Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2016 22:03

Ovečka začala kulhat, resp. skákat po třech. Zkontrolovali jsme nohu, očistili pazneht, ale nic zásadního nenašli. Noha nijak extra nehřála. Stává se, že na sebe navzájem u krmítka šlápnou, za pár dní se to spraví. Ale tady se nic nespravovalo.
Ovce sice žrala, ale jen doskákala ke krmítku, ulehla, snažila se žrát v leže - evidentně jí nebylo dobře.
Jedna vetka jí prohmatala nohu, nic nenašla. Doporučila nic nedávat zbytečně na slepo.
Jediné, co se mi nezdálo, byla zvětšená a zarudlá mazová žláza mezi paznehty. Ale nic z ní neteklo (zánět).
Ovce se ale horšila, evidentně měla bolesti, tak jsem za 3 dny (cca 14 dní po začátku kulhání) přitáhla svou dvorní vetku, protože jsem zjistila, že noha začíná hřát a natéká korunka (těsně nad přechodem mezi paznehtem a srstí) na vnitřní straně nohy. Vetka podala ATB Shotapen (3 injekce po 2 a 3 dnech). Bolesti se zmenšily, po druhé injekci ovce začínala i opatrně našlapovat.
V současné době (cca týden po skončení léčby) ovce opět skáče po třech. Noha v místě, kde byla nateklá a hřála, ztratila srst a kůže je narůžovělá. Ovce ze mě má teď panickou hrůzu, takže jsem jí zatím nechytala. Čekám, zda se provalí nějaký skrytý absces a vyteče hnis...? ale pořád se nic neděje. Již je to déle než měsíc.
Máte nějaký nápad, jak to řešit? Zavřít, aby se dala líp ošetřovat a něčím mazat? Čím? :(
Díky moc, chovatelé, kamarádi...

21.2.2016 22:39
pajca

XXX.XXX.73.177

Budete muset ovci chytit a zavřít, aby jste mohla nohu znova dobře prohlédnout.
Jestli to byl zánět mazové žlázy nebo stále je, zkusila bych nohu namazat Višňákem,
nebo Ichtyolovou mastí a zavázat. Mělo by to urychlit dozrání abscesu a vytečení
hnisu.

21.2.2016 23:13

Nojo, višňák tu ještě někde mám od svojí flegmony :) právě mi to tak napovídá, že by to měl být nějaký zánět při té zeslabené a zarudlé kůži, která ztrácí chlupy. Ale zas že na to nezafungovaly ty ATB? Mohl by se i zánět maz.žlázy nečistit skrze ní, ale cpát se podél kopytní stěny nahoru do korunky? (nevím, zda se ty zvířecí části nazývají stejně, jako u koní, tak mě omluvte :) ale věřím, že lokalizace je pochopena, kde je problém.

22.2.2016 09:59
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Zkuste pořádně seříznout "podrážku" paznehtu. Po rokapůlletých peripetiích se nám až na pár kusů podařilo vymýtit hnilobu. Dvě třetiny ovcí jsme přitom museli zabít, ale to sem nepatří. Takže: pazneht se tváří jako zdravý, je pevný, neporušený. Ale když do něj zadlábnete, pod tou neporušenou vrstvou je smrdutá kaše nebo suchá hniloba, co vypadá jako zpráchnivělý dřevo nebo suchý tvaroh. Smrdí to taky. Samo se to spodem nemůže vyvalit, ale hnije to uvnitř a ovci to bolí, noha hicuje, je nateklá. Musí se to všechno odškrábat, odřezat (počítejte s krví), okoupat třeba ve skalici s formalínem a octem a to denně. Pak se z toho možná dostane. Záleží ale na konkrétním kusu - mám stranou tři pajdy, který zabít nechci, ale taky u nich strávím hodinu denně, denně suchá podestýlka, denně jim děláte bolest. No, jak říkal starý bača, je to to nejhorší, co vás může potkat. Ale třeba to není váš případ, je to jen ta nejhorší možnost. Jo, očkování nám nefungovalo, vyhozený peníze, pomohla jen selekce.

22.2.2016 10:25

Taky bych ovci vzal, poradne zakratil pazneht, predtim obejt ve vode. V tomhle pocasi bych se nedivil hnilobe nebo zanetu meziprsrsti. Taky jsem si tim prosel a od te doby pokoj. Rezat + valachova tinktrura. Nejdriv jsem ji aplikoval malym kulatym stetcem asi centrimetr prumer. Pak jsem to nalil do rozprasovace na myti oken.

22.2.2016 13:13
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

U nás pomohla injekce dexafortu. Ovce taky nemohla na nohu došlápnout, žrala v leže, paznehty v pořádku, oteklá nebyla.

22.2.2016 14:01

Mno, vzhledem k tomu, že se jedná o kortikostreroidy, které minimálně v tomto případě neléčí, ale pouze snižují příznaky kdovíčeho nezjištěného a navíc mohou ohrozit plod březí ovce, přijde mi tento tip dost nevhodný. Každopádně děkuji za příspěvek.
Zavřu, mrknu na ten pazneht a uvidíme, jestli se něco objeví. Zkusím taky namatlat ten Višňák na tu korunku a žlázu, prostě v místě, kde se zdá být problém..třeba se něco pohne.

22.2.2016 14:23
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Tak to mě nenapadlo, že je březí, to se omlouvám. Psala jsem jen vlastní zkušenost, jak z toho dostal ovečku náš vet.

22.2.2016 17:18
ustulina

XXX.XXX.22.113

Sežeňte si alamicyn (možná jsou i/y obráceně), přinejhorším pederipru, ale první varianta je tisíckrát lepší, a ovci vystříkejte meziprstí. Taky u ovce kolikrát nic nevidím, ve velké většině případů to zabere.

22.2.2016 19:55

Chápu, že kulhání ovce hned u většiny evokuje hnilobu. Ve svém chovu jsem se s ní zatím nesetkala. Ovci jsem paznehty kontrolovala hned když kulhat začla. Ale i tak jsem na vaše rady tedy ještě jednou pazneht znovu prohlédla, i ořezala, ale nic nenašla.
Zdá se, že problém je prostě v nějaké záprstní kůstce. Nenašla jsem nikde (ani na zahraničních stránkách) opravdu detailní obrázek toho, jak navazují kosti na kopytní kost, ale co jsem dnes viděla, tak mi prostě připadá (a technicky by to i dávalo smysl), že ovci na stojící nohu prostě stoupl kůň a že nad paznehtem je kůstka zlomená, protože cca 0,75 cm nad koncem rohoviny je předěl a jakoby volnější část kosti (který by tam myslím neměl být?)..
Každopádně: proti hnilobě jsem ošetřila - Kopýtko má tedy ořezané a vypálené tou formaldehydovou žíravinou na kopyta proti hnilobě. Pokud by to bylo to, tak dle mé zkušenosti nohu do několika pár dní znovu začnou používat, pokud už není tkáň opravdu sežraná (což není)...
Dál zkusím toho višňáka, zda se něco uvolní - dám to i na tu žlázu a uvidíme, co to udělá.
Prostříkat Alamicynem se to taky dá (dělám preventině, když se mi něco na nohou nezdá, jinak při stříhání jen Kubatol), ale ať toho není moc najednou.

Každopádně děkuji za nápady!

22.2.2016 20:19

Mozna ti konici s vovcema nejsou zase tak dobrej napad?

22.2.2016 20:26

No, to víme asi všichni s takhle druhově rozdílně smíšenym stádem
Letos to mám takový divoký, protože jich je tam víc (ovcí), než by mělo být. Příští rok budu už ovce zimovat na pastvině, takže by se měly ty potyčky eliminovat. Nejvíc problémů v tom dělaj kozy, který si obsadí největší krmítko a i tak stíhaj odbíhat a vytrkávat ovce odkudkoli, dokud nejsou nažraný k prasknutí a nejdou někam odpadnout..pak terpv mají ovce čas se v klidu najíst :( a to jsou to jen 2 zakrslice..jenže jsou to takoví maskoti školky, tak ty dávat pryč nemůžu. A ovce sem taky patřej. Jen jich tu nesmí být tolik. Příští rok budou na zimovišti 2 ovce a 2 kozy a šmitec. To se pak vždycky rozmístěj do bezpečí, jak budou potřebovat.
Mám to takhle 4 roky a tohle je první úraz, tak to tak není tak strašný skóre.

23.2.2016 06:46
ustulina

XXX.XXX.22.113

No, kdyby byla kost zlomená, tak přece nateče a hřeje hned druhý den a né až po 14, a díky atb na ní nezačne za 4dny došlapovat a pak zase přestane, ne?
Alamicyn, alamicyn, aamicyn :) Jak jste napsala, že slezly chlupy... Zkuste to, tím ovci určitě neublížíte ani nijak nezatížíte, výsledek je do druhého dne.

8.6.2017 10:01

Mám tu jehně se zlomenou nohou v místě mezi kotníkem a kolenem. S vetem jsme udělali dlahu z kastu a já to teď už jen co 5 dní převazuju a hlídám, jestli noha pod obvazama nějak nehnije. V pátek to budou 2 týdny. Kost už je nějak srostlá, takže už nijak neplandá, jehně nohu při chůzi používá a já přemejšlim jak dlouho mu dlahu nechat. Onen vet tvrdí že 8 týdnů, což se mi zdá moc, jiná veterinářka říká že 3 týdny bohatě stačej a další vetka zas říká že 5 týdnů by mu to nechala. Co myslíte vy? jak dlouho jste dlahy měli na zvířatech vy? Po kolika dnech jste to převazovali? On mě každej převaz stojí skoro stovku na materiálu a jehně bude pekáčník, tak nepotřebuju jeho léčbu zbytečně prodražovat, ale zas nechci dlahu sundat moc brzo ať se to zas nezlomí a ani moc nechci prodlužovat interval převazů protože se bojim že noha začne hnít. Co vy na to?

8.6.2017 10:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud to není otevřená zlomenina, což asi není, to by vet. péče vypadala jinak, tak nechápu ty převazy? Jestli už se jehně o nohu opírá, tak bych po pěti dnech sundal. Jehně si ji stejně odlehčuje při nášlapu a navíc je to jehně = srůstá to rychle.

8.6.2017 11:00

Už bych to sundala. Bude si na tu nožku dávat pozor, bude ji šetřit. Kdyby to dopadlo jó špatně, bude trochu kulhat na pekáč.

8.6.2017 13:50

Kubo, já bych to taky nechala uvázaný, jestli to nemá otevřený.
Normálně jak se dělaj dlahy - vatu a přes to nějaké ploché podpěry dlouhé tak, aby se opíralo částečně o ně a ne o kopýtko celou vahou a pak přes to zaváčovat. Nemělo by to tlačit. A nechala bych to do těch 4 týdnů klidně a pak to můžeš vystřídat ještě na pár dní s jen omotanou vatou a obinadlem - bude to mít míň ohebné, tedy nebude ještě na nohu přenášet celou vahu a tím by si to měl zrehabilitovat než to úplně sundáš

8.6.2017 17:05

Vloni si zlomilo jehne nohu na hodne blbym miste, musel bych to dohledat. Doktorka ho ovazala jak mumii ze nemohlo nic. Obvaz jsem sundal jak jsem s nim dojel domu. Zavrel jsem do chlivka s mamou a braskou uz si nepamatuju na jak dlouho. Jehne se nemuselo namahat aby litalo za matkou a na konec noha srostla ze nebylo poznat ze byla zlomena. Priroda si poradila.

8.6.2017 22:18
roklanka

XXX.XXX.45.126

Kubo tři týdny stačí.

9.6.2017 07:59

Hlava derava jsem :)
Manzelka me koupila sadrovej obvaz a s tou dlahou byla zavrena.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3111277/zlomenina-zadni-nohy-u-jehnete.

9.6.2017 09:27

Díky vám všem. Ještě jednou mu to převážu a za týden mu to sundám. Tzn bude to mít 3 týdny. Vím že ideální by bylo mít ho zavřeného doma v suchu, aby s tim netrajdalo venku v dešti a v ranní rose, ale to teď to zkrátka nejde. Kdyby byl v suchu tak nějaké převazy nebudou třeba. Když kost vydrží tak aspoň onoho veterináře něco přiučím, aby nevymýšlel takové blbosti jako mít to v gipsu 8 týdnů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík