Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele. Koza je březí, termín porodu máme 7.2.2015. Před asi 14 dny se jí objevil otok vemene, který jsem léčila octovými obklady, masáží mastí APHLEGMINA. Otok se ztratil a teď se objevil znovu, ale je ve větší míře, vemeno je místy vlažné a jako by rosolovité, uvnitř tuhé. Koza teplotu nemá, je při chuti, před zasušením na podzim neměla problém, ( žádný zánět vemene, který by se nedoléčil). Pokusím se přiložit foto .Děkuji Jana.
janalov.8
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele. Koza je březí, termín porodu máme 7.2.2015. Před asi 14 dny se jí objevil otok vemene, který jsem léčila octovými obklady, masáží mastí APHLEGMINA. Otok se ztratil a teď se objevil znovu, ale je ve větší míře, vemeno je místy vlažné a jako by rosolovité, uvnitř tuhé. Koza teplotu nemá, je při chuti, před zasušením na podzim neměla problém, ( žádný zánět vemene, který by se nedoléčil). Pokusím se přiložit foto .Děkuji Jana.
Dobrý den, myslím že koza má jen řádně nalité vemeno před porodem.Naše má termín 11.2 a je na tom podobně.Nic bych nemasírovala at ji ještě neuškodíte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vůbec bych to neřešil, kravám nebo spíš jalovicím taky občas opuchne a pak po otelení se to časem spraví.
kuba.

Já bych se možná bál právě toho všelijakého mazání a prohmatávání, aby to kozu nějak nestimulovalo k tvorbě mléka, což by mohlo vyvolat ošklivej zánět. Když si vezmu, kolik rozdulenejch jalovic mi prošlo rukama... Doveze se nějaká várka a pokud mezi nima byla nějaká dulivka a neuhlídalo se to, tak jalovice které ona dulila se otelí a zjistí se že maj příšernej zánět a to takovej, že se jim čtvrtka častokrát nepodaří zachránit. Ona jakákoliv stimulace vemene před porodem umí rozeběhnout tvorbu mléka a to když se pak nedojí a čeká se na porod, tak se pak člověk diví když poprvé dojí.
Ale někomu zkušenějšímu, nebo vetovi byste to ukázat asi měla, takhle od počítače se diagnoza špatně určuje pokud si člověk nesáhne...
Kuba.
Dobrý den, nevím, jestli jde o otok. Vloni jsme měli březí kozu, která nám nešla zasušit a na místo toho zvedla výrobu 2měsíce před porodem. Měla jsem strach, aby jí vemeno do porodu nezatvrdlo, tak jsme ji kontrolovali, jestli jí netvrdne nebo v něm nemá teplotu. Občas, když se mi zdálo, že je moc plné tak jsme ji oddojili. Taky vypadala, že není březí. Nakonec měla trojčata. Před vánocemi jsem měla březí její dceru. Na začátku prosince jsme odčervovali a druhý den měla nalité vemeno, že jsem myslela, že bude rodit. Hlídala jsem ji dva dny. Potom ji vemeno o polovinu splasklo. Rodila 14 dní potom. Pokud nemá vemeno teplejší než normálně a není tvrdé a koza je v pohodě, tak myslím, že začala výrobu. 7.2. Není tak daleko. Klidně Vám už může porodit každým dnem. Ale více by Vám měl říci veterinář. Nepřidali jste do krmení něco nového, co by podpořilo výrobu?
janalov.8
napsal(a):
Otok vemene mít koza může a jak píše kuba, u krav je to častý jev při nalévání
vemena před porodem. Otok se po porodu začne pomalu ztrácet.
Vemeno nechte v klidu, nemasírujte ani nemažte Apfhlegminem. Tato mast se
používá myslím spíš při zánětu a působí proti tvorbě mléka.
Masáží koze stimulujete vylučování hormonu oxitocin, který působí na spouštění
mléka, při dojení a Vy nedojíte.
Dobrý den, děkuji za rady. Nakonec jsem to vyřešila a zavolala vet. Verdikt je že je to předporodní otok, ( loni jsme ho měla u stejné kozy, ale nebyl tak obrovský) nějak mě to polekalo a chtěla jsem znát i jiný názor. Jinak octové zábaly máme schválené a masáž(není myšlena nějaké brutální, ale jen jemné vetření krému), je také povolena. Aphlegminu tedy nepožívám, ale octanovou mast a kafrový gel. Ještě jednou děkuji za názory Jana.

Pokud se tedy opravdu jedná o otok, tak bych to stejně nechal být a mazal kdyžtak až po porodu. Je to taková ta rada veterináře, aby uspokojil chovatele nějakym řešením, aby chovatel měl pocit, že svému zvířeti nějak pomáhá... Momentálně to nepomůže ale je tu šance, že to uškodí.
Každej takovej otok sám zmizí, není to vůbec nic vážného.
Kuba.