Tak sa musím pochváliť, že nám to už začalo štvrtok, piatok, nedeľa, vždy jedna ovca a aj jeden komplikovaný pôrod hlavou dopredu, bohužiaľ o to jahňa som prišiel, ale braček za ním prežil a dúfam že aj ovca bude ok, placenty vyšli, vet pichol atb a oxytocín, len jahňa akoby nevedelo nájsť struk, musím mu pomáhať, samé som ho piť nevidel ale vemeno hľadá, snáď bude ok. Na poslednej foto dnešné ranné prekvapenie...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Paradicka, uprimne zavidim ze to uz prislo :).

Ještě tišší závist, protože mě to čeká na přelomu května/června
Zatím mám obahněno 5 ovcí a 10 živých jehňat. Jedno nepřežilo porod. První byly trojčata a úplně blbý. Ovce vemeno jak balon, musela jsem oddojit a dát jím nejdříve přes prst a potom už jsem dala do lahvičky a běhala s ohřátým mlékem. Trvalo to skoro dva dny. Pak jak mávnutím kouzelného proutku se všechno v dobré obrátilo a od té doby si je živí ovce sama. Tenhle týden čekám ještě u jedné a pak bude až do poloviny března klid.
U nás trochu jako na houpačce, o jedny dvojčata jsme přišli, máma dělala, že nejsou její, už mi to udělala podruhé, takže ji budeme muset vyřadit, je to škoda, krásný Suffolk.Další 2 porody dobrý, mámy se starají, tak to bude snad v pohodě, no a teď ještě čekáme na 13 dalších, už jsou jako koule, tak chodím často kontrolovat.Všem přeji, ať se daří.
Tři burské kozy už během týdne odrodily. Jedna 1x kozlík, druhá 3x kozička, bohužel jedna nepřežila, koza jí nechala blánu na hlavě a ta se udusila, třetí koza 3x kozlík.
J.B.
napsal(a):
Tři burské kozy už během týdne odrodily. Jedna 1x kozlík, druhá 3x kozička, bohužel jedna nepřežila, koza jí nechala blánu na hlavě a ta se udusila, třetí koza 3x kozlík.
To, že zústane blána na hlavě je většinou způsobeno porodem zadkem napřed. Blána se stáhne na hlavu a když není v okamžiku přetržení pupeční šňůry volný čumák, tak si mládě s prvním nádechem vdechne polodovou vodu do plic a je konec. Někdy se to stane i když je člověk u porodu a hned zasáhne. V tomto případě jde opravdu o vteřinky.

přezdívka
napsal(a):
To, že zústane blána na hlavě je většinou způsobeno porodem zadkem napřed. Blána se stáhne na hlavu a když není v okamžiku přetržení pupeční šňůry volný čumák, tak si mládě s prvním nádechem vdechne polodovou vodu do plic a je konec. Někdy se to stane i když je člověk u porodu a hned zasáhne. V tomto případě jde opravdu o vteřinky.
A na tu předposlední větu doporučuju mít vždy po ruce v období porodů resuscitátor, protože nebývá problém mládě znovu nahodit. Už mě nebavilo odstřeďovat jehňata/kůzlata a dávat umělé dýchání a mít vousy od plodovky a tak jsem si ho pořídil, protože u telat se mi moc osvědčil.
https://www.vetvlcek.cz/produkty-pro-kravy-a-telata/resuscitator/.
napsal(a):
A na tu předposlední větu doporučuju mít vždy po ruce v období porodů resuscitátor, protože nebývá problém mládě znovu nahodit. Už mě nebavilo odstřeďovat jehňata/kůzlata a dávat umělé dýchání a mít vousy od plodovky a tak jsem si ho pořídil, protože u telat se mi moc osvědčil.
https://www.vetvlcek.cz/produkty-pro-kravy-a-telata/resuscitator/.
To vypadá dobře, i když ta cena za plastovou pumpicku s náhubkem není úplně lidová

Tak není to věc co by se vyráběla po milionech. Ale ano ta cena je přehnaná. Pokud máš málo porodů, tak se bez toho určitě obejdeš. A životy dokážeš zachránit i bez toho. Já ale mám doma třeba 100 jehňat/kůzlat a pak ročně telím třeba 60 krav a na další hospodářství jsem volán na kdejaký špatný porody, takže já to docela využiju. Z 98% to použiju jen na odsátí plodovky, ale ne na rozdejchávání. A jen co tím něco zachráníš, tak se cena rychle vrací. U jehňat a kůzlat to jde snadno i bez toho, ale u telat se to fakt hodí.

PetaaS
napsal(a):
Když já už se strašně těším až se narodí mé úplně první kůzlátko nebo jehňátko
Jo jo, pamatuju si to také, jak jsem netrpělivě vyhlížel své první jehně. To byly časy Rád na to vzpomínám

V roce 2015 jsem si přivezla svou první kamerunku s tím, že je možná březí. Za dva měsíce mě překvapila krásnými dvojčátky, obě jehničky. Taky na to ráda vzpomínám

Můžeš, ale dobré je i přijít k hotovému, pokud je vše takové jak to má být

Byly to děsný nervy, u prvních porodů. Tím spíš, že člověk nevěděl, na koho se obrátit pro radu, tak byl na všechno sám a bez zkušeností. Ani veti nepomohli, protože sami nevěděli. Až postupem času jsem díky iFauně a v reálu pak svému temperamentu získala množství kamarádů a známých na Konferencích SCHOKu... a taky vlastními zkušenostmi... už se to prostě zvládá snáz.
Ale neříkám, že nejsme dodnes kolem porodů nervózní. Dokud má člověk těch oveček pár, tak to řeší víc, než když jich bahní každoročně stovku.
Myslel jsem, že touhle dobou už budeme bahnit, třetinu stáda jsem připustil dříve na velikonoční jehňata, ale ovce teda moc nespolupracovaly, prozatím první dvě vlaštovky, ostatní se sice vehementně připravují, nicméně to vypadá, že mohu ještě tak 14 dni v klidu spát, takže to asi dopadne jako vždy, že to bude zase pěkně vše najednou, na bahnění máme asi 70 ovcí a ty porody vlastně vypadají každý rok úplně stejně, nejdříve tam člověk netrpělivě krouží, kdy už to začne, z prvních porodů je lehce rozhozený, no a po měsíci už vyhlíží, kdy to odbyde ta poslední ovce, protože už by to snad kruci mělo skončit.

Berry: držím palce, ať se malí černoušci povedou!
Nepoznáte. Máme bahnice celoročně společně s beranem. Moje bahnice vypadají na porod od vánoc, mají vemínka, oteklé ochody, občas výtok, břicha jak balony. Chodíme kontrolovat v noci, ráno vždy s očekáváním běžíme krmit. A zatím nic. Takže tak.
Střihač dorazil 5.9.2017, ovce jsme ostříhali, odčervili, udělali paznehty a přesunuli na novou, krásně vyrostlou pastvinu. Dle tohoto předpokládám porody za týden a více i když vypadají, že už měly porodit nejpozději včera. Minulé roky rodily během února, začalo to pět mesíců po návštěvě střihače.

A pristihli jste ho? :).

Tak to mate nejakyho stydlina :)
https://www.youtube.com/watch?v=cH4dWAYT0zM.
PetaaS
napsal(a):
A jak poznáte u ovce a u kozy že právě tento den bude rodit?
Bude to pár let trvat, ale u většiny to poznáte už jen pohledem na výraz zvířete. Pak se na něj chvíli zaměříte a všimnete si dalších indícií - uléhání a vstávání, hrabání nohou, "chystaní si hnízda", otáčení hlavy dozadu, pobékávání, ...... Dále nejen vemínko, ale hlavně struky jsou naplněné k prasknutí, nateklé pozadí, odcházející hlen..... Je toho hodně, ale přesto vás některá překvapí.

Venku je teplo jak zjara :).
U nás letos jen jedna koza 17.1. dvě kozičky, kozu musím každý den dojit vemeno k prasknutí loni na prvních kůzlatech dojila cca 4 litry nevím kolik toho týdení kůzlata vypijí za den, ale večer jsem oddojil ještě 3,2 litru
Všechny zde výše jmenované příznaky jsou jasné znaky blížícího se porodu, ale je to trochu individuální, tohle většinou má každá ovce, nebo koza trochu jinak.
Za asi úplně nejjasnější příznak beru to, když ovce odpoledne na pastvě nebo ve stáji leží, hlavu má trochu dopředu a už nepřežvykuje, když jí pozorujete delší dobu, prostě se nezačne pást, nebo přežvykovat. To tak na 80% můžu říct, že do příštího dne porodí.
Normálně jsou odpoledne kolem 4-5 už dost nažrané a když leží, přežvykujou a odpočívají.

Vydesinfikuji pupečník, když je moc dlouhý, tak zkrátím. Odstříknu ovci od struků, aby tam nebyl "špuntík". Sleduji, jak se snaží hledat struk a jak se celkově chovají jehňata i ovce, abych předešla problémům.
Mario1986
napsal(a):
Zaujimalo by ma čo ako prvé robíte z narodeným jahniatkom. V mojom prípade som to mal vždy bez prace jahniatka pili mamička sa pekne starala. Niekde som tu ale čítal nejaké prevencie v podobe preparátov pre jahniatka na nejakú svalovku alebo niečo take.
Kdyz se jehnata po porodu spatne / pomalu adaptuji... tak se jim picha selen... nedostatek selenu zpusobuje svalovou slabost... jsou jak hadrove panenky... a vlastne umrou... jedine co delam... tedy pokud jsou jehnata pekna... tak dohlednu na napiti mlezivem... nektere moje ovecky maji mlezivo v konzistenci husteho medu az vosku... a jehnata nemaji sanci tohle vytahnout ze struku...

Neni to mlezivo spis tohle?
https://www.youtube.com/watch?v=VpsqZPg_v78.
napsal(a):
Neni to mlezivo spis tohle?
https://www.youtube.com/watch?v=VpsqZPg_v78.
To co oni tam mackaji je pred porody.. a to by me ani nenapadlo ovcim pred porodem mackat strychy... i kdyz tam mam jednu adeptku ktera nevypada ze je nakryta.. takze to muzem zkusit ale zasejc bych ji nerada zpusobila trebas zanet vemene nebo tak neco...
mleziov ktere popisuju ma barvu okrovo zlutou... fakt skoro medovou barva je plna mlecna... konzistenci nejvice pripomina karamel.
Nabehnute veminko az tak ze trci struky? je velmi pekne viditelne... a jakoby zaruzovele, na omak uz velmi pevne a trosku hreje? tak to bude treba take do 24 hodin nebo i dyl nasim oveckam nabiha veminko treba tyden 14 dni pred... sledujte jestli ovecka nehrabe, nestrani se... jakou ma vulvu a zda neodchazi hlenova zatka.. az zaznamenate hlen v ten den ovecka porodi pravdepodobne do nekolika hodin... ovecka predpokladam je prvnicka... hlidejte ji... ale neruste zbytecne... aby jste ji neplasil.. no a pokud prijdete k hotovemu.. tak je dobre jehnatko vytrit do sucha... nebo s tim ovecce pri tehle teplotach pomoci.. ale zdrave jehne a zdrava matka se o sebe postaraji.. i pri tehle teplotach... ono i pri mnohem nizssich...muzete i vyfenovat a zkusit ovecce odstriknout malinko mleziva... nektere to maji jak vosk.. jinym tece docela rozumna hustota.. nektere maji pruchodny jen jeden struk.. zkratka ujistete se zda jsou pruchodne struky... podle kondice jehnatka poznate zda vasi pomoc potrebuje nebo zda mu budete pomahat treba s prisatim a napojeni se mleziva... to je dulezite kdyz vidite ze je jehne slabe... mlezivo je prvni energie...

Já bych trochu zpochybnila to, že máte ovečce pomoct s utíráním jehněte nebo ho vyfénovat. To je skvělé, pokud ho nechá a nestará se o něj. Když se jí do toho budete motat, mohlo by se klidně stát, že se na něj matka vykašle a Vy máte jehně na krku úplně. Lilo má pravdu, vytřít nebo vyfénovat, ale jen v případě, že matka není v pořádku a nedělá to sama. Kdyby bylo mínus 20 a ona měla dvě mláďata, možná by nestíhala a potřebovala pomoct aspoň s jedním. Ostatní, co lilo píše - souhlasím.

Já bych naopak ovečku nechoulovala (před porodem), když je třeba, tak max po porodu. Dle mě je lepší, že si ovečka najde svoje místo k porodu, kde se cítí v klidu. Ne každá ovce se při porodu vzdaluje od ostatních.

Jen taková rada pokud najdete narozené promrzlé neobstarané jehně/kůzle a potřebujete ho zahřát.
Naplnit kýbl teplé vody (do 40°C) a jehně dát do neděravého pytle tak, aby koukala jen hlava, v pytli ho ponořit do vody držet ho za krk s hlavou samozřejmě nad vodou a 2 nebo 3 minutky ho tam takhle mít, ale tak, aby se k němu voda nedostala. Mokrá neolízaná vlna co má po porodu na sobě dobře vede teplo a tímto způsobem se mládě dá hodně rychle rovnoměrně zahřát. Jen co se třeba daj pod lampu, tak ta rychle osuší vlnu, která pak ale hned začne fungovat jako izolant a už tak rychle jehně nezahřívá, nehledě na to, že onou lampou se vždy zahřívá jen jedna strana.

Já doufám že to nikdo nepochopí tak, že by mladé vykoupal
Nehledě na to, voda na nich usychá pomalejc než plodovka.
lilo
napsal(a):
Jj tak je to mysleno... proste motat se co nejmin.. ale pokud si to situace zada tak proste ovecce pomoci... take je dobre ovecku na porod choulovat... nevim v jakych chovate podminkach..
S tím choulováním já třeba pořád nevím.. Mám dvě ovce závislé na sobě. Loni i letos rodily přesně po 14 dnech, když jsem je nechala loni rodit spolu, tak se obě staraly o první jehňata a z druhých se staly flaškáči, letos jsem je oddělila a u obou byl problém první 2-4 dny, než jehňata přijmuly. Chápu, že dle výsledku je lépe oddělit a mít s nimi pár dní po porodu trpělivost, nicméně, kdyby porodily v době, kdy třeba odjedeme do práce nebo v noci, tak za těch x hodin může být už starost o jehňata zbytečná
Pokud nemáte ovce plašoně divoké, tak by jim nemělo vůbec vadit dát předem do choulu. Zrovna dneska jsem tak řešil ovci, které už od včera jen poléhávala. Ráno už jsem ji tam musel skoro přenést ( mám chlév s boxy pro ovce s jehňaty přes dvůr od stodoly, v které mám ovce pohromadě). Do oběda jsem nebyl doma, tak jsem ji raději předem oddělil. Teď jsem tam našel už opatřená dvojčata. Vše OK. Dělám to tak běžně, když vydím že ovce už bude rodit. Nevidím v tom problém. Ovce si pamatuje a většina tam jdou už samy. Pamatují si to z loňska.
roklanka
napsal(a):
To je začátek porodu, teď je třeba hlídat a kdyby to nepostupovalo, tak zasáhnout.
Ovecky jsou pomalejsi... ale kdyz to trva dele jak hodinu dve tak bud pujde zadni polohou nebo nepravidelnou... proto sahnout porovnat polohu atd... ja vetsinou cekam az z te ovecky neco kouka... kopytko, ucho, cumak cokoliv..
roklanka
napsal(a):
Fotka je sem vložená v půl třetí, pokud není nic na světě, může a nemusí být problém v poloze.
Jak dlouho mohou tedy bez nebezpečí z prodlení koukat "nafouklé balonky" oveně z pochvy? Mám s tím problém, pomáhala jsem ovence, první šla jehnička, našla jsem jí v děloze, nožičky jsem srovnala, měla zakloněnou hlavinku, to dalo práci. Byla životaschopná, ale druhý den zemřela. Nevím, zda jsem neměla ještě čekat. Druhý beránek šel zlehka, ale stojí na zadní nožce na kloubku. Jsou v choulu s mamkou, od pátku, kdy je mohu pustit?
Možem poprosiť o radu? som začiatočnička mam kozu Lízu a neviem či je tehotna neviem to určiť ked sa capovi podarilo tak to vychadza na tento týžden už druhy den je nekľudna zvlašta a inač sa sprava ako zvyčajne.
No, ty první porodní vaky můžou koukat docela dlouho,2-3 hodiny i dýl (zažila jse i přes noc), pokud je voda v nich nezkalená, žlutá, nic se neděje.
Začala bych řešit ve chvíli,
-kdy to prasklo a tak do hodiny se nic neděje, nekoukají nožičky, nebo čumák, prostě porod nepokračuje, ovce má silné kontrakce a nic neleze ven. Když to nejde, někdy pomůže, když se ovce projde (proběhne). Proto do malého choulu nedáváme před porodem, máme větší box, kde můžou chodit a když tlačí se obracet a zapřít nohou o zeď.
-nebo pokud vak kouká a voda se začíná kalit a nic se neděje, ovce netlačí, chodí, někdy i žere a trvá to už přes půl dne...
No a co se týká pobytu v choulu, beránek je vlasně jedináček, tak pokud pravidelně pije, je po téhle stránce v pořádku, a ovce taky, klidně můžou už ven. Tu nožku zkuste masírovat z přední strany a narovnávat, beránka na ni postavit, někdy se to srovná, ale ne vždy, takže pak vykrmit a pekáč...
Bekkky děkuju moc, ráda se na vás příště obrátím. Možná jsem to uspěchala.
Nožku masíruju, taky jsme mu ji na dva dny zabandážovali, ale pak radši rozvázali, staví se na ni, ale stojí na tom kloubku. Ve čtvrtek je pustíme z choulu, ted budu dva dny pryč a manžel vždy devět hodin přes den pryč. Ve čtvrtek pustím a budu pozorovat, jak bude stíhat.

Jak dlouho čekat je taková záludná otázka. Já kouknu na zvíře a tak nějak odhadnu jestli je potřeba pomoct, nebo to ještě nechat být. Někdy pomáhám už po chvilce, když vidím, že ovce tlačí co jí síly stačí a pořád nic není vidět a jindy to nechám pár hodin. Jednou mi tu z kozy takhle vylezl balón ale netlačila, tak jsem jí nechal být jen jsem na ní občas z dálky kouknul a po 4 hodinách si konečně lehla, přestala se pást a začala tlačit a za chvilku byly na světě kozlík s kozičkou. Nebo taky kluci v práci na protisměně si volali veterinářku k porodu, ta jim malýho mrtvýho bejčka z krávy vytáhla a já ráno na směně když jsem se dozvěděl co se stalo a spojil si to s momentálnim chovánim krávy, tak jsem k ní přišel, sáhnul do ní a po nějakejch 15 hodinách z ní vytáhnul živou jalovičku.
Ale já asi nedokážu řict po jakém čase bych doporučil do zvířete sahat.
Když třeba příjdu ráno ke zvířeti co rodí a nevím jak dlouho má prasklou vodu, tak si jen tak dvouma prstíčkama sáhnu ať vím aspoň přibližnou situaci.
Všeobecně se nějak nezdráhám tomu, do zvířat sahat i jakoby zbytečně, ale snažím se u toho dodržovat nějakou hygienu i když když se podívám na krávy jak kolikrát rodí tak, že tlačí ven nohy, během toho jim i ze zadku lezou bobky který padaj na čouhající telecí nohy a pak krávu napadne že si stoupne a telecí nohy od kravskejch hoven zajedou celé zase dovnitř tak si potom říkám, že to s tou porodní hygienou zas tak přehánět nemusím.
Aktuálne. Okolo 18:00 sme porodili baránka dávala si holka na čas. Zasiahol som až vo chvíli že som videl jednu nožičku a ovca tlačila no nič z nej nešlo. Nenechal som nič na náhode z lekárničky vytiahol rukacice vyhrnul rukávy a šiel do nej. Jedna nozicka trčala trochu von druha bola skrútena pod telickom. Tak som nachystal do polohy nožičky hlavičku a začala ťahať za nohy. Okamžite som očistil nos a mama si začala čistiť svojho baránka. Následne na noc som zmiernil rodinku do ovcina vystlaným čistou slamou. Nachystal vodu a trochu šrotu ako odmenu :). Ak bude zajtra pekne počasie pustím ich do malého výbehu aby sa trochu prebehli ak by mali chuť. Tak snáď bude všetko ok zajtra priložím pár foto. Ďalšie dievčatá sú na čekanej.

Paráda, gratuluju!
Nedávno jsme stáli odpoledne ve stáji, už bylo hotovo a jedna ovce rodila, a bylo vidět, že je to moc nejde, říkala jsem zrovna ještě jednou jí nechám zatlačit a když to nepůjde, jdu jí pomoct, ovce si všimla, že na ní koukám a přišla přede mě a zabečela, a když jsem pořád stála, v domění, že teď už jí to půjde, tak se otočila a ukázala mi zadek(ať se podívám, že rodí) a pak si zase lehla a čekala, až jí pomůžu. Fakt to byl malej mamut...vypadal jak 3 týdení jehně. Často to ovce samy naznačí, když to nejde.

Jo, zvířata občas opravdu umí dát najevo, že potřebují pomoct, sice to neřeknou, ale ten jejich pohled mluví za vše
Přesně jak píše Kuba, to se nedá říct, kdy je to přesně, pokud balonek praskne, tak je dobré se přesvědčit. Taky mi koza chodila s balonkem celý dopoledne, netlačila a žrala seno. Já se zadívám a vím a taky zbytečně do koz nesahám, ale někdy je to prostě nutné. Gratuluju k beránkovi, ať vám dělá radost.
napsal(a):
Jo, zvířata občas opravdu umí dát najevo, že potřebují pomoct, sice to neřeknou, ale ten jejich pohled mluví za vše
Jo, jo... To mě připomnělo, že asi v šest, když jsem odcházel ze stodoly jedna ovena už jen polehávala a jehňata si z ní dělaly odrazový můstek pro skoky A už začínala tím pohledem koukat okolo. Tak ji jdu zkontrolovat. Už bude muset s malýma vydržet mezi ostatníma. V cholech už mám plno a na večer nebudu pouštět ovce s jehňaty z choulů do stáda, protože ve tmě by se hledaly celou noc a to by mě sousedi sežrali. Tak budou muset vydržet do rána.

profesor1
napsal(a):
Jo, jo... To mě připomnělo, že asi v šest, když jsem odcházel ze stodoly jedna ovena už jen polehávala a jehňata si z ní dělaly odrazový můstek pro skoky A už začínala tím pohledem koukat okolo. Tak ji jdu zkontrolovat. Už bude muset s malýma vydržet mezi ostatníma. V cholech už mám plno a na večer nebudu pouštět ovce s jehňaty z choulů do stáda, protože ve tmě by se hledaly celou noc a to by mě sousedi sežrali. Tak budou muset vydržet do rána.
Já už jsem tu psala, že pro kůzlata opřu o stěnu několik palet. Udělám to tak o 6 týdnů dřív, palety se trochu zvenku přihrnou podestýlkou a upevní se tak a kůzlata jsou pak v bezpečí. Kozy rodí "veřejně" mezi všemi, neodděluju je nikam a takhle nehrozí nebezpečí, že kůzle kozel zalehne, když se skládá potmě ke spánku. A zajdou si za mamkou nebo kámošem, kdy chtějí, hned od počátku.
Jo vím, pamatuji se jek jste o tom psala, ale já mám ve stodole plno. Tam už nemůžu nic zužovat, ale přes dvůr mám chlév, kde mám nadělané boxy. Já nemám strach že jehňata něco zalehne, ale spíše že se jim nějak podaří skočit do nádoby na vodu a utopit se.
Tak mě odrodila 18 tá ovce a moje první plná asistence a navíc potřebná. Jehně šlo zadem, tahal jsem je za hlezna. Zkoušel jsem zatlačit jehně zpět a natáhnout nohy dozadu, ale nešlo to. Nakonec jsme to zvládli i s nohama pod břichem.
Mezi tím začala hrabat předníma nohama další ovce, tak že do rána bude další.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Bekkky děkuju moc, ráda se na vás příště obrátím. Možná jsem to uspěchala.
Nožku masíruju, taky jsme mu ji na dva dny zabandážovali, ale pak radši rozvázali, staví se na ni, ale stojí na tom kloubku. Ve čtvrtek je pustíme z choulu, ted budu dva dny pryč a manžel vždy devět hodin přes den pryč. Ve čtvrtek pustím a budu pozorovat, jak bude stíhat.
Ja bych mu tu nozku dala do dlahy...
profesor1
napsal(a):
Jo vím, pamatuji se jek jste o tom psala, ale já mám ve stodole plno. Tam už nemůžu nic zužovat, ale přes dvůr mám chlév, kde mám nadělané boxy. Já nemám strach že jehňata něco zalehne, ale spíše že se jim nějak podaří skočit do nádoby na vodu a utopit se.
Tak mě odrodila 18 tá ovce a moje první plná asistence a navíc potřebná. Jehně šlo zadem, tahal jsem je za hlezna. Zkoušel jsem zatlačit jehně zpět a natáhnout nohy dozadu, ale nešlo to. Nakonec jsme to zvládli i s nohama pod břichem.
Mezi tím začala hrabat předníma nohama další ovce, tak že do rána bude další.
Tak to je super nádielka.

Profesore,18letá ovce u Vás rodí, to je důkaz toho, že se jim u Vás daří, že jste prostě dobrý hospodář .

napsal(a):
Profesore,18letá ovce u Vás rodí, to je důkaz toho, že se jim u Vás daří, že jste prostě dobrý hospodář .
Oreb, asi odrodila osmnáctá ovce, pochybuji, že by profesor měl osmnáctiletou ovci... i když kdoví

Já moc nechápu to jeho "osmnáctá tá" ovce ale s jeho ani jejím věkem to asi nesouvisí, ledaže by třeba jako mladej jezdil ve 102 cítce Škodovce.
osmnáctá v pořadí. Arus to pochopila správně Hospodář dobrý zdaleka nejsem a už ani kvalitní přispěvatel
Nejstarší ovci mám narozenou 2.3.04 tak že bude mít brzy 14té narozeniny Když jsem tu měl kontrolu tak u té ovce kontrolovali i zuby jestli je ještě schopná se nažrát. Ale mám dobrou zubařku, tak že OK Jen tak pro zajimavost, ještě má to staré velké číslo. Zatím co většina ostatních mají už většinou minimálně první duplikát, to staré číslo drží. Ale to by vyrobci s takovou kvalitou nevydělali.

Aha, já četla kolenem, ale stejně za chvíli už té 14leté bude 18, tak jsem se moc nespletla .
Po prvním přečtení včera jsem také viděla osmnáctiletá, pak jsem pochopila. Říkala jsem si, co jsme to za hospodáře, když zvažujeme porazit ovenu, co má šest a bude rodit popáté Tedy až s podzimkem, ale koukám, že ji necháme má ještě osm let čas.
Lilo dlahu jsme měli, ale pak na nožku nedošlapovalo vůbec, spíše ji tahalo za sebou a ona slábla, takže jsme rozvázali a dnes, když svítí slunce, už pustili z choulu, mají osm dní, prý se to chůzí posiluje. Spíše by mne zajímalo, čím se to stane. Ještě jsme se s tím nesetkali a letos u dvou beránků. Tento nemohl celý den vůbec na zadní, pak to jednou nohou zvládl dobře a druhou chodí po kloubku. Ten druhý také na jedné nožce po kloubku. Oveny nemají jehnata poprvé, spíš nejméně potřetí, zatím se nám to nestalo. Nevíte někdo?

Nevyvinutá šlacha? Měli jsme se stejnými příznaky již 2 jehňata. Jedno bylo slabé od začátku, ale fungovalo, dali jsem mu šanci. Než mu byl měsíc, vše se zvrtlo a trápení jsme mu ukončili. Druhé byla ovečka, klečela na předních. Vždy když pila, nožky jsem ji rovnala, klepali seji, podlamovali. Když odpočívala, nožku jsem protahovala. Asi 3 den jsem ji pustila z choulu do uzavřeného přístřešku, abych věděla, jak zvládne následovat mámu a hlavně, zda ji máma neuteče za ostatníma ovcema. Doslova jsem se za ní plazila a korigovala každý krok.Chtěla skákat, nešlo ji to.4. den se už snažila sama správně stát, jen ji chyběla stabilita.5.-6. den by jste nepoznali, že nějaký problém měla. Časově to bylo náročné. Vet radil, že do týdne se takové věci srovnají, když ne, může se dlahovat, ale je tam "ale" ohledně namočení obvazu, otlaků(už jste to tu probírali), ale většinou pokud se to do týdne nezlepší, tak je to nevratný.
Příčina? špatná poloha v děloze, vada ve vývoji...
Ale když už je to vlákno"Už rodíte?" Tak ještě ne, jen mlsně koukám na vaše krásné přírůstky
Janinka Bosorka
napsal(a):
Po prvním přečtení včera jsem také viděla osmnáctiletá, pak jsem pochopila. Říkala jsem si, co jsme to za hospodáře, když zvažujeme porazit ovenu, co má šest a bude rodit popáté Tedy až s podzimkem, ale koukám, že ji necháme má ještě osm let čas.
Lilo dlahu jsme měli, ale pak na nožku nedošlapovalo vůbec, spíše ji tahalo za sebou a ona slábla, takže jsme rozvázali a dnes, když svítí slunce, už pustili z choulu, mají osm dní, prý se to chůzí posiluje. Spíše by mne zajímalo, čím se to stane. Ještě jsme se s tím nesetkali a letos u dvou beránků. Tento nemohl celý den vůbec na zadní, pak to jednou nohou zvládl dobře a druhou chodí po kloubku. Ten druhý také na jedné nožce po kloubku. Oveny nemají jehnata poprvé, spíš nejméně potřetí, zatím se nám to nestalo. Nevíte někdo?
Ja nevim jak u vas ale u nas tech slunecnych dni bylo od zari fakt po skromnu... vetsinou je tu nizka hnusna sediva oblacnost... zadne sveto zadne slunce...zadny vitamin D... mizerna zima a usporadani v deloze... to je muj nazor...

Mine: Já mám zkušenost z práce na pár tisícovkách telat že takové problémy se častokrát samy začnou tak po tom týdnu samy spravovat.
lilo: zima je letos mizerná, je málo sněhu a častokrát byly teploty nad nulou, ale jsme docela vysoko, takže většinu zimy tu máme oblohu viditelnou. Co ale nasněžilo v listopadu, to mi tu ještě neodtálo. Sníh nemám jen tam, kde sníh frézuju, není okolo krmelců a zvířata maj vyšlapaný cestičky kde sníh taky téměř není.
Ja mam malej vzorek ale loni jsem se chlubila 100%oplodnenosti a 11 jehnaty ze 6 bahnic... letos prvni ovce 7 let musela byt vyseknuta po tom co jsme ji nasli v poslednim tazeni v deloze osifikovany plod a srusty strev... druha ovce ctyrcata z toho nic a treti ovce porod krvavej pytlik tak se to muselo vytahnout... prerostla dvojcata jedno mrtve jedno prezivsi hodinu... obe tak k 7 kilum... a s ovci to tejden cvicilo ze jsem tu mela veterinare kazdy den... nasla jsem ji trebas na boku... zastavene traveni.. to jsme rozehnali a za tri dny byla na zadech... a za dalsi dva dny porodila... no masakr takze letos mi zbylo 5 bahnic a mam celkem 3 jehnata... ale na druhou stranu aby jste to nebrali jako neuspech... naopak to ukazuje cestu po ktere se dat a za to jsem rada...
Jehně má devět dní, stále chodí po kloubku. Zadní noha. Ovce má ještě jehničku. Jsou od úterý puštění z choulu.
Mám mu dát dlahu? Mléko si krade zezadu, ovce ho moc nemusí. Má 5,20 kg. Přibírá. Trochu méně než jehnička.
Pokud dlahu ano, jak ji nejlépe usadit?
lilo také máš problémy koukám. Píšeš, že se poučuješ, co ti to tedy říká? Jak na těžké porody? Špatné polohy? Velká jehnata? Opravdu žádné jádro? Jen voda, seno, liz?
linduš
napsal(a):
Myslím, že když ho to nenutí, aby tu nožku natahoval trochu správně, bude to chtít nějakou podporu. ale jak, to fakt neporadím.
Před 2 lety nám koza nebo kozel nechtěně přišlápl čerstvě narozenému kůzleti zadní nohu, asi mu strhal vazy páč kůzle za sebou nožku bezvládně tahalo, přijel vet, kouknul po stodole, našel kousek ohebného delšího úzkého plíšku, který natvaroval tak, aby po srovnání nožky udržel plíšek noh ve správné poloze, zavázali jsme to. Po 3 dnech jsme kontrolovali a převazovali a za pár dní bylo vše v cajku. Noha trochu znát je že není stopro rovně srostlá, ale koze to nijak v jejím pohybu nebrání, dokonce místo na pekáči skončila u rodiny vedle ve vsi, kteří si ji "z lítosti" vzali jako mazlíka ke jejich dojné koze

lilo
napsal(a):
Ja mam malej vzorek ale loni jsem se chlubila 100%oplodnenosti a 11 jehnaty ze 6 bahnic... letos prvni ovce 7 let musela byt vyseknuta po tom co jsme ji nasli v poslednim tazeni v deloze osifikovany plod a srusty strev... druha ovce ctyrcata z toho nic a treti ovce porod krvavej pytlik tak se to muselo vytahnout... prerostla dvojcata jedno mrtve jedno prezivsi hodinu... obe tak k 7 kilum... a s ovci to tejden cvicilo ze jsem tu mela veterinare kazdy den... nasla jsem ji trebas na boku... zastavene traveni.. to jsme rozehnali a za tri dny byla na zadech... a za dalsi dva dny porodila... no masakr takze letos mi zbylo 5 bahnic a mam celkem 3 jehnata... ale na druhou stranu aby jste to nebrali jako neuspech... naopak to ukazuje cestu po ktere se dat a za to jsem rada...
At se snazim sebevic, posledni vete ne a ne rozumet.

Nezkouselas na ne detoxikaci? :).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Jehně má devět dní, stále chodí po kloubku. Zadní noha. Ovce má ještě jehničku. Jsou od úterý puštění z choulu.
Mám mu dát dlahu? Mléko si krade zezadu, ovce ho moc nemusí. Má 5,20 kg. Přibírá. Trochu méně než jehnička.
Pokud dlahu ano, jak ji nejlépe usadit?
lilo také máš problémy koukám. Píšeš, že se poučuješ, co ti to tedy říká? Jak na těžké porody? Špatné polohy? Velká jehnata? Opravdu žádné jádro? Jen voda, seno, liz?
Pokud pořád chodí po kloubu tak se to moc nemá šanci samo spravovat, pokud tu šlachu nenapíná. Kdyby chodil aspoň občas po špičce tak se to srovná samo, ale pokud pořád došlapuje na kloub tak bych dlahu doporučil. Dobrý jsou "kasty" taková ta termo síťka kterou v hodně horké vodě nahřeješ, přiložíš s vatou k noze a vytvaruješ. Pozor se musí dát na okraje tý dlahy, aby si o ně zvíře neodřelo nohu, neudělalo otlaky. Udržovat v suchu a převazovat.
I když teda jinak, takhle bych to řešil v práci, ale ono mnohem lepší je s tou nohou cvičit a šlachu protahovat. Čím častějc tím líp. Chytit nohu šlachu natáhnout a chvíli držet, pak pustit a zas natáhnout a chvíli držet. A jen co si všimneš, že už našlapuje aspoň na špičku, tak máš vyhráno, to už si onim došlapovánim dorovná sama. Tohle je mnohem efektivnější řešení, levnější na materiál, ale dražší na čas.
Kostey díky, budu protahovat a cvičit.
I když, musím říct, že mi ty čuriny už lezou na nervy a to silně. Museli jsme už přikoupit balík, musím si naše seno nechat pro králíky, že jo, a nechtěj to žrát. Nejni to špatný seno, ale prostě jako naše ručně sušený nejni. Čuměj kolem a řvou.
Jo zas jsme to nezvládli, zmlsali jsme je ječmenem a krásným neomezeným senem. Mám chut je podříznout všechny.
Příští zimu koupíme balík hned z podzimka a nejdřív zkrmíme ten. A ječmen až těsně před porodem a to hrstičku.

Jj nejlepší seno schovávám pro kozy jak se začne blížit období porodů a pro ovce zas nechávám nejlepší balíky senáže, ale jak ony začnou rodit, tak už snad bude tráva. Něco hezkého jsem krmil v období před a při připouštění, ale teď jsou na tom nejobyčejnějšim krmení co tu mám.

Naše holky mají teď zrovna pěkný balík, ani jim nevadí, že jim to upadne na zem a žerou z podsebe. Kolem balíku to shrabávám a nosím do přístřešku a holky to i tak vyžírají. A pak, že jsou fajnovky
Aktuálne. Ešte mám dotaz nemusím sa báť nizskych nočných teplôt a nocovanie na snehu? Ovciny mám reservé pre bahnice po obahneni. Ďakujem (na foto prvá obahnena).

lilo
napsal(a):
Ses doma naucil nejake nove slovo ne? ja nejsem pacient.
Neuznavam domaci vzdelavani. Tak se podel s ostatnima cos delala jinak, ze takovej neuspech at se poucime taky.
Tak ráno jsme udělali zpevnění nožek.
Částečně jsem rezignovala a míchám naše seno se senem z balíku a je to o mnoho lepší, žerou a neřvou.
Takže letos nakoupím balík hned po senoseči, na podzim až dojdou z pastvin, tak první dostanou ten kupovaný balík a až pak naše seno. Dále-ječmen začnu přikrmovat tak týden dva před porodem takže v půli ledna a to jen pět dek na kus, po porodu deset dek na kus, a den. Maj smolíka čuriny.
Dále-holky sufolčí maj mlíka dosti pro dva kousky, černoška měla vloni jednoho beránka a pohodinda, letos má jehničku a kulhánka a mlíka moc nemá, vemínko jak prd a kulhánkovi moc nepodrží. Taky je nejvíc uřvaná, taková divočejší než suffolky, tak nevim, zda jí neporazit.
Nevim co se delalo jinak... proste to tak je... rikam to furt asi blba zima... delsi doba zelenyho... lepsi obrustani zeleneho...v dusledku vlhciho podzimu.. oproti predeslemu roku a suchemu letu a podzimu.. asi tak.. nebo za to muze ten radioaktivni mrak co tu lital...jak muzu treba ovlivnit to s tou ovci co z prerostlych jehnat padala na zada... volala jsem vetaka udelal se odber moci aby se vyloucila ketoza i kdyz na tu byla myslim v dobrem stavu.. ale ano presli jsme z pastvin na dvorek na seno... mela zvysenou teplotu, mela tam nejake bilkoviny a stopy ketolatek... protoze mela zastavene traveni... tak dostala hepagen vitaminy vicespektralni ATB davku na 5 dni a prodigestan co jsem tady mohla ovlivnit... jak spustim porodni hormony... nebo jak muzu ovlivnit u ovce hormonalni pochody kdy dojde k superovulaci... nebo jak muzu ovlivnit zanet pobrisnice / narustani strevnich klicek na brisni stenu... to bylo zjistene po zabiti... a rozklad plodu v deloze te treti ovce...kdyz se mi to nikdy nevyskytlo... kdyz ty ovce jsou jen na trave sene vode a lizu... jadro nedostavaji maximalne hrsticky az tesne pred porody a po porodu... co budu delat jinak do budoucna? budu pokornejsi...a pockam na dalsi bahneni... to je totiz to jediny co delat muzu... jo jeste muzu lip obhospodarovat pastviny... a z toho co bude pristi rok vyvodit zmeny treba v dobe bahneni, slozeni stada... nevim.. co by jsi mi radil...

Lilo: no tak ale uff, to jsem se nic nedozvedel, podle toho povidani pred tim to vypadalo zes neco hodne pode_lala a ono vlastne to prislo asi z mracen. Tak snad se zastavil u vas a sem nedosel.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak ráno jsme udělali zpevnění nožek.
Částečně jsem rezignovala a míchám naše seno se senem z balíku a je to o mnoho lepší, žerou a neřvou.
Takže letos nakoupím balík hned po senoseči, na podzim až dojdou z pastvin, tak první dostanou ten kupovaný balík a až pak naše seno. Dále-ječmen začnu přikrmovat tak týden dva před porodem takže v půli ledna a to jen pět dek na kus, po porodu deset dek na kus, a den. Maj smolíka čuriny.
Dále-holky sufolčí maj mlíka dosti pro dva kousky, černoška měla vloni jednoho beránka a pohodinda, letos má jehničku a kulhánka a mlíka moc nemá, vemínko jak prd a kulhánkovi moc nepodrží. Taky je nejvíc uřvaná, taková divočejší než suffolky, tak nevim, zda jí neporazit.
Parada, na to se dobre kouka. Ta hneda jestli to je jeji druhej odchov a nic moc, tak bych ji zklobasoval, nejspis se to ani na potreti moc nezmeni. ja cekam za 14 dni taky od hnedy, sf x zw a vubec nevypada ze by v sobe neco mela, vloni jehne nemela, ted vlete ji budou dva roky. je to aspon poradny tele, takze jestli nezustala, tak pridam 9kg bucku a bude zase co jist.
profesor1
napsal(a):
Ovce a i ovce s jehňaty i při dvaceti pod nulou raději leží venky na sněhu. Pokud jsou v kondici nechte to na nich. Jen pozor na vlhko a průvan.
Jehně které máte na fotce má viditelně dostatek mléka, tak že o něj bych se určitě nebál.
:) ako je to vidieť že má dostatok mlieka? :).
Je krásně kulatej, prostě macek. Je to na první pohled vidět, že má mlíka dost. Já myslím, že má víc než 4 kila. Jen si někdy zkuste jehně zvážit, budete koukat. Výše na fotce mám takového kulhánka z ortézkou, tak ten má například 5,30 kg.Ten váš mi připadá větší.
Vážím kulhánka, protože mi připadá, že moc nepije, matka má ještě zdravou jehničku, ta je větší.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Je krásně kulatej, prostě macek. Je to na první pohled vidět, že má mlíka dost. Já myslím, že má víc než 4 kila. Jen si někdy zkuste jehně zvážit, budete koukat. Výše na fotce mám takového kulhánka z ortézkou, tak ten má například 5,30 kg.Ten váš mi připadá větší.
Vážím kulhánka, protože mi připadá, že moc nepije, matka má ještě zdravou jehničku, ta je větší.
No tak schválne ho skúsim zvážiť :).
Toto bola moja zlá skúsenosť s prvorodičku minulého roku. Jahňa sa zrejme udusilo a pôrod trval natoľko dlho že plod z vnútra bahnicu poškodil až pošla tiež. Síce som jej dal šancu asi týždeň no už to nerozchodila. Máte podobne skúsenosti ?
Tak u prvorodiček se nám stalo, že uhynulo jedno z dvojčat např. Ještě se nám nestalo, že by bahnice zůstala bez jehnete nebo uhynula, chováme sedm let. Ale stát se může ledacos.
Dlouholetý, celoživotní chovatel mi minulý týden říkal, že má narozených 80 jehnat z toho uhynulo 7.4 měly tak pevné obaly, že se udusily, bahnice je nedokázala jich zbavit. Jedna zůstala bez jednete, radil, pokud se to stane, v žádném případě nesahat na vemínko. Pokud prý se jehně nenapije, uhyne při porodu, nedotýkat se, a bahnice se dobře zasuší.
Možná vaší uhynulé bahnici neodešla placenta.
napsal(a):
Parada, na to se dobre kouka. Ta hneda jestli to je jeji druhej odchov a nic moc, tak bych ji zklobasoval, nejspis se to ani na potreti moc nezmeni. ja cekam za 14 dni taky od hnedy, sf x zw a vubec nevypada ze by v sobe neco mela, vloni jehne nemela, ted vlete ji budou dva roky. je to aspon poradny tele, takze jestli nezustala, tak pridam 9kg bucku a bude zase co jist.
Masntacku... vis ja jsem fatalista... a kdyz cert se.re tak na jednu hromadu... proste se to nekdy sejde ze je toho vic nez by bylo zdravo... vsak to zajiste znas...a nemyslim si ze bych to mohla nejak zasadne ovlivnit...ale zase ma clovek prostor pro rust jsou to zkusenosti k nezaplaceni... je to prilezitost pro zamysleni nad tim co by mohl delat jinak...snizeni stavu nam trochu pomuze zamerime se na obnovu pastvinky... loni jsem mela 4 jehnicky nadherny a asi jsem je mela nechat do chovu... ale rozhodli jsme se ze si jeste berana nechame... a tak ze po nem pujdou jehenicky letos...a letos mam jen jednu jehnicku po krizence... neni to osud? holky suffolky... mlade ovce jsou trilete starsi petileta a nejstarsi 7 leta... nejlepsi matka je ta petileta ale ta mela ta ctyrcata... vyrazovat ji nebudu vzdy mela pred tim dvojcata a rodi sama ona sama se narodila na pastvine...dalsi dve jsou sestry po te nejstarsi sedmilete... a Berta vzdy rodila s asistenci... nejdriv hlava pak noha... to same se opakuje u tehle holek... asi budu premyslet nad tim ze tyhle tri zkratka postupne obmenime... delal bys to jinak... rekni jak...
Mario1986
napsal(a):
Toto bola moja zlá skúsenosť s prvorodičku minulého roku. Jahňa sa zrejme udusilo a pôrod trval natoľko dlho že plod z vnútra bahnicu poškodil až pošla tiež. Síce som jej dal šancu asi týždeň no už to nerozchodila. Máte podobne skúsenosti ?
Stane se... asi kdyz bych byla vuci temhle vecem pred lety vnimavejsi a nekompromisne vyradila kazdou ktera neporodi sama... mela bych nyni o starost mene...

Lilo: proto jsem se ptal, cos udelala jinak. Jestlis nedelala nejaky pokusy treba detoxikace dle Jonase :) nebo proste vic jadra, senaz, paradni rucne suseny seno atd. Vyssi moc nebo zlo z nebes neberu v potaz. Tvuj chov neznam, ani moc fotek jsem tady od tebe nevidel tak jsem se zeptaaaal.
Jj to neznas... to vis ze by to mohlo byt mnohem lepsi zvlast zazemi... ale delam z ho.vna ktere zbyde co muzu... a sypat popel na hlavu si tady pred tebou fakt nebudu... jadro ani senaz nedostavaji... seno kupujem od souseda zemedelce a nebo od jezedu... nebylo oproti lonsku delano nic jinak...
Zima nezima, nezdá se mě nějaká extra horší/lepší. Podle mne ti prochladly napodzim. Srůsty dělá prodělaná horečka. Jak vypadaly plíce ? Vlastně teď čtu že to tam píšeš o zvýšené teplotě a zánětu pohrudnice. Někdo tu na podzim psal že mu padla ovce nebo dvě zničeho nic a plíce měla špatné.
Vlhko se změní třeba během noci v mráz + vítr. Tráva zmrzne a ovce ještě nejsou na zmrzlou trávu navyklé. Nebo jen dlouhotrvající studené vlhko a pokud ovce nemá kam zalézt do závětří.... Navíc tráva v listopadu už nemá tu kvalitu.
Ale tak si to vysvětluji já. Zda je to pravda nevím, jen myslím.
Máme přístřešky i na pastvinách. Raději. Pastvina, kde byly do konce listopadu, od začátku září do konce října tak pěkně zarostla, že jsme je tam přesunuli. Tak jedna jehnička po porodu uhynula myslím si tím, že jsem nedohlédla aby se napila. A to mne velmi mrzí. A ty dva kulhánci, to je tím, že velká jehnata měla v děloze špatnou polohu, si myslím. Maj ortézku tak uvidíme.
Čeká nás ještě porod naší nejstarší ovce, bude rodit popáté, doufám, že snadno jako vždy, také měla vždy dvojčata.
profesor1
napsal(a):
Zima nezima, nezdá se mě nějaká extra horší/lepší. Podle mne ti prochladly napodzim. Srůsty dělá prodělaná horečka. Jak vypadaly plíce ? Vlastně teď čtu že to tam píšeš o zvýšené teplotě a zánětu pohrudnice. Někdo tu na podzim psal že mu padla ovce nebo dvě zničeho nic a plíce měla špatné.
To jsem byla já, na konci listopadu nám zničeho nic padl beran. Ráno byl úplně normální a odpoledne bylo po něm. Jediný chodil ze chlívu ven do výběhu a lehával uvnitř chlívu s hlavou vystrčenou ven do výběhu, tak je pravděpodobné, že tím na něho táhlo z venku. Dle pitvy byl důvodem akutní zápal plic, na plicích byla výrazná červená hepatizace.

lilo
napsal(a):
Jj to neznas... to vis ze by to mohlo byt mnohem lepsi zvlast zazemi... ale delam z ho.vna ktere zbyde co muzu... a sypat popel na hlavu si tady pred tebou fakt nebudu... jadro ani senaz nedostavaji... seno kupujem od souseda zemedelce a nebo od jezedu... nebylo oproti lonsku delano nic jinak...
Na co popel? Ja pletu vecne z hov na byc a jeste ho rozpulim na priste. Nebo mas pocit ze to motam ze zlatohrivakovejch zini?
Nebyl jsem sam koho zajimalo co se ti podelalo. Nevim cemu se divis, dyt pouzivas vyrazy jak veterinarka prave vyleznuvsi ze skoly, tak to prekvapilo nejen me, ze tobe se taky nekdy neco muze podelat. Akorat ze jsem ten praaapor zvednul prvni no.
Lilo mne to také zajímá, když přece tady kolega chovatel píše, že se mu nedaří, tak je mi to líto, soucítím, mám chuť hledat s ním řešení. A i já se poučím.
Rozhodně mne ani nenapadlo kohokoliv kritizovat za zázemí atd. Znám velkochovatele, který má 300 suffolek neustále venku, balíky maj na hromadách, pijou s nějakého přírodního zdroje a jsou na tom super. Maj veliké pastviny.
Každej kdo jsme tady to přece děláme tak, jak nejlíp nám to jde.
Tak vzhledem k tomu ze ty dve jednu s tim osifikovanym plodem a tu se ctyrcaty resit nebudu...proste tomu se asi nijak predejit neda... ale ta s temi dvojcaty... mas ovci jednoho pekneho vikendu ji najdes na boku... je pred porodem.. zavolas veteraka... stav je takovy... ma odparenou vlnu, ma teplotu 40,3 ma lehkou parezu zadnich koncetin / hure se na nich pohybuje... poslechne bachor zjistis ze v dusledku lezeni na boku se ji pravdepodobne zastavil... dostane ATB sirokospektralni nejaky vitaminy a selen... hepagen a lejes do ni prodigestan... take jsme zvladli odebrat curani... tam byla zjistena bilkovina a stopove mnozstvi ketolatek... ovecka se zlepsuje... ale stale nerodi.. pritom uz by asi mohla... mozna v dusledku nemoci blokovala porodni mechanismy... ale jehnata rostou dal ty si svou vyzivu vezmou.. uz jsem po tehle prihode necekala ze z ni bude neco ziveho.. za 4 dny ji das do stada a jeste ten den ji najdes zase na zadech no ja myslela ze me fakt trefi.. celkem jsem mela pocit ze to spis byla nehoda... ze klopytla... a ze se hold nemohla sesbirat...tak jsem ji zase odvedla do chlivku zase prolila prodigestanem... druhy den na to porodila... ptala jsem se veterinare jestli ty potize mohly vzniknout utlakem nervu... rikal ze samozrejme take mohly...
Týden před porodem jsem našla ovci s vyhřezlou pochvou velikosti ananasu taky ležet na boku, nemohla vstát. Naštěstí po konzultaci s vetem a se sousedkou jsem jí to omyla částečně vrátila vleže, postavili jsme ji a vrátili zcela. Přijel vet, zasponkoval, za týden další štestí, začla rodit odpoledne takže jsem jí sponky vyndala. Ale! Pokud bych ovci s výhřezem našla např za devět hodin, po návratu z práce? nebo začla rodit o půlnoci? do rána co? roztrhla by se? jehnata umřely?
Děláme nejvíc co můžem. Ta porodila dobře.
Ale! ty dvě co maj kulhánky, tak nevím, měli jsme ještě je nechat? nezasahovat? zdá se mi, že jehnata moc nerostou. Taky nejsem nadšená. No uvidíme. Zas bude líp.
Děláme všechno co umíme. lilo.
napsal(a):
Na co popel? Ja pletu vecne z hov na byc a jeste ho rozpulim na priste. Nebo mas pocit ze to motam ze zlatohrivakovejch zini?
Nebyl jsem sam koho zajimalo co se ti podelalo. Nevim cemu se divis, dyt pouzivas vyrazy jak veterinarka prave vyleznuvsi ze skoly, tak to prekvapilo nejen me, ze tobe se taky nekdy neco muze podelat. Akorat ze jsem ten praaapor zvednul prvni no.
Ano i mistr tesar se obcas utne... hold tak to JE..
Janinka Bosorka
napsal(a):
Týden před porodem jsem našla ovci s vyhřezlou pochvou velikosti ananasu taky ležet na boku, nemohla vstát. Naštěstí po konzultaci s vetem a se sousedkou jsem jí to omyla částečně vrátila vleže, postavili jsme ji a vrátili zcela. Přijel vet, zasponkoval, za týden další štestí, začla rodit odpoledne takže jsem jí sponky vyndala. Ale! Pokud bych ovci s výhřezem našla např za devět hodin, po návratu z práce? nebo začla rodit o půlnoci? do rána co? roztrhla by se? jehnata umřely?
Děláme nejvíc co můžem. Ta porodila dobře.
Ale! ty dvě co maj kulhánky, tak nevím, měli jsme ještě je nechat? nezasahovat? zdá se mi, že jehnata moc nerostou. Taky nejsem nadšená. No uvidíme. Zas bude líp.
Děláme všechno co umíme. lilo.
Jo jo.. treba vyhrez za celych 7 let zadny.. tak treba na pres rok.. co ja vim co vsechno se jeste mam naucit... verim ze se zviraty asi uplne vsechno..

lilo
napsal(a):
Ano i mistr tesar se obcas utne... hold tak to JE..
No hlavni je kdyz cloveku nechybi ta...pokora

Beres to moc fatalisticky
Inu, můžu jen konstatovat, že jsou asi fleky na slunci či co... i my máme starosti. Odstavovali jsme jeden kotec a čerstvě odstavená jehňata jehňata umístili zvlášť, jenže jim přes noc zamrzla napáječka a tak se ládovali granulkama a ostatním na sucho. Ráno byli jak balónky . To se mi ještě nestalo... prostě někdy to člověk nezachrání, ať dělá co chce...zatím se všechna drží, ale jedno je špatný. Poučení? Asi kromě napáječky dát ještě pro jistotu vědro s vodou... ale do toho zase můžou spadnout...
A pro Janinku:
U dlahy je třeba kontrolovat, aby se to neotlačilo, lepší je to převazovat a nebo na nějakou dobu i sundat a druhý den zase nasadit. Viděla jsem několik případů, kdy si jehně, nebo kůzle uchodilo zpevněnou nožičku (upadla). Na protahování nožek pomáhá i masírování podél páteře.
Ovečky máte pěkný
Bekkky zítra to zkusím sundat.
Někde jsem tu vyčetla, že je dobrá novodurová trubka na dlahu, tak jsme to z ní udělali, podložili jsme to izolací co se na vodovodní trubky navléká. Jedno na to opatrně našlápne, druhé spíš tahá nožku za sebou. Obě jsou taková menší. Nemaj to lehký a moc pěkně se na to nekouká. Jaký jsou to kulhánkové.
Bekkky
napsal(a):
Inu, můžu jen konstatovat, že jsou asi fleky na slunci či co... i my máme starosti. Odstavovali jsme jeden kotec a čerstvě odstavená jehňata jehňata umístili zvlášť, jenže jim přes noc zamrzla napáječka a tak se ládovali granulkama a ostatním na sucho. Ráno byli jak balónky . To se mi ještě nestalo... prostě někdy to člověk nezachrání, ať dělá co chce...zatím se všechna drží, ale jedno je špatný. Poučení? Asi kromě napáječky dát ještě pro jistotu vědro s vodou... ale do toho zase můžou spadnout...
A pro Janinku:
U dlahy je třeba kontrolovat, aby se to neotlačilo, lepší je to převazovat a nebo na nějakou dobu i sundat a druhý den zase nasadit. Viděla jsem několik případů, kdy si jehně, nebo kůzle uchodilo zpevněnou nožičku (upadla). Na protahování nožek pomáhá i masírování podél páteře.
Ovečky máte pěkný
Jehňatům nenechávám šrot ve žlábku. Jenom co sežerou během asi 10 minut a pak jim ho seberu. Nestojí to potom za starosti. Však na to brzy příjdou, že se musí snažit urvat co můžou dokud je čas.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Bekkky zítra to zkusím sundat.
Někde jsem tu vyčetla, že je dobrá novodurová trubka na dlahu, tak jsme to z ní udělali, podložili jsme to izolací co se na vodovodní trubky navléká. Jedno na to opatrně našlápne, druhé spíš tahá nožku za sebou. Obě jsou taková menší. Nemaj to lehký a moc pěkně se na to nekouká. Jaký jsou to kulhánkové.
No, oni se prostě nestihnou tolik nakrmit, někdy je lepší je přikrmovat. Tohle jsme měli loni u 4 jehňat a dvěma se srovnalo a dvě jsem prostě rychle vykrmila na velikonoce.
Obě jehňata to mají hned po porodu? A obě dole nad kopýtkem?
Jedno první den si na zadní nemohlo vůbec stoupnou, pak se to srovnalo, zůstalo mu to jen v kloubku zadní nožky. Druhé v kloubku zadní nožky taky hned po porodu. Staršímu je jedenáct dní mladšímu osm dní: Mám je přikrmovat mlékem? Aby se mi úplně neodstavila. Musím taky sem tam do práce.

Bekkky
napsal(a):
A pro Janinku:
Ovečky máte pěkný
Bekky, ne vědro jakožto kbelík - vyšší dost úzká nádoba, ale spíš něco jako vaničku, aby se z toho jehně mohlo dostat ven, když tam skočí. Dávám kozám vodu do vaničky na 40 l a občas je ta voda strašně špinavá, jak kůzlata skáčou tam a ven, kozy ji už nepijí a počkají si na čistou. Takže spíš něco jako kulaté umývadlo, dřez apod.
Dáváme vodu do kýblů od lizu. Za ucho to připoutáme drátem k něčemu a je.
Oreb, Janinka:
Nakonec jsem dala 3 kýble od lizů, docela to funguje.
Toho nejhoršího jsme dnes porazili, trápil se a naříkal, zkoušela jsem mu dát hadičku, ale nic nepomáhalo. A než ho ještě víc mučit s nejistým výsledkem, rozhodla jsem to takhle , ráda to fakt nedělám...
V podstatě ale i ty kýble zamrzají, ovce si to umějí trochu čumákem prorazit, když to není moc, ale jehňata ne. A napáječka má vyhřívací kabel, jen se někdy stane, když se prudce ochladí, že to zamrzne přímo ve ventilu. Ale už se nám oteplilo, snad to bude lepší.
No a ty kulhánky bych přikrmovala mlékem. Začít jen málo, tak 30-50 ml ráno a večer, oni nepřestanou pít od mámy, pokud s ní budou. A nekrmit do plna.
Bekkky to jako vy mi čtete myšlenky? Právě vám chci napsat, jak na to krmení mlékem
Byli jsme s psicema a panem Bosorkou na dlouhé prochajdě a já na to furt myslela. Černá ovce Sára má jehničku a kulhánka. Je jim dvanáct dní, pozoruju, jak kulhánek si musí krást, zezadu, nebo jsem podržela tu co má kulhánka jen jednoho, jehnička jí umřela do rána. Ale jak druhej kulhánek, tomu je devět dní, taky moc nepije, tak má vemínko splasklý a taky je silná jak kobyla, když jsem jí držela byla to dřina.
Takže, po prochajdě jsem zvážila jehničku sestřičku, má přes sedm kilo, kulhánek jen 5,60. A to rozhodlo. Souseda mi dala dětskou flašku, mléko mám z mlékomatu přímo u kravína, je neošetřené, zahřála jsem ho na 39, přidala půl lžičky glukozy. Vycuclo to jako fík. Váhala jsem s dokrmováním, ale on se tak snaží, kulhánek to je a ještě ho matka moc nechce, musí krást zezadu. Tak to rozhodlo.
Druhého co je u mámy sám, zatím nechám, ta ho napít nechá a pokud by se odstavil, neměla by nic. Sára má tu holku.
Takže! mléko ráno večer? Glukozu ano ne? Vejce ano ne? Dala jsem 150 ml, mám méně?
Také jsme ráno sundali ortézku, ale žádné zlepšení, tak jsme ji ted večer zas dali.
Pomalu koušou seno.
Děkuju moc za každou radu.
Pokud jehně pije od mamky, tak stačí krmit dvakrát, ale jestli ne, tak radši 3-4krát. S glukozou opatrně, třeba jen po ránu a když není prochladlé, nebo slabé, nedávám. Vejce jsem nikdy nezkoušela. Když si jehně naučíte se přepíjet, začne časem mít problémy a bude se i přežírat, při přechodu na příkrmy.9ti denní jehně bych krmila 120-180 ml 3-4 denně, pokud nepije od mámy. Ty jehňata, co se přežírají, to poznáte, napijou se tak, až z nich mléko teče tlamičkou zpátky. To je špatně, pak můžou dopadnout, jako ten náš nešťastník.
Počítejte i s tím, že kulhánek, pokud se mu to nezlepší, bude přibývat na váze a tím i ještě hůř chodit. Prostě je to beránek, když bude mít dostatek krmení, bude nadšen a vykrmíte ho na velikonoce, nebo na májové hody...
Včera ráno jsme měli první letošní bahnění. Dvojčata, obě holky. odpoledne, když se konečně rozchodily a rozpily od mámy, tak jsem vlastní blbostí málem o jedno přišel. Když jsem se šel po dvou hodinách na ně mrknout, tak jsem nevěřil vlastním očím. Jedno jehně stálo v lavoru s vodou co měla ovce na pití. Vůbec nechápu, jak tam mohlo vyskočit. Dávám to vždy stejně, lavor podložený, horní okraj 40 cm nad zemí a při poslední kontrole jehňata sotva chodila nejistým krokem. Štěstí, že dokázalo (nevím jak dlouho) ve vodě stát. Jinak by bylo utopené. Ale i tak bylo celé mokré, prochlazené, slabé, nedokázalo se pak udržet na nohách. Bylo nutné rychle jednat. Následovaly osušky, fén, masírování (ovce pomáhala). Po půl hodině jehně suché, ale jen leží, skoro nezvedá hlavu. Takže podojit ovci, sondou 60 ml přímo do žaludku, položit na suchou slámu, kolem 2 petky s horkou vodou jako topení a přikrýt osuškou, že kouká jen hlava. Řekl jsem si, že víc už udělat nedokážu a vyčerpán jsem na 2 hoďky usnul u televize. Po návratu na místo činu mě čekalo příjemné překvapení. Jak jsem rozsvítil, jehně se postavilo, schodilo ze sebe osušku a s nejistým krokem zamířilo k mámě. K pití se nemělo, tak jsem ho popadl a pro jistotu jsem do něj opět nalil 60 ml. Předtím jsem zkusil i z flašky, ale skoro nesálo, hrozilo vdechnutí. To bylo o půlnoci a po pár hodinách spánku jsem šel ve 4 hod. na kontrolu. Teď už bylo vidět obě jehňata pijící. Dnes večer už to silnější poskakuje a plaváček se má taky k světu.
Z toho plyne poučení - POZOR na nádoby s vodou. Já už vyměnil lavor za kbelík upevněný tak vysoko jen co by se ovce k němu dostala.
Teď to mám takhle. Ovce tak tak dosáhne, ale pije v pohodě. Časem asi vyrobím nějaký držáky.

Do tohohle se vám vejde jehně? To bych ani nečekala, že se tam napasuje...

Přidám něco pro pobavení.
Koza už skoro nemůže chodit, jak se kolíbe. Břicho kousek nad zemí... ale zatím drží nahoře, hladové jámy neznatelné (nepropadlé), vemeno tak napůl naplněné (možná ani to ne)... kozlík s ní byl stále, tedy termín neznáme. Věřím, že v průběhu tohoto týdne. Ale je to mazec. Jen při pozorování téhle chuděry vzpomínám na poslední měsíc vlastního těhotenství, kdy jsem si každý den přála, "aby už to bylo" venku... Minulý rok měla dva krásné mohutné kozlíky (viz foto), tak uvidíme, jestli to zas budou takoví macani, nebo trojčátka... (snad ne).
Dnešný ranný Horor. Z dvoch bahnic,3 jahniatka mŕtve. Zrejme zmrzli pri ranných pôrodoch som s toho v... zasa tam kde som bol.

Zatr sakr, tohle zamrzi. U me by to melo zacit za 8dni. Podle povrchu na kterym jehne lezi tak soudim ze tam mate holomrazy, takze zadny chumelenice. Jak to mate ustajeny, myslim kolik mista uvnitr? A jak venku, maj se treba kam schovat do zavetri?
Janinka Bosorka
napsal(a):
Ježíš to je mi moc líto Cítím s vámi. Letos mi odešla jedna jehnička den stará, co jsem ji rodila, furt je mi to líto.
Byly to prvničky? Rodily venku? Jak moc mrzne u vás? My jsme měli -6. Máme ještě jednu čekatelku, také mám strach z víkendu, budu chodit kontrolovat co nejčastěji.
No jedna bola prvnicka ta mala to jedno na foto. Druha bola skúsená a spoľahlivá matka ktorá dáva každý rok 2kusy a nikdy nezaváha. Preto dávam za vinu počasie ktoré neni až tak strašne niekde okolo -4 max ráno 0. Podľa toho aké boli stuhnuté by som to videl na nočný pôrod. Dosť posledné dni fúka vietor možno aj to zavážilo a pocitovo je omnoho viac ako ukazuje teplomer. Ďakujem za ľútosť no už teraz viem že barana nepustím Skorej ako v decembri ku ovciam. Stále sa človek učí no ľúto mi je že na to doplatí živí tvor.
napsal(a):
Zatr sakr, tohle zamrzi. U me by to melo zacit za 8dni. Podle povrchu na kterym jehne lezi tak soudim ze tam mate holomrazy, takze zadny chumelenice. Jak to mate ustajeny, myslim kolik mista uvnitr? A jak venku, maj se treba kam schovat do zavetri?
Ustajnujem až po pôrode inak nemajú prístup do ovcina. To bude asi jedna z mnoha chýb. Bohužiaľ spolieham na to že vystrihneme pôrod a okamžite choulujem. A pravda je že sa neni moc kam skrit. prosto som to dojebal.

Vitr je previt, jestli rodila nekde na vydrholci, tak se klidne u muze stat ze ji ofouknou rodidla a jehne zustane skripnuty. Kdysi jsem sem daval odkaz na jednoduchej vetrolam-utulek. Vetry vetsinou vanou stejnym smerem ( u nas teda na 90% ). Staci par palet, natlouct kuly a hned je klima prijemnejsi.
napsal(a):
Vitr je previt, jestli rodila nekde na vydrholci, tak se klidne u muze stat ze ji ofouknou rodidla a jehne zustane skripnuty. Kdysi jsem sem daval odkaz na jednoduchej vetrolam-utulek. Vetry vetsinou vanou stejnym smerem ( u nas teda na 90% ). Staci par palet, natlouct kuly a hned je klima prijemnejsi.
Práve keby zostalo zaseknuté asi by ho nevyrodila nie? Vetrolam som mohol mat pravda velika.
No, to je škoda... to se pak člověku nic nechce
My tím způsobem, který popisujete bahníme taky, ale:
bahníme od října do prosince v té době nejsou ještě takové výkyvy teplot a i když je chladno, je země ještě teplá, to hraje docela roli. Druhé bahnění v únoru už děláme ve stáji.
máme větší stádo, kde si ovce v případě potřeby pomůžou a uloží jehňata mezi sebe a celkově hodně ovcí produkuje teplo, které jehňatům pomůže se udržet.
když je špatné počasí, děšť se sněhem, prudce se ochladí, silný vítr, jezdíme kontrolovat ohradu co 2-3 hodiny i v noci
ohradu stavíme pod lesem, v dolíku, pod stromem, vedle remízku, kde se ovce můžou trochu schovat
ovce mají před porody dobrý melasový liz a selen do vody (obsah melasy (glukozy) a selen napomáhají tomu, že se jehňata po porodu rychle zvednou a mají lepší termoregulaci).
Takže pokud porody posunete buď před koncem roku nebo až na jaro, asi problémy přestanou.

Tady mate to tema s vetrolamem.
S tim skripnutim, porodit ho muze ale uz udusene.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3074979/vetrolam-na-pastvinu#a3075461
Kdo ma malo ovci, muze takhle jednoduse udelat opatreni pro vsechyn bahnice a kdyz se navrch jeste pritulce vlnovce, tak nastla slamu a mate venkovni chouly, kterej si navic ovce sama vybere a neni stres se zaviranim. Ja mam asi 4m vetrolam z bejvaly ulicky hanby, musim ho trosku zpevnit a pridam vlnovec a bude.
napsal(a):
Tady mate to tema s vetrolamem.
S tim skripnutim, porodit ho muze ale uz udusene.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3074979/vetrolam-na-pastvinu#a3075461
Kdo ma malo ovci, muze takhle jednoduse udelat opatreni pro vsechyn bahnice a kdyz se navrch jeste pritulce vlnovce, tak nastla slamu a mate venkovni chouly, kterej si navic ovce sama vybere a neni stres se zaviranim. Ja mam asi 4m vetrolam z bejvaly ulicky hanby, musim ho trosku zpevnit a pridam vlnovec a bude.
Hele to je pěkný. Já bych ještě to nějak vylepšila stříškou.
My jsme vloni postavili ovčín přímo na okraji sadu=zimní pastviny. Jsme naprosto spokojeni. Vysokobřezí oveny vyhánim ven at se projdou pěkně, furt by se tam válely. Jsme v mnohem větším klidu, je to stále s přístupem ven, ale můžem to i zavřít. Třeba kdyby bylo na noc -20.
Pravda je, že třeba porody v březnu by asi byly lepší, jenže zas je víc rozbahněno a na letní pastviny jsou ovce až koncem dubna začátkem května.
Ovčín je z krajin, dva balíky z dovozem 1800, na střeše osb a lepenka, a nějaké trámy, zemní vruty, latě. Myslím 10000 celkem. Pan Bosorka stavěl zdarma. Dříve jsme chouly stavěli v dřevníku, ale museli jsme ovce po porodu převádět, byly od stáda, navíc manžel má rád v dřevníku pořádek. Stodolu by nepovolil, tam je uskladněné seno a stroje. A pořádek. Takzvaný skládek, dříve vepřín, tam je kotec, sekačky, obilí v sudech, atd. A pořádek. V dřívější konírně s klenutými stropy je dílna a trucovna. A pořádek.
Takže radši postavil ovčín. A je to opravdu super.

Pan bosorka bude asi panna ne? :)
Ja mam vsude neporadek :)
Vloni me rodila posledni ovce nekdy vlete, mam tady vlakno, a to bylo zrovna obdobi destu a chudera se narodila za fakt krutyho lijavce a ovce si do pristresku nezalezla. Delala ji telem "stin" ale stejne. Rozchodila to. Blativo tam nebylo. Kdybych tam mel pro kazdou ovci tenhle vetrolam tak myslim ze by toho vyuzila. Co je na tom dobry, nezabira to metry z pastviny - dotace.

Kdo dotace bere, tomu zmerej kazdej predmet na pastvine aby to nahodou nezabiralo moc metru z "travy". Strisku by uz brali jako cm m navic.
Ja panna jsem, ale nejaka nepovedena. Obcas me to chytne, poklidim dilny tak na 50% ale za chvili je to zase 100% chaos. No nic.
Mit pristupnej ovci nekdy nemusi pomoct, stydlivejsi ovce radsi porodej nekde do louze.
Mario1986
napsal(a):
No jedna bola prvnicka ta mala to jedno na foto. Druha bola skúsená a spoľahlivá matka ktorá dáva každý rok 2kusy a nikdy nezaváha. Preto dávam za vinu počasie ktoré neni až tak strašne niekde okolo -4 max ráno 0. Podľa toho aké boli stuhnuté by som to videl na nočný pôrod. Dosť posledné dni fúka vietor možno aj to zavážilo a pocitovo je omnoho viac ako ukazuje teplomer. Ďakujem za ľútosť no už teraz viem že barana nepustím Skorej ako v decembri ku ovciam. Stále sa človek učí no ľúto mi je že na to doplatí živí tvor.
Přesně tak, ten vítr mokré mládě podchladí během chvilky. Loni byly velké mrazy možná tři týdny a kdo rodil venku pohořel. Letos těchto pár větrných nocí udělalo taky své. Opět ti co rodí venku brečí. Chce to dát berana opravdu později.

Tak mrazy ( ne kruty ) trevaj uz nekolikatej den a zem tady je pekne vymrzla, tvrda. Budu to muset nejak poresit, protoze prvni rodicka ma bejt prvorodicka a jeste k tomu plasan, silne pochybuju ze pujde porodit do chlivka, leda by vyuzila zavetri co dela ulicka hanby. Nemam rad holomrazy, snad je lepsi pro to jehne kdyz ho vrhne do zaveje

Mastňáčku neber to osobně myslím to spíš tak všeobecně, ale docela mě překvapuje kolik lidí bahní v období na které nemaj dobré porodní podmínky.

Pohoda, jak se to vezme, ja osobne podminky mam, ale z duvodu ktery jsem tady uz psal ovce zavirat nechci a nebudu. Spis jsem trosku nasratej, ze me nezabrezly driv, prvni ovce byly s beranem uz nekde v pulce srpna. Nejlepsi odchovy jsem mel, kdyz jsem mel berana ve stade celej rok. Naopak nejhorsi byly "planovany" porody.
Tak dnes kolem osmnácté hod kontrola poslední, nejstarší rodičky. Nic. V jednadvacet, voko bere, jdu krmit kulhánka kravím mlíkem a co nevidim. TROJČATA! Čistokrevná šestiletá suffolka. Je tohle vůbec možný? A uvnitř ovčína rodila. Zároveň radost i starost. Nikdy jsme nemeli trojčata. Může to uživit vůbec? Má dva cecky přece.
Janinka
Máma možná bude potřebovat trochu pomoct. Radši zkontrolovat, zda se všichni napili mleziva, zda je stihla dobře olízat. Mámu víc přikrmovat a napájet a dohlídnout na dostatek minerálů. A časem asi začít trochu přikrmovat. Ale letos jsme měli dvakrát trojčata a všechna přežila.
Bekkky děkuju, dvě jsem pít viděla, ale třetí se mi nedaří přistrčit. Nevim. Nervy. Jsou v choulu v ovčíně. Ovce se stará, porod byl rychlej, je zkušená.
Na druhé fotce školka s účou.

Mel jsem jedinkrat trojcata a myslim ze tenkrat ovci bylo taky okolo 6 let.
A jak to dopadlo?
Ovce má mlíka dost, jehnata jsou suchá, jedno má největší bříško, jedno menší, to nejmenší je suché ma malé bříško a bečí. Oddojila jsem pít z lahve nic, přidržela ovci, tak laksně to dumlá. Ale mlezivo muselo dostat, narodila se kolem dvacáte hod. Dnes -8, bylo by horší. Stojí chodí beká, selen dostala a lamb aid ted ráno.

Nedobre, je to uz par let zpatky, myslim ze jedno strcilo nohu do jediny mezery mezi dlahama a brankou a na druhy spadnul z okna balik slamy, kterej tam drzel jak pribitej celou zimu. Ale nepochybuju ze by je zvladla vsechny tri. Byla to udernice. Z jednoho struku ke konci kariery odchovala dve paradni jehnice.

Jamarov
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době po porodu dvou kozlíků se může narodit ještě třetí kůzle?
Nemám zkušenosti s trojčaty, zatím jsem měla vždy štěstí, teď si ale nejsem jistá.
Už něco víte? Nemám zkušenost s protahováním porodu a zajímá mě to taky. Jestli platí to samé co u ovcí, že třeba po několika dnech... To se mi nezdá.
napsal(a):
Už něco víte? Nemám zkušenost s protahováním porodu a zajímá mě to taky. Jestli platí to samé co u ovcí, že třeba po několika dnech... To se mi nezdá.
Žádné třetí neporodila, jen se mi to nezdálo. Kontrolovala jsem ji celou noc. Měla obří břicho a po porodu ji moc nesplasklo a já čekala velký kuzlatka -váží 4kg nebo ty tři. Měla rodit podle říje na konci ledna, takže tři týdny prikrmu před porodem se protáhli, jsem už dlouho nervni. Sahat dovnitř se mi nechce zbytečně kvůli své nejistotě, zda je to vše, kterou mám vždy. Koza se zdá teď v pořádku.
Každopádně čím víc toho zde člověk přečte tím já sem víc ve stresu

Jamarov: Hlavně že, to dopadlo dobře. Jen žádný stres, hezky v klidu, to je nejlepší pro Vás i pro kozy .
no budu ji hlídat, stresovala jsem protože mi přišlo že občas ještě jakoby dotlačuje.
Znám placentu od ovcí, ale u koz je to jiné. Tady jsem nenašla žádné fotky. Je tu krásně krok za krokem porod, ale dal už nic já se v porodnici smála, že jsem zapomněla že porodem to nekončí, ale začíná.
Mám i fotky po porodu.Teda Lízy. Taky jsem se nesetkala za deset let s výhřezem pochvy ani dělohy. Zajímalo by mě jak to vypadá. v tomhle žádné zkušenosti naštěstí nemám.
Jedno s trojčat stále bečelo, přistrkovala jsem ho nemohlo uchopit cecík nějak, furt bylo výš, zkoušela jsem, v půl deváté najednou leželo na boku, jak v posledním tažení. Už nebečelo. Doběhla jsem pro dvě petky s horkou vodou, ručník dala pod jehně, petky kolem něj, zakryla ho bundou. Oddojila jsem ovci, smíchala mléko s glukozou a podala stříkačkou jehněti asi 60ml. Spolykalo to. Odešla jsem. Bála jsem se vrátit. Za hodku už vylézalo z bundy, zas jsem oddojila mléko, podala stříkačkou, začalo chodit, petky jsem tam nechala, když jsem přišla později, ležela dvě jehnata na petkách. Ještě jednou oddojila, už pilo z lahve, tak 50. Pak se mi ho povedlo přistrčit k ovci a cucalo od ní. Už tři hodiny je tam ticho, jehnata postávají, nebo leží. Ovce je hodná, postojí, stará se. zkoušela jsem je krmit, ale už nechtějí. Mám je už nechat? Nebo ještě oddojit a vnutit stříkačkou? Petky vyměnuji at maj teplo a můžou si k nim lehnout. Dostala selen a lamb aid. Ráda bych trojčata zachovala.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tenhle vypadá dobře.
Janinko, tenhle zavěšovací kyblík používáme už pár let. Manžel udělal takový "žebřík", že se to dá podle potřeby zavěšovat v různé výšce. Našla jsem to vyfocené na fotkách z loňska.

Tyhle závěsné kyblíky používáme taky a velká spokojenost. Váhala jsem kvůli ceně, do té doby jsme to dávali do různým kybliků od čehokoliv (čistých). Ale taky jsme málem přišli díky utopení o jehně. Tahala jsem ho z kyblíku od barvi či čeho si - vysoký jako jehně, nevím jak se tam dostalo, ale nad hladinou mu koukala jen hlava.
Dnes -9,5, po čtyřech hodinách zhruba vyměnuju v noci dvě petky s horkou vodou. Je to super jehnata si sama vedle lehnou, nebo i na petku. Zatím jsou živé všechny tři. Možná je i vyfotím, ale stále jsem opatrná s přežitím. Ovce je skvělá, je vidět, že je šestiletá zasloužilá údernice,4x dvojčata a ted trojčata. z prvních jehnat jedno zemřelo, ale ne její vinou, ale naší, nevěděli jsme o selenu zemřelo třetí den na nedostatek. Má to u mě holka až do důchodu jo jo. Naše první ovena.
Kulhánka dokrmím tak dvakrát denně třístovkou, ostatek si cucá od matky. Žádný průjem, pěkně se zakulatil. Dnes jsem mu přimíchala vajíčko, po tak studené noci.
Takže od pěti oven letos 11 jehnat, deset zatím žije.
Včera, když jsem rychlým zásahem zachránila podchlazené a hladové jehně, tak je mi jasné, že jehnička zemřela právě na to, že se nenapila, takže moje vina. Snažila se bekala, ráno už byla vysílená, bylo pozdě. Už nikdy to tak nenechám, ovci uvážu, oddojim a jehně napojim. Kostey má naprostou pravdu s tím drenchrem. Ale když se někdo bojí, tak pokud má jehně polykací reflex, tak to jde i stříkačkou, když nechce sát. Včera jsem to zprvu tak dělala, vždy jsem do něj dostala padesátku, s glukozou. Zázračná změna nastala. Nikam jsem ho neodnášela, dala ručník, dvě horké petky a mojí zimní bundu, napojila, dala selen, glukozu, lamb aid.
Ted jen čekat, zda to stále bude dobré. Kontroluju každou chvilku, zda pijou.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Dnes -9,5, po čtyřech hodinách zhruba vyměnuju v noci dvě petky s horkou vodou. Je to super jehnata si sama vedle lehnou, nebo i na petku. Zatím jsou živé všechny tři. Možná je i vyfotím, ale stále jsem opatrná s přežitím. Ovce je skvělá, je vidět, že je šestiletá zasloužilá údernice,4x dvojčata a ted trojčata. z prvních jehnat jedno zemřelo, ale ne její vinou, ale naší, nevěděli jsme o selenu zemřelo třetí den na nedostatek. Má to u mě holka až do důchodu jo jo. Naše první ovena.
Kulhánka dokrmím tak dvakrát denně třístovkou, ostatek si cucá od matky. Žádný průjem, pěkně se zakulatil. Dnes jsem mu přimíchala vajíčko, po tak studené noci.
Takže od pěti oven letos 11 jehnat, deset zatím žije.
Včera, když jsem rychlým zásahem zachránila podchlazené a hladové jehně, tak je mi jasné, že jehnička zemřela právě na to, že se nenapila, takže moje vina. Snažila se bekala, ráno už byla vysílená, bylo pozdě. Už nikdy to tak nenechám, ovci uvážu, oddojim a jehně napojim. Kostey má naprostou pravdu s tím drenchrem. Ale když se někdo bojí, tak pokud má jehně polykací reflex, tak to jde i stříkačkou, když nechce sát. Včera jsem to zprvu tak dělala, vždy jsem do něj dostala padesátku, s glukozou. Zázračná změna nastala. Nikam jsem ho neodnášela, dala ručník, dvě horké petky a mojí zimní bundu, napojila, dala selen, glukozu, lamb aid.
Ted jen čekat, zda to stále bude dobré. Kontroluju každou chvilku, zda pijou.
Janinko, vaše obětavá a moudrá péče jistě přinese dobré výsledky...
dnes budu péct chléb a světe div se, se svým nastávajícím zetěm, který včera s tím nápadem přišel a přinesl mi kvásek i mouku. Má i svůj recept, tak vyzkouším ten jeho, ale co nejdřív chci vyzkoušet i váš recept.
Tak to držím palce at se vydaří. a děkuju.
Včera tedy jsem dala ve čtvrt na tři do trouby a vysílením usnula, takže ve tři byl chleba třičtvrte hodiny na dvěstepade. Takže šup s nim do popelnice. Ani pro zvířata to nebylo. Večer jsem zas zakvasila, tak snad dnes to vyjde.
Koupila jsem knihy na pečení, ošatku, zkoušela jiné chleby a zas se vrátila k tomu mému.
Zvážila jsem trojčata, jehničky maj jedna 5 kilo a druhá 4,30, beránek 4 kilka. Zatím se držej všechny, mamka je dobrá dojka.
Na fotce jsou fakt všechny tři, nechtěli pozovat.
Mario1986
napsal(a):
Tak to je super
Naše nejstarší, dva porody, pokaždé dvojčata, třetí porod trojčata, jenže, manžel mne ten den vezl na Moravu, vrecel se druhý den, soused se staral, našel ovci s dvojčaty, dal ji do choulu, druhý den manžel našel třetí jehně na pastvině mrtvé. Další rok měla dvojčata, a nyní trojčata. Takže klidně mohla být ta mrtvá trojčata z jedné ovce. Kolik ovcí máte? Myslím, že brzy po porodu se to pozná zda rodila.
Naše letošní jehnátka, sedm starších a pak trojčata s mamkou, fronta na kojení.
První porod 1.2. a poslední 22.2.

Krásná školka, už se taky těším

18.2. jsem sem vkládala fotku dojky, která se už pomalu neunese, ale k porodu se nechystá.
Včera jsem to skrze ty mrazy nevydržela a převedla jí do jiného výběhu, kde jí zavírám na noc do domečku, aby měla sucho a v rámci možností komfort. Každopádně... fakt nevím, na kdy si ten porod schovává. Vemeno pořád plné není. Vazy kolem ocasu se zdají být uvolněnější, ale pipina pořád extra nenapovídá, že by to mělo být "už".... To břicho bude mít za chvíli ošoupané, protože ho bude tahat po zemi. Nebo jí pod něj udělám nějaký "skateboard", aby ho unesla

Možná tam má i věno nebo zařízení domácnosti, když je na cestách a musí všechno tahat s sebou.

Tak to jsem ještě neviděla, to je síla To to břicho má spadlé, nebo je i takhle extrémně do šířky? Takhle to vypadá, že ze zadu musí vypadat "netěhotně" Kdy má termín?

Jak je od hřbetu dolů, tak je do šířky.
Majitelka jí měla s kozlíkem, takže vůbec netuším. Teď jsme na to samy, protože majitelka odletěla na měsíc do zahraničí, takže "super"

Ony ty kozy ale dokážou překvapit v tom, že ty extrémně břichatý poroděj jedináčka a pak naopak kozy které žádné břicho nemaj, najednou poroděj trojčata a člověk jen přemýšlí jak se to do nich mohlo vejít. Jsem zvědavej co vypadne z téhle

Lilo: To bych taky ráda věděla
Kubo: Souhlas. Jsem fakt zvědavá.
Jinak díky za příspěvky, kamarádi - hodně jsem se pobavila!

lilo
napsal(a):
Ceho to je krizenka.. vypada to jako mala koza na kratkych nohach s velkou hlavou...
Já mám hodně podobnou rezatou kříženku hnědé a bílé krátkosrsté. Jedna linie jsou kozy na kratších nohách s dost zavalitým tělem a velkou hlavou. Kromě břicha je prostě jak ta moje. Jenže ta moje s sebou nemusí tahat to věno, je doma .
Jj.. nejaky podobny brichaty zvire mam doma.. ma bez kuzlat tak 70kg krizenka burka velka koza...je to ta nejvetsi mlaticka co se umi dobre napapat... poprve mela trojcata pak dvojcata a loni jedinacka... a nemyslim si ze by to bricho mela vzdy rok od roku mensi... ba prave naopak... taky uz se nemuzu dockat jsem napjata jak struna... maji mi rodit dve holky najednou / prskaly v rozmezi nekolika hodin... vemena uz se jim pekne nalevaji... struky ma jedna jak zizaly druha me dnes trochu prekvapila ale ona ma vemeno vzdy macaty... bricha pomalu padaji... termin maji 3. tak drzte palce... ta zima me desi...

Mrazy mají trvat prý do neděle, do toho ten úplněk...tak tfuj, tfuj, tfuj
hhippie...tak jestli to má i do šířky, tak potěš...

ráda tady sdílím ty příběhy. Určitě dám vědět, jak jsme dopadly Díky za podporu.
Všem ostatním samozřejmě přeji to samé - ať jsou zvířátka v pořádku, dobře se to rodí a malí ať pěkně rostou.

Lilo...a ta právě přijde od pondělka. Však mě se to taky krátí, tak teploměr hypnotizuju, ale dneska ráno jsme tu měli -14.

Hhippie...ale Vám už taky by nějak v tuhle dobu měly rodit zwartblesky, nebo mi něco uniklo...

Dávám tak, abych dřív než v půlce března nerodila. Berana jsem pouštěla od stáda 14.10., takže máme ještě čas.
A některé až v dubnu. Jedna ovečka kříženka zw, zakrslá koza - taky vypadá širší než delší, ale ona taková je poslední leta i nebřezí :) a uvidíme, jestli i nějaké jehnice. Ale ty jsem dávala schválně do stáda až někdy v prosinci, aby stihly ještě trochu dotáhnout. Tam vypadá, že některé jsou a některé ne. Tak snad budeme rodit cca 6 ovcí a 2 kozenky.
Vždycky si říkám, jaká je sranda, jak to my malochovatelé hobbíci prožíváme pak přijedu do velkochovu a tam se to sbírá jak mrtvolky, za krky a nožičky, váží v kýbli jak hadříky a celkově vůbec neřeší. a přežívá taky všechno. Jen bez takových emocí... a taky si říkám, že jestli to není lepší takhle...tím prostě žít a užít si to jako to leží a běží :) i s těmi průšvihy i radostmi...co myslíte?

Máme 20 ovcí a prožívám to s každou ovečkou. i když vím, že pujdou pryč, tak to jsou moji "ťutínci"
Průšvihy hodně bolí, o to větší radost je z úspěchu.
Připouštěli jsme k 15.10., letos dříve, což jsem si neuvědomila, tak proto jsem měla zažito, že rodíme +- na stejno.
My jsme začali první dvojčata beránci ovce charollais Beran texel dnes jsem zavrel 5 ovci čistý texel doufám že počkají alespoň do neděle až nebudou ty mrazy.
Jupiiii, teď jsem našla u Maličké malinkate kuzlatko. viděla jsem jak se snaží pít, struk byl na pohled pomačkaný a mimino si tu pochoduje. Je celé po tátovi
asi to zapijeme. :).
Asi tam bude ještě jedno. Viděla jsem ještě stahy, tak nevím. Uvidíme ráno.
Víte co je super? Mě jako milovnici ponožek se tu narodilo kůzle s ponozkama na zadních nohou. doufám, že prcek je holka, protože asi jinak budu mít problém ponozkace porazit. ale nechci na prcka moc sahat a stresovat tím Maličkou (ještě bych dostala od ní na budku) tak se nechám ještě pár dní překvapit.
Vždyť jsem to říkala. máma bílá obyč koza a táta burák na "značkách". a bohužel táta obskocil dceru, takže Ponožka (ano jinak o prckovi doma už nemluvíme tak má jméno) má stejného tátu jako dědu. :-/ a nevím jak přesvědčit Maličkou, že opravdu jim nic neudělám. a aspoň zjistit jestli je to koza nebo kozlík. Takhle z metru nepoznám nic.
Problém s kozou je takový že jí nesahnu dál než na rameno. Pak se splaší. Takže vemeno... Docela netuším jak to zjistit. Ale Ponožku jsem viděla pít z obou struků. Bříško má viditelně napite a chodí docela pěkně.
Fakt se nemusím bát že to Maličká bude brát odeme jako nějakou zradu vztahu mezi mnou a ji nebo nedostanu do úst od ní?
Bekkky
napsal(a):
Tedysek
Gratuluju k prvnímu miminu. Teď se bude kozička i lépe ochočovat.
Děkuji, je pravda že jsem ji furt sledovala jestli břicho nejde dolů jak vemeno a frnda... a vůbec mi nedošlo že omezila seno na minimum že to už přijde. Bývala bych i štíhlá u toho být. Zmeškala jsem to tak o 15 minut.

lilo
napsal(a):
No osobne... bych okolo ni po spickach nechodila... asi nejdulezitejsi je pokud tedy ti jde o mleko zkontrolovat vemeno a zacit pravidelne oddojovat do doby nez to ten malej vycucne vsechno sam... aby zaprve mela pravidelne vemeno... a za druhe aby si ji pekne rozdojila...
Když to není koza s obr mega vemenem, tak bych nic aspoň první den neoddojoval, protože se tím rapidně snižuje množství Ig v jejím mlíku, protože to které teď koza tvoří jich má už mnohem míň.

Tedysek
napsal(a):
Problém s kozou je takový že jí nesahnu dál než na rameno. Pak se splaší. Takže vemeno... Docela netuším jak to zjistit. Ale Ponožku jsem viděla pít z obou struků. Bříško má viditelně napite a chodí docela pěkně.
Fakt se nemusím bát že to Maličká bude brát odeme jako nějakou zradu vztahu mezi mnou a ji nebo nedostanu do úst od ní?
Neboj se jich, oni nejsou z porcelánu a tu chvilku obě nějakou manipulaci vydrží
Tedysek
napsal(a):
Děkuji, je pravda že jsem ji furt sledovala jestli břicho nejde dolů jak vemeno a frnda... a vůbec mi nedošlo že omezila seno na minimum že to už přijde. Bývala bych i štíhlá u toho být. Zmeškala jsem to tak o 15 minut.
A co placenta? Odešla v pořádku? První mlíko hlavně potřebuje kůzle kvůli mlezivu, pokud vidíte pít z obou struků, tak to je ideál..Vy ji budete mít na mléko? Nepřijde mi úplně jako mlíčná, ale vemínko není vidět, tak nevím.
janau.
napsal(a):
A co placenta? Odešla v pořádku? První mlíko hlavně potřebuje kůzle kvůli mlezivu, pokud vidíte pít z obou struků, tak to je ideál..Vy ji budete mít na mléko? Nepřijde mi úplně jako mlíčná, ale vemínko není vidět, tak nevím.
Placenta v poradku, našla jsem cosi co asi byla placenta. Tak snad jo.
Pupek měl dneska ráno už kratší než včera večer tak už taky v pořádku.
Maličká byla pořízena prioritně jako kamaradka pro Lízu. Ale ve výsledku jsem ji chtěla nejdřív ochočit než je pustím k sobě, protože Líza niky nebyla ve stádě ani s kamarádkou a upřímně její představa o vyjádření simpatii je vcelku brutální. Takže jestli Ponožka je kozlík tak půjde na podzim na pekáč a jestli koza tak uvidíme co z ní vyroste vzhledem k příbuzenské plemenitbě.
Maličká nebude mít ve veminku víc než 300ml.
No, od Lízy jsem už několikrát dostala do úst a výsledek byl, že jsem kozu držela, uklidnila a dostala toho co jsem po ní chtěla. Bez jakéhokoliv boje z mé strany. Nechci je ani bít ani na ně být jakkoliv hruba nebo zla. Snažím se být ta kdo krmí, pečuje, přináší příjemné pocity a ochraňuje je. Když vědu holky venku na vodítku tak mě nasledujou. Líza už i na zameceni a ta se už umí i na povel zastavit. Tenhle způsob mi připadá fajn a nenásilný. Stačilo mi vidět co si Líza myslí o klacku/proutku a tohle v ní vyvolávat nechci.

lilo
napsal(a):
No pokud se ji budes bat tak ty budes ta posledni koza v hierarchii... to si pak na tebe budou lecos dovolovat... prvni koza ve stade to musi vybojovat a boj to je dost tvrdej... uc se od svych koz...
Cukr a bič na ně. Když koza pak dělá co nemá, tak stačí pohrozit a ona už ví.

Blahopřeju. Je to skvělé. Maličké se neboj, dones jí v misce trochu něčeho, co má ráda, kůzle klidně chytni a podívej se, jestli kluk nebo holka. a jestli bude kvičet, na to nehleď a drž, dokud nebudeš vědět výsledek, Když se s Maličkou nesblížíš teď přes kůzle, zase ztratíš příležitost. Kůzle drž a chval Maličkou, jak je statečná a má krásné dítě atd, to budeš umět dobře . a buď tam s nimi, klidná a milá a půjde to, uvidíš. Ale teď nebo až zase za rok. a kůzle poroste a bude se bát taky, když ho teď nezačneš nosit a ochočovat. Ale tak, aby Maličká viděla, že je v pořádku. Ona Ti nic neudělá, vždyť je malá proti Tobě. a kdyby chtěla trknout, postav se proti ní a křikni na ni a dělej, že se nebojíš. Anebo na ni naopak mluv mírným hlasem a dělej, že se Tě to netýká, co provádí. Mně se osvědčilo to druhé. Nestav se k ní zády. Ale to neudělá.