petrako

Moje příspěvky

14.4.2011 16:19

A ještě ty slané verze :-) Petra z Brd

14.4.2011 16:16

farmakozinka napsal(a):
Já se přiznám, že jsem také zkoušela nakládaný sýr z čerstvého sýra, ale nedala jsem ho do lednice a v teple mi pustil tolik syrovátky, že olej tekl ze sklenice ven, blee. Máte tedy vyzkoušeno, že v lednici nepustí? Nebo nakládáte polotvrdý sýr?

K děrování sýru: pokud vám během formování začne tak jako nabubřovat, je tam jistě mikrobiální kontaminace. Můžete mít starou kulturu, nebo špatně zpasterováno, nedobře umyté formy, je toho celkem spousta.

Měkké sýry obaluji v různém koření a pokud můžu doporučit, tak vyzkoušejte olivový (nakrájené olivy přidám rovnou do sýřeniny), to je fakt lahůdka

Petra

Taky dělám podobný měkký sýr. Do hotového přidávám na kolečka nakrájené černé olivy a trochu čerstvé bazalky, stačí jen malinko, je hodně aromatická. Říkám tomu "řecká" varianta. Já mám nejradši měkký sýr ochucený drceným římským kmínem a solí. A taky vyrábím sladkou variantu. Do měkkého sýra přidám med, muškátový květ a strouhanou čokoládu, udělám z toho kuličky, může se to i obalit v té strouhané čokoládě, dám do papírpvých košíčků a kulturní a zdravý zákusek je na světě, tzv. kozí koule. smajlík Na to jsem přišla, když jsem četla o užití kozího mléka dle ajurvédy. Prý není dobré jíst dohromady ovoce a mléko (jedno je jin a druhé jang nebo tak podobně, na to nejsem odborník) a právě tam psali, že kozí mléko se dobře kombinuje s muškátovým květem, prý se to používá v Indii jako uklidňující nápoj před spaním. Petra z Brd