pepe07

Moje příspěvky

28.10.2011 11:47

iisaabeel napsal(a):
kříženka asi bíláx hnědá ale nevím to už se nedozvím,mám ji od července,začala na 0,5 l za den teď 2,8l ,před říjí klesne, v říjí má zase nejvíc

Taky přidávám, je to kříženka kozy bílé a hnědé, v laktaci dává 4.5l lahodného mléka. její dcera připuštěná plemenným hnědým kozlem dává při první laktaci 3l lahodného mléka:-)

14.10.2011 07:28

Taky bych se zeptala zda by byl Anglonubijský kozel k připuštění okres Nymburk, Kolin....děkuji Dita

11.10.2011 07:05

franibald napsal(a):
Můžete mi prosím poradit,jak musí být minimálně vysoká ohrada pro kozy?Mám elektrický ohradník vysoký asi 110 cm,bude to stačit?Díky za rady..

Pokud by jste choval naše kozy, hnědé rohaté, nestačil by vám el.ohradník vůbec, prostě jím projdou hrubým násilím:-(. Pevnou ohradu či plot 150cm vysoký. Tady dělal manžel předvýběh u stájí a až tuto výšku nepřekonali. Jen pro srovnání, co dokáže taková malá kozyčkasmajlík:-)

11.10.2011 06:57

renatasimicek napsal(a):
jednou jsem nechala sýr v solném nálevu cca půl hodiny a vršek sýru jsem měla jakoby rozežraný od té soli. Dneska jsem rozkrájela svůj poslední sýr.Nechala jsem ho odkapávat fakt ty dva dny a byl super pevný.Návštěva nám ho slupla a ještě si vzala domů... :-).Ale ještě mne zajímá,jak s tím solením..Dá se to do mléka,nebo až do té sýřeniny.Chci zkusit ještě tento způsob....

Taky pokaždé nedávám do solného nálevu, ale u nás jde nejvíc na dračku slanější sýr:-)). Jinak mléko nesolit,změní se PH a už nevysýříte. Prosolit sýřeninu a popřípadě dochutit i jinak(bilinky,česnek,koření). Toto téma je super, člověk se dozví spoustu novinek a rad...díky za něj:-)

10.10.2011 18:44

renatasimicek napsal(a):
ještě se chci zeptat,když se prosoluje sýřenina ještě před lisem,nejde osolit mléko před sýřením?? Kvůli promíchání.... Jde o to,že se dohadujeme s manželem..Já mu tvrdím,že se to dělá po zasýření a on,proč neosolím mléko...Já myslím,že by to mohlo narušit sýření ne?? víte to někdo?? :-) Díky Renda

No u nás se to dělá tak, že sýr vložíme do solné lázně, pokud chcete mít jen mírně slaný, stačí jej nakrájet na dvoucentimetrové pláty, naložit do solného nálevu jen na hodinku. Poté posypat lisovaným česnekem nebo bilinkama a uložit do uzaviratelné nádoby. Cca po čtyřech hodinách se sůl rovnoměrně uloží v celém sýru společně s přísadou, kterou přidáte. Sýr je pak opravdu výbornýsmajlík

10.10.2011 10:48

Jablka kozy milujou. U nás se jim dává denně tak 3ks jablek pokrájených na čtvrtky:-)

10.10.2011 10:46

renatasimicek napsal(a):
tak jsem zas po dlouhé době udělala sýr.Chtěla jsem se zeptat,co děláte proti tomu,aby se vám ve sklenicích ty sýry nespojovali,když je naložíte..Možná je máte vykapanější..Nevím.Pořád se mi nedaří ten sýr dokapat...V těch formičkách jsou cca 5 cm vysoké a během dne je otáčím,aby vykapávali z obou stran,ale pořád se mi zdají být hodně měkké.Dělala jsem je včera večer a nechám je ještě odkapávat,ale nevím no... Pak když je nakrájím,tak jsou vláčné a spojují se mi.Nemám lis,takže nevím čím to zatěžovat do tak malých forem....smajlík

Poté co přidáte kulturu a necháte vysířit, nakrájíte sířeninu na kostky 2x2cm a při lehkém míchání ohřejete na 45 stupňů. Tím docílíte tvrdšího sýru. Necháte okapat, párkrát otočte a na 20min namočte do solného roztoku. Uvidíte jak pak bude sýr pevný a akorát na naložení:-)

10.10.2011 10:41

Taky nemám problém s hlodavci, stačí mít kočky. Máme jich šest, zrní je v plastových sudech a žádný problém není, Kočky loví myši,krtky i potkany:-)

23.9.2011 10:10

Toto téme je příjemné pročítat, ikdyž né každy kdo napsal žije "idylku", kterou si naplánoval.
U mě to začalo asi v dětství, když se jezdilo na vesnici za babičkou..měla kozenky, kravku a prasátko, spousty slepic, kachen....Jako melé mě to učarovalo, a tak jsem šla studovat zemědělku. Bohužel ztráta rodičů mne o dokončení této školy připravila a tím i na dlouho o sny založit si malé hospodářství. Naštěstí do mého života přišel muž, manžel, který je ve všech směrech "dokonalý" a to nijak nepřeháním, městský kluk, který zvládá veškeré činnosti, od počítačů po stavění a kutilství všeho druhu, díky němu v současné době chodím každé ráno ke svým kozenkám, slepičkám...kočkám a pejskovi. Nemůžeme se nabažit kozího mléka, sýrů. Prostě se mi splnil sen a manžel stojí při mě. Co mě velice těší je to, že i mé tři děti ke zvířatům tíhnou a snaží se pomáhat, ikdyž ta nejstarší má své starosti se studiem a nejmladší klučina ještě neunese kýbl s vodou, takže každé ráno se pomalu koupe :-)). Neměnila bych, práce u zvířat je to nejpohodovější zaměstnání, které je možné dělat a které dělám ráda. Jak jsem již psala, největší oporu mám v manželovi a samozřejmně i v dětech...bez rodiny by to nebylo to pravé. Všem Vám přeji, aby vše šlo podle Vašich představ a určitě nic nevzdávejte, jednou se určitě štěstí usměje na všechny:-) Dita

10.9.2011 18:55

Reaguji na podlahu ve stáji...u nás se osvědčila skládáná ve dvou vrstvách z cihel prosypaných pískem, moč, která se eventuelně dostane pod podestýlku, proteče do podloží a stáje se tak velmi dobře čistí a nezapáchají. :-)

28.4.2011 13:14

lamero napsal(a):
U nás to začalo včera večer a tady je první výsledek

No ta jsou kouzelně zbarvená...gratulujismajlík

23.4.2011 14:21

borokoz napsal(a):
Tak jsem si kvitovala,jak jsem se naučila vkládat fotky a nakonec,tam dám 2 stejné.......smajlík
Kůzlátka...Čokoládek a Karamelka dnes

Gratuluji ke kůzlátkůmsmajlík, to karamelové zbarvení je nádherné:-)

23.4.2011 10:32

Bohužel nás to "sežrání" čeká příští jaro, do chovu už nic nebudeme brát a snad kozenky udám a kozlíci holdsmajlík. Jinak s vámi souhlasím, hnědé kozy jsem si hodně oblíbila, mám malé děti , ikdyž jsou rohaté, nikdy se nic nestalo a chodí za nima jako ocásky:-)). ještě menší oprava, z kozlíka se nakonec vyklubala kozička:-)smajlík. Na fotce je naše druhá kozička Anička s potomky. Hezké velikonoční svátky a bohatou pomlásku přeje Dita

22.4.2011 08:56

Vaše amálka je krásně sametová a kůzlátka k "sežrání":-)), hlavně, že porod proběhl dobře:-). Tady je kůzlatům týdensmajlík

22.4.2011 08:54

Tak u nás dva porody a u obou po dvou kozičkách, všechny si necháváme do chovu:-). Všem gratuluji k přírůstkůmsmajlík

15.4.2011 11:26

Tak letošní, náše již druhé přírustky od Amálky. Kozlík a kozenka:-)

28.3.2011 16:09

jony napsal(a):
Rozleželý tvaroh za stálého míchání přetavíme.........---------tomu nerozumím,jak přetavíme?

Nejspíš je míněno zahřát s přidaným máslem dokud se vše nespojí,teplota je max do 40s., při zahřívání stále míchat a jakmile se vše spojí ve vláčnou skoro hladkou hmotu odstavit z plotny...aspoň takto to dělám já, a sýr chutná:-)

27.3.2011 18:45

jackiv napsal(a):
Obzvlášť ten Podkrkonošský hořčák mne zaujal.Jirka.J.

Děkuji moc za receptíky, určitě vyzkouším!!!!!!!! Dita:-)smajlík

25.3.2011 08:52

Všechny jsou nádhernásmajlík a těm co čekají držím palce:-)

24.3.2011 18:21

Taky se pochlubím, naše první kozenky narozené ve středusmajlík