petrako
Informace o uživateli:
mám vše po dvou, ovce, kozy, psy
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 30. 9. 2025 14:34:19
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Já mám několik rohatých koz a když je s nima problém, tak konce rohů (asi 5 cm) odřežeme pilkou na železo, jen obrousíme ostré hrany, takže roh končí ploškou nikoliv špičkou. Je to o dost bezpečnější a přitom to kozu nebolí. I kozlovi jsme takhle několikrát zkracovali. Je třeba odhadnout kam až sahá živý roh, raději odříznout menší kousek. Zdena.
Nechci Vás děsit, ale tohle jsem pozorovala u své kozy a pak přišel průjem a několik dní nežraní, kozu se podařilo zachránit, ale jen tak tak. Možná to byla nějaká viróza, která kozu oslabila a pak podlehla zřejmě začervení. Ani veterinář ani tady se mi nepodařilo zjistit, co mohlo způsobit ty hleny z nosu a slzení očí, taky by mě to zajímalo (léčila jsem až ten průjem, panacur, farmatan, černý čaj s glukopurem, vývar z lněného semínka, kvásek). Zdena.
Už to sice není aktuální, ale přidám svoji zkušenost. Moje koza měla průjem, že z ní šla jen hnědá voda, vůbec nežrala, měla rýmu. Odčervila jsem, dávala Farmatan, čtyři dny se to nelepšilo, už jsem taky čekala, že bude konec. Veterinář poradil ještě rozběhnout žaludek kváskem, tak jsem vyrobila kvásek a injekcí jsem to do ní natlačila, taky jsem vařila černý čaj s glukopurem, taky jsem jí to musela dávat násilím injekcí. A hlavně jsem vařila lněné semínko a sliz jsem taky dávala injekcí. Pak se stal zázrak a koza začala žrát, nejspíš zabralo odčervení nebo jí spravilo to lněné semínko. Zdena.
Dobrý den,
mám mladou kozičku, která má už 4. den vodnatý průjem a při tom jí teče z očí a z nosu až žlutý hlen. Od veterináře jsem dostala Panacur, dávám teď 3. den a farmatan, ten dávám 2x denně taky už tři dny. Situace se nelepší, koza vůbec nežere jen trochu pije. Je už hodně slabá, padá jí srst. Dneska si mám jet pro lék na kokcidiózu, ale nevím, jestli to ještě bude co platné. Našla jsem, že se může dát černý čaj s medem, jako dodání energie, tak to vyzkouším. Ale trápí mě, co jí vlasně je? Může to být začervením. Odčervovala jsem jí pravidelně. Teď jsme jí dali dohromady s ovečkou, potřebovali jsme je oddělit, aby nezabřezli. Mohla by ovce na ní přenést kokcidiózu? Ovečka je v pohodě. Děkuji za jakékoliv postřehy. Zdena.
Taky dojím 4 kozy a myslím, že pořizovat dojičku se opravdu nevyplatí. Taky jsem ze začátku velmi bojovala, já to neuměla, kozy to neuměly, prostá hrůza. Ale časem se to srovnalo, jak se to naučíte půjde to rychle. Struky se vytahají, určitě to půjde líp. Navíc dojičku musíte pokaždé mýt, desinfikovat a to je časově taky náročné. Petra.
Vyberte hodně znečištěné části a zbytek namočte do vany. V několika vodách vyperte, v mýdle nebo v šampónu, když už bude voda čistá, tak přidejte sodu a nechte chvíli, nakonec vyperte v octové vodě, aby se vlákna zase zavřela, případně v aviváži. Pokud by jste měla po ruce nějaký potok, nebo proudící vodu, tak si lze tu nejhorší práci ulehčit a nechat vlnu napřed oprat v přírodě. Nebo taky můžete nechat rozloženou na trávě při dešti.
Pak je třeba vlnu vysušit, buď přírodně nechat volně ležet, nebo lze dát v povlaku na polštář vyždímat do pračky.
Pak následuje rozčesání, když nemáte krample, tak to jde i v ruce prostě roztrhat slepené kusy načechrat kousek po kousku, při tom z vlny vypadá ještě hodně drobných smetí. Vytvoříte takové prostě obláčky. Když přijdou kamarádky, tak doporučuji rozdat materiál a cuchtit kolektivně.
Když nemáte kolovrátek, tak stačí vřetánko (lze improvizovat i s cd navlečeným na klacek a zatěžkaným kamínkem, nahoře je očko na provlečení vlákna, něčeho se jistě na internetu dopátráte), vlákno lze umotat i v ruce mezi palcem a ukazováčkem stáčet vlákna a postupně přidávat, taky jsem takhle začínala.
Na kolovrátku se pak vlákna seskávají, dvě k sobě, ale i z jednoho vlákna lze plést nebo háčkovat.
Barvení vlny taky určitě najdete někde na netu. Lze barvit i potravinářskými barvami (těmi za 5 Kč v pytlíčku z drogerie) dát do hrnce s vodou a octem, pomalu zahřát, posypat barvami, nechat chvilku něžně vařit a nechat vychladnout. Nebo lze namočenou vlnu dát do igelitového pytlíku posypat barvami, lehce zavřít a dát do mikrovlnky na chvilku, pak obrátit. Já mikrovlnku nemám, takže přesně si postup nepamatuju, ale trvá to jen pár minut.
Vlnu nemusíte spřádat, chomáčky můžete použít na třeba plstění. Vyráběla jsem třeba vánoční ozdoby plstěním ve vykrajovátkách, pak jsem je pošila korálky a flitry a dobrý Petra od Příbrami.
Dobrý den, pokud by měl někdo zájem o ježdění nebo prostě jen kontakt s koňmi v Králově Dvoře u Berouna, můžete napsat e-mail na kovarova2@seznam.cz.
Mám nafocenou placentu, je to blána, ve které jsou takové terčíky tkáně, jak jsem byla poučena kozy mají "terčíkovitou placentu". Ale pokud není takhle natažena, tak co mám zkušenost, vypadá to jen prostě jako beztvará blána většinou zamotaná na krvavé hromádce.
Držím Vám palce. Petra z Brd
Myslím, že takových přebornic, které dojí 5 l je málo. Záleží taky jak budete koze přilepšovat, kdyby jste měla štěstí na takovou dojnici, tak myslím, že kdyby se přes léto jen pásla, tak by měla mléka méně. Pokud se dojí 2x denně, tak je nádoj samozřejmě větší než když dojíte 1x. V jedné knize jsem četla, že největší nádoj se dosáhne při dojení 3x denně. Potom to už ale nestoupá. Ty moje tety dojí kolem 3 litrů a dojím je jednou denně.
Taky mě nedělala dobře ta představa hnijících spodních vrstev na podlaze. Ale po zkušenostech musím říct, má to svoji logiku, vysoká podestýlka opravdu hřeje a když máte jako já, jen dřevěný chlívek, tak je to znát a zvířatům je odspoda teplo. Někde jsem četla o pravidlu suchého kolena, čili nastýlat tak, aby když si na podestýlce kleknete na koleno, zůstalo suché. A to moje zvířata zvládnou hravě sama samopodestýláním
Petra
Dobrý den, jelikož se Vám nikdo neozval, zkusím to, ikdyž nejsem úplně odborník. Myslím, že se na kozu počítá 2-3 kg na den (záleží jak je velká), což je asi jeden nacpaný pytel sena. Krmná sezóna záleží na podnebí, když bysme počítali 6 měsíců, tak je to zhruba 4-5 metráků sena. Něco skončí vytahané na zemi, tak je potřeba mít rezervu, počítala bych +30%, takže můj odhad je tak 5-6 metráků. Třeba mě opraví někdo zkušenější. Petra
Nevím, jak jsem na to přišla, protože jsem se nikdy s kozama vlastně nepotkala, ale už od dětství jsem si hrozně přála pořídit si kozu. Měli jsme doma malé hospodářství, všechno možné, jen tu kozu ne. Pak jsme s přítelem opravili domeček s velkou zahradou a pořídili ovce. Za pár let jsme se rozešli. Pak jsem o ovce přišla, zůstal jen beran, kterému se mi nedařilo sehnat žádné družky, takže jsem ho darovala do nedalekého stáda. Ohrada zůstala prázdná, bylo to hrozné, jak bylo najednou ticho a prázdno, byla jsem zvyklá usínat za cinkání zvonečků. Tak jsem si řekla, že si splním sen a bude konečně po mém. Postavila jsem nový plot, zrenovovala chlívek. První dvě kozičky u mě přežily dva dny, protože se mi dostal do chlívku pes. Pak jsem pořídila druhé, když vyrostly a už jsem se těšila, že pořídím kůzlátka, tak se mi jedna oběsila a zase jsem sháněla další kozičku. Pak jsem sháněla kozlíka. Prostě to trvalo několik let než jsem se dochovala kůzlat a dočkala se mlíčka. Teď už všechno funguje hladce, ze psa vraha se stal pasáček koz. Potom, co jsem začala dojit, se náš vztah s kozama hodně změnil, najednou to dostalo všechno smysl, užitek, je to takové partnerství, kozy jsou živitelky, nejen tím, že mám co zdravého jíst, ale občas i něco prodám, takže se i rodinný rozpočet odráží ode dna. Žiju sama a kdybych je neměla, asi bych se brzo zbláznila. Takže ta touha mít kozu, mému bytí teď vlastně dává smysl života. Doufám, že se nějaký protějšek časem najde, ale koz se nikdy nevzdám, kvůli žádnému chlapovi ne
Tady na i-fauně jsem vždycky našla odpověď na to, s čím jsem si nevěděla rady a jsem moc ráda, že to tady takhle funguje. Všechny zdravím a přeju příjemné dny. Petra
Podobně vyrábím-saunuju "čedar". Zahřívám sýřeninu při 38°C třičtvrtě hodiny a pak jí sleju do cedníku, který nechám nad trochou syrovátky v hrnci ještě asi hodinu, taky se snažím udržet 38°C, potom znova rozdrobím, nasolím a našťouchám do formy a lisuju 1 den. Sýr je ale občas pórovatý i na povrchu (většinou teplotu neuhlídám a zahřeju na víc), což není pro zrání dobré, v pórech se chytá plíseň. Saunovat sýr už ve formičce je výborný nápad, to by mohlo pomoci
Děkuju za nápad. Petra z Brd
Taky jsem dostala stévii a mám stejný problém, jak z ní tu sladkost dostat do jídla. Stonky zastříhávám a suším, je to už pěkný keřík. Kolegyně, co mi jí darovala, jí má v květníku a na zimu jí přenáší domů. Prý úplně uschne a na jaře opět vyrazí. Taky budu letos prvně testovat. Chtěla jsem jí vyzkoušet do kozích koulí, ale ani když jsem lístky povařila, se mi tvaroh osladit nepodařilo
Petra z Brd
Já jsem si vyrobila podle obrázku, který jsem tady kdysi našla, tenhle "kozodoj". Je dělaný na míru, pečlivě jsem holky před tím oměřila
Funguje výborně a slouží kozám i jako kanape a kůzlata si pod ním v zimě dělají pelíšek. Petra z Brd
Je to jednoduché, jak jsem psala. Tvaroh nebo základ měkkého sýra než se ochutí na slano, osladím medem, přidám koření-muškátový květ (doporučuju chutnat, aby to bylo pro vás akorát) a pak do toho nastrouhám tmavou čokoládu, ta to tak jako zjemní. Když to chci připravit jako pohoštění, tak z hmoty ještě vyrobím kuličky (lepší to jde ze zchlazené hmoty z ledničky) a obalím ve zbytku strouhané čokolády, aby se nelepily.
Je to jen pokus, který se osvědčil. Mám cukrovku, takže tohle je taková sladkost, kterou relativně můžu, kdybych místo medu dala sladidlo, měl by mě pan doktor ještě radši
.
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi měkkým sýrem a tvarohem vyrobeným "na sladko" pomocí kultury? Mám podezření, že je to to samé? Já ten základ vyrábím následovně: do mléka při 27°C přidám vše najednou, chlorid, mezofilní kulturu i syřidlo (dle doporučeného dávkování)a nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Pak sleju, nechám okapat v plátýnku zase do dalšího dne. A je to. Jen nevím, co jsem přesně vyrobila
.
Muškátový květ si přidávám občas do mléka jen tak na pití, místo kakaa je to zase něco jiného.
Muškátový květ je prý ve větším množství halucinogenní, takže přidávam jen trošku na lepší náladu
Petra z Brd