AkaTsubaki

Moje příspěvky

11.11.2020 15:07

Kočky jsou samotáři.
V uzavřeném prostoru se málokdy snesou.. Snesou se jen kočky, co nejsou dominantní povahy... zachvíli vám to tam budou značkovat... kočku bych vrátila a vybírala příště podle povahy... klidně i z útulku.. tam by to bylo asi nejspíš nejjednodušší...
Takovéhle kočky spolu s největší pravděpodobností nikdy nebudou přátelé.. a budou se vám neustále prát a schovávat se před sebou.. Váš kocour pravděpodobně jen zlenivěl než že by byl smutný... pusťte ho ven se proběhnout a uděláte lépe, než ho trápit ještě s jednou kočkou..

4.8.2020 13:48

Dobrý den,

potýkám se teď při výrobě různých ml. výrobků s tím, jak změřit pH? Máte vyzkoušený nějaký pH metr? Co jsem se dívala nelíbí se mi ani jeden kvůli koncovkám.. obalí se to vrstvou tuku a nebude to chtít určitě dobře měřit.. špatně se budou omývat, když to bude člověk potřebovat použít vícekrát za den..

Popřípadě poradili byste mi prosím nějaké vhodné pH papírky? Z akvaristiky vím, že vodu měří jen orientačně, žádná sláva..

Jsem v tomhle nějaká nerozhodná.

18.6.2020 17:24

Dobre. Prislo mi to malo oproti tomu co se vetsinou na netu uvadi.. prave jsem vsude nasla kolem tech 60%.. :-/ asi ve trech ruznych navodu. Nicmene po vlozeni vajec se vlhkost ihned zvysila... takze ted budu mit asi problem ji snizovat koukam.. kdyz ma byt nizsi. hlavne v techhle obdobi destu..

18.6.2020 11:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na hrabavou stacila jen jedna nadrzka,az na posledni dny se dolila i druha. 60% mi prijde dost,navod myslim uvadi 45-55

Je to tady v nejakem dotazu "jak lihnout kurata" tam jsou dve kopie poznatku o lihnuti podle Tulacka a jeste jednoho.. takze se podle toho nemam orientovat?

18.6.2020 07:07

honzapm napsal(a):
Ano, na Facebooku jsme vám psali, že vlhkost sama stoupne přidáním vajec.
Vlhkost v prázdné líhni nic neznamená.
Spíš si dejte pozor, po přidání vajec ji budete mít spíš vyšší.

Prispevek jsem sem davala drive nez na fb.. nikdo ale neodpovidal. Chtela jsem se jen ujistit driv, nez bych tam vrazila vejce. Bylo by jich skoda kdybych udelala nejakou okatou chybu.. Ale brinsea by zklamat nemela. Proto jsem si ji poridila.

17.6.2020 23:30

Lihnout bych chtela ruznou drubez. Hrabave i vodni. Vejce od slepic do ni dam az zitra. Tak jsem ji chtela jeste pro jistotu zkusit abych pak nejancila a moc s tim nemanipulovala..
Vlhkost se pak zvysuje.
Zrovna u kurat je doporucena vlhkost 60% na zacatku.

17.6.2020 18:18

Zatim jede na prazdno... ale mam vsechny pruduchy zavrene, obe nadoby na vodu plne a otevrene.. a mam tam max. 60%.. myslela jsem si, ze je brinsea kvalitni lihen... tak proc mi nechce stoupnout vlhkost vys?

15.6.2020 13:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak potom nič nekríž a chovaj bresse biele, spĺňajú všetko, čo chceš.

Uvidí se. :) Prostuduji charakteristiky výše zmíněných plemen a budu zkoušet. Potřebuji taky něco, co mi nebude zdrhat z pozemku. Proto jsem na začátku uvažovala o mohutných plemenech. Třeba nakonec bresse zvítězí. :)

15.6.2020 10:58

Děkuji za poznatky. Koukám, že na začátek asi zkusím víc plemen a pokřížit je jak píšete.
Když mě nějaké osloví, tak budu asi křížit, i když jsem se tomu chtěla vyvarovat. Mám ráda jednolité hejno jednoho plemene, ale u slepic bude u nás hrát hlavní chuť a kvalita masa.

14.6.2020 16:28

Dnes jsem studovala trochu i Jersey giant. Vzhledově moc pěkná a kvokavost není tolik zachována, což by bylo pro mne asi vhodnější.. než řešit neustále kvokající slepice. Má s nimi někdo zkušenosti? Jaké mají maso chuťově? Hlavně by mi v dospělosti pak necestovali někde mimo pozemek. díky tomu jak jsou mohutné. Neprotáhli by se ovčím pletivem.
Australky vypadají také zajímavě.

14.6.2020 16:19

U těch indických bojovnic se trochu bojím, že by mi šel kohout po dítěti i když se o nich říká, že jsou k lidem hodní. Jako úplně o nějaký výkrm zase nestojím, klidně ať si nabírají hmotnost pomaleji, jen úplně nemusím takové to šlachovité maso.. mám s tím problém třeba u jehněčího masa na jistých částech.. dávám to psovi. Mám teď zamluvená NV vlašek na zkoušku (první líhnutí v líhni, odchov atd.) Ale zase nechci, abych po zabití vyřazených kusů (všechno si do chovu nebudu nechávat) měla chcíplinku kost a kůže jak tomu bývá u lehkých plemen nebo hybridů. Navíc ty masné, hlavně brahmy budí trochu respekt a zároveň by měli být klidné.

13.6.2020 21:52

Zdravím.

Přemýšlím nad výrazně masným plemenem, ale znám v podstatě jen brahmánky..

Prosím, řekněte mi pro i proti.

Někde jsem četla, že třeba brojleři mají při pobytu ve výběhu pak tuhé maso. Mají to tak i masná plemena?
Jde mi hlavně o kvalitu masa než rychlý výkrm, dospívání atd.
Líheň mám, takže kvokavost u plemene nemusí být. U velkých plemen to je ale většinou zachované.
Ani kombinovanému plem. bych se nebránila.
Potřebovala bych spíše méně létavé.

Pozemek k dispozici oplocený cca 1,5ha ve společnosti ovcí a koz + další drůbež, kterou mám vybranou. U slepic jsem ale nerozhodna.

20.4.2020 13:45

Kari síť, dostatečně daleko nebo tak vysoká a s malými oky, aby neprostrčili čumák. Nám likvidují pletivo prozměnu zase ovce než kozy.

14.4.2020 12:35

Podle zakona nesmite chovat jednu kozu/ovci samostatne. Je to stadove zvire a bude vam rvat a rvat nektere ani nezerou dokud ji neprijde spolecnost. Podle me by nevadilo, kdybyste mel treba jednu kozu a jednu ovci. Vystaci si, ale dve kozy jsou proste dve kozy.

I se psem by si MOZNA vystacila, ale aby byla uplne samotna to by bylo tyrani jak pro ni tak pro vas.

11.4.2020 14:24

Pokud si to s ním ostatní nedokážou vyřídit, tak bych ho oddělila nebo poslala dál.

Včera jsem sbírala kozu, která všechny šikanovala a před pár dny se to obrátilo proti ní takovým způsobem, až se muselo zasáhnout a oddělit jí od stáda.. jen chudák raději ležela a dělala mrtvou...

10.4.2020 10:30

tonci napsal(a):
Ak robite z kozieho a ovcieho mlieka syr ostava vam vela syrovatky. Skuste z nej urobit syr 'brunost". Na nete najdete recept. Je to jednoduche len to dlho trva. Treba odparit zo syrovatky tekutinu. Vysledny produkt je vsak aspon pre mna delikatesa. Ved skuste. A napiste ako chuti. A mozno by to bol aj artikel na predaj. Zdravi t.

Moc děkuji za nápad. Já osobně miluju ricottu, ale tohle určitě taky zkusím. :)
Tady by mi takovéhle sýry asi nikdo nekoupil.. možná tak jen Pražáci.. čím delší a náročnější technologie zpracování, tím je produkt dražší.. a to lidi hrozně odrazuje bohužel.. přitom to většinou bývají fakt výborné věci.

9.4.2020 18:47

Nejužitkovější budou za mě rozhodně křepelky. Málo nároku na prostor, krmení i světlo. KJM vám dají hodně masa a vajíček pro rodinu si myslím, že dost. Ovce vybírejte opatrně, aby vám někdo neprodal mléčnou ovci co mléčná není. Je to potom škoda, když se zjistí, že nenadojí skoro nic. Kozy si taky kupte pořádné.. ať z nich máte radost... to, co dojím v práci jsou příšerné neužitkové spatlaniny… kolikrát mi jich je i líto... krásné vysokopodílové bílé, hnědé nebo anglonubijské kozy, ale vemínka to má akorát do ruky.. Je jich škoda.

Osobně máme zatím mléčné kozy a ovce. Stavíme křepelkárnu a plánujeme kurník pro slepice. Nakonec se možná dočkám i krůt a hus. Od každého něco. Dělám to hlavně pro děti a mnažela. (+sad různého ovoce) Aby měli pestrou stravu v mládí a nemusela kupovat co nám nabízí v obchodech... Pak na stará kolena se aspoň nebudu nudit někde u telky.

Jeden učitel nám říkal, že druhová rozmanitost, co kdysi bývala na statkách tak je mnohem lepší, než když máte jen třeba kozy. Prý když se přežene přes pastvu koně, pak ovce, kozy a nakonec třeba drůbež tak si navzájem zlikvidují parazity, páč má každý druh jinak agresivní bobky a tyhle směsky se parazitům nelíbí. Osobně to ale vyzkoušené fakt nemám.

9.4.2020 18:21

Děkuji i ostatním za názory. Ovce jsme nakonec pořídili mléčné místo masných. Když už máme kozy na mléko tak ovce na mléko už není takový problém mít taky. :-)

Pokud si vzpomenu, za pár let bych klidně dala vědět zvědavým (pokud bude ještě ifauna existovat jako doposud) jak jsem dopadla a do čeho všeho jsem šla. A jestli se blížím alespoň po kouskách k cíli nebo naopak mi to nevyšlo.

9.4.2020 11:27

Vonhil napsal(a):
Myslim, ze na 6ti ha se uzivit da. Ale chce to nejen zvladnout chov, ale byt i chytry podnikatel, najit si odberatele, prijit s necim novy, zadanym.. a to muze chvili trvat. Da se do toho jit s nejakou financni investici, nebo zacit v malem a postupne budovat. Mimochodem, myslim, ze prodejem masne drubeze se da vydelat i na tom hektaru.. Ale to by myslim chtelo vlastni lihnuti.

Děkuji za názor. :-) Přesně tak, jak jste to napsal mám v plánu. Pozvolna se vše naučit a potom bych si teprve riskla do toho jít naostro... Líheň jsem si před pár dny už pořídila a mám jeden nápad co jsem ještě nikdy u nikoho neviděla.. hlavně v zimě by to podle mě lidi ocenili. :)

Zkusila bych třeba už za dva tři roky dělat něco jako bedýnky pro lidi. Kdo si co objedná, to mu připravím.
Zatím jen maso, vejce a ml. výrobky. Až se rozjede sad (pokud mi tam poroste :-D ) tak i přebytky ovoce a výrobků.

Nejspíš načerno... ono než udělám jen pitomou sýrárnu podle představ hygieny a KVS bude fakt mazec.. a přesuny mléka mi taky určitě znepříjemní... ale když se chce, všechno jde. :-) Tohle tipuji nejdříve tak za 5 let.. ale lít hektolitry mléka do kanálu v mezičase je blbost, když si to potřebuji na něčem málo nejdříve odzkoušet, že... stejně tak mít pár zvířat na dojení co dá třeba 10l denně a mít na to hned na začátku sýrárnu v hodnotě třeba 500 000,- ?

Ten mezičas mi aspoň pomůže něco málo zaplatit... když budou zákazníci. :-)