Zlomenina zadni nohy u jehnete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.4.2016 05:32

U jehnicky kterou jsem si chtel nechat do chovu se vcera stala nemila vec. Netusim jak ale ma zlomenou zadni nohu. V miste kde mam na obrazku palec. Dal jsem ji to do sadry, ale prijde me ze je to nedostatecne fixovany a spis ji to tu nohu jeste vic zatezuje. Nevim jestli ji to zkusit omotat jeste vic nahoru az co to pujde. Rad bych aby aspon dorostla do jatecni velikosti. Fixovat zadni nohu smerem k telu a k hlave nefunguje, to se nepostavi a neudrzi rovnovahu.

29.4.2016 07:17

Asi se pokusim vyrobit neco takovyho
https://midstateswoolgrowers.com/store/product.php?productid=664
ta sadra je fakt k prdu.

29.4.2016 07:43

Aby byla zlomenina zafixovaná, musíte mít zafixovaný i oba klouby nad a pod zlomeninou. Máte to nízký. Na tohle potřebujete přesně něco takovýho jako máte v tom odkazu, takovou skořepu, abyste do toho chytl i koleno, a výsledek je fakt hodně vysoko, nějaké obvazy jsou pak i kolem břicha zvířete. naopak dole to máte zbytečně dlouhé, stačí tak do půlky nártu.

Jen omotat až nahoru co to půjde je k prdu, není tam místo a okraj bude to zvíře odírat.

čím výš je zlomenina, tím větší je to problém. kdyby byla tahle jehnička kůň, tak už je utracená, protože u koně už tohle patří mezi neřešitelně vysokou zlomeninu.

29.4.2016 07:44
berrynator

XXX.XXX.224.181

Taky jsem to už několikrát řešil, nicméně u nás většinou byl problém v oblasti spěnky, takže se to většinou vyřešilo dlahou, ideálně jehně s ovcí zavřít někam do chlíva, tak aby jehně zatěžovalo nohu co nejméně, nicméně i když to dobře dopadne, tak je to minimálně na 3 týdny.

29.4.2016 07:51

berrynator napsal(a):
Taky jsem to už několikrát řešil, nicméně u nás většinou byl problém v oblasti spěnky, takže se to většinou vyřešilo dlahou, ideálně jehně s ovcí zavřít někam do chlíva, tak aby jehně zatěžovalo nohu co nejméně, nicméně i když to dobře dopadne, tak je to minimálně na 3 týdny.

V oblasti spěnky se zlomeniny hojí obvykle skvěle a kolikrát není potřeba ani dlaha, stačí dostatečně tlustý a vypodložený obvaz.

jenže tahle mastnáčkova zlomenina je výrazně výše. obvaz kolem dokola v potřebném rozsahu tam nedosáhne a dlaha v tomhle případě vypadá jako dobře vypodložený tvarovaný kus materiálu, který vede v přirozených úhlech asi tak od půlky spěnky až aspoň do poloviny stehna, a aby nahoře nějak držel, třeba až v oblouku přes záď zvířete na druhou stranu.

29.4.2016 07:56

29.4.2016 08:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takze neco takovyho?

Jo. prostě hohle chce takovou kontrukci.

29.4.2016 08:24
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Taky se mě něco podobného stalo. Nechala jsem to prostě být. Dala jsem ovci s jehnětem zvlášť, aby byly v klidu a srostlo to samo. Nějaký čas ovečka kulhala, ale tak za dva měsíce už se nepoznalo, která to byla.
Velký průšvih jsem měla s plemenným beranem. Pán si ho vybral při bonitaci, ale přišel tam na lehko, bez možnoti si zvíře hned odvést. Když jsme ho doma skládali z káry, tak si beran zlomil nohu, ale bylo to hodně vysoko, skoro v kyčelním kloubu. Volala jsem veterináře a ten mě odkázal na řezníka, že on s tím nic neudělá. Ovce si zabíjíme sami. Jenomže ten beran by byl pro psi, protože před bonitací byl odčervovaný a byla tam ochranná lhůta na maso.. Pohyboval se po třech a po čase se začal o nohu trochu opíral. Srostlo to samo, sice trochu nakřivo, ale noha byla funkční. Při připouštění mu to nedělalo žádné potíže.

29.4.2016 08:26

To bylo prvni co jsem si rikal, ze jehne nerve bolesti, jen obcas zaskripe zubama. Ale ta noha teda pri behani lita na vsechny strany. Ted jak ji trosku zatizila ta sadra tak vysi a nelita skoro vubec.

29.4.2016 08:52
lilo

XXX.XXX.201.210

No ja bych ji rozhodne nenechala nikde litat... mozna by stacilo ji obmotat a zadratovat... treba kralikarskym pletivem... u veteraka se da sehnat termoplast ze ktereho v horke vode nebo horkym vzduchem to krasne vytvaruje... no a nejhorsi je v tom pripade otok...

29.4.2016 09:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zavřít na 14 dnů i s maminou, sroste to samo. Jehně si samo bude nožku odlehčovat, když bude v klidu tak bude ležet a sroste to. Jen je otázka, jestli se bez zadní opory napije, ale myslím že ovce se mu sama nastaví, aby to zvládlo. Pokud se to stopro nezafixuje, tak s tím bude jehně pořád jen třepat a bude to horší. Raději bych ti nechal tak.

29.4.2016 10:07

Nechat tak myslite sundat sadru a nechat to byt a zavrit, tak? Stara mu neutika, ale je fakt, ze jsem je vcera nepozrova jestli se napije.

29.4.2016 17:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jj, sundat(odlehčit) a nechat tak.

29.4.2016 19:08
lukasce

XXX.XXX.114.253

přezdívka napsal(a):
Taky se mě něco podobného stalo. Nechala jsem to prostě být. Dala jsem ovci s jehnětem zvlášť, aby byly v klidu a srostlo to samo. Nějaký čas ovečka kulhala, ale tak za dva měsíce už se nepoznalo, která to byla.
Velký průšvih jsem měla s plemenným beranem. Pán si ho vybral při bonitaci, ale přišel tam na lehko, bez možnoti si zvíře hned odvést. Když jsme ho doma skládali z káry, tak si beran zlomil nohu, ale bylo to hodně vysoko, skoro v kyčelním kloubu. Volala jsem veterináře a ten mě odkázal na řezníka, že on s tím nic neudělá. Ovce si zabíjíme sami. Jenomže ten beran by byl pro psi, protože před bonitací byl odčervovaný a byla tam ochranná lhůta na maso.. Pohyboval se po třech a po čase se začal o nohu trochu opíral. Srostlo to samo, sice trochu nakřivo, ale noha byla funkční. Při připouštění mu to nedělalo žádné potíže.

Na podzim se moji 3-leté SF bahnici (v druhé polovině březosti) na levé přední noze přihodilo to samé. Po telefonické konzultaci s veterinářem, který mi doporučil s tím nic nedělat a nechat ji v klidu. Ovce nejenže se z toho dostala a dnes to nejde okem anipoznat, dokonce vychovala 2 chovné jehničky...Lukáš.

29.4.2016 20:22

Tak jsem je presunul do choulu 3x1,3m a doufam ze se zhoji. je pekna, byla by ji skoda.

29.4.2016 20:32

Držím palce

2.5.2016 08:03

Tak to vypada ze se to "zatahuje". Uz tolik neplanda.

2.5.2016 08:07
lukasce

XXX.XXX.114.253

Tak to vypada ze se to "zatahuje". Uz tolik neplanda.

Pár týdnů to potrvá, ale jehnička se z toho dostane a časem to ani nebude poznat...at se daří, Lukáš.

2.5.2016 08:13

V chytry englicky knizce jsem se docet ze 10-14dni u jehnat.

2.5.2016 09:49
lukasce

XXX.XXX.114.253

To by bylo super...dejte pak vědět, Lukáš.

2.5.2016 11:11
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Když je necháte oddělené o pár dní déle, tak tím nic napokazíte.

2.5.2016 11:12

Ani neplanuju poustet je dokud to nebude dobry. Na stary se aspon zkusim naucit strihat nozovejma nuzkama :).

16.5.2016 08:28
lukasce

XXX.XXX.114.253

Můžu se zeptat, jak to vypada s tím jehnětem... už je v pořádku? Lukáš.

16.5.2016 09:50

Predevcirem jsem je uz dal ven. Po 16ti dnech noha zrejme srostla, ale jeste se na ni nepostavi. Ale uz ji nechytim.

16.5.2016 09:53
lukasce

XXX.XXX.114.253

Tak to je v pohodě, Lukáš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík