čičmundík

Moje příspěvky

13.11.2017 13:21

Dík moc za odpovědi. Moje želva ještě v první půlce října občas něco sezobla - klasicky mrtvý saranče, možná nějakou rybku z jezírka, to neohlídám. V prosinci jí teda v kýbli s vodou z jezírka vezmu do špajzu, kde mám lehce pod 15C a pak terko.

12.11.2017 20:41

Zdravím vespolek a prosím o radu!
Mám trachemysku, samici, cca.6 let starou. Nikdy nezimovala, až do letoška chovaná v akvárku. Letos v létě jsem konečně postavil jezírko a 1. srpna milou trachemysku vypustil. Jezírko má hloubku 120 cm, aby v zimě určitě nepromrzlo. Nicméně má želva si usmyslela, že nejlepší schovka na zimování je cca.30 cm pod hladinou, tam zalezla a už minimálně dva týdny si tam spokojeně chrní. A já bych se rád zeptal zkušenějších co teď s ní.
1 - mám jí tam nechat a řešit to, až když začne opravdu fest mrznout a bude hrozit, že želva zamrzne do ledu?
2 - mám jí vyndat a hodit do hloubky?
3 - až začnou hrozit opravdový mrazy, tak jí vyndat, přesunout domu do akvárka a odzimovat? To akvárko je v místnosti kde je asi 20C, takže kdybych do něj nalil vodu o teplotě jezírka a nechal jí pomalu ohřejvat, tak se během dvou dnů voda ohřeje na pokojovou teplotu, i když to třeba budu zpomalovat kostkama ledu. Neni to na želvu moc rychlý?

Jiný možnosti nemám, tak bych se rád zeptal, která z nich se zkušenějším kolegům jeví jako nejvýhodnější.

Předem dík moc za všechny odpovědi.

4.3.2013 22:04

Abychom tu něco vymysleli, chce to opravdu nejdřív uvést druh želvy a trochu víc specifikovat podmínky než "malý akvárko se třema litrama vody". Odborníky bych ve zverimexech moc nehledal - čest výjimkám - ty chtěj hlavně vydělat. A pokud jste jí kupovali v nedávný době, tedy v zimních měsících, je pro želvu možná už teď pozdě. Pokud se želva vyhřátá na 25C nadechne při převozu vzduchu, kterej má tak 5C, je to zralý na zápal plic a zřejmě želvin konec.....
Další dobrý stránky k nastudování jsou například tady: http://www.trachemys.wz.cz/

Obecně k tomu jídlu - sušený krevetky, ráčkové, blešivci jsou dobrý doplňkový krmivo, ale ne každý želvě musej nutně chutnat. Pokud je fakt malinká - velikost dvacetikoruny - zkuste jí nabídnout hodně najemno nastrouhaný rybí maso, případně libový hovězí maso. U toho hovězího pozor, před krmením určitě musí projít hlubokym zmrazením, aby to pozabíjelo případný parazity. Želvě ho samozřejmě dáváme už rozmrazený v pokojový teplotě.