Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo a ještě jedna věc mi udělala radost, vedle jedný pastviny se staví jeden dům a na lanka mi spadly nějaká prkna a zlomilo to rohovej kůl. Nojo, z vyžrané pastviny teda pár ovcí uteklo a nechtěly zpět, tak jsem brzo ráno vzbudil kolegyňku a šli jsme přehánět stádo 70 kusů na vzdálenost asi 1km. Okolo kravínské pastviny, se nám nějak pomíchala část ovcí s krávama. Krávy začaly blbnout, lítaly sem a tam, vykopávaly zadníma do vzduchu a ovce a jehňata co byly pod nimi začaly stresovat a rozutekly se téměř po celý kravínkský pastvině. Já jen doufal že mi je ty krávy neušlapou. No, kolegyňka zůstala s velkym stádem nahoře na cestě a já se snažil posbírat moje zvířectvo po té kurňa hodně svažité 8ha pastvině. Prošel jsem se 2x nahoru a dolu než jsme dali ovčí stádo zas dokupy. Dobrý, nakonec jsme tam celé ovčí stádo bez úhony převedli, akorát jsem teda na první stanoviště stříhání dojel o 2 hodiny pozdějc.

A teď mi udělalo radost, že kozy mají podle vědců raději lidi, kteří se usmívají:
https://echo24.cz/a/SKJFZ/kozy-maji-podle-vedcu-radeji-lidi-kteri-se-usmivaji.

U mě zatím 4mm ale jsme na severu východních Čech a srážky se táhnou z jihu, takže tu začalo pršet pozdějc, ale je to přesně to co bylo potřeba

Kamarádi... prší i u nás!
Tedy... jemně mží a občas začnou padat i větší kapičky. Ale... huráááááá! za ně!
Teď ještě aby takovéhle počasí bylo tak 3 měsíce v kuse a možná se příroda zmátoří

tady už mám 6mm

Nojo, je už nový měsíc...tak ještě jednou. Prší u nás, hurá, sice jsem měla v plánu pokračovat v paznehtech a vytřídit stádo, ale což, déšť je důležitější.
NA pasení už to stejně nebude, ale alespoň ta tráva přes zimu nevymrzne...

Skopcaci me zacinaj konecne delat radost a neni asi nahoda ze ti vychodni..
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/primy-prenos-chemnitz-ve-valce-o-imigranty-bezenci-se-skryvaji-mesto-je-v-obkliceni-policistu-radikalu-i-antifasistu-55013?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/482189-vodni-delo-obrnene-vozy-jizdni-policie-v-saske-kamenici-zacaly-protesty.html.
Dnes mě asi udělala "radost" popůlnoční bouřka. Proč píši asi radost?! Protože při přímém úderu blesku jedni sousedi bez tří televizí, pojistek, sem tam vypínač, druzí sousedi bez (dokonce) čtyř televizí + pojistky jističe..... A u nás v čudu jen dvě žárovky, navíc zhasnuté. Tak nějak nechápu. Je pravda že oni mají plechové střechy. Každopádně DĚKUJI!

No pekny, sousedi asi bydlej tri az ctyri generace pospolu? Jinak si neumim vysvetlit tolik televizi. Mozna trest za takovou "rozezranost. Ze by ten odpustek minulou nedeli zafungoval? :)
Jinak tady taky prsei pribezne celej den a vcerejsi noc. Snad neco vyrasi at je nejaka pastva. Kravu s teletem ale budu muset stejne zahnat. Nic moc ji ta pastva nedava a potrebuje nabrat.

dělá mi radost, pastvina, vypadá to, že chytá nádech do zelena. Ale pást na ni asi není dobrý nápad, ne?Vzhledem k naším bojem s parazity. Jakou výšku by měla mít,15-20cm?
Tohle jsem našla http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/trek/index.php?N=10&I=1.

A mně volali dnes že mám zas nějaké ovce mimo pastvinu a tak jsem řekl ok a šel do hospody
Mam radost. A jeste jsme udelali nekomu dalsimu radost. Ob 2 baraky ma pani nove kone. Byla se ptat jestli pres nasi zahumenku muze kone prevadet. A nejen ze dostala samosebou souhlas, tak i jsem ji poprosila jestli to tam muze konik spasat. :D tak jsme se domluvili ze tam zkusi postavit ohradnik a na chvili tam konika "pichnout". :).
Včera jsem si přivezl mazlika. Udělal mě radost že se dneska s chutí vrhnul do korýtka. Když bude hezky papat, tak snad do listopadu-prosince ještě trošku přibere, abych jej mohl před vánocema pichnout :) Údajně nějaké nové francouzské plemeno, tak uvidím kolik bude mít na búúúúčku proužků.
To je drobeček. Ale na Vánoce se přece jí ryba a drží půst, abychom viděli zlaté, že?

Dneska mi udělalo radost, že se mi podařily ostříhat stádečka u Mladé Boleslavi, u Poděbrad, v Hořicích a dostříhal jsem jedno zdejší stádo kde je sice jen 7 kusů ale byl jsem tam už 3x a nikdy předtím se to nedostříhalo, protože tam je strašnej problém pochytat zvířata a udržet je v "ohradě". Prvně jsem tam neostříhal nic, protože se nic nedalo chytit. Podruhé když jsem dorazil, tak během stříhání první ovce jim zbytek ovcí proboural ohradu a zmizel, potřetí to samé a dnes konečně udělali ohradu takovou, že nic nezdrhlo a já to konečně dostříhal.
Dnes mi udělaly radost tři nově zabetonované sloupky nového plotu.
Srážky u nás za poslední dny 8,5 mm celkem. Dělají mi radost vaše silnější.
Včera přijel bratránek, sklidili jsme 2/3 přeplozené hrušně, dá si to na pálenku.
Já nepiju, ale lesk v jeho očích a jeho radost mi udělala radost.
Dal jsem mu domácí vajíčka a papírovou tašku plnou broskví a druhou plnou
švestek a třetí plnou letních jablek. A ty bedny hrušek. Dělá mi radost dělat radost.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tohle jsem našla http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/trek/index.php?N=10&I=1.
Poučné.
Milí přátelé chovatelé, napadlo mne, že by bylo dobré založit vlákno, kde by se shromaždovaly různé rady a návody pro případné pročtení, zvážení, možné použití, aby to nezapadalo. O chovu, nemocech, famacha, byliny, pastviny...Odkazy, rady, nápady ne moc diskuze jak je to špatné, když jsem to nezkusil.
Když se mi něco přihodí, vzpomenu, už jsem to někde četla, ale kde? Znáte to?
Zkuste navrhnout jak vlákno výstižně pojmenovat.
Užitečné odkazy, rady, návody a nápady k úvaze-ovce, kozy.
Stejně se to zvrhne(možná ne, když tam budu mít zakázaný přístup ), případně to bude jako vše ostatní nepřehledné.
Mě mrzí že padlo v zapomění tohle - https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1181831/skromne-nase-prababicky#a3440802.

Janinko pár takových pokusů tady bylo. Momentálně ale nemáme ani možnost už upravovat svoje příspěvky a držet takové vlákno (vlákna) by chtělo aby to mohl někdo moderovat.
Pokud už někdo sepíše nějaký hodnotný příspěvek, tak se to dá vložit tady na iFaunu do "článků", ale vzhledem k tomu, že se stále snad řeší velká změna celého webu tak bych osobně s vyčkal co bude. Ono je možné že se tu totiž nějací moderátoři s rozšířenými pravomocemi udělají a pak by to bylo mnohem reálnější něco takového podnikat.
profesore to je zajímavé vlákno! Pro mne je veliké neštěstí, že jsem nezažila ani prababičky, pradědečky, ale ani babičky, dědečky. Moc co přidat nemám, ale pročíst si to je fajn. Můžeme navázat přeciť.
Kubo tak já myslela, že když najdu odkaz, vyzkouším něco, zaslechnu něco, také může někdo položit otázku a sejdou se odpovědi. Tak by to tam bylo. Něco jako je vlákno o odčervení. Lidem k prostudování a úvaze. I drobné nápady, postřehy. Jsme dospělí, když chováme, tak i zodpovědní, si myslím. Na všechno nemusíme mít moderátora.
tak za posledních 10 dnů se srážkami blížíme k 50mm, pastvina kde před 14 dny přežíval jen štírovník se neskutečně zvedla a už jsem tam vypustil aukční beránky, ten skoro dvouměsíční výpadek v pastvě sice už nedoženou, ale snad se ještě do trhů trochu zmátoří, letos vidím váhy tak o 10kg méně než normálně a moji nejlepší berani odhaduji budou mít na trhu tak slabých 60kg, no ale pořád se ubezpečuji, že ostatní na tom budou podobně, takže snad nebudu se zvířaty za exota, rozumný kupec to určitě pochopí.
Udělal mi radost skoro celovíkendový déšť. Krásný, poctivý, tak jak má být. Sice na pastvě je jen seno na stojato, ale na trávníčku se dole objevuje cosi zeleného. Nemyslím, že to pomůže, ale aspoň vyschnutá zeleň přežije zimu.
A dnes ráno mi udělali radost rodiče prvňáčků na škole TGM v Praze.

igor: vam udelali radost? Ta histerka co pokrikovala na prezidenta? Pro me je to zklamani, to do skoly nepatri. Bejt reditelem skoly tak je vyhazim pred areal. Jdou tam jako psychicka podpora prvnacka a ne protesotvat proti prezidentoj. Za me hnus a plivu na takovou chamrad! At je prozident jakej chce.

igor: Tentokrát opět za dny došel déšť k nám a pěkně vše zalil. Už za půl dne po dešti byla vidět nová tráva .

Není editace - mělo být za dva dny . Ta editace fakt chybí.

igor: at si svuj postoj davaj najevo jinym zpusobem na jinym miste, do skoly to nepari v zadny forme jednou si ho narod zvolil tak jakypak copak. Na svete je daleko vetsi zlo a problemy nez Zeman. A kdyz jsem cet o cem si s nima povidal, tak to rek moc hezky s tema knizkama. Co by jim asi vypravel spici knize nebo muz bez tvare co kandidoval tentorkat, dokocne jsem zapomnel jeho jmeno!
Asi by nelhali že přes prázdniny po třetí třídě dokázali přečíst Káju Maříka. Zaprvé to má myslím 8 dílů, zadruhé je to cílené na mnohem starší čtenáře a za třetí - já neznám osmiletého kluka, který by celé prázdniny četl.
Věřil bych tomu, že mu první díl za vysvědčení koupila maminka a on ho otevřel a zavřel. A za cca tři roky si ho přečetl s angínou, protože se nudil v posteli.

Jeden díl by snad za pomoci někoho dalšího přečíst za prázdniny mohl, já četla Foglarovky po 3. třídě tak jednu za měsíc, a to jsem byla fakt dobrá čtenářka . Takže opět kecá. Ale taky myslím, že by se tyhle věci měly řešit jiné dny než zrovna při vstupu prvňáčků do školy.

A ono asi prvnacek vi kolik dilu mel kaja marik...nevi to ani jejich rodice a jde tam hlavne o to sdeleni a to hezky bylo. Klaus ten jim mam pocit vypravel jak by se meli naucit pocitat s penezma a financni gramotnost :).

Já to možná napsala blbě, myslela jsem, že sice kecá, ale to by se nemělo řešit v tu chvíli, ale když tak někde jinde a nekazit to. Prvňáčkovi to můžou rodiče pak třeba vysvětlit podle svého a netahat to do školy. Ačkoliv Zemana opravdu nemám ráda. Ale v tu chvíli je autorita.

Tak a jako autorita to nezpackal nejakejma planejma recma ale doporucil to hezky a ze se poslouchat ve skole musi to je taky holej fakt. Ja jsem treba dneska silne podrazdenej a rozladenej z prvniho dne ve skole. Je znat ze uteklo presne 30 let od myho prvniho dne. Jsem rad ze jsem zazil komunismus, dovi co by ze me bylo kybych nastupoval ted. Reci jako ze se vam asi nechtelo vstavat, me se taky nekdy moc nechce ( rika pani ucitelka ). Proboha proc to podsouvat a omlouvat? Ve skole ma byt RAD a prvnacek by to mel jemne pocejtit uz prvni den. O povinnem mixu neprizpusobyvych a pripadne telesne nebo mentalne postizenych deti mezi "normalni" ani nemluvim. Jsem z toho fakt rozladenej. A kdyby tam na chvili vystridal ucitelku v recneni Zeman, tak bych to i uvital. Myslim ze nikdo z prvnacku ani nedutal.
Nějak zapomínáme jaký je rozdíl mezi demokracii a anarchii. Mezi slušnosti a být viděn za každou cenu. Někoho jsem volil někoho jsem nevolil. Hanbou bych se propadl kdybych měl pískat na prezidenta nebo premiéra. Je to znevažování státnosti a symbolu států.
Jaký příklad dala matka svému dítěti? Dělej si co chceš, nic nerespektuj? Neexistuje žádná autorita? Podívejme se kolem sebe, kam to vede? Neúcta jeden vůči druhému, nerespektování názorů většiny. Kam to povede, když to učíme už prvňáky? Ale vlastně, čemu se divit, dnes vedou do školy prvňáky prvňáci které to už nikdo nenaučil.
Zeman začal první tím že se mu nechtělo vstávat .......
Ale jinak máte Jarouši odemne 3 krát plus což se ještě myslím nestalo a nikdy bych nevěřil že se to stane
Rovněž je úsměvné jak někomu vadí že někdo, kdo je momentálně u moci kecá, když to už tak funguje co svět světem stojí.
Já říkám - Jak lehce jde ovládnout(oblbnout) a vládnout tomuto lidu.......

Ač jsem Zemana nevolil, tak tady musím dát tomu "nitraner" za pravdu. Malý děcka z toho nemají rozum a není to pro ně vůbec dobrý příklad. Pokud bych chtěl v danou chvíli dát najevo nějaký protest, tak bych volil tichou variantu, třeba mít jen připnutý odznak těch červených trenýrek, ale pořád to je náš prezident a v dané situaci by to chtělo zachovat chladnou hlavu a nic nepokřikovat. Stejně tak on by si mohl odpustit třeba to co předvedl v živém rozhovoru Českého Rozhlasu ohledně Pussy Riot.

profesor: vsak tim me taky pekne nas...ral :) sam bojuju se vstavanim obcas a ted zase budeme bojovat ve dvou nebo na konci mesice budu ve worku i prespavat abych ty hodiny nadelal :) Zeman s tim vstavanim pripomnel, jak je vlastne vzdalenej realite a obycejnym slusnym lidem.

No jeje presne tihle lidi a to k nim omladina vzhlizi nebo spis sklani hlavu ( do mobilu ). Teda dneska je den de bil, doufam ze konecne spravim tu rozhasenou hydrauliku a budu pripraven do brambor! Koho takovy veci trapej dneska nejaky brambory, sucho, neuroda...

Mám radost, že jsme (s manželem) zdárně dovedli ty dva naše prcky do do první a druhé třídy. Přivítal je pan ředitel, z města se nedostavil nikdo, přestože měl, ale nijak to nikomu nevadilo.
Doma je najednou ticho. Nikdo po mně nic nechce. Nikdo se nepere. Nikdo nekřičí. Jsem z toho trochu nervozní...

Marion, od nekoho me vidlak neurazi :).

Tak aby toho nebylo malo...fakt me delaj radost nemci ze se to tam konecne zacina aspon trosku varit! A z prohlaseni Makrely je me soufl.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/482289-merkelova-sepsula-demonstranty-svicky-jsou-v-poradku-nenavist-vuci-cizincum-nikoliv.html.

profesor: kdyz me to dela fakt radost :( dobre, jdu zalozit vlakno kdyz se nedari, nebo to mam radsi nechat bejt?
Raději to nechte bejt ( to je hnusné slovo, takové čecháčkovské ) Já se na to dívám z pozice jednak lidské, ale hlavně právní, proto se raději nevyjadřuji. Jediné co bych podotknul tak je to, že názor Babiše je správný. Ale to by se musela alespoň trošku znát problematika ochrany vnějších a vnitřních hranic států schengenu, režimu na nich a pod..
Ale opravdu tady bych to neřešil, ani na politice.

profesor1
napsal(a):
Arus ani nevíte jak já vám OBČAS! ty vaše starosti a radosti závidím
Ale opravdu jen občas, protože vím že bych na to neměl
Profesore, je mi blaze. Jsou to zlatíčka, ale na konci prázdnin se už nudili. Letošní školní rok bych zrušila všechny svátky, ředitelská volna a prázdniny, jen pro jejich dobro, protože se do školy velmi těšili.
Den je najednou delší, protože ač neradi, musíme brzy vstávat.
Mám radost, povedlo se mi domluvit pastvu. Za pár dní to povyroste a zatím ptrenujem poslušnost při pasení na volno. V ohradě to už celkem jde.

nitraner: Držím palce. Konečně někdo, kdo chce taky pást bez ohrady. Kolik máte ovcí a jaké složení stáda?
Nevím jestli se dá mluvit o stádu. Dvě dvouleté suffolky, mám je chvilku. Pak jednu 5ti letku s jehnici a jednu dvouletku kterou mám rok.
Zatím trenujem na pamlsek v ohradě. Teď jsem přibral i fenku do stadečka. Asi to zázrak nebude, snaží se aby ovce neodcházeli odemne. Nevím kde k tomu přišla, ale jestli to bude fungovat tak paráda. Čas ukáže jestli to tak bude nebo to tak vidím protože to tak chci vidět.
A na Pasení nebude taky každý den čas. Asi to pojmu jako vycházky s ovcema.
No, snívat můžu žejo.

Ale přesně takhle jsem začínala i já. Když to naučíte jednu a malé stádo, pak to ty naučí své potomky a jde to. Původně jsem se je, já blbec, snažila hnát před sebou. Ale nešlo to, protože nebyl nikdo vepředu, pes mi pomáhal je hnát ode mě. A kozy nevěděly, kam mají jít. Pak jsem přišla na to, že když je zavolám jménem k sobě a při vyslovení jména té jedné právě ona dostane kůrku, a pak ta druhá, naučí se přicházet na zavolání. A tak jsem šla žádaným směrem a volala je k sobě. Čas od času dostaly kůrku a teď už je dostávají až doma, když přijdou po pastvě v pořádku do vrátek. Kůrky se mi osvědčily víc, měla jsem to v kapse a ta se od nich nezaneřádí.
Bude to fungovat. Pásla jsem asi 80ti hlavé stádo a bez psa. V pevné ohradě nebylo nic, tak jsem je 2x denně na 2 hodiny pustila na louku, která se sušila. Ovce se po otevření ohrady rozběhly a utíkaly až nakonec takových 300 m možná. já jsem je pak došla a předešla a nasměrovala směrem domů do ohrady a ony pomalu šly a škubaly. No a když některá chtěla uhnout jinam, tak jsem ji usměrnila. Hlídala jsem vlastně jenom jednu stranu a konec. Z jedné strany byl potok.

přezdívka: K takovému počtu jsem nedošla, ale daleko od něho nejsem a jde to opravdu. Psa mám na odhánění z míst, kam nechci, aby chodily, a na hlídání proti ostatním psům. Člověk se musí stát součástí stáda a zvířata mu musí důvěřovat, pak za ním jdou.

Dělá mi radost, jako u radost mají lidi z toho, že potkají kozy. Dnes jeden cyklista, kterého jsme potkali, seskočil z kola a šel s námi cesta necesta asi dva km dokonce jiným směrem, než měl v úmyslu. Jen se rozloučil, připojila se k nám paní s batoletem v kočárku a šlapala si to s námi další dva do kopce. A každý, koho jsme potkali se začal usmívat, když stádo uviděl.

napsal(a):
Dělá mi radost, jako u radost mají lidi z toho, že potkají kozy. Dnes jeden cyklista, kterého jsme potkali, seskočil z kola a šel s námi cesta necesta asi dva km dokonce jiným směrem, než měl v úmyslu. Jen se rozloučil, připojila se k nám paní s batoletem v kočárku a šlapala si to s námi další dva do kopce. A každý, koho jsme potkali se začal usmívat, když stádo uviděl.
Oreb, kozy mají své kouzlo ale jimi to jenom nebude. Hodně záleží na tom, kdo je doprovází. Já bych s vámi taky šla přes dva kopce a klidně i bez koz.

arus, Vy jste mě potěšila tak, že už dnes nemám nárok nic psát, ale to nevydržím. Děkuji. Vlastně nevím, co na to napsat.
Bude to těmi kozami, když jdu bez nich, zdraví mě jen ten, kdo mě zná. Ale se stádem mě zdraví skoro každý.
Kdysi jsem chodila se svymi prvnimi kozami, byly skvele, jedna sla na voditku, druha na volno..
Ted jsem zkousrla vzit ty nynejsi a je to hrozny, at vezmu kterou chci, tak ta druha na ni kasle a vubec se spolu nedrzi. Mozna je ti tim, ze se nesnadi, byt je to matk s dcerou, tak matka svoji dceru sikanovala tak, ze musi byt v chlivku oddrldne, venku uz to jde...
Nemate radu, jak na to?

marion, myslím, že dokud se dobře nesnesou, nepůjde to. Všechny kozy, které nepocházejí z mého chovu a přišly odněkud, se musely zařadit do stáda, což chvíli trvalo. Po celou tu dobu chodily při pastvě na okraji stáda nebo taky, jak Vy píšete, si šly po svém, ne úplně na druhou stranu, ale dost daleko do boku nebo vzadu za stádem. Ale dokud jich bylo jen pár, rychle se to spravilo.
Možná zkusit to, co já na začátku, aby věděly, že já rozhoduju. Měla jsem kůrku a tu jsem dala té koze, kterou jsem určila, a vyslovila jsem při tom její jméno. Druhá chňapala, stavěla se a chtěla taky, ale nedostala, musela jsem prosadit svou. A pak zase ta druhá. Tím jednu trochu srazíte a druhé přidáte, protože vidí, že i ona dostane, že Vy se o to postaráte. A pak by za Vámi mohly jít obě. Ne spolu, ale s Vámi.
Ale to je jen takový nápad, no to nemusí fungovat.
V momente, kdy mlade chci neco dat, tak ta starsi je dost agresivni vuci te mladsi. Ale muzu tu starsi zkusit zpacifikovat. Je jinak na lidi moc hodna, jen tu druhou kozu nesnasi. Zacalo to, kdyz zabrezly a po porodu te mladsi to vygradovalo tak, ze se musely rozdelit i pres to, ze puvodni chlivek je velky dost, proste ji nepustila ke kuzlatum. Kratce po porudu, jsem ji capla, jak ji je olulizuje a odhani ji... Driv jsrm mela kozy spolu v jednom chlivku a nikdy probel nebyl... Nevim, co ji ruplo...

marion, ta starší si na Vás a na vše dělá nárok, žárlí. Syndrom prvního dítěte . Netrestejte ji, ale pozornost věnujte oběma stejně, i když ona nechce ustoupit. Ale připravte se, že to může trvat třeba půl roku. Leda by ta mladá měla ještě někoho, své dospělé mládě nebo kámošku.

igor, hexa by to mohla vědět, je zahradnice.

Když jsme u těch stromů, včera mě překvapila jedna hrušeň plánička, jakou jsem ještě neviděla. Vedle velkoplodé hrušně byl asi semenáč, který měl plody se stejnou sladkou chutí jako ty velké, ale ty hruštičky byly kulaté,2-3 cm v průměru, malinké a vypadaly jako jablíčka. Možná tak prostě vypadají plané hrušky, ale já vždycky viděla trochu větší nekulaté nebo měly nedobrou chuť.
Oreb, diky. Zkusim. Tuhle starsi jsem nikdy nemusela usmernovat. Je slusna. Necpe se nikam, ceka az polozim kyblik s krmrnim na zem a tak. Za to jeji dcera byl a stale je orisek, kdyz nesu kyblik, tak se mi do nej neprijemne cpe, je takova potrhla, omlacena od te druhe. Vyhruzka ji nic nerika, nekdy me tak vytoci, ze ji placnu a ji je tu burt...
Ta starsi ma uz celkove problem. Kdyz se ke mne dostala, tak prisla ze stada, ale u nas byli jen dve kozy a ty ji hodne tvrde sikanovali, vzhledem k tomu, ze byla brezi, tak sla zvlast, no a uz tak zustala, pak jsem se rozhodla, ze ji necham jako kamosku jeji dceru, ale to se nepovedlo. Proste se z ni stala silena domina a muzou byt spolu jen ve vybehu a na pastvine.
A mimochdem na ohrazene pastvine finguji jako stado, chodi spolu.
Dnes mi udělal radost celkový součet srážek za uplynulý víkend.33mm. Takové množství spadlo za celý měsíc červenec. Nádherně vše zalito, ovce jsou pohromadě na dvou tisích m, kde něco roste, mohou do ovčína, maj tam i seno. Máme tři bahnice, jehnici a Chucka. Střihač přijde ve středu. Ovce včera byly mokré, takže jsme to přehodili. Nyní svítí slunce, je kolem dvaceti, nádhera.
Také mi udělala radost výborná chut hruškových povidel pečených v troubě, bezpracných. Večer do pekáče vykrájím 3kg hrušek, zaliju decí octa, decí rumu, zasypu půl kilem cukru, strčím do studené trouby, (aby na to nešly mušky vinné, které se líhnou ze vzduchu) počkám do rána, ráno přidám pár hřebíčků, sypnu půl lžičkou skořice. Peču na 180 tak hodinu, pak na 150 další hodinu, pak mixnu v pekáči tyčovým mixerem. Pokud se zdá málo husté, ještě na 180 dle potřeby a štavnatosti hrušek. Jsou skvostná. Dám do skleniček, já zavařím chvilku, někdo jen obrací víčkem dolů. Doporučuji. Až se vrátím z práce, pokud budete mít zájem, nafotím vám postup.

Janinko, to nejsou povidla, to je spíš džem, ale hlavně že chutná. Povidla, zvlášť hrušková, je zbytečně sladit, sterilovat se nemusí vůbec.

Dcera podle stejného receptu jako Janinka dělala ze švestek. Ale ta sterilace je tam nutná, což mě otravuje, tak jsem pro tradiční povidla se začátkem jako v receptu od Janinky .

ono má všechno svoje výhody i nevýhody. Ta pravá povidla vydrží klidně 10 let a nic se jim nestane. To neplesniví, nekvasí. Ale. Chce to kamna, ne plynový nebo elektrický sporák, nejlíp se odpařuje při vaření, když povidla jsou stále na plotně někde na kraji a občas se zamíchají. Takže v moderní domácnosti to není tak jednoduché a to zjednodušení, které Janinka v receptu nabízí, chápu.
Já je dělám nějak takhle - https://hobbymanie.tv/clanek/recept-na-opravdu-domaci-svestkova-povidla-bez-michani/
Večer vypeckuji, smíchám s octem, případně cukrem. Ráno dám do brutvanu a do trouby. Nechám minimálně půl dne probublávat a pak jak už jsou téměř hustá "namelu je tím tyčovým mixérem a ještě případně chvilku promíchávám na plynu aby se ještě něco odpařilo. Dříve jsem je ráno pomlel na mlýnku, ale teď už jen ten mixér.

Napadá mě, že možná mají i jinou chuť míchaná a nemíchaná. Chtělo by to ochutnávku a porovnávat. U těch míchaných asi karamelizuje cukr, u nemíchaných možná ne tolik. Zase nemíchaná možná mají víc chuť ovoce. Už bych si dala povidlové buchty, ach jo . Upozornění: Tady má ach jo jiný význam než u Saoly.

Odpočívám na benzínce, mám ostříhaných 30 shatland ovcí a jehňat. Ty jehňata byla ale pěkná pakárna. Měly tak 7 -10kg a strojek je na ně prostě moc velkej a já moc dlouhej. Tak si jedu spravit chuť na 25 suffolků a pak 3 kříženky.

Janinko, díky za odkaz. I když tam není o té výšce pastvy, odkaz je velmi zajímavý a hlavně užitečný.
Profesore švestková povidla dělám stejně jako vy. Mám hrnec na pět kilo vyloupaných švestek. Takže dvě dávky a postup stejný. Zásadní je nemíchat.
Na troubová povidla, povidla pro trouby , jde prý použít všelijaké ovoce. Až se vrátím, zkusím švestková.
Tato hrušková jsou opravdu moc dobrá a pěkně hustá, i do buchet a na koláče.

Teď bych, Janinko, zase já, stejně jako Vy před časem o mně a pasení, napsala: Kde na to berete čas?
Tak nám propršelo skoro celé dopoledne a kousek odpoledne. To by mohlo neco narůst. Štěstí přeje připraveným...
oreb, já chodím do práce jen jeden nanejvýše jeden a půl dne. Pět dní v týdnu pracuji na našem hospodářství, tak mám čas i na zajištění potravin na zimu.
Pást se tu nikde volně nedá, každá tráva někomu patří. A v lese toho moc pro suffolky na spasení není. Tady je o pozemky nouze. Dotace jsou mocná čarodějka.

Ale, Janinko, já neříkám, že máte pást. Vy jste se mě tak zeptala: Nechápu, kde na to pasení berete čas. Tak jsem se zeptala zase já. To je v pohodě.

Janinko, co děláte s jablky? Letos je jich moc, tak když se podělíte o zkušenost - nejlépe, co nejméně práce, tak tím potěšíte možná nejen mně.
Ta, co spadnou, mají na starosti ovce. Máme opravdu velký sklep,30m, s klenbami, takže jablka očešeme a uskladníme, pak je celou zimu jíme my i naše zvířena. Občas odšťavím, dělám rychlý kompot. Křížaly. Štrůdly. Jablka nezavařuji.
Dnes jsem pozorovala přežvykujícího Chucka, žvejk, žvejk, flus, žvej, žvejk, flus. Plival pecky ze švestek. Dělaj to všechny oveny.
Jo, o víkendu jsem dělala perkelt z pět let staré bahnice, z kýty. Bylo to luxusní, měkké masíčko.
Tak jsem to dnes zkusil mimo ohradu. Skoro paráda. Jen neposlouchali jako v ohradě. Prvně se zastavili u trávy pod okapem.
Dostat je k bráně chvíli trvalo. Zastavili se pod švestkami a otevřená brána jim nic neříkala.
Na volání moc nedali, tak jsem zahrkal jabkama v kýblu a dali se oveny do pohybu.
Jak jsem schoval kýbl, tak jsem je přestal zajímat a pustili se na pastvu. Akorát na druhou stranu, kam neměli. Chvílu jsem je nechal pást. Na volání nereagovali. Trochu jsem zpanikařil, pač to začlo vypadat, že se nezastaví. Tak zas kýbl. Tentokrát jsem je chtěl krmit z ruky a kýbl jsem schoval. Jedna to vzala trochu zvostra, na staré ruce nova jizva. Co na plat. Když mi sežrali poslední kúrku, tak se otočili a šli domů.
Doma je doma. Akorát nemůžou dělat bobky všude. To by nešlo. Proč majitelku zbytečně dráždit.
Na volání moc nedali. Asi nemám tu správnou barvu hlasu. Kýbl má lepší zvuk. To se ihned vrátili. Vzhledem k časovému harmonogramu jsem výcvik ukončil odměnou v ohradě.
Kupodivu neprotestovali.
Dobře bylo - že ze psa neměli strach, přijdou ke kýblu, nejsou tak poplašené jak se zdáli.
Dopadlo to lépe než jsem čekal. Teď se to musí vypilovat a to chce čas.
Tedysek
napsal(a):
Jani jak uskladnujes ty jablka ve sklepe?
Sklep je do poloviny v zemi, takový suterén. Je kamenný s cihlovou podlahou. V zimě teplota klesá nad nulu. Nemrzne tam. Česaná jablka bud dáme do plastových přepravek, když je přepravek málo, je možno posypat část podlahy vápnem, na to pěknou slámu navrstvit, a na to jablka. Během zimy jablka průběžně probíráme, horší, ne shnilá, dáváme zvířeně. Sklepy máme dva. Jeden, kde je i nádrž na vodu, menší, tam skladujeme brambory a zeleninu a druhý na ovoce. Sklepy bílíme vápnem, tak jednou za dva roky použijeme sirné knoty.
Dříve nebyly lednice, tak ve starých domech byly sklepy nutností a důležité. Tedy důležité jsou i dnes.
Dobré ráno, nevím kam to dát a podělit se, pokud tady je trocha místa pro ironii... Tak mě udělala radost dcera která přišla s novým povinným předmětem a to ruštinou... No asi jsem mimo, já zažila už jen němčinu a angličtinu. Možná mé poslední dítě bude mít i čínštinu...
Vaše děti na základní škole ji mají taky? Nebo je to láska místní školy k Rusku?

ja bych ty skoly zrusil, prijde me to jak vezeni, co se tam slusnej kriminalnik nauci jeste horsi veci
Jamarov
napsal(a):
Dobré ráno, nevím kam to dát a podělit se, pokud tady je trocha místa pro ironii... Tak mě udělala radost dcera která přišla s novým povinným předmětem a to ruštinou... No asi jsem mimo, já zažila už jen němčinu a angličtinu. Možná mé poslední dítě bude mít i čínštinu...
Vaše děti na základní škole ji mají taky? Nebo je to láska místní školy k Rusku?
U nás mají od třetí třídy povinnou angličtinu, po přechodu na druhý stupeň mají druhý volitelný jazyk - němčinu, nebo ruštinu.
Mě se to taky nelíbí, jenže na malé škole s tím nic neuděláte.
Navíc dětem kteří mají problémy už třeba jen s angličtinou tak jim to bude kazit akorát průměr.a pokud to má být jen vedlejší státní doplněk na 4roky a budou mít učitelé toleranci a přivirat oči pak nevím proč by to mělo být povinné.
Kdyby mi tohle někdo řekl na základce že jednou mé děti tak se mu vysměju.
Děti mají takto tři jazyky, češtinu, angličtinu, to je zvládatelné, ale pro takto malé děti a tímto způsobem, jak se ve většině škol vyučuje, tři jazyky najednou, pro většinu je velice obtížné a kontraproduktivní.
Rodiče by si měli sami vyzkoušet, zda by zvládli naučit se tři jazyky najednou.

Jani...No tak snad co se zvládnou naučit malé děti a my dospělý se nedá srovnávat, ne
Jamarov...Tu Ruštinu má povinně jako 2.cizí jazyk na 2.st?

Fuj, taky ucit se nemecky...

To prijde :).

Tady se to směje, děláte mi radost

Udělalo mi radost, že jsem dnes u Hradce po dostříhání dostal krom dýška i tašku z půlky plnou usušené trávy. Vysloveně seno ale nemyslím

Kubo: takže po dnešní výslužce už máš na zimu vystaráno, jo?
Mě udělalo radost, že díky tomu deštíku za poslední dny se začalo zase zelenat. Pokaždé, když se podívám pod nohy, mám obrovskou radost.
A taky to, že jsem zjistila, že moje "nervozita a obavy" ze začátku školního roku, jak se netěším, až Dvoreček zase oživne dětmi, byly zbytečné. Jsem opravdu ráda, že tu zase každý den mohu potkávat milé lidi, kteří rádi sdílí dobré i zlé, umějí rozveselit i pomoci a prostě...je prima, když se často potkáváte s lidmi, kteří mají rádi vás a vy je

Bohužel se to zelená všude jen ne v Krkonoších. Tady spadlo za ty poslední údajné dešťové dny 10mm vůbec nic se tu nezměnilo, řekám se i nadále snižuje průtok. viz: http://hydro.chmi.cz/hpps/.

Jo ale dělá mi radost, že chladím v lednici píva. Za hodinu mi sem dorazí vicemistr Slovenska ve stříhání ovcí a jedem spolu zítra na velké stádo. Bude mě zas mlátit rákoskou jen co něco udělám špatně. Už se moc těším

Kostey: pr deleed a ja nemam do ceho strihnout. Snad zlevnim nebo co!

Kdyby mi někdo řekl, že se v září ještě zazelená, tak se mu vysměju. Teď se raduji denně. Hlavně mě překvapilo, jak to roste rychle, to bych v září nečekala.

Mastňáčku a jak velkej rajon chceš jezdit? Nechal bych ti takový kšefty jako jeden dnes u fakt divnýho chlapa, kterej manželce při tahání prodlužovačky řekl: "Já jsem ti řekl, abys donesla tu červenou prodlužovačku, ne tuhle bílou, já ti už fakt asi rozkopu hlavu ty krávo pitomá" Protože na takových místech fakt asi stříhat nechci. A vůbec, mně se zdá, že ty místa kam přijedu jsou buď fakt super místa se super lidma a nebo naprosto špatná místa s divnejma lidma.

Janinko já přemejšlel že mu řeknu něco takového že tohle nemusím poslouchat a napadlo mě mu za to říct sbohem ještě před stříháním, ale nebyl jsem si vůbec jistej, jestli jsem dobře slyšel. Doufal jsem že jsem se přeslechl. Přítelkyně ale seděla v autě a taky to tak slyšela, ale to jsme si ujasnili až když jsme odjížděli.
Jde ale taky o to, co by to pro jeho manželku znamenalo, kdybych kvůli tomu nic neostříhal a odjel. Hned by měl další důvod k tomu aby si na ní nějak vylejval zlost. Ale nevypadala nijak fyzicky týrána, ale bude mi to teď určitě nějakou dobu vrtat v hlavě a budu přemýšlet co v takové situaci příště dělat.
Ale tohle má být pozitivní vlákno, tak bych to už moc nerozmazával.

kostey: covece vidis co delas s tim tvym elektrostrojem?! :) to by se ti s nuzkama stat nemohlo :).

profesor: mozna ji to nauci uz jednou provzdy...ufff ale taky bych u toho nemusel bejt, nemam rad hadky a takovy situace, moh bych dostat blikanec jak Repka :).
Zde předpísek na švestková povidla z trouby Marion, vypadá podobně jako na hrušková. Zkusím to také. Jen švestek dám více, dvě a půl kila nebo tak. https://www.toprecepty.cz/recept/13602-pecena-svestkova-povidla/.

kostey: ten rajon...od Broumova cca 100-150km vsema smerama.

Dnes mi udělal radost dnešek. Prostě to byl fajn den

Mastňáčku, furt ty tvoje nůžky... Pusť se do větších stád a zahodíš je, to mi věř.
Dneska jsme stříhali na Lysé hoře jedno stádo mého kamaráda - 150 kusů, pak jsme jeli k Jičínu na 60 kusů a pak u Prahy na 30 kusů. Takže jsem jich já ostříhal +/- 75 a kamarád profík +/- 165
Býval bych stříhal třeba trochu rychlejc, ale stříhal jsem radši pomalejc a dával jsem pozor na správné vedení tahů a lepší práci nohou, tak jak mě to učil. No hlavu mám zas velkou jak balón ze všech informací co jsem od něj získal a teď to jen začít převádět do praxe.
Zítra bych potřeboval ostříhat 100 kusů ale vím že to nezvládnu, protože to musím dělat i s paznehtama a praktikantky mi ty 80kg bahnice nezvádnou posadit a jen podat. Jen mi je horko těžko dovedou za zadní nohu. Ani to po nich ale nechci, je to na ně moc, ale pokud člověk jen stříhá a nemusí se vzdálit na krok od strojku a nemusí si ovce posazovat a dělat paznehty, tak to je pak jiná. Moc se mi to dneska líbilo. Posílám fotku z té Lysé hory:.

Kubo, krásný. Jsi velkej šikula!

Hhippie: Dík, celej den na to čekám, až mě někdo pochválí a konečně to přišlo
Celý den jsem jen poslouchal, že tohle dělám blbě a kam zas dávám tu bohu a ať tu ovci tím loktem víc k sobě přimáčknu a naváhnu jí na vebe, ať víc přenesu váhu na pravou nohu a ať nepokrčuju kolena... No strašná buzerace to dnes byla

No, musím říct, že jsem čučela, jak třeba David na soutěži stříhal. Při jeho výšce, jak se dokázal k ovci poskládat a s naprosto napnutýma nohama předkloněn až k zemi... to já jsem nikdy nedokázala s napnutými koleny v předklonu dosáhnout ani ke kotníkům... asi měl Mastňáček pravdu, že mám zkrácený šlachy. Ale na nohách. To je tak, když člověk od mala jezdí na koni a nedělá k tomu žádné kompenzační záležitosti...

Kostey: ver tomu ze nezahodim, kdyz tak ptoto ze skoncim
Hhippie: bolely me po celofenni akci a zjara hamstringy jako sv ins i tri dny. Vejska je vyhoda, me by se obcas delsi ruce hodily :).
Tak dnes naše oveny vypadaj takhle. Paznehty jsme jim udělali s panem bosorkou, odčervili. Ráno přijde střihač. Pederipru mám pohotově.

Bosorka: ty by se fajnove strihaly...nuzkama :) za chvili me tady s nima poslete vsichni do prc ic :) kdyz ono je to navic i permakulturni a jakz takz udrzitelne :).

nitraner: To půjde, uvidíte. Já nevím, jestli to jde u ovcí, ale když to vezmu podle koz, bylo by nejlepší, kdybyste každou ovci naučil na nějaké jméno. Já to tak mám (ale u koz, no) a když potřebuju, aby se někam hnuly, volám jedno jméno za druhým a některá se chytne a rozejde se ke mně. Většinou hned první nebo druhá, ale někdy 10,15 jmen, než se rozhodnou jít za mnou. Jak jde jedna, ostatní ji následují. První volám vůdkyni, většinou taky hned jde a vede je. Když volám jenom Jdeme, jdeme, znamená to pohyb, ale obecně, nejsem při tom zaměřená na žádnou konkrétní kozu a může se stát, že nepůjde nikdo. Když zavolám Strakatko, jdeme, jdeme, Strakatka se otočí za mnou a jde a za ní se postupně přidávají další. Možná jsem ot napsala nepochopitelně a možná by to u ovcí nešlo, nevím.

Janinko jen drobná připomínka, paznehty by se měly dělat až po střiži, protože když ovce střihače kopne, tak neochozený upravený paznehty jsou ostřejší a mnohem spíš dokážou střihače zranit. Trvá to pár dní než se zas zaoblí.
Někteří střihači to ale neřeší a nevadí jim to, ale je to taková všeobecně dodržovaná posloupnost úkonů že paznehty se dělají až pak.

Praaave, moc kilometrov. ( pssst, zkuste strihacoj nabidnout nuzky? :) uz mlcim, baterka 1% tak adije pro dnesek.

Pěkné ovenky máš, Jani

Koszey: taky te chvalim Kubo, jses sikula... :) a co doma, nechvalej?

Jooo...a teď mi ještě dělá radost, že úplně nezdravě jsem neodolala a baštím pečená žebírka zakrslého kozlíka, kterého letos nikdo nechtěl koupit... v Řecku na začátku prázdnin jsem koupila směs na skopové...no...kamarádi...je to mňamka
Kubo vím, ale konzultovali jsme s ním. Měl přijet dnes ve čtyři, všechno jsme připravili, uklizený prostor, elektrika, odčervení natažené, nůžky na paznehty, ty stříhá manžel po střihu, pytel na vlnu, ovce zavřené. Zavolal, že nemůže, že by mohl zítra ráno. To budu doma jen já, tak prej at ostříháme paznehty a odčervíme. Ostatní spolu zvládneme bez manžela. Takže tak. Jestli nedojde, tak se do toho pustím sama.
Děkuju Veru.

Zavidim, k vecrri byly pargy

Bosorka: tak snad nedorazi! Nouze naucila Jaroslava strihat, nauci i Janinku :) to procento drzi fest!

Ne Mastňáčku, doma mě nechválí nikdo, protože tu nikdo krom mé fenky není, ani tu na mě nečekala teplá večeře, přítelkyně řeší nemocnýho psa tak je pryč.

Kostey: to je na pikaču teda. Tak te chvalim dvakrat :).

Jani: no...ne v deset večer

Janinko takováhle komunikace se střihačem se mi líbí
Na tom dnešnim prvnim stádě nám dělali paznehty taky před stříháním a taky je odčervovali, taky se to tak domluvilo, protože část pomocníků musela brzo odjet a po dostříhání jen veterinářky nabíraly krve od papírovejch valašek. Chvilkama holky naše tempo nestíhaly. ale byly to větčinou malý valašky, ty střihači moc neublížej, ale pokud se pak stříhaj nějaký metrákový hovada tak to bych se o sebe trochu bál.

Tak jo
oreb1: Zatím se není čím moc chlubyt. Teda bůbec ničím. Když jdu k ohradě tak stačí promluvit a jak mě uslyší, jdou hned výtat. Když jsem uvnitř ohrady tak chodí za mnou jako "beránci" stačí na ně zavolat a přiběhnou. Mimo ohradu přiběhnou taky za z vukem kýblu. Vyjdou i ze záhrady. I se zdrží, i jdou za mnou – pokud kýbl sype. Ve chvíli kdy přestane sypat, otočka a mažou zpět na záhradu a pod švestky. Ani se nepasou, jenom šmejdí po švestkách. Nejhorší jsou suffolky, prvé přiběhnou a prvé odběhnou.
Zkusím natáhnout ohradník aby nemohly pod švestky a dál do záhrdy. Jediná možnost která jím zůstane bude jít přímo za bránu.
Sranda je, že jsem měl celou dobu obavu aby mi neutekly do lesa, a oni ani nechtějí se záhrady.
|Ještě mě napadá jedna věc. Na začátku ohrady u příjezdové cesty jsou dvě divoké hrušky. Je jich moc napadaných. Když odcházím vždy ještě dostanou přídavek, ke kýblu, pár hrušek. Vidí na ně a pravděpodobně je můžou cítít. To je jeden s důvodů, proč nechci aby na tu spodní část pozemku šli. To by ty hrušky posbíraly všechny. A mohl by být zažívací problém.
Takže, vyzkouším ohradníkem zamezit úník a uvidím.
Krok za krokem. V mládí jsme se taky hned nevzdávali při dobívání dívčich srdcí.
No se jmény je to složitější. Nedávam jména potencionálnimu zdroji masa. To se pak špatně zabíjí. Takže mají kolektívní jmeno. Volám na celé stádo. Budu se muset naučit pracovat stím takhle.
Jedině pes má jméno.
nitraner: Já pojmenovávám všechny kozy i prasata, u drůbeže a králíků dostávají jména chovné kusy (samec u králíků je dědičně Matěj, jménem myslím ale i "Packa" protože má jinak zbarvenou packu - např.). Osvědčilo se mi to - zvířata jsou zvyklé na svoje jméno, líp se mi s nima manipuluje.
A když je porážím, protože je na to čas, tak je porazím a je z nich maso. Nepřemýšlím o tom, jestli jím Pepu nebo Frantu - už je to krkovička nebo stehýnko, už to není zvíře...

Igor: Máme to stejně. Ovce i kozy máme pojmenované jménem a chovného samce králíka (Karel). Ovce slyší na "holky holky" (u stáda beranů jsem to předělala na "Kluciiiii baštáááá") a každá má své jméno, protože u malých stád je to reálné a je pak dobré, když si předávám třeba info s manželem, že se mu nějaká nelíbí, ať se na ní kouknu. Jména mají ale převážně podle vlastností - kdyby to byla Bětka, Květuše a Bohumila, asi by si to nezapamatoval. Tedy...asi... určitě by si to nezapamatoval . Takže máme Marušku, zakladatelku stáda (od paní Marie) a pak už podle zbarvení (což je u zwartblů možné) nebo chování: Puntíkatá, Rovnopruhá, Ostražitá, Mladá (ta časem dostane jméno..). A třeba walliserky, protože se zdají být úplně stejné, jsou prostě "bubáci".
Ovce ostříhány, dala jsem více fotek, ať posoudíte. Já jsem spokojena. Krev netekla, mikroporanění asi tři. Stříhali jsme na přání střihače v ovčíně, liboval si, jak má oveny po ruce a nikam nemohou utéci.
Skvrnka naší Skvrnky má tvar srdce.
Černá ovce bez známek je na fotce se svou suffolk dcerou. Jsou skorem stejně velké. Skvrnce je 7 měsíců a 4 dny.
Kondici oven posudte sami.
Cena 400 i s dopravou. Dala jsem 500.

Paradni...a...nebude jim uz zima po ranu? :).

nitraner: Nebuďte přecitlivělý , každý musíme nějak umřít, ať máme jméno nebo ne. A předpokládám, že u Vás se netrápí cestou někam na jatka a tam pak čekáním. Takže jim jste do poslední chvíle přítelem.
Je pro pasení lepší, když neměníte celé stádo, ale jen do 30 procent za rok (u koz vyzkoušeno). Jakmile je víc nových než těch 30 procent, už jim chvíli trvá, než se zase naučí chodit jako ty staré. Mám sice psa, který mi pomáhá, ale hlavní kontakt je mezi mnou a kozami. Neumím to tak pěkně jako Bekky, která nejspíš může pást kterékoliv stádo. Já mám vycvičené kozy a pes je podpůrný prostředek.
Možná nikam nechtějí jít, protože to "tam" není lepší.

A ještě malou vzpomínku na včerejší pastvu. Potkali jsme nějaké dvě dívčiny. Stály a koukaly vyjeveně, co to je za zvířata kolem nich. Ta jedna se ptá: Co to je za zvířata? Já na to: Kozy. A ona povídá: Kozy... To je něco jako pes?

Já dnes po cestě na stříhání potkal na silnici stádečko kamerunek. Ve vesnici jsem zastavil u prního baráku kde jsem zahlídl člověka, abych je ho zeptal čí tak mohou být, komu to dát vědět a když jsem vylezl z auta tak mu povídám že za vesnicí je uteklé stádo... najednou jsem se zasekl a nevěděl jsem jestli říct ovcí nebo koz Tak jsem řekl prostě nějaký ovce či kozy nebo co a jestli neví čí by mohly být, komu to dát vědět.
Trapně mi bylo, že nepoznám ovci od kozy

Jo a ještě mi udělalo radost, že jsem na 2 hospodářstvích ostříhal dohromady 70 ovcí a udělal jim i paznehty

Oreb:...to snad ne... přeci se o tom učej i ve škole, ne? Běžná hospodářská zvířata...? Navíc každé děcko snad má k dispozici takové to "leporelo" z tvrdého kartonu, na kterém se učí s rodiči, jak dělají zvířátka... nebo jsem zase z jiného světa...?
Myslím, že se ptala na vašeho psa, když jste jí řekla, že ta zvířata jsou kozy, tak se pak zajímala, zda ta divná koza, co tam s nimi je, je "něco jako pes"... ne?
Ale bylo tady krásné vlákno, u kterého jsem se hoooodně nasmála tehdá... myslím, že se to jmenovalo: "Když měšťáci perlí"... Dočtete se o antilopách pasoucích se na úvazech na vesnicích, slepicích, co nemohou přes zimu snášet, protože odtáhly do teplých krajin nebo o tom, že kozel - překvapivě - nejde podojit...

Kubo, vždyť jsi psal, že z toho nic neteklo, ne?

To je kamarádčin kozel, prej něco teklo, ale nechtěla ho rozdojovat a už vůbec ne to ochutnávat

hhippie, pes byl v tu chvíli jinde. Puberta z člověka vymaže všechno, co se tam střádalo předchozí léta. Nevím, jestli vůbec má cenu nějaká leporela kupovat, když výsledek je takovýhle Mimochodem antilopu jsem podle jednoho dítěte kdysi pásla taky..

Kostěji, ony ty kamerunky jsou tak podobné kozy i ovce, že se Ti nedivím. Jestli se nepletu, arus má taky ovečky, co vypadají jako kozy.

To musí být nějaká hormonální porucha, ne? Má potomstvo?
Jinak... já mám dnes radost, že jsem se hecla a v dešti (ano, přátelé, i dnes nám tu trochu skáplo! Huráááá! ) jsem se vydala přestavět ohradník na poslední místo, které v té zástavbě máme k dispozici. Je to na 4 sítě. Počítám tedy, že 7 ovcím to vydrží minimálně 2 týdny. A pak už holt budou muset zpátky do svého. Ten se trochu zazelenal, ale že by byl narostlý, bych až tak netvrdila. Třeba ještě vymyslím něco jiného...uvidím. Blbé je, že tady v té zástavbě nemůžu krmit jádro, což jsem chtěla trochu flushing, když už nejsou v žádné extra kondici. Ale ony jsou úplně tiché ovce a jakmile se začne krmit, tak už druhý den jsou uřvané... šla jsem tam s kýblem 2x. Pak už jsem to neudělala... radši mít zelené, než vyprudit smetánku...
Posílám 2 fotky - na novém a "bránu", ja jsem přepouštěla Otevřít se to nedalo - první, kam by pronikly, by byla čerstvě posekaná zahrada kolem bazénu... takže jsem musela nechat postaveno a udělat díru, kudy jsem chtěla, aby prošly...

Byl to normální plemeník co zplodil desítky, ne li stovky potomků.
Tedy, tohle vlákno mi nějak zcela uniklo a vůbec jsem nezaznamenala nové pastevce .
To vám chválím, pokud chcete, aby vás ovce následovaly, nechte je bez pastvy doma, třeba půl dne a pak je vemte na trávu a ony se naučí, že když s vámi jdou, bude žrádlo. Za týden už jim to půjde. Je normální, že když nejsou zvyklé se pohybovat mimo ohradu, nechtějí ven.
Také je dobré ze začátku chodit jednou trasou a opakovat to. Ovce milujou stereotypy, pamatujou si například, na které straně vrat normálně stojíte a pokud se postavíte jinam, už jsou vyvedené z rovnováhy.
Pokud vás pes poslouchá a dokáže si lehnout za stádo a zůstat tam, stačí, když budete couvat, ovce půjdou na vás a psa zavoláte k sobě a zase lehnout, nebo sednout a zůstat. A tak ovce bude tlačit na vás. To je vždy princip pasení. Pes musí stát za vámi, nebo za ovcemi, případně na straně stáda, nikdy mezi vámi a ovcemi. To, jak už psala Oreb, zruší kontakt mezi vámi a ovcemi.
Psa také může dělat člověk, který jde vzadu a tlačí ovce na vás. U malého počtu oveček je to možná v začátku nejjednodušší způsob, jak je naučit, co je to stádo. Ovce rozumí i na povely. Kdysi v začátku jsem je třeba měla naučené, že na povel do stáda se opravdu seběhly a udělaly klubko.
Tak to mi tedy fakt udělalo radost
Když se tu objevilo dítě, naskočil mi starší zážitek
Manželka učí druhý stupeň, ale nějak se s ní první den školy potkal prvňáček, vnuk mé bývalé kolegyně. A odpoledne jsme se na náměstí potkali. Daneček babičce oznámil novinku, kterou se ten den ve škole dozvěděl "Babi paní učitelka má kozy" a už ji měl.
Dáška to vysvětlila a kozy mu i ukázala

napsal(a):
Kostěji, ony ty kamerunky jsou tak podobné kozy i ovce, že se Ti nedivím. Jestli se nepletu, arus má taky ovečky, co vypadají jako kozy.
Mám kamerunky, co mečí jako kozy ale jsou to ovce

Janinka Bosorka
napsal(a):
Arus kolik váží jehně vaší kamerunky při porážce? Napr v 6 měsících?
Janinko, je to odhad, váží tak 30-35kg. Nemají žádný tuk a maso je tmavé.
Hádejte co mě dneska udělalo radost?
Na týden a ž 14 dnů mám vystaráno

Udělalo mi radost, že kamarád co mi tu minulý rok kydal hnůj dnes vyhrál kvalifikaci a zítra se postaví na pole position vytrvalostního závodu v Brně. Přemýšlím, že se tam na něj snad zajedu podívat.
https://fia-cez.com/na-pole-position-vytrvalostniho-zavodu-se-postavi-jirasek-v-d4-byl-nejrychlejsi-olimp-racing/.

profesor: tak tohle uprimne ku.ky zavidim!
Me aspon udelaly radost brambory, mame vybrano, v klidecku, certikem. Zejtra vyvlacim co tam zustalo. Ted nabrousim a nalestim nuzky na zejtresi trening na zatejden a pak udelam rodinne domaci hranolky z tech nejdelsich ertepli :) At jsou dlouhy jako tejden! Na to jak bylo sucho tak brambory pekny. Asi 1/3 prolezla hadatkem, sadby bude malo.

napsal(a):
Janinko, je to odhad, váží tak 30-35kg. Nemají žádný tuk a maso je tmavé.
Janinko, tak manžel říká, že jehňata váží spíš 25-30kg. Sorry.
arus tak to je pro nás málo masa, škoda, chtěla jsem zkusit.
profesore krásná pastva a moc pěkná zvířata.
marion Adély jsou chuťove výborné, také je letos máme, byly menší, pravda, červené se nám také vydařily.
Dnes mi udělala radost výstava nožů v Příbrami, jela jsem s panem Bosorkou poprvé, on jezdí každý rok, zajímavé kousky tam byly, má to svoje kouzlo.
Upekla jsem další várku povidel, a na dvě nakrájela. Zjistila jsem, že naše hrušeň, od pohledu prastará, je nejstarší odrůda na našem území Špinka. Hodí se na jídlo, povidla, kompoty a nejvíce na kvas.

Tak už mám taky konečně ostříháno, mám z toho radost, ještě mi chybí pár paznehtů, tak to snad do připouštění zvládnu. No, ale mohly by holky vypadat líp, na holky od Janinky teda nemám ani zdaleka.
Ovce se na jméno dají taky naučit. Máme ouessantky a ty na jméno slyší obě dvě a i chodí přes krásnou pastvu přez neznámé místo za mnou jak pejsci - máme je teprve 2,5 měsíce. Ale je to o tom kontaktu.
Chovné stádo i byť jména (pracovní) mají, tak slyší na: "holký, na holký" Mohu potvrdit, že si pamatují cestu, byť ji šli jen 1x klidně před rokem. Na novou cestu je přeháníme raději ve 2 dospělých a děti jsou pro zábavu do počtu, ale jako hlídací psi po stranách jsou úžasní
A pobavilo mě, když lidi říkali, že máme hezké kozy. A jeden dokonce si myslel, že to jsou koně.

Jéje, to nééé...to špatně vyznělo. Mám ostříháno, ale ne moji rukou.To by to dopadlo Paznehty si dělám sama, postupně, najednou nestíhám. Mini máme pro radost, jinak chováme zwartblesy. Stříhalo se 20ks celkem, ale jinak máme něco přes 30ks.

nejlepší je, když zavolám holky a běží ke mě i děti a nebo obráceně. Fotky snad ani ne, nejsou reprezentativní

arus, ale jsou takové dlouhonohé, v rychlosti by se člověk mohl klidně splést i u Vás. Navíc ty dvoubarevné mají i barvu kozí.

Bejvalo lip, ale na tu bidu dobry
https://youtu.be/pMTEk95tJVw.
https://m.novinky.cz/articleDetails
Za chvíli by i řídila.

napsal(a):
arus, ale jsou takové dlouhonohé, v rychlosti by se člověk mohl klidně splést i u Vás. Navíc ty dvoubarevné mají i barvu kozí.
Oreb, ty moje kamerunky právě dlouhonohé nejsou. U mně se při nákupu sešly jenom ty krátkonohé až později jsem zjistila, že jsou i jiné. Zakladatelky stáda mám přitom z různých míst - Olomouc, Prostějov, Zlín a jedna z nich je právě hnědobílá a dceru má taky takovou.
Chtěla bych časem mít strakaté stádo.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Arus a, prosím, jaká je váha vašich jehnat při porážce? Nevážili jste brutto a netto?
Janinko, mně to jaksi nenapadlo, abychom je po porážce zvážili. Mám to spíš jako hobby chov, takový fyzický odpočinek v přírodě, relax od dvou malých živých, hlučných kluků, kde musím emocionálně hodně vydávat. Co si budem povídat, věk už mám jinde.
No a k tomu jsem ve stejném čase zdědila pozemek, tak jsme pořídili kamerunky. Jsou nenáročné, samostatné a vystačí si i s chudou pastvou. Pro mně jsou ideální. Navíc mi nepřijdou tak tupé, jako ovce, jsou docela inteligentní a mazané. Nevýhodou je jejich plachost, ale zdá se mi, že ji časem trochu ztrácejí.
Na podzim (listopad) budeme porážet dubnová jehňata. Pokud na to do té doby nezapomenu, vezmu s sebou váhu a budeme vážit.
Děkuji, přemýšlím o změně plemene, suffolk je hodná masná ovce, ale na chudé pastvě by neprospívala, dokrm není nutný jen, když je pastva pěkná. Vzhledem k vývoji počasí je to pochopitelné. Náš chov je také jen pro naši rodinu, ale jíme jehněčí po celý rok, jako zdravé maso, tak abych oven jiného plemene nemusela mít moců Proto se ptám. Pokud si vzpomenete, budu ráda.
Bekkky nenapsala jsem, že naše suffolk ovce jsou tupé. Jsou hodné. A letošní jehně Skvrnka je velmi milá a mazlivá už od narození, a to měla matku pro sebe, mléka přehršle, ale oblíbila si mne, červíproč, a vydrželo jí to. Bečením mne pozdraví, běží ke mně, a musím si sednout, drbat za ušima a po stranách tlamy, také má moc ráda, když jí hladím přední kolena.
Dnes mi udělal radost pan Bosorka, vybílil sklep na ovoce. Na konci podzimu ideálně bude plný jablek. Teplota klesá k nule, ale nemrzne tam, přestože je sklep v letní kuchyni, které chybí přední stěna. Okna na zimu zandaváme dřevěnou deskou a malým balíkem sena. Sklep včetně dveří je starý sto a více let. Má velikost kolem 30m.
Hrušková fotopovidla. Tři kila výlupků asi tak, deci octa, deci rumu, půl kila cukr. Bílý, hnědý, dle chuti. Zamíchat. Nechat do rána v pekáči. Ráno přidat pár hřebíčků. Péci na 180, tak dvě hodky i více, po hodině sypnout dvě lžičky skořice. Během pečení se občas kouknout, jak to vypadá. Po dobu pečení nemíchám. Rozmixovat do hladka, do skleniček, zavařím.
Tyto z hrušně Špinka. Zkusím i švestková a jablková.
Mam radost. Nic jineho u nas v lese asi neroste. Ale kotrče pro začátek stačí.
Tady ještě houby nic moc, ale na žampiony se těším, bo ovčí louky jsou jich plné. Objevila jsem starou broskvoň obsypanou plody, je to ještě stará odrůda s bílou dužinou. A kdyby tam nebyly ty vosy..., ale i tak jsem něco pojedla a nasbírala.
Pásla jsem teď pár dní na kopci Geba jako výpomoc a to mi udělalo radost. Pejsci si řádně zapásli a ta panoramata... Krmení moc nebylo, je to hodně suchá oblast, ale i tak to bylo fajn.
Vyfotila jsem pro Vás Rhónskou ovečku, kterých bylo ve stádu několik. Je to ta černohlavá s bílými (po)nožkami. Je to zajímavé původní odolné plemeno, z mála udělají hodně. Mají také dlouhou laktaci a dokážou odchovat jehňata i v skromných podmínkách. Je to vidět jak je pěkně kulatá zatímco merinolandschaf jsou letos ne tak vykrmené. Mám je ráda, jsou dost mazané... S jejich jehňaty je ve stáji neustálá zábava. Někdy až moc...

K těm "jiným" odrůdám broskví: Vůbec jsem netušila (ale nejsem žádný znalec, tak to není divné ), že existují žluté odrůdy broskví. Přeháněla jsem stádo do prostor s nálety mezi zahradami a krom jablek jsem se radovala, že tam jsou i zelenožluté blumy...miluji je... jenže při bližším ohledání jsem zjistila, že to jsou broskve. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že jsou už zralé a jedlé. Sice trochu moučnatější a drobné, ale docela dobré Tak nevím, co je to za odrůdu. Takhle pozdě...
Díky Jani - sice jsem nikdy nevyráběla žádnou marmeládu, protože to skoro nejíme, ale nějak mě to nalákalo. Vím o jedné hruškové aleji, kde už to padá, tak když se k tomu dostanu, zkusím natrhat a vyrobit. Je to jednoduché, tak to bych se mohla hecnout. Na složité recepty nemám morálku, protože čas...
Add. postupná výměna za méně náročné plemeno - taky mi to dává smysl. Protože v mých podmínkách chovat bez příkrmu zwartbly je taky docela nad možnosti.. Jak kluci říkali - zima a jaro ukáže... jak zvládnou březost, porody, odchovy...jak budou narostlá jehňata... zrovna jsme si s chlapem říkali, že přestože jsou víceméně na slušné pastvě, nejsou v takové kondici, jako bývaly normálně a přišli jsme na to, že během těch veder prostě nežerou. Vylézají ráno, pak přes den jen na nezbytně nutnou dobu a zas až při západu slunce.. takže do sebe prostě nenafutrují na té ne tolik úživné pastvě takové množství, aby se po porodech a kojeních spravily do kulata... Taky mě napadlo, že nějaké shettlandy, kamerunky nebo jiná nenáročná plemena, by to mohla zvládat lépe. Walliserky měly jehňata na podzim, takže ty měly možnost se dát dokupy... ty jsou kulaté pěkně. Ale jinak zbytek nic extra.. tak jsem vážně zvědavá, co bude za půlrok..
Tak malá ukazka nácviku.
Začal jsem ohradníkem. Naprostý respekt i bez elektřiny.
Celkem bez problemu prošli bránou.
Pořád ale byli u plotu. Chodili pořád dokola. Občas se vrátili do ohrady a zas ven.
https://youtu.be/lfJgr5fZht8
Tak snad to bude fungovat. Je to premiéra.
nitraner: Doufám, že to Vaše paní nečte... ale je vidět, že se to holky brzo naučej...
co máte za pejska?
Hippie, Janinka: A co Šumavky? To totiž nejsou vůbec špatný ovce. Jen mají dost velký obrůst vlny, což se dnes považuje spíš za nevýhodu. A jsou jak dělaný na takový ty louky s nálety a kopřivami... A ještě by jste přispěly k uchování plemene.
A za odměnu po zelené pastvě...
Od čtvrtka mizerná náladá, tak alespoň nedělní podvečer byl radostný.
Děkuji za rady.

Beky: pravda, ja bejt na jihu cech, tak nevaham. Taly jsem po mich koukal ale vsecko tak nejak daleko.
nitraner: ovečky vypadají ve výborné náladě...
mastňáček:
já nevím, jak to máte daleko do Německa (možná to je stejný jak do jižních Čech) ale Němci mají řadu původních plemen, která jsou nenáročná a dávají slušný užitek:
https://de.wikipedia.org/wiki/Rhönschaf
https://de.wikipedia.org/wiki/Coburger_Fuchsschaf
https://de.wikipedia.org/wiki/Leineschaf
https://de.wikipedia.org/wiki/Bentheimer_Landschaf
ta první dvě jsou opravdu držáci.

Jo, valašky jsou taky možnost.
Ono je těch nenáročných plemen dost, jen si vybrat.
Akorát holt nemají takovou užitkovost, protože jsou dělané na to, aby byly hodně pochozí, takže toho hodně zlítaj a jsou drobnější... všechno má holt svoje...
Vlastně by mě zajímalo, kam se dají řadit ty walliserky. Jsou taky šlechtěné pro výpas vysokohorských ploch, tedy málo úživných. Jsou vlastně taky hodně chodivé, běhavé ovce... mají velký rámec, ale jsou to takoví chrti, takže z jehňat masa nebude o moc víc než třeba z valašek myslím... porážkovou váhu rakouští chovatelé uváděli standardní jako u nás, cca 40 kg...

Radši vřesovku než valašku bych bral podle kondice kterou teď mívaj když je stříhám.
Ale Hhippie už nechci zasírat vlákno o stříhání, tak to posílám sem. Nevím zda to bude k přečtení po tom, co si to iFauna zmenší, ale v místním zpravodaji píší jak tu u nás v nemocnici teď operují ruku dítěte se 7 prsty bez palce a snaží se o to aby mělo klasicky 4 prsty + palec
Bekkky:
Jeto 4 letá fenka.75 % Chodský pes.
Nesnáší pernatou zvěř. Morčata ve venkovním výběhu si nevšímá. Na ovce štěká.
Manželka to opravdu nečte. Což je asi dobře.
Ovečky byly spokojené, dokonce i Pětiletka hopsala jak mladice.
Ještě doplním, že utekly do ohrady. Ale jak jsem vzal kýbl na rameno, obešli jsme půl pastviny.
Nakonec síce utekly, ale běželi rovnou do brány a do ohrady.
Jestli mě chcete udělat radost, tak PROSÍM! o nějaké info o vašem psovi. Uvažuji že si pořídím Chodského psa. Zajímá mne jak se chová k lidem. Mám Zlatého retrívra - lidumila a chtěl bych něco podobného. Údajně Chod. pes je taky k lidem pohodový. Ale nikdy jsem neměl info přímo od vlastníka-chovatele.
Profesor1
Já vždy chtěl chlupateho vlčáka.
Nikdy jsem jej neměl a už mít nebudu.
Prvního jsem dovezl vlčáka na kolenou když jsem se stěhoval na slovensko. Tak nějak mi to štěně zůstalo. Tak jelo semnou. Dožil se 13 let. To byl ostrý pes. Ale za branou si nikoho nevšimal.
Pak přišel na Štědrý den vlčak, bylo mi jej líto tak jsem mu dal nažrat ze slovy - kamarade jak dožereš jdi svou cestou. Jo jo spřevazel mě 14 let. Jsou s tím prvním pod třešňami. Tobyl takový moula. Ten snad ani neuměl kousat. Jen na jednu pošťačku vrčel. Ato proto žr měla strach a on pitomec měl stoho radost. V podstatě nikdy nepřestal hledat. Nevím koho ale musel jít očichat každeho. Na lidech byl závislej. Pak jsem jej přestal zavírat, stal se snej vesnickej pes. Na venici zustal legendou. Měl svuj rajon, a i v posledny den se šell alespoň podívat za vrata.
Musela tady zustat poněm nějaka aura nebo co. Tahle fenka jako by byla jeho dcra.
S každym je kamarád. I d cizimi psy.
Byl jsem na výstavě choďaků a psi behali společně. Lidi si nešímali.
Jako plemeno je pohodové. Soused ma zlatého retrievra a to je zákeřna ludra. Takže všude něco.
Dnes mi udelal radost vylet na nedalekou rozhlednu a cestou jsme se zastavili na mystickem miste...

Bekkky: diky za odkazy, ta Rhonska je dokonce i pekna, ale to treba jednou, dovoz z Nemecka by me ted zruinoval :).
Ty coburský liščí jsem viděl u jednoho známýho - zajímavá ovce. Odolná, chodivá, nenáročná. Na ovce mi přišla dost přítulná - na pastvě se přišlo celý stádečko seznámit i se mnou, byl jsem tam poprvé a neměl jsem sebou ani žádný pamlsky
A taky mají zajímavou barvičku, kterou jsem jinde neviděl.
Nitraner díky za info. Vlčáka nechci, nic proti, ale tomu se člověk musí věnovat. Že je retrívr zákeřná ludra ?! tak asi pokazit jde všechno. Tady je retrívrů a labradorů spoustu, za plotem štěká skoro každy, ale jinak jsou to psi spíše Vítací, než Hlídací a o to mě celkem jde, abych nemuseel mít strach že koho rafne.
Na toho chodského se ptám, protože údajně má podobnou povahu jako ti retrívři.

Udělal mi radost telefonát od jedné mladé ženy z Prahy. Před několika lety se zhroutila z práce a byla neschopná samostatného života. Bydlela v té době v Brně, nemohla chodit do práce, jen stála a koukala. Někdy se chodila dívat na kozy. Pozvala jsem ji k nim dovnitř a ona mi začala chodit "pomáhat". Lezlo mi to na nervy a moc neudělala, občas něco zkazila, ale udržela jsem se, jí to totiž pomáhalo. Minulý rok jí nabídli chráněné místo recepční. A protože to zvládla, získala teď v té samé organizaci už ne chráněné místo, ale normální zaměstnání na pozici koordinátorka nevímčeho. Tak mám radost, protože na začátku návratu k životu byly kozy . A moje maličkost taky trochu .