
Kutilka
Informace o uživateli:
Jorkšírek mini fenka,
králíci: Samec Msm, Samice Bu , Nč,
drůbež: 1,12 Oravka zlatohnědá, 1,8 Vlaška koroptví s růžicovým hřebenem, kuřátka Orpingtonky zlaté černě lemované
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Registrace od: 24. 10. 2016 07:46:00
Naposledy přihlášen: 14. 4. 2020 17:07:12
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
2mazutak
napsal(a):
Jako ořechy levný, jako palivo drahý.nejsmutnější na tom je, že to dotyčná paní dobře věděla, co prodává.doufám, že jste jí hezky poděkovala.u nás byla cena ořechů před vánoci 275kč kilo.já mněl ořechy z minulé sezony, loni pomrzly květy tak nebylo nic.u vlašského ořechu to je vždy sázka do loterie, co bude rodit.je lépe ho jako špičák naroubovatzaručeným papírákem.
Nic jsem ji nenapsala, asi věděla, třeba jsou na to zvyklí, moje chyba, že jsem si včas nekoupila na tržnici ve městě, tady na vesnici neměl nikdo. Máme letos dva nové ořešáky tříleté sazenice Mars a Seifersdorferský mají být pozdější a tedy vůči jarním mrazíkům odolnější. Jen jsem chtěla trochu odlehčit téma, přece jenom to není o prodeji nebo týrání živého tvora.
Dlouho odolávám až jsem neodolala napsat sem o jednom krutém inzerátu. Před Vánoci jsem tady na i fauně objednala vlašské ořechy. Stromy máme velké 2 ks, ale už několik let nemáme ořechy- pozdní jarní mrazíky. To mě chytla hamižnost a koupila jsem rovnou 10 kg, cena byla 70/kg. Celkem s dobírkou přes 1000 Kč, paní přidala něco navíc. Absolutní hrůza, s manželem jsme hledali způsob jak se do nich dostat a když se nám podařilo je rozbít, tak jak dostat jádra ven. Žádná půlka ani čtvrka pouze drť. Nikdy jsem takové kameňáky neviděla a už ani nechci. Dají se přidávat ke dřevu do kotle, výborně hoří.
čapice
napsal(a):
Krasne vanoce a hlavne hodne zdravi, a jelikoz mam dneska krasnych 49 a citim se na 29, tak jsme si s myzickem k obefu dali sampicko, potom s tchyni a svagrovou po obede druhe, s holkama v hospode rumika, u kaplicky pri zpivani koled merunkovici, na zizen par piv. Alelujaaaas Capuce.
Tak je to správné, pořádně oslavit, vždyť je to naposled čtyřicet.
Před 14 ti dny jsem si domlouvala dopravu násadových vajec s paní Bezděkovou za cenu 70, - Kč za balíček a přenocování do druhého dne na jinou trasu. Na noc ubytovávali i přepravované zvíře.
Dívala jsem se na ceny, balíček 30x30 320, - bez DPH. Tak tam by se mi kohout nevešel. Moc špatná zpráva pro chovatele, Bezděkovým díky a přání ať se jim daří.
javorka
napsal(a):
Vy jste tak šikovní! Taky jsem chleba několikrát pekla a myslím, že se mi to i docela dařilo. Ale pak jsem ho jedla sama, protože můj muž si stejně ukrojil ten kupovaný. Tak mě to nadšení přešlo.
Čapice, moje včerejší růžové nadšení bylo samozřejmě způsobené stejnou nabídkou.
Právě, to znám manžel nechtěl takový ten chleba jako třeba moskva, chtěl obyčejný k tlačence, salámu, řízku, sádlu s cibulí a tak. A tohle je normální chleba jen nemá v sobě 150 ingrediencí a kypřidel a tak, ale jen chlebovou mouku / jezdím si do mlýna/ sůl, kmín a vodu. Rozdíl je v poměru mouky pšeničné, pšeničné -grahamové a žitné/ta je v kvásku/ Víc pšeničné je chleba lehčí, žitná dělá chleba hutnější. Žitná grahamová dělá chleba tmavší, ale ta musí přes kvásek do těsta se rovnou nepřidává /informace od mlynáře/ Vůbec s mlynářem promluvit o pečení chleba je radost. Péct chleba je pořád radost a zvláštní pocit, pořád to trvá. Peču všechny možné koláče a buchty, ale péct chleba je něco úplně jiného.
Teda Horale chlebík máte parádní. Ale ta alchymie ! Já mám kvásek starý asi 5 let, pořád oživuju před pečením. Do mísy odvážím kvásek, přidám stejné množství pšeničné chlebové a trochu pšeničné grahamové /ne vždycky/ asi 3 lžičky soli hrstičku kmínu a vodu od oka, těsto dělám v robotu Bosch asi 4 min. Potom na vál překládat jak lístové, do bochánku a po cca 20 min. do ošatky. Jak vykyne, roztopím troubu na 250 na vrchní plech vyklopím chleba a do spodku naleju třetinku vody.Nastavím na 30 min a po vyndání ometu košťátkem namočeným ve studené vodě a dám na podložku. Ošatku vysypávám žitnou chlebovou-nelepí se.
Časem jsem si takto upravila původní recept a rady podle Cuketky na internetu. Peču každý týden jeden tak 1,30-1,50 jsme doma jen dva, takže asi 50 ročně x roky
Tak jdu taky se svou troškou do mlýna slepiček mám 20 a dva kohoutky, denně mám 11-13 vajec pořád zatím bez přerušení. Asi se mají dobře, dávám čtvrt hlávky zelí denně na řetízku a otýpku kopřiv na ozobávání, kromě pšenice a míchanice. Taky jsem dnes skončila s pečením cukroví, vánočky mám celkem 4 ks a mezi svátky budu ještě dělat pro děti domů, chleba peču kváskový každý týden, tak tenhle je tam navíc. Snad to bude vidět, fotím mobilem
Já používám už několik let niplové napaječky kyblíky na zavěšení 12 l cena asi 300 Kč, a to pro slepice i kachny. Do víka kyblíku manžel udělal otvor a dovnitř vložil topení do akvária, v létě bez topení, čistá voda, super, nemůžu si vynachválit. Pro králíky mám do každého kotce 2 kameninové misky, ráno seberu zamrzlé a vyměním za suché doleju vodu. Zamrzlé mi v kotelně přes noc roztají a tak pořád dokola.
linduš
napsal(a):
Napadá mě, na dno dát hadičku a foukat
sice se usadí, ale ty póry už budou uzavřené a trochu vápna bude i v té vodě.
myslím, že se nemíchalo ani u babči.
Tak to jsem se fakt zasmála co všechno se dá napsat o ukládání vajec.Nahoře se ve vodě udělá takový povlak z vápna, který se při odebírání poruší a zase se udělá znova. Já po odebrání chytnu láhev oběma rukama a několikrát lahví zatočím sem tam. Nic se nerozbije a vápno se rozvíří. Jak píše kačíkačka když jsem začínala s nakládáním plastové kyblíky nebyly, jedině odbornící chemici by mohli říct, jestli náhodou vápno nereaguje s plastem, ale snad ne, když tak založíme nové vlákno
Jak napsala linduš-pořád je nad vejci, poznáte to sama chce to zkusit. A k mini - ne neprůhledná voda, ale vápenné mléko aby zaplnilo pory vejce a tím ho uzavřelo. Zkuste si to v praxi-pokud mám sklenici plnou vajec a vápno klesne na dno tak poslední vejce na dně mám v něm skoro ponořené, a tekutina ve sklenici je mírně průhledná. Dělám to od oka nepřemýšlím o počtu lžic, musíte si to vyzkoušet, pokud si netroufáte, zkuste pár vajec do obyčejné zavařovačky, víc Vám asi neumím neporadit.
Donesla jsem si 5 l sklenici ze sklepa do špajzu, dnes jsem dělala zapečené těstoviny, tak jsem 6 vajec vyndala, opláchla a použila. Vodu nedolévám, protože jak vejce odebírám hladina se nesnižuje a opět se zatáhne - uzavře na povrchu, přiklopím volně víčkem a nechám do příštího použití. Nic se jim nového v tom vápenném nálevu neděje, takže nevidím důvod je přechodně dávat do ledničky, prostě odebírat z té původní sklenice, jen dbát na to aby byla ponořená.
Vápenný nálev z vyhašeného vápna /je takové mazlavé konzistence/ odeberu lžící několikrát do 5 l sklenice doleju do cca poloviny studenou vodou z kohoutku a rozmíchám, já se řídím barvou tekutiny a případně přidám až vznikne takové neprůhledné vápenné mléko a ukládám vejce, pokud není hladina až nahoru tak nad poslední řadu doleju až jsou vejce ponořené.
Omlouvám se za tento popis, odborně to moc nevypadá, ale funguje to.
V létě když je dost vajec vybírám běžně čistá tzn. neumytá, namáčím jen před naložením to se projeví případná prasklinka nebo průsvitnější skořápka což vyřadím, pokaděné nebo zabahněné nenakládám. U nás se traduje pouze jemné suché očistění pokud je potřeba, aby se vápnem skořápka řádně uzavřela a vajíčko se nekazilo, zakonzervovalo. Zkuste a uvidíte, nejlepší je vlastní zkušenost, já nakládám min.30 let.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Super, příští rok si je zkusím do toho vápna, já vám moc děkuji jenomže problém je, že nemáme sklep v kolikati stupních je máte asi tak v tom sklepě?
To jsem nikdy neměřila, tak vážně nevím, musíte najít nějaké chladné místo, kde třeba ukládáte zeleninu, brambory, ale třeba to tady na i fauně někdo bude mít změřené. A ty vejce nakládám samozřejmě běžně "čisté".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To zamražování jsme viděla, ale jde mi spíš o celé vejce i se skořápkou, do tekutého skla jsem slyšela, ale nevěděla jsem jak dlouho tam vydrží, já bych právě potřebovala aby vydrželi od toho léta, ještě mě napadlo je dát do takové té vaxi nádoby, že se z tama vysaje vzduch a tím pádem budou ve vakuu a v chladu by vydržet mohly. potřebuji právě aby vydržely co nejdéle, ale taky naspotřebuju za ráz třeba 20 vajec, do té 5litrové sklenice se jich vleze necelých 50.
Nakládám vejce většinou červenec srpen, kdy jsou oranžové žloutky do vyhašeného vápna, které máme v sudu ve sklepě ještě po dědovi, nakládám 5-6 sklenic, předtím je neumývám jen na nějakou chvíli namočím do vody někdy se objeví neviditelná prasklinka, někdy se projeví slabší skořápka ty pak vyřadím. Vejce už teď beru do vaření, odebírám postupně, nejvíc pak do pečení vánoček a cukroví, před Vánocemi dostávají dvě láhve rodiny synů, těm dávám z těch posledních naložených. Nikdy se mi nestalo, že by vejce bylo zkažené. Udělám i sníh s přidáním soli nebo citronové šťávy. Sklenice mám ve sklepě pod stodolou a načnuté ve špajzu. Tak to je moje zkušenost.
Nirrti
napsal(a):
Olánku - my jsme vinařský kraj, révu máme zasázenou jako živý plot okolo bazenu a kolem přístřešku na auta, docela dost hlaviček. A na jaře zmrzlo, co mohlo. Zbylo akorát tak na jídlo. Ještě tedy pod tím přístřeškem, kde jsou tažně chráněné, je pořád pár střapců. Takže ještě se na malou svačinku dá utrhnout.
Tady se otevřelo téma víno tak se chci zeptat zkušenějších, měla jsem ve skleníku darovanou /takže nevím druh/sazenici vína asi 7 let výborné oválné nažloutlé velké hrozny, před stěhováním jsem odstříhala výhonky, zasadila, zakořenily, rozdala zájemcům. V té době jsem měla u rodičů ve skleníku jiné víno, tak jsem si žádnou sazenici nenechala. Předloni mi jeden obdarovaný donesl zakořeněný výhonek vinné révy co měl ode mě a letos první úroda malé kulaté zelené. Je to možné, že se to původní úrodě nepodobá ani trochu?
honzapm
napsal(a):
Pokud bych použil jiné plemeno s podobnými znaky, tak bych šel spíš cestou přes slepice.
Místo kohouta, který ovlivní celé hejno naráz, abych pořídil spíš dvě slepičky a novou krev bych získával postupněji, po nich.
Případně bych i přes Matyášovo upozornění pořídil částečně příbuzná zvířata z vámi uváděného zdroje. Pořád mi přijde lepší částečná příbuzenská plemenitba, než vnášení jiného plemene, notabene šmahem, přes kohouta.
Jinak chovatele z Rakovníka znám, dané dvě slepičky oravanek by měl, zda by je prodal, to netuším. Kohouty má opravdu pěkné, ten tmavší je mohutnější, slepičky už nesou.
Tak uvidíte, možností je hned několik.
S tím pánem z Rakovníka jsem mluvila, pošle mi toho tmavšího, že se bude k mým Drážďankám víc hodit. Má taky dvě slepičky, ale ty by mi byly na nic, když nemám kohouta. Teda mám, ale Australáka a 4 Australky. Jsou moc pěkní, ale snáška nevalná jsou 2,5 roku staří a s dalším chovem s nimi nepočítám, kuřata po zabití nemají vzhlednou kůži.
Omlouvám se, ale nějak nechápu jak se vnáší jiné plemeno když ne šmahem přes kohouta, mám 8 Drážďanek, kromě toho taky dlouhé vedení