
papol
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 4. 6. 2013 12:02:06
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Dobrý den,
jsme asi v 500 mnm a kozy jsou venku, s možností vejítí do chlívku. Ten jsme po roce zateplili další vrstvou desek, ale není to vzduchotěsné. Často mě kozy překvapí, že i když si myslím, že je už zima a po ránu jinovatka spí venku. Dokonce naše první koza přežila tři dny v mraze -5 v noci v lese - když jsme jí přivezli utekla a tři dny se nedala chytit. Přes den se jí podařilo dojít do chléva se nažrat a zmizet až třetí den jsme jí utrefili . Kůzlata tak letos přežila mrazivé noci v březnu -15 v chlívku. Vadí jím když zmoknou a nemají se kam schovat a pak jim vadí vítr, to se taky radši schovají. Na chlad si zvyknou. Pavlína
Já mám jednu bílou - tu dojíme už druhým rokem - mléko není cítit vůbec. V obchodě už mléko nekupujeme dva roky - jenom je legrace, když k nám někdo přijde na návštěvu dostane kafe a ptá se po mlíku - vždycky poctivě řeknu, že je kozí a vezme si ho málokdo - každý se zatváří že koza smrdí. Příště zkusím nic neříct a dám jim ho . Jediný rozdíl mezi kozím a kravským je podle mě "sladkost" - kravské je přirozeně sladké - kozí ne. Druhou máme 50% anglonubijku a tu zatím nedojíme snad na jaře - tak jsem zvědavá. V sýrech ale už ta kozina cítit je.
Tak já si myslím, že je to velmi ale velmi individuální - dělám sýry rok a zrovna jsem se vrátila od dcery, která začíná s výrobou sýrů a dělala jsem je ze stejných syřidel (milcom) - mléko bylo od jiných koz - samozřejmě a vyšel úplně jinak - je to prostě chemický proces a vstupuje do toho spoustu faktorů - zásadně nepasteruju - pasterovaný mi vždy vyšel jako ten na obrázku - jiní píšou že bez pasterace vyšel jako ten na obrázku - někde jsem četla , že francouzi mléko nepasterují a jejich kozí sýry jsou nejlepší - Je to prostě cesta - pokus - omyl - a i když si myslím, že vše dělám naprosto stejně - nemusí vyjít stejný produkt - pokud někdo chce 100% stejný produkt musí si ho koupit v supermarketu - Pavlína
Ahoj - vím že to tady bylo kdysi popsáno, ale nemůžu to najít - mám dvě kozenky - mladá má rok a je 50% anglonubijka - stará - čistě bílá koza má denně 4 l mléka a malé se zvětšuje stále vemeno - dneska jsem ji popadla nadojila litr - mléko má jinou barvu - nechutnala jsem ho, ale otázka je - dá se tohle mléko pít? - díky za odpověď nebo případný odkaz kde najít odpověď - Pavlína
Po koupi domku na vesnici s 5000 m2 pozemkem moje děti měly plno nápadů co všechno chovat -já se zatvrdila. Po morčatech, andulkách, kudlankách a strašilkách a rybičkách jsem věděla, že by to zase všechno byla moje zvířata. Odolávala jsem skoro 3 roky a všechno to vlastně začalo když moje kamarádka jako svatební dar chtěla kozu. Dostala ji a po necelém roce života na vesnici v Beskydech se stěhovali do Prahy. Koza zůstala. Chvíli bezprizorní - staral se o ní nikdo a všichni a tak jsme se po dohodě s původními majiteli kozenky Julči ujali. Nechali ji připustit, vystaveli chlívek. Všechno s ní je pro mě nové a objevné. Děti jak slibovaly že ať se jí ujmeme že budou pomáhat nakonec pomáhají když musí. Ale ono to tak je, vždycky se musí starat jeden, ten komu se to stane zálibou. Všechno s Julčou prožívám -- zaregistrovala jsem si hospodářství atd., Julča porodila kozenku Rozu a tak máme dvě. Dneska dojím cca 2,5 l mléka denně, dělám sýry a moc mě to baví - i to sušení sena, kosení trávy, uklízení chlívku - moje děti se mi smějí, že můžu do důchodu že mám dobrého koníčka. Ale na důchod si musím ještě 25 let počkat..... Takže teď už zase vstávám za tmy, abych vše stihla než jdu do práce.
Tak asi ty fotky vytisknu a dám vedle pastviny kde paseme kozeny (bohužel vedle turistické značky) - pokažde když vystartuju na majitele psů, kteří volně pobíhají a tvrdí mi, že oni jsou hodni (ti psi) a nic neudělají a kozy běhají z rohu do rohu - zuřím - třeba by to pomohlo - je mi to líto když na ty fotky koukám -