Pokračování přečasného porodu...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2016 18:41
sittaj

XXX.XXX.51.211

Děkuji všem za vstřícná slova, tentokrát si myslím, že soudíte, aniž byste viděli. Ono se to lehce kritizuje na dálku. Přišel jsem do stáje a koza již měla první balónky pod ocasem, tudíž nevím, jak dlouho je tam měla. Pozoroval jsem ji 25minut, nechal ji v klidu, vždy nám říkali veterináří, že když se objeví třeba u krav tento první obal a tele nevýjde do hodiny, tak se má začít asistovat. Tak jsem se po půl hodině rukou "podíval", jak je kůzle naštělované a mělo přehozenou nohu přes hlavu a hlavu stočenou pod tělo, kde se opírala o kost kozy. Takže tady si myslím, že i kdybych čekal tři hodiny a koze nepomohl, tak by ho nedokázala porodit. Kdyby bylo normálně postavené, tak bych ještě vydržel... Samozřejmě, že po porodu, se vždy snažím dávat kůzle k matce, ale pro jistotu jsem od matky odstříknul a nebylo tam mléko, ale studená tekutina, jakoby po zaschnutí. Takže, kdybych ho nechal napít tohohle studeného roztoku, tak bych udělal lépe? Jelikož byla noc, tak jsem vzal kozlíka domů, kde jsem rozehřál mlezivo a dal mu ano cca 240ml na dvakrát, chtěl ještě, ale nedal jsem mu. Ráno jsem ho vzal zpátky k mámě a zkoušel ho dát pod vemeno, v jednom struku bylo maličko teplého mléka a v druhém zatuhlina a studené mléko. Dal jsem mu napít od jiné kozy, několikrát za den. Matce natírám mastí vemeno a usazeninu rozmasírovávám, v jednom struku už je povolená, v druhém tak třetina. Dnes jsem ji masíroval a oddojoval asi 5x. Koza je z dovezeného stáda. Oledně dávkování mleziva: Dnes mi porodila koza, vemeno jako bandaska a porodila kozičku 4,4kg. Kozička pila, máma stála, dokud se kozička sama neodvalila, žádné dávkování po troškách... Ale to jen tak na okraj. Tak teď víte postup a můžete hodnostit...

13.2.2016 18:52
sittaj

XXX.XXX.51.211

JInak k reakci na špatné zasušení: vše je možné, několikrát jsem kozy kontroloval, ale je to možné, že se to někdy stane. Jen podotknu, že se jedná o kozu, která má velmi dlouhé struky, nemyslím vemeno, myslím struky, pár takových je ve stádě taky. Proto si myslí, že pán, který dojil podtlakem, měl nevhodně nastavené pulsy a podtlak. U mých ko, které dojím podtlakem už pár let, jsem se s takovými struky nesetkal...

13.2.2016 18:58
sittaj

XXX.XXX.51.211

A ještě bych teda poprosil o časový harmonogram porodu, abych věděl, kdy asistovat a kdy ještě né, kdy je ještě kůzle v pohodě a kdy už se topí. U krav to mámetak, že když do hodiny neporodí, po prasknutí vody, tak pomáháme, dřív jsme čekali a měli jsem mnohem více utopených telat. Jak to poznáváte vy?

13.2.2016 19:03
lilo

XXX.XXX.201.210

No hura hlavne ze to prezili.. ale pokud mi pisete ze porod zacal ve 22 a prispevek umistujete na ifaunu pred pulnoci... a v prispevku pisete ze vypilo 240ml... tak to povazuji za obrovske mnozstvi.. jelikoz bylo podano behem jedne a pul hodiny... nebo max dvou hodin... pokud neodectu cas na ocisteni kuzlete, rozehrani mleka, premisteni se domu a napsani komentare... to ze to nasledne ve vasem prispevku z 18>41 popirate a pisete ze bylo mlezivo podano na dvakrat a ze to vlastne trvalo celou noc., no nic... a tvrdite neco co jste v prvnim prispevku netvrdil.. fakt k tomu uz nemam co rict... asi jsem vas spatne pochopila no takle na dalku se to obcas stane...... ale to muj nazor nezmeni... dobrou noc.

13.2.2016 19:18
moonika

XXX.XXX.189.249

lilo napsal(a):
No hura hlavne ze to prezili.. ale pokud mi pisete ze porod zacal ve 22 a prispevek umistujete na ifaunu pred pulnoci... a v prispevku pisete ze vypilo 240ml... tak to povazuji za obrovske mnozstvi.. jelikoz bylo podano behem jedne a pul hodiny... nebo max dvou hodin... pokud neodectu cas na ocisteni kuzlete, rozehrani mleka, premisteni se domu a napsani komentare... to ze to nasledne ve vasem prispevku z 18>41 popirate a pisete ze bylo mlezivo podano na dvakrat a ze to vlastne trvalo celou noc., no nic... a tvrdite neco co jste v prvnim prispevku netvrdil.. fakt k tomu uz nemam co rict... asi jsem vas spatne pochopila no takle na dalku se to obcas stane...... ale to muj nazor nezmeni... dobrou noc.

Nečítala som žeby písal že to trvalo celú noc. Nieked to tu podľa premrštených reakcií a zbytočných vášní a silných slov vyzerá tak že sa tu ventiluje hnev ktorého zdroj je celkom inde. Vedľa visí vlákno ako sme radi za ifaunu ako je to tu fajn a na druhej strane vo vedĺajšom vlákne sa akoby nič používajú slová ako zločin id.ot, d.bil... A sittaj je tu ako na pranieri... všetko sa dá podať aj inak... Len si myslím že by sme nemali byť hŕŕ do odsudzovania, ak tu má zostať trochu priateľská atmosféra.

13.2.2016 19:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

lilo napsal(a):
Ale profesore o tom take nemluvime.. ja nejsem proti nasadit mlezivo ale v davce abych to prte hned nezabila... nebo take neuspala... protoze nakrmene, spokojene pak uz jen spinka... nikde nemelduje okolo maminy, nikde se ji nesnazi ozuzlavat... nemeka proste lehne a spi......nasadit mlezivo v teplem krasnem kozim chlivku muzu klidne i za dve hodiny.. protoze po narozeni probiha nejaky fyziologicky proces... kdy matka novorozence cisti, olizuje, novorozence to aktivuje ten se snazi vyhledavat struk... a to trva treba hodinu i dve... kozy jsou na tohle dravejsi... ty sotva drzej hlavu a uz maji tendence cumlat... ale ta fyziologie je v tom ze ono to kuzle se musi postavit a pak vratkymi krucky postupne omudlat celou mamku az najde struk... to je ta stimulace... tecka...
co se tyka toho vemene a jeho obsahu... jde o panenske mleko? byl tam zanet vemene? byla to prvnicka?

To je co tahle reakce? Já někde psal že jste proti nasazení mleziva?
Co nejdřív... neznamená, že hned po porodu vezmu jehně a budu ho cpát k veneni A psal jsem v zimě, ne v teplém kozím chlívku hotelového typu!
Já taky musím vaše příspěvky číst několikrát, než všechno pochopím přesně, tak buďte tak laskavá a přečtěte to po mě taky raději dvakrát, ať předejdeme nedorozumění!
Panenské mléko vypadá jako studená voda?

13.2.2016 19:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

moonika napsal(a):
Nečítala som žeby písal že to trvalo celú noc. Nieked to tu podľa premrštených reakcií a zbytočných vášní a silných slov vyzerá tak že sa tu ventiluje hnev ktorého zdroj je celkom inde. Vedľa visí vlákno ako sme radi za ifaunu ako je to tu fajn a na druhej strane vo vedĺajšom vlákne sa akoby nič používajú slová ako zločin id.ot, d.bil... A sittaj je tu ako na pranieri... všetko sa dá podať aj inak... Len si myslím že by sme nemali byť hŕŕ do odsudzovania, ak tu má zostať trochu priateľská atmosféra.

Vedĺa je hezky napsáno, že je důležité že se tolerujem. Už jsme si tu vynadali hodněkrát a zase dál diskutujeme. Všichni víme že většinou jde o to, že se špatně pochopíme a už je spor na skle.
A už jste další kdo tu zakazuje nějaké vášně!
Kurňa člověk aby se za chvíli první zeptal, jestli se může vyjádřit
Nebojte, každy, nebo teda já určitě, se vykřičí a pak dá chvíli zase pokoj Vím že to jde i bez toho křiku, ale...

Neregistrovaný uživatel

13.2.2016 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

lilo napsal(a):
Sittaj prominte mi muj cynismus ale narvat do novorozence ctvrtlitru mleziva najednou a jeste se tim verejne chlubit je zlocin... jinak nemohu si odpustit jedno slovo idiot! a tim myslim to slovo v pravem slova smyslu... za celou tu dobu jste se nic nenaucil... pozoroval jste nekdy kolik toho takove male narozene, nekolik hodin male kuzle ktere se sotva drzi na hozickach samovolne od te matky vypije, kolik ho ta matka necha vypit, jak casto jak dlouho cuca, mate vubec predstavu kolik mleka ma ta matka vytvoreneho v prvnich dnech? pozoroval jste pak kolik hodin takove kuzle spi? ja uz vase prispevky nemuzu cist u vas je totiz kazda rada opravdu marna

Tak já jaksi nevím...V diskuzích, literatuře, článcích na netu se všude píše dávkování prvního mleziva. Od 50 - 100ml. Jelikož jsem také začínala, zjistila jsem si to tehdy pro případ, že by kůzle nepřijalo mlezivo přirozeně. A stalo se tehdy u jedné kozičky.Tudíž jsem tenkrát do kozičky nalila drenřrem jen 100 ml a víc, ani ťuk. Byla jsem si vědoma rizik a prý z velkého přepití hrozí i zahlcení, že se může dostat mlezivo do plic zpětně. V knize Fantová píše, také ji mám, že 250 ml prvních 12 h, z toho vyplývá, že ne najednou. A také lze vyčíst tak různě na netu, že zkušení chovatelé krmí novorozence co 2h zpočátku, když je nutné umělé krmení. Také se dost píše, že je velkou chybou vzít kůzle od matky v prvních hodinách, kdy vzniká mateřské pouto. Také jsem už párkrát četla, že plodový vak může z kozy viset podstatně déle, než 25 minut. Myslím, že na to, že Sittaj chová kozy 5 let, není možné, aby se dělo u něj, co se děje. Když píše příspěvky sem, na net, nemůže být pro něj přece problém si to takéna netu zjistit. Asi mám na porody u svých koz štěstí, ale zatím jsem nemusela nikdy ani u jednoho zasahovat, vyčkávala jsem dle toho, co jsem si o problémech při porodu vyčetla. S vetem jsem byla domluvená na asistenci, ale zatím nebyla potřeba. Možná, kdybych měla přístup, jako Sittaj, neustále bych psala, jak jsem do koz šahala atd. Ideálně pro kůzle je pít do půl hodiny, ale pila mi i kůzlata po dvou hodinách, i třech, když šlo o kozičku slabou, než se zdrchmala a dnes jsou to krásné kozy, samy matkami. Ale v tom časovém posunu, kdy Sittaj odnesl kůzle tak cca hodinu po porodu, neb za necelé dvě hodiny měl už nakrmeno a napsaný příspěvek zde, dal mu napít doma napoprvé, jak doslova uvedl,250ml a koze se mezitím začlo v jednom struku dělat mlezivo...Myslím, že méně rizikové by bylo vyčkat tak tři hod a kůzle opakovaně přikládat k tomu struku, kde se začalo dělat mlezivo, a ten s tou "vodou" vydojit. Kozlík byl dost statný na to, aby začal pít a stimuloval by vemeno a mlezivo by se tvořilo stále víc. Tím, co udělal, to Sittajpřetrhl a zase zpackal. Měla jsem kozu, prvničku, která v den porodu měla vemeno, jako nezapuštěná koza, nikdo by ani omylem netipnul podle vemena, že bude rodit. Ještě během porodu nic moc a těsně s vyplknutím druhé kozičky se trochu začalo nalévat. Za 10 minut po okozlení jsem ještě mokrá kůzlata začala přikládat, ta se snažila cucat a mlezivo se teprve tvořilo. Nic jsem nepřikrmila, kůzlatům ta trocha stačila, dávala jsem je k vemeni co půl hod a koza se rozdojila a bez problémů kůzlata uživila bez příkrmu uměle. Dokáži pochopit, že někdo dělá chyby na začátku, ale po 5ti letech? To už není samo sebou. Abychom tady nakonec nebyli pro srandu králíkům.

13.2.2016 19:56
sittaj

XXX.XXX.51.211

Lilo: nikde jsem nepsal, že to trvalo celou noc, nebudu tady slovíčkařit, třeba jsem včera napsal ve zkratce, Mleziva jsem tad tolik, že měl břicho poloplné, žádne narvané, poté, co jsem mu odmítnul dát další, tak ještě 20minut řval... Nikdy mléko a mlezivo do kůzlete netlačím násilím, a kůzlata nenechám rvát do bolesti, aby měly břicho napnuté... Radši dávám pomalu a častěji. Tenhle kozlík překvapil i mě, jak moc hltat. Za dvě hodiny po těch 240 opět stál, řval a dožadoval se pítí...

profesor1

XXX.XXX.192.98

sittaj napsal(a):
A ještě bych teda poprosil o časový harmonogram porodu, abych věděl, kdy asistovat a kdy ještě né, kdy je ještě kůzle v pohodě a kdy už se topí. U krav to mámetak, že když do hodiny neporodí, po prasknutí vody, tak pomáháme, dřív jsme čekali a měli jsem mnohem více utopených telat. Jak to poznáváte vy?

Za mne - už jsem psal, že to stejně nejde napsat přesně. Vždy je to jen teorie a každý porod je indivindi. I kdyby jste u každého porodu byl od samého začátku, tak projevy stejně budou jimé. Myslím i většina žen vám potvrdí, že jedno dítě se jim rodilo takhle a druhé zase takhle... Jakmile vidíte takové ty už pravé rodící ztahy(tlaky), většinou doprovázené hlasitým sténáním a do půl hodiny nic, tak bych asi taky neváhal a do maminy šáhnul.
A jinak nezoufejte, díky vám se to tu parádně rozjelo a všichni jsme se dozvěděli spoustu zajimavých a poučných věcí a procvičili si trpělivost , protože taky bych vás sem tam nejraděj přerazil

moonika

XXX.XXX.189.249

profesor1 napsal(a):
Vedĺa je hezky napsáno, že je důležité že se tolerujem. Už jsme si tu vynadali hodněkrát a zase dál diskutujeme. Všichni víme že většinou jde o to, že se špatně pochopíme a už je spor na skle.
A už jste další kdo tu zakazuje nějaké vášně!
Kurňa člověk aby se za chvíli první zeptal, jestli se může vyjádřit
Nebojte, každy, nebo teda já určitě, se vykřičí a pak dá chvíli zase pokoj Vím že to jde i bez toho křiku, ale...

No práve ja sa bojím aby sa tu niekto nakoniec nebál hocičo spýtať niečo akútne zo strachu že ho zfúknu že urobil nejakú prípadnú chybu... A nie je vášeň ako vášeň

13.2.2016 19:58
profesor1

XXX.XXX.192.98

Sittaj - Zřejmě se vám narodil otesánek, tak bacha na něj

Neregistrovaný uživatel

13.2.2016 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

moonika napsal(a):
No práve ja sa bojím aby sa tu niekto nakoniec nebál hocičo spýtať niečo akútne zo strachu že ho zfúknu že urobil nejakú prípadnú chybu... A nie je vášeň ako vášeň

Naštěstí to Otesánek přežil, jiné kůzle by toho čtvrt litru přežít nemuselo. Jistě tady všichni rádi odpoví a poradí. Ale pořád ve stejném stylu - nezjišťuji si předem, ptám se pět minut po dvanácté? Ne strach z reakcí, ale spíš mít v tomto případě strach o zvířata, jak jim mohu svým přístupem a la hokus pokus ublížit.

13.2.2016 20:27
sittaj

XXX.XXX.51.211

Limi: Já jsem rád, že tady lidi nadávají, sice to občas neslyším samozřejmě rád, ale aspoň se dozvím další věci. Ohledně pomoci/nepomoci, přer čtyřmi dny jsem zažil, že koza rodila trojčata (zmiňoval jsem to tady), první 1,5kg, pak 15minut nic, další minuty nic a bylo tam bloknuté utopené kůzle, poté co jsem ho vytáhnul, tak za ním bylo napůl udušené další, které to nepřežilo, i když jsem ho vyvěsil a vyčistil. Mělo v sobě litr vody. Tady si zase člověk vyčítá to, že do ni nesáhnul dříve. Jinak příznaky měla ty samé, žádné velké tlačení a poulení očí, že ji to nejde... Holt včera jsem nechtěl riskovat utopené kůzle a vytáhnul jsem ho živé. Příště to zase možná bude naopak. Vždycky je to velké dilema... U mých koz, které jsem už rodil, jsem za 5 let šáhnul do kozy při porodu jednou, přišla taky březí, nová neznal jsem ji a měla v sobě trojčata, jedno přežilo, zbylé ne. U svých koz si pokaždé píši průběh porodů, takže už vím, jak která koza na tom asi bude.. Tyhle nové kozy neznám, rodí zde poprvé...
Já vím, že si mnohdy u mě třeba klepete na čelo, ale opravdu ty chyby nedělám naschvál a nevyžívám se v tom.
Jinak to kůzle, co se narodilo 1,5kg, tak jsem krmil co hodinu první noc a za první dem vypilo 450. druhý den 515 a třetí den 480. Dnes šel zpátky do stáda a učím jeho i matku co hodinu, aby si na sebe zvykly...

13.2.2016 21:01
pajca

XXX.XXX.73.177

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak já jaksi nevím...V diskuzích, literatuře, článcích na netu se všude píše dávkování prvního mleziva. Od 50 - 100ml. Jelikož jsem také začínala, zjistila jsem si to tehdy pro případ, že by kůzle nepřijalo mlezivo přirozeně. A stalo se tehdy u jedné kozičky.Tudíž jsem tenkrát do kozičky nalila drenřrem jen 100 ml a víc, ani ťuk. Byla jsem si vědoma rizik a prý z velkého přepití hrozí i zahlcení, že se může dostat mlezivo do plic zpětně. V knize Fantová píše, také ji mám, že 250 ml prvních 12 h, z toho vyplývá, že ne najednou. A také lze vyčíst tak různě na netu, že zkušení chovatelé krmí novorozence co 2h zpočátku, když je nutné umělé krmení. Také se dost píše, že je velkou chybou vzít kůzle od matky v prvních hodinách, kdy vzniká mateřské pouto. Také jsem už párkrát četla, že plodový vak může z kozy viset podstatně déle, než 25 minut. Myslím, že na to, že Sittaj chová kozy 5 let, není možné, aby se dělo u něj, co se děje. Když píše příspěvky sem, na net, nemůže být pro něj přece problém si to takéna netu zjistit. Asi mám na porody u svých koz štěstí, ale zatím jsem nemusela nikdy ani u jednoho zasahovat, vyčkávala jsem dle toho, co jsem si o problémech při porodu vyčetla. S vetem jsem byla domluvená na asistenci, ale zatím nebyla potřeba. Možná, kdybych měla přístup, jako Sittaj, neustále bych psala, jak jsem do koz šahala atd. Ideálně pro kůzle je pít do půl hodiny, ale pila mi i kůzlata po dvou hodinách, i třech, když šlo o kozičku slabou, než se zdrchmala a dnes jsou to krásné kozy, samy matkami. Ale v tom časovém posunu, kdy Sittaj odnesl kůzle tak cca hodinu po porodu, neb za necelé dvě hodiny měl už nakrmeno a napsaný příspěvek zde, dal mu napít doma napoprvé, jak doslova uvedl,250ml a koze se mezitím začlo v jednom struku dělat mlezivo...Myslím, že méně rizikové by bylo vyčkat tak tři hod a kůzle opakovaně přikládat k tomu struku, kde se začalo dělat mlezivo, a ten s tou "vodou" vydojit. Kozlík byl dost statný na to, aby začal pít a stimuloval by vemeno a mlezivo by se tvořilo stále víc. Tím, co udělal, to Sittajpřetrhl a zase zpackal. Měla jsem kozu, prvničku, která v den porodu měla vemeno, jako nezapuštěná koza, nikdo by ani omylem netipnul podle vemena, že bude rodit. Ještě během porodu nic moc a těsně s vyplknutím druhé kozičky se trochu začalo nalévat. Za 10 minut po okozlení jsem ještě mokrá kůzlata začala přikládat, ta se snažila cucat a mlezivo se teprve tvořilo. Nic jsem nepřikrmila, kůzlatům ta trocha stačila, dávala jsem je k vemeni co půl hod a koza se rozdojila a bez problémů kůzlata uživila bez příkrmu uměle. Dokáži pochopit, že někdo dělá chyby na začátku, ale po 5ti letech? To už není samo sebou. Abychom tady nakonec nebyli pro srandu králíkům.

Limi, Sitaj nepsal, že dal kůzleti 250, ale 240, nepsal, že mezitím, co dal kozlíkovi
napít a napsal příspěvek se koze začalo dělat mlezivo, ale až ráno měla trošku
mléka.
S Lilo stále píšete o stimulaci přikládáním kůzlete ke struku. Cumlání struků
stimuluje tvorbu oxitocinu, který spouští mléko a pomáhá odloučení placenty.
Oxitocin ale nevytvoří mléko tam kde není. Koza při normálním porodu už mlezivo
má nalité nebo nalije vemeno krátce před porodem. U Sitaje to ale není normální
průběh.

13.2.2016 21:19
pajca

XXX.XXX.73.177

sittaj napsal(a):
JInak k reakci na špatné zasušení: vše je možné, několikrát jsem kozy kontroloval, ale je to možné, že se to někdy stane. Jen podotknu, že se jedná o kozu, která má velmi dlouhé struky, nemyslím vemeno, myslím struky, pár takových je ve stádě taky. Proto si myslí, že pán, který dojil podtlakem, měl nevhodně nastavené pulsy a podtlak. U mých ko, které dojím podtlakem už pár let, jsem se s takovými struky nesetkal...

Že mají kozy dlouhé struky není zapřičiněné strojním dojením, ani špatným
podtlakem nebo pulsy. Kozy to mají zděděné po předcích.
Stádo které jste koupil chovatel snižoval, nebo končil s chovem ?

Neregistrovaný uživatel

13.2.2016 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

pajca napsal(a):
Limi, Sitaj nepsal, že dal kůzleti 250, ale 240, nepsal, že mezitím, co dal kozlíkovi
napít a napsal příspěvek se koze začalo dělat mlezivo, ale až ráno měla trošku
mléka.
S Lilo stále píšete o stimulaci přikládáním kůzlete ke struku. Cumlání struků
stimuluje tvorbu oxitocinu, který spouští mléko a pomáhá odloučení placenty.
Oxitocin ale nevytvoří mléko tam kde není. Koza při normálním porodu už mlezivo
má nalité nebo nalije vemeno krátce před porodem. U Sitaje to ale není normální
průběh.

Pochopila jsem blbě, že porod začal ve 22 a před 24 už měl v sobě kozlík napoprvé 240ml a tady už visel příspěvek? Když od 12h nebyl do rána u kozy...mlezivo se mohlo tvořit víc. A co je trochu? Kůzleti, jedináčkovi trochu stačí. Nejsem neomylná, akorát, že bych kůzle tak brzo po porodu neodnesla. Zkoušela bych tak tři hodiny přikládat kůzle. Přinejhorším oddojit co jde z toho dobrého a to dát kůzleti vypít. Ale jen napoprvé. Hlavně nechat u kozy. Někde jsem četla tady kdysi, jak se pozná napité kůzle. Prý, když se mu dá ruka pod přicho a kůzle se přes tu ruku " pověsí", nesmí být zespod cítit páteř. Když mě je už těch Sittajových koz tak nějak líto.

13.2.2016 21:47
pajca

XXX.XXX.73.177

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pochopila jsem blbě, že porod začal ve 22 a před 24 už měl v sobě kozlík napoprvé 240ml a tady už visel příspěvek? Když od 12h nebyl do rána u kozy...mlezivo se mohlo tvořit víc. A co je trochu? Kůzleti, jedináčkovi trochu stačí. Nejsem neomylná, akorát, že bych kůzle tak brzo po porodu neodnesla. Zkoušela bych tak tři hodiny přikládat kůzle. Přinejhorším oddojit co jde z toho dobrého a to dát kůzleti vypít. Ale jen napoprvé. Hlavně nechat u kozy. Někde jsem četla tady kdysi, jak se pozná napité kůzle. Prý, když se mu dá ruka pod přicho a kůzle se přes tu ruku " pověsí", nesmí být zespod cítit páteř. Když mě je už těch Sittajových koz tak nějak líto.

Kůzleti bych určiě dala napít, ale potom bych ho také ke koze vrátila.
S tím cítěnim páteře u nenapitého kůzlete nevím, nikdy jsem to nezkoušela,
to tady radí Roklanka. V noci, nebo zítra budem rodit, tak vezmu nenapité kůzle
a zkusím osahat. Jestli ten porod nezaspím.

13.2.2016 22:17
sittaj

XXX.XXX.51.211

Já ten pohmat s páteří zkouším pořád, funguje to. Limi: Jelikož bylo cca 22:00 a druhý den jsem šel opět do práce brzy ráno a bydlím tři km od farmy, tak jsem raději kůzle vzal domů. Ale hlavní fakt byl ten, že koza NEMĚLA žádné teplé mlezivo, jen studenou bílou vodu, proto abych zabránil tomu, že takhle žravé kůzlě vypije takovýto obsah a zkazí se mu žaludek, tak jsem ho vzal domu, kde jsem se o něj v noci postaral, koza měla ráno cca 20ml teplého mleziva v jednom struku, kozlíka bez problémů přijala zpátky a co hodinu dvě jsem ke koze chodil kontroloval kůzle zda pije a mastil jsem vemeno, aby zatvrdlina odcházela. Za tímhle postupem si stojím...

13.2.2016 22:18
sittaj

XXX.XXX.51.211

Pajca: končil s chovem.

13.2.2016 22:20
sittaj

XXX.XXX.51.211

Limi: kdyby tato situace byla během dne a koza měla sice jen trochu, ale dobrého mleziva, tak bych dělal postup jako vy, nedělá mi problém být u kozy co hodinu a věnovat se ji.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2016 02:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

sittaj napsal(a):
Limi: kdyby tato situace byla během dne a koza měla sice jen trochu, ale dobrého mleziva, tak bych dělal postup jako vy, nedělá mi problém být u kozy co hodinu a věnovat se ji.

Tak hlavně, že to dobře dopadlo s kozou i kozlíkem. A už ať se na Vás nevěší žádné trable s kozama a jde to dobrým směrem.

19.2.2016 21:38
eržika

XXX.XXX.86.96

pajca napsal(a):
Když dávám kůzleti mlezivo z kojenecké lahve, tak mu dám také kolik chce.
Sitaj psal, že mu dal 240 a ještě by chtělo.
Dovolím si zase odcitovat odstavec z knihy CHov koz od ing. Fantové.:
Během prvních 12 hodin života musí kůzle přijmout množství mleziva odpovídající
minimálně 5 % jeho hmotnosti, to znamená125 - 250 g při hmotnosti 2,5 - 5 kg,
optimum je ale ad libitum, což odpovídá asi 8 - 10 % živé hmotnosti.
Tak počítejte. Sitaj psal, že kůzle vážilo 3.1 kg.
Tak se domnívám, že slova zločin a idiot jsou dost silná, nemyslíte ?
Pro Roklanku : Jakým způsobem koza kůzleti mlezivo dávkuje ?
A pokud šlo o popisování porodu, tak šlo s největší pravděpodobností o špatnou polohu
a Sitaj udělal dobře, že do kozy sáhnul. (narval ruku), jak píšete Vy. Kdyby nesáhnul
a kuzle se narodilo mrtvé, sjely by jste ho za to, že nezkontroloval polohu.

Dobrý večer, potřebovala bych radu zkušených. V úterý se naší koze narodila trojčata, kozlíček, kozička, kozlíček. Kozlíkové se mají náramně k světu od samého začátku. Ale ta nádherná kozička, s tou si nevím moc rady. Po porodu jsem neviděla žádný problém, všechna kůzlata se postupně napila s mojí pomocí, protože koza má vemeno téměř na zem.Ale potom jsem viděla, že už si našla způsob, jak se k vemenu dostat. Večer už ale byl znát rozdíl. Oba kozlíci měli plná bříška, ale kozička byla taková "placatá ". Začala víc odpočívat a tak jsem jí začala přikládat k vemeni sama, hned se sice chytla ale tahala jen chvíli a potom se mi zdálo, že už jen tak dudlá. Tak jsem vždy oddojila trochu mleziva a pomalu dávala 2ml stříkačkou, protože z lahvičky to bylo stejné jako z vemena. Bylo vidět, že vždy pookřála ale sama se už napít nešla.Včera už jsem si jí raději chtěla vzít domů ale zase se mi jí nechtělo brát od kozy, protože nemohu říci, že by jí koza nepřijala. Očuchává jí, olizuje. Dnes to samé. Ráno placatá, po nakrmení lepší ale postává v koutku od ostatních.Pasáž má normální, od smolky se vyčistila, normálně močí i kaká, tak nevím. Trochu váhám nad množstvím, protože jste se zde o dávce dohadovali. Víc jak 30 ml ale do ní nedostanu. Za jak dlouho jí mohu zase dát další dávku a kolik by měla dostat? Je drobounká. A mám jí pořád přikládat ke koze i když moc nepije? Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2016 22:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

eržika napsal(a):
Dobrý večer, potřebovala bych radu zkušených. V úterý se naší koze narodila trojčata, kozlíček, kozička, kozlíček. Kozlíkové se mají náramně k světu od samého začátku. Ale ta nádherná kozička, s tou si nevím moc rady. Po porodu jsem neviděla žádný problém, všechna kůzlata se postupně napila s mojí pomocí, protože koza má vemeno téměř na zem.Ale potom jsem viděla, že už si našla způsob, jak se k vemenu dostat. Večer už ale byl znát rozdíl. Oba kozlíci měli plná bříška, ale kozička byla taková "placatá ". Začala víc odpočívat a tak jsem jí začala přikládat k vemeni sama, hned se sice chytla ale tahala jen chvíli a potom se mi zdálo, že už jen tak dudlá. Tak jsem vždy oddojila trochu mleziva a pomalu dávala 2ml stříkačkou, protože z lahvičky to bylo stejné jako z vemena. Bylo vidět, že vždy pookřála ale sama se už napít nešla.Včera už jsem si jí raději chtěla vzít domů ale zase se mi jí nechtělo brát od kozy, protože nemohu říci, že by jí koza nepřijala. Očuchává jí, olizuje. Dnes to samé. Ráno placatá, po nakrmení lepší ale postává v koutku od ostatních.Pasáž má normální, od smolky se vyčistila, normálně močí i kaká, tak nevím. Trochu váhám nad množstvím, protože jste se zde o dávce dohadovali. Víc jak 30 ml ale do ní nedostanu. Za jak dlouho jí mohu zase dát další dávku a kolik by měla dostat? Je drobounká. A mám jí pořád přikládat ke koze i když moc nepije? Děkuji.

Dobrý večer, přikládejte každé tři hodiny. Mě stojí kozy i týdenním kůzlatům do minuty, déle ne. Třídenní kozičce je 30 ml málo, minimálně 50. Možná pít chodí, jim stačí málo. Kůzle nemusí mít břicho vypouklé, jako znak napití. Mám teď 8 kůzlat a žádné není vypouklé, všechna jsou placatá a jsou v pohodě, dovádí. Anebo nepije, protože jí kozlíci proste nepustí v intervalech, ve kterých koza kůzlatům stojí a pouští mléko a pro kozičku už koza stát nechce, proto trpí hlady. Nebo je problém jinde, ale spíše to vidím, že má hlad. Pokud kozli nechají ve vemeni, vydojte to kozičce do láhve a nezbude Vám, než ji přikrmovat flaškou, někdy to tak u trojčat je, bohužel koza má jen dva struky. Záleží hodně na velikosti dírek v dudlu, je těžké je utrefit, mohou být buď moc velké a hrozí zahlcení, nebo moc malé a kůzle nechce tahat. Mělo by to být tak, že mléko nesmí téct z lahve při obrácení samo, ale až po jemném zmáčknutí lahve. Také jí dejte selen. To by jí mělo zlepšit sací reflex. Vemte kuchyňskou digitální váhu, jestli máte do pěti kil, nebo podle váhy kozičky a kozičku zvažte před pitím od kozy a po pití a uvidíte zda pila a kolik.

19.2.2016 22:42
pajca

XXX.XXX.73.177

Kozy, které mají vemena až k zemi, mají většinou i veliké struky. Kůzlatům dělá
problém struk najít a uchopit. Obzvlášť slabším. Já bych kozičce mléko oddojovala
do lahve, (pár dnů, než zesílí). Z lahve by jí šlo pít lehčeji, jestli ze struku nemůže
vytáhnout. Dál bych kozičce dala (našim dávám) vitamín E + Selen. (Hydrovit
E + SE) 1ml. Pomáhá při svalové dystrofii. Mládě to posílí. Jestli nemáte a máte
možnost zajet k veterináři, mohl by podat selen injekčně, což má rychlejší účinek.
Dávku mléka bych dala kolik chce pít dobrovolně a další, jak má hlad. (nenutit víc,
než má chuť).Sitaj měl kozlíka velkého, tak vaše drobounká kozička nemůže vypít stejné množství.

21.2.2016 20:47
eržika

XXX.XXX.86.96

Děkuji za rady. Pořád to není dobré. Dnes jsem oddojila koze to obrovské vemeno.Naštěstí struky velké nemá. Koupila jsem včera kojeneckou lahvičku pro novorozence, která má už jednu takovou akorát dírku. Kozička se chytla hned ale jen na chvilku.Tak jsem se zase uchýlila k nejmenší inj. stříkačce. Ale pak jsem to zkusila přiložit jí k tomu vydojenému vemenu a krásně začala pít, takže jakmile se koza postavila a pozvala kůzlátka, hned jsem kozí holčičku přistrčila a měla jsem radost, jak to hezky jde. I jsem jí přistihla, jak se sama snaží chytit struk do hubičky. ALE. Je pořád strašně hubeňoučká a musím znovu říci, "placatá" a hadratá. Když se narodila, dostala SE, dávám ho vždy. Používám Kombizol a ten se bohužel strašně špatně dávkuje. Ale čím dál víc si myslím, že to ta svalová dystrofie je.Tak asi zítra oslovím veterináře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík