To jste mi tedy nasadili brouka do hlavy. Příští rok to zkusím jako podloží pod slámu. Letos to zkusím až na jaře abych holkám ještě nezkazila hlubokou podestýlku co mají.
Ještě blbý dotaz, jak se shání taková ta služba, že mi někdo odveze kontejner zvířecích bobků? :D dřív než se zeptám tady zemědělce a v JZD jestli to neuzijou na pole... Až bude krava jednou (mám už dvě záhumenky přislíbené a zjevně je ještě něco k mání) tak abych měla i toto vyřešené. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odvoz kontejneru hnoje z vesnice je přepych a leckde to ani do kompostárny neberou. Požádej někoho o odvoz na pole, jen musíš v době před oráním. Rozumný zemědělec to podle mě neodmítne.

Hhippie...kdy máte termíny porodu?
napsal(a):
Odvoz kontejneru hnoje z vesnice je přepych a leckde to ani do kompostárny neberou. Požádej někoho o odvoz na pole, jen musíš v době před oráním. Rozumný zemědělec to podle mě neodmítne.
Rozumný zemědělec se hnoji, kde jsou piliny-hoblovačky vyhne. Je to kyselo moc kyselý.

profesor1
napsal(a):
Rozumný zemědělec se hnoji, kde jsou piliny-hoblovačky vyhne. Je to kyselo moc kyselý.
Nojo, ale pokud vím, Tedysek má hlubokou podestýlku ze slámy. Ale máte pravdu, u nás taky lidi nechtějí hnůj od koní, protože je pilinový, a chodí ke mně pro kozí bez pilin.
Na poslední únorový večer si vybral narození do mrazů tenhle kluk Lumír Alexandr nebo Alexandr Lumír, ale stejně mu říkám Bajo.
profesor1
napsal(a):
Gamas, když jste se tu objevila, tak vám musím veřejně nepoděkoval za kozlíka! Dneska ráno další dva jeho potomci. Tak že zatím celkově od 4 koz,6 kůzlat. Všechno bez problémů
(taky si užil mezinárodní styk - dvě nevěsty ze Slovenska tak že mě vydělal flašku vodky ).
Veřejně neděkuji za informace. On má (nebo měl?) mezinárodní styky v krvi, sám z něj pochází a jeho brácha se odstěhoval na Slovensko, budoucí kůzlata, která mají termín okolo začátku jara taky.
To jsem ráda, že je všechno v pořádku, už jsem se bála, že je opravdu hňup (já mu totiž tak říkala). A hodil nějakou tu barvu na kůzlata nebo jsou jen hnědé, bílé?
Na ty čisté hnědé můžu pustit třeba zeleného kozla, vždy bhudou mít kůzlata hnědá. Jejich dcery už mají kůzlata po bílém kozlovy světlejší, po černém kozlovy tmavší, ale stále spíše hnědé. Jedno včerejší má ale po vašem kozlovy bílou gumu od trenýrek přes pás Až si udělám čas, tak je z tmavého chléva vypustím a nafotím.
Musím se pochválit. Prostě musím. Zkouším co zvládnu po porážce Ponožky a snad i čuníka. A dneska jsou na pořadu večera utopenci. :) Před třemi lety jsem byla na kulinářské úrovni, že bych připálila i vodu na kafe. Dneska mi guláš a jiné recepty nedělají takřka problém. Ale co bude po porážce ještě nevím a tak zkouším. :).
Musím se pochválit, že nejtíš se pochválit a hned se něco vyserje
Prvnička se dneska neměla ke žrádlu, ležela a tak nějak jinak očuchávala kolem procházející jehňata. Vemínko žádné, pipina nenaběhnutá, bledá spíše scvrklá než naběhlá. Dal jsem ji bokem protože se mě nelíbila. Před hodinou jsem se šel na ni podívat a už mrčela a tlačila, Ale pipina stále bez nějakého "neběhnutí". Po půl hodině z ní začalo něco trčet, byl to ocásek, jak od potkana. Už mě bylo jasné že je to špatně. Tak jsem ji ještě chvíli nechal, aby se alespoň trošku otevřela, protože byla stále úplně scvrklá. A stále jen ten ocásek. Dostal jsem do ní jen dva prsty a snažil se ji roztahovat. Naštěstí mě pomáhala tlačením. Nakonec jsem do ní dostal palec s ukazováčkem a tyhle prsty jsem jako kleště zatlačil mezi pánevní kosti jehněte a tak jsem jehně vytáhl. Bylo to nedonošené, neosrstěné, mrtvé, ale nesmrdělo to.
Ale mám i plusové body. Kozena po obědě páreček. Obě černé jak ze Srí Lanky

No tak hlavně, že se podařilo vytáhnout. To jsou holt ty prvničky. Letos tam mám asi dvě, možná tři...ale ty dvě mají ještě čas. Spíš bych byla radši, kdyby nebyly, ale co už. Nějak to dopadne. Každopádně prvničky ZW musím zavírat, protože povětšinou nic moc zkušenosti. Tak uvidíme letos - třeba se to obejde bez choulování.
Každopádně musím začít přikrmovat. Vůbec nevím, co se děje, ale jala jsem se je osahávat skrze srst a dost mě vyděsilo, jak vypadají Nerozumím, proč, protože letos mají fakt nádherné seno a zima byla mírná. Spotřebu měly také běžnou, tedy by měly být nažrané... takže musím vyrobit žlab a začít nosit. Stejně už budou brzy rodit (většina), tak už snad nadměrné narostení plodů a těžké porody nehrozí... ale fakt je to pro mě alchymie pořád...

A vlastně mě napadlo, že jsem tím pádem přispívala do špatného vlákna, protože se tedy opravdu nemám za co chválit...

profesor1
napsal(a):
Musím se pochválit, že nejtíš se pochválit a hned se něco vyserje
Prvnička se dneska neměla ke žrádlu, ležela a tak nějak jinak očuchávala kolem procházející jehňata. Vemínko žádné, pipina nenaběhnutá, bledá spíše scvrklá než naběhlá. Dal jsem ji bokem protože se mě nelíbila. Před hodinou jsem se šel na ni podívat a už mrčela a tlačila, Ale pipina stále bez nějakého "neběhnutí". Po půl hodině z ní začalo něco trčet, byl to ocásek, jak od potkana. Už mě bylo jasné že je to špatně. Tak jsem ji ještě chvíli nechal, aby se alespoň trošku otevřela, protože byla stále úplně scvrklá. A stále jen ten ocásek. Dostal jsem do ní jen dva prsty a snažil se ji roztahovat. Naštěstí mě pomáhala tlačením. Nakonec jsem do ní dostal palec s ukazováčkem a tyhle prsty jsem jako kleště zatlačil mezi pánevní kosti jehněte a tak jsem jehně vytáhl. Bylo to nedonošené, neosrstěné, mrtvé, ale nesmrdělo to.
Ale mám i plusové body. Kozena po obědě páreček. Obě černé jak ze Srí Lanky
Stane se, ale je za co se i tady chválit, protože jste zasáhl včas a správně a povedlo se zachránit, co se dalo. Takže ode mě máte jedničku . Příště už to sní bude dobré.

profesor1
napsal(a):
Ještě nevíííím jak to s ní dopadne, ještě jsem ji pořádně nevyčistil Uvidíme.
Jo, ale dělal jste, co se dalo, nechte taky něco na vyšší moci.
S vyšší mocí se snažím být zadobře ... když můžu, i zvířeti vždy pomůžu Čípek už je objednaný a kdyby bylo nejhůř, klobáse se hodí vždy. Prvniček si vždy nechávám raději tak o dvě víc pro podobné, neslavné případy. Ono někdy se opravdu nezadaří a pak se na jaře hůř něco shání.
Každopádně dík za podporu
(letos zatím bez kloší, tak že loňská terapie zabrala ).

Drahé, ale aspoň účinné.
Mimochodem ke klíšťatům - přejdu jen na skok. Podle výzk. ústavu vet. lékařství jen max.0,9% veškerého nakažení klíšťovou encefalitidou je možné připsat nákaze z mléka. Což u nás činí ani ne 3 lidi za rok. A ještě to není úplně potvrzené, protože doktor, který vedl výzkum, přiznal, že se mléko strašně špatně infikuje, že jim to ani nešlo, když dělali pokusy. (Přesto vyvinuli vakcínu, kterou budou nabízet chovatelům, aby mohli očkovat desetitisíce zvířat .).

Chěl jsem založit nové vlákno, ale nakonec jsem si řekl že nebudu spamovat seznam vlákem a tak to jen hodím zrovna sem, protože mi to udělalo docela radost, že si někdo o mě myslí že něco vím i když si teda nejsem jistej svoji kvalitou.
Nenašel by se tu někdo, kdo se považuje za zkušeného chovatele koz co se porodů týče a byl by ochotný vést přednášku, kde by mluvil o různých problémech při porodu, možnostech jejich řešení, o prevenci takových problémů, o péči o novorozená kůzlata, o jejich záchraně v případě poporodního podchlazení, možnosti jejich rozmražování, o důležitosti mleziva, kontroly jeho kvality, možnostech jejich napájení sondou, případně pozdější přeučování z flašek na pití z hladiny nebo kyblíků s cucákama, zabrousil do nějakých nemocí, důležitosti aspoň nějakých mikro a makro prvků, a tak podobně? Třešničkou na dortu je informace že jde především o AN kozy, které jsou v různých ohledech trochu specifické. Mělo by to být hlavně o praktickém pohledu chovatele na věc, žádná citace veterinárních skript, s tím ale že byste k ruce měli veterinářku na doplňování informací, nebo jako pomocnou ruku pokud by vám někdo položil otázku na kterou byste neuměli odpovědět.
Bylo by to 18.5. a já jim to musel odmítnout, protože tu budu mít předpokládám nejintenzivnější bahnění a kozlení a tak mě napadlo, že bych jim zkusil dohodit někoho jiného, když já nemohu. Pokud by vás napadlo že byste si to přišli jen poslechnout, tak nevím zda to bude jen tak pro leckoho přístupné.

Aj ta do očí bijící hrubka v mém příspěvku Chci tady možnost editace příspěvků!
Jo poctěn jsem, ale nevím jestli zaslouženě. Vykecat díru do hlavy bych ale leckomu v tomhle tématu asi svedl A vím, že tu odborníci jsou, tak proto se tu ptám
Bude to v Brně na zasedání AN klubu. Asi 4 - 5 čistejch nubií tu chovám, ale nemám je rád a mám je tu z lenosti že nejsem schopnej se jich zbavit, případně na dobrý počet VDJ. V jejich AN klubu nejsem. Já mám nubie za blbý kozy vzhledem k mému systemu chovu.

hhippie...krmení před porodem řeším úplně stejně. Minimální nebo žádné dávky se neosvědčily. Letos jedu pokus vyšší dávky. Zatím mám obahněné 3 ovečky, jehňata nejsou tlustá, oplácaná připadají mi normální a...musím se pochválit ovečky vypadají mnohem lépe - ne jako z koncentráku. I vemínka vypadají plnější. Každopádně závěr udělám až po obahnění všech.
hrubky mam taky nekdy do oci bijou jindy nebijou... neuvedomuju si je... spis cim dal tim min... zvlast kdyz pisu vsema deseti a bez hacku a carek... proste tam sfrknu jak to slysim... a moc nad tim nepremyslim.. ze to neni podcta ale pocta... sorry... no hold ja byt spravny cestin... a obcas bych i zpetne ty hrubky si po sobe rada poopravila... aby jste si nemysleli ze jsem uplne jelito...
ona ale ne kazda nubije je blba... ale vsimla jsem si ze u nich jsou povahove rysy velmi dedicne... jsou podle meho soudu vic stadove a lip v tom stade kooperuji... jsou mirnejsi... teda dle mych zkusenosti... ze ty bily a hnedy a krizenci jsou takovy mozna vic individua vychytraly a mozna maji vetsi tah na branu... jak se rika... ja mela nubku jen jednu a to byla hysterka... a mela to dedicne po matce...

Aby to někdo nepochopil špatně, trochu nešťastně jsem se vyjádřil. AN není blbá koza, ale pro můj systém chovu je blbá. Já je neumím (a asi ani nechci) pořádně nakrmit, aby co k čemu byly. Holt musím vzdát hold těm, co je maj jak stodoly a s vemenama velkejma jak nafukovací balóny.
no ono to take ale neni uplne o tom... puvodne kdyz sem sla nejaka anglonubijska koza tak to byl vlastne odpad ze zapadu.. nejlepsi kozy si clovek nechava.. a vime jak je to tady s ceskym chovem.. prijelo sem par jedincu... slechtilo a krizilo se to a z vicepodilovych krizenek se zase stavaly 100 kozy... a bylo to modni... tak se vyplatilo prodat, nebo chovat na tom co by do chovu jit zkratka nemelo... to byla ta prvni modni vlna... co se tyka tech super dojnic jsou jako holstynky... hlavne nejsou chovany venku... nevim jeslti je to koza primo pro nase podminky... hlavne nasi lidi maji dojem ze koza a to jakakoliv je nenarocne zvire ktere si vystaci s pastvou a senem... a to je veliky omyl...
mám čistou B - je dobrá
její dcera 50 % AN sice nemá tak velký nádoj, ale lépe se dojí, z mléka je větší výtěžnost a to znatelně, má menší koeficient plodnosti, při stejném krmení nepropadá tolik z masa
za pár dní čekám od další dcery (prvničky) mladé, tak jsem zvědavý
jezdil jsem za AN kozlem v majetku p. Dopity, kozlové pěkní, ale vzadu to stádo koz na výrobu plemenného materiálu ,
kdo chce výkon, musí šlápnout na plyn a řádně krmit a je jedno jestli to je koza, ovce nebo dobytek
AN venku s přístřeškem se nebojím, ale jsem 220 m n.m.
dad
napsal(a):
mám čistou B - je dobrá
její dcera 50 % AN sice nemá tak velký nádoj, ale lépe se dojí, z mléka je větší výtěžnost a to znatelně, má menší koeficient plodnosti, při stejném krmení nepropadá tolik z masa
za pár dní čekám od další dcery (prvničky) mladé, tak jsem zvědavý
jezdil jsem za AN kozlem v majetku p. Dopity, kozlové pěkní, ale vzadu to stádo koz na výrobu plemenného materiálu ,
kdo chce výkon, musí šlápnout na plyn a řádně krmit a je jedno jestli to je koza, ovce nebo dobytek
AN venku s přístřeškem se nebojím, ale jsem 220 m n.m.
no a pak prisla druha vlna chovatelu vetsinou mladych ambicioznich kteri si privezli velmi kvalitni material za slusne penize jako treba Bara Bartosova...http://www.zahranubians.cz/ ktera je navic umi nakrmit...

Je dobře, že je dobře krmí, ale přesto se nemůžu zbavit dojmu, že je škoda nevyužít tu schopnost našich koz přinést užitek téměř z ničeho, využít to, co jiná zvířata už využít nedokážou. To se mi právě na kozách líbí, ta "bezobslužnost".

Mine: ok, díky za povzbuzení. Mě na mě štve nejvíc to, že jsem u nich každý den a tyhle krajní situace mi docvakávají až pozdě a pak se z toho holky lížou až v půlce pastevní sezony... Už je to podruhé. Tak uvidíme, co s tím udělá to jádro. Kéž se dají dokupy rychleji a je dost mléka pro mladé. Kdybych měla možnost, odněkud vozím senáž, ale nemám a pro takhle malé stádo jí kupovat nebudu, to by nespotřebovaly.
Nubije: mě se líběj. Ta, co jsem měla, byla fajn. Akorát vemeno mělo dost malé cecíky, takže když měla opravdu plné vemeno, nebyla jsem schopná pořádně dojit, protože po úraze od koně nemám pevný úchop prstů na jedné ruce... chtělo by to taková krásná vemena, jako z výše vložených webovek.

dad
napsal(a):
Oreb 1 - je to o podmínkách, které máte. Kdybych nepřidával tak mi zničí pastviny a nemám nic. Když je chci tak se o ně musím postarat.
Máte pravdu, ale já to myslela spíš tak, že té naší bílé nebo hnědé jádro dát můžete a nemusíte a bude dojit, kdežto AN, co jsem se kde dozvěděla, ho dát musíte. Ale ty podmínky jsou zásadní - já chovám kozy prakticky venku celý rok, což by jiné než ty naše a kamerunky asi nevydržely.

lilo
napsal(a):
jo a tim nechci delat nekomu reklamu protoze osobne baru neznam...
To ale o hodně přicházíš když jí neznáš. Jo Bára Bartošová má nádherný kozy a i moc pěkný plemeníky produkuje. To já jí reklamu klidně udělám
napsal(a):
Máte pravdu, ale já to myslela spíš tak, že té naší bílé nebo hnědé jádro dát můžete a nemusíte a bude dojit, kdežto AN, co jsem se kde dozvěděla, ho dát musíte. Ale ty podmínky jsou zásadní - já chovám kozy prakticky venku celý rok, což by jiné než ty naše a kamerunky asi nevydržely.
no jo jenze kdyz ty nasi bile a hnede date to jadro tak vam udela budis vice mleka... ale pomer tech mlecnych slozek tam bude stale stejny... ta tucnost vuci bilkovine zkratka vyssi nebude...

lilo
napsal(a):
no jo jenze kdyz ty nasi bile a hnede date to jadro tak vam udela budis vice mleka... ale pomer tech mlecnych slozek tam bude stale stejny... ta tucnost vuci bilkovine zkratka vyssi nebude...
Ale jo, souhlas, já AN nehaním, jen píšu, že by mi to nevyhovovalo, já jsem spíš pro ten extenzívní chov. Nakonec pro mě osobně je důležitější bílkovina v mléku, tuk je podle sezóny a je dostačující -kozí máslo dělat nechci .
spatne jsem to napsala...ne tucnost vuci bilkovine... ale zkratka tucnost a bilkovina vyssi nebudou...
pak ja nejsem chovatelem AN koz... ale jen jejich krizencu a krizencu kozy burske... neni mi lito kozu zabit a snist... a nezivim se prodejem kuzlat ale mlekem a masem... to je pak rozdil v te ekonomicke strance... clovek ktery prioritne chova zvirata pro chov kuzlat ma k melku jiny postoj nez ke kuzlatum...

No a teď ještě otázka, jde vám spíš o procenta bílkoviny a nebo celková kila bilkoviny za laktaci?
Mně osobně jsou právě procenta dost putna, ale koukám hlavně na kg/laktaci.
napsal(a):
Mine: ok, díky za povzbuzení. Mě na mě štve nejvíc to, že jsem u nich každý den a tyhle krajní situace mi docvakávají až pozdě a pak se z toho holky lížou až v půlce pastevní sezony... Už je to podruhé. Tak uvidíme, co s tím udělá to jádro. Kéž se dají dokupy rychleji a je dost mléka pro mladé. Kdybych měla možnost, odněkud vozím senáž, ale nemám a pro takhle malé stádo jí kupovat nebudu, to by nespotřebovaly.
Nubije: mě se líběj. Ta, co jsem měla, byla fajn. Akorát vemeno mělo dost malé cecíky, takže když měla opravdu plné vemeno, nebyla jsem schopná pořádně dojit, protože po úraze od koně nemám pevný úchop prstů na jedné ruce... chtělo by to taková krásná vemena, jako z výše vložených webovek.
jj ty vemena..
Bekkky
napsal(a):
Svého času mě Anglonubijky taky lákaly, ale nikdy jsem to nezrealizovala. Naopak jsem na nějaký čas propadla kouzlu bílých a hnědých rohatých. Nikdy jsem neměla problém s tím, že by byly na sebe agresivní, ale na cizí psy, to jo. Jsem asi taky spíš zaměřená extenzivněji, jako Oreb...
Extenzivní chov je způsob chovu hospodářských zvířat, při kterém je na co nejmenší možnou míru omezený vklad kapitálu a lidské práce na jednotku obhospodařované plochy. Výnosy z hektaru jsou malé. Pokud tento chov poskytuje hospodářsky využitelné živočišné produkty, jedná se o extenzivní živočišnou výrobu.
Extenzivní chov vyžaduje rozsáhlé plochy zemědělské půdy, na druhé straně investice do chovatelských staveb a strojů a spotřeba lidské práce jsou nízké. Obvykle není potřeba nakupovat hnojiva či krmiva, nejdůležitějším krmivem pro zvířata je pastva. Kočovné pastevectví, což je extrémní příklad extenzivního chovu, představuje nejstarší a nejprimitivnější způsob chovu zvířat vůbec. Rozdíly mezi extenzivním a intenzivním chovem jsou však relativní a existuje mnoho přechodů.
Při pastvě většího množství zvířat, než je pastvina schopná uživit, dochází k devastaci drnu a větrné erozi, nadměrná pastva zvířat je jedna z příčin rozšiřování pouště
Tomáš N. - Při pastvě většího množství zvířat, než je pastvina schopná uživit, dochází k devastaci drnu a větrné erozi, nadměrná pastva zvířat je jedna z příčin rozšiřování pouště
poušť nebo spoušť, místní hospodáři nejsou kočovníci a proto se starají, Tohle by jste mněl přednášet rádoby ekologům co potřebují těmi kopýtky nadělat dirky do drnu, aby mohli vyklíčit ty chráněné rostlinky co tam potřebují . Další možností je odjet přednášet tuto problematiku do míst kde se poušť rozšiřuje.

A všichni termiti na světě vyprodukují víc metanu než všechen hovězí dobytek na světě. Tak by třeba někteří nevěřící mohli likvidovat termity, aby zabránili ekologické katastrofě .
Pod zahradou máme rozsáhlý les, kde by bylo možno chovat mravenečníky, je tam množství obrovských mravenišť s opravdu velkými obyvateli. Jaká je užitkovost mravenečníka?
Hippie Letos jsme našich pět bahnic začali přikrmovat v půli prosince. Do konce ledna jsme zkrmili čtyři pytle ječmena. Ovce jsou v dokonalé kondici. Jenže! Řvou, ledva člověka, jakéhokoliv, zahlédnou. Před porody byly tak tlusté, že sotva se vlekly. Jedna měla týden před porodem výhřez, dvě asistovaný porod pro špatnou polohu jednoho z dvojčat. Pěti bahnicím, čtyři suffolk a jedna kříženka, se narodilo jedenáct jehnat.Jedna jehnička do rána zemřela, ale myslím, že to byla má chyba, zřejmě se po asistovaném porodu, kdy matka byla stresovaná, dosti nenapila
Bahnice jsou v dobré kodici, mléka dosti, jehnata pěkná.
Při příští březosti budeme také přikrmovat, ale dávku jádra odvážím, letos dostaly, dle mne mnoho. A zkusím vyrobit senáž do sudů. Máme veliký bezmrazý sklep.35metrů.
Člověk se stále učí.
profesor1
napsal(a):
A co takhle chovat a množit mravenečníky? Netrpí na hnilobu kopyt, ani enterobundus, kokcidie, nemají rezistentní červy.... a porody mají v pohodě. Taky nehrozí, že budou muset žrát zmrzlou senáž.
a daji se sezrat? ja myslela ze hmyzozravci nejsou moc jedli... a pak jeste chov na kozich uz je z narizeni EU zakazanej... jo jo.. kozich z mravenecnika to musi byt rarita...
lilo
napsal(a):
a daji se sezrat? ja myslela ze hmyzozravci nejsou moc jedli... a pak jeste chov na kozich uz je z narizeni EU zakazanej... jo jo.. kozich z mravenecnika to musi byt rarita...
Já si donedávna myslel že hmyz se taky nejí a už tu máme první restaurace.
A hmyzožravci že se nejí? Taková vlaštovka je v Itálii delikatesa. Ale tebe asi zajímá spíše ježek, nebo krtek. No.... Ha un sapore eccellente! Delicia!
Ale řešíme tady problém ničení půdy díky intenzivnímu chovu a ozónu díky termitům, ne choutky zvrhlých požitkářů. Tak že ani žádný chov na úkor chráněného mravence lesního!
Tomáši N. - já si myslím, že v tomto uskupení chovatelů mám jeden z nejintenzivnějších chovů, pasu na pastvinách po 1800, - za m2, seno suším na stráni za 300, - m2, krom vlastní zahrady si tyhle pozemky nemůžu dovolit do vlastnictví, intenzita je jediné co mi umožňuje chov, o strojích se radši nebudu ani bavit,
každý má jiné podmínky a možnosti, nic není černobílé, padesát odstínů šedi je toho příkladem

dad - Snažíte se dělat. co je možné a co umíte, stejně jako ostatní tady, každý podle svých podmínek. Mám navíc pocit, že řeč začala o AN a jejich chovu a výživě. A v této souvislosti je význam extenzívního a intenzívního každému chovateli jasný, v podstatě to nemá s pastvinami a poškozeným drnem, jak bylo výše uvedeno, nic společného a v tomto směru je jedno, jestli někdo chová AN nebo jiné.
oreb přesně, jojo, co umíme, dokážem, můžem. Nejvíc. My chováme oveny na jídlo pro nás, snažíme se o co nejvíc welfare. Nesčítáme finance, které do nich vložíme. Když máme, dáme. Jak já říkám, dotujem si naši zvířenu sami. Ale vím, že takové jídlo, vejce, králík, jehněčí, nikde nekoupíme. Máme je rádi, co vám budu povídat.

Myslím, že všichni chovatelé tady mají svoje zvířata rádi a rádi to dělají. Přes všemožné překážky. Vzpomněla jsem si teď, že VÚŽV dělal výzkum ekonomiky stád u nás a na Slovensku (Ing.Krupová). Také tam byl rozbor rozdílu mezi extenzívním a intenzívním chovem. Za intenzívní se dají považovat chovy se stovkami zvířat, která se většinou ani nepasou, jsou celoročně ustájena, krmivo je jim připravováno a dováženo, jsou dojena nebo velmi rychle vykrmována na maso a tam je vysoký podíl v nákladech nákup krmiv, léčiv, technologií, malý podíl lidská práce. Naopak v extenzívních chovech, to je tam, kde se zvířata aspoň částečně pasou, jsou venku a nejsou tak provokována k rychlému růstu nebo tvorbě mléka, přičemž se výsledně nemusí tolik léčit, je největší položka v nákladech práce. To jen na okraj, nahoře někdo psal něco o tom, že při extenzívním hospodaření je potřeba málo práce. Jinak závěrem to, co tu všichni víme - těžko se z toho dá zbohatnout (spíš naopak ) a musíme to dělat rádi.
Já dneska zbohatnul a musím se pochválit že o radost
Poslední kozena odrodila - má páreček. Tak s kozama mám hotovo - 4 staré+ 3 prvničky = 11 kůzlat(3kozičky,8 kozlíků). Žádný problém, krom jednoho z dvojčat jsem žádné při rození neviděl. Jsou to tajnůstkářky A myslím že jedna jediná rodila v noci. Ostatní před a po obědě.
Taky mě přibyla ještě dvojčata od oveny, která se mě v prosinci vrátila ze "zápůjčky" v děsně žalostném stavu. Myslel jsem že ani mít už jehňata nebude. Už je celkem OK, ale jehňata jsou po jejím synovi. Mají se k světu, jen doufám že přidá mléka, ale když už mám ty kozy, tak je z čeho přikrmovat.

profesor1
napsal(a):
Já dneska zbohatnul a musím se pochválit že o radost
Poslední kozena odrodila - má páreček. Tak s kozama mám hotovo - 4 staré+ 3 prvničky = 11 kůzlat(3kozičky,8 kozlíků). Žádný problém, krom jednoho z dvojčat jsem žádné při rození neviděl. Jsou to tajnůstkářky A myslím že jedna jediná rodila v noci. Ostatní před a po obědě.
Taky mě přibyla ještě dvojčata od oveny, která se mě v prosinci vrátila ze "zápůjčky" v děsně žalostném stavu. Myslel jsem že ani mít už jehňata nebude. Už je celkem OK, ale jehňata jsou po jejím synovi. Mají se k světu, jen doufám že přidá mléka, ale když už mám ty kozy, tak je z čeho přikrmovat.
Gratuluji, tak jste na MDŽ dostal dárek taky. No, je to tak, kdo obdarovává druhé, je obdarován sám
dad - za mně máte .
Proto jsem dal do vlákna informaci co obnáší extenzivní chov a jeho důsledky.Vy jste mně ale poslal přednášet ekologům, další na Balkán nebo i likvidovat termity.Dokonce tu byla zmínka o kravském prdu.A to přesto, že v mém příspěvku o ekologii, nepadlo ani slovo.Když už jste se sám o těch ekolozích zmínil, že potřebují udělat kopýtky dírky do drnu, aby mohly vyklíčit chráněné rostlinky, tak věřte, že žádný ekolog nemá radost, když první kvetoucí rostliny sežere koza z extenzivního chovu, dřív, než se stačí vysemenit.
Doporučuji i ostatním, než začnou někoho napadat, příslušný příspěvek si celý přečíst.
Děkuji.

Profesore, takové dary jsou nejlepší. Ty, které přicházejí jakoby samy od sebe .
Tomáši N. - neznám Vás - anebo znám Vás asi jako Vy znáte mně, na profilu nemáte nic, domnívám se, že zde diskutující mají své chovy zařízené tak, aby to vyhovovalo jim, jejich zvířatům a jejich okolí
nepsal jsem ekologům, nýbrž rádoby ekologům, to je samostatně fungující odnož nadšenců bez praktických znalostí kterou osobně řadím k ekoteroristům, když k nim přidáte politickou funkci na ŽP tak je neštěstí dokonáno, sám udáváte chybnou interpretaci pastvy v CHKO apod.
jestli máte zájem, můžem to prodebatit u mně.
Tomáš Nevěřící
napsal(a):
Extenzivní chov je způsob chovu hospodářských zvířat, při kterém je na co nejmenší možnou míru omezený vklad kapitálu a lidské práce na jednotku obhospodařované plochy. Výnosy z hektaru jsou malé. Pokud tento chov poskytuje hospodářsky využitelné živočišné produkty, jedná se o extenzivní živočišnou výrobu.
Extenzivní chov vyžaduje rozsáhlé plochy zemědělské půdy, na druhé straně investice do chovatelských staveb a strojů a spotřeba lidské práce jsou nízké. Obvykle není potřeba nakupovat hnojiva či krmiva, nejdůležitějším krmivem pro zvířata je pastva. Kočovné pastevectví, což je extrémní příklad extenzivního chovu, představuje nejstarší a nejprimitivnější způsob chovu zvířat vůbec. Rozdíly mezi extenzivním a intenzivním chovem jsou však relativní a existuje mnoho přechodů.
Při pastvě většího množství zvířat, než je pastvina schopná uživit, dochází k devastaci drnu a větrné erozi, nadměrná pastva zvířat je jedna z příčin rozšiřování pouště
Děkuji za poučný rozbor, chtěla bych se pozeptat, jak odhadujete vklad práce u stáda na následujících fotkách a zda nemáte pocit, že to beru příliš intenzivně, nebo naopak extenzivně.
Děkuji předem za kvalifikovaný rozbor.
lilo:
To je právě ta prekérka v Čechách, že pastviny k mání prakticky nejsou a že u nás je s pozemky takový problém. Nevlastníme, přepásáme.
dad:
To byl vtípek, s tou pouští, neboť naším úkolem je naopak rozšiřovat zaniklé lučiny, které zarůstají roštím a jsou nerostupné nejen pro člověka, ale i pro zvěř. A kdyby ty ovce byly trochu pilnější, tak nemusím lítat s křoviňákem, pákovejma nůžkama atd...
Bekkky - tak to chce opravdu smíšené stádo !, sice se budou držet odděleně, ale udělají si navzájem prostor i do toho houští, malá plemena krav se již dají sehnat a na koni se dá jezdit - nebudou Vás bolet nohy od chození, ale od sezení
a to podstatné - budete to mít pestřejší, ke každému druhu býložravce se nabalí i další hmyz.

profesor1
napsal(a):
Jj, na tohle si kozy nemůžu vynachválit. Udržují nálety v šachu, kozy jsou víc než spokojené - já jsem spokojený.
Mám stejnou zkušenost - když ochranáři u nás posekali divoké višně, akáty a bezy, stejně to vyráželo z kořenů. A kozy to přednostně okousávaly, až asi po 2 nebo 3 letech obrůstání přestalo.
My jsme kozy ve stádě měli, ale momentálně máme problém je přes zimu ustájit, máme málo místa. Tak snad se to vylepší a budeme ty vynalézavé příšerky zase mít.
Určitě máte pravdu, to smíšené stádo je víceúčelovější. Ráda bych zase i dojila aspoň pro nás, i když časově je to docela břímě. Už teď se někdy potřebuju naklonovat.

Zdravím, kamarádi.
Naše trojnásobná koza se zdála, že snad nikdy neporodí. Osmiletá dcerka skonstatovala, že je to jasné, že se koza asi rozhodla donosit ta kůzlata až do jejich dospělosti
Nakonec dostala rozum, dcerku neposlechla a z rána nás potěšila takovýmto nadělením. Ti světlejší jsou dva kozlíčci a jedna drobnější, hnědá, kozenka.
Všichni jsou krásně vitální, hned po porodu na nohách, maminka drží jak socha a stará se báječně. Kéž by byly všechny matky takovéto! ale to už bychom toho chtěli asi moc...
A tak jsem tak koukala na ovečky s tím, že od 15. očekávám počátek porodů a dnes mi volá kamarádka, že jely kolem výběhu na vyjížďku a že gratuluje ke krásným dvojčátkům. Říkám - že jsou to trojčátka (kůzlata) a zavřená v domečku... a ona na to, že jsou to krásná dvě jehňátka - černá s lysinkami... říkám: blbost, ještě rodit nemají... tak jsme se dohadovaly, a ona nevěřila, že jí fakt nevěřím Mno... jsou to krásní dva klučíci. Vypadali obstaraní a na to, že taky úplně novorození, tak už jsem je měla problém chytit na zkrácení a vydezinfikování pupečníků U téhle matky jsem si včera říkala, že bude rodit jako první. Už docela pěkně nalité vemeno, byla nejmohutnější...ale vůbec mě nenapadlo, že bude rodit pár hodin od toho, co to skonstatuji Tak kéž by to šlo všechno takhle hladce...

Moc pěkní. Podle mě to je ta s tím obrovským břichem.

Jj, přesně. Ta s tím megabřichem!
Kozlátka jsou krásná, vitální, dobře velká, ihned aktivní. Jen jeden měl trochu překloubenou jednu přední nožhu, ale během dne se to srovnalo, takže myslím, že velká pochvala pro maminku. Navíc mě vždycky fascinují ty trpělivé mamky, co drží, a ještě nadlehčí nohu, aby se malé dostalo kam potřebuje, než pochopí, jak na to... je to tak milé to pozorovat, tu péči...
PS: Já jinou kozu nemá. Tuhle tu mám navíc jen ustájenou na zimu, aby se majitelka nemusela starat. Byla to moje dojná koza - je to dobrá dojka, ale my jsme to nezvládali, to zpracovávání mléka...bylo to pro nás opravdu velmi stresující a časberoucí, byť samozřejmě produkty výtečné a v kuchyni vítané... - tak jsem jí prodala kamarádce. Jenže ta žádná zvířata přes zimu nedrží, tak aby tam nebyla koza sama, vzala jsem si jí zpátky do stáda... takže už mám jen jednu zakrslici, která by měla rodit asi za měsíc, jestli vůbec. Jinak čekáme jen jehňátka...

hhippie...no, paráda. Mít v sobě takové prcky, tak mám břicho dávno ošoupané. Jí ještě pár cm chybělo. Probíhalo vše bez problému? Připadají mi na takovou kozičku docela velcí. Gratuluji k beránkům a vítej do klubu již rodících Mě už to tu taky pěkně lítá.
Tak já jdu zas makat, ať se mám taky za co chválit
Tak další test aby jsme pak na podzim zvládli Ponožku.snad to tentokrát nezabije dehet. :).

Dneska rano u romneyky tri camrdy. Ale na chvaleni to neni. Ovce ma obri vemeno az po zem. Jehnatum dlouho trvalo nez nasly struky. Jeden blboun ji dojil frn du, jehnicka trisla az ten posledni narozenej pochopil ze si musi lehnout! Tak jsem toho frnd aka vzal dom do bedny a oddojuju mu ( s velkou nechuti ) ale mliko jak salko a nechce poustet. Pocitam ze frn dak nedozije rana.

No jsem z toho nas ratej. Nality vemeno mela uz tri tejdny dopredu! Tak jsem si rikal to bude mlika ale zaroven jsem mel vitr z toho ze se budou muset jehnata plazit po zemi. Musim zjistit od chovatelky romney jestli to maj talhle vsechny, fo by byla traga, pocital jsem s timhle plemenem do budoucna.

No necham to na prirode, dve jehnata jsou akorat. Akorat teda jehnicka chodi po kotnikach ale k svetu se ma. Necham to prirode, podminky k preziti maj, ted je to na nich.

napsal(a):
No jsem z toho nas ratej. Nality vemeno mela uz tri tejdny dopredu! Tak jsem si rikal to bude mlika ale zaroven jsem mel vitr z toho ze se budou muset jehnata plazit po zemi. Musim zjistit od chovatelky romney jestli to maj talhle vsechny, fo by byla traga, pocital jsem s timhle plemenem do budoucna.
Takovéhle vemeno u romneyky jsem ještě neviděl, neboj, tohle je nestandart, jiné takové vemeno mít nebudou. Jak je ovce stará? Na kolikáté laktaci?
Zvířata ( hlavně kozy) co maj vemena až na zem vyřazuju z chovu a je mi jedno že maj x litrů. Já potřebuju bezproblémový zvířata.

Ted par dni co ji byly 4 roky, jehnata teprve podruhy. No reknu ti ze jsem z toho fakt velice no vsak jsem to psal. Ja potrebuju presne to samy. Problemu mam uz tak dost nez jeste ucit klekat a lehat jehnata aby se mohly nachlastat. Jestli se jehnata nezmatozej tak to ma bohuzel ovce zpocitany. At je hezka jak chce a kolem dokola, nechci resit dalsi lidsky experimenty. Aby se jehnata normalne ( s hlavou aspon rovne kdyz ne nahoru ) napily, tak by museli merit tak 10-15cm...
napsal(a):
hele koza mi v den porodu nalila desne vemeno... a za dva dny uz po nem nebylo ani vidu... vydrz...
Tohle částečně opadne, jakmile začnou jehňata pít.
Ve velkém stádu se tyhle ovce vyřazujou, ale v malém bych to zvážila. Jestli nebude mít žádné další problémy s vemenem a dost mlíka, je to jen o čase, zda je možnost v začátku jehňata kontolovat a pomoct.
Když to ovci nejde krmit ve stoje, posadím jí jako při paznehtech a jehňata položím na bok a přiložím k cecíku a tochu oddojím do tlamičky, aby se přisála.
Poku má ovce přebytek mléka, někdy se to hodí oddojit a zmrazit, pro případ potřeby.

No kez by ji to opadlo, nemuze ani poradne chodit. Mliko zacla poustet az vcera v noci a ne moc. Mozna drzela pro jehnata, takze jsem nebyl schopnej oddojit ani frnd akoj. Kdyby to slo tak by jeste zil. Uvidim co s ni. Kdyz jsem mel prvni jehanta u zwartblesek, tak to bylo kvanta mlika v tretinovym veminku. Dnes jsem se byl jen presvedcit jestli zijou vsechny tri, behem dne ji capnu a zkusim jestli uz pousti poradne.
bylo by dobre ji to pred dojenim nahrat... vezmes horkou vodu, hadr... a tak aby si ji neoparil... ji to vemeno zkratka omejes a jemne promasirujes... pak ho osusis... u kravky mas asi zkusenosti co s vemenem... tak i tady si poradis... skoda by ji bylo.. ten otok neni pokazde pristi rok se to uz opakovat nemusi...
Tak přídám svou radost... včerejší foto... není větší radosti pro ovčáka než banda skotačících jehnat...
P.S. omluva za kvalitu - foceno pouze z mobilu...

Martin R
napsal(a):
Tak přídám svou radost... včerejší foto... není větší radosti pro ovčáka než banda skotačících jehnat...
P.S. omluva za kvalitu - foceno pouze z mobilu...
Na jaře radost, na podzim starost, když se s nimi musíme rozloučit. Moc krásné stádečko

Všem gratuluji k podařeným odchovům.
U nás zatím ta kozí trojčata a dvoje zwartblí dvojčátka - kluci.
Včera to bylo moc pěkné. Věděli jsme, že bude jedna z holek rodit, tak jsme jí tak trochu hlídali. Protože bylo volnější odpoledne a krásně svítilo sluníčko, seděli jsme ve výběhu kousek od domečku, kam si zalezla a sledovali... přicházeli postupně ovečky na pomazlení, pak odešla moje rodinka a já ještě chvíli zůstala. Tak jsem tam seděla, hlavu ovce položenou na mojí tváři, dýchala mi do ucha, a já drbala a po očku sledovala, co se děje v domečku. Až když jsem odešla odvést koně z výběhu domů, slyšela jsem, že přivedla jehňátka na svět. Už víme, že si to holky raději dělají po svém, než s dozorem. Naštěstí vše v pohodě, tak jsme navečer jen zkontrolovali, zda jsou ok a zavřeli je tam. Nemám totiž problém s tím, že by si matky nehlídaly, ale s tím, že starší jehňata chodí pít ke všem, které podrží. A zmatená novorodička klidně pustí k mlezivu 5denní a pro svoje má pak málo. To je tedy problém celkově, když třeba žerou jádro, tak že se jehňata mohou napít od kohokoli, kdo má vemeno. A protože ještě některé nerodily, jsem z toho nervozní...
Máte někdo zkušenosti s tím, že ovce "podrží všemu, co jí na vemeno vleze"? Mám tu obzvlášť jednu, které je to fakt jedno. Když má svoje jehňata, tak si je hlídá a pečuje, ale kdykoli k ní přijde jakékoli mládě a chce pít, drží. Ať už žere seno nebo jádro, nebo prostě se jen pase...

profesor1
napsal(a):
Rozpul si hlavu a uvidíš. Ono ten celkový mozkový prostor může mít asi 8cm, nejtenší "usek má dejme tomu 4cm, tak že cenťák nebo dva a půl je celkem šumák. Navíc já to asi beru blbě. Já to neberu od středu očí, ale od horní očnice, tak že od středu je to asi těch 2,5cm jak píšeš. Stejně ti většinou prase cukne. Možná zaleží i na druhu prasete, jak má tvarovanou hlavu. Mozek děláme s vajíčkem. Guláš meděláme. Guláš je stejně nejlepší až druhý den a bez mozečku
Vcera si nase prerostly prase zlomilo zadni haxnu, svine jedny rejou, vyryla si diru do dlahy a pak si v ni zlomila pracku. Takze dneska sla na nutnou, tak jsem si odmeril presne 2,5cm nad spojnici oci ( horni konec ) abych ji to jeste neprihorsil. Sla krasne. V navodu pisou svine 2,5 kanci 5.
u nás jedna ovce nechá pít i statní jehňata, ale u nás je to specifické, páč máme jen 2 ovce, které jsou na sobě dost závislé. Ta druhá ovce si hlídá jen svá jehňata. Proto je při porodech oddělujeme na pár dní, bohužel ale jak jsou zase na sobě závislé, tak mají problém na začátku s přijetím vlastních jehňat, nezajímají je jehňata, ale to, že nejsou s druhou ovcí spolu

Bekky: rozumím. Jo, kdybych to dělala ve velkém, tak asi jo. Přemýšlela jsem, že bych jí (tu kojnou) dala do druhého stáda, ale zbytečně jí stresovat převáděním (převážením) se mi nechce. Tak holt budu doufat, že jí nevysajou. Nebo jí udělám podprsenku :) Jo, to bych mohla, to je dobrý nápad. V té vlně by to mohlo držet.. ona má navíc takové krásné velké vemeno s velkými struky, co se dobře cucají... Ono má všechno dvě strany mince. Jsem za ní zas ráda, že když je potřeba, tak že přijme jakékoli jehně, které se u ní naučí hledat mléko... takže se dá zachránit třeba jedno jehně navíc. Ona má vždycky minimálně dvojčata, tak to zas nejde dát víc než jedno navíc, aby zbytečně nestrádala mláďata její, ale tři ukojí...je to fakt PANÍ BAHNICE! Víc takových "stodol" do stáda :) doufám, že se dcery pomamí...nechala jsem si obě z minulého roka. Sice nemají tak krásnou kresbu, kterou bych si přála, ale jestli to budou statné ovce a dobré matky, tak by to bylo super!
napsal(a):
Vcera si nase prerostly prase zlomilo zadni haxnu, svine jedny rejou, vyryla si diru do dlahy a pak si v ni zlomila pracku. Takze dneska sla na nutnou, tak jsem si odmeril presne 2,5cm nad spojnici oci ( horni konec ) abych ji to jeste neprihorsil. Sla krasne. V navodu pisou svine 2,5 kanci 5.
Pochválím se v sobotu, no to nebude asi čas, tak v neděli, vlastně to jsem ještě pozvaný na křtiny, tak teda se pochválim už brzy

profesor1
napsal(a):
Pochválím se v sobotu, no to nebude asi čas, tak v neděli, vlastně to jsem ještě pozvaný na křtiny, tak teda se pochválim už brzy
Jste v "jednom kole", zdá se ...to prasečí mor vás nenechává v klidu?
Dneska jsem se tedy opravdu rozzlobila. Že kulhánek, když bahnice žerou příkrm, vypíjí tu i támhle každou trochu, tak to mu odpustim. Vlastní matka mu od mala nepostojí, tak má jen flašku a je snaživej. Už má měsíc a půl. ALE! Dvě nejstarší jehnice, který jsou taky největší, maj vzornou matku, se obě vrhly na bahnici, která má trojčata. A už takhle má co dělat. Jsou to potvory zlodějský. Taky jsem je odehnala, mrchy. Naprosto to nepotřebujou.
napsal(a):
Jste v "jednom kole", zdá se ...to prasečí mor vás nenechává v klidu?
Spíše jsem momentálně od soboty v jednom ohni. Ještě dneska ráno jsem si říkal, že v takovém stavu bych zabijačku určitě nedal. Možná si to ten mor spletl a skočil na mě. Jsem pro něj snadnější a podstatně lehčí sousto

To se prepali :).

profesor1
napsal(a):
Spíše jsem momentálně od soboty v jednom ohni. Ještě dneska ráno jsem si říkal, že v takovém stavu bych zabijačku určitě nedal. Možná si to ten mor spletl a skočil na mě. Jsem pro něj snadnější a podstatně lehčí sousto
Taky bojuji...

Taaak :) kari site, ale je to bejvalej krmelec na kulaty baliky. Dlouho se me valel v garazi tak konecne nasel spravny vyuziti.

lilo
napsal(a):
mas to pekne... varil si sam?
Jen ty krmelce jsem tam prismrkal ja, konstrukce je dobrych 25 let uz ani nevim kdo to varil.
Tedysek: nevim jak vasi vepri, ale piskovcovy koryto mame uz hooodne proto, aby sedelo na svym miste. Zadnymu se jeste nepovedlo ho rypakem posunout je totiz na jedny strane "zasekany" do konstrukce. Cistit neni moc co, co nesezere prase to mu vyzobou slepice.
Koryto "vynasim" jen kdyz nejaka svine udela diru do dlahy, jako ta posledni. Dneska dostane chlivek novyho najemnika.
napsal(a):
Jen ty krmelce jsem tam prismrkal ja, konstrukce je dobrych 25 let uz ani nevim kdo to varil.
Tedysek: nevim jak vasi vepri, ale piskovcovy koryto mame uz hooodne proto, aby sedelo na svym miste. Zadnymu se jeste nepovedlo ho rypakem posunout je totiz na jedny strane "zasekany" do konstrukce. Cistit neni moc co, co nesezere prase to mu vyzobou slepice.
Koryto "vynasim" jen kdyz nejaka svine udela diru do dlahy, jako ta posledni. Dneska dostane chlivek novyho najemnika.
Priznam se, ze cuniky nemame. Ale koryta tu jsou. A nechci je pouzivat presne z necistitelnych duvodu. :) ale tak jestli vam to klape tak super

To nesmite s tou cistitelnosti tak prozivat :) Nesmite davat tolik aby mu to tam skejslo. Dno je zakulaceny, takze vysrkne vsecko a zbytek jak jsem psal tak slipky. Celej zlab je jeste podlozenej z venkovni strany pro absolutni komfort.
To vite Mastnacku, ja jsem zvykla na pet zviratka. Misky na vodu myju dvakrat denne kralikum, psum a kozam jednou denne. A misky na zradlo vsem kazdy den. :) tak proto si nedokazu predstavit koryto. Pro naseho cunika budouciho bude plechove na nozickach a pridelane k delici stěně. Prave aby se dalo vynest a vzit hadici aspon :) Ale asi jsem tou cistotou misek "postizena" :).

Blejsknu ho a tentokrat si i do aplikace zapisu kolik vazilo na startovni care a kolik v cilovy rovince. Po mlice rostou jako z vody.
Tedysek: to chce prave trosku tech bakterii at je to odolny.
Tedysek
napsal(a):
Priznam se, ze cuniky nemame. Ale koryta tu jsou. A nechci je pouzivat presne z necistitelnych duvodu. :) ale tak jestli vam to klape tak super
prase sezere vsechno, teda pokud to neni rozmazlenec z granuloveho chovu... neni pak co cistit.. je pravda ze mame jedno takove zabetonovane korytko na dvorku... bohuzel piskovec je tu moc drahej material... to tu soudruzi nemeli jen keramiku v betonu... puvodne jsme mysleli ze tam budem davat vodu... ale... dokud v nem byla voda tak do nej chodila svinka cinit potrebu... takze plnit jej vodou ne... ale jakmile je v nem zradlo... krmitko je ciste, vylizane... a prase jak znamo je pomerne cistotne zvire... my teda mame tlupu vetnamcu...
S tím vážením to považuji za dobré a zajímavé. Letos jsem zvážila trojčata, jak se narodila, dnes jim je měsíc. Tak je převážim. A sem tam, když se mi zdá, že jehně nepřibírá, zvážim ho jeden den a pak za pár dní a tak.
Jednou prvnička nemohla porodit, nikdo nebyl doma, když manža přišel, visela z ní jehněti hlava, mrtvé bylo, vet, že dojede za pár hodin. Tak se sousedou jehně vytáhli, dalo to práci. Měla v sobě ještě jednoho trpaslíka, vážil kilo, byl živý. Ovce byla silně ve stresu, malé jehně jí nezajímalo, bylo slaboučké, nestálo, nedosáhlo na struk, stejně mu nechtěla držet. Manža musel ovci svalit, jehně přiložil a ejhle ono pilo, dělal to co dvě hodiny, svalit ovci atd. Dva dny, pak stačilo ji přimáčknout ke stěně, jehně vzít do ruky a přiložit, pilo, trvalo než dosáhlo na struk a ona začala držet. Vážila jsem ho ráno a pak večer, přibíralo každý den deset dek, uklidnila jsem se, tak jsem věděla, že to dá a dalo.
lilo
napsal(a):
prase sezere vsechno, teda pokud to neni rozmazlenec z granuloveho chovu... neni pak co cistit.. je pravda ze mame jedno takove zabetonovane korytko na dvorku... bohuzel piskovec je tu moc drahej material... to tu soudruzi nemeli jen keramiku v betonu... puvodne jsme mysleli ze tam budem davat vodu... ale... dokud v nem byla voda tak do nej chodila svinka cinit potrebu... takze plnit jej vodou ne... ale jakmile je v nem zradlo... krmitko je ciste, vylizane... a prase jak znamo je pomerne cistotne zvire... my teda mame tlupu vetnamcu...
Ja verim ze vam prasatka udrzuji koryto ciste. Vlastni zkusenost s cunikem nemam a nechci vam do toho mluvit. Treba jednou taky uziju koryto. Ale zatim je ze me hotovy "miskovy myval"

Tedysek
napsal(a):
Ja verim ze vam prasatka udrzuji koryto ciste. Vlastni zkusenost s cunikem nemam a nechci vam do toho mluvit. Treba jednou taky uziju koryto. Ale zatim je ze me hotovy "miskovy myval"
Každý má nějakou úchylku.
S tím mývalem jsem se rozesmála. Tak říká táta mojí mámě, protože pořád šmejdí po bytě, sbírá jeho našpiněné svršky a pere a pere
napsal(a):
Každý má nějakou úchylku.
S tím mývalem jsem se rozesmála. Tak říká táta mojí mámě, protože pořád šmejdí po bytě, sbírá jeho našpiněné svršky a pere a pere
Taky peru v jednom kuse. Limitujici je pro me snura na pradlo. Vic jak 4 varky neudelam. Ale az jednou bude susicka...
Trochu OT... ke kralikum na kotce mi chodi mys. Coz o to. Ale netusim kudy mi vlezla do vetsiho kotce kde mam mimina. Samice ji zvladla zjevne rychle zahnat. A moje otazka...kdyz mezi kotce (je tam mezi podlahou a strechou misto) natahnu pasticku, nezjevi se mi kralice z toho zvuku zaklapnuti?
doporucuju si zakoupit pracku s vetsim pracim objemem... ja mam 4,5 kilovku tenkrat pro dva stacila... je to siemens a jede uz 15 let bez prestavky.. pouze jednou bylo nutne vymenit magnety... ted peru pro 6 lidi a to je teda masakr... jsem obsluha spotrebicu... mam pocit ze nic jineho nez pradlo a nadobi nedelam
Tedysek
napsal(a):
Taky peru v jednom kuse. Limitujici je pro me snura na pradlo. Vic jak 4 varky neudelam. Ale az jednou bude susicka...
Trochu OT... ke kralikum na kotce mi chodi mys. Coz o to. Ale netusim kudy mi vlezla do vetsiho kotce kde mam mimina. Samice ji zvladla zjevne rychle zahnat. A moje otazka...kdyz mezi kotce (je tam mezi podlahou a strechou misto) natahnu pasticku, nezjevi se mi kralice z toho zvuku zaklapnuti?
já myslím, že myši králíkům vůbec nevadí. U nás žijí léta ve spokojené symbioze Pokud Vám vadí, pastičky natáhněte, králice se z toho rozhodně nezjeví, to klapnutí není nijak silné.. Čas od času také natáhnu pár pastiček, ale většinou na podzim a začátku zimy, to pochytám 15 nebo 20 myší a končím. Lákám místní kočky a kocoury zezadu od zahrady do stodoly, chodí mi tam lovit myši, páč naši dva kocouři bohužel z důvodu nevraživých psů bydlí čistě doma v baráku..
Horší je to s potkany, postřehla jsem v přední stodole pěkně vyvinutý páreček, chytit do sklopce se mi však podařilo jen dva mlaďochy.. Jednho mladého ulovil pes. Nevím, jak na ně.
janau.
napsal(a):
já myslím, že myši králíkům vůbec nevadí. U nás žijí léta ve spokojené symbioze Pokud Vám vadí, pastičky natáhněte, králice se z toho rozhodně nezjeví, to klapnutí není nijak silné.. Čas od času také natáhnu pár pastiček, ale většinou na podzim a začátku zimy, to pochytám 15 nebo 20 myší a končím. Lákám místní kočky a kocoury zezadu od zahrady do stodoly, chodí mi tam lovit myši, páč naši dva kocouři bohužel z důvodu nevraživých psů bydlí čistě doma v baráku..
Horší je to s potkany, postřehla jsem v přední stodole pěkně vyvinutý páreček, chytit do sklopce se mi však podařilo jen dva mlaďochy.. Jednho mladého ulovil pes. Nevím, jak na ně.
Tak jestli si neublizi necham to na kocourovi. Ten lovi. Ale ne v zime. To se vali v posteli.

napsal(a):
Takovej 19kg spacek.
Zatím, však on vyroste

lilo
napsal(a):
ted je mu chlivek malej... ale pockej za 9 mesicu
no to mu bude ještě menší
napsal(a):
Takovej 19kg spacek.
Mastňáčku, ale špačci žijí v hejnech a dvěma prasátkům by také bylo veseleji.
Ve dvou si vzájemě dodávají chuti ke žraní a pak více nabýrají na váze.
Tydýsek: Prase potřebuje koryto těžké na podlaze, ne plechové na nožičkách.
Nesmí se pod něj dostat rypákem, jinak je vše vzhůru nohama.
Když chcete naučit prasata chodit na záchod, musíte jim nějaké místo párkrát
polít vodou a oni se tam naučí chodit a nekadí všude, třeba i do koryta.

pajca
napsal(a):
Mastňáčku, ale špačci žijí v hejnech a dvěma prasátkům by také bylo veseleji.
Ve dvou si vzájemě dodávají chuti ke žraní a pak více nabýrají na váze.
Tydýsek: Prase potřebuje koryto těžké na podlaze, ne plechové na nožičkách.
Nesmí se pod něj dostat rypákem, jinak je vše vzhůru nohama.
Když chcete naučit prasata chodit na záchod, musíte jim nějaké místo párkrát
polít vodou a oni se tam naučí chodit a nekadí všude, třeba i do koryta.
Tak se též pochválím, v rámci oslav jara jsme s holkama v sobotu vyrazily ze stáje na pastviny.
Je nádherně, ve stáji zůstala hrstka posledních mamin s jehňaty, masní beránci a odstavené jehničky. Ještě je probereme a jehničky brzo vyrazí za mamkama na pastvu a nakonec i ta nejmladší jehňata.
Prohlížím stádo na pastvě a vím, že mě i zvířata čeká alespoň 7 měsíců svobody v přírodě...
Zase jsme tu stáj přezili a teď to bude paráda... holky luxujou pod stromy žaludy a bukvice a chroupou jak pašíci a pejsci jsou blahem bez sebe, konečně mají pořádnou práci a spoustu zábavy.
Tak hezké jaro všem!

Trošku závidím krása
Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak jsem si dala pauzu na kávičku a musím tady pochválit. Dnes v osm při krmení koukám, ovena zas venku obaly a jehně nikde. Normálně se pustila do sena, netlačila, jakoby nic. Už jsem nenervačila, říkám si, počkám uvidíme. Pan Bosorka při kontole o páté ranní nic neviděl, není to tak dlouho. Pokrmila jsem všechnu havět, jehně nikde. Volám vetce, říká přijedu nejdřív za hodinu. Musíte do ovce.
Tak jsem zas provedla švestkovou dezinfekci, sádlem ruce mázla a jdu na to. Sundám bundu, je -6, ale to se vydr, vyhrnu rukáv, přichytnu ovci, zlatá salaš, venku sníh mráz, v salaši lehce pod nulou. Taky mám divačky, tři maminy a šest dětí, v choulech. Poslední rodička na mraze. Strkám ruku do ovce, v pochvě nic, musím dál, hledám vchod do dělohy, ruku jsem do ní strčila až nad loket, co vám budu povídat. Zaklekla jsem, zavřela oči, at si to líp představím. Pátrám šátrám v děloze, jednu nohu mám, druhou nic, hledám, najdu, po určitém úsilí mám nožky v pochvě, hlava nikde. Různě povytahuju, přestávám, fakt to nejni sranda, jde to ztěžka. Musím zpět do dělohy, mělo zvrácenou hlavu, tak to tam porovnávám až projde i kousek hlavy s nožkama do pochvy a pak už jen tahat, holka pomáhá. A je to venku, jehnička. Vyvěsím, prohmátnu tlamku, začnu masírovat slámou, dýchá je normální, ovena jí pomáhá. Uff, vydechla jsem si, počkám tak dvacet minut a uvidíme. No a pak jsem vytáhla ještě beránka, ale to bylo mnohem snažší, měl obaly na sobě, a už šel, byl v pochvě. Vetka dorazila k hotovému dílu. Já jsem tááááák šikovná. Ovce chováme od roku 2011 a porodníkem jsem byla poprvé v životě. Kdysi dvakrát rodičkou, tak možná se i to počítá.
Tak v sobotu jsem si na vás vzpomněl(ač nerad). Popisujete to jako celkem pohodičku. Já zažil to samé. Jen s tím rozdílem, že z ovce trčely dvě nožky a hlava nikde. Dále dostat mou tlapu do prvničky byl nadlidský výkon. Pak zatlačit jehně zpět, najít hlavu a hlavu vytočit ze záklonu dopředu.... prostě to nešlo. Nakonec jsem nějak za spodní čelist a oči hlavu vytočil dopředu, ale řeknu vám že to vážně nešlo. Dvě hodiny jsem chvílema chodil po čtyřech, vlastně po třech, jednu ruku jsem měl v ovci až po loket. Po dvou hodinách jsem krásné, ale už mrtvé jehně vytáhl. Ovce KO já ještě víc. A to doma zabijačka prasete v plném proudu. No totál zkažený den, protože to byl asi poslední porod co mě letos čekal a takhle blbý. Ovce už druhý den stála, ale jen se trošku nažere, tak si hned lehá a odpočívá. Stejně nechápu jak to mohla přežít, protože co jsem v ní "tvořil" bylo neskutečné. No ještě určitě nemá vyhráno

No a kdyz clovek chce a precte si znova ten bosorcin popis, tuhle neco odmysli, premysli... tak by to mel snad i spravce smaznout :).
Tři bratři...
A nejlepší na tom je, že jsou od "blbky" co měla letos ode mě ultimátum - tak se mě asi lekla a předvedla co umí... Je jim 8 dní.
profesor1
napsal(a):
Tak v sobotu jsem si na vás vzpomněl(ač nerad). Popisujete to jako celkem pohodičku. Já zažil to samé. Jen s tím rozdílem, že z ovce trčely dvě nožky a hlava nikde. Dále dostat mou tlapu do prvničky byl nadlidský výkon. Pak zatlačit jehně zpět, najít hlavu a hlavu vytočit ze záklonu dopředu.... prostě to nešlo. Nakonec jsem nějak za spodní čelist a oči hlavu vytočil dopředu, ale řeknu vám že to vážně nešlo. Dvě hodiny jsem chvílema chodil po čtyřech, vlastně po třech, jednu ruku jsem měl v ovci až po loket. Po dvou hodinách jsem krásné, ale už mrtvé jehně vytáhl. Ovce KO já ještě víc. A to doma zabijačka prasete v plném proudu. No totál zkažený den, protože to byl asi poslední porod co mě letos čekal a takhle blbý. Ovce už druhý den stála, ale jen se trošku nažere, tak si hned lehá a odpočívá. Stejně nechápu jak to mohla přežít, protože co jsem v ní "tvořil" bylo neskutečné. No ještě určitě nemá vyhráno
To mě mrzí, že na mne nevzpomínáte rád.
No, nebyla to pohodička, trvalo to taky, ne tak dlouho, ruku mám menší, tak asi tim to bylo snazší. To vás obdivuju, že jste do ní ruku dostal. Já tu svou měla v ovci až po rameno skorem. Hlavu jsem dávala ze záklonu do strany, taky jsem to asi dvakrát vzdala, odpočívala, začla znova. Povedlo se, ale pacient do rána zemřel(jehnička) jejímu bratru se daří dobře. Jo taky tak dva tři dny polehala. Je to osm týdnů a je v pohodě. Říkaj, že když se do ovce sáhne, má dostat atb. Naše to zvládla bez nich.
Jste dobrej.

Hlavu vzhůru Profesore, bude líp.
Mě to teprv všechno čeká, bahnit se mi ovce začnou za 8 tejdnů a do té doby se tu pozvolna začíná rodit u okolních chovatelů. Včera začal bahnit jeden chlápek co bydlí 10km daleko, má 200kusů a přesto, že má ženu veterinářku dělající malá zvířata, tak o problémové porody se mu starám já, takže teď následující 3 týdny ani moc pít nemůžu, abych byl ve dne v noci schopnej točit volantem a jsem moc zvědavej co za jobovky mi letos jeho ovce připraví. No a pak jsem zvědavej hlavně na ty své.Letos v ně vkládám velké něco. To slovo mi teď vypadlo.
Něco pro Kubu, aby věděl jaké to je, když sleze sníh a příjde hen to jaro

profesor1
napsal(a):
Něco pro Kubu, aby věděl jaké to je, když sleze sníh a příjde hen to jaro
Už jich mám pár nasušeno

dadu
napsal(a):
Myslím si dobře, že je to podběl?
A ten ještě někde roste? Už jsem ho leta neviděla.
Myslíte dobře. Tady taky neroste, i když tu je kdeco. Právě kvetou petrklíče a koniklece.

Nasbírat, usušit a dělat z něho čaj proti kašli. Je hnusný, upozorňuju. Nebo se dělá sirup. Neškodí mít jich pár nasušených, ale já je pak stejně vždycky dám kozám, protože jsou lahodnější čaje proti kašli. Je to snad i na ledviny. Až odkvete, objeví se takové velké listy, podobné lopuchu, kozy je mají rády.

Zapečený čas jablko se skořicí!
Dadu: ja mam tenhle https://www.zestaceylontea.com/tea-types/flavoured-tea/cinnamon-black-tea.

Tedysek
napsal(a):
Diky, tak nasusim a caj budu delat kozam. ja caj jesine cerny nebo skoricovy. :) jiny nee.
Kozám nedělej čaj, ale dej jim bylinu celou.