Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2019 14:43
koficz

XXX.XXX.234.134

Ahoj , chystám se pořídit kozu na mléko pro vlastní spotřebu a měl bych pár dotazů 😀 . Za prvé kozu jsem chtěl jen jednu ( babička také mívala jednu a byla v pohodě) , nic méně nechci být otrokář a taky nechci trpět na uši, takže jsem původně uvažoval o jedné koze a k nì jednu kozu zakrslou, kterou bych nemusel dojit 😀 .. Máte někdo kombinaci těchto dvou koz ?? .. Chlívek budu stavět pro celoroční ustájení a spíše cihlový se sedlovou střechou a řeším podlahu , nejradši bych beton kvůli možné kontaminaci spodní vody.. když mě někdo přesvědčí udělám klidně dřevěný bez betonu 😁 .. jinak kozenky budou mít i výběh navázany na chlívek, momentálně tam roste klasická travina, secena sekačkou, ale přemýšlím že bych visel vojtěšku a další podobné věci , uvítal bych radu .. primárně chci mléko, mám ho rád už od mala , ale kůzlata by byli nejspíš maso , minimálně od té zakrslé .. , tak bych prosil názory 😉 jo a velikost chlívku pro ty dve kozeny i s kůzlatama , by se taky hodila , i když představu mám ..

21.7.2019 12:23
xchipsy

XXX.XXX.142.3

A nebylo by lepší - pokud tedy máte dost prostoru - pořídit místo zakrslé kozu masnou?

29.1.2020 08:31
koficz

XXX.XXX.28.156

Nakonec jsem pořídil kříženku Anglonubijky a českou bílou ..

29.1.2020 13:56
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Máme dvě kozy,matku a dceru, zvládají být v chlívku 2,5x2,5 m, teď v zimě. Přes léto jsou pořád na volno na louce, v ohradníku El. S domečkem 2x3 m. Kdysi se chovala jedna koza a neřešilo se, jak jí je. Měla na pastvě společnost děti 😄 Koza je pes, který dává mléko... je to tvor společenský...Čili úplně v samotě bude trpět. S malou si myslím by mohla být, jen ta malá s velkou bude trpět. Opravdu nejlepší je matka s dcerou... Navíc to zákon zakazuje, chovat jednu kozu. Stejně tak je zakázáno pást uvázanou na řetězu...
Ohradník mi respektují. Navíc s nimi teď, pokud není déšť nebo vítr, chodím na procházky 😉

29.1.2020 20:19
koficz

XXX.XXX.234.134

Aktualizoval jsem trochu zpožděně 😁 .. kozičky už mám od července s tím že jsem jednu strakatou loňskou vyměnil za tu bílou která je tříletá a březí , teď čekáme, že bude v únoru rodit , je že stáda , takže přesný termín nevím 😏 .. chlívek jsem nakonec udělal celo dřevěný s oddělenými boxy , každá koza má cca 3 metry čtvereční , do zimy byli vypuštěný po tom co se trochu ocuchali a nyní pouštím podle počasí na pár hodin přes poledne .. Soudim že podle téměř žádného mečenì jsou obě spokojené a nic jim nechybí 😊 .. stravu mají pestrou není jich 20, takže si může člověk dovolit rozmazlovat 😁 .. Do předu přemýšlím , kdyby byla od bílé kozička , že si ji necháme místo černé , ale nechci předbíhat . Už se nemůžu dočkat mlíka , po přivezení jsme bílou ještě párkrát oddojili a její mléko bylo opravdu luxusni, snad se na kvalitě nic nezmění 🙏 ..

30.1.2020 07:43
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Tak to držím palce, před porodem se nalévá vemínko. Jestli jste jim dopřával víc, než je zdrávo, může být problém s porodem velkého kůzlete. Máte poblíž známého zkušeného kozaře nebo veterináře, věta, který nedělá jen kočky a psy? Nechci malovat čerta na zeď. Ale je lepší být připraven.
Po porodu víte, co dělat?

30.1.2020 10:12
roklanka

XXX.XXX.45.27

Je pověra,že když se koza dobře krmí v březosti,má pak velká kůzlata a špatné porody. Bohužel se to stále traduje mezi chovateli. Dobře krmená koza nasadí maximum mléka a nebere zásoby z těla,nýbrž z potravy.

30.1.2020 10:37
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

No, přeji vám,aby to tak bylo. Když jsme kupovali kamerunské ovce, paní mi říkala, že napoprvé překrmila ovci v březosti a špatně to dopadlo...

30.1.2020 11:24
ančovička1

XXX.XXX.220.127

roklanka napsal(a):
Je pověra,že když se koza dobře krmí v březosti,má pak velká kůzlata a špatné porody. Bohužel se to stále traduje mezi chovateli. Dobře krmená koza nasadí maximum mléka a nebere zásoby z těla,nýbrž z potravy.

Roklanko,naprostý souhlas👍

30.1.2020 12:37
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Tak to se těším, moje koza se také má dost dobře...

30.1.2020 15:11
koficz

XXX.XXX.234.134

Jsem celkem v klidu 😀 .. Mám známého ve vesnici , který má kozy už nějaký pátek , takže mi zapůjčil knihy, dost jsme toho probrali s ním i s mojí babičkou a zbytek co mě zajímal sem si dohledal na těch internetech 😁 .. kozám dopřávám , ale zbytečně je neprekrmuji ,.spíš jim dělám rozmanitou stravu 😉 .. Amale se začíná nalévat veminko , ale zatím je asi jako nafukovací balónek 😀 .. Už ji podávám odvar z lněného semínka , kterým zaliju ráno směs "mackaneho ovsa " ( je spíš nahrubo srotovanej ) trochu granulí pro kozy od energysu + sušené kopřivy , mrkev na střídačku s burganem a občas přihodím kastan, nebo žalud co jsem si nasbíral do zásoby , jo a ještě nutrimix 😌 .. No a seno je samozřejmost 😊

30.1.2020 15:27
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Mňam ta se bude mít 😉 Mi vloni koza před porodem, právnička, udělala divadlo...jak byla krásná a vcelku jemné konstituce, nalilo se jí vemeno jak na šest litrů, odhadem. Skoro nemohla chodit. Volala jsem známé, co má kozí farmu, a ta mi řekla, že se jim stalo totéž, a že už kvůli tomu o jednu kozu přišli 😣 že se jí to za 30let nestalo. No, měla jsem z toho hrůzu. Nakonec se vemeno zmenšilo, a to tak, že ze dvou mláďat si nechala jen jedno, že vice neuživí. Po 24hodinách po porodu malá leží studená v rohu. Mlezivo měla, to vím. Prostě jí nedala napít, ani když jsme ji drželi oba...ti si raději lehla,kanálie 😣 Takže jsem dva měsíce flaškovala...

30.1.2020 16:58
koficz

XXX.XXX.234.134

To je blbé no . Pamatuju si,že jsem jako malej u babičky taky dokrmoval kůzle , ale ta měla potvora vždy tři a jedno se muselo pokaždé flaskovat no. Doufám že tohle nás nečeká 😏..

30.1.2020 17:16
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Já už bych to nedělala... Z té umělé výživy stejně žádné skvělé zvíře neuroste. Skončila v mrazáku 😭

30.1.2020 18:10
roklanka

XXX.XXX.45.27

petraodlesa napsal(a):
Mňam ta se bude mít 😉 Mi vloni koza před porodem, právnička, udělala divadlo...jak byla krásná a vcelku jemné konstituce, nalilo se jí vemeno jak na šest litrů, odhadem. Skoro nemohla chodit. Volala jsem známé, co má kozí farmu, a ta mi řekla, že se jim stalo totéž, a že už kvůli tomu o jednu kozu přišli 😣 že se jí to za 30let nestalo. No, měla jsem z toho hrůzu. Nakonec se vemeno zmenšilo, a to tak, že ze dvou mláďat si nechala jen jedno, že vice neuživí. Po 24hodinách po porodu malá leží studená v rohu. Mlezivo měla, to vím. Prostě jí nedala napít, ani když jsme ji drželi oba...ti si raději lehla,kanálie 😣 Takže jsem dva měsíce flaškovala...

Ještě jste mohla napsat,že vám řekla že víc neuživí a zazvonil zvonec a pohádky je konec. Četla jsem tu spoustu pověr a výmyslů, ale překonala jste je. Neměla jsem to štěstí,aby prvnička nalila 6 lt vemeno,ale mám 5 litrovku a nejen že chodí ,ale i běhá s takovou zátěží. Stává se u prvniček, že nepřijmou kůzle, ale je na chovateli ,aby se postaral ,buď kozu donutí stát a chodí kozu držet několikrát denně. A nebo jí oddojuje a krmí z flašky. Není pravda,že dudlíkáři špatně rostou ,spíš naopak,protože koza jim tolik nedá. A to i v případě,kdy je krmeno náhražkou a ne mlékem.

30.1.2020 18:28
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Roklanko, jste zbytečně agresivní. Možná neměla vemeno 6ti litrové, v každém případě bylo mega velké a nakonec se zmenšilo markantně.
Zkuste se doptat paní Vajdové z Kozí farmy Magdalena. Tu paní zmiňuji, když píšu, že tak přišla o kozu. Zkušená kozařka...
Pokud se mi narodí kůzle, které matka nebude chtít kojit, budu hodně hledět na jeho velikost a kondici. Všechny mrzáčky zachraňovat, za každou cenu, ať si to každý rozhodne sám.

30.1.2020 18:36
roklanka

XXX.XXX.45.27

Pokud se jmenuje Renata,tak jsem se s ní kdysi seznámila v Liberci na kozosrazu ,to je fajn ženská. Ale zcela určitě jí koza nechcípla jen proto, že se jí nalilo obrovské vemeno. A pokud se vám zdá mé zhodnocení vaší pohádky agresivní,tak budete mít dost těžkej život v dnešní době.

30.1.2020 18:48
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Ano, paní Renata je moc fajn ženská. Tak jí napište 😄 a zeptejte se. Mám od ní už třetí kozu 🤩, a všem doporučuji si od ní zvířata odkupovat. Prodává kůzlata celé léto. Také má prodejnu kozích výrobků.Bydlí na Ostravsku.

Jinak myslím, že toto naše mudrování panu začátečníkovi moc nepomůže. Takže ať žijí kozy a jejich majitelé ať z nich mají jen samou radost!

30.1.2020 18:50
ančovička1

XXX.XXX.220.127

roklanka napsal(a):
Pokud se jmenuje Renata,tak jsem se s ní kdysi seznámila v Liberci na kozosrazu ,to je fajn ženská. Ale zcela určitě jí koza nechcípla jen proto, že se jí nalilo obrovské vemeno. A pokud se vám zdá mé zhodnocení vaší pohádky agresivní,tak budete mít dost těžkej život v dnešní době.

Moje hnedulka, koza Lucka, tradičně před i po porodu tahala vemeno po podlaze a dokonce jim hrnula podestylku pred sebou..chudinka.az jsem brecela,jak mi jo bylo lito,na vemeno si i šlapala.. 4 litry mleziva najednou..kuzlata jsem krmila 5x denně s vemenem přes ruku..asi 14 dni..potom se ji pomalu zmensilo na prijatelnou velikost..ale žádné jiné problemy s vemenem neměla😁

30.1.2020 19:10
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Teda,ančovičko, to je něco 😣 Možná ta koza od paní Vajdové měla i jiné potíže...taky si myslím, že na velké vemeno se neumírá.

30.1.2020 19:15
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Prostě se mi stalo to, že koze před prvním porodem tak moc nateklo veneno, že jsem její původní majitelce, paní Vajdové, volala, co mám dělat. Mluvily jsme jen krátce, zrovna dávala rodině oběd. Byla z té jejich taky moc špatná.

Mě zase překvapilo, nemile, že se jí to vemeno pak ztratilo. Už jsem se těšila, kolik bude mlíka, a nakonec jsem ještě flaškovala. Pořád tomu nerozumím a ani mi to nikdo nevysvětlil. Proč jí to veneno nezůstalo tak velké? Budu ráda za rozumnou odpověď. Děkuji.

30.1.2020 19:57
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Napsala jsem paní Vajdové...😄

30.1.2020 20:08
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

roklanka napsal(a):

Já mám těžký život asi tak jako všichni ostatní. Nemusíte to hodnotit.

30.1.2020 20:18
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ono na te velikosti toho vemena tolik nezáleží,je to genetické, naše Růža celé leto dojila 5,80-6 litrů a veminko ma úplně normální..netusim,kde to nosi😁..tak bohuzel,fotku nedám,plna paměť..

30.1.2020 20:30
roklanka

XXX.XXX.45.27

Předporodní otok vemene ,už se to tady kdysi dávno řešilo ,u koz není tak běžný jako u krav.

30.1.2020 21:04
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Díky, pořád se učím 😄

30.1.2020 22:26
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Škoda, předporodní otok venene tu na diskuzí nenacházím...

30.1.2020 23:20
roklanka

XXX.XXX.45.27

https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2881184/otok-vemene
taky jsem musela požádat strýčka Googla o pomoc

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2020 05:43

Ano ano předporodní otok vemene. U koz vzácnější ale taky jsem to zažil. U krav je to běžnější. My to máme teď v práci u prvotelek. Otoky /edémy/ dosti extrémní. Kůže je napnutá a až se někdy loupe. Navíc se jim z toho dělají mezi vemenem a tříslem odřeniny, které se zanítí a otřesně páchnou. Musí se to pak vyčistit a mazat. No jo jenže ty prvotelky jsou divoké /Bizon je hadr / a na každé takové ošetření se musí zavírat do fixační klece. Teda až na vyjímky. Jedna které říkáme Angela nás vydí projít a už roztahuje nohy Taky se potom špatně dojí, protože jsou oteklé i struky. A kolikrát se to do dojačky ani nevejde. Nebo vejde ale ten struk se jakoby ušktrí a mléko neteče. Navíc to je bolestivé a krávy pak nerady chodí na dojírnu. Pokud si toho dojič nevšimne nebo to vidět nechce, máme pak takovou kravku za pár dnu na marodce se zánětem vemene. Ono taky když má jeden dojič podojit 750 krav za 3,5 hodiny jak to má s tou pečlivostí vypadat , že ? Takže jí hodí na krk nám co se staráme o telata aby jsme do zmizení otoku dojily ručně nebo měly čas si s tím pohrát. Když tam stojí 1 nebo 2 jde to ale včera jich tam bylo 8. Kopaly,trkaly ,některé si rovnou lehly a starej se. Do toho 6 porodů a 75 telat čekajícíh na mlíko,ošetření a drbání, že ?
Ale k jádru věci. U nás v práci se jím pak píchne injekce na zmírnění otoku. Látku ani název neznám, tohle si dělá vedoucí sama. Ale jak to máme letos opravdu hodně a jen u těch prvotelek tak se po tom pátralo a došlo k závěru , že je to chyba v krmení. Bohužel zatím si nejsou soudruzi za jedno v jakém směru. Až budu vědět něco oficiálního dám vědět. Teda pokud o to bude zájem.

31.1.2020 07:03
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Ecitejok 😄 velký dík 🌺💮🏵️tak tomu říkám kvalitní příspěvek do debaty. Jasně, že mě zajímá,z čeho to může být.

31.1.2020 07:09

petraodlesa napsal(a):
Ecitejok 😄 velký dík 🌺💮🏵️tak tomu říkám kvalitní příspěvek do debaty. Jasně, že mě zajímá,z čeho to může být.

Není zač. Příštý týden zjistím k čemu rádcové došly. a taky zjistím co je to za injekce a zda se to může podat i ovcím nebo kozám. Člověk nikdy neví co se může stát. Kor když vidím co ty moje dvě pořád vymejšlejí.
Víte jak já lituji , že Němci neznají naše Slunce, seno...protože já si někdy připadám, že tam zrovna sem. Oni by rádi provozovaly extremní kapitalizmus ale ještě se nevymanily z socializmu a už to asi nikdy nedoženou. Ale to je debata o jiném tématu.
Ať se všem daří , nejen v chovu!

31.1.2020 07:34
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

roklanka napsal(a):

Děkuji 😉

31.1.2020 07:58
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není zač. Příštý týden zjistím k čemu rádcové došly. a taky zjistím co je to za injekce a zda se to může podat i ovcím nebo kozám. Člověk nikdy neví co se může stát. Kor když vidím co ty moje dvě pořád vymejšlejí.
Víte jak já lituji , že Němci neznají naše Slunce, seno...protože já si někdy připadám, že tam zrovna sem. Oni by rádi provozovaly extremní kapitalizmus ale ještě se nevymanily z socializmu a už to asi nikdy nedoženou. Ale to je debata o jiném tématu.
Ať se všem daří , nejen v chovu!

Souhlasím. Zdravý selský rozum by to chtělo 😍 v té politice. A díky za pátrání.

31.1.2020 08:58
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

roklanka napsal(a):

Ano, přesně takové vemeno měla ta naše dva týdny před porodem.

31.1.2020 18:06
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Paní Vajdová odpovídá: koupila kozu, březí asi počtvrté, která měla zlomenou a špatně srostlou pánev. Přenášela, minimálně 160 dnů, vemeno stále více rostlo. Nakonec s vetem rodila dvojčata, nešlo to, takže císařem, kůzlata zachránila, koza uhynula.

Uf...chudina. Takže ano, nebyl úhyn kvůli vemeni. Omlouvám se za nepřesnost, ale z toho krátkého telefonátu to takto vyznělo.

31.1.2020 18:13
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

To mě teda dostalo...ta pánev prý se jí zlomila při porodu...chudinka, ta si užila 😭

31.1.2020 18:55

petraodlesa napsal(a):
To mě teda dostalo...ta pánev prý se jí zlomila při porodu...chudinka, ta si užila 😭

31.1.2020 23:41
roklanka

XXX.XXX.45.27

Měla jsem kozu se zlomenou pánví. Stalo se jí to jako dennímu kůzleti ,našla jsem jí ochrnutou . Myslela jsem si,že jí nabrala nějaká koza. Zkoušela jsem ,jestli má cit v zadních nohách a měla. Já se bála,že má zlomenou páteř. Pak jsem se domnívala,že je to otok. Až když dospěla ,všimla jsem si,že má jednu kyčel výš a jednu níž, Měsíc ležela v kuchyni v krabici ,měla obrovskou vůli žít a já neměla to srdce to ukončit. Po měsíci se postavila na nohy. Byl to nejrozmazlenější kozopes a velmi dlouho trvalo ,než se zapojila do stáda a přijala ho za své. Nakonec všechnu péči zúročila, měla nejvyšší bílkovinu ze stáda a stala se matkou kozlů. Dožila se téměř 10 let a odešla sama bez varování. Ráno vypadala, že jí není úplně dobře a odpoledne byla tuhá

1.2.2020 21:24
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Teda, roklanko, dobrá práce 🤩

1.2.2020 22:09
roklanka

XXX.XXX.45.95

Emilka ,tak se ta koza jmenovala mi splnila sen. Bála jsem se okamžiku,kdy jí povedu řezníkovi ,netuším jestli odešla stářím ,ale vím,že odešla velmi rychle . Ona mě volala ,vždy když rodila ,nebo jí nebylo dobře ,vyžadovala mou přítomnost. Odešla v naprosté tichosti.

2.2.2020 03:00
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Ohleduplná koza 😍 já taky měla jednu, úplně první, která mě volala k porodu.... když jsem u ní nebyla, mečela. Na pastvě si na siestu lehala ke mně, vždycky parkovala tak dlouho, aby mě měla podél celého těla 🤩

5.2.2020 14:40
koficz

XXX.XXX.234.134

Tak už jsme se dočkali 😊

5.2.2020 15:16

koficz napsal(a):
Tak už jsme se dočkali 😊

Pánbůh požehnej! Ať Vám rostou jako z vody , nádherné

5.2.2020 15:27
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Ať hezky rostou 😍

5.2.2020 18:55
ančovička1

XXX.XXX.220.127

koficz napsal(a):
Tak už jsme se dočkali 😊

Krásné,zdravé,gratujuji😀..jsou dost chlupaté,co je to za kozy?

5.2.2020 19:34
koficz

XXX.XXX.234.134

Česká bílá koza , babička byla nejspíš šmrnclá 😁, tak má kozlík kresbu ..

5.2.2020 20:47
ančovička1

XXX.XXX.220.127

koficz napsal(a):
Česká bílá koza , babička byla nejspíš šmrnclá 😁, tak má kozlík kresbu ..

Koza je pekna,ma silnou kostru,hlavně dobre krmit,aby měla dost mléka.teplou vodu k piti..naše kozy piji jen spíš trochu horkou,ke studené ani nečuchnou 😁...to druhé kůzle je tedy kozicka? Meli byste ji koze nechat,neni nad mámu s dcerou,budou to šťastné kozy😀..ať vam hezky rostou😀

6.2.2020 07:28
koficz

XXX.XXX.24.93

ančovička1 napsal(a):
Koza je pekna,ma silnou kostru,hlavně dobre krmit,aby měla dost mléka.teplou vodu k piti..naše kozy piji jen spíš trochu horkou,ke studené ani nečuchnou 😁...to druhé kůzle je tedy kozicka? Meli byste ji koze nechat,neni nad mámu s dcerou,budou to šťastné kozy😀..ať vam hezky rostou😀

Děkuji za radu s vodou , dostávají odstátou z kotelny , takže studena není , ale dnes jsem ji tedy do kýble přilil hrnec horké vody , tak měla teplouckou, uvidíme , jestli víc vypije.. Ano druhé kůzle je kozička a plán je takový , že si ji necháme 😉 .. Tak snad hezky porostou a budou zdravé .. K tomu krmení - dávám ráno i večer zavarovacku ovsa , necelou granulky, ale na tý není zvyklá a spíš je nechává , dvě tři mrkve a sušený koprivy, mrkev obměňuji řepou , nebo cukrovarskymi řízky cca půl kg .. Tak teď nevím , jestli mám dávku ještě postupně zvýšit , nebo nechat ? Asi uvidím na koze že ?

6.2.2020 14:41
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Kozy maji rády pestrou stravu,to jim davate dobře, take dávám nakrájenou mrkev,repu ,nakrajenou na kostičky😁,rohlik,1-2, granule Energys,jiné mi nežerou,z obili ječmen a kukuřici,trošku pšenice..oves mi nezraly,tak ho nedávám..kuzlatum kupuji ještě ovesne vlocky..šrotovane obili kozy,tedy ty naše, nemaji rády,tak vcelku..kuzlatum samozřejmě směs obili šrotuji...nepíšete nic o vitaminech..ja kozam kupuji Nutrimix pro kozy,ovce,trochou posypu řepu na pekáči..davkovani je v použití..

6.2.2020 16:30
koficz

XXX.XXX.28.156

ančovička1 napsal(a):
Kozy maji rády pestrou stravu,to jim davate dobře, take dávám nakrájenou mrkev,repu ,nakrajenou na kostičky😁,rohlik,1-2, granule Energys,jiné mi nežerou,z obili ječmen a kukuřici,trošku pšenice..oves mi nezraly,tak ho nedávám..kuzlatum kupuji ještě ovesne vlocky..šrotovane obili kozy,tedy ty naše, nemaji rády,tak vcelku..kuzlatum samozřejmě směs obili šrotuji...nepíšete nic o vitaminech..ja kozam kupuji Nutrimix pro kozy,ovce,trochou posypu řepu na pekáči..davkovani je v použití..

Já se nechtěl úplně opakovat :D ,, Ty granule dávám také energys , Amála je občas sežere, někdy je tam nechá .. Nutrimix dávám, lizy mají také , z pšenice mám trochu strach , tak radši nedávám, to samé pečivo , jednou do měsíce dám tak čtvrt krajíce chleba, když dávám králíkovy a zrovna jsou kozy venku, tak je tím lákám na volání :D .. jako mlsky dávám radši kaštany, nebo žaludy .. oves žerou hezky, mám ho napůl mačkaný, roztažené kameny ve šrotáku, takže spíš takový vyloupaný .. spíš mi šlo o množství, ale to asi doladím ... Jinak s tím krájením mi povídejte ,, mrkev na kolečka , burgán sem ze začátku i strouhal a vmíchávál do šrotu :D , no ted mě to zas bude čekat u mladejch

6.2.2020 17:06
ančovička1

XXX.XXX.220.127

No,tak to se maji dobře😀..mne ani ten oves nechtěly,protože jsem ho davala celý a šrot to byl jen prach,to uz vubec ne..mackany jsem neměla,mozna bych mohla zkusit holý..pšenici nemusite,nebo opatrně,ale neni to nutné..možná přidat trochu te kukuřice,jsou po ni úplně dive😁..ale jen trochu,davam každé maly hrnek v poledne ..mrkev mi moc nežerou,par kolecek,když dám vic,tak ji nechaji,asi je moc sladká,krmnou nemám..už aby bylo jaro a šťavnata tráva😀..a koza má mleka dost? Ja vzdycky musim rano i večer dojit,protože to ani trojcata nevypila..😁🐐🐐🐐

6.2.2020 20:50
koficz

XXX.XXX.22.152

ančovička1 napsal(a):
No,tak to se maji dobře😀..mne ani ten oves nechtěly,protože jsem ho davala celý a šrot to byl jen prach,to uz vubec ne..mackany jsem neměla,mozna bych mohla zkusit holý..pšenici nemusite,nebo opatrně,ale neni to nutné..možná přidat trochu te kukuřice,jsou po ni úplně dive😁..ale jen trochu,davam každé maly hrnek v poledne ..mrkev mi moc nežerou,par kolecek,když dám vic,tak ji nechaji,asi je moc sladká,krmnou nemám..už aby bylo jaro a šťavnata tráva😀..a koza má mleka dost? Ja vzdycky musim rano i večer dojit,protože to ani trojcata nevypila..😁🐐🐐🐐

A tu kukuřici dáváte celé zrno ?? Nějakou mám po kuřatech tak můžu zkusit pomalu přidávat .. před hodinou jsem akorát oddojil litr a ještě tam něco zbylo tak se malý ještě pricucli 😀.. ta vůně mlíka je mocná 🤗 oves mám teda nahý 😉 zkuste někoho se srotakem který jde aspoň trochu roztáhnout na kamenech 😉

6.2.2020 21:11
petraodlesa

XXX.XXX.240.32

Moje kozy žerou kukuřici celou.

6.2.2020 23:35
ančovička1

XXX.XXX.220.127

koficz napsal(a):
A tu kukuřici dáváte celé zrno ?? Nějakou mám po kuřatech tak můžu zkusit pomalu přidávat .. před hodinou jsem akorát oddojil litr a ještě tam něco zbylo tak se malý ještě pricucli 😀.. ta vůně mlíka je mocná 🤗 oves mám teda nahý 😉 zkuste někoho se srotakem který jde aspoň trochu roztáhnout na kamenech 😉

Ano,kukuřici davam celou,ale můžete ji klidne i srotovat,budou to s kozou žrát i kuzlata..ta by asi těžko chroupala celou..kukuřice je dost vyzivna,jen neobsahuje vápník,což pri dobrem krmeni dostane koza jinde..my mame srotak nový,ale mam moznost koupit starý,zatim ho odmitam,aby mně s nim chlap nevyhodil, ale teď mám na vaši radu,pádný důvod😁..do stodoly se ještě vejde😁...a mliko už jste ochutnali?..my ochutnavame i mlezivo,je hodně zdravé, prebytky mrazim pro strýčka příhodu,kdyby bylo třeba nebo na příští rok..ale my zatim máme čas..😀..tak klidnou noc..

7.2.2020 08:01
koficz

XXX.XXX.234.134

ančovička1 napsal(a):
Ano,kukuřici davam celou,ale můžete ji klidne i srotovat,budou to s kozou žrát i kuzlata..ta by asi těžko chroupala celou..kukuřice je dost vyzivna,jen neobsahuje vápník,což pri dobrem krmeni dostane koza jinde..my mame srotak nový,ale mam moznost koupit starý,zatim ho odmitam,aby mně s nim chlap nevyhodil, ale teď mám na vaši radu,pádný důvod😁..do stodoly se ještě vejde😁...a mliko už jste ochutnali?..my ochutnavame i mlezivo,je hodně zdravé, prebytky mrazim pro strýčka příhodu,kdyby bylo třeba nebo na příští rok..ale my zatim máme čas..😀..tak klidnou noc..

Děkuji 😉 mám na sušené celé klasy a dobře se to z nich drolí, tak začnu přidávat .. Ano mlíčko jsme ochutnali a výborný , já ochutnaval panaka už asi 4 hodiny po porodu pomalu z cecku 😂

7.2.2020 09:10
ančovička1

XXX.XXX.220.127

😂😂😂👍..tak at se daří a mličko chutná😀🐐🐐

7.2.2020 11:46
koficz

XXX.XXX.234.134

ančovička1 napsal(a):
😂😂😂👍..tak at se daří a mličko chutná😀🐐🐐

Vám také 😉 a díky ..

Přidejte reakci

Přidat smajlík