Nateklé mízní uzliny u AN kozy

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

leni256

22.5.2023 20:32
leni256

XXX.XXX.168.184

Dobrý den,
dnes jsem u naší 2 leté AN ve 4. měsíci březosti zjistila nateklí mízní uzliny ve velikosti slepičího vejce na obou stranách krku. Koza žere normálně, bobky taky normální. Nevíte někdo, čím to je? Teplotu také nemá.
Děkuji za názory.

leni256

23.5.2023 13:49
leni256

XXX.XXX.168.184

Rolanko děkuji, ale dnes koza měla i teplotu a kašel, zajela jsem za veterinářkou, koze jsem píchla ATB na penicilinové bázi. Teď asi 3 hodiny po aplikaci injekce, koza podklesává na zadní nohy a velice špatně chodí. Kašle pořád. Teplota vypadá trochu nižší. Prý to vypadá na nějakou infekci, ale veterinářka pouze odhaduje, prý to může být cokoliv. Nevíte náhodou, co by to mohlo být? Mám se s kozou rozloučit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2023 18:09

leni256 napsal(a):
Rolanko děkuji, ale dnes koza měla i teplotu a kašel, zajela jsem za veterinářkou, koze jsem píchla ATB na penicilinové bázi. Teď asi 3 hodiny po aplikaci injekce, koza podklesává na zadní nohy a velice špatně chodí. Kašle pořád. Teplota vypadá trochu nižší. Prý to vypadá na nějakou infekci, ale veterinářka pouze odhaduje, prý to může být cokoliv. Nevíte náhodou, co by to mohlo být? Mám se s kozou rozloučit?

Je to nejspíš infekce. To by se zjistilo z krve.

Punkce mízních uzlin asi nebyla. Kvůli identifikaci původce.

Jinak budeme jenom hádat.

23.5.2023 18:43
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Toto bude asi vážnější, mně se to jednou u mladé kozičky objevilo, jeli jsme s ní k MVDr.,dal nám jód..alfadinu jsem ji kapala na piškoty 😀..

23.5.2023 22:31
roklanka

XXX.XXX.44.45

leni256 napsal(a):

Musím vás zklamat,ale s takovým problémem jsem se nesetkala.

leni256

24.5.2023 06:38
leni256

XXX.XXX.168.184

Dobrý den všem,
nedalo mi to a kozu jsem odvezla k veterinářce a tam jsme zjistily, že koza je herečka a padá na zadek, protože jí bolí prdka od té injekce ( dala jsem jí do obou stehen).
Jinak infekce zřejmě probíhá nebo ještě druhá varianta, že má nedostatek jódu a od toho jak má ty boule na krku, se jí špatně dýchá a tak pokašlává. Dnes zakoupím jód a budu doufat, že se z toho vylíže a porodí zdravá kůzlata.
Vypozorovala jsem, že obecně zvířata, pokud jim není nic vážného, hrozně ráda přehrávají, protože se jim líbí jak kolem nich člověk lítá celej zpěněnej, dává jim různé dobroty, jenom aby byly v pořádku :)
Jinak zatím jsme další podrobnější vyšetření nedělaly a budeme čekat jak koza zareaguje na ATB a jód.
Moc všem děkuji za rady a názory.

24.5.2023 08:36
roklanka

XXX.XXX.44.45

leni256 napsal(a):
Dobrý den všem,
nedalo mi to a kozu jsem odvezla k veterinářce a tam jsme zjistily, že koza je herečka a padá na zadek, protože jí bolí prdka od té injekce ( dala jsem jí do obou stehen).
Jinak infekce zřejmě probíhá nebo ještě druhá varianta, že má nedostatek jódu a od toho jak má ty boule na krku, se jí špatně dýchá a tak pokašlává. Dnes zakoupím jód a budu doufat, že se z toho vylíže a porodí zdravá kůzlata.
Vypozorovala jsem, že obecně zvířata, pokud jim není nic vážného, hrozně ráda přehrávají, protože se jim líbí jak kolem nich člověk lítá celej zpěněnej, dává jim různé dobroty, jenom aby byly v pořádku :)
Jinak zatím jsme další podrobnější vyšetření nedělaly a budeme čekat jak koza zareaguje na ATB a jód.
Moc všem děkuji za rady a názory.

Zkopírovala jsem vám odkaz od chovatelky,která měla problém s nedostatkem jodu u dovezené nubije. Upřimně,nemyslím si,že by kozy byly stejné herečky,jako to dokáže pes. Povahama se samozřejmě různí a stejně tak mají i různý práh bolesti, mohou být rozmazlené,jsou chytré, ale simulanta jsem za těch 21 let nezažila.

Poruchy štítné žlázy nedostatkem jódu anebo thymus u dovozových koz
Od uživatele Ivana Körnerová z Středa 12. března 2014 v 7:02

Hezký den všem :)

Po tom, co mi dnešní rok moc dobře nezačal a narodila se mi mrtvá kozička s boulemi na krku od anglonubijské kozy dovezené z Holandska, konzultovala jsem s veterinářem strumy na krku narozených anglonubijských kůzlat a chtěla bych se s vámi podělit o jeho vyjádření, aby už nikdo nedopadl jako já:

Dobrý den,
to co je vidět na fotce může mít různou etiologii. Toto místo je sice typické pro strumu, ale také např. pro zvětšený thymus, který je anatomicky ve stejném místě jako štítná žláza.
Struma z nedostatku jódu je oboustranná, kůzlata mají změněnou nekvalitní, zdrsnělou a řídkou srst a pokud jsou živá, málo rostou a mají sníženou vitalitu, jsou zpomalené, neaktivní.
U holandských plemen koz je popsáno dědičné onemocnění, keré se projevuje strumou. Postiženým kůzlatům se netvoří thyreoglobulin, což je prekurzor thyroidálních hormonů. Ty pak chybí a projevuje se to strumou navzdory dostatku jódu.
Diagnostika spočívá ve stanovení hladiny hormonů štítné žlázy.
Léčba je založena na zvýšení dávek jódu v krmení, t.j použít např. jodidovanou sůl. Dávka je 0,8 mg/kg sušiny pro kozy v laktaci a 0,5 mg/kg sušiny pro kozy, které nedojí. Lze použít i jodovou tinkturu v dávce 0,1 ml na kůzle (1ml na dospělou kozu) jedenkrát týdně na kůži zad nebo orálně jód v dávce 0,1 mg/ kg hmotnosti po dobu 100 dní. Preventivně bohatě dostačuje přístup k minerální soli.
Pokud příznaky zmizí nemělo by to mít výrazný vliv na další život, krom ztráty hmotnosti za růstové období, kdy bylo kůzle léčeno.
Struma může být způsobena i zkrmováním strumogenů - rostlin které snižují vstřebávání a využitelnost jódu z krmné dávky. U nás se jedná o rostliny z čeledi brukvovité. Ty je pak nutné vyřadit z krmné dávky.
Zvětšený thymus může být jednostraný nebo oboustranný a vyskytuje se u nubijských koz. Kůzlata jsou normálně aktivní, nemají změněnou srst a pokud je k dispozici jodidovaná sůl a není známo zkrmování strumogenů, lze poruchu štítné žlázy vyloučit. Příčinou mohou být pozůstatky z embryologického vývoje thymu a většinou samy časem vymizí.
Můžou to být také abscesy mízních uzlin, způsobené streptokoky přenášené koňmi, pokud se kozy dostaly do kontaktu s koněm. Mohou to být cysty na thymu, kaseósní lymfadenitida způsobená Corynebacterium pseudotuberculosis a několik dalších možností.

Správná diagnostika je důležitá hlavně proto, že vysoký příjem jódu nad přirozenou potřebu je toxický pro organismus.

leni256

24.5.2023 11:05
leni256

XXX.XXX.168.184

Roklanko děkuji.
Doufám, že je to jen ta infekce nebo nedostatek jódu. Zajímavé je, že kozy mají jak minerální, tak jen solný liz pořád k dispozici.
Ty boule na krku se jí objevily náhle, během dvou dnů. A to mohu říct opravdu s jistotou, protože mám kozy opravdu hodně rozmazlené a pokud se s nimi denně nemazlím a nepovídám, tak dost vyvádějí a vyžadují mojí přítomnost.
Jsou to tvrdé, vejcovité zapouzdřené útvary, volně se pohybující, velikosti asi 5x3 cm a jsou po obou stranách krku, jeden mírně výš než druhý. Od včera bez změny velikosti.
O tom, že by sežrala nějaké brukvovité rostliny nevím.
Pochopila jsem správně z odkazu, že mohu jód vtírat na zádech do kůže?
Koza dnes přestala padat na zadek.
Taky dnes dostala průjem. Včera byla ještě preventivně odčervena. Ke koním se opravdu nemají šanci dostat, žádné tady v okolí nejsou.
Dostávají denně seno a pasou se na oplocených zahradách, kde mají k dispozici i náletové dřeviny ( duby, lísky, psí víno), ještě dostávají oves cca 0,3 l na kozu. Zatím jsem jim nedávala Nutrimix,

24.5.2023 15:40
roklanka

XXX.XXX.44.45

Někdo kapal kozám do vody Betadinu,jiný zase vtíral jod kozám do kůže. Opravdu si už nepamatuji, jestli někdo řešil boule u dospělé kozy. Nubije a jejich kříženky se tu začaly zvolna rozšiřovat a rodila se kůzlata se strumou,zmetaly a zmetci byli bez srsti s boulema.
Průjem mohla způsobit antibiotika,ty mohou vymlátit mikrofloru v bachoru,,ale neměl by trvat dlouho. Jinak je třeba zasáhnout.
Nechovám nubije ,ale vím,že jsou náročnjší na výživu a myslím si,že jádro by mělo být bohatší zvlášť je-li březí. Pamatujun si, že kamarádka co je chovala jim na hrubo šrotovala oves,ječmen,hrách a kukuřici. Poměr si už bohužel nevybavuju. Dnes už má jen dvě kozy pro radost.
Držím palce,ať vše dobře dopadne

24.5.2023 18:33

ančovička1 napsal(a):
Toto bude asi vážnější, mně se to jednou u mladé kozičky objevilo, jeli jsme s ní k MVDr.,dal nám jód..alfadinu jsem ji kapala na piškoty 😀..

Struma vypadá jinak, co jsem viděla. Ale zadavatelka nedala foto, takže kdo ví...

Přidejte reakci

Přidat smajlík