
čičmundík
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 21. 7. 2018 21:25:35
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Zdravím vespolek a prosím o radu!
Mám trachemysku, samici, cca.6 let starou. Nikdy nezimovala, až do letoška chovaná v akvárku. Letos v létě jsem konečně postavil jezírko a 1. srpna milou trachemysku vypustil. Jezírko má hloubku 120 cm, aby v zimě určitě nepromrzlo. Nicméně má želva si usmyslela, že nejlepší schovka na zimování je cca.30 cm pod hladinou, tam zalezla a už minimálně dva týdny si tam spokojeně chrní. A já bych se rád zeptal zkušenějších co teď s ní.
1 - mám jí tam nechat a řešit to, až když začne opravdu fest mrznout a bude hrozit, že želva zamrzne do ledu?
2 - mám jí vyndat a hodit do hloubky?
3 - až začnou hrozit opravdový mrazy, tak jí vyndat, přesunout domu do akvárka a odzimovat? To akvárko je v místnosti kde je asi 20C, takže kdybych do něj nalil vodu o teplotě jezírka a nechal jí pomalu ohřejvat, tak se během dvou dnů voda ohřeje na pokojovou teplotu, i když to třeba budu zpomalovat kostkama ledu. Neni to na želvu moc rychlý?
Jiný možnosti nemám, tak bych se rád zeptal, která z nich se zkušenějším kolegům jeví jako nejvýhodnější.
Předem dík moc za všechny odpovědi.
Abychom tu něco vymysleli, chce to opravdu nejdřív uvést druh želvy a trochu víc specifikovat podmínky než "malý akvárko se třema litrama vody". Odborníky bych ve zverimexech moc nehledal - čest výjimkám - ty chtěj hlavně vydělat. A pokud jste jí kupovali v nedávný době, tedy v zimních měsících, je pro želvu možná už teď pozdě. Pokud se želva vyhřátá na 25C nadechne při převozu vzduchu, kterej má tak 5C, je to zralý na zápal plic a zřejmě želvin konec.....
Další dobrý stránky k nastudování jsou například tady: http://www.trachemys.wz.cz/
Obecně k tomu jídlu - sušený krevetky, ráčkové, blešivci jsou dobrý doplňkový krmivo, ale ne každý želvě musej nutně chutnat. Pokud je fakt malinká - velikost dvacetikoruny - zkuste jí nabídnout hodně najemno nastrouhaný rybí maso, případně libový hovězí maso. U toho hovězího pozor, před krmením určitě musí projít hlubokym zmrazením, aby to pozabíjelo případný parazity. Želvě ho samozřejmě dáváme už rozmrazený v pokojový teplotě.