Už mám aj kozíííí
Zase potfora na mne nepočkala, až tenký hlásek je prozradil
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak dneska konecne mladatka :) 167 dni od vpusteni beraniska. timto davam vedet prezdivko, ze pytlik ma funkcni, zejtra sem dam fotku. ted uz jen jedna ceka za 15 dni muzu zacit hlidkovat.

Jéééé, klucíííí... to budu zase poslední?
Vpouštěla jsem do stáda 6.10., takže čekám od druhého březnového týdne.
Na prd je, že to zrovna mám naplánovanou jedinou společnou zimní rodinnou dovolenou, navíc s partou ze Dvorečka (ta moje školka)... jenže kdo věděl, na kdy daj termín té dovči půl roku předem... Kdybych počítala s takovými dny jako Mastňáček, stihla bych tam zajet na pár dní zapařit a pak zpět...odjíždějí 11.3.... ale to bych mohla jen doufat

Jsou to prtata ona maminka je taky mensi, byla poprve brzo pripustena. Ale porod sama bez asistence. Nevim proc se takhle zpozdila. Od 145 dne chodim hlidkovat a posledni dny me to uz pekne otravovalo ze porad nic. vemeno nabehly uz pred 145 dnem.
Tak dneska druhá a konečně jsou malí barevně po kozlovi. Tahle mamina je 50%hnědula, tak už si tak neudrží hnědou barvu potomstva.
profesor1
napsal(a):
Tak dneska druhá a konečně jsou malí barevně po kozlovi. Tahle mamina je 50%hnědula, tak už si tak neudrží hnědou barvu potomstva.
Gratuluju
Přesně tak vypadaj naše třítýdenní kůzlata od naší hnědé Lízy.
Jen Kozička je lehce krémová.Docela bílé překvapení.Koupila jsem ji březí a kozy mám všechny hnědé

profesor1
napsal(a):
Stačí mít bílé kachličky, aby se rodila bílá kůzlata
profesor1
napsal(a):
Hilton = Zadní zeď v bývalém chlívku po kravičce, aby šly ty cákance z kravinců lépe dolů
Ale v létě je to volné-nevyužité, kdyby jste měli zájem o dovču v Hiltonu tak se uřčo domluvíme.
Příteli, tak platí. Ale koukejte ten Hilton občas trochu přetřít a přežmoulnout.
Přece jenom - bílá je krásná, když je bílá, že...
janapiglet
napsal(a):
Gratulace vsem krasna mrnata. U nas bude 1. mrne az zacatkem dubna, jako kazdy rok - ani nevim, zda maji ovce ovulaci stejne nebo ruzne. Zatim mely mrnata vzdy ve stejny cas. Beran Bart je s nimi furt, ten by rad porad
To jsem si taky říkala, koza Rozárka měla kůzlátka ke konci března, ale letos by to mělo vyjít podle prskání na konec února tak jsem jak na trní... je děsně napínavá.

igor
napsal(a):
Poslušně hlásím, Mahulena nám vrhla první letošní krušňohorátka - dvě kozlátka pohlaví zatím nezjištěného, ale mají se k světu a pijí jak staří mazáci:).
To je dobrá zpráva . Příležitostně nám něco o krušnohorkách napište. Jsou asi dost otužilé, skromné a samostatné. Strašně mě mrzí v této souvislosti, že už mám stádo dost velké a stabilní, protože krušnohorky mě moc lákají. Jak jste to vyřešili s kozlem? Asi hnědý krátkosrstý... A nějaká fotka by nebyla?
Poslušně hlásím, že koza sa mě rosypala
Před půlnocí kontrola, ráno kontrola a pořád nic. Pak opět vyčichla kdy tam půl hodiny nebudu a kůzlata byly na světě
Děkuji! Včera večer už byla ukázkově nachystaná na porod - nateklé ohleněné rodidla, propadlé boky, neteklé vemeno vtlačené dozadu za zadní nohy, plné struky, na pravém boku viditelné pohyby plodu... Říkal jsem si že to i nafotím, ale ty fotky by nebyly ostré - kvalitní.
To světlé je krásně rezavý kozlík. Škoda, kdyby to byla kozička, tak si ji určo nechám.
A ještě jedno mínus - dnes je popeleční středa, tak že to člověk ani nemůže zapít
To tak bejvá...já bych si taky přála kozičku v černém provedení...
Ale nově narozená kozička je takhle krémová-jako váš kozlik a kozlíka mám bílého...další by měli být hnědý...a u poslední bude překvápko-žádná plemenice to není, ale barvou je vtipná-říkám jí sobice..má černé nadkolenky a úhoří pruh, břicho bíle a jinak je stříbrno krémová, tu mám novou tak se nechám překvapit jaké geny nosí
Kozičky bych si taky chtěla nechat a radši vyměnit kozla...tak uvidím jaké bude skore..
Gratulujem :) moja prvá sa má rozsypať za pár dní trochu sa bojím lebo mi začala kolenačkovaťpred týždňom, keď musí chodiť, chodí, ale akonáhle stojí na miste, radšej si klakne a s tým plným bruchom to nebude určite príjemné, ten tlak na ostatné orgány... je to staršia dáma, už ju nebudem trápiť pôrodmi.

I já mám chuť se trochu pochlubit, i když na obrázku je jen čtvrtina kůzlat a už jsou skoro měsíční.

Oreb: krásní. Na kozách je super, jak se vyřádí, když mají nějaké prolejzačky. Vždycky si vybavím video z youtube, jak řádí kozy i kůzlata na pruhu plechu, ze kterého byla vytvořena nad zemí "boule" a oni na to vždycky skočili, pohoupali se a zase seskočili... vydrželi takhle řádit vážně dlouho :).

Děkuji, potěšili jste mě. Mám pro ně připravenou ještě malou trampolínu, ale pro úplně malé se mi to nezdálo. Teď už to pomalu zkusím.
Tohle je jen vzorek, další jsou i černobílá, rezatobílá, tříbarevná, prostě všelijaká.
Tu lavičku mám, ale spíš jezdím okolo nich s kolečkem a lavička je pro kočku (kocoura). Třeba na opravdu stará kolena si ji užiju. Nebo zůstane pro opravdu starou kočku .

Igore, dejte odkaz na nějaké info o plemeni Musíte víc inzerovat, vyzvedávat jejich kvality!

Souhlasím s hhippie. Jaký je rozdíl ve vzhledu a celkově oproti hnědé krátkosrsté? Máte samé krušnohorky? Prostě nám tu o nich popovídejte, myslela jsem, že už vymizely, ale pak jste se objevil Vy. Není mi jasné, jak je udržet, když máme ten pitomý plemenářský zákon a kozel musí být s papíry. I když se použije hnědý krátkosrstý, ten v sobě krušnohorku má, ale časem převáží hnědý a krušnohorka ustoupí. I když třeba je nějaká výjimka při pokusném chovu a může se použít i jiný kozel. Taky se to dá udělat "jako", ale to se nedá pořád. Jsem na ně moc zvědavá.
Krušnohorky jsou základem tří plemen - naší hnědé krátkosrsté, durynské lesní a saské krušnohorské. Původně se krušnohorky vyskytovaly od Pirny a Děčína přes celé krušnohoří, doupovsko a Slavkovský les až do Smrčin (dnešní Bavorsko) a Durynska (tam si z nich vypěstovali tu durynskou lesní - Thüringer Waldziege). Sasíci si krušnohorku zušlechtili harckýma kozlama - takže teď vypadá jako naše hnědá krátkosrstá, snad je trochu většího tělesného rámce, a za DDR vyřazovali celé linie se sklonem k původnímu zbarvení. Naše hnědule znáte všichni - o těch psát nemusím.
Krušnohorky se barvou lišily podle krajů - obecně vypadaly zhruba jako koza toggenburská - barevná koza s bílýma znakama na spodině těla, nohou a bílou maskou na hlavě. Popravdě řečeno, dost často to byly strakaté kozy - i vícebarevné. Na severu začínala barva světle hnědá, na karlovarsku světlejší, od chebska dál do Němec barva zase výrazně tmavla. Na doupovsku byla zase nejoblíbenější koza skoro celá bílá - jen přes krk a záda byla hnědá, nebo šedavá - vypadaly podle fotek jako s dekou, nebo jen s šálou přes sebe. Na slavkovsku byly hodně tmavé, v durynsku taky. Občas vyskočily kozy černé s bílými znaky, často i tříbarevné - černo-hnědo-bílé, nebo tmavěhnědo-světlehnědo-bílé, a dost často i jednobarevné - světle hnědé, rezavé, smetanové, někdy i bílé - a možná byly i jiné krajové variety, ale o těch nevím. Byly to kozy jak vozy - podle kronik byla krušnohorka velká stejně jako sánský kozel, a byly to opravdu užitkově zaměřené kozy - výborné dojnice, díky velikosti i s masným využitím, ke kožešině se vrátím.
Krušnohorky byly nejdůležitějším hospodářským zvířetem horníků, lesních dělníků, sklářů atp. Kozí mlíko s bramborama byl celoroční základ stravy. Na rodinu stačila jedna koza - na víc se v chudých horách stejně nikdo nezmohl. Od jara do zimy se kozy pásly načerno v královským hraničním hvozdu, přes zimu byly na chvojím, slámě a "gechtranku", česky řečeno nápoji - normálně řečeno to byly pomeje. Denní nádoj se u dobrý kozy dostal ve vrcholné sezóně nad tři mázy (tedy přes 6 litrů), okolo vánoc byl běžný máz (tedy dva litry denně). A pozor, bez jádra - kde by na ně lidi tehdá vzali! Nebylo zvykem zasušovat, protože mlíko bylo potřeba - týden, dva před okozlením se přestalo dojit, vemeno se nalilo a jelo se dál. Dvě kozlata jsou normou, ale nová kozička se vybírala do chovu z vrhů trojčat nebo čtyřčat - a ty nebyly vyjímkou u koz od třetího do sedmýho vrhu, pak se to většinou zase ustálilo na těch dvojčatech. Jak se objevil jedináček, koza se vyřadila (to bylo většinou okolo desátého roku). Kozy se o sebe i kozlata musely postarat, když byl zdravotní problém, jediným léčebným zákrokem byl nůž. Kozy se takto vyselektovaly do železné odolnosti, i na hřebenech vrhaly kozlata při hlubokých mrazech, měly vysoce kvalitní kožešiny i kůže - proto vznikaly ševcové i rukavičkáři po celých Krušných horách. Abertamské rukavičky a kozačky byly tak vyhlášené, se že prakticky celá produkce vyvážela za císařpána do Vídně. Mimoto byly opravdu skromné - mimo pastvu (preferovaly jehličnany - chvojí, větvičky, v nouzi braly i kůru) jim opravdu musela stačit sláma a nápoj, seno bylo jen pro čerstvé matky na začátek laktace.
A když už jsem byl u těch Habsburků - ostrovští Habsburkové zařídili zvláštní výnos agrární komory. Do Krušných hor se nesměly dovážet kozy ani kozlové, aby se nekazila rasa. Naopak se tady kozičky na podzim vykupovaly a po železnici se vyvážely do Slezska, na Halič, do Bosny, Hercegoviny, na Šumavu jako vylepšovatelky místních chovů. Ano, kozičky - to proto, že kozlové byly na místní kozy příliš velcí, vykupoval erár kozičky. Cenu si nepamatuju, dodám ji - musím to dohledat. Ale za kozičku hospodyně utržila peníz srovnatelný s celoročním výdělkem dřevaře - takže si krušnohorek vážili až ve Vídni.
Hornoblatenská kronika z doby napoleonských válek má opakované zmínky o chovu koz - do budoucnosti se ukládá nezapomenout, že bez nich by Horní Blatná vymřela hladem, máme si jich ctít a vážit, a na svatýho Vavřince (na Blatenskou pouť) se ranní mše sloužila za městský radní a hrubá mše za ochranu před ohněm a kozím morem.
Doufám, že vám to pro začátek stačí
Igor.

No ja bych radsi kdybysme meli nejaky takovy kvalitni plemeno ovci, nase. Krome ty sumavanky prikozeny :( Jak se zda treba takovy dotazeny zwartblesky holandsky se do nasi krajiny nehodej, aby se neprekotily tak potrebujou ty jejich roviny :).

Tak to jsou kozy přesně podle mých představ. Díky za obsáhlou informaci. Pořád to říkám, že koza je nebo by měla být od přirozenosti otužilá, odolná a samostatná a neměla by se rozmazlovat nebo se zkazí. Mě jste s tím nadchl. I když tu nemám ten královský hvozd, kam bych chodila načerno pást... Ale jsou tu jiná zarostlá území.

napsal(a):
No ja bych radsi kdybysme meli nejaky takovy kvalitni plemeno ovci, nase. Krome ty sumavanky prikozeny :( Jak se zda treba takovy dotazeny zwartblesky holandsky se do nasi krajiny nehodej, aby se neprekotily tak potrebujou ty jejich roviny :).
Co to je to prikozeny?

Odvolaval co jsem odvolal, slibuju co jsem slibil, beru zpet, zplet jsem se :).

Přikozený jsou kamerunky

napsal(a):
Přikozený jsou kamerunky
Díky. Mě napadalo i přikožený, a ono je to myšleno takhle. Bez háčků a čárek jsem v háji .

Nojo, tak teda vlastně pořád nevíme, co to bylo za slovo?

Ale splet jsem si plemeno :) strihal jsem neco na podzim a pripadlo me to jak koza vlnou i vzhledem a doslo me ze ani nevim poradne co to bylo.

A tak to slovo bylo přirozený, přikozený, přikožený nebo co vlastně?

Profesor - Blahopřeju. Nejsem přes ovce, tudíž se hloupě zeptám: je cílem chovatelů mít co nejvíc mladých? Nejsou menší už napořád v porovnání s tím, když má dvě? To není rejpání, opravdu nad tím uvažuju.

Přikozený :).
napsal(a):
Profesor - Blahopřeju. Nejsem přes ovce, tudíž se hloupě zeptám: je cílem chovatelů mít co nejvíc mladých? Nejsou menší už napořád v porovnání s tím, když má dvě? To není rejpání, opravdu nad tím uvažuju.
Z mého pohledu (psal jsem to tu už několikrát) je ideál jedno jehně = mraky mléka, roste to před očima. Z pohledu chovatele nevím třeba 5ks je ideál dvojčata.
Ale opakuji z mého pohledu, kdy ovcím ani kozám nepřidám zrnko obilí, šrotu.... pouze seno senáž. U koz je ideál ty dvojčata, ta je utáhne v pohodě.
(proč bych to měl brát jako rýpání a kór od vás?)
Letos je to ale v pohodě. Je poznat že zvířata šla v prosinci z pastvy v kondici a asi i to seno a hlavně senáž mají větší výživnou hodnotu díky počasí.

profesor1
napsal(a):
Z mého pohledu (psal jsem to tu už několikrát) je ideál jedno jehně = mraky mléka, roste to před očima. Z pohledu chovatele nevím třeba 5ks je ideál dvojčata.
Ale opakuji z mého pohledu, kdy ovcím ani kozám nepřidám zrnko obilí, šrotu.... pouze seno senáž. U koz je ideál ty dvojčata, ta je utáhne v pohodě.
(proč bych to měl brát jako rýpání a kór od vás?)
Letos je to ale v pohodě. Je poznat že zvířata šla v prosinci z pastvy v kondici a asi i to seno a hlavně senáž mají větší výživnou hodnotu díky počasí.
Takže máme stejný názor. Taky nedávám žádné obilí a šrot, trochu zeleniny jen na chuť, tolik toho není. Jinak jen seno a pastva. Taky mám nejradši jedno, maximálně dvě. Ptala jsem se, protože tady čítávám občas o 3 i 4 jehňatech, tak jsem přemýšlela, že možná zůstanou menší natrvalo.

Vmisim se. Muj poznatek je ze to jehnata dozenou, nakonec dorostou tak jak maj podle rodicu. Akorat u jehnic kdyz se brzo zapustej, tak uz to pak nedozenou, jednu takovou ted mam. Je 3/4 tecni oproti segram, ktery se zapoustely dyl. I mesic dva sehraly roli. Pritom napriklad porodni vaha a rozmery jehnice po porodu 7kg ( z dvojcat ).

napsal(a):
Vmisim se. Muj poznatek je ze to jehnata dozenou, nakonec dorostou tak jak maj podle rodicu. Akorat u jehnic kdyz se brzo zapustej, tak uz to pak nedozenou, jednu takovou ted mam. Je 3/4 tecni oproti segram, ktery se zapoustely dyl. I mesic dva sehraly roli. Pritom napriklad porodni vaha a rozmery jehnice po porodu 7kg ( z dvojcat ).
No to by bylo samozřejmě dobře. Já jsem měla trojčata u koz jen jednou, ze všech vyrostly pěkné kozy, ale i když měla koza vemeno jako balón, prostě nejsou ani v dospělosti tak velké, jako byla jejich matka. Největší jsou vždycky ty, které se narodí jako jedináčci.
Ovce nemám, kozy...som šťastná keď sú dvojičky, viac nie. Dvojičky sa nerodia nejaké megaveľké ako by mohli jedináčikovia, sú akurát na dva struky... to keď som mala štvoričky, boli s tým problémy, mama na druhej laktácii 4,5l čo by pre dvojičky bolo ok ale pre štvoričky... boje o struky, v dvoch týždňoch som ich museli oddeliťa krmiť sama lebo tie dohryzené struky by sa nemali šancu vyhojiť. aj u trojičiek som vždy najmenšiemu musela pomáhať, dvojičky sú pre mňa ideál...(jedináčkov som ešte nemala ale tento rok to asi u jednej bude :).

Ja nevim, kdyz zenska pise o kozach je to vzdycky tak nejak na hrane :)
pravdu ma ta slecna pani, uz trojcata da samici-vemeni peknej zahul. Jedno zase muze bejt u mlecnejsich plemen problem. i kdyz si to priroda upravi, nektery samice maj tolik mlika ze neporadi.
Kamilko

XXX.XXX.34.10
Moja ma štvoričky, pred tromi dňami sa narodili, prvy krat mala trojičky, druhy krat tiž trojičky a teraz po treti krat štvoričky.
Kamilko

XXX.XXX.34.10
Ano a to je este vycicana, pred kotenim po zem ale to jej take velke neostane, chcem sa opytať ako krmite lucerkove (vojteškove) granule, kupil som aby som lepšie prikrmoval aby mala viac mlieka ale neviem či sa to krmi suche alebo sa mačaju, ja stym skusenosti nemam, dakujem
Kamilko
napsal(a):
Ano a to je este vycicana, pred kotenim po zem ale to jej take velke neostane, chcem sa opytať ako krmite lucerkove (vojteškove) granule, kupil som aby som lepšie prikrmoval aby mala viac mlieka ale neviem či sa to krmi suche alebo sa mačaju, ja stym skusenosti nemam, dakujem
Netreba namáčať.
sikodes

XXX.XXX.167.132
sikodes

XXX.XXX.167.132
Tak včera jsme se dočkali dalších nových přírůstku. Včera kolem 19 hodiny nam porodila koza (7-letá) tři malé kůzláta (2capky a 1kozičku). Capci jsou hnědí a kozička bílá. Tak ještě na jednu kozu čekáme a kozí rodinka bude kompletní.

Já už chci takýýýýýý!
Každým dnem koukám pod ocásky... už by mohly mít termín... rodina odjela na hory, já tu zůstala, abych hlídala... můžeme uzavřít sázky, že se nic nebude dít a poroděj, až se mi vrátěj z hor...
Ba ne. Tipuju, že do konce týdne alespoň 2 ovce poroděj určitě!
sikodes

XXX.XXX.167.132
Tak a naše rodinka je komplet na světě. Včera odpoledne porodila naše poslední koza dvojčata (capka a kozičku). Capek je bílý a kozička je hnědá. Mladou kozičku uvažuju si nechat. Koza měla výhřez pochvy, ale porodila bez problému. Tak se chci zeptat.
sikodes

XXX.XXX.167.132
sikodes
napsal(a):
Tak a naše rodinka je komplet na světě. Včera odpoledne porodila naše poslední koza dvojčata (capka a kozičku). Capek je bílý a kozička je hnědá. Mladou kozičku uvažuju si nechat. Koza měla výhřez pochvy, ale porodila bez problému. Tak se chci zeptat.
Je vhodná koza do chovu po vyřezle pochvy? A koza má jeden struk na vemeně velký jak moje dva pálce a druhý je tenký ? Co mam dělat ?

Zetor 25A rok vyroby jsem jeste nezjistil ale bude to v rozmezi 47-56 +-, papiry jeste mozna vyresim tak bych se dozvedel i ten rok.
Tenhle je podle myho poradce prez traktory v hoooodne dobrym stavu co se tyka motoru a prevodovky. DLouho jsem planoval nakup 4kolovyho traktoru, projezdil jsem republiku ale tentokrat jsem uz podlehnul. Nebyl daleko a nebyl drahej. Nejkaej ten tisic uz to spolklo od nakupu ale to jsou normalni veci. Mam rad tyhle stary masiny, posledni roky se vyloulpli vyrobci i novejch dilu, tak to snad jeste dalsich tricet let ( me ) bude slouzit.
Rarita to jeste chvilku nebude, je jich mraky i v polsku, na slovensku, do irska jich hodne slo taky finsko atd. Ale za 100 let uz to bude mit hodnotu to urcite jo. Mam jeste jednu ted uz raritku jednoosak TJ-6.5, ktrerej teda prodavam, ale tech je malo, je to rok 68.

přezdívka
napsal(a):
Takovýhle traktory si pamatuju z dětství. Ono to ještě jezdí? Nebo si děláte muzeum? My máme doma stroj o řád mladší a to jsem si myslela co to je za stařešinu.
Z pohledu dnesnich kolchozniku jsou to vsechno staresiny to je fakt :) Ale i tenkrat to udelalo svoji praci, tak musi i dneska. Horsi je ze ubejva fachmanu mechaniku opravaru co umej opravdu opravovat ne jen vymenovat.

přezdívka
napsal(a):
Takovýhle traktory si pamatuju z dětství. Ono to ještě jezdí? Nebo si děláte muzeum? My máme doma stroj o řád mladší a to jsem si myslela co to je za stařešinu.
Můj brácha má podobný a s láskou o něj pečuje už mnoho let Vloni si přijel pro ovce pán z jihu čech a když traktor viděl, naléhal na bráchu, ať mu ho prodá...neuspěl
Mastnáčku, udělal jste dobře...cena tohohle traktoru půjde nahoru. Pro sběratele je to lahůdka a navíc je to dobrý pomocník.

Lidííí, jupíííí, rodí i Hippíííí
Brácha a ségra - jsou jak přes kopírák, od prvničky... holka šikovná, zvládla to bez lidské příčinnosti. A to bylo starostí...

Též se hlásím. Včera v noci 2 bráchové. A za chvíli jdu mrknout na další

Nevložila se fotka, zkusím zmenšit.

Tak snad?

Tak se všech omlouvám, že jsem vám to tu tak zaflákala, ale z nějakého důvodu to fotku neuloží Ale určitě si je dokážete živě představit, jsou prostě boží

napsal(a):
Lidííí, jupíííí, rodí i Hippíííí
Brácha a ségra - jsou jak přes kopírák, od prvničky... holka šikovná, zvládla to bez lidské příčinnosti. A to bylo starostí...
Jsou krásní, kolik jich ještě čekáš

Letos nejspíš od 7. Tak uvidíme. Většina jich je prvniček, tak jsem čekala jedináčky. A první hned dvojčátka. Ale maličká :) (po 3 kg) Tak uvidíme, jak další.
Taky držím palce. Je sranda, jak to s nima prožíváme někteří. Což?

Me to teda letos pekne s...e. Prvni se zpozdila asi o tri tejdny a druha protahuje asi tejden. Takze neresim, nehlidam, jen se jdu rano, odpoledne a vecer podivat jestli tam neco je :).

napsal(a):
Letos nejspíš od 7. Tak uvidíme. Většina jich je prvniček, tak jsem čekala jedináčky. A první hned dvojčátka. Ale maličká :) (po 3 kg) Tak uvidíme, jak další.
Taky držím palce. Je sranda, jak to s nima prožíváme někteří. Což?
3kg to neni tak zly, mam ted dvojcata od mensi suffolky a ty meli po 3,5kg Ted maj 5,5 a to je jim 23 dni.

Já to prožívám - se přiznám už kvuli tomu taky několikátou noc nespím

:) tak to by me mohlo... pokud jste neco krute nezanedbala nebo naopak neprehnala, tak ovce vetsinou porodi sama bez potizi, to neni krava kde je potreba ve valny vetsine pripadu asistovat aspon ve dvou lidech.
No... tak pockej.. ja mam ciste sufolky... holky nemely zadny prikm... jen neomezenou pastvu az do vanoc... a vsechny mely dvojcata... nejmensi jehnatka byly od 4,5 kg... tam to mamina porodila sama... dalsi dve oveny ani jedna z nich nebyla prvnicka... tak starsi porodila dvojcata kde to lehci melo do 6 kg tezsi pres 6kg porodni vahu a to same i jeji dcera... obe navic mely porod komplikovany tim, ze prvni jehne byl hlavoun a nohy uvnitr... domnivam se ze kdyz bych porod neodchytla tak obe ty ovce neporodej.. a pokud ano tak zivotaschopnost jehnat nebude takova...

VETSINOU.
U nás se bahnilo koncem února a rovnou dvojčátka. Vypadají, jako dalmatini. Beran je suffolk a ovce mám kříženky ( suffolk, romanovka a možná zwartbles ). Pošlu jejich fotku, jestli poradíte.
Jinak včera se nám obahnila další a rovnou čtyřčata, bohužel jedno bylo mrtvé ještě v obalu a ostatní nevydržela přes noc a to jsme je zavřeli zvlášť do chlívku a pomáhali krmit .
Třetí bahnění bylo dnes ráno a opět dvojčata.

napsal(a):
:) tak to by me mohlo... pokud jste neco krute nezanedbala nebo naopak neprehnala, tak ovce vetsinou porodi sama bez potizi, to neni krava kde je potreba ve valny vetsine pripadu asistovat aspon ve dvou lidech.
Ano, souhlasím, ovce by měla rodit bez problému a taky to tak většinou je. ALe jsem tam jako prevence. Když je normální průběh, jen koukám, max vydesinfikuji pupečník. Ale vážím si každého jehněte a loni bych přišla jinak o 3 jehňata, která měla podložené přední nohy a další 2 by umrzla, protože se na ně máma vyprdla.
Tak i nám to dnes začalo ovce se bahnila ve 12:00 dvojčata když jsem přišel bylo hotovo dva kluci jako buci, dalších šest to má před sebou.
To jsou naše první jehňata, matka kříženka. Mamča, jak se patří, ale jinak je to potvora skákavá. Jediná jde přes mrtvoly, když nahanime stádo na paznehty, nebo odčervení. Já si myslela, že tam je hodně zwarble, ale radši se ptám Vás.

Mno, kamarádi... ne každý den je posvícení.
Ráno jsem byla zkontrolovat ovečky - další prvorodička se zdála, že by dnes nebo zítra mohla rodit. Žádné bližší známky začínajícího porodu ale neměla. Takže kotrola v cca 9h. Další v poledne... první porozené neodstraněny ani porodní obaly a z ovce koukaly zadní nohy druhého... muselo se vytáhnout, a protože bylo zřejmě napité, taky se už oživit ani po umělém dýchání nepodařilo... Měla to být jehňata od nejlepší jehnice, co tu mám... no, tak nejsou Holt blbej den.
Ikdyž to bych měla dát spíš do vlákna "Je toto spravedlivé?" než do "Musím se pochválit"...že?

Nojo, jenze me to stve. Jenze proste to prece nejde, aby tam clovek byl porad a ve strehu, co se kde deje.. tak apespon se holka ukazala, ze kdyz mela jehne venku, tak ze se o nej zajimala a obstaravat.. Tak zas za rok. A doufam, ze mame letos vybrano.a uz budou jen uspesne porody.. Ostatnim preji totez.

Je to smutny, takovou ovci bych vsak vis co... bohuzel vina neni jen na ovci, ale z pulky i na jehnatech - hadrovy panenky, malicka chut do zivota.
Ted jsem se vratil z chlivka, pred dvema hodkama jsem tam byl a ovce uz mela nabehly rodidla a slem, tak si rikam, dneska to dopadne. A za dve hodky prijdu, ovce lize ostosest druhy jehne a prvni cupita k vemeni. Pujdu tam jeste za hodku a hadam ze uz budou nachlastany. Suffolk v krvi je znat. A vypada to na dve holky, nesahal jsem po nich kdyz se jim tak vzorne venovala.

Hhippie...je mi to líto, ale snad už máš taky vybráno. Včera byl asi den blbec. Před polednem se nám narodila jehnička, byla jsem u toho, porod ukázkový. I přes velké úsilí mé i ovečky to večer vzdala
Jsem se vyztekala, obrečela a po 9 večerní na svět přivítala dvojčátka od jiné ovečky. Bude zase líp a brzo napíšeš, že se "musíš pochválit"
Tak a další jsou na světě. Přišel jsem ráno a byly tam vše bez asistence a bez problémů. Musím zatím zaklepat.

honzapm
napsal(a):
My v teplákách jsme na netopýrky zvyklí.
Jene, mas taky k tem teplakam sitovku a v ni petku se stavou?
No, u nás bahnění obou prvniček dopadla tak, že obě ovce se starají a kojí jedny dvojčata a o druhé se starám já..

Taky se pochlubím...dochází mi seno

No jeste tak mesis nez trava bude za neco stat, aspon treda tady, nevim jak kde jinde. Za 14 dni kdyz to oschne, tak provetram Klapalka s branam a pak uz se budu tesit na senosec :).

Zvirata uz mi seno poradne nezerou, ac mam ted opravdu krasny balik.. Radsi nipou kazde vylezle steblo..a pak se teda milostive vydaji se dozrat senem. Je to az vtipne. Jeste pred 14 dny se mohli sena uzrat...ted by chcipli hlady, nez ho zrat..obcas je pustim na kousek travnateho mimo vybeh a nemuzu je dostat zpatky kazdopadne na Pze-zapad muzu se senem pomoct. Zbyla mi asi tretina zasob (mela.jsem o kone min). Jen to neni extra jemne pro male. Ale zraly ho taky.

napsal(a):
Zvirata uz mi seno poradne nezerou, ac mam ted opravdu krasny balik.. Radsi nipou kazde vylezle steblo..a pak se teda milostive vydaji se dozrat senem. Je to az vtipne. Jeste pred 14 dny se mohli sena uzrat...ted by chcipli hlady, nez ho zrat..obcas je pustim na kousek travnateho mimo vybeh a nemuzu je dostat zpatky kazdopadne na Pze-zapad muzu se senem pomoct. Zbyla mi asi tretina zasob (mela.jsem o kone min). Jen to neni extra jemne pro male. Ale zraly ho taky.
Hhippie, kdybyste byla blíž, hned bych se k vám rozjela, ale od nás to mám blíž do Vídně nebo do Bratislavy, možná i do Budapešti, než do Prahy ...vaše nabídka mě mooc potěšila, až pojedete někam na východ, třeba na Slovensko, zastavte se na kafé
Na podzim mi profesor slíbil balík sena zdarma, třeba na to ještě nezapoměl.

dadu
napsal(a):
To jsem já řešila minulý měsíc a "měla jsem víc štěstí, než rozumu". Sehnala jsem na inzerát pána, který malé balíky (velký nemám kam dát) měl a dokonce mi je i přivezl
To vám moc přeji, snad se mi taky podaří sehnat pána s malými balíky...ráda si pro ně i přijedu.

dadu
napsal(a):
On je měl naložené na autě a někdo mu je odřekl. Ani odtud by vám to asi moc platné nebylo (MB). Držím vám pěsti ať co nejdřív seženete
Děkuji

Já to měla v hlavě, že mám pocit, že jste byla předdomluvená s Profesorem. Ale jak se tu střídají ty přezdívky, tak jsem si nebyla jistá... :)
No tak vidíte, jste zachráněna!
A děkuji velice za pozvání. Ráda přijmu. Jen Vaším směrem jezdím tak jednou za milion let...
Mno, v květnu máme Klubové povídání v Brně. Ale Vy jste ještě navíc na severu, že? Tak to by bylo stejně zabité... achjo. Všichni bydlej v Asii a my ze Středočech ani na kafe nemáme s kým zajít...

profesor1
napsal(a):
Už jste zapomněla kde bydlím? Vemte náklaďák a přijeďte!
Vždyť kdysi jsem psal že můj dluh a nabídka dalšího sena pro vás stále trvá
Taky na vás spoléhám! Vím, že míváte různé malé balíky. Už jsem od vás měla kulaté i hranaté, jaké máte tentokrát?...

napsal(a):
Já to měla v hlavě, že mám pocit, že jste byla předdomluvená s Profesorem. Ale jak se tu střídají ty přezdívky, tak jsem si nebyla jistá... :)
No tak vidíte, jste zachráněna!
A děkuji velice za pozvání. Ráda přijmu. Jen Vaším směrem jezdím tak jednou za milion let...
Mno, v květnu máme Klubové povídání v Brně. Ale Vy jste ještě navíc na severu, že? Tak to by bylo stejně zabité... achjo. Všichni bydlej v Asii a my ze Středočech ani na kafe nemáme s kým zajít...
Hhippie, k přezdívce mám srdečný vztah, proto se ji jen tak nevzdávám
Z Brna je to asi 120km...záleží, co pro vás znamená vzdálenost? My tady v Asii jsme zvyklí chodit z kopce na kopec, brodit se přes potoky, překonávat různé nadm.výšky a do města chodit pěšky. Na vzdálenost máme možná jinou míru, než lidé ze Středočech

No tak to jistojistě :D Já mám zas pořád pocit, že sedím v autě, abych stíhala, co stíhat potřebuji :) Takže máte asi i na měření času jinou míru
Zrovna rodíme třetí dvojčátka... tak snad se jim bude dařit dobře. Druhá se narodila mrtvá, tak už doufám jen v dobré příběhy... pěkný den.
napsal(a):
Taky na vás spoléhám! Vím, že míváte různé malé balíky. Už jsem od vás měla kulaté i hranaté, jaké máte tentokrát?...
Loni byly IN válečky, tak mám jen kulaté, které mě zájemci zatím skoro vždy lajkovali.
(ale slámu jsem dělal tajně do hranatých. )

profesor1
napsal(a):
Loni byly IN válečky, tak mám jen kulaté, které mě zájemci zatím skoro vždy lajkovali.
(ale slámu jsem dělal tajně do hranatých. )
Jak jsou ty balíky těžké a co stojí? Můžu si přijet třeba dopoledne? Zítra nebo ve středu bych mohla, šlo by to? Přijede se mnou syn, přece jen má větší páru

profesor1
napsal(a):
Jo, můžete dopoledne. Balíky mají cca 20kg, ty větší 150kg. Cenu jsem měl na inzerátu myslím 60Kč. Ale to je cena pro pejskaře. my se domluvíme
Jestli jste nezahodila tel. číslo tak pošlete zítra ráno třeba jen sms - kdy asi by jste přijeli a domluvíme se.
Přijedeme ve středu dopoledne...jak budeme někde poblíž, tak vám zavolám...a děkuji.
Tak včera přírustek od loňské kozeny. Na to, že jsem ráno na kozy ( které mám jinde než ovce) díky změně času zapomněl a vzpomněl jsem si až při večerním krmení a na to že rodila poprvé tak vše OK.
Tak vám představuji kozičku Emanuela. Je skoro stejně zbarvená a včera měl Emoš svátek

profesor1
napsal(a):
Tak včera přírustek od loňské kozeny. Na to, že jsem ráno na kozy ( které mám jinde než ovce) díky změně času zapomněl a vzpomněl jsem si až při večerním krmení a na to že rodila poprvé tak vše OK.
Tak vám představuji kozičku Emanuela. Je skoro stejně zbarvená a včera měl Emoš svátek
Vy se máte, krásná je... ...změna, přijedeme už dnes, můžem?

Kozicka slape chodnik?
Accuracy

XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Kozicka slape chodnik?
Naopak, kozička poctivě šlape okolo chodníku. Se podívejte, jak stojí, aby na něm nestála ani kouskem kopýtka.

profesor1
napsal(a):
Náš zákazník = náš pán! Určitě můžete, akorát v pondělí nemívám seno v akci, ba naopak je tam 35% pondělní přirážka. No to je smůůůůla, to je smůůůla
Ještěže, jsem to o té přirážce nevěděla dřív...určitě bych koupi odsunula na jiný den Moc děkuji za seno, krásné ovce, kozy i kůzlátka. Nejvíc se mi líbí to kávové

Tak máme dorozeno, tak posílám taky nějaké fotky pro "poňuchňání"
Měla jsem letos málo rodiček, takže máme 3 zw čistokrevné - s jehničkami s nárokem na PoP, beránky na maso. Tedy jehňat 3 + 3 ks. Plus od jedné zw kříženky holku a kluka. A dva kozlíky z kříženky a nubijáka. Čekali jsme víc barevná kůzlata, ale na tom fakt nezáleží. Kort když jsou to kluci, takže pekáč :( kozena je slušná dojka, kozlík byl po matce z mléčné farmy, tak je škoda, že není kozička. Ale co už. Člověk je rád, že odrodily v pořádku...

Jsou fakt pěkní. Líbí se mi prostředí, kde jsou. A jak hodnotíš příkrm-nepříkrm. Letos jsi zkoušela bez?

Děkuji.
Škoda jen, že jsem šla letos do porodů s tak málo zvířaty. Jsem sama překvapená, jak je pak jeden zpackaný porod cítit... do příštích porodů bych se chtěla ustálit na 8 zvířatech. Víc nemám kapacitu, resp. mám, ale chci mít spíš méně vytíženou pastvinu a třeba jednou za sezonu přepást koňmi, než to pást na hlínu a řešit masivní začervenost...
Mno, na té skupince - vlevo je starší bahnice, co měla v té době asi 14tidenní, vpravo prvnička s čerstvě narozenými. Zatím nevypadá, že by ovce strádaly nebo byly nějak hubené. Tedy zatím nepřikrmujeme. Ječmene máme doma hromadu (sladový i normální), tak teď šrotujeme koze, ale zrovna dnes přišel manžel překvapen, že nenadojil už vůbec nic - u týdenních dvojčat... mno, tak než jsme začli oddojovat, tak už není co... takže to s tím příkrmem nehrotíme. Máme připravený materiál na postavení žlabu a začneme postupně trochu přikrmovat. A pak chci udělat nějaké školkové krmeliště, aby je u toho neprudili velcí... tak uvidíme, jak se to "ujme" :).
Tak dneska konečně to 100 jehně, od loňské jehničky, ani jsem nevěděl, že k nim loni utekl nějaký beran, asi nějaký skokan, ale oba se mají k světu tak co, jinak už zbývají jen dvě opozdilkyně a bude letos dobojováno, zprvu to vypadalo na bídný rok (samí jedináčci), ale nakonec jsme se dostali skoro na 1,7, takže celkem spokojenost, teď už jen doopravit ohrady, vyřešit odčervení, za chvíli senážovat a sušit seno, připravit se na nákupní trhy, přežít Seč (vlastně od letoška asi Kouty) a ejhle máme tu konce roku, inu jak říká můj známý, jak začne kvést řepka, je načase začít shánět vánoční dárky.

Mno, jsem zvědavá, na ten Humpolec, jaký bude... všichni se těšej na wellnes... jsem zvědavá, jak se nás tam vejde těch pár desítek...
Ale třeba to naláká ty mladší chovatele, po kterých pořád staré gardy volají... asi je jich nedostatek klubovaných obecně - nedávno mě při koupi králíka lanařil pán do jejich klubu...
Gratuluji k ukončení úspěšného bahnění
Mmchdm jsem před chvílí volala ohledně doplnění stáda dalšímu chovateli, který má taky velké komplikace s letošními odchovy - jehňata se rodí živá a životaschopná, a po pár týdnech odpadají - umírají, odlučují se od matek a jsou na umělém mléce, atp.... není to jediný, co si letos stěžoval... máte podobné zkušenosti? Čím by to mohlo být? Jsou to zkušení chovatelé, žádné změny se v chovech neděly, krmí jako vždycky... slýchávám úvahy o přechodu na hovězí dobytek z důvodu bezproblémovosti... achjo.
My už máme také odrozeno od 1.apríla.. Máme jen malý domácí minichov. Výsledek - 2 ovce i 2 kozy měly každá po dvojčatech, celkově 2 jehničky,2 beránci,2 kozičky,2 kozlíci. Tak až na ty jedny ovčí flaškáče, kde jehnička je z dvojice pořád slabá a asi moc nevyroste, tak vlastně spokojenost.
Taky se pochlubím našim prvním kůzlátkem, maminka prvnička zvládla vše na jedničku :)
Kozlík se narodil 5.4. :).

Markiit
napsal(a):
Taky se pochlubím našim prvním kůzlátkem, maminka prvnička zvládla vše na jedničku :)
Moc hezké. Maminka je podle růžků ještě mlaďoušek, takže obzvlášť balhpřeju, u tak mladých není mateřská péče vždycky samozřejmostí.
Markiit
napsal(a):
No to je ale krasavec! Jak to děláte, že se Vám podaří tak hezké fotky? Ty potvory malý nepostojí ani půl vteřiny, no i když nejsem zrovna talent na focení :-D.

napsal(a):
Poridil jsem medveda na hlidani :).
A kdo hlídá jeho?

Mastňáček. Na toho si nikdo nepřijde

:) ale vsimnete si fotky u ovci diskuze, jako by ji z oka vypadla. Jsem na romneyku zvedavej. Jak jsem shanel berana ze spojeni zw/suff tak zatim nic, takze to vypada ze pujdu cestou produkce mul a na ne znova sufolika.

O romney jsi už uvažoval dřív, viď? Tak zkoušíš, co to udělá, jo?

Jj, trosku lituju ze jsem nevzal dve, ale neni moni a jako zaklad na mnozeni mul musi jedna stacit. je to navrat bily vlnaty ovce na kopec :) uz si na ni brousim nuzky!

Ručně se budou ty nohy a licousy stříhat pěkně blbě

Nevidim to tak cerne, pokud nebudou urousany a slepeny bahnem tak to pujde stejne jako zbytek.
Podivej, muj oblibenec to ma pekne natoceny :)
https://www.youtube.com/watch?v=2h_MGKJSyk0
Kdyz se to delat takhle tak ani ty nozicky nejsou problem. Pani me rikala ze romnejky jsou klidny ovce. A dokazala to ovecka hned kdyz jsem ji dal do kufru v aute, nelitala neradila, celou cestu stala a cucela. Suffolci jsou vetsi nevaci. Takze ostrihat ji cupriny a licousi pujde taky. Vlna ji teda roste rychle,9.5 ji budou tri mesice a vlnu ma delsi jak pet centaku.

Pekny strakaci

napsal(a):
Pekny strakaci
Chci mít strakaté stádo
Tak Pankrácka a Servácka jsem ke svému překvapení dneska našel na pastvině

Ale maminka moc krasy neprobrala.).

profesor1
napsal(a):
Vy jste se Jarouši taky moc "nepoved" a říká vám to někdo?
(ten traktor vypadal líp!).
Sorry jako....) ale komu se libi ta ovce at me da hlas :) Me snad sejde vic na tom jak vypada moje ovce nez ja sam, tak to tak pak vypada no, na 25ku se nechytam.

Tak se musim znova "pochvalit" pritah jsem dalsi verk. Akorat me dost honi trava, roste jak zbesila, pampelisky odvektly a seno na krku.

janau.
napsal(a):
Se máte u nás je letos s trávou zpoždění, teprve začínají odkvétat pampelišky a tráva stále nízká..
No nevim, potreboval bych dve hlavy a ctyri ruce abych ty moje kramy pripravil do akce. Jeste pockam az zacnou kvist kopretiny driv do toho nevletim.
napsal(a):
No nevim, potreboval bych dve hlavy a ctyri ruce abych ty moje kramy pripravil do akce. Jeste pockam az zacnou kvist kopretiny driv do toho nevletim.
Chápu... já jsem na podzim sehnala parádního Supra 50, pak jsme ho zazimovali a na jaře už bohužel nenastartovali.. se obávám, že letos pojedeme opět na ruční pohon

A copak se mu stalo? Nenechali jste tam vodu? Super to je vyssi level nez 25ka ten si poradi hrave s rotackou. Taky jsem po nem koukal kdysi ale je moc tezkej.

Tak tak, odvzdusnit a jestli mu neprdnul blok nebo hlava, nevim presne kde to praskava u supru tak byste meli blafat. Me se zavzdusnovalo cerpadlo protoze jsem mel bordel v nadrzi, stacil malej kopecek a chcipnul. Pokvedlal jsem s kohoutem, nekolikrat vycistil sklenicku a ted uz lita. Casem sundam nadrz a cely to vezmu zrgruntu.
Nn, voda byla na zimu vypuštěna, vypadá to na neco ve starteru, filtry i odvzdušnění jsme řešili..zloušeli jsme všechno možný (start natvrdo přes dráty), ale nic, starter nezabral. No buhví co to bude, už z něho takovou radost nemám, sami si to neopravíme, přitom na podzim fakčilo všechno jak má.. A vlastně i trochu lituju, že jsme nešli radši do 25ky, stačila by taky.

Starter bud toci nebo netoci, jestli toci, tak proverit zavzdusneni a jestli zhavi.
Na supra se daji sehnat jeste novy dily z polska. Na 25ku je to uz horsi a hlavne psonkove ocuravaj kvalitu zpracovani. Me potrapila vodni pumpa, vcera jsem to uz snad konecne doresil, jeste ze existuje ten silikoooon :)
jestli nemate v okoli fachmana co se vyzna, tak zkuste forum nasetraktory, me uz nejednou pomohlo. Jsou tam ochotny lidi.
napsal(a):
Starter bud toci nebo netoci, jestli toci, tak proverit zavzdusneni a jestli zhavi.
Na supra se daji sehnat jeste novy dily z polska. Na 25ku je to uz horsi a hlavne psonkove ocuravaj kvalitu zpracovani. Me potrapila vodni pumpa, vcera jsem to uz snad konecne doresil, jeste ze existuje ten silikoooon :)
jestli nemate v okoli fachmana co se vyzna, tak zkuste forum nasetraktory, me uz nejednou pomohlo. Jsou tam ochotny lidi.
Právě že netočí... díky za tip, kouknu se na to forum..

Tipuju uhliky nebo civku u starteru. Uhlik je desetikorunova zalezitost
http://www.eshop-rychle.cz/ceskenaradi/eshop/21-1-ZETOR-SUPER-50/0/5/5021-Uhlik-starteru-Zetor-Avia
Civka:
http://www.eshop-rychle.cz/ceskenaradi/eshop/21-1-ZETOR-SUPER-50/0/5/357-Spinac-uplny-0157-972IQ-Zetor
I komplet starter se vejde do 4000. Bych na vasem miste jestli k tomu mate naradi v cajku, tak nez se vracet ke kose hrabim a vidlim, tak bych do toho slapnul at se vozite :).
Uhlíky už jsem někde hledala, no tenhle e-shop vypadá mnohem líp.. díky moc, starter už můj chlap komusi dal, aby ho odvezl nějakému týpkovi do kolchozu, ale řekla bych, že než se ho dočkáme, bude konec léta. Zkusím tu akci ještě zastavit a něco k tomu pročíst To je super, jak je tam i ten nákres, škoda, že chybí popisky k jednotlivým součástkám. No nic k tomu nemáme, zatím jen vlečku a štěpkovač, sháním ale ještě kardan.. No na seno mám slíbenou obracečku, ta je tady ve vsi už pro mě připravená, sekat ale letos budu asi ještě malou bubnovou sekačkou, no nějak nestíííhááám Díky za ty tipy, určitě mi to pomůže!

Navod k obsluze
http://www.agportal.cz/files/user/zetor/Zetor_Super_-_Navod_k_obsluze.pdf
Navod k oprave
http://www.agportal.cz/files/user/zetor/Zetor_50_Super_-_Piruka.pdf
Tam bude schema vseho i s popiskama.
napsal(a):
Navod k obsluze
http://www.agportal.cz/files/user/zetor/Zetor_Super_-_Navod_k_obsluze.pdf
Navod k oprave
http://www.agportal.cz/files/user/zetor/Zetor_50_Super_-_Piruka.pdf
Tam bude schema vseho i s popiskama.
Bombaaaa! Díky moc!
Už je asi pozdě na tuhle radu když je startér pryč, ale pokud při zmáčknutí startéru zhasnou kontrolky a nic, tak někdy stačí jen na baterce očistit a pořádně utahnout kontakty, hlavně kostru. Správný opravář startér hned odskouší a když zjistí závadu tak dá náhradní do zapůjčky než opraví ten váš. Ale všude to asi nefunguje.

janau.
napsal(a):
Bombaaaa! Díky moc!
A tady muj jmenovec prodava za super cenu supra i s kupou naradi, skoda ze neprodaval driv, za tu cenu bych po nem sahnul.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/74982793/Traktor-stroje.php.
profesor1
napsal(a):
Tak se po deseti dnech Pankrácem a Servácem musím znovu pochváli. Když jsem je viděl, nešlo je nevyfotit

Ani je nebudete chtít sníst , jsou tam jak dva hříbci.

profesor1
napsal(a):
Tak se po deseti dnech Pankrácem a Servácem musím znovu pochváli. Když jsem je viděl, nešlo je nevyfotit
Škoda, že půjdou do mrazáku

Týjo... tak ať to mamina zvládne!
Hhippie taky doufam, ze to mamina zvladne, uvidim rano, jak budou prckove vypadat, jestli budou mit vsechny plny briska..jinak budu dokrmovat..kozena vypadalo jako balon, ale ctyrcata jsem opravdu necekala..vsechna byla ocistena, postupne se i vsechna napila, proste mamina se super postarala..smekam pred ni
Asi je to taky na pochválení se
Komu roste na pastvině tohle - Orchis mascula ?

Vstavač. To rozhodně stojí za pochvalu. A kvete u vás každoročně nebo má přestávky? U nás totiž (ne na mé pastvině, ale občas tamtudy procházím) kvete jen za hodně slunečného jara. Letos ne, naposledy kvetl předloni. To, že tam pasete, je možná zásluha na jeho zachování.
U nas jsou louky kde se mu velmi daří. Nejsem si jistý jestli kvete každoročně, ale jsou tu louky kde jich papočítáte stovky. Ale nejen vstavače, i jiné druhy těchto orchidejí - prstnatec, rudohlávek.......
Tohodle na fotce jsem našel včera náhodně a poprvé na louce, která byla ještě předloni zarostlá náletem. Vlastně vyrostl na protilehlé straně od luk kde roste běžně (přes údolí s vesnici) Ještě tam byla lilie zlatohlavá, ale tu jsem zaregistroval až už jsem ji křoviňákem podsekl Těch lili se na téhle straně vesnice vyskytuje celkem dost, ale vstavače jsem tam našel poprvé. Teď přemýšlím jestli to mám prozradit ochranářům

To je fakt otázka. Někdy se to místo tak zveřejní, že už tam pak nic neroste . Asi bych to nedělala, jestli ho udržujete sečením nebo pastvou.
profesor1
napsal(a):
Jen tak pro zajimavost. Beránci v pohodě dohnali vzrůstem o tři měsíce starší jehňata. Jejich babička byla čistá Charollais, matka po VF, otec VF.
Kdyby to u mne šlo tak bych ty porody posunul na trávu. Ovce mají více mléka. Jak tu někdo psal že je větší riziko začervaní, tak to je argument pouze tam, kde nejsou dostatečně prostorné pastviny. Jinak je to hloupost, protože jehně při dostatku mléka trávu nežere a když tak jen ochutnává vršky stébla, tak že začervení nehrozí.

Ani když trávu žere víc, začervení nehrozí, protože dokud pije i mléko, je prostředí pro červy nepříznivé a riziko minimální. Proto nějak nechápu, jak se může stát, že má tolik lidí začervená už jehňata. Ledaže by byla odstavená od matek nebo nevím.

S tim zacervenim jsem to psal snad jen ja? Vloni me to tak prislo. Ale je klidne mozne, ze to bylo zpusobeny tim ze jsem zapasil s kulhanim + stres z leceni. Myslim u ovci, no u me teda taky :).

Tohle je moje aktualni stadecko, jeste bych tenhle tejden rad dokoupil dve texly a do mesice privezu novyho suffolcika.
Pasu ted tak, ze jim posouvam lanko denne cca o pul metru. Otava je prorostla jetelem a je skoda aby to dopadlo jako ten sirokej pas, kterej je videt na fotce.

napsal(a):
Tohle je moje aktualni stadecko, jeste bych tenhle tejden rad dokoupil dve texly a do mesice privezu novyho suffolcika.
Pasu ted tak, ze jim posouvam lanko denne cca o pul metru. Otava je prorostla jetelem a je skoda aby to dopadlo jako ten sirokej pas, kterej je videt na fotce.
Mastňáčku, když si vzpomenu, jakými peripetiemi jste si nedávno v chovu prošel, tak se o to víc raduji z Vašeho hezkého stádečka. Ať se daří i nadále!

Dekuju, snad se to tema poslednima nakupama nejak nepotentockuje. Krom ty romnejjky je to muj odchov, tvrdy jadro ktery vydrzelo tu lonskou cistku.

Vcera jsem dovez predposledni novacky, tak jeste za mesic beran a bude to komplet :).

Musim ja se pochvalit jakej jsem ko ko t. Ovecky se u me ohraly jen par hodin. Vcera nejspis kolem obeda se rozhodli pro vejlet a jsou fuc. Jeste vecer kdyz jsem je privez, tak jsem udelal paznehty, odcervil, udelal malej vybeh pro karantenu a pred spanim jsem si uvedomil ze tam maj spadany jabka. Tak jsem je sel posbirat a zapomnel jsem pustit elektriku... po ovcich me zbyly dve fotky, bobek a otisk stopy v hline. Prosel jsem pulku vesnice a prilehly pole. Nechapu, srnky se stahujou k barakum a ovce zrejme hura co nejdal od lidi. Podezrivam je ze si nekoho stoply a jeli zpatky k puvodnimu majiteli. Zni to legracne ale nasr anim jsem nemoh vecer ani poradne usnout.3500, - v kelu ale hlavne zkazena radost z toho ze jsem dobre poridil
Ajaj, třeba se ještě objeví, no stane se.. Chápu nas.r.ání..
Naše ovce už jsou po vsi známe firmy, jak je letos hrozný sucho, tak vidí po venku jinde zelené, i když jsme obsíkali v okolí kde co, ale letos si našly neuvěřitelný způsoby, jak se dostat ven, ale většinou je najdeme na návsi v parku, tam je tráva, nebo obejdou ves a než přijedeme z práce, tak jsou nakvartýrovaný na sousedovic zahradě, nemají tam plot. Toho už jsme na.sr.ali letos několikrát.
Držím pěsti, ať to dobře dopadne!

Nepochopil jsem proc tahly nekam protoze travy vsude okolo more, myslim ze je vyprovodil peskym krokem jeden z nasich pejsku
Založte si transparentní účet, jestli se do týdne nenajdou jsem ochotný na ztrátu přispět!
Asi mě teď nikdo nevěří , vy určitě ne, ale vážně bych přispěl a ne halíře!
omlouvám se, ale musím se děsně smát, není to škodolibá radost, ale je to proto že si tu zlost a nasr*anost dovedu opravdu živě představit! A jak jste to vše hezky popsal včetně toho starostlivého servisu o koupené ovce doma....
Čísla mají, tak myslím že se najdou. Všichni lidi okolo snad nejsou s*vině.

Profesore, ale jo verim vsemu. Ale diky, to bych se musel hanbou propadnout :) Rozhodil jsem site po vesnici tak snad. Jestli nebezely prez kopec do vedlejsi. Je tady par zmr du zlodejskych co vam vybrabcej napriklad porezany drevo v lese ani nemrknou. Tak doufam ze ty potvory nezavitaj prave do jejich okoli.

napsal(a):
Profesore, ale jo verim vsemu. Ale diky, to bych se musel hanbou propadnout :) Rozhodil jsem site po vesnici tak snad. Jestli nebezely prez kopec do vedlejsi. Je tady par zmr du zlodejskych co vam vybrabcej napriklad porezany drevo v lese ani nemrknou. Tak doufam ze ty potvory nezavitaj prave do jejich okoli.
Minulý podzim utekl známému kamerunský beran, kterého jsem mu prodala. Občas byl prý vidět, jak se v okolí potuluje ale pak se po něm slehla zem. Myslím, že skončil v mrazáku. Rok před tím mi utekly dvě ovce - sufolk, nebyly daleko, asi kilometr. Spokojeně se pásly u jedné chaty. Ty vaše budou taky někde poblíž, pokud je někdo nezavřel.
KapříkSRO

XXX.XXX.89.231
Já vždy když dovezu nové kusy nechávám je zavřené aspoň 3dny v boudě s ostatními ovcemi za prvé aby si zvykly na nový domov a za druhé aby si zvykly na další členy stáda. Mám jen malé stádečko čítající 10 ovcí + beran tak to jde (ale při větším stádu to je asi nereálné) - možná tak nechat jen ty nové ovce zavřené. Jak pravý jedno české přísloví Z CHYB SE ČLOVĚK UČÍ NEJLÉPE.
KapříkSRO

XXX.XXX.89.231
profesor1
napsal(a):
Další české přísloví říká - Tam kde není karanténa, tam zvíře brzy sténá.......
Nic proti, to jen pro míň zkušené, aby si uvědomili riziko takového způsobu navykání zvířat ke stádu.
Takže myslítě že když dovezu nové kusy to je špatně? Měly by být v karanténě popř. na jak dlouho? nějsem ještě moc zkušený proto se ptám děkuji za odpověď.

Profesor: jo, to bylo přesně, co mě napadlo hned, jak jsem to začala číst!
Kapřík: nojo... to si zkuste přečíst něco tady v místních diskusích, jak by to mělo být, když člověk přiveze nový kus. Je jasné, že má radost a tak by ho nejraději co nejdřív vypustil do stáda, ale samozřejmě víte kulový, co v sobě to zvíře má, takže odčervit hned při vyložení z vleku a zavřít na týden někam, kde se to bude dát vyvápnit (vydesinfikovat) je to nejlepší, co pro sebe a svoje stádo můžete udělat. Ani z osvědčených kvalitních chovů není dobré dávat rovnou do svého stáda zvířata na kontakt - každé má v zažívacím systému svoje vlastní, místní, jedinečné "mikroklima" a to v jiném stádu může způsobit pěknou paseku...
Ale zatím Vám to asi evidentně procházelo s nevědomostí začátečníka
Jo, samozřejmě nejde jen o odčervení, ale nejlíp i provést úravu paznehtů a jejich desinfekci. Mastňáček by Vám mohl vyprávět, jak vypadá "boj" s hnilobou paznehtů...měli jsme to tu on-line a nebylo to moc veselé počtení

KapříkSRO: tohle jsem udelal jednou x let zpatky a zacly se dit divy :) Nejmenovany chovatel nekde od Rychnova mam pocit, pekna podmacena zatravnena piskovna.
Ovce jsou nadale v prd eli, navecer jsme se s dcerkou hezky projeli po okoli, zazpivali si, dalekohledem prohlidly srnky, kanata a volavky a s oveckama jsem se v duchu rozloucil.
KapříkSRO

XXX.XXX.89.231
Aha tak to jsem byl asi v omylu už budu chytřejší pro příště :) děkuji Vám za radu

napsal(a):
Musim ja se pochvalit jakej jsem ko ko t. Ovecky se u me ohraly jen par hodin. Vcera nejspis kolem obeda se rozhodli pro vejlet a jsou fuc. Jeste vecer kdyz jsem je privez, tak jsem udelal paznehty, odcervil, udelal malej vybeh pro karantenu a pred spanim jsem si uvedomil ze tam maj spadany jabka. Tak jsem je sel posbirat a zapomnel jsem pustit elektriku... po ovcich me zbyly dve fotky, bobek a otisk stopy v hline. Prosel jsem pulku vesnice a prilehly pole. Nechapu, srnky se stahujou k barakum a ovce zrejme hura co nejdal od lidi. Podezrivam je ze si nekoho stoply a jeli zpatky k puvodnimu majiteli. Zni to legracne ale nasr anim jsem nemoh vecer ani poradne usnout.3500, - v kelu ale hlavne zkazena radost z toho ze jsem dobre poridil
Mastňáčku, našel jste ovečky?

Arus: kdepak, ty jsou fuc. Zvazuju ze koupil teda jeste jednu letosni peknou texel jehnici, ale penezenka zaplace.
napsal(a):
KapříkSRO: tohle jsem udelal jednou x let zpatky a zacly se dit divy :) Nejmenovany chovatel nekde od Rychnova mam pocit, pekna podmacena zatravnena piskovna.
Ovce jsou nadale v prd eli, navecer jsme se s dcerkou hezky projeli po okoli, zazpivali si, dalekohledem prohlidly srnky, kanata a volavky a s oveckama jsem se v duchu rozloucil.
Ještě neházejte flintu do žita...my jsme si asi 4 roky zpátky přivezli domů dvě nové zakrslé kozy, byli jim 3 měsíce..hrozně se báli lidí, asi s nimi chovatel žádný velký kontakt neměl...strávila jsem s nimi celé odpoledne, měli v ohradě na co si vzpomněli - seno, slámu v domečku, trávu + donesla jsem jim větvě stromů, vodu,3 lizy...večer jsem s dobrým pocitem odcházela, ráno už je tam nenašla...nikde jsem neviděla žádnou díru v plotě, tak mě jako první napadla krádež...nejdřív jsme zkontaktovali obec, ta to dala na své stránky, pak policajty, a sami jsme vylepili v okolí letáky, že za nalezení nabízíme odměnu...slehla se po nich zem...dokonce jsme chodili s manželem po lese a mečeli, kdyby se náhodou ozvali, ale můj chlap zněl jako starej vypelichanej kozel, takže se nikdo neozval ...cca za 14 dní nám volá policie, že byli viděny dvě kozy u kolejí, kde železničáři něco opravovali...hned jsme tam jeli...jedna koza byla po smrti, srazil jí vlak a policie nám nařídila odklizení...druhé se tam prý toulala..dva dny jsme to tam procházeli..nic...už jsme to vzdali, letáky sundali...po 2 měsících nám volali nějací lidé, že mají naší kozu!Je o 3 vesnice dál v boudě se psem...okamžitě jsme jeli...koza vypadala spokojeně, byla zalezlá v boudě se psem...a nálezci byli Romové, kteří jí prý chtěli upéct, ale pak zjistili, že někomu patří...paní mi samozřejmě vyprávěla, kolik jí stála peněz, že jí k jídlu pekla buchta . Se divím, že koza přežila...Celou velkou rodinu jsme podarovali pivem, rumem a vodkami a kozu vezli domu...Takže i po 2 měsících je naděje..u Vás jsou to 2 dny, nevzdávejte se naděje.

napsal(a):
Arus: kdepak, ty jsou fuc. Zvazuju ze koupil teda jeste jednu letosni peknou texel jehnici, ale penezenka zaplace.
Tak to je pech, ale ještě to nevzdávejte..

canka
napsal(a):
Ještě neházejte flintu do žita...my jsme si asi 4 roky zpátky přivezli domů dvě nové zakrslé kozy, byli jim 3 měsíce..hrozně se báli lidí, asi s nimi chovatel žádný velký kontakt neměl...strávila jsem s nimi celé odpoledne, měli v ohradě na co si vzpomněli - seno, slámu v domečku, trávu + donesla jsem jim větvě stromů, vodu,3 lizy...večer jsem s dobrým pocitem odcházela, ráno už je tam nenašla...nikde jsem neviděla žádnou díru v plotě, tak mě jako první napadla krádež...nejdřív jsme zkontaktovali obec, ta to dala na své stránky, pak policajty, a sami jsme vylepili v okolí letáky, že za nalezení nabízíme odměnu...slehla se po nich zem...dokonce jsme chodili s manželem po lese a mečeli, kdyby se náhodou ozvali, ale můj chlap zněl jako starej vypelichanej kozel, takže se nikdo neozval ...cca za 14 dní nám volá policie, že byli viděny dvě kozy u kolejí, kde železničáři něco opravovali...hned jsme tam jeli...jedna koza byla po smrti, srazil jí vlak a policie nám nařídila odklizení...druhé se tam prý toulala..dva dny jsme to tam procházeli..nic...už jsme to vzdali, letáky sundali...po 2 měsících nám volali nějací lidé, že mají naší kozu!Je o 3 vesnice dál v boudě se psem...okamžitě jsme jeli...koza vypadala spokojeně, byla zalezlá v boudě se psem...a nálezci byli Romové, kteří jí prý chtěli upéct, ale pak zjistili, že někomu patří...paní mi samozřejmě vyprávěla, kolik jí stála peněz, že jí k jídlu pekla buchta . Se divím, že koza přežila...Celou velkou rodinu jsme podarovali pivem, rumem a vodkami a kozu vezli domu...Takže i po 2 měsících je naděje..u Vás jsou to 2 dny, nevzdávejte se naděje.
Ve vedlejší vesnici se předloni od jara do podzimu pásly čtyři ovce a nikdo se k nim nehlásil. Nevím, jak to s nimi nakonec dopadlo, ale celý ten půlrok se hledal majitel. Ovce byly samostatné, nikdo se o ně nijak nestaral.
Nubiru

XXX.XXX.61.22
No neviem či to nejak pomôže, ale nám nové frízy tiež pár ráz poutekali a vždy si vybrali takú krajinu a taký terén, ktorý im najviac pripomínal ich domovský oplotok s lesmi hlbokými roklinami. Vždy si to namierili k najbližším kopcom. Snažili sa vrátiť domov, hladali svoje stádo a zakaždým sa našli na mieste takmer identickom s ich pôvodným domovom. Plus v blízkosti bol salaš, išli za blačaním oviec a zvukom zvoncov. Držím palce.

Tak ovce se nenasly. Budiz jim nekde mrazak lehkej.

napsal(a):
Tak ovce se nenasly. Budiz jim nekde mrazak lehkej.
Celou dobu jsem doufala, že napíšete, že se našly...

Je to skoda, ale me to bylo tak nejak hned jasny i kdyz me to hlava nebere.
Prosím pomoc! Koza mě sežrala tu čtvrtou dýni ve druhé řadě od předu v pravo, na levé straně a možná i tu druhou v poslední řadě v levo na pravé straně dole. Přežije to?
(přidá se někdo k oslavě dne D /dne dýně /. Kostým z dýně povinný! ).

moonika
napsal(a):
Krásna úroda :) to bude semienok na kŕmenie...
Hlavne v pripade ty druhy fotky.)

profesor1
napsal(a):
Prosím pomoc! Koza mě sežrala tu čtvrtou dýni ve druhé řadě od předu v pravo, na levé straně a možná i tu druhou v poslední řadě v levo na pravé straně dole. Přežije to?
Teeeda profesore, je to krása už na pohled!...Vyjádřete obdiv vaší ženušce, protože si myslím, že se chlubíte výsledky její pilné práce

profesor1
napsal(a):
Děkuji za uznání, ale bohužel se chlubím výsledky SVÉ! práce. Madam má poněkud jiné zájmy. Tím si nestěžuji, maximálně sem tam zuřím ( ).
Tak teď jste mě šokoval Smekám před Vámi klobouk! Co Vy všechno stíháte...

profesor1
napsal(a):
Jejdá to néééé, to jste na omylu. Konkrétně dýně přeci žádnou práci nedá. Na jaře mě zbylo kus políčka, kde jsem nevěl co dát, tak mě napadla dýně. Hezky zakryje povrch a plevel celkem nemá šanci. V sobotu pojedu vaším směrem. Kdyby jste nějakou chtěla. Ale bude to velmi brzy ráno.
To víte, že chtěla! Dělám z dýně kandované cukroví a džus. Oboji je výborné, jen musím najít recept.
Pojedete na Vsetín, nebo kolem mých ovcí směrem na Zlín?
Accuracy

XXX.XXX.1.226
napsal(a):
To víte, že chtěla! Dělám z dýně kandované cukroví a džus. Oboji je výborné, jen musím najít recept.
Pojedete na Vsetín, nebo kolem mých ovcí směrem na Zlín?
Džus z dýně? Prosím podělte se o recept.

Accuracy
napsal(a):
Džus z dýně? Prosím podělte se o recept.
Já to věděla, že se někdo ozve jdu hledat recept.

napsal(a):
Já to věděla, že se někdo ozve jdu hledat recept.
Džus dělám z měkké části dýně.
3kg dýně,2.5l vody,1kg cukru (i méně),
1lžíce kys.citronové,5 citronů,10l vody,1pomerančový sirup.
Dýni nakrájíme na kostičky nebo kousky-stejně se rozvaří. Zalejeme vodou 2.5l+1kg cukru+1lžíce kys.citronové a necháme den odležet.
Další den přidáme na kolečka nakrájené 2citrony, můžete část i s kůrou a vše uvaříme doměkka.
Vychladlé rozmixujeme. Směs rozmícháme v 10l převařené vody, přidáme 1pomerančový sirup a šťávu ze 3citronů. (Někdo to ještě cedí přes sítko, to podle výkonnosti mixéru). Džus plním do plastových lahví a dávám na mrazák. Dá se sterilizovat ve sklenicích 20min.
Dobrou chuť.
P.S. Mám i recept na kandovanou dýni, kdyby někdo chtěl, můžu ho tu dát. Je to výborné cukroví, které rychle zmizí v našich útrobách.

profesor1
napsal(a):
Po páté hodině by jsme byli ve VS. Upřesnil bych v pátek.
Po páté ráno mám půlnoc ale pokud jedete na farmářské trhy, tak bych si vás našla tam, nebo dýni můžete strčit za dveře. Vstávat se mi tak brzy, fakt nechce
Accuracy

XXX.XXX.129.250
napsal(a):
Džus dělám z měkké části dýně.
3kg dýně,2.5l vody,1kg cukru (i méně),
1lžíce kys.citronové,5 citronů,10l vody,1pomerančový sirup.
Dýni nakrájíme na kostičky nebo kousky-stejně se rozvaří. Zalejeme vodou 2.5l+1kg cukru+1lžíce kys.citronové a necháme den odležet.
Další den přidáme na kolečka nakrájené 2citrony, můžete část i s kůrou a vše uvaříme doměkka.
Vychladlé rozmixujeme. Směs rozmícháme v 10l převařené vody, přidáme 1pomerančový sirup a šťávu ze 3citronů. (Někdo to ještě cedí přes sítko, to podle výkonnosti mixéru). Džus plním do plastových lahví a dávám na mrazák. Dá se sterilizovat ve sklenicích 20min.
Dobrou chuť.
P.S. Mám i recept na kandovanou dýni, kdyby někdo chtěl, můžu ho tu dát. Je to výborné cukroví, které rychle zmizí v našich útrobách.
Děkuji, o víkendu určitě zkusím. :)
Kandovanou dýní znám a to mě až tolik neoslovilo - moc sladké.

Accuracy
napsal(a):
Děkuji, o víkendu určitě zkusím. :)
Kandovanou dýní znám a to mě až tolik neoslovilo - moc sladké.
Kandovanou dýni neobaluji v cukru, proto mi možná nepřišla až tak sladká.

profesor1
napsal(a):
Tak jedna z těch dýní je už u nás doma. Váží 45kg i když na fotce to tak nevypadá. Naši malí kluci taky nejsou žádni drobečci, oba mají kolem 20kg a taky na to nevypadají
Tož, profesore, díky...kdyby jste nejel tak brzy, mohl jste k nám zaskočit na kafé

honzapm
napsal(a):
Arus, a jak se tedy dělá ta kandovaná dýně, prosím?
Masňáčku, takže ovce se nenašly, tak pořídíte nějaké jiné soudružky?
To jako fakt, chcete vědět, nebo mě jen tak zkoušíte? Tak jo tady ho máte:
Kandovaná dýně.2.5kg pevné části dýně nakrájíme na kostky1x1 cm, dáme do hrnce a zasypeme asi 1kg cukru krupice+vanilkový cukr+několik hřebíčků, celou skořici, na kolečka nakrájený citron. Promícháme, zachvíli pustí šťávu, přidáme asi čtvrt litru octu (octu dávám minimálně, nemám ráda, když ho ve výsledku cítím), mělo by to být ale zalité. Necháme odstát do druhého dne.
Krátce povaříme, jen do sklovita (možná 1min.), aby se to nerozvařilo. Necháme zchladnout a pokud je dýně více měkká, raději hned přecedíme a necháme okapat. Dáme do sušičky nebo trouby zvolna sušit.
Dávám sušit do trouby na 50 stupňů a nechávám ji maličko pootevřenou. Sem tam ji promíchám. Pak už jen mlsáme. Vždycky si říkám, že si musím schovat na vánoce, ale zatím jsem neuspěla. No holt, je nás doma na mlsání hodně

honzapm
napsal(a):
Arus, děkuju. Vypadá to na mě nějak moc složitě.
Pravda je, že sušička teď u nás jede non-stop, křížaly, houby, bylinky...
Ale podobnou dýni, jako vám tam nechal ten váš ctitel,
tu mám taky, tak přemýšlím, jestli ji vyzobou krůty nebo já.
Složité to není, je to piplačka ale na dlouhé podzimní večery, tak akorát. Tahle profesorova dýně je fakt obrovská, zatím jsem větší nezpracovávala. Mám před ní respekt
Profesor, je fajn chlap a jsem ráda, že fajn chlapi ještě nevymřeli.

honzapm
napsal(a):
Arus, a jak se tedy dělá ta kandovaná dýně, prosím?
Masňáčku, takže ovce se nenašly, tak pořídíte nějaké jiné soudružky?
Nenasly. Jeste musim neco solidniho poshanet ale uz je nouze.
honzapm
napsal(a):
Arus, děkuju. Vypadá to na mě nějak moc složitě.
Pravda je, že sušička teď u nás jede non-stop, křížaly, houby, bylinky...
Ale podobnou dýni, jako vám tam nechal ten váš ctitel,
tu mám taky, tak přemýšlím, jestli ji vyzobou krůty nebo já.
Můžete se s krůtami podělit.

Dnes jsem dovez posledni posili. Velka je romney a schvalne kdo uhadne s jakym beranem ma ty dve jehnice? :).