no comment, bylo tu ke ketoze několik odkazů, mnoho a mnoho příspěvků, jestli vás baví psát to pořád dokola, prosím, mě ne. Pevně věřím, že u Sittaje dopadne vše dobře a že se dozví, vše co se dozvědět potřeboval.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 00:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Asi jste geniální, protože mně není jasné, jestli je myšlen uzavřený obrat stáda nebo z hlediska "biosekurity" chov, kde existují jednotlivé zóny včetně desinfekce atd. Ptala jsem se Limi, kolik má koz, ani na to jsem nedostala odpověď, protože jestli má velkochov o počtu 1000 koz, pak by se dalo usuzovat že myslí opravdu z veterinárně a hygienického pohledu "uzavřený" chov, ale domnívám se, že mezi chovateli koz takto vytuněný chov v ČR není. tedy pravděpodobně myslela uzavřený obrat stáda, což mi ale zase nedává smysl, proč by to bylo 2x, jednou jako svůj obrat stáda a pak ještě uzavřený chov, no stačilo by, kdyby to Limi objasnila.

Psala jsem o uzavřeném chovu v souvislosti s infekcemi, nákupem nových zvířat stran infekce, dovlečených nákazách z venku, také, že nepřipouštím svým plemeníkem cizí kozy. Z toho Vám snad může být dost jasné, že se nejedná o obrat stáda, ale použiji Váš termín - z hlediska " biosekurity". Tedy začínám kroutit hlavou, bez urážky, začínám si myslet něco o tom, jak se říká, že vysoká škola není patent na rozum. Na to už snad nic jiného nejde říct...Dobrou noc. A to jsem se fakt nechtěla hádat...

10.2.2016 00:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vidím že vy mne ani pochopit nechcete... !

Že všichni "soudí", je špatný výraz. Může to vést k doměnce, že všichni odsuzují a to není pravda. Jen tu každý řekne to co si myslí, kde by mohl být problém. S tím ale musí tazatel počítat.
Vaše kozy klidně nafoťte, protože na fejsbúúúúúk nechodím, ani ho nemám, tak bohužel kozy Roklany neuvidím . Aspoň teda ty vaše no, když to mosí byt.
No a k tomu stáří berana a počtu jehňat - Předloni byla mnohem lepší celoroční pastva, tak že moje ovce rozhodně v době říje nestrádaly. Beran měl ale v době připouštění stáří necelý rok. Loni by se dalo říct, že ovce v době říje strádaly, protože pastva byla mizerná, kdežto beran byl o rok starší. Loni jsem měl většinu jedináčků, kdežto letos, zatím od 18 mamin jen 4, co měly jedno jehně. Tak babo raď! Tím neříkám že vaše teorie není pravdivá, jen prostě ovce může uvolnit vajíček třeba 15, ale pokud beran nemá dost schopných spermii tak je to na nic.

P.S. Už jste se někdy zamyslela nad tím, že může mít manžel sem tam pravdu?

10.2.2016 00:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

aluskas napsal(a):

Jste si jistá že víte kde vlastně diskutujete? Tohle je ííííííí Fauna, tohle není odborný web. Tady je většina skoro laiků, tak nevím proč by se většina měla přizpůsobovat vám?

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 00:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Limi, zajímavé je, že to co odborníci řadí mezi hlavní důvody ketozy, vy považujete za podřadné
Jinak no comment, bylo tu ke ketoze několik odkazů, mnoho a mnoho příspěvků, jestli vás baví psát to pořád dokola, prosím, mě ne. Pevně věřím, že u Sittaje dopadne vše dobře a že se dozví, vše co se dozvědět potřeboval.

HLAVNÍ důvod je zvýšený výdej energie na konci březosti a na začátku laktace. Další je siláž. Tou ale Sittaj nekrmil. Zmoknutí není hlavní důvod. To by měla ketózu každá koza, co zmokne a že mi jich už pár, tedy 13 zmoklo, světe div se, ketózu nedostaly.

10.2.2016 00:46
lesakm

XXX.XXX.104.26

profesor1 napsal(a):
Vidím že vy mne ani pochopit nechcete... !

Že všichni "soudí", je špatný výraz. Může to vést k doměnce, že všichni odsuzují a to není pravda. Jen tu každý řekne to co si myslí, kde by mohl být problém. S tím ale musí tazatel počítat.
Vaše kozy klidně nafoťte, protože na fejsbúúúúúk nechodím, ani ho nemám, tak bohužel kozy Roklany neuvidím . Aspoň teda ty vaše no, když to mosí byt.
No a k tomu stáří berana a počtu jehňat - Předloni byla mnohem lepší celoroční pastva, tak že moje ovce rozhodně v době říje nestrádaly. Beran měl ale v době připouštění stáří necelý rok. Loni by se dalo říct, že ovce v době říje strádaly, protože pastva byla mizerná, kdežto beran byl o rok starší. Loni jsem měl většinu jedináčků, kdežto letos, zatím od 18 mamin jen 4, co měly jedno jehně. Tak babo raď! Tím neříkám že vaše teorie není pravdivá, jen prostě ovce může uvolnit vajíček třeba 15, ale pokud beran nemá dost schopných spermii tak je to na nic.

P.S. Už jste se někdy zamyslela nad tím, že může mít manžel sem tam pravdu?

Teda nechci se tady do toho vůbec namáčet ale jestli to náhodou s tím beranem nebylo tak že když byl mladý byl tak rychlý že vám je poskákal hned v první říji, starší beran už tak nespěchá a když si počká tak ovce v každé další říji uvolňuje více vajíček než v té první, tím může vzniknout ten rozdíl v plodnosti, uvádí se že v první říji je plodnost o 40% nižší než v těch následujících, ML.

10.2.2016 00:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

No to je argument!
Ale psal jsem babo raď, a zareagoval jste vy...
Letos mě ale rodí dřív než obvykle... Asi šly do říje dřív. Měl jsem "rekord - 17.1., letos první porod 11.1.. Tak že pořád fandím beranovi
(že by byl dvouletý beran pomalejší?).

10.2.2016 01:06
lesakm

XXX.XXX.104.26

profesor1 napsal(a):
No to je argument!
Ale psal jsem babo raď, a zareagoval jste vy...
Letos mě ale rodí dřív než obvykle... Asi šly do říje dřív. Měl jsem "rekord - 17.1., letos první porod 11.1.. Tak že pořád fandím beranovi
(že by byl dvouletý beran pomalejší?).

Á tak to se omlouvám že jsem lezl místo baby už taky blbě vidím , já to tušil že se tady nemám namáčet, kozy nikdy nebyl můj obor
ML. PS:dvouletý nebude pomalejší ale nebude už tak nadržený ono to přeci jen časem zevšední i tomu beranovi...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 01:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

lesakm napsal(a):
Á tak to se omlouvám že jsem lezl místo baby už taky blbě vidím , já to tušil že se tady nemám namáčet, kozy nikdy nebyl můj obor
ML. PS:dvouletý nebude pomalejší ale nebude už tak nadržený ono to přeci jen časem zevšední i tomu beranovi...

Tedy chlapi, jak ?... " i tomu beranovi". Já to vidím trochu jinak, když jdu na rande s možným adeptem na seznámení, tak i když jde o padesátníky a výš, ve Vašem srovnání se chovají, jak ten roční beran. Tedy ne, že by obskočili, ale ta snaha toho dosáhnout ...Ježkovy zraky, co to píšu...jinak - snaží se, ale ovečka nemá zájem, neb si myslí, že to není pro ni ten správný beránek...

10.2.2016 06:15
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Jste si jistá že víte kde vlastně diskutujete? Tohle je ííííííí Fauna, tohle není odborný web. Tady je většina skoro laiků, tak nevím proč by se většina měla přizpůsobovat vám?

Odborný web to tady opravdu není, to je pravda. Kdysi sem sice pár odborníků chodilo, ale zřejmě zjistili, že marní svůj čas a znalosti, stejně jako jsem to zjistila já. Takže přispívat už nebudu, protože je to tu stejné jako na králíkách

10.2.2016 08:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hmmm, tak to mě mrzí ( i když mě králíkáři pochválí), škoda že všichni odborníci odchází s pocitem nepochopení a asi nedocenění, ale není to pravda.
A na králíkách... hmmm, tam je to prý sáááám odborník

10.2.2016 08:29
Massaro

XXX.XXX.103.6

Ono je také rozdíl odborník-teoretik a odborník-praktik...

10.2.2016 08:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

lesakm napsal(a):

A tomuhle předcházíme jak?
No přeci obměnou stáda, případně obměnou berana!

Limi - už jste minimálně druhá, kdo tu komentuje padesátníky. Normálně se na tu padesátku začínám těšit
A nepřehánějte to s ponocováním, aby jste pak někdy nějakému padesátníkovi neusnula při... no myslím v náručí!

10.2.2016 09:07
moonika

XXX.XXX.247.38

Teda je tu teraz z toho riadny guláš...

10.2.2016 09:52
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

aluskas napsal(a):
Odborný web to tady opravdu není, to je pravda. Kdysi sem sice pár odborníků chodilo, ale zřejmě zjistili, že marní svůj čas a znalosti, stejně jako jsem to zjistila já. Takže přispívat už nebudu, protože je to tu stejné jako na králíkách

No, víte, opravdu je to tady web pro chovatele všeho druhu a úrovně. A o tom to je. Pokud máte pocit, že jste nedoceněná a házíte perly sviním, proč nediskutujete na akademické úrovni se sobě rovnými? To, že někdo mluví jak mu zobák narost a přibližuje konkrétní problém svými slovy, aniž by používal vysoce odbornou terminologii ještě neznamená, že je úplně blbej. Víte, asi byste se divila kolik diskutujících tady absolvovalo vysokou, akorát holt nemá potřebu se tím neustále ohánět jako vy. Nakonec, teoreticky můžete být chodící encyklopedie, ale praxi za vás nikdo neodžije. Tady už vůbec nejde o nějaký kozy, ale o drobátko tý pokory, myslím.

10.2.2016 10:06
roklanka

XXX.XXX.45.212

Profesore, pokud nechodíte na FB, tak tady je odkaz kde jsou také fotky mého stáda smajlík. http://www.roklanka-farma.estranky.cz/
Teď opravdu vznikl pěknej guláš.
Pravdu dí profesor (podle mne) že převod koz na tak bohatou stravu asi nebyl tak pozvolný, taky si to myslím. Dlouho jsem hledala optimální směs na příkrmy a když jsem dospěla k té své, trvalo mi minimálně dva, spíš tři měsíce, než jsem kozy převedla na směs.Neřídila jsem se tabulkami, ale zkušenostmi starých sedláků, svou intuicí a kozama. Každý chovatel si musí ušít na svá zvířata směs, která jim vyhovuje. Daleko raději bych podle Starého Bači krmila senáží, než směsí, ale bohužel mé stádo není tak velké, aby balík zkonzumovalo tak rychle.Takže jsem musela najít alternativu.

10.2.2016 10:12
moonika

XXX.XXX.247.38

Tiež si myslím že to nebolo tak pozvolné lebo koncom novembra či začiatkom decembra sittaj písal že plánuje od decembra začať dávať príkrmy a že sú momentálne na sene.

10.2.2016 10:17
moonika

XXX.XXX.247.38

Sittaj
Nepřekrmuji, naopak jsou ted jen na senu a vodě, protože jsou těsně po zasušení, přikrmovat začnu v půlce prosince pro přípravu na porody.
30.11.2015

ale už vtedy práve riešil že mu nejaká koza umrela. https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201511/565c63958708e.jpg

10.2.2016 10:21
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak dnešní ranní porod, dvojčata, kozlík 3,5kg a kozička 3kg. Máma porodila sama, jedna placenta zatím vevnitř, ale je to teprve hodina, kontroluji. Nic nedělám! smajlík

10.2.2016 10:23
roklanka

XXX.XXX.45.212

sittaj napsal(a):
Tak dnešní ranní porod, dvojčata, kozlík 3,5kg a kozička 3kg. Máma porodila sama, jedna placenta zatím vevnitř, ale je to teprve hodina, kontroluji. Nic nedělám! smajlík

Gratuluju, nemusí být dvě placenty, já je u hnědulí mívám vyjímečně.

moonika

XXX.XXX.247.38

moonika napsal(a):
Sittaj
Nepřekrmuji, naopak jsou ted jen na senu a vodě, protože jsou těsně po zasušení, přikrmovat začnu v půlce prosince pro přípravu na porody.
30.11.2015

ale už vtedy práve riešil že mu nejaká koza umrela. https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201511/565c63958708e.jpg

A 17.1. písal :Momentálně dávám seno dle libosti, šrot 1:1 oves a ječmen celkem cca 0,8kg na hlavu a pak nastrouhanou řepu cca 1kg na hlavu, do směsy trochu ovikvasu a vitaminových granulí a voda z napaječek + minerální liz. Kozy přišly jako nové stádo, hnědé a byly na této dávce cca 1 měsíc. Najednou odešly dvě najednou, nikam se nedostaly, nežraly prý nic jiného.

moonika

XXX.XXX.247.38

sittaj napsal(a):

Gratulujem nech sa im darííí.

10.2.2016 10:27
sittaj

XXX.XXX.142.221

Ohledně přechodu na krmnou dávku: Přecházel jsem na ni deset dní, vycházel jsem z toho, že koze trvá 7 dní než si předělá bachor. Před tím jsem krmil seno, šrot ječmen a oves a řepné řízky. Přecházel jsem na to samé plus, vojtěškové granule, sladový květ a řepné řízky granulované. Je fakt, že původní stádo, které dostávalo původní mojí dávku, tak to sneslo zatím mnohemlépe než to hnědé, které přišlo a celý rok bylo na krmné dávce: tráva (neviděl jsem pastviny), seno a hrstka šrotu...

10.2.2016 10:29
sittaj

XXX.XXX.142.221

Moonika: jak jste psala o těch dvou úhynech, ty byly v původním stádě, kozy nebyly naočkované na klostridie, nicméně pitva je neprokázala, ale prý se prokazují špatně. Jediná vada byla u jedné kozy enormně vyvinutý bachor, že se mohla udusit, jak ji tlačit na plíce a srdce. Proto jsem začal řešit krmnou dávku, aby tam nebylo tolik objemného krmiva a kozy měly lepší směs v bachoru...

10.2.2016 10:33
moonika

XXX.XXX.247.38

Jj ale ak to dobre chápem tak tie nové kozy este koncom novembra boli len na sene a v priebehu mesiaca (či 7dní?)prešli na 800šrotu denne+kilo repy+sladový kveta a řízky, to je riadny skok za krátku dobu. (Je veľmi dobre že ste ich zaočkovali na tie klostrídie...).

10.2.2016 10:43
sittaj

XXX.XXX.142.221

Zaočkované jsou ted momentálně všechny, kozy hnědé (nové stádo) přišlo na senu a hrstce šrotu, pak mělo u mě měsíc mojí původní dávku: šrot, seno, ovikvas, řepa a pak přešly na novou současnou. Takhle to bylo...

10.2.2016 10:44
sittaj

XXX.XXX.142.221

Možná už ta první změna pro ně mohla býr velká rána...

10.2.2016 10:50
moonika

XXX.XXX.247.38

sittaj napsal(a):
Možná už ta první změna pro ně mohla býr velká rána...

Určite. Takže ak dobre chápem dostáva denne koza " seno, šrot ječmen a oves(800g ako ste predtým písali?) +, vojtěškové granule, sladový květ a řepné řízky granulované. "

Po tom všetkom si myslím že sú to nezmarky že to vôbec väčšina zvládla takú zmenu. Myslím že by pomohlo keby ste napísali, koľko čoho dávate z každej zložky a poradia vám ako tie množstvá upraviť aby sa všetko normalizovalo.

10.2.2016 10:50
lilo

XXX.XXX.201.210

sittaj napsal(a):
Ohledně přechodu na krmnou dávku: Přecházel jsem na ni deset dní, vycházel jsem z toho, že koze trvá 7 dní než si předělá bachor. Před tím jsem krmil seno, šrot ječmen a oves a řepné řízky. Přecházel jsem na to samé plus, vojtěškové granule, sladový květ a řepné řízky granulované. Je fakt, že původní stádo, které dostávalo původní mojí dávku, tak to sneslo zatím mnohemlépe než to hnědé, které přišlo a celý rok bylo na krmné dávce: tráva (neviděl jsem pastviny), seno a hrstka šrotu...

No ony sice nebyly ty kozy nic moc...zili jen na hrstce srotu, sena a travy, ale zily... tim vas sittaj nechci jeste vice zdeptat... ale nekdy je mene opravdu vice... prevoz bezich zvirat vzdy s sebou nese rizika... nemluve o koktejlu lecby kterou dostaly... mam pocit ze prechod na krmnou davku byl tim nejmensim rizikem...

10.2.2016 11:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

sittaj napsal(a):

Jak nic nedělám?! ?! Radujte se nééééé! Člověk aby vám pořád radil
Gratuluji!

10.2.2016 11:44
Massaro

XXX.XXX.109.6

Máčíte jim předem ty řepné, vojtěškové a květové pelety?

10.2.2016 12:15
sittaj

XXX.XXX.142.221

Granule samozřejmě máčím, večer sem hodím složení krmné dávky, včera jsem nestíhal, jak jsem piplal malého...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Takže jak to tady čtu za posledních pár hodin...kozy měly celkem rychlý nástup vysoce energetické dávky, játra tudíž měly přebytek, začaly ve zvýšené míře brát z toho dostatku a kozy chřadly tím pádem tak dlouho na " špatná játra", až týden po porodu po dvakráte denním dojení se to přehouplo do akutní ketózy, kdy už játra nestačily tuk metabolizovat a zkolabovaly. K tomu se přidala velká zátěž jater z chemické léčby. Původně jsem sice myslela, že kozy dostaly ketózu z nedostatku živin, ale jak jsem také psala, mohlo to být v opačném gardu - z přebytku, což tak bylo. Ketóza se vyskytuje u obou extrémů - nízkého příjmu živin i překrmování. Byl tedy můj prvotní tip na ketózu, potažmo léčbu na začátku tohoto vlákna správný? Jinak mám radost, že poslední porod probíhá dobře. Z toho je také vidět, že kozy z původního stáda byly na krmnou dávku navyklé a hlavně nedostaly v březosti tolik chemie do sebe. Sittaj to s novými kozami myslel dobře, ale chtělo to se víc informovat. Bohužel vetů kozařů je jako šafránu a těch výborných v tomto ještě míň. Spíše sbírat info z diskuzí, literatury, s vetama konzultovat, navrhovat, chtít slyšet od nich jejich názor na můj názor. Někdy i vet si nechá poradit Také máte takovou zkušenost?,.

10.2.2016 15:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

roklanka napsal(a):
Profesore, pokud nechodíte na FB, tak tady je odkaz kde jsou také fotky mého stáda smajlík. http://www.roklanka-farma.estranky.cz/
Teď opravdu vznikl pěknej guláš.
Pravdu dí profesor (podle mne) že převod koz na tak bohatou stravu asi nebyl tak pozvolný, taky si to myslím. Dlouho jsem hledala optimální směs na příkrmy a když jsem dospěla k té své, trvalo mi minimálně dva, spíš tři měsíce, než jsem kozy převedla na směs.Neřídila jsem se tabulkami, ale zkušenostmi starých sedláků, svou intuicí a kozama. Každý chovatel si musí ušít na svá zvířata směs, která jim vyhovuje. Daleko raději bych podle Starého Bači krmila senáží, než směsí, ale bohužel mé stádo není tak velké, aby balík zkonzumovalo tak rychle.Takže jsem musela najít alternativu.

Moooooc děkuji! Ale když mě se na vašich fotkách nejvíc líbí ta chalupa a ten nekonečný prostor okolo. To se nám to chová, to se nám to pase A konečně taky (skoro! takové) jako u nás, louky plné různých bylin, nádhera!
A nech si aluskas říká co chce, že se z fotky nedá poznat zatloustlá koza. Na vašich kozách vidím pánevní kosti, lopatky, i žebro, tak že koza v ideálním stavu!
A ještě otázečka- kdo vám stříhá ty ovce? Měl by se přihlásit do začínající asociace stříhačů

10.2.2016 16:01
roklanka

XXX.XXX.45.36

Ovce už jsou minulostí, ale střihala jsem je já, pokud se to stříháním dalo nazvat :-D. Ovce byly neuvěřitelně trpělivé, dodnes se mi po nich stýská. Bohužel vytvářely dvě stáda a já byla tenkrát bez psů(pasáků) a oběhnout to, bylo nad mé síly. Jinak máte pravdu, na hnědulích v letní srsti se dá skoro učit anatomie.

10.2.2016 18:32
kelišová

XXX.XXX.155.253

sittaj napsal(a):

Gratuluji a chválím, nic nedělat a do kozy nešahat. Nebojte to půjde.Četla jsem dnešní příspěvky a jídelníček bych kozenám určitě změnila, májí to páte přes deváte a zbytečně moc.

10.2.2016 19:20
tonca

XXX.XXX.73.197

S tehle diskuse jsem zacala byt tak zvedava na ketoza ze jsem to musela najit v holandstine.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Znovu jsem se podívala na fotky koz Sittaje a všimla jsem si, že kozy mají na betoně jen nastlánu nízkou vrstvu slámy, jen tak, aby nebyla vidět podlaha. Je vidět také, že to není ve stáji, ale otevřené ven. Neměly by mít kozy na zimu vysokou podestýlku, hlavně v mrazech? To je přece hřeje, to sálání zespod. Já když položím chvíli ruku na podestýlku, má už tak půl metru neustálým nastýláním, tak i když je mráz, kůzlata leží, jako na vyhřívané podložce. Sittajovy kozy jsou vykrmené a jak leží na studeném, dávají větší výdej energie na tvorbu tepla, dochází k většímu spalování tuků a jsme zase na začátku, zasádlená koza, začátek laktace, nutnost se zahřívat z vlastních zásob a k...už se to slovo bojím i vyslovit - je na světě. Nepřispělo i to?

10.2.2016 19:43
tonca

XXX.XXX.73.197

Jen se chci zeptat co hypokalcemie? to je taky nemoc co mohl poskytnout kozam?

Jsem nasla k tomu neco, je to psani jako pro kravy ale i kozam se to muze stat

PORODNÍ PARÉZA
Příčinou poporodní parézy je nejčastěji:
a) překrmování vápníkem v době stání na sucho,
b) nesprávný poměr vápníku a fosforu v krmné dávce (1,2 Ca x 1 P,1,5 Ca x 1 P – dobré),
c) porucha regulačních mechanismů.

Patogeneze (vznik a vývoj nemoci): snížená činnost příštítné žlázy v době krátce před porodem a po porodu – díky překrmování vápníkem – vzniká nedostatečná mobilizace vápníku ze skeletu (kostry) a jeho snížená absorbce ze střeva. Důvodem proč se paréza vyskytuje u krav brzy po porodu je, že velká část vápníku jde do mléka – vzniká nedostatek vápníku (hypokalcémie), narušení motoriky a paréza respektive ochrnutí.

Příznaky: projevují se obvykle do 24 hodin po porodu. V 1. stádiu dochází k excitaci (vzrušivost), svalovým třesům, nekoordinovaným pohybům a slabosti. V 2. stádiu pak dochází k ulehnutí, paréze (ochrnutí) začínající od zadních končetin – nemůže vstát, hlava je stočená na bok, zastavena je motorika trávícího traktu.3. stádium se projevuje jako koma, ochablost svalů, nehmatný puls, slabé srdeční ozvy a zpomalený dech.
Diagnostika: na základě anamnézy a klinického vyšetření + vyšetření krevní plasmy na koncentraci vápníku (nízká).

Diferenciální diagnóza (onemocnění s podobnými příznaky): obecně nemoci s nervovými příznaky – BSE, ketóza, alkaloza, tympanie, tetanus, hypomagnesemie, hypoglykemie (nedostatek krevního cukru).
Terapie: nitrožilní podání roztoku vápníku – postupně!, roztok s obsahem fosforu. Ústní podání chloridu vápenatého. Přípravky s hořčíkem proti křečím.

10.2.2016 20:43
sittaj

XXX.XXX.51.211

Limi: Kozy jsou dnes po kydání, jinak držíme tak měsíc vždy bez kydání, aby měly teplo zespoda. Ale po měsíci až dvou musíme vždy vykydat, protože nám pak nejdou otevírat mezi plůtky...

10.2.2016 20:50
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak naše současná krmná dávka:
2 kel. řízků + 2 vojtěšky + 1,5 sladového květu zaleji horkou vodou a nechám nabobtnat cca 2-3 hod.
Pak vedle přidám 4 kelímky pšeničních otrub,2,5 kyblíky ječný a ovesný šrot 1:1 (černé na maltu, celkem cca 10kg), trochu ostropestřec a 3x týdně lněné semínko, které taky zaleji horkou vodou. K tomu přidám cca 3,5kg čerstvé krouhané řepy, trochu ovikvasu.
Topak celé promíchám a dám kozám do koryta. Na kozu to vychází cca 1,2kg. směs.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2016 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

sittaj napsal(a):
Limi: Kozy jsou dnes po kydání, jinak držíme tak měsíc vždy bez kydání, aby měly teplo zespoda. Ale po měsíci až dvou musíme vždy vykydat, protože nám pak nejdou otevírat mezi plůtky...

Ale pro malošky není moc dobré ležet na tak nízké nastýlce teď v zimě, myslím. Chovatelé to kolikrát na zimu nechávají, že koza málem "chodí po stropě", ale je to lepší, jak infralampa

10.2.2016 20:58

sittaj napsal(a):
Jinak naše současná krmná dávka:
2 kel. řízků + 2 vojtěšky + 1,5 sladového květu zaleji horkou vodou a nechám nabobtnat cca 2-3 hod.
Pak vedle přidám 4 kelímky pšeničních otrub,2,5 kyblíky ječný a ovesný šrot 1:1 (černé na maltu, celkem cca 10kg), trochu ostropestřec a 3x týdně lněné semínko, které taky zaleji horkou vodou. K tomu přidám cca 3,5kg čerstvé krouhané řepy, trochu ovikvasu.
Topak celé promíchám a dám kozám do koryta. Na kozu to vychází cca 1,2kg. směs.

Vase zvirata zerou lip jak ja :).

10.2.2016 21:01
sittaj

XXX.XXX.51.211

Pod malýma v porodnách máme samozřejmě hodně nastláno čistou slámou...

10.2.2016 21:56
roklanka

XXX.XXX.45.36

Ale pro malošky není moc dobré ležet na tak nízké nastýlce teď v zimě, myslím. Chovatelé to kolikrát na zimu nechávají, že koza málem "chodí po stropě", ale je to lepší, jak infralampa

11.2.2016 21:07
lesakm

XXX.XXX.104.26

Tedy chlapi, jak ?... " i tomu beranovi". Já to vidím trochu jinak, když jdu na rande s možným adeptem na seznámení, tak i když jde o padesátníky a výš, ve Vašem srovnání se chovají, jak ten roční beran. Tedy ne, že by obskočili, ale ta snaha toho dosáhnout ...Ježkovy zraky, co to píšu...jinak - snaží se, ale ovečka nemá zájem, neb si myslí, že to není pro ni ten správný beránek...

A jak tedy taková ovečka pozná který beránek je pro ni ten správný když ho ani nevyzkouší ? ML.

11.2.2016 21:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Týýý foleeee, tak tohle masňák nemůže přežít!

Neregistrovaný uživatel

11.2.2016 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

lesakm napsal(a):
A jak tedy taková ovečka pozná který beránek je pro ni ten správný když ho ani nevyzkouší ? ML.

Půl hodiny tady přemýšlím, co odpovědět, abych ovečky neurazila Jediné, co moudrého mě napadlo je, že v určitém věku každá ovečka ročnímu beránkovi spíš utíká. Už to nemá tak, že s beránkem nejdřív skáče a pak se pase, ale raději se s beránkem pase a pak až skáče .

11.2.2016 21:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

11.2.2016 21:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dovolím si odbočit od zajimavého, už změněného tématu
Před chvílí jsem byl poklízet ve chlévě. Vejdu, rosvítím a už odedveří vidím nepřirozenou polohu ležící kozy. Příjdu blíž, koza oči otevřené! a ani se nehla. Nebudu opakovat co jsem nahlas říkal a dokážete si představit ten pocit. Chytnu kozu za rohy zvedám jí hlavu a koza úplný tuhoš s otevřenýma očima. Úplně jsem se roztřepal, protože odpoledne koza úplně v pohodě. Najednou koza zamečela, zatřepala hlavou, vysmekla se mě, postavila se, chvíli na mne kouká a pak se začala protahovat a zívat. Otřepala se a začala se hrnout na žrádlo. V ten moment jsem nevěděl jestli se mám smát nebo ji zabít.
Stalo se vám někdy někomu, že vám koza tak tvrdě usnula? Ale zajimavé, že měla oči otevřené, přesto byla totálťuhoš.

11.2.2016 22:11
sittaj

XXX.XXX.51.211

Zrovna dneska v noci jsem šel k tomu malému kozlíkovi, co odchovávám doma, ležel zkroucený, zvrácená hlava a otevřené oči. Tak se leknu, šťouchnu do něj, on se probere, protřepe hlavu a postaví se a kouká na mě, co se jako děje... :D.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2016 22:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

profesor1 napsal(a):
Dovolím si odbočit od zajimavého, už změněného tématu
Před chvílí jsem byl poklízet ve chlévě. Vejdu, rosvítím a už odedveří vidím nepřirozenou polohu ležící kozy. Příjdu blíž, koza oči otevřené! a ani se nehla. Nebudu opakovat co jsem nahlas říkal a dokážete si představit ten pocit. Chytnu kozu za rohy zvedám jí hlavu a koza úplný tuhoš s otevřenýma očima. Úplně jsem se roztřepal, protože odpoledne koza úplně v pohodě. Najednou koza zamečela, zatřepala hlavou, vysmekla se mě, postavila se, chvíli na mne kouká a pak se začala protahovat a zívat. Otřepala se a začala se hrnout na žrádlo. V ten moment jsem nevěděl jestli se mám smát nebo ji zabít.
Stalo se vám někdy někomu, že vám koza tak tvrdě usnula? Ale zajimavé, že měla oči otevřené, přesto byla totálťuhoš.

Tedy ne přesně to samé, ale obdobné se mi stalo u kozla. Je to tak 14 dní. Vždy rozsvítím a musím projít chodbu kolem koz a za dveřmi na konci má teprve box kozel. Takže když vejdu ke kozám a než dojdu ke kozlovi, on už vyhlíží a béká. Tehdy dojdu, kozel leží, ani se nehne, nic. Volám u branky, nic. Znovu, nic. Sevřel se mi žaludek, že je po kozlovi. Otevřu branku, jdu k němu, žduchnu do něj, kozel sebou škubl, vyskočil a hned hlavu do branky a vyhlížel, co dostane a úplně v pohodě. Prostě tak tvrdě usnul. A to nebyl ani po námluvách

11.2.2016 23:11
roklanka

XXX.XXX.45.191

Taky mám pár takových infarktových chvilek za sebou a pokaždé na to naletím

11.2.2016 23:42
lesakm

XXX.XXX.104.26

Půl hodiny tady přemýšlím, co odpovědět, abych ovečky neurazila Jediné, co moudrého mě napadlo je, že v určitém věku každá ovečka ročnímu beránkovi spíš utíká. Už to nemá tak, že s beránkem nejdřív skáče a pak se pase, ale raději se s beránkem pase a pak až skáče .

Aha a já měl právě vždycky dojem že ovečky se vždycky rády pasou s tím starým beránkem a na to ostatní utíkají za tím ročním tak teď alespoň už konečně vím jak to tedy je díky za vysvětlení ML.

12.2.2016 07:24
kosta

XXX.XXX.114.1

Už jim končí sezona tak chrápou.Náš kozel taky už jenom chrápe nechce se mu vstávat.

12.2.2016 09:56
canka

XXX.XXX.33.9

S tím tvrdým usnutím mám taky pěkný zážitek...jdu takhle ráno jako obvykle krmit, a jediný, kdo mě hlasitě vítá, je kozel(jinak mě vždycky vítá celé ministádečko ve složení kobyla, pak dominantní koza Boženka, potom Babetka a nakonec náš kozel Brutus)...tak jsem znejistila, jak to, že kozel ječí, div si hlasivky nevyřve a kůň a kozy nic? Pomalu přicházím k přístřešku a úplně mi zatrnulo! Kobyla leží natažená jako pravítko, na ní přitisknuté obě kozy, hlavy opřené o její velké břicho, všichni tedy oči zavřené...začala jsem šíleně hysterčit, křičet na ně: Holky, co je, vstávejte!Nic se nedělo, začínám propadat panice a brečet, padnu na kolena, chytnu kobylu za hlavu, omylem kolem drknu do jedné kozy a najednou jako když luskne...kobyla otevře oči, rychle vstává a čučí na mě, jakože jsem se zbláznila nebo co, jí takhle budit po ránu...kozy okamžitě vystřelili taky, ještě si dlouze protáhli nohy dozadu a už se hrnou k pytlíku s mlskama, co jsem v šoku zahodila před přístřeškem...jak psal profesor, vůbec jsem nevěděla, jestli se mám začít smát nebo je hned všechny tři zabít, protože takhle mě vyděsit...kobyla pak ještě asi hodinu furt zívala, prostě jsem jí vzbudila moc brzo

12.2.2016 23:54
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak dnes kolem 13:00 jeden porod dvojčat z dovezeného stáda, kluk 3kg, holka 3,4kg. Vše v pořádku, jen bych si u matky představoval trošku nappnutější vemeno, ale zatím vše zvládá. Oproti tomu ve 22:00 jsem přišel na kontrolu, jedna koza má u rodidel viset ochranný obal, na mě moc červenné barvy, pozoroval jsem ji asi 25minut, za celou dobu si nelehla, měla neznatelné skoro nulové kontrakce, žádný posun, tak jsem do ni šáhnul a kůzle mělo prasklou placentu, ale mělo překřížené nohy, jednu ven, druhou pod ní a skrčenou a hlavu opřenou o dolní kost. Velká fuška ho vytáhnout ven, kozlík, kupodivu živý,3,1kg, žravý. Ale co byl problém, že matka nemá ale vůbec nasazené vemeno, uvnitře jen taková ta studená voda. Tak kozlíka zatím krmím zmrzlým mlezivem od jiných koz. Vypil na poprvé 240 a ještě by chtěl. Nějaká rada, jak nastartovat u matky mléko? Vůbec jsem po pravdě u ní porod nečekal, vemeno měla jako pytlík od svačiny, akorát prázdný... Je to opět z dovezeného stáda...

13.2.2016 08:08
lilo

XXX.XXX.201.210

Sittaj prominte mi muj cynismus ale narvat do novorozence ctvrtlitru mleziva najednou a jeste se tim verejne chlubit je zlocin... jinak nemohu si odpustit jedno slovo idiot! a tim myslim to slovo v pravem slova smyslu... za celou tu dobu jste se nic nenaucil... pozoroval jste nekdy kolik toho takove male narozene, nekolik hodin male kuzle ktere se sotva drzi na hozickach samovolne od te matky vypije, kolik ho ta matka necha vypit, jak casto jak dlouho cuca, mate vubec predstavu kolik mleka ma ta matka vytvoreneho v prvnich dnech? pozoroval jste pak kolik hodin takove kuzle spi? ja uz vase prispevky nemuzu cist u vas je totiz kazda rada opravdu marna

13.2.2016 08:20
MiškaLussy

XXX.XXX.32.13

Kdyby měl kozlík problém s nadmutím, tak mu dejte pár kapek Tympasolu. Když jste mu tak dopřál taky selen, jestli máte. Držím kozlíkovi palce.

13.2.2016 08:26
lilo

XXX.XXX.201.210

MiškaLussy napsal(a):
Kdyby měl kozlík problém s nadmutím, tak mu dejte pár kapek Tympasolu. Když jste mu tak dopřál taky selen, jestli máte. Držím kozlíkovi palce.

Jenze to doprani neni vubec sranda... a proc rvat do kozlika sotva zije tympasol... kdyz muzu nebyt de.bil a precist kolik a jak casto krmit..

13.2.2016 08:45
roklanka

XXX.XXX.45.189

Začínám mít pocit, že si z nás děláte srandu a pokud ne, tak pevně doufám, že jste se ulepl a nenarval takové množství do novorozence.Už jednou jsem vám psala, kolik takový novorozenec vypije.Ani váš popis porodu se mi nelíbí a kdybych měla čas, tak vám najdu fotku, kde na mě koukaly 3 pytlíky z kozy, různých barev a narodila se zdravá kůzlata bez mé pomoci. Neříkám, že překvapená jsem tenkrát nebyla, protože jsem to viděla poprve. Začínám mít silný pocit, že si za valnou většinu problémů s kozama můžete sám. To, že se 25minut nic neděllo ještě nic neznamená a samozřejmě, pokud rvete ruku do kozy, protrhnete obaly. Koza může nalít vemeno až po porodu.

13.2.2016 08:49
roklanka

XXX.XXX.45.189

MiškaLussy napsal(a):

Proboha ještě toho trochu, máte vůbec rozum, po čem by se mělo proboha kůzle nadmout?

13.2.2016 09:17
MiškaLussy

XXX.XXX.32.13

V loni se mi stalo, že při dokrmování kozlík přepil a za dvě hodiny byl nadmutý. Pár kapek Tympasolu s vodou a za dvě hodiny už byl veselejší. Píšu jen ze své zkušenosti, co pomohlo u mě. Kozlík měl tenkrát necelý týden.

13.2.2016 09:25

MiškaLussy napsal(a):
V loni se mi stalo, že při dokrmování kozlík přepil a za dvě hodiny byl nadmutý. Pár kapek Tympasolu s vodou a za dvě hodiny už byl veselejší. Píšu jen ze své zkušenosti, co pomohlo u mě. Kozlík měl tenkrát necelý týden.

No, tak podívej.

Tympasol funguje jako odpěňovadlo a pomáhá při pěnové tympanii. Jenže přežvýkavec na mléčné výživě jaksi nepoužívá bachor, mléko tráví ve slezu a ve slezu jaksi žádná pěnová tympanie vzniknout nemůže. Chápeme?

13.2.2016 09:26

Sittaji,

Jak to čtu, tak vy byste měl zapomenout všechno, co děláte, možná i kozy prodat a jít na zkušenou dívat se pod ruku někomu, kdo ví, co dělá.

13.2.2016 09:40
roklanka

XXX.XXX.45.189

MiškaLussy napsal(a):

Používejte selský rozum, pokud pije kůzle od matky, ta mu dávkuje sama. Pokud dokrmujete vy, je to na vás.Nadmutý v týdnu je blbost, spíš vytrávil a ulevilo se mu, Tympasol mu nepomohl, jen čas.

13.2.2016 09:43
moonika

XXX.XXX.189.249

Zločin... idiot... to sú poriadne prehnané slová... Spomínam si na seba ako som koľko x urobila niečo iracionálne, stačí rozrušenie, slabá koncentrácia, stres a je to.. Pamätám sa ako som raz dala capkovi čistý neriedený sulfacox a to mi vet predtým duplikoval že ho musím dobre zridiť... a podobného bolo viac... Držím palce nech to krpec predýcha.

13.2.2016 09:46
lilo

XXX.XXX.201.210

roklanka napsal(a):
Začínám mít pocit, že si z nás děláte srandu a pokud ne, tak pevně doufám, že jste se ulepl a nenarval takové množství do novorozence.Už jednou jsem vám psala, kolik takový novorozenec vypije.Ani váš popis porodu se mi nelíbí a kdybych měla čas, tak vám najdu fotku, kde na mě koukaly 3 pytlíky z kozy, různých barev a narodila se zdravá kůzlata bez mé pomoci. Neříkám, že překvapená jsem tenkrát nebyla, protože jsem to viděla poprve. Začínám mít silný pocit, že si za valnou většinu problémů s kozama můžete sám. To, že se 25minut nic neděllo ještě nic neznamená a samozřejmě, pokud rvete ruku do kozy, protrhnete obaly. Koza může nalít vemeno až po porodu.

Roklanko prosim, jak by jste resila to nenalite veminko... tuhle zkusenost nemam a tak se rada neco priucim... ale logicky bych koze nechala sezrat vsechny ty obaly, placentu atd... oddojila panenske mleko, a veminko nahrala, miminko se snazila prikladat i k prazdnemu veminku? hlevne ho koze nikam neodnasela ani v pripade nutnosti podani mleziva... a v pripade ze by koza nenaskocila bych konzultovala s veterinarem hormonalni podporu...? ale to predpokladam by byl az ten posledni krok.

13.2.2016 10:20
roklanka

XXX.XXX.45.189

lilo napsal(a):
Roklanko prosim, jak by jste resila to nenalite veminko... tuhle zkusenost nemam a tak se rada neco priucim... ale logicky bych koze nechala sezrat vsechny ty obaly, placentu atd... oddojila panenske mleko, a veminko nahrala, miminko se snazila prikladat i k prazdnemu veminku? hlevne ho koze nikam neodnasela ani v pripade nutnosti podani mleziva... a v pripade ze by koza nenaskocila bych konzultovala s veterinarem hormonalni podporu...? ale to predpokladam by byl az ten posledni krok.

Popravdě se mi to stalo jen jednou a koza vemeno nalila do dvou hodin.Běžela jsem vytáhnout mlezivo a přikládala kůzlata, pár kapek ve vemeni bylo. Pro svůj klid jsem jim dala trochu rozmrazeného mleziva.Pokud tam není funkční porucha, kozu nastartují kůzlata. Letos mi porodila jednoceckatá koza, vemínko měla jak dětskou pěstičku a měla dvojčata, sama jsem nevěřila, že nebudu muset přikrmovat. Vemeno se zvětšovalo ze dne na den, kůzlatům je měsíc, rostou jako z vody, bez problémů je ukrmí. V začátcích jsem si přivezla březí kozu, které se narodila mrtvá kůzlata, dnes to přičítám tomu, že jsem vysokobřezí kozu,7letou, převážela krátce před porodem. Kozu jsem zasušila a po půl roce rodila jiná koza a tahle se rozhodla, že bude matkou. Ukradla jedno kůzle, bekala na něj a do večera nalila vemno do plna. Človek by měl zasahovat, až když opravdu není jiné cesty, příroda je moudrá (podle mne ) :-D.

13.2.2016 10:36
podkloboukem

XXX.XXX.217.208

Když jste u těch vemínek :) Mám jednu ovci, která měla loni dvojčata a tak 4 týdny před porodem už měla pořádné vemínko a letos ta samá má podle výpočtu do porodu tak 3 týdny a vemínko je uplně prázdné...může se to stát? Máte podobnou zkušenost?

13.2.2016 11:05
roklanka

XXX.XXX.45.189

Nemám velké zkušenosti s ovcema, takže se snad vyjádří ovčáci. Ale letos dost i kozařů říká, že kozy mají méně nalitá vemena.Převážná většina nepřikrmuje, nebo přikrmuje málo.Loni bylo sucho, takže pořádný základ neměly a pokud nemají opravdu kvalitní seno, na laktaci se to podepíše. Já ty problémy nemám, ale přikrmuju kozy po skončení pastvy, takže nasadily stejně, jako v minulých letech.

13.2.2016 11:49
podkloboukem

XXX.XXX.217.208

No přikrumuju řepou, ted i ovsem, lněným semínkem + minerály, stejně jako loni, ale je fakt, že sucho bylo letos u nás děsné od srpna jsem přikrmovala senem tak to by celkem sedělo. Každopádně díky!

13.2.2016 12:11
pajca

XXX.XXX.73.177

lilo napsal(a):
Sittaj prominte mi muj cynismus ale narvat do novorozence ctvrtlitru mleziva najednou a jeste se tim verejne chlubit je zlocin... jinak nemohu si odpustit jedno slovo idiot! a tim myslim to slovo v pravem slova smyslu... za celou tu dobu jste se nic nenaucil... pozoroval jste nekdy kolik toho takove male narozene, nekolik hodin male kuzle ktere se sotva drzi na hozickach samovolne od te matky vypije, kolik ho ta matka necha vypit, jak casto jak dlouho cuca, mate vubec predstavu kolik mleka ma ta matka vytvoreneho v prvnich dnech? pozoroval jste pak kolik hodin takove kuzle spi? ja uz vase prispevky nemuzu cist u vas je totiz kazda rada opravdu marna

Když dávám kůzleti mlezivo z kojenecké lahve, tak mu dám také kolik chce.
Sitaj psal, že mu dal 240 a ještě by chtělo.
Dovolím si zase odcitovat odstavec z knihy CHov koz od ing. Fantové.:
Během prvních 12 hodin života musí kůzle přijmout množství mleziva odpovídající
minimálně 5 % jeho hmotnosti, to znamená125 - 250 g při hmotnosti 2,5 - 5 kg,
optimum je ale ad libitum, což odpovídá asi 8 - 10 % živé hmotnosti.
Tak počítejte. Sitaj psal, že kůzle vážilo 3.1 kg.
Tak se domnívám, že slova zločin a idiot jsou dost silná, nemyslíte ?
Pro Roklanku : Jakým způsobem koza kůzleti mlezivo dávkuje ?
A pokud šlo o popisování porodu, tak šlo s největší pravděpodobností o špatnou polohu
a Sitaj udělal dobře, že do kozy sáhnul. (narval ruku), jak píšete Vy. Kdyby nesáhnul
a kuzle se narodilo mrtvé, sjely by jste ho za to, že nezkontroloval polohu.

13.2.2016 13:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

V tomhle se nikdy nejde shodnout co se mělo přesně udělat. Porod od porodu je jiný. Když jsem u porodu, vždy se mě zdá že zvíře potřebuje pomoct. Člověk má strach a strach má jak známo velké oči.
Mamina mláděti dávkuje tím stylem že jej po chvilce pití prostě odkopne. Když mě toho přikrmované jehně z flašky vypilo hodně a já si liboval jak mu chutná, tak pak stálo nahrbené v koutě a vůbec nevypadalo že je mu fajn. Raději míň a vícekrát, než hodně a najedno napití.

13.2.2016 13:41
MiškaLussy

XXX.XXX.32.13

roklanka napsal(a):
Používejte selský rozum, pokud pije kůzle od matky, ta mu dávkuje sama. Pokud dokrmujete vy, je to na vás.Nadmutý v týdnu je blbost, spíš vytrávil a ulevilo se mu, Tympasol mu nepomohl, jen čas.

V loni se matka kozlíka (byl ze čtyřčat) přiotrávila listy z rododendrony. Děti nezavřeli branku na zahradu. Koza blila dva dny a mezitím přišla o mléko. Všechny čtyřčata jsme dokrmovali mlékem od dalších koz, ale z láhve. Tenkrát v neděli večer vypil kojeneckou láhev jak nic a po dvou hodinách jsem šla všechny zkontrolovat a kozlík stál nafouknutý jak balón a nemohl udělat ani krok. Když jsem volala veterináře, co mám dělat? tak mi řekl a teď ho cituji : jak jsem ti posledně dovezl ten Tympasol, tak mu ho dej pár kapek do stříkačky s vodou a dej mu to hluboko do papulky. A já na to, že je kozlík ještě malý, týdenní... A doktor říká, že na kravíně, kde pracuje Tympasol dávají telatům při přepiti mlékem běžně. I těm krátce narozeným. Opravdu kozlík po dvou hodinách začal být lepší a pomalu splasknul..

13.2.2016 14:10
pajca

XXX.XXX.73.177

profesor1 napsal(a):
V tomhle se nikdy nejde shodnout co se mělo přesně udělat. Porod od porodu je jiný. Když jsem u porodu, vždy se mě zdá že zvíře potřebuje pomoct. Člověk má strach a strach má jak známo velké oči.
Mamina mláděti dávkuje tím stylem že jej po chvilce pití prostě odkopne. Když mě toho přikrmované jehně z flašky vypilo hodně a já si liboval jak mu chutná, tak pak stálo nahrbené v koutě a vůbec nevypadalo že je mu fajn. Raději míň a vícekrát, než hodně a najedno napití.

Když je koza, ovce, dobrá máma tak kůzlatům stojí a ony pijí dokud nemají pocit,
že mají dost. Když je koza, potvora, tak jim nechce postát a kope a oni se stále
snaží, protože mají hlad. Některá nechce dát napít vůbec, když ho nepřijme.
Tomu se také říká dávkování ?

13.2.2016 14:20
moonika

XXX.XXX.189.249

U tak malých kozliat ako píše Miška nafúknutie možné je až na to že plyny sa netvoria v bachore ale v sleze, môžete pogúgliť abomasal bloat, stáva sa to pri prepití väčšieho množstva mlieka. (príznaky ako u bachorového len plyntvoriace baktérie robiay svoju "prácu" v sleze ).

13.2.2016 14:22
roklanka

XXX.XXX.45.189

Koza nestojí jako socha, instinkt jí velí nenechat kůzle dlouho pít. S názorem na porod dle popisu se neshodneme, to, že se 25 minut nic nedělo, ještě neznamená, že je třeba zasáhnout. Některý porod je záležitost hodiny, některý půl dne a víc.Porod od porodu je to jiné a názory na zasahování se také liší.Pravděpodobně se nedomluvíme.

13.2.2016 14:26
moonika

XXX.XXX.189.249

moonika napsal(a):
U tak malých kozliat ako píše Miška nafúknutie možné je až na to že plyny sa netvoria v bachore ale v sleze, môžete pogúgliť abomasal bloat, stáva sa to pri prepití väčšieho množstva mlieka. (príznaky ako u bachorového len plyntvoriace baktérie robiay svoju "prácu" v sleze ).

Takže vet jej neporadil hlúposť, s tým tympasolom, dostal sa do slezu a urobil čo mal. Tympasol funguje na penu aj plyn.

13.2.2016 14:30
pajca

XXX.XXX.73.177

roklanka napsal(a):
Nemám velké zkušenosti s ovcema, takže se snad vyjádří ovčáci. Ale letos dost i kozařů říká, že kozy mají méně nalitá vemena.Převážná většina nepřikrmuje, nebo přikrmuje málo.Loni bylo sucho, takže pořádný základ neměly a pokud nemají opravdu kvalitní seno, na laktaci se to podepíše. Já ty problémy nemám, ale přikrmuju kozy po skončení pastvy, takže nasadily stejně, jako v minulých letech.

Výživa má pochopitelně veliký vliv na to jak kozy nebo ovce byly na porod
připravené. Jestli-že jsou u někoho zvířata živa pouze z toho, co jim příroda
v zimě navařila, plus seno uskladněné pod širákem, tak musí být chovatel rád,
že vůbec přežijí. A že někomu kozy nedojí pro to, že bylo loni sucho, tak to ne,
tím to nebude.

13.2.2016 14:32
moonika

XXX.XXX.189.249

No, tak podívej.

Tympasol funguje jako odpěňovadlo a pomáhá při pěnové tympanii. Jenže přežvýkavec na mléčné výživě jaksi nepoužívá bachor, mléko tráví ve slezu a ve slezu jaksi žádná pěnová tympanie vzniknout nemůže. Chápeme?

Nielen v bachore sa vedia namnožiť plyntvoriace baktérie http://www.srvs.co.nz/bloat-handreared-lambs-g-105_367_397_644.html.

13.2.2016 14:37
lilo

XXX.XXX.201.210

pajca napsal(a):
Když dávám kůzleti mlezivo z kojenecké lahve, tak mu dám také kolik chce.
Sitaj psal, že mu dal 240 a ještě by chtělo.
Dovolím si zase odcitovat odstavec z knihy CHov koz od ing. Fantové.:
Během prvních 12 hodin života musí kůzle přijmout množství mleziva odpovídající
minimálně 5 % jeho hmotnosti, to znamená125 - 250 g při hmotnosti 2,5 - 5 kg,
optimum je ale ad libitum, což odpovídá asi 8 - 10 % živé hmotnosti.
Tak počítejte. Sitaj psal, že kůzle vážilo 3.1 kg.
Tak se domnívám, že slova zločin a idiot jsou dost silná, nemyslíte ?
Pro Roklanku : Jakým způsobem koza kůzleti mlezivo dávkuje ?
A pokud šlo o popisování porodu, tak šlo s největší pravděpodobností o špatnou polohu
a Sitaj udělal dobře, že do kozy sáhnul. (narval ruku), jak píšete Vy. Kdyby nesáhnul
a kuzle se narodilo mrtvé, sjely by jste ho za to, že nezkontroloval polohu.

Ano behem prvnich 12 hodin zivota... bych se te davce vubec nebranila... chtela bych se mylit... ze tech 240 ml byla davka od 22hodin vecer kdy zacal porod do 23:54 kdy sittaj povesil prispevek do diskuze... tak mezi porodem a nakrmenim neubehly ani 2 hodiny natoz 12... dale opomenu to ze z toho mimina udelal prakticky okamzite lahvace... vzdyt poziti mleziva je mozne treba dve tri az do 6 hodin po porodu... pokud tedy mladeti chybi energie... doplnim malou davkou... ale je nutne prikladat... nutit a stimulovat jak kuzle matkou tak matku kuzletem...zvlast kdyz ta matka nemela spustene mleko... nebo jak jinak jeste nazvat nekoho kdo totalne pretne, zpacka, zazdi naprosto prirozenej proces... o zasahu do porodu nerikam ani A... protoze sama bych v pripade ze kouka nejaka jedna noha do porodu zasahla...

13.2.2016 14:44
pajca

XXX.XXX.73.177

roklanka napsal(a):
Koza nestojí jako socha, instinkt jí velí nenechat kůzle dlouho pít. S názorem na porod dle popisu se neshodneme, to, že se 25 minut nic nedělo, ještě neznamená, že je třeba zasáhnout. Některý porod je záležitost hodiny, některý půl dne a víc.Porod od porodu je to jiné a názory na zasahování se také liší.Pravděpodobně se nedomluvíme.

Koza jako socha nestojí, ona se pohne, jak ošetřuje kůzlata, ale kůzle které stratilo
struk, se ho zase snaží chytit a pokračuje v pití. Lehne si až má dost.
Sitaj nepsal, jak dlouho koza rodila, on to nemohl vědět. On přišel ve 22 hod na
kontrolu a zjistil co zjistil a udělal správně. Jestli že má chovatel pochybnosti, že
porod neprobíhá jak má, tak je správné, že zkontroluje polohu mláděte. Když
je vše v pořádku, může tomu nechat volný průběh, jen kontrolovat. V opačném
případě musí jednat. Ale to Vy jistě víte.

13.2.2016 15:09
pajca

XXX.XXX.73.177

lilo napsal(a):
Ano behem prvnich 12 hodin zivota... bych se te davce vubec nebranila... chtela bych se mylit... ze tech 240 ml byla davka od 22hodin vecer kdy zacal porod do 23:54 kdy sittaj povesil prispevek do diskuze... tak mezi porodem a nakrmenim neubehly ani 2 hodiny natoz 12... dale opomenu to ze z toho mimina udelal prakticky okamzite lahvace... vzdyt poziti mleziva je mozne treba dve tri az do 6 hodin po porodu... pokud tedy mladeti chybi energie... doplnim malou davkou... ale je nutne prikladat... nutit a stimulovat jak kuzle matkou tak matku kuzletem...zvlast kdyz ta matka nemela spustene mleko... nebo jak jinak jeste nazvat nekoho kdo totalne pretne, zpacka, zazdi naprosto prirozenej proces... o zasahu do porodu nerikam ani A... protoze sama bych v pripade ze kouka nejaka jedna noha do porodu zasahla...

Jak píšete koza neměla mléko, tak mu musel Sitaj dát napít mleziva od jiné kozy.
To, že z kozlíka udělal okamžitě lahváče je nesmysl. Když mám málo času sledovat
napití, oddojím do kojenecké lahve a dám napít, kolik přijmou. Dál jim řeknu, že dál
už se musí starat sami. A oni se starají, když se posílili.
Před pár dny jste pranýřovali Sitaje, že kozám způsobil ketózu z překrmování.
Z důsledku nedostatečné výživy to tedy není že koza mlezivo nenasadila. Nemá ho zřejmě
z nějaké hormónové poruchy, a než se srovná, tak by ten přirozenej proces
skončil úhynem kozlíka.
Největší příjem imunoglobulínů z mleziva je co nejdříve po narození, nejpozději do
6 hodin. Po 8 hodinách je propustnost střeva pro imunoglobulíny pouze poloviční.
Po 24 hodinách zůstávají už na povrchu střevní stěny.

13.2.2016 15:48
roklanka

XXX.XXX.45.189

Pajčo, múžeme tu vést dlouhou diskuzi, ale pokud mám kozy před porody, jsem na kontrole co dvě hodiny, právě proto, abych měla přehled o průběhu a pokud se musím vzdálit, vždy si dovolím odskočit jen na hoďku a nebo tu mám někoho na hlídání a jsem na telefonu. Ani jedna z nás neví, neb to Sittaj nenapsal, že koza která porodila večer, je ze stáda dovezeného, nebo jeho. Takže o její výživě a nalití mléka se nemůžeme bavit. Asi mám kozy z jiné planety, ale mnohdy zvedám kozu, aby dala napít čerstvě narozeným kůzlatům já, protože se hlasitě dožadují a koza si hraje na hluchou. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že novorozené kůzle mi nikdy na první napití nevypilo víc jak 80, průměrně je to mezi 20 - 50. Nebráním se sáhnout do kozy, pokud vidím, že tlačí a nejde to, ale určitě ne, když na mě kouká obal(balonek), s tím mi chodila koza víc jak dvě hodiny a přes to porodila sama.Dokonce jsem měla kozu, která si při porodu udělala pauzu a šla se nažrat.

13.2.2016 15:56
lilo

XXX.XXX.201.210

pajca napsal(a):
Jak píšete koza neměla mléko, tak mu musel Sitaj dát napít mleziva od jiné kozy.
To, že z kozlíka udělal okamžitě lahváče je nesmysl. Když mám málo času sledovat
napití, oddojím do kojenecké lahve a dám napít, kolik přijmou. Dál jim řeknu, že dál
už se musí starat sami. A oni se starají, když se posílili.
Před pár dny jste pranýřovali Sitaje, že kozám způsobil ketózu z překrmování.
Z důsledku nedostatečné výživy to tedy není že koza mlezivo nenasadila. Nemá ho zřejmě
z nějaké hormónové poruchy, a než se srovná, tak by ten přirozenej proces
skončil úhynem kozlíka.
Největší příjem imunoglobulínů z mleziva je co nejdříve po narození, nejpozději do
6 hodin. Po 8 hodinách je propustnost střeva pro imunoglobulíny pouze poloviční.
Po 24 hodinách zůstávají už na povrchu střevní stěny.

Pajca ano koza nenasadila mleko... ale tim ze kuzleti necham vypit ctvrtlitru mleziva behem hodiny.. pricemz je to davka jak sama pisete na celych prvnich 12 hodin... docilim prinejmensim toho ze bude mlade přezrane a apaticke, pokud mu nechci domyslet zpusobim takovou koliku ze ktere uz se nedostane... bude spinkat tak jako vetsina napucnutych miminek... tudis o nejake stimulaci kuzlatekm, ktere se snazi hledat, tu svoji maminku od predu do zadu odumlavat, ochutnat a poznat, pricemz si oba dva povidaji a mekaji... tak presne o tomhle nemuze byt rec... nevim jestli mi rozumite... ale dalsim dotazem bylo jak tu kozu rozdojit...
nechapu co pana sittaje tak strasne nutilo sotva se mimino narodilo do neho rvat to mlezivo... a proc v tak obrovskem mnozstvi...?

13.2.2016 16:31
pajca

XXX.XXX.73.177

Počkáme, až se Sitaj ozve, jastli bude mít ještě po té sprše od Vás se ozvat.
Sitaj do kozlíka mlezivo nerval, psal že kozlíkovy dal 240 a že by ještě chtěl.
Jestli koza neměla mlezivo z hormonální poruchy, tak může poradit třeba
veterinář a to já nejsem. neslyšela jsem nikdy, že je nějaká injekce, po které
se začne mléko tvořit.
Možná že je koza hodně špatná dojnice a začne tvořit mléko později, protože
hodně živin dala do kozlíka, když byl velký.Sitaj nepsal, že kozlíka koze vzal,
tak kontakt s kozou byl. Když však mléko neměla, ta ho prostě napojit musel.

13.2.2016 16:42
pajca

XXX.XXX.73.177

lilo napsal(a):
Pajca ano koza nenasadila mleko... ale tim ze kuzleti necham vypit ctvrtlitru mleziva behem hodiny.. pricemz je to davka jak sama pisete na celych prvnich 12 hodin... docilim prinejmensim toho ze bude mlade přezrane a apaticke, pokud mu nechci domyslet zpusobim takovou koliku ze ktere uz se nedostane... bude spinkat tak jako vetsina napucnutych miminek... tudis o nejake stimulaci kuzlatekm, ktere se snazi hledat, tu svoji maminku od predu do zadu odumlavat, ochutnat a poznat, pricemz si oba dva povidaji a mekaji... tak presne o tomhle nemuze byt rec... nevim jestli mi rozumite... ale dalsim dotazem bylo jak tu kozu rozdojit...
nechapu co pana sittaje tak strasne nutilo sotva se mimino narodilo do neho rvat to mlezivo... a proc v tak obrovskem mnozstvi...?

Napadlo mne, že na váš dotaz jak rozdojit kozu když nenasadila mlezivo by
třeba mohl odpovědět mvdr. Sedlák. Vaterinář a chovatel v jedné osobě.
Najděte si na ně kontakt na netu. KOZÍ FARMA ŠOŠŮVKA.

13.2.2016 17:16
lilo

XXX.XXX.201.210

"clovek je sice panem tvorstva ale ne vzdy je moudrym panem tvorstva!" citace... Soudruzka ucitelka z pohadky o Machu a Sebestove... je desne dulezite poodstoupit a nebrat tu nasi kozi sebranku jen jako hloupe zivocichy o ktere musi byt z nasi strany bezvyhradne postarano... trosku mi to pripomina pohled naseho zdravotnictvi na bezneho opicana... co my vlastne vime jak ony to ti zivocichove maji... jak ona ta chemie dokonale funguje...
take budu rada kdyz se sittaj ozve a alespon napise jak to s tim malym dopadlo... moc bych mu prala aby ten jeho chov ve finale nepadal jak domecek z karet...

13.2.2016 17:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

pajca napsal(a):
Když je koza, ovce, dobrá máma tak kůzlatům stojí a ony pijí dokud nemají pocit,
že mají dost. Když je koza, potvora, tak jim nechce postát a kope a oni se stále
snaží, protože mají hlad. Některá nechce dát napít vůbec, když ho nepřijme.
Tomu se také říká dávkování ?

Marně přemýšlím jestli jsem někdy viděl, že by jehně - kůzle když pije tak samo od sebe přestalo a od nastavené maminy odešlo. Myslím že vždy ať už po minutě, nebo deseti minutách pití z vemena, udělala mamina krok a mladé "odkopla". A tomu co popisujete o maminách potvorách NEŘÍKÁM dávkování, tomu říkám extrém, protože se to stává vyjímečně, hlavně u prvniček. To by jste mohla vědět a myslím že i víte, tak nechápu takovou otázku?!
Lilo vám vysvětlila, myslím že taky zcela polopatě, že přikládání mláděte ke struku je určitá stimulace, která mimo jiné taky podporuje tvorbu mléka.
A za další cituji sittaje: - " Ale co byl problém, že matka nemá ale vůbec nasazené vemeno, uvnitře jen taková ta studená voda." Řešíte všichni výživu, ale tohle podle mne nezpůsobí ani ta nejdrsnější dieta. Ta hormonporucha možná. Typoval bych to na nevhodné zasušení, případně prodělaný zánět!
A 8 hodin na příjem mleziva je možný na jaře v teplejším počasí, ano má to souvislost s tím vstřebáváním, ale v zimě potřebuje mládě nastartovat i termoregulaci, tak že za 8 hodin bez mleziva by bylo podchlazené. V zimě co nejdříve - do dvou hodin.

13.2.2016 18:40
lilo

XXX.XXX.201.210

profesor1 napsal(a):
Marně přemýšlím jestli jsem někdy viděl, že by jehně - kůzle když pije tak samo od sebe přestalo a od nastavené maminy odešlo. Myslím že vždy ať už po minutě, nebo deseti minutách pití z vemena, udělala mamina krok a mladé "odkopla". A tomu co popisujete o maminách potvorách NEŘÍKÁM dávkování, tomu říkám extrém, protože se to stává vyjímečně, hlavně u prvniček. To by jste mohla vědět a myslím že i víte, tak nechápu takovou otázku?!
Lilo vám vysvětlila, myslím že taky zcela polopatě, že přikládání mláděte ke struku je určitá stimulace, která mimo jiné taky podporuje tvorbu mléka.
A za další cituji sittaje: - " Ale co byl problém, že matka nemá ale vůbec nasazené vemeno, uvnitře jen taková ta studená voda." Řešíte všichni výživu, ale tohle podle mne nezpůsobí ani ta nejdrsnější dieta. Ta hormonporucha možná. Typoval bych to na nevhodné zasušení, případně prodělaný zánět!
A 8 hodin na příjem mleziva je možný na jaře v teplejším počasí, ano má to souvislost s tím vstřebáváním, ale v zimě potřebuje mládě nastartovat i termoregulaci, tak že za 8 hodin bez mleziva by bylo podchlazené. V zimě co nejdříve - do dvou hodin.

Ale profesore o tom take nemluvime.. ja nejsem proti nasadit mlezivo ale v davce abych to prte hned nezabila... nebo take neuspala... protoze nakrmene, spokojene pak uz jen spinka... nikde nemelduje okolo maminy, nikde se ji nesnazi ozuzlavat... nemeka proste lehne a spi......nasadit mlezivo v teplem krasnem kozim chlivku muzu klidne i za dve hodiny.. protoze po narozeni probiha nejaky fyziologicky proces... kdy matka novorozence cisti, olizuje, novorozence to aktivuje ten se snazi vyhledavat struk... a to trva treba hodinu i dve... kozy jsou na tohle dravejsi... ty sotva drzej hlavu a uz maji tendence cumlat... ale ta fyziologie je v tom ze ono to kuzle se musi postavit a pak vratkymi krucky postupne omudlat celou mamku az najde struk... to je ta stimulace... tecka...
co se tyka toho vemene a jeho obsahu... jde o panenske mleko? byl tam zanet vemene? byla to prvnicka?

Přidejte reakci

Přidat smajlík