Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2018 12:25
Stacy

XXX.XXX.180.126

Jako všichni jsem řešil, jakým způsobem v zimě krmit naše ovečky senem.
Můj požadavek byl : minimum vytahaného sena a dostatečná zásoba.
Vyzkoušeno bylo více variant a nakonec mi vyhovovala nejvíce tato.
Jedná se o krmný box jehož základna je tvořena dřevěnou ohrádkou s dnem, které je cca 5 cm nad zemí. Nad ní je připevněn plechový box čtvercového průřezu, jenž se (což je velmi důležité) od vrchu postupně rozšiřuje.
Ohrádka je neustále doplňována senem uloženým v boxu, což našim ovečkám (máme tři ovečky) zajistí cca pětidenní přísun čerstvého krmení.
Z ohrádky stačí jen vybírat silná tvrdá stébla a to co ovenám opravdu nešmakuje.
Toť moje inspirace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2018 13:23

Jako je to hezký, ale kdybych tohle dal mejm ovcím k dispozici, tak by bylo seno všude okolo, všechno by vytahaly, protože by se v tom přehrabovaly a padalo by jim to od huby. Stádo sice krmím balíkama sena z kruhovejch krmelců, ale když je někdo v separé tak tam mají bednu s vyřezanými otvory pro hlavu, do které jim dám malý balík sena. Z celého balíku tam nechaj jen nejtlustší stébla, které pak hodím pod ně do podestýlky. Bedna je vlastně paleta se sajtnama nebo jak to říct. Fotku krmelce nemám ale tady mám fotku když jsem si 12 takových beden dovezl.

3.2.2018 13:53
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji za inspiraci.Máme také krmelec, kam ovce strčej hlavu a pak nečaněj seno. Pokud se vám to osvědčilo, super. Výhoda je jistě zásoba na víc dní. My máme ovcí pět a musíme krmit denně. Seno tam dáváte horem? Nebo je to nějak otvírací? Či je z druhé strany okno?
Ale hezký, to podle mne nejni. mám ráda dřevo, no, nechci se vás dotknout. Jen moje obliba materiálu.

3.2.2018 14:29
Stacy

XXX.XXX.180.126

Na fotkách je full stav, jak začnou oveny odebírat seno, tak hladina klesne 10 cm pod vrchní hranu a v této situaci je ztráta opravdu minimální.
Aby to ovce začaly roztahovat všude kolem, musely by si vždy vytáhnout kus sena, popojít a mrsknout na zem, což mi nedělají.
V podstatě je to princip bezedného talíře, který se tu používá v různých variantách.
Hlavní podstata je ta, že to co jim odpadne od pusy nesmí spadnout na zem po které chodí a na níž vykonávají potřebu.
Po ročním provozu s tím mám opravdu dobrou zkušenost.
Určitě ale neexistuje jen jedna ideální varianta krmení, každý musí najít tu svoji pravou.

3.2.2018 14:47
janau.

XXX.XXX.230.1

Janinka Bosorka napsal(a):
Děkuji za inspiraci.Máme také krmelec, kam ovce strčej hlavu a pak nečaněj seno. Pokud se vám to osvědčilo, super. Výhoda je jistě zásoba na víc dní. My máme ovcí pět a musíme krmit denně. Seno tam dáváte horem? Nebo je to nějak otvírací? Či je z druhé strany okno?
Ale hezký, to podle mne nejni. mám ráda dřevo, no, nechci se vás dotknout. Jen moje obliba materiálu.

Tahle Vaše varianta se mi jeví pořád jako nejlepší. Furt někde hledám nápady a tento mi připadá jako nejlepší, potvrdíte mi, že z tohodle krmelce toho moc nevytahají? Zkoušeli jsme doma různé systémy, docela dobrý byl i systém stočené tenčí kari sítě (házelo se seno horem do válce) a ovce si mhly tahat z více stran - víceméně z každého "oka", ztráty jsou opravdu malé. Měly ale p zimě odřené nadčumáky, jak se snažily dostat víc dovnitř, tak jsem si řekla, že přirozenější bude je nechat se hrabat a vybírat - čili strčit hlavy přímo do sena..
Ovce máme potvory mlsné, opravdu toho roztahají hodně a toho ručně sušeného sena mi pak přijde líto..

3.2.2018 14:49
Stacy

XXX.XXX.180.126

Vůbec se mě to nedotkla. Dřevo je úžasný materiál a mám ho také velmi rád, ale tady jsem se rozhodl pro plech. Určitě je možná i dřevěná modifikace.
Nicméně jsem tady chtěl prezentovat určitý systém krmení.
Seno se doplňuje pouze vrchem, jiný přístup, nepočítám-li místo z kama ho ovce odebírají, není.

3.2.2018 15:01
Stacy

XXX.XXX.180.126

O tom, že ztráty jsou minimální jsem se již zmiňoval.
Berte to ovšem jako ukázku určitého systému krmení, kdy rozměrové parametry si musíte vyladit podle daného plemene a rozmanitých návyků vašeho zvířectva.

3.2.2018 16:22

Nevypada to zle, nerez plech? Takovy reseni by bylo dobry ve spojeni s dirou ve strope a nahore senik. Kdyz bych chtel bejt puntickar, tak bych ovcim nedelal takovou velkou zasobu, cim min se b tom budou rochnat celou hlavou tak pro ne lip. O volne lozeny seno prasi.

3.2.2018 16:32
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pravda je, že po plechu seno lépe klouže. Seník nahoře to je naprosto dokonalý nápad. I okno ze zadní strany by bylo super.

3.2.2018 20:17

Stacy, vypadá to dobře. Jen nechápu, že ovce nelezou do toho korýtka. Neznám ovce tak dobře, ale kozy by si tam udělaly lože, i kdyby jim mělo půl těla koukat. O mladých ani nemluvím. Každopádně s plnění krmelce seshora mám dobré zkušenosti, to jste vymyslel výborně.

3.2.2018 22:17
Stacy

XXX.XXX.180.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stacy, vypadá to dobře. Jen nechápu, že ovce nelezou do toho korýtka. Neznám ovce tak dobře, ale kozy by si tam udělaly lože, i kdyby jim mělo půl těla koukat. O mladých ani nemluvím. Každopádně s plnění krmelce seshora mám dobré zkušenosti, to jste vymyslel výborně.

Díky.
No zatím jsem neviděl, že by se v korýtku nějaká z ovcí zahnízdila. Ono je docela úzké a zřejmě volí pro ně vhodnější variantu odpočinku.
Z toho co jsem zažil, viděl, slyšel, kozy jsou opravdu jiný level.

3.2.2018 23:43

Stejně mi ale příjde místo u stropu strašně malé na to doplňování sena

4.2.2018 09:22
lilo

XXX.XXX.201.210

Kozy by lezly az ke stropu... a souhlasim s kosteyem... ze pro obsluhu to z meho pohledu a zkusenosti neni nic moc... nejlepsi je umistit krmelec mimo koje, mit ho dostatecne siroky aby se to tam na vidlich dobre pechovalo.. aby se to dalo vycistit atd... pokud mozno mit oddelene stani pro kazdou zucasnenou... proto mi prijde vyhodnejsi krmelec od janinky... zvlast kozy cloveka proskoli protoze maji tendenci zrat si to z podhuby navzajem... a je vhodne pokud jim cini obtize vytahnout hlavu z krmelce... pak tedy stoji nad nim...a tolik nestelou... ale jestli to chovatelce vyhovuje a je s tim spokojena tak rozhodne preju radost a nadseni je to inspirace a dekuju za ni...

4.2.2018 10:16

Nejak na vanoce sem daval nekdo fotky z islandu. To reseni je nejlepsi protoze ovce ma sena tak akorat, zadny zasobniky. Kazda ovce ma svoje misto, nejsou zadny trenice o diru v krmelci a tak se da nadavkovat sul nul i denni davka. Ovce si urcite zradla vazej a nebudou "drzkovat" vsude okolo. Kdyz se udela zasobnik na den a vic, tak uz do toho musej rvat hlavu, nasavat prach a strusku ze sena. Ani sloni chobotem nezerou natoz ovce :) Takze si myslim ten islandskej zpusob je debrej, chce to jen pro kazdou ovci svoje misto a dobre davkovat. Pak to muze bejt i tak hezky jednoduchy.

4.2.2018 11:41

lilo napsal(a):
Kozy by lezly az ke stropu... a souhlasim s kosteyem... ze pro obsluhu to z meho pohledu a zkusenosti neni nic moc... nejlepsi je umistit krmelec mimo koje, mit ho dostatecne siroky aby se to tam na vidlich dobre pechovalo.. aby se to dalo vycistit atd... pokud mozno mit oddelene stani pro kazdou zucasnenou... proto mi prijde vyhodnejsi krmelec od janinky... zvlast kozy cloveka proskoli protoze maji tendenci zrat si to z podhuby navzajem... a je vhodne pokud jim cini obtize vytahnout hlavu z krmelce... pak tedy stoji nad nim...a tolik nestelou... ale jestli to chovatelce vyhovuje a je s tim spokojena tak rozhodne preju radost a nadseni je to inspirace a dekuju za ni...

Lilo, to se Vám povedlo - je vhodné, pokud jim činí obtíže vytáhnout hlavu z krmelce. Poslední týden vytahuju pravidelně jedné koze hlavu z krmelce já minimálně dvakrát denně. Vždycky ji tam strčí tak, že už ji nevytáhne a vždycky ne stejné místo. Už jsem si to místo upravila tak, abych nemusela vždycky brát pilku nebo kladívko a rozebírat to. Nevím, proč leze zrovna tam, když je místo všude okolo. A není to poprvé, kdy rohatá koza někam strčí hlavu a už ji sama nevytáhne. To by mě zajímalo, jestli se to stává taky kamzíkům a jelenům.

4.2.2018 11:52

Nejak na vanoce sem daval nekdo fotky z islandu. To reseni je nejlepsi protoze ovce ma sena tak akorat, zadny zasobniky. Kazda ovce ma svoje misto, nejsou zadny trenice o diru v krmelci a tak se da nadavkovat sul nul i denni davka. Ovce si urcite zradla vazej a nebudou "drzkovat" vsude okolo. Kdyz se udela zasobnik na den a vic, tak uz do toho musej rvat hlavu, nasavat prach a strusku ze sena. Ani sloni chobotem nezerou natoz ovce :) Takze si myslim ten islandskej zpusob je debrej, chce to jen pro kazdou ovci svoje misto a dobre davkovat. Pak to muze bejt i tak hezky jednoduchy.

Jo, taky se mi tehdy zdálo dobré, ale pro ovce, ne pro kozy. Ideál pro kozy jsem ještě neviděla. Ale tady u tohohle zásobníku se mi líbí právě to krmení zvrchu. Taky házím seno dolů do krmelce a je to mnohem lepší než zezdola. Jen to seno taky někdo musí dostat nahoru. Ale tam zase u nás funguje jako tepelná izolace přes zimu a postupně se zkrmuje házením dolů do krmelce.
A taky se zásobník někdy právě kvůli té zásobě může hodit. Pak může ovce zkontrolovat kdokoliv, třeba soused, kterému se nebude chtít tahat seno. Ale to místo u stropu je malé, to je fakt, já bych tam udělala díru do stropu a přístup tamtudy. Zase pro tři ovce to není tolik sena.

4.2.2018 11:56

Jednou jsem našel mrtvýho srnce zamotanýho rohama do mých lanek. Určitě se jim něco takového stává i ve volné přírodě. Stačí že si nohu skřípnou do nějaké vidličky v náletu a nepodaří se jim odtama dostat pryč. Prostě chcípnou a ostatní divá zvěř se o ně postará, ale tak to prostě chodí.

4.2.2018 13:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vloni jsem našla na lukách srnčí lebku, kolem parohů měla omotané spousty lanka, napevno, a v tom ještě napříč parohům zauzlovanou tyčku plastikovou, co lanko drží. Musela to být krutá smrt.

4.2.2018 14:19

Jo je to hodně blbá smrt a o to horší je, když člověk zjistí že za to může on sám, protože se zamotal do lanek co tam on (já) natáhnul.
Na druhou stranu, vědět kolik všelijakejch broučků, pavouků, mravenců a podobně za život jen svojí chůzí zmrzačíme, nebo zabijem, tak by to byla hromádka větší než jak je velkej nějakej jeden srnec.

4.2.2018 18:35

Lilo, to se Vám povedlo - je vhodné, pokud jim činí obtíže vytáhnout hlavu z krmelce. Poslední týden vytahuju pravidelně jedné koze hlavu z krmelce já minimálně dvakrát denně. Vždycky ji tam strčí tak, že už ji nevytáhne a vždycky ne stejné místo. Už jsem si to místo upravila tak, abych nemusela vždycky brát pilku nebo kladívko a rozebírat to. Nevím, proč leze zrovna tam, když je místo všude okolo. A není to poprvé, kdy rohatá koza někam strčí hlavu a už ji sama nevytáhne. To by mě zajímalo, jestli se to stává taky kamzíkům a jelenům.

A to si představte, že já řeším, jak nakrmit senem s minimálními ztrátami a tak, aby se nažrali všichni takovouto skvadru: Ovce bezrohá, ovce rohatá s rohami do stran (walliserka), minikozy s rohami nahoru. A to tak, aby nikdo nezvládl do krmítka prolézt (hlavně kozy!). Jakmile jsou však mladí, tak se tomu zamezit nedá. Mám taky ten typ jako Janau, ale pro mladé je to príma herní prvek - proskakují skrz to do seníku a čím víc jsou odvážní, tím víc chodí po okolí a zkoumají. Na druhou stranu se takhle dostanou k tomu nejlepšímu senu (balík) a vyberou si to, co chtějí nejradši.

A to jsem chtěla říct - že jak se tam postrkují ty dospělé rohaté kusy (2 holanďanky víceméně ovládají celé 2,5m krmeliště), tak se mi stalo, že koza (jsou to strašní záškodníci ) se musela nutně narvat do okýnka, kde už žrala walliserka - takže se tam zaklínily obě, div se neuškrtily. Já bych ty kozy fakt chovat nechtěla. Mám jich pár a i tak jich mám povětšinou plné zuby. Trkají do branek, jestli náhodou nejsou jen přibouchlé (aby mohly zdrhnout), kdykoli procházejí jen kolem, prolezou všude možně, ničí pletivo (ovčí uzlíkové - derou si o něj srst, když přelínávají - ty uzlíky je "vyčesávají"), zlikvidovaly mi veškeré porosty (stromky sloupány z kůry), buzerují ovce jen tak pro svou zábavu, atd. atd.

4.2.2018 18:39

S rohami? :) tyhle kozy jsou fakt hrozny :).

4.2.2018 19:04

Hhipie, to se mi taky stalo, že se koza narvala do okýnka v krmelci a nemohla ven. Náš dobrotivý starostlivý kozel jí šel pomáhat a narval se do toho okýnka o velikosti asi 20 na 30 hlavu taky. Je bezrohý, mohl by ven, ale kdyby to udělal, asi by tu kozu uškrtil. Tak tam oba trpělivě stáli, až na to přijdu a vysvobodím je. Vzala jsem pilku, přeřízla jim těsně u hlav dvě laťky a oni ani necekli, jen čekali, až to bude. Jestli třeba nezáleží na tom, jak velký nervák je majitel . (Aspoň tak to říká veterinář, když chodí brát krev - jaký chovatel, takové zvíře ). Já jsem klidná, nevím, jak je to s Vámi .

4.2.2018 19:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Hhipie právě jste mi potvrdila, že na mléko jedině ovci vf. Koze oddolávám, přesně z důvodů, které jste uvedla. Když mi bylo dvacetpět, tak jsem nějaký čas jednu kozu měla, bylo to strašné, kam všude byla schopna vlézt, jak řvala, když se jí něco nelíbilo, co dokázala ožrat. Jsou sice krásné, ale vychytralé potvory.

4.2.2018 19:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Kozu jen jednu... a bezrohou.. vymazlit si ji jako psa a mate nejoddanejsi zvire co znam... kamaradku... jinak co pise hhipie to je vesmes i moje zkusenost.. dnes rano manzel sel na lisku ale jeste nez odjel tak me celej udejchanej serval ze jsem nechala kozam vsechno otevrene...dal to nevysvetloval... a asi ano protoze jsem potrebovala vcera napojit kozy v koji dve ale pred tim stepovala ovce ktera kdyz se tam napasuje pr.deli tak s ni ani heverem nehnu.. a tak jsem si rekla ze ji tedy podojim a nakrmim jejiho retardovanyho beranka... no a tim se vlastne smazaly veskere ty ukony ktere jsem delala pred tim... tomu se rika porucha pozornosti / dobre vykojenej mozek... takze dve koje... kde ziji v jednicce koza s hysterickym anglonubijskym kozlem... kterej bez ni neda ani ranu a sotva kozu vyndam tak jeci jako by ho na noze brali... v koji cislo dve zije rohata tlusta mlaticka Trudy se svymi dcerami a ta mlati jen pro potechu cokoliv.. a hlavne musi zkotrolovat jestli se nahodou nekde nemaji lepe nez ona sama... bytostne se nesnasi s kozou z ubikace cislo jedna ale ta se ji boji a utika pred ni... a uprostred v ulicce momentalne preziva ovecka po porodu kterou dojim pro jejiho beranka kterej je trochu retardovanej... takze ted se to tam mlelo to nakonec bylo slyset i nad ranem kdy jsem zase slysela bouchani z chlivu... v te ulicce... kozy skakaly z jedne koje do druhe...a ovce je take trochu hystericka... v noci jsem slysela nejake bouchani... rikala jsem si to trka koza do branky ze tam je ovecka... pravdepodobne.. no rano po onom servani jsem sla zkontrolovat stav... a to bylo tak ze obsah koje cislo jedna byl v koji cislo dva a ovce uz byla oddelena... obsah koje dva byl v ubikaci jedna... manzel se snazil vyhnat ovci ktera byla v koji c.2 pricemz trikrat vyhnal celou ubikaci kozel hystericky trikrat zakopl o bednu se drevem az ji uplne rozmlatil... litaly tam i kbeliky s vodou i bez vody... a ten retardovanej beranek to kupodivu prezil bez uhony...jeste ze se pro tentokrat nedostaly do kotelny kde jsou pytle s obilim.. chlap byl z toho brunatnej...ale celou tu grotesku mi vysvetlil az u obeda tak jsme se vyborne zasmali.

4.2.2018 19:39

No, vidíte, a přesně pro tyhle vlastnosti které tu považujete za nevýhodu, si já koz cením. Dokáží si ve většině případů poradit, jsou chytré, komunikativní, mají smysl pro legraci. Dokážou se i bránit, oproti ovcím mnohem víc. U souseda okusoval pes nebo liška zaživa ovci ucho, až jí z něho nic nezbylo, ale ta ovce ani nepípla, chudák. Ke koze se nepřítel přiblíží a ona už řve a trká. Ale jestli jste měli jen jednu, chápu, že to nebylo zrovna ono, koza potřebuje partu. A nebýt zavřená, pokud možno.

4.2.2018 21:52

Oreb: já nevím, jak jste to myslela, s tím nervákem... jaký to má dopad na držení koz?
Moje kozy jsou prostě stejně vychytralé jako jaké jiné. Hňup Bobeš poslouchá na slovo. Umí povel "Vypadni", a poslouchá na jméno - když do někoho trkne a dostane sprďáka, ví, že se to týká jeho.
Jinak říkám, že je to převlečený pes s rohami. Jakmile se vyskytnu v blízkosti, mám ho nalepeného na stehně a nenápadně se mě dotýká, abych jako věděla, že tam je a že chce poškrabkat :) někdy chodí se školkovými dětmi na vodítku. Ale tahá, tak s ním moc často nechodí. Ale zas když jim uteče, doběhne k výběhu a jde se pást. Vždycky ho najdeme poblíž.
Stará paní Máňa tak poslušná není. Ale ví, kde jí končí výběh a kde by už neměla být. To je zas skvělá matka. Řve když rodí, jak kdyby jsme jí řezali rohy za živa. Taky řve, když jí odčervujeme. Když jí dělám paznehty, tak se klepe jak osika. Nervák.

Dojka je nejmíň "slyšet a vidět". To je vlastně zlaté zvíře.
Zato když se narodí potěr, tak ten je vážně všude. Od těch holanďanek jsou to takové maličké čivavy, které se protáhnout úplně všude, takže samozřejmě nejraději do sena, do kterého kálejí, což mě vytáčí do běla. Ale pokud člověk krmí do krmítek, do kterých je potřeba, aby velcí prostrčili hlavy, pak se těžko vyhne tomu, aby malincí prolézali, kam se jim zachce... :).

4.2.2018 21:59

Hhippie, doufám, že jste se neurazila. To bych nerada. Jen že jste se tady tak rozkatili všichni nebo -y všechny na kozy. A já to vůbec takhle nevidím jako Vy . Já mám fakt klidné stádo, žádné strašné rvačky, útoky na lidi apod., jak tu občas někdo píše. Já mám fakt hodné klidné kozy i kozly. Tak jen přemýšlím, čím to je ?

5.2.2018 08:03
janau.

XXX.XXX.162.61

Ovce i kozy jsou fajn, každá má pro mě své výhody i nevýhody. Mám tady kousek kozí farmu DORA (Ratibořice), kam jezdím nakupovat výrobky z kozího mléka a když vidím ty klidné pohodové kozy zvyklé na manipulaci, lidi a pak se vrátím domů a kolikrát vidím, co všechno zase stihly ty rohatý potvory za jediný půlden provést... Teď jsou zavřený v chlívě cca 30m2 (máme celkově 4 včetně kozlíka) a stejně musí být jedna oddělena, když jsou v uzavřeném prostoru, je největší a dominantní a rohy používá skoro nepřetržitě, k lidem je ale v pohodě. Na podzim jsme koupili půlročního kozlíka, je půlmetr vysoký a přeskakuje s neuvěřitelnou lehkostí 1,1 m vysoký plot, takže skáče od jedné ke druhé a je tam, kde chce zrovna být. Mladí prolezou fakt všude, staré se občas zasekávají rohama venku v ovčím pletivu, ale kozy jsou zase takové veselé, hravé, vychytralé, no nadávám, ale hned jim zase všechno prominu. S odchovem mladých vůbec žádné problémy, vůbec je neřešíme, každá koza má vždy po dvou mladých a není s nimi žádná starost.
Oproti tomu ovce máme hodné, klidné, takové velké trouby to jsou, čili manipulace s nimi bezproblémová, ale měli jsme doposud problém s přijmutím narozených jehňat. Letos jsme měli jehňata podruhé a já jsem pochopila, proč se to děje, máme jen ovce 2 a jsou hodně na sobě fixované. Berany jsme měli za ty 3 roky už 2, o oba jsme tak nějak blbě přišli, tak snad do třetice seženeme už konečně pořádného.. Jehňata jsou taky pěkně živá a je radost sledovat jejich skotačení..
No nedokážu si představit, že bych neměla ani jedno ani druhé

5.2.2018 08:11
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Mám také obojí, tak trochu jsem si musela vybrat čeho se vzdát když jsme se přestěhovali.Ovecky musely jít, zůstaly jen dvě oblíbené ségry. Když to tady čtu tak se musím smát jak umějí kozy člověku kořenit život. Mě rozčilujou spíš v létě když neustále zdrhaj. Všude je lepší tráva, za ohradou les, ostružiní, malini, naletový stromy takže lákadel spoustu, ovce nikdy nezdrhly. Předloni jsem měla 20ovcí, stali a koukali na balík a 5koz s kozlem je k senu prostě nepustilo.tak tím mě tedy taky štvaly, protože jsem musela stejně chodit krmit dalším senem do krmelce. Nevím co je lepší, když tam můžou strčit hlavu tak stejně seno tahají ven, protože se u toho rozhlížeji do kraje jak královny, když mají mezery na tlamicku taky vytahujou co se mi na kozach ale líbí tak právě ta ochočenost.Na vodítku s některými není problém, když chtějí děti na táboře vzít kozy sebou na louku, ale je to zbytečné, kozy mám na volno a oni si mě hlídají sami.a ta jejich trochu drzá povaha? Já jim fandím, takže i když jsou jak pejsci tak myšlením bych to přirovnala spíš ke kočkám

5.2.2018 08:40

Já mám teda ovce ochočenější než kozy. Všichni jsou kontaktní, ale zkrátka ovce jsou kámošky, kdežto kozy jsou takové teroristky pořád přemýšlejíc jak by jestě mohly škodit. A při převozech mi ovce skáčou samy do přivěsu, zato kozy tam musím cpát násilím. Já ty kozy vlastně nemám vůbec rád!

5.2.2018 08:50
Jamarov

XXX.XXX.88.248

tak jsem to měla dřív první koza byla z tomboly tak jsme ji zachránili před kudlou. Ta byla moc hodná, ale pak přišel kozel též z tomboly ale z jiného kraje. Ano byl retard ovce jsem měla docela klidné, ne teda ty první, to byla hrůza. Zůstali jen ty klidné a pak už pohoda. U koz musíte předvídat co zas vymyslí. A že rádi vymýšlí

5.2.2018 09:26
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja to rikam furt... kozy jsou proste terapeuticka zvirata...clovek snimi zaziva jak libe tak velmi nelibe pocity... vuci nim proste neni schopen zadrzovat emoce... no to zdrhani.. takle mi AN nubka skakala 150 i vic metrovy plot... a preskocila ke kacenam a sezrala jim slichtu... jednou jsme to rozchodili.. ale to skocila spatky do ohrady takze mi nedocvaklo z ceho to bylo a za 14 dni si to zopakovala s tim ze ze jsem ji nasla v te ohrade...behem hodiny uz se kroutila a ac jsme rozhaneli cimkoliv tak to proste nedala.. rezejte si vysnenou anglonubijskou kozu papirovou za 10 tisic...reknu vam to byl ten nejdrazsi gulas v mym zivote...

5.2.2018 09:33
profesor1

XXX.XXX.202.14

Ovce jsou ovce a kozy jsou kozy Kozy chovám asi jen 8 nebo 10 let ale nedám zatím na ně dopustit. Mám je spolu s ovcema, momentálně i spolu ve stodole. Malé budou mít nejdříve za týden tak se mě nechce je krmit zvláť. Mám kozy i rohaté i bez rohou. Rohaté mají jasně navrch, ale nějaké zákeřné bití nevidím. V létě je mám v ohradníku - tři řady drátu, nejvyšší 80cm nad zemí a neutečou. Kůru stromů nechávají na pokoji, jen uždibují konce větví. Myslím si že ta moje nejstarší šéfka a její stejně stará zástupkyně jsou vzorem pro ostatní (celkem 7ks) taky už přesně vědí co můžou a co ne. Stačí jen zvýšit hlas a je jim jasné že mají důtku s výstrahou. Stotožňuji se celkem s Oreb. Tím nechci říct že nejsem nervák , ale daleko častěji si mezi ně sednu(v létěna pastvě) nebo jen stojím a sleduji. Občas i nějaké zvíře letí vzduchem když zaslouží, ale ostatní už vědí že jich se to netýká a jsou v klidu. Pokud má koza prostor, k majiteli má důvěru a respekt, tak je úplně v pohodě. Za mne jsou kozy bezproblémovější než ovce.
Vedle v tématu řešíte přešlechtění, neodolnost, krmrní....... K tomu bych řekl že všichni to víme, ale dost problémů si děláme sami. ( úplně mě zvedá ze židle dotaz typu - "chci začít chovat ovce, čím očkovat, kolik zrní, kolik vitamínů......Začínají mě porody - co dávat jehňatů? Jaké vitamíny? " a pod. )
Já když vidím že ovcím nemusím stlát, tak je mě jasné že překrmuji. Uberu sena, nech raději trošku hladoví. V přírodě zvířata strádají v zimě minimálně měsíc až dva a není jim to nijak extra na škodu. Nech jsou mladé menší, alespoň líp poznám která mamina je opravdu kvalitní a i z minima dá dostatek mléka. Od ní si pak nechám na chov. Pokud příjde na podzim z pastviny dostatečně v kondici, tak masadí mléka dost. Už mě porody začaly. Zatím 6 oven = deset jehňat. Všechny jsem našel opatřené a napité a to rodili ve stádě 40 ks včetně koz a berana. Jedno vlastně v pohodě ne. To jsem hledal minimálně 10 minut, kdy bylo zalezlé pod jeslema a spalo si tam zasypané senem. Ovce jej hledala, já taky a jehně nikde Už jsem i prohlížel placentu, jestli to není potrat.
Myslím že díky minimálnímu, nebo žádnému příkrmu mám minimální, nebo žádné problémy s porody, trávením.... A nevadí mě že třeba polovina jehňat nemá na podzim 50kg. Stejně jdou do klobás, ale za ten klid a nepotřebnost veterinářů mě to stojí. Taky mě nevadí, že kozy dávají jen 2- 3l mléka za den. Nepotřebuji ho víc.
A ještě k tomu křížení - ovce VF je podle mne ideální na křížení s masňákama. Mám zkušenosti se SF a Charolkama a jsou to "nádherné", velké ovce.

5.2.2018 09:44
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak to se mi taky stalo, kachny a krmení už mám tak, že se tam žádná nedostane. Roza to naštěstí zvládla za pomoci sody.mit papírový za tuto cenu asi bych u nich furt seděla co já včera viděla, šla jsem s kozama do lesa a kozla nechala v ohradě, protože strašně začal otravovat kozu před porodem, jenže jak nás viděl vchazet do lesa vyskočil na plot z místa a přes břicho přes plot hodil salto hlavou dolů na záda, taková rána, já myslela že si zlomil vaz nebo něco ale vstal a šel do lesa taky. Prostě je něco jen tak nezadrží

5.2.2018 10:21

Mam rad klidnejsi zvirata, asi ze sam potrebuju klid :) Kozy jsme meli kdysi davno ty byly v pohode. Po tom co jsme pred par lety prodali kravy, tak jsme poridili dve segry a to byly mrchy urvany. Mozna ze sly od mamy moc brzo nevim. Maj uz domov jinde.
Neni nad to posedet nebo si postat u ovci, hlavne kdyz v zime zerou z krmelce, valej se na slunci nebo v sezone kdyz uz mezi nima litaj jehnata.
Proto me tak nas ral v jinym vlakne clovek co me nazval clovekem z bytovky co jen rad kouka na ovce a nic nedela a on ze chce chovat hlavne pro uzitek a zadny kochani

5.2.2018 10:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Profesore pěkně jste to napsal.
Chystám se pořídit si ovci vf na mléko, budu mít berana zwartbles, tak zřejmě to bude dobrá kombinace.
Vloni jsme měli porody naprosto v pohodě,100 procent přežití.
Letos, i přes výhřez týden před porody, zatím, klepu, dobré. Dvě rodily, jedna má dvě holky, ta s výhřezem dva kluky. Zvládla to tak dobře. Ona i já.
Kozu si možná pořídím, až nebudu muset chodit do práce. Jinak by to pro mne byl zdroj stresu.

5.2.2018 10:41

Janinka Bosorka: nez kozu tak radsi kravku :) Zwartbles je vyslechteny z nekolika plemen, vcetne VF. Mam je od baraku asi 300m,20hlavy stado. Klidny ovce, takovy trumbery. Chodil jsem na ne koukat, jak by se pekne strihaly. Nebyla tam zadna plasanka.

5.2.2018 10:44
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Janinka Bosorka napsal(a):
Profesore pěkně jste to napsal.
Chystám se pořídit si ovci vf na mléko, budu mít berana zwartbles, tak zřejmě to bude dobrá kombinace.
Vloni jsme měli porody naprosto v pohodě,100 procent přežití.
Letos, i přes výhřez týden před porody, zatím, klepu, dobré. Dvě rodily, jedna má dvě holky, ta s výhřezem dva kluky. Zvládla to tak dobře. Ona i já.
Kozu si možná pořídím, až nebudu muset chodit do práce. Jinak by to pro mne byl zdroj stresu.

Zdroj stresu při práci?

5.2.2018 10:48
profesor1

XXX.XXX.202.14

Napsal jsem to jak to vidím já a jak to mám zařízené. Upřesnil to Mastnáček tím, že napsal že chce hodně lidí chovat na užitek. A to není můj případ. Nepotřebuji intenzivní chov (naštěstí).

5.2.2018 11:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo uz nekolikrat jsem psala ze nase nejlepsi ovce je krizenka charolky s VF a ze na ni skace suffolak a jsou z toho nejraketovejsi jehnata... dvojcata ukrmi lip jak suffka jedinacka...mohou byt o mesic mladsi a na dvou mesicich uz jsou vetsinou vetsi... a jedou neuveritelnou rychlosti jsou z toho pak velky ovce dobre se rodej...

5.2.2018 12:03

Oreb: Nee, v pohodě. Já to jen nepochopila. Já o kozách nepsala, že jsou zlé nebo co. Jen že jsou své a že je s nimi víc práce skrze jejich chování. Jak jsem popsala - moje kozy jsou vlastně zlaté. Jen občas vymýšlejí blbosti a mě to přidělává práci.

Ono je něco úplně jiného chovat jednodruhové stádo, maximálně dvoudruhové. Jakmile je toho víc a moc různorodé, pak už je to hodně o managementu. Nebo o tom, že se musí chovatel povznést nad některé věci. Mě třeba přijde špatné senem plýtvat. Tak se snažím maximálně dolaďovat krmeliště. No a když ty kozy pořád vymýšlejí něco navíc, pak je to pro mě víc práce. Ale teď už je to doladěné, myslím. Všichni se nažerou, nejsou oškubaní od krmítek, nemusejí šplhat do výšek a tedy nehrozí výhřezy, atp. Je to prima. Ale stálo mě to hodně přemýšlení a běhání s pilou a akuvrtačkou, než jsem sestrojila vše, aby to bylo v této podobě

Kdybych ty kozy nemohla vystát, neměla bych je. Je to moje volba. Jen prostě je s nimi víc starostí. U mě v chovu. Skrze jejich vynalézavost

5.2.2018 12:39

Jamarov napsal(a):
Tak to se mi taky stalo, kachny a krmení už mám tak, že se tam žádná nedostane. Roza to naštěstí zvládla za pomoci sody.mit papírový za tuto cenu asi bych u nich furt seděla co já včera viděla, šla jsem s kozama do lesa a kozla nechala v ohradě, protože strašně začal otravovat kozu před porodem, jenže jak nás viděl vchazet do lesa vyskočil na plot z místa a přes břicho přes plot hodil salto hlavou dolů na záda, taková rána, já myslela že si zlomil vaz nebo něco ale vstal a šel do lesa taky. Prostě je něco jen tak nezadrží

. Kozy jsou skokani. Náš kozel skákal z místa 1,60m. Ale musel mít volné místo pro doskok na druhé straně. Takže když se něco postaví do cesty, kam by měl doskočit, neskáče.

5.2.2018 12:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak já se snažím být co nejvíce ve vnitřním klidu. Pokud nemohu zajistit pro svá zvířata to nejlepší, dle mne, tak nejsem v pohodě.
Takže utíkavá kozena, stále řvoucí a dělající různé neplechy, tak u té bych si říkala, co ještě udělat at je v pohodě? Proč zdrhá? Co se jí kde může stát? Atd.
Já si také myslím, že naše oveny, jak řvou, když nás viděj, když začnem dávat příkrm, tak si toho na mně vynutěj víc, potvory. Nemůžu slyšet ani brečet děcko, hned koukám co mu je a jak ho zabezpečit a tak. Nejvíc v pohodě jsem, když vidím, že jsou všichni spokojený, no.

5.2.2018 12:42

Profesore, pěkně jste to napsal.

5.2.2018 13:30

Stacy napsal(a):
Jako všichni jsem řešil, jakým způsobem v zimě krmit naše ovečky senem.
Můj požadavek byl : minimum vytahaného sena a dostatečná zásoba.
Vyzkoušeno bylo více variant a nakonec mi vyhovovala nejvíce tato.
Jedná se o krmný box jehož základna je tvořena dřevěnou ohrádkou s dnem, které je cca 5 cm nad zemí. Nad ní je připevněn plechový box čtvercového průřezu, jenž se (což je velmi důležité) od vrchu postupně rozšiřuje.
Ohrádka je neustále doplňována senem uloženým v boxu, což našim ovečkám (máme tři ovečky) zajistí cca pětidenní přísun čerstvého krmení.
Z ohrádky stačí jen vybírat silná tvrdá stébla a to co ovenám opravdu nešmakuje.
Toť moje inspirace.

Na vasem miste bych ten krmelec udelal od pulky nahoru do tvaru trychtyre. Vejde se tam vic sena a muze to bejt nizsi pro lepsi plneni.

5.2.2018 14:24

Na vasem miste bych ten krmelec udelal od pulky nahoru do tvaru trychtyre. Vejde se tam vic sena a muze to bejt nizsi pro lepsi plneni.

Já s takovýma nějakýma trychtýřema u sena nemám moc dobré zkušenosti. Seno se mi v nich zasekávalo.

5.2.2018 15:01

Zalezi na povrchu a uhlu.

5.2.2018 16:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

janau. napsal(a):
Tahle Vaše varianta se mi jeví pořád jako nejlepší. Furt někde hledám nápady a tento mi připadá jako nejlepší, potvrdíte mi, že z tohodle krmelce toho moc nevytahají? Zkoušeli jsme doma různé systémy, docela dobrý byl i systém stočené tenčí kari sítě (házelo se seno horem do válce) a ovce si mhly tahat z více stran - víceméně z každého "oka", ztráty jsou opravdu malé. Měly ale p zimě odřené nadčumáky, jak se snažily dostat víc dovnitř, tak jsem si řekla, že přirozenější bude je nechat se hrabat a vybírat - čili strčit hlavy přímo do sena..
Ovce máme potvory mlsné, opravdu toho roztahají hodně a toho ručně sušeného sena mi pak přijde líto..

Tak vám napíši své dojmy z krmelce. Jednoznačně je to nejlepší krmelec, co jsme měli.
Nejlepší výsledky dosáhnete, když můžete doplňovat dvakrát denně. Tedy nepřeplnovat krmelec, seno tam nijak nepěchovat.
Ale!jsou to mlsné bestie, naše ovce, takže stejně tvrdá stébla prostě v krmelci nechají. A dávají hlasitě najevo, že prostě tohle žrát nebudou. Je třeba prostě občas jim ty zbytky podestlat. Rozměry máme dobře pro ovce suffolk, zepředu jsou čtyři otvory, z každého boku po jednom, do ovčína se krásně vejdou po stranách dva a dva chouly, takže u bočních otvorů je u každého jeden choul. Myslíme si, že jehnata budou seno žrát z těch dolních uzkých otvorů. Máme standardně pět bahnic a berana. Takže šest otvorů. Je nutné, dle mne, pro každou ovci otvor.
Jsme tedy velmi spokojeni.
Choul má rozměr 2x1,8 m zhruba. Samozřejmě, pokud není třeba, jsou chouly demontovány, není to problém.

5.2.2018 17:48
janau.

XXX.XXX.230.1

Super, nase ovce jsou mlsne taky, takze necekam, ze vsechno sezerou do posledniho stebla, pocitam, ze i neco vytahaji, ale ted mame senik pripraven na tuhle Vasi variantu jeste vyrobit ty tvarovane prkna a nabit misto stavajicich obycejnych rovnych. Dekuji za tu skvelou fotodokumentaci i popis

5.2.2018 18:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tohle je naprosto skvělé, už delší dobu uvažuju, že se pustím do výroby, ale zatím nějak nemůžu doladit rozměry - chci to pro kozy (zatím dvě), ale "bohužel" rohaté, takže nějak neumím odhadnout výšku a šířku toho velkého otvoru
Nejdřív kozy zdědily jesle po koňovi, ale to bylo naprd, protože mezery byly cca 10cm, takže když chytly "chuchvalec" sena, vytáhly ven spolu s dalším,90% toho v hubě nechaly popadat na zem...takže neustále měly dost nastláno a jesle prázdné. Navíc jak rostly, tak jsem párkrát našla jednu z nich v jeslích "chycenou" - né že by to byla taková nebezpečná past, ale prostě dovnitř to šlo dobře, ale ven už neuměla správně natočit hlavu a rohy prostě fungovaly jako ježek v kleci Tak jsem koupila jesle s menšíma mezerama, ale taky špatně - vepředu jsou sice menší, ale na bocích pořád velké, takže sice už se nechytají uvnitř (taky už jim ty rohy povyrostly ale plýtvání senem pokračuje...
Tak prosím pokud má někdo s krmením stylem "klíčová dírka" zkušenosti u rohatých zvířat, jaké by byly vhodné rozměry, aby snadno hlavou prošla tam i ven a zároveň tam nevezla celá? (ta mladší je takový skřipkáč, naposledy se mi protáhla dveřmi, které jsem nechala přivřené na cca 25cm...

5.2.2018 18:48
lilo

XXX.XXX.201.210

My to mame tak ze ty vlezy pro hlavu jsou vys... a pak je delsi ta uzka mezera krmim tak jadro takze pak v predu maji prostor na jadro...... tudis koza musi udelat takovy trochu manevr kdy se nozkama opre o stupinek, staci maly hranolek...pribity ve spravne vysce... funguje to narame... a na horu nad ne jsme natloukli prkno ktere tedy tu vysku nad hlavou omezuje... mam dost sirokorohe kozy a kupodivu jsou schopne pootocit hlavou diagonalne aby se vesly...

5.2.2018 19:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

A kolik máte ty "vlezy" velké (šířka x výška)?
Jak to tak vidím, budu muset udělat pokus - omyl, vyříznout do kusu desky díru a zkusit to strčit koze na hlavu protože jinak to udělám buď moc malé nebo velké...
Jádro bych tak ráda krmila taky, zatím mají každá svůj kbelík, který jim pověsím na přišroubovaný kus trámku, ale je to naprd, protože mladší je nenažraná teroristka a asi si myslí, že druhá má něco lepšího a kdybych mezi nimi nestála a nehlídala, tak mladší bude běhat od kýble ke kýblu a starší se nenažere (asi to budu muset řešit úvazem - začít ji zvykat, protože je to fakt opruz, než se kozy nažerou, měla bych dávno hotovou jinou práci, třeba vykydáno a nakrmeno u prasat...a né tam stát jak svatej na mostě a čumět do parkanu, než se milostpaní napapají... Ještě navíc mladší hltá jak kdyby nežrala týden a starší se v tom nípe, takže pak ještě musím mladou držet a drbat a cokoli, aby to druhá stihla honem dožrat...

5.2.2018 19:12

5.2.2018 19:15
5.2.2018 19:24
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji ale musím zde napsat, že to není náš nápad. Původně to zřejmě vymyslela Hanka mkf, právě pro kozy, a nám poslal naprosto skvělý návod mastnáček. Přiložený nákres je od něj. Pan Bosorka to krásně zrealizoval. Dnes jsem pozorovala pětidenní jehnátka jak dole už probírají stébla.

5.2.2018 19:29
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/353841/krmna-mriz-zlab-a-jesle-pro-kozy-i-ovce#a3365363
Tady jsem to původně našla, my máme otvory z jedné delší strany a z boku, mastnáček je má z obou stran.

5.2.2018 19:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Po zkušenostech si myslím, že základ je, tyto krmelce nepřeplňovat. Pak mohou moc přebírat a maj tendence vyndavat hlavy a tak.
Taky jsme dnes potřebovali naší nejstarší ovci, vysokobřezí, bude rodit po páté, ošetřit Pederiprou meziprstí a už jsme si nechtěli posazovat. Tak jsme nandali seno, jak tam zastrčila hlavu tak jí pan Bosorka přidržel za krk a zadek a já jí mohla pěkně zezadu očistit a zastříkat nohu, jako konovi.

5.2.2018 19:35
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Hanka do krmelce také zakládala kyblíky s jádrem, pěkně pro každou ovečku kyblík a jak to sežraly, kyblík jim sebrala.

5.2.2018 19:48

Xchipsy: změřte si, jak cca vysoká ta hlava je i s rohama, ale ony umějí tu hlavu i trochu ponaklopit dozadu, případně tam lezou "rohama napřed". Horní prkno bych nepřidělávala moc bytelně, aby se dalo kdyžtak odšroubovat a posadit níž, kdyby náhodou prolézaly.

5.2.2018 19:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Teda v kolik hodin bude rodit, to nevím, , ale bude to už popáté. Čtyřikrát měla dvojčata.

5.2.2018 19:55
5.2.2018 20:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jak si ty mimina dole to probíraj. To je pěkný.

5.2.2018 20:54
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Xchipsy: změřte si, jak cca vysoká ta hlava je i s rohama, ale ony umějí tu hlavu i trochu ponaklopit dozadu, případně tam lezou "rohama napřed". Horní prkno bych nepřidělávala moc bytelně, aby se dalo kdyžtak odšroubovat a posadit níž, kdyby náhodou prolézaly.

To věřím, že kdyby chtěla, tak si poradí a natočí se, ale problém je v tom, že ta starší "bitá" je trochu plašan a mladá ji terorizuje, odhání od jeslí apod., tak mám obavu, aby když bude mít hlavu uvnitř a mladá se pohne, starší lekne...aby se v tom neoběsila, jak bude chtít honem honem ven...
Zkusím to zítra poměřit a uvidíme
Každopádně díky všem za rady!

5.2.2018 20:57
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tohel se me zda jako dobry reseni.

Tohle se mi líbí moc, bohužel momentálně u nás neproveditelné, jelikož jsou kozy v boxe a toto už bych tam nenarvala Navíc si nejsem jistá, jestli by ta mladší do toho nelezla, protože je fakt vynalézavá a když ji vidím, jak se odrazí od země a kam až vysoko vyskočí na zeď a kam se všude cpe...Tak by určitě hned první den vymyslela, jak se dostat dovnitř...

5.2.2018 21:02

Tohel se me zda jako dobry reseni.

To by možná šlo nějak podobně, jako dobrý nápad se mi zdá, že ta prkna nastojato jsou ukončená volně, nemají nahoře rám. Takhle totiž koza nemůže uvěznit sama sebe, ale nahoře se dostane hlavou ven Ale zase to prkno nejspíš ulomí. Mastnacku, snažíte se, ale pro kozy není řešení , jsou každá jiná, různě staré, různě velké, rohaté, bezrohé, kozlové a kůzlata.
Proti plýtvání je nedávat sena moc, tak akorát, co potřebují, pak nejsou extra mlsné. Profesor tu někde psal, že jakmile začnou stlát seno pod sebe, mají ho moc. Souhlasím. U nás sice vytahají, ale pak si lehnou před krmelec a sežerou to vytahané. A malý zbytek je na podestýlku.

6.2.2018 08:06

Chce to ozkouset, nemusi to bejt jen ze drava, osobne bych posvarel ram z jeklu. Co jedno prkno dak na zadni strane jekl a prkno prisroubovany na nej. To uz by zadna koza naohnula i kdyz to bude z tencich jeklu.
Ja musim vykoumat neco pro kravku, protoze ta nase jerseyka si pod stebe stele ze zebrin ze jsem to jeste nevidel.

6.2.2018 08:30
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Já mám toto. A když je seno napěchované, tak koza strčí hlavu do mříže a nevytaha nic. Vyzere jednu díru pak strčí hlavu do další. Časem to dám do stodoly a udělám že vnitr desky po obvodu na mezeru cca 10cm a přiklopit víkem. Výhoda je, že se k tomu dá koza přivázat na dojení. A teroristka by nemusela vidět na druhou stranu tak by se mohly nažrat obě. A rohy se nikde nezaseknou :).

6.2.2018 09:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Tedysek napsal(a):
Já mám toto. A když je seno napěchované, tak koza strčí hlavu do mříže a nevytaha nic. Vyzere jednu díru pak strčí hlavu do další. Časem to dám do stodoly a udělám že vnitr desky po obvodu na mezeru cca 10cm a přiklopit víkem. Výhoda je, že se k tomu dá koza přivázat na dojení. A teroristka by nemusela vidět na druhou stranu tak by se mohly nažrat obě. A rohy se nikde nezaseknou :).

Jen maj z toho odrbane cumaky... to je nevyhoda kari krmitek...

6.2.2018 09:24
Tedysek

XXX.XXX.119.147

To jsem nespozorovala. Ani není odrbana mezi Rohama i když tam furt jeden strká a sebe se mezi nima.

6.2.2018 10:41

Chce to ozkouset, nemusi to bejt jen ze drava, osobne bych posvarel ram z jeklu. Co jedno prkno dak na zadni strane jekl a prkno prisroubovany na nej. To uz by zadna koza naohnula i kdyz to bude z tencich jeklu.
Ja musim vykoumat neco pro kravku, protoze ta nase jerseyka si pod stebe stele ze zebrin ze jsem to jeste nevidel.

Dobrý nápad. I když i prkno přišroubované k čemukoliv koza nebo kozel je schopna urvat. Nevydrží dřevo, které na to našroubujete i třeba 3 šrouby. Bude jim to chvíli trvat, ale může se jim to podařit. Nedávají pozor, do čeho vrazí při svém přátelském pošťuchování .

28.2.2018 05:21
HankaLalikova

XXX.XXX.104.238

Teda lidi! Vy mi delate radoooost ;-) i po tech letech se to chyta...dekuju za "autorstvi"... jsem rada, ze tento system se i nadale uplatnuje...je skvely...nicmene s vlastni upravou jsem napad na krmnou mriz prejala od Hans Spath a Ottho Thume - nemecka prirucka chovu koz - Ziegen Haltung ;-)
Vite, pro me tohle moc znamena a citim zavazky...
Sice uz Mala kozi farma Kaminka zanikla, nezanikla vsak v srdci...a...srdce je mocne smajlík

Preji vsem chovatelske uspechy ;-)
Hanka mkf ;-) Lalikova.

28.2.2018 11:36
Janinka Bosorka

XXX.XXX.20.214

Teda hani vy mi děláte radost! Jste tady, přečetla jsem o vás a vašem chovu co jsem kde našla. to je super třeba se do toho zas pustíte, tolik toho víte a umíte

28.2.2018 22:46
lipka

XXX.XXX.227.137

Se zájmem čtu jak kdo řeší zimní krmení ovcí a koz, tak se přidávám.My jsme to pořešili závěsnými bagy s vyřezanými otvory po obvodu ve spodní části bagu. Naplníme senem a kladkou vytáhneme do požadované výšky.Ovce odebírají, když ji prázdný, doplníme, v našem případě při dvou zásobnících cca 1x za 3 dny.Celkem se osvědčilo, ztráty jsou minimální, když už je to oškubané, vyměníme za další.

Přidejte reakci

Přidat smajlík