Snazte se co nejcasteji prikladat... ovci s jehnaty oddelit od ostatnich a nechat nekde spolu... ovci podrzet jehne nechavat napit a hlidat jak pije... bud ho casem prijme.. nebo vyuzije k tomu aby se napilo samo az bude kojit to druhe... ja vim ze to je otrava 4x denne jehne nakrmit u mamy... ale furt lepsi jak jehne na lahvi... proslej susak bych mu nedavala muze byt plnej plisni... navic ted ma mlezivove mliko a to to jehne potrebuje nejvic... take bych jehneti pichla selen aby nebylo takove neknubne...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Během mlezivového období ho nechat pít od ovce a snažit se přesně tak, jak píše Lilo a pokud jste měla sušák dobře uskladněnej někde v suchu tak bych se ho nebál. Pokud už by byl ztvrdlej a blbě by se rozmíchával, tak už bych radši koupil jinej.
napsal(a):
Během mlezivového období ho nechat pít od ovce a snažit se přesně tak, jak píše Lilo a pokud jste měla sušák dobře uskladněnej někde v suchu tak bych se ho nebál. Pokud už by byl ztvrdlej a blbě by se rozmíchával, tak už bych radši koupil jinej.
Bude žluklej.

jahodapavel
napsal(a):
Bude žluklej.
Furt to je minimální trvanlivost, né maximální. Vím že na prošlých telecích sušených mlíkách se daj odchovávat naprosto zdravá telata. A že ty jsou mnohem náchylnější na nějaké průjmové onemocnění které jsou pro mláďata dost fatální.
napsal(a):
Furt to je minimální trvanlivost, né maximální. Vím že na prošlých telecích sušených mlíkách se daj odchovávat naprosto zdravá telata. A že ty jsou mnohem náchylnější na nějaké průjmové onemocnění které jsou pro mláďata dost fatální.
Použila jsem i zbytek z otevřeného pytle. Když už jsem nepotřebovala, tak jsem ho co možná nejtěsněji zabalila asi do dvou vrstev igelitu a uskladnila ve spíži. druhý rok byl stejný. žádné hrudky ani nic jiného co by nasvědčovalo tomu, že je nepoužitelný.

Jestli byl stejnej scenar... japak probihal porod? Cucakovali jste tam nebo asistovali? :).
napsal(a):
Jestli byl stejnej scenar... japak probihal porod? Cucakovali jste tam nebo asistovali? :).
Oba porody sama bez asistence, ráno jsme přišli a už byly na světě. Loni měla poprvé, tak jsme jí chtěli dát ještě šanci, ale bohužel se situace opakuje.
Její matka je naprosto skvělá... Škoda, že to nepodědila.
Jinak malá jehnička je v zatím v pořádku
maruse9
napsal(a):
Oba porody sama bez asistence, ráno jsme přišli a už byly na světě. Loni měla poprvé, tak jsme jí chtěli dát ještě šanci, ale bohužel se situace opakuje.
Její matka je naprosto skvělá... Škoda, že to nepodědila.
Jinak malá jehnička je v zatím v pořádku
Někdy pomůže jehně které přijala na nějakou dobu vyndat a nechat jen to druhé, poslala jsem Vám zprávu do schránky už předevčírem.
Ovci pokud sama nedává jehnatům napít, je nutné jí nechat zavřenou v malém kotci - choulu déle, klidně to může trvat 10 dnů. Nevzdávejte to, minimálně 4x denně jí přidržte a, žádné domlouvání, někdy je třeba tvrdě. Občas je nutné jehňata i dokrmit mlékem aby nezeslábla, oni se to sami naučí, a čekají až přijde člověk a ovci přidrží. Hodně ovcí to pochopí a nakonec je přijmou, zažila jsem ale i případ kdy to nešlo, ovci jsme museli posadit, ve stoje nikdy nepustila jehně napít ani když jsme jí drželi.
To prošlé mlezivo bych klidně použila, jestli to ale není pozdě, umělé mlezivo dávám hned po narození když ovce nemá své mlezivo.
No zeptám se, máme ted stejnou situaci-po dnesni noci mají dve ovce tri jehňata. Kazda chce jen jedno a to tretí jaksi zbylo. Mam ho ted tady doma, jen na hodinu, aby se ohralo, jinak ho prikladame k oboum ovcim. Ale obe do nej dost skarede trkaji, napadaji ho, shazuji. Nejaka sance, že se chyti? Mame ho nechat na noc u ovce v drevniku nebo ho vzit sebou domu...Kdyz ho nechame u ovce, zazene ho do druhého rohu a necha plakat a nekdy ho ještě pro jistotu svali na zem.Ta druha je jeste horsi...Jinak mliko mame taky prosle, ale bylo v kybliku s vikem v suchu a krasne se sype, ale to budem davat az když bude nejhur, ted se snažíme dostat do nej to kolostrum od obou ovci.
Máte tušení, od které je? Dvojčata jsou menší než jedináčci, tak se to dá poznat podle velikosti.
Tu se dvěma malými oddělte do choulu (cca 1,5 x 2 m asi) jehně pomažte očistky z její dělohy a to které přijala na nějakou dobu vyndejte, nechte jí jen to co nechce a kontrolujte to. Pokud by byla extrémně neklidná, udělejte to tak, že jí nejdříve necháte to co přijala a až se uklidní, vyměníte je. To přijaté nechte nějakou dobu v teple vyspat a pak je k ní dejte obě.
Pokud to nepomůže, dejte jí obojek a uvažte ji tak, aby se mohla nažrat a napít, lehnout si ale nemohla se točit a ducat do jehňat. Kontrolujte ji, aby si neublížila.
Jestli jehně něco vypilo, není hladové, tak s přikrmováním počkejte, mléko se ovcím může narazit až zítra.
Můžete taky zkusit, pokud to přijaté jehně ještě nemá suchý pupík, přenést pach z pupečníku.
Nooo...tusim, které je.Té vzteklejsi. To druhé mládě, o které pečuje, je male a tohle je jen o trochu větší. Problém je možná i v barvě, to o které pečuje je hnědé(jde o kamerunky) a takto barevna jehňata měla vždy...a to první je napůl bílé a napůl černé, možná se jí to nezdá. My právě v tom ranním zmatku nutili jehne té druhé, která má jehňe taky půl na půl barevné, mysleli jsme si, že ho líp přijme, tak jsme jí ho ovoněli a taky má mírumilovnější povahu a vůbec jsem si jistá nebyla. Ale fakt je, že jehně té druhé ovce je o dost větší...
Takže teď mám tady jehně, které nechce ani jedna a voní asi trochu po obou, tak to nevím, jestli máme šanci. Ale dobře, já to zkusím, tu ovci(-ovšem kterou-skutečnou matku, která ho nechce nechat napít a lehá si, skáče atd.nebo tu druhou, která mu alespoň postojí, když ji dám něco na zub?) s oběma zavřít, jen se bojím, jestli ho nějak neporanní a jestli už nebude pozdě, realizovat to budem teda asi zítra ráno, ted si na noc moc netroufám je tam nechat spolu. Ten uvaz není spatny napad.Jehně pujdu dat napit ještě večer a do rána bych ho nechala spát samo a pak zítra zkusila vše...
sue007
napsal(a):
Nooo...tusim, které je.Té vzteklejsi. To druhé mládě, o které pečuje, je male a tohle je jen o trochu větší. Problém je možná i v barvě, to o které pečuje je hnědé(jde o kamerunky) a takto barevna jehňata měla vždy...a to první je napůl bílé a napůl černé, možná se jí to nezdá. My právě v tom ranním zmatku nutili jehne té druhé, která má jehňe taky půl na půl barevné, mysleli jsme si, že ho líp přijme, tak jsme jí ho ovoněli a taky má mírumilovnější povahu a vůbec jsem si jistá nebyla. Ale fakt je, že jehně té druhé ovce je o dost větší...
Takže teď mám tady jehně, které nechce ani jedna a voní asi trochu po obou, tak to nevím, jestli máme šanci. Ale dobře, já to zkusím, tu ovci(-ovšem kterou-skutečnou matku, která ho nechce nechat napít a lehá si, skáče atd.nebo tu druhou, která mu alespoň postojí, když ji dám něco na zub?) s oběma zavřít, jen se bojím, jestli ho nějak neporanní a jestli už nebude pozdě, realizovat to budem teda asi zítra ráno, ted si na noc moc netroufám je tam nechat spolu. Ten uvaz není spatny napad.Jehně pujdu dat napit ještě večer a do rána bych ho nechala spát samo a pak zítra zkusila vše...
V jakém je jehně stavu, většinou ovce lépe přijmou jehně u kerého vidí že je čilé a dokáže samo dobře sát, když vidí že je neduživé tak takové většinou nechce žádná..ML.
Na to "osmradění" se už vykašlete. To je stejně většinou k ničemu, jedině že by to bylo bezprostředně po porodu. Jestli je čilé, tak přikládejte k oběma. Dneska bych jej nechal napít co nejpozději a zítra si trošku přivstal. Jestli půjde spát s plným břichem, tak do rána vydrží i ve chlívku. Chce to týdenní trpělivost a ovce (možná i obě) nakonec rezignuje, zvykne si na jeho pach a nechá je se napít. Případně jehně se naučí využívat toho že pije to jiné. Po každém napití jehně přikládejte ovcím před čumák, ať si na něj (pach) zvyknou.

Taky je dost možné, že se jehně naučí mlíko krást jednou od jedné ovce, podruhé od ovce druhé.
profesor1
napsal(a):
Na to "osmradění" se už vykašlete. To je stejně většinou k ničemu, jedině že by to bylo bezprostředně po porodu. Jestli je čilé, tak přikládejte k oběma. Dneska bych jej nechal napít co nejpozději a zítra si trošku přivstal. Jestli půjde spát s plným břichem, tak do rána vydrží i ve chlívku. Chce to týdenní trpělivost a ovce (možná i obě) nakonec rezignuje, zvykne si na jeho pach a nechá je se napít. Případně jehně se naučí využívat toho že pije to jiné. Po každém napití jehně přikládejte ovcím před čumák, ať si na něj (pach) zvyknou.
Osmradění je dobré ovce po něm dokáže přijmout klidně i úplně cizí starší jehně (tedy alespoň ty naše), jinak po napití to chce aby ho ovce očuchávala zezadu a většinou ho přijme až když její mlíko projde přes jeho střeva a ona ho ucítí v jeho výkalu což chvíli trvá, někdy pomůže i potírat ho jejím mlékem, záleží případ od případu, letos jsem koupil na ty pachy i nějaký sprej tak až ho vyzkouším hodím sem recenzi jestli to funguje, ML.
Teď jsem byla jehne napojit, pije pěkně, kaka...ale všimla jsem si, to už i před tím, že dost nahlas dýchá, jako by při tom trochu funí(porad, nemyslim při pití).Nevim, nakolik to je/není normální, ale třeba má neco na plicích a je to tím a proto ho ta ovce nepřijala, pokud tedy skutečně poznají líp než my, že jehňeti něco je.Otazka je, jestli nutit veta, stejně až v pondeli, aby ho přijel poslechnout nebo to nechat být, pokud je jinak normální.Zas kdyby normálně nepilo a mělo zápal plic, tak by to šlo asi rychle a vet by možná s jeho tempem ani nestihl přijet, tak možná ho radej fakt zavolat preventivně...A třeba mi napíšete, že to funění je normální, ale to asi ne, ze...zní to trochu, jak když by měl rýmu, ale slyset to jde jen v tichu.diky všem za předešlé odpovědi, každá mi byla k užitku.
lesakm
napsal(a):
Osmradění je dobré ovce po něm dokáže přijmout klidně i úplně cizí starší jehně (tedy alespoň ty naše), jinak po napití to chce aby ho ovce očuchávala zezadu a většinou ho přijme až když její mlíko projde přes jeho střeva a ona ho ucítí v jeho výkalu což chvíli trvá, někdy pomůže i potírat ho jejím mlékem, záleží případ od případu, letos jsem koupil na ty pachy i nějaký sprej tak až ho vyzkouším hodím sem recenzi jestli to funguje, ML.
Ano, ovce když si kontroluje jehně, tak automaticky čuchá k zadku. Ale nějaké mazání mlékem a pod. se mě neosvědčilo. Pokud není ovce plašoň, tak po čase - za ten týden si na cizí jehně(na jeho pach) zvykne.
Sue007
To hlasitější funění-dýchání byde asi následek vdechnutí plodové vody a tam se to může "překulit" k zánětu-zápalu plic. Pak záleží jak je jehně vitální.
Když se podíváte na fotky jehňat v tématu - https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3428747/zhrbene-jahnata#a3430498, které tam dával Artery, tak už podle očí je vidět, že jehňata nejsou OK.
Taky je tam vidět jak někdo cvakl jehněti známku těsně k hlavě a pak ji předělal