satan

XXX.XXX.37.18
Zdravim, poridila jsem si novou kozu, tri roky starou, prodavaly mi ji s tim ze je to mazel, ale kdyz jsem ji privezla domu, tak trka jako blazen.vypada to ze v minulosti ji nekdo brousil rohy jeden ma totiz napuleny a strasne tim řeže.Ona me trkla a roztrhla my ruku, strane spatne se my to hoji.Porad te my nekdo prosim.Soused je reznik a ten my rekl ze ji to mam vzit fleksou, ale nejde to nejak jina?Děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tohle Vám nezávidím..osobně jsem zásadně proti odrohování čehokoliv obzvláště pak u dospělých kusů. Ale chápu, že se nehodláte nechat zmrzačit. No viděl jsem jak někteří chovatelé nasazovaly kozám na rohy gumové hadice a fungovalo to.
Ale pokud by jste se rozhodla pro odstranění rohů tak určitě to konzultujte s veterinářem a nechte zákrok provést jeho. Jinak mě přijde divné, že koza trká i Vás..viděl jsem kozly co trkaly ale kozy ještě nikdy..
Na odrohování gumičkama je tu dost informací, najdete je pomocí vyhledavače. Také jsem odrohovala gumičkama a bez problémů. Pak je tu ještě druhá možnost, nechat odrohovat vetem a v narkoze..Taky jsem nepoznala kozu, která by útočila na chovatele, to že nechtěně ublíží, to se mi stalo, ale byla to jen má vina. Naopak spíš jsem měla pocit, že byly holky rohatky víc ohleduplné na mě :-D.
Tak zprvu musite si pred kozou zjednat respekt... v momente kdy vas trkla jste ji mela jasne ukazat ze vy jste kozi sefova... moje kozy si ke me nic nedovolej... ale ta nejdominantnejsi... treba na deti stavi na zadni a znaci... vzdycky uz poznam kdyz se na ne zacne sklebit... povazuje je za male a hierarchie je neuprostna kazdy si sve misto musi vydobit... zkouset to samozrejme budou takze budte ve strehu... co se tyka flexy na rohy no nevim.. pokud je potrebuje jen lehce zbrousit... tak asi ano... ale jen na casti ktera je plne zrohovatela tedy nevyzivovana tudis necitliva a nekrvaci... je to jako se psim drapkem... take ho nemuzete cvaknout vic jinak krvaci... jinak se divim ze vam reznik neporadil dat kozu na pekac a poridit nejlepe bezrohou... co se tyka hojeni ruky... tak zalezi na velikosti zraneni a mozna jste mela posoudit jeslti se to trebas nemelo zasit byt jednim dvema stehy...
napsal(a):
No tohle Vám nezávidím..osobně jsem zásadně proti odrohování čehokoliv obzvláště pak u dospělých kusů. Ale chápu, že se nehodláte nechat zmrzačit. No viděl jsem jak někteří chovatelé nasazovaly kozám na rohy gumové hadice a fungovalo to.
Ale pokud by jste se rozhodla pro odstranění rohů tak určitě to konzultujte s veterinářem a nechte zákrok provést jeho. Jinak mě přijde divné, že koza trká i Vás..viděl jsem kozly co trkaly ale kozy ještě nikdy..
Ano ony i kozy se umí pěkně ohnat hlavou vyzbrojenou rohy.tez jsem koupila rohatou kozu, udajne miláček rodiny ale sousedům prý vadila..jaký byl opravdový důvod prodeje, tezko říct.nicmene každé dojení = souboj.uz jen uvázání byl horor.kdyz nekopala, tak švihala hlavou.z dojení jsem běžné odcházela se šrámy na rukou.jindy se jí povedlo švihnout mě za krk a jednou mi udělala do předloktí díru.kozu jsem prodat dál nechtěla, ze to nějak zvladneme a časem třeba zkrotne a přestane být taková "kráva".mela rohy od půlky i mírně vybočený do stran, takze kolikrát do mě drcla i nechtene.Jenže přišlo moje neplánovane těhotenství, takze jsem neriskovala a koze nasadila gumicky ( vycteno tady v diskuzích) a koza do dvou měsíců o své zbraně přišla.nyni jako odrohovana už na mě neútočí, asi ví že nemá čím do mě bušit, tak už jen sem tam kope při dojení.ale ostatní kozy šikanuje a bije dál, jen už není tak nebezpečná.ostatni kozy mám rohaté, ale nemám důvod jim rohy sundávat.proti odrohovane koze útočné nejsou, proti nám taky ne.jenom ona byla a stále je jako hovado urvane ze řetězu.jako nevím jestli má takovou povahu, nebo špatně zkušenosti z dřívějška, ale zmrzačit se nenecham ať už ji hrabe z jakéhokoliv důvodu.

mexin
napsal(a):
Ano ony i kozy se umí pěkně ohnat hlavou vyzbrojenou rohy.tez jsem koupila rohatou kozu, udajne miláček rodiny ale sousedům prý vadila..jaký byl opravdový důvod prodeje, tezko říct.nicmene každé dojení = souboj.uz jen uvázání byl horor.kdyz nekopala, tak švihala hlavou.z dojení jsem běžné odcházela se šrámy na rukou.jindy se jí povedlo švihnout mě za krk a jednou mi udělala do předloktí díru.kozu jsem prodat dál nechtěla, ze to nějak zvladneme a časem třeba zkrotne a přestane být taková "kráva".mela rohy od půlky i mírně vybočený do stran, takze kolikrát do mě drcla i nechtene.Jenže přišlo moje neplánovane těhotenství, takze jsem neriskovala a koze nasadila gumicky ( vycteno tady v diskuzích) a koza do dvou měsíců o své zbraně přišla.nyni jako odrohovana už na mě neútočí, asi ví že nemá čím do mě bušit, tak už jen sem tam kope při dojení.ale ostatní kozy šikanuje a bije dál, jen už není tak nebezpečná.ostatni kozy mám rohaté, ale nemám důvod jim rohy sundávat.proti odrohovane koze útočné nejsou, proti nám taky ne.jenom ona byla a stále je jako hovado urvane ze řetězu.jako nevím jestli má takovou povahu, nebo špatně zkušenosti z dřívějška, ale zmrzačit se nenecham ať už ji hrabe z jakéhokoliv důvodu.
To je nádherné počkat až koza přestane být taková kráva to mě pobavilo . Ale teď vážně. Fakt jsem se s tímhle u koz nesetkal ale tím netvrdím, že to není možné. Asi to byly hodně dominantní kusy. A také chápu, že to není vůbec nic pěkného když musíte k dojení jít s pocitem "strachu", že vás ta mrcha zraní. My takhle měli jednou krávu která kopala a trkala a to bylo horší..Jenže teta se s ní nechtěla rozloučit protože to byla dcera nějakého špičkového býka a tehdy se k nám ještě ten genetický materiál tak běžně a snadno nedostával..tak si pamatuju, že jí chodilo dojit snad celé osazenstvo a sousedi. Co mělo ruce a nohy drželo něco z krávy takhle to šlo celou první laktaci...porodila druhé tele a jakoby zázrak při dojení stála jako přibitá a i to trkání se ztratilo. Jakoby se po 2.teleti mávnutím proutku zklidnila.
napsal(a):
To je nádherné počkat až koza přestane být taková kráva to mě pobavilo . Ale teď vážně. Fakt jsem se s tímhle u koz nesetkal ale tím netvrdím, že to není možné. Asi to byly hodně dominantní kusy. A také chápu, že to není vůbec nic pěkného když musíte k dojení jít s pocitem "strachu", že vás ta mrcha zraní. My takhle měli jednou krávu která kopala a trkala a to bylo horší..Jenže teta se s ní nechtěla rozloučit protože to byla dcera nějakého špičkového býka a tehdy se k nám ještě ten genetický materiál tak běžně a snadno nedostával..tak si pamatuju, že jí chodilo dojit snad celé osazenstvo a sousedi. Co mělo ruce a nohy drželo něco z krávy takhle to šlo celou první laktaci...porodila druhé tele a jakoby zázrak při dojení stála jako přibitá a i to trkání se ztratilo. Jakoby se po 2.teleti mávnutím proutku zklidnila.
Taky hezký kozu jsem tenkrát kupovala i se dvěma kuzlaty.u nás pak z jara dala taky dvě kůzlata a v chování se nezměnila.pak jsme odrohovali a vůči nám lidem se zklidnila, vuci kozám ne.ani letos po kuzlatech žádná změna.ma to prostě v sobě, navic je i dost uřvaná a řve i se žrádlem v hubě.uřvané byly i její potomci.po ní si asi žádnou kozu nikdy nenechame, nebo nevím co všechno by po ní zdědila a mít takove střevo 2x bych už asi psychicky nedala.
Flexou určitě NE! Rohy jsou pod povrchem vlastní rohoviny silně prokrvené a inervované, takže to zaprvé bude zvíře neskutečně bolet, za druhé budete mít všude krev (jakože opravdu všude), a bála bych se při tak drastickém a neodborném odrohování dospělého zvířete i rizika z velké ztráty krve. Konzultujte s veterinářem, možností, jak odrohovat, je několik - bezpečných a poměrně šetrných.
V první řadě bych ale doporučila zvíře vychovat. Pokud vás opravdu záměrně trkla, pravděpodobně vás bude dost slušně školit i bez rohů.
Tak tu padlo několik rad a zkušeností... Co pak si asi zadavatelka vybrala? Jestli jí šlo jen o obroušení- otupení konce rohů, tak jak radila Lilo, dá se to, ale musí se dobře odhadnout kam až je roh prokrvovaný a odkud už je to jen rohovina. Když se řízne do "živého" a navíc flexou, tak je to opravdu "chovatelský masakr motorovou flexou". A za další jak píše Jana Lackúúú, koza se dá vychovat, jen to chce být trošku ze začátku hrubší, a tady je výhoda, když koza rohy má, protože je na ně dost citlivá. Jestli je ale nebezpečná i pro ostatní zvířata, tak pomůže asi jen to odrohování.
Koze je jedno jestli má rohy nebo ne tím že jí je sundáš nic nevyřešíš já bych doporučoval ji sníst a pořídit jinou nejlépe od kůzlete. Já mám mléčnou produkci dojnice mám výhradně ze svého chovu a celé mládí připravuju jalovice jehnice i kozičky na kontakt a stane se mi hodně zřídka kdy že mám problém podojit prvničku.
Http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/strangulacni-gumove-krouzky-pro-jehnata-a-kuzlata-100-ks-p1432/
pouzivaji se na to takoveto gumicky... nekde v diskuzich je postup s fotkami odrohovani.

petrako
napsal(a):
Já jsem koze i kozlovi krátila rohy pilkou na železo, jen takových 5 cm. A potom hrany obrousila pilníkem. Trochu to pomohlo, sice trkne, ale nepropíchne.
Týjo, to si úplně nedokážu přestavit. Všechny moje kozy si dávaj sakra pozor na to, abych je náhodou nechytla za rohy. A nějak držet zafixovaou hlavu dospělé kozy x minut, než se povede roh uříznout a sbrousit...to musí být docela boj!
napsal(a):
Týjo, to si úplně nedokážu přestavit. Všechny moje kozy si dávaj sakra pozor na to, abych je náhodou nechytla za rohy. A nějak držet zafixovaou hlavu dospělé kozy x minut, než se povede roh uříznout a sbrousit...to musí být docela boj!
Taky si to neumím predstavit mě bohatě stačilo koze a kozlovi nacvakat do uší duplikáty do původních dírek.kdybych to měla dospělému kozlovi cvakat do živého, tak tu dnes už nejsem

Já to mám bohužel stejně..kdysi byl normální 3měsíce starý kozel ale ted je 1rok starý, vykastrovaný, učený aby netrkal, ale pořád hrozně trká, jednou mě udělal do lýtka 1cm hlubokou dírku a ta jizva mě ještě pořád bolí...taky netuším co s ním..trka pořád a vždy když ho mám už dost ho buť položím, šlehnu proutkem, bouchnu přes zadek, né moc silou aji na tvář nebo na něj chrstnu vodu..potom přede mnou utiká(aspoň vteřina klidu...)nedráždíme ho, nedotýkáme se rohů, vždy když něco udělá buť ho seřvu nebo potrestám..ale jeho to ani nezajímá prostě pořád pokračuje...
Asi tak Na co mít takového neuzitecneho blázna.V jednom roce jsem taky kozla ještě složila na zem když mě vytočil, a v tu chvíli má ve vzteku i ženská o váze necelých 50kg sílu že ani neví kde se v ní bere.Ale teď už jako 5ti leteho mohutného a vzpurneho kozla neslozim.jak to nedám na první pokus, tak ví že má síly víc on a podle toho pak bejčí.Je sice bezrohý, ale někdy má období kdy se na zadní proti mě postaví a naznačí hlavou úder.nikdy ovšem nedrcne.vi že by bylo zle a od toho mi poslouzi cokoliv co je po ruce.on si moc dobře pamatuje moji reakci když jsem v jeho mládí skončila hubou v korytě které jsem jim čistila.Ted tu mám navic letošního kozlíka tak toho budu muset taky nějak usměrnit, protoze ten rohatý je.ale jeví se jako klidas jako je jeho máma, tak snad nebude mít takový hrabačky jako ten starší kozel.tomu jsem cvakala do uší duplikáty a už nikdy víc!abych vůbec prilozila kleště na ucho, jsem ho musela doslova svázat.hlavu sešněrovanou u kůlu, zadní část těla přivázanou k trámu přístřešku, protoze jinak pochodoval do stran a tlačil se i přes mě a pak teprve jsem mohla cvakat.ono je horší když je na to člověk sám a nemá kdo přidržet, ale šlo to.po vypuštění po mě loupal očima jestli za ním ještě jdu nebo ne.On je jinak hodnej, prijde na zavolání, necha se vyčesat.ale jak vymysli kraviny tak stačí zvýšit hlas a ví že je zle.pripadne když na něj mavam prutem v ruce.jakmile se proti mě postaví tak mu jednu lepnu a hned něco beru do ruky.nez se otocim, tak zdrha pryč..

Taky vůbec nechápu, proč si vydržovat hňupa, když je zlý.
Já mám taky kastráty - kozla i berana - jsou to maskoti naší školkové farmičky. Největší mazlové k dětem. Tedy zůstávají. Kdyby byl jakýkoli náznak agrese, tak takové zvíře nemá žádnou hodnotu - ani morální a jako chovné zvíře už vůbec ne. Tedy je nesmysl ho nechávat..

lilo
napsal(a):
Tak vykastrovanyho kozla bych dala na pekac... a byl by klid...
Je to "mazel" celý vesnice..takže by to asi nešlo..a já bych normální zdravy zvíře nezabila...
napsal(a):
Já to mám bohužel stejně..kdysi byl normální 3měsíce starý kozel ale ted je 1rok starý, vykastrovaný, učený aby netrkal, ale pořád hrozně trká, jednou mě udělal do lýtka 1cm hlubokou dírku a ta jizva mě ještě pořád bolí...taky netuším co s ním..trka pořád a vždy když ho mám už dost ho buť položím, šlehnu proutkem, bouchnu přes zadek, né moc silou aji na tvář nebo na něj chrstnu vodu..potom přede mnou utiká(aspoň vteřina klidu...)nedráždíme ho, nedotýkáme se rohů, vždy když něco udělá buť ho seřvu nebo potrestám..ale jeho to ani nezajímá prostě pořád pokračuje...
... učený aby netrkal, ale pořád hrozně trká... - asi špatné učební metody! A ty další - jako šlehnutí proutke, plácanec po zadku a po líci... Nechci vám do toho kecat, ale vy ho přímo dráždíte na to trkání!
napsal(a):
Je to "mazel" celý vesnice..takže by to asi nešlo..a já bych normální zdravy zvíře nezabila...
Mazel celý vesnice?zvíře které je svým chováním nebezpečné? Vy si docela zahravate, nemyslite?Ja mít takové zvíře a navíc rohaté, tak bych k němu nepustila nikoho z rodiny, natoz pak cizí lidi z vesnice.A vůbec, takove zvíře bych si nedržela vůbec, zvlášť pokud je zlý.to by šla nějaká morální hodnota kamsi..
napsal(a):
No jak uz psali ostatni... co se tyka mazla z vesnice tak to by byl ten posledni duvod proc si ho nechavat... otazka by pak byla jak by ti vesnicani mazla podrzeli kdyz by sundal jejich mlade...

Když se na něj příjde někdo podívat, kozel trkat nemůže..akorát mlátit do dveří..a pokud už je někdo u něj tak jsem tam já a pevně ho držím nebo mám třeba v ruce kus rohlíku aby si všímal jeho a neútočil..

profesor1
napsal(a):
... učený aby netrkal, ale pořád hrozně trká... - asi špatné učební metody! A ty další - jako šlehnutí proutke, plácanec po zadku a po líci... Nechci vám do toho kecat, ale vy ho přímo dráždíte na to trkání!
A co mám podle vás dělat ?! (Kromě zabití -_-) A když ho tímhle způsobem potrestám lítá kolem mě obloukem a ani se mě nepodívá do očí protože ví že kdyby si dovolil tak by to schytal...

A pokud někdo vleze do výběhu bez dovolení, kozel si to s ním vyřídí za mně ( tím že tam NĚKDO vleze myslím hlavně děcka co sem přijíždí na chalupu - kolem 15 let..).

A moje city by asi chcíply...
napsal(a):
A co mám podle vás dělat ?! (Kromě zabití -_-) A když ho tímhle způsobem potrestám lítá kolem mě obloukem a ani se mě nepodívá do očí protože ví že kdyby si dovolil tak by to schytal...
Tady už nic nepomůže. Jak jedou začne, tak už nepřestane. Po výprasku si dá chvíli pauzu, ale čím menší výprask, tím kratší pauza. Je na zvážení jestli je lepší být stále nervózní co kozel nebezpečného vyvede, nebo překonat lítost, oblíbenost...
Ale plně vás chápu, protože doma řeším stejný citový problém - manželka je denně na zabití a přesto je má oblíbená

přezdívka
napsal(a):
Až se jednou kozlovi povede polámat vám pár žeber, tak bude po citech. A klobásy jsou dobrý.
Radši si nechám zlámat žebra, než sežrat domácí zvíře!
Ti co myslí jen na zabíjení a žraní ať si odpovídají na hl. téma.
No nevím, ale vás bych v okolí mít nechtěla.pro kozla není problém zdrhnout z výběhu pokud nemáte kamenné zdi, nic pro něj není překážka a když bude chtít tak půjde i kdyby si přitom měl ublížit.co když jednou zdrhne a někomu něco udělá?to je vám jedno?zodpovídate za svá zvířata.no potkat vašeho kozla který by ublížil mě nebo dětem, tak vám ho bez mrknutí oka podriznu.a to si srandu nedělám.tady nejde o to že chovatele jen zabíjí a žerou, taky máme svá zvířata rádi, ale všechno má své meze.taky jsme měli prase X divočák, byly náznaky agrese ale nechali jsme to být.taky nám lidi chodí koukat na zvířata a když se objevila svinka, byla jsem nervózní protože nikdo nevěděl kdy ji rupne v bedně.nastesti nikomu nic neudělala, ale poté co mi málem zabila jezevčíka který se válel na sluníčku, tak šla morální hodnota okamžitě do pryč, a svine do pár minut visela.podotýkám že jsem byla v 7mesici těhotenství a sama doma.v tu chvíli kdy jsem z pod ní tahala psa jsem viděla rudě a na svůj pupek zapoměla.stejne tak by skončil i ten váš magor.takove zvíře si může držet taky jenom magor.pardon.byt takový náš kozel (naštěstí není) tak okamžitě ho vedu na poslední ránu.zvirata mám ráda, jinak bych je neměla, ale zdraví naše nebo našich dětí je mi přednější.a vám tam ještě lezou cizí lidi a děti.no potěš.delejte si s ním co chcete, rady a názory jste dostala.vy budete mit potíže až se něco doopravdy stane, ne my.tak to dál neřešte když na zabití a pořízení jiného kozla neslyšite.ono je vám ho prece líto nooo, zajimalo by mě, jestli vám pak bude líto třeba dítěte které to pako utluče.

Kamenné zdi máme pokud by jste nechtěli věřit klidně vyfotím...a jak jsem psala pokud tam někdo vleze, tak na vl. "nebezpečí"...neměl tam lézt a už vůbec tam nemá co dělat..to by nebylo na mně, pokud se dě někdo podívat (klidně i s dítětem) nic se stát nemůže protože přes vrata se dá podrbat akorát na čele a max za uchem (když se opře o vrátka) a pokud mě někdo potká mimo výběh, mám ho na 100% vodítku (na vodítku jen přes vesnici...na louce/v lese atd. Na volno...tam nikdo nechodí)a držím si ho u těla aby nemohl nic udělat..a kdyby se o něco snažil tak škubnu s vodítkem a přitáhnu si ho úplně k sobě a je klid..kozel už jednou utekl...zajímavé že byl asi 30min venku a nikoho si ani nevšiml !
napsal(a):
Kamenné zdi máme pokud by jste nechtěli věřit klidně vyfotím...a jak jsem psala pokud tam někdo vleze, tak na vl. "nebezpečí"...neměl tam lézt a už vůbec tam nemá co dělat..to by nebylo na mně, pokud se dě někdo podívat (klidně i s dítětem) nic se stát nemůže protože přes vrata se dá podrbat akorát na čele a max za uchem (když se opře o vrátka) a pokud mě někdo potká mimo výběh, mám ho na 100% vodítku (na vodítku jen přes vesnici...na louce/v lese atd. Na volno...tam nikdo nechodí)a držím si ho u těla aby nemohl nic udělat..a kdyby se o něco snažil tak škubnu s vodítkem a přitáhnu si ho úplně k sobě a je klid..kozel už jednou utekl...zajímavé že byl asi 30min venku a nikoho si ani nevšiml !
Nevím co potom resite když dle vás máte magora jakože zabezpečeného a venku pod kontrolou.A s tím že pokud vám ke kozlovi někdo vleze a stane se průser, nemate až tak pravdu, ze je to dotyčného blbost.ano svym způsobem je, ale průser z toho beztak budete mít vy jako majitel.Je to stejně posraný zákon jako se psy na vlastním pozemku.počtěte si o tom něco ať si rozsirite obzory a nemyslite si, ze to není váš problém.

Já jsem neříkala že je to magor, to říkáte vy všichni...a kozla zabezpečeného máme -_- utek asi 4dny po tom co jsme ho přivezli protože byl hodně plachý...
napsal(a):
No po tomto opise správania vášho capa sa fakt nedivte že vám nikto nebude radiť aby ste si ho piplala a prevychovávala a riskovala svoje zdravie a zdravie iných... Chcú vám len dobre, ale niektoré veci si asi občas musí človek natvrdo zažiť aby zmenil postoj...len aby potom nebolo neskoro.
Kupte prostě noveho a toho prodejte (spíš darujte za symbol.cenu ) když nemáte nato ho dát do klobás.udela to stejně někdo jiný až pozná jaký je to prevít.naseho kozla mám taky ráda, mame ho od mala už 5 -6let, obcas zkouší co si může dovolit a je to spíš provokace, ale jednou jedinkrát do někoho úmyslně drcne a jdu pro porážečku.protoze udělal by to jednou, udela to pak kdykoliv znovu a zdraví máme jen jedno, a je fuk jestli je bezrohy nebo rohatý.tu sílu má a já nebudu čekat kdy mi převálcuje 10-25 kg děti.jestli vám nedochází co máte doma za rapla, tak jste s prominutím stejně ujetá, jako to vaše ujetý zvíře.

A Vy jste "ujetá" s tím co tady nikoho...mně... nezajímá...

A vůbec, vy jste ho v životě ani neviděla takže nemůžete soudit...
napsal(a):
A vůbec, vy jste ho v životě ani neviděla takže nemůžete soudit...
Vidět ho ani nemusím, umim si to žive představit.zvirata chováme odjakživa ale nikoho normálního by nenapadlo, nechat si vztekle útočné zvíře, uz vůbec ne když se u něj pohybují cizí lidi, stejne tak zvíře s vadou, nemocí, apod.kozel je navíc kastrat, tak k čemu vám je?nechápu to.mozna už to ani chápat nechci, protoze si nepřipouštíte rizika, nazory a rady vás nezajímají protože klobásy, nebo prodej není to, co chcete slyšet.a mě to už unavuje.je to vaše věc, zpusob vodění po vesnici jste psát ani nemusela.tam už chybí jen chůze u nohy na povel, aport pro větev a pro jistotu elektronický obojek protože přivolání není perfektní.koncim, na tohle nemam
No bohužel ony inzerce jsou z 90% naplněny kůzlátky, /kozly/, prodejnými jen na mazla, tak čemu se divit-můj muž se vždy za břicho popadá, a když k tomu dodají plně socializování, tak to mám dost zas já.Tak vždy si říkám, jak dlouho se budou mazlit, než je to miloučké vymazlené kůzláta natankuje.

Pokud vás to unavuje, proč furt a furt a furt odpovídáte ?!
kastef
napsal(a):
No bohužel ony inzerce jsou z 90% naplněny kůzlátky, /kozly/, prodejnými jen na mazla, tak čemu se divit-můj muž se vždy za břicho popadá, a když k tomu dodají plně socializování, tak to mám dost zas já.Tak vždy si říkám, jak dlouho se budou mazlit, než je to miloučké vymazlené kůzláta natankuje.
Naprosta pravda... a vzhledem k tomu ze pani ma kozla na mazla jeste vykastrovaneho tak jako artikl do klobas to je supr... to by se jeste dalo... nejlepsi jsou takle socializovani beranci...
lilo
napsal(a):
Naprosta pravda... a vzhledem k tomu ze pani ma kozla na mazla jeste vykastrovaneho tak jako artikl do klobas to je supr... to by se jeste dalo... nejlepsi jsou takle socializovani beranci...
Na druhou stranu se musim pani zastat... protoze vsem nam je po tom proc takoveho darmozrouta chova uplny ho... a "magor" se najde v kazdem stade... state.

Jak jsme tady již všichni zjistili, paní tento problém řešit nechce, resp. jí jde jen o zkrácení rohů - rady dostala. Vše ostatní je evidentně "házení perel sviním"... tedy zbytečné plýtvání energie.
Jen mě ještě napadlo k tomu zabezpečení, že se k němu nikdo nedostane, maximálně děti podrbat skrz díry v plotě - pevném - bych podotkla, že pokud víte (a vesničané také), že si držíte agresivní zvíře - byť na vlastním pozemku - tak pokud se něco stane, budou se po Vás vozit tak jako tak. Hlavně rodiče zúčastněných dětí. Ono totiž když trkající zvíře (jedno zda kozel nebo beran) napere ručku prostrčenou skrze branku, velmi snadno jí přes tu páku branky zlomí
Každopádně evidentně toto nejsou důvody, proč se kozla jakkoli zbavit, tedy si s ním užijte příjemný život.
Jak už tu padlo, nám je do toho kulový. Jen jsme zodpovědní chovatelé - jak vůči své rodině, tak vůči kolemjdoucím - a tak se snažíme předávat svoje zkušenosti a prostě když máme obavy o někoho, kdo to evidentně nemá selským rozumem ošetřené, apelujeme na změnu stavu... tak asi proto tu padají názory ohledně klobás..

Ale paní..já říkala že máme plot ?!...schválně jsem nepsala "branka" ale vrata/vrátka..a v tom je dost rozdíl..pokud vám moje 1.reakce vadí tak víte jak se vypíná internet, ne ?...
napsal(a):
Ale paní..já říkala že máme plot ?!...schválně jsem nepsala "branka" ale vrata/vrátka..a v tom je dost rozdíl..pokud vám moje 1.reakce vadí tak víte jak se vypíná internet, ne ?...
Ono je nakonec jedno jestli máte vrata nebo branku, to je vedlejší, protoze někde výše jste se zmínila že vám tam lezou děti které tam snad jezdí na chalupu?nevím přesně a hledat se mi to nechce.takze z okolí k nemu odkudkoliv přístup je a nebezpečí úrazu tudíž take.me je to jedno, je to vaše zvíře a nakonec i vaše svědomí až se nedejbože neco stane.vy už nevíte jak si tady toho zmetka obhájit, a sama sobě cosi nalhavate, ale to nemusíte.rady jste dostala a pokud vám ráda ve formě klobás nevoní, tak si s kozlem bojujte dál a mějte neklidné spaní z toho, ze vám jednoho dne bude doručena obalka z úřadů a nebo vám na dveře rovnou zaklepe někdo z nasratych rodičů a sejme vás tak, jak to udělal vás "mazel" nějakému děcku.tak popreju hodně štěstí, protoze u vás už o nic jiného nejde.
napsal(a):
Proč bysme si vypínali net, když nikdo doma nemáme takovou zábavu, jako tu v přímém přenosu nabízíte vy ze Znojemska.
Kdo by si jinak vymyslel takovou kuriozitu, jako je útočný hňup, který je mazlem celé vesnice, a přitom k němu nikdo nemůže, akorát někudy (?) si k němu lezou nějaká děcka.
Jo, už jste si sehnala ty lišky? Všichni v okolí vás budou milovat, až vám mimo toho hňupa budou utíkat i lištičky - zvlášť chovatelé drůbeže z širokého okolí Křepic...
Co ty lidi nutí, aby se tu tak zesměšňovali, to mi hlava nebere...
Přitom to je dlouhodobá záležitost - jedno vlákno na tohle téma jste si už otevřela...
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3118138/agresivni-nebo-ne.

Díky Igore, za osvětlení - nějak jsem si ty vlákna nespojila.
Alespoň si budu tu krasavici inteligentní pamatovat. Než si změní přezdívku...

Na to s*r

Sice nejsem Roklanka, ale jsou to STRANGULAČNÍ GUMOVÉ KROUŽKY. Viz např.: http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/kastrace-beranku-a-kozliku/c-1820/.

Ve starších diskusích je toho o odrohování mraky. Někteří chovatelé (je jich ale menšina) se svěřili, že to jejich zvíře špatně neslo, nebo že když se roh ulomil, tak to hodně krvácelo a byli z toho vyplašení.
Prostě si to pročtěte a uděláte si na to názor sám.
Že je to zvířeti jedno, že mu něco škrtí rohy, si snad nemyslí nikdo. Otázka je, že pokud to má nějaký praktický důvod (bezpečnost!), tak se o tom dá uvažovat.
Hele zrovna tohle jsem vcera resila s chlapem.. a rikala jsem si zda ty svy rohaty potvory neodrohuju...protoze bud jsou rohama zasekle v karisiti nebo se trkaj... o hadicich a ruznych zarazkach uz jsme mluvili no jo jenze nejvetsi problem byl jak je pridelat... jedna ma koza ma rohy velmi siroke a odrohovani by asi nebylo prave orechove... navic to jsou pekne rohy... no a tak jsme koumali az doslo na montazni penu... ve finale jsme se tomu zasmali, bo jsme si rekli ze jim na konce nasadime misto hadic tenisove balonky... a ze to budou mit jako tykadla... v ruznych barvach
no hej ale oni si neublížuju len vrchmi rohov, skôr je to 10 cm rohov hlavy. Takže ja rozhodne žiadne rohate nechcem. Poznám prípad rozlomenia mladých napoli. Ja ale neviem či mi pomôžu tie gumičky, pretože som si kúpil 3 mesiace starého capka a tak veľmi zle ho odrohovovali že až hrúza. Neviem či by mi natom tie gumičky vôbec držali. Na jednej strane to ma asi 1cm, trošku viac a na druhej to je do šikma.