Nejsem členkou žádného ochranářského spolku ani množitelka, tedy ani producentka psů bez PP natož obchodnice se psy. Osobně se neznám se žádnými ochranářskými aktivistkami a ani jsem
s takovými aktivitami nikdy nespolupracovala. Poslední vrh jsem odchovala někdy před šesti lety. Pokládám se tedy za nezaujatou a nestrannou pozorovatelku a nezávislou divačku na této tragikomické scéně.
Kynologií se zabývám šesté desetiletí a vlastní CHS mám registrovanou téměř čtyřicet let, takže
za tu dobu jsem v chovatelských (nejen pejskařských) kruzích zažila už mnohé. Hodně pozitivního, ale bohužel i právě naopak. Poslední dobou na stránkách iFauny zuří lítý boj mezi různými stranami,
vláken a příspěvků je tolik, že se
v nich už nikdo nevyzná a neorientuje a i jen pročítat se tím, je prostě nechutná procházka bahnem.
Jediné, co však skutečně bezezbytku platí, je toto úsloví:
CESTA DO PEKEL JE DLÁŽDĚNA DOBRÝMI SKUTKY.
O psy tady ale rozhodně nejde především!
V české kotlině je nejsilnější hybnou silou závist
a anonymní udavačství a to místní debata na téma ochranářských spolků, jen dokazuje...
Není třeba nechávat zde vyhřezávat svoje pomluvy, protože je snad nad slunce jasné, že místní vřava je naprosto kontraproduktivní.
Zúčastnění jsou přesvědčeni o své pravdě, často jdou za hranici společenských pravidel slušného chování, o netiketě nemluvě. Zveřejňování a zneužívání osobních dokumentů, jmen, kontaktů atd.
je obzvlášť nechutné. Prostě se někdo nechává unést emocemi a vášeň cloumá jejich majestátem
Ale takové prostředí
a atmosféra jen odradí případné aktivisty a dobrovolníky, kteří se psy soucítí a chtěli by jim třeba nějak (možná i sponzorsky) pomoci.
Ale možná právě o to někomu jde!
Pamatuji na dobu, kdy v celé ČSSR byl v provozu jediný psí útulek (v Praze). Pravdou ale je, že psa tehdy nevlastnil kdekdo. Ve špatných časech, tehdy kdy počátkem 70.let byly výrazně zvýšeny poplatky z držení psů, se mnozí nezodpovědní majitelé zbavovali svých psů tak, že je prostě vypustili z auta někde venku nebo je přivázali v lese (bohužel nejen naše tradice). I takové situace se
v tehdejších podmínkách vzájemnou pejskařskou solidaritou podařilo zvládnout.
Po převratu nastal boom v mnoha chovatelských (nejen) oborech, ale také se v ČR konečně
přistoupilo k podepsání Washingtonské úmluvy (CITES), k přijetí prvního Zákonu na ochranu zvířat proti týrání, vzniklo mnoho různých sdružení, spolků a klubů, bylo zprovozněno mnoho psích útulků atd.
Z pejskaření se ale stal bohužel obrovský byznys a psi se stali módní záležitostí, v mnohých případech ke své újmě.
Můj názor je takový, že bez ohledu na to pod jakou hlavičkou či názvem a jaká konkrétní paní
se angažují
v umisťování psů, zaslouží si minimálně klid na svou činnost a ne házení klacků pod nohy. A to je ještě velmi kulatně napsáno. Pokud jim z této dobrovolné činnosti zbude ještě nějaký finanční obnos, budiž jim přáno. Nejdražší je totiž čas, který tomu věnují a ten se v takových činnostech a aktivitách nedá vždy "průhledně" prokázat.
Adopční poplatky jsou něco jako zdravotní pojištění.
Všichni si ho platíme, ale někdo má tu smůlu, že těžce onemocní a jeho léčbu by ani zdaleka zaplacené zdravotní pojištění neuhradilo. Proto mu prostě třeba i vy přispějete prostřednictvím pojišťovny na jeho léčení. Příště tomu může být naopak.Proto zdravotní pojišťovny "podnikají"
s našimi penězi, různě je přesouvají a jakékoliv pojištění je v podstatě o vzájemné solidaritě pojištěnců.
Ochranářské spolky ať si určí poplatky jaké považují za schůdné, aby mohly i nadále poskytovat potřebný servis. Jestli se to kritice nelíbí, nikdo je přeci nenutí přispívat na činnost takových organizací. Kritici si mohou zřídit vlastní ochranářský spolek, vždyť dobrovolnosti se meze nekladou
a opuštěných, týraných a jiných potřebných psů ubývat hned tak nebude!
A pokud má někdo z kritiků důkazy, že dochází k nějakým podvodům, ať se obrátí na patřičné orgány!
A osobní výpady, sympatie a antipatie nemají v konstruktivní věcné diskuzi co dělat!
Pokud mají některé organizace kontakty do zahraničí a vzájemně spolupracují se zahraničními organizacemi a daří se jim úspěšně umisťovat do rodin v zahraničí naše "české" nechtěné psy, je to jen dobře! Když se jim podaří zastavit nějaké transporty se štěňaty, když se jim daří odhalovat různé podvody a nekalé praktiky, je to také jen ku prospěchu psům. A pokud mají kontakty na média
a podobné kauzy zveřejňují, je to také jen dobře.
Je smutné, že ČR patří mezi nechvalně proslulé země, které vyvážejí ve velkém štěňata a psy
do Evropy za mnohdy velmi prapodivných a ostudných podmínek.
V samotném Česku je trh se psy už přesycen.
Ještě smutnější ale je, že byznys s bezpapírovými psy i nadále kvete a že není zatím žádný legální
a účinný prostředek a opora v legislativě k tomu, aby přestal být tento obchod natolik lukrativní, aby se mu nechtěl věnovat kdekdo. Jen nepatrný zlomek producentů nečistokrevných ( v zásadě tedy bez PP FCI) štěňat má totiž na svoje podnikání ŽL a drtivá většina těchto množitelů ze svých příjmů neodvádí daň.
A je veřejným tajemstvím, že případy velkomnožíren jsou jen pouhým vrcholem ledovce.
Je v podstatě jedno, zda je někdo megamnožitel z mediálně známých případů nebo si prostě jen nějaká ženská přivydělává k mateřské, podpoře, sociálním dávkám, mzdě nebo k důchodu. Rozdíl mezi nimi je asi takový, jako mezi vrahem a sériovým vrahem. Nejvíc množitelů je
v tzv. šedé zóně, protože kdejaká tetka si chce snadno přivydělat a tak produkuje třeba
i ve vyhovujících bytových podmínkách několik vrhů štěňat ročně. Potíž je v tom, že na svá štěňata ne vždy najdou odbyt
a tak mnohdy "nadprodukce" končí právě v různých výkupech nebo v útulcích. A v případě, že se jim podaří nečistokrevná štěňata prodat, nezákonně se obohacují na úkor slušných chovatelů čistokrevných psů.
Ani zdaleka se nekriticky nezastávám chovatelů psů s PP, dobře vím že i mezi námi se najde nemálo podnikavců, u kterých by bylo co kritizovat a co napravovat. Ovšem pravdou je to, že čistokrevný chov se řídí Chovatelským řádem a při prokázání nějakého přestupku je možnost udělení různých postihů. Navíc chovatelé čistokrevných psů nejsou nikdy anonymní a počet odchovaných (a tedy zdanitelných) "položek" je snadno dohledatelný a prokazatelný.
Někde jsem v těch kritických příspěvcích zachytila, že v zahraničí je o adopci našich týraných psů zájem, protože mají "příběh". Ano, to je právě to smutné, že o české týrané psy není takový zájem
u nás doma.
V zahraničí jsou zřejmě vyspělejší nejen ekonomicky. Zato u nás si zájemce o psa raději koupí štěně naopak "bez historie" a tedy i bez PP. Raději si koupí často za nemalý peníz štěně módního plemene a podpoří tím černý trh a množitelské hnutí než aby si za poplatek psa adoptoval.
O peníze jde totiž až v první řadě, proto je tady taková vřava!
Výsledkem bude to, že zájemci o psy a štěňata raději svými penězi podpoří množitele v jejich záslužné činnosti než by podpořili kdejaký ochranářský spolek, který by se mohl bůhvíjak obohatit!
Ne každý má totiž na to žaludek, čas i chuť probírat se místními příspěvky a ne každý je schopen vlastního úsudku. Pomluvy míří většinou na první signální a bohužel zpravidla zasáhnou cíl. Desítky nebo stovky umístěných či zachráněných psů je ale to, co by mělo mít skutečnou váhu.
A vy, vážené "záchranářky", nenechte se otrávit!
Je mi jasné, že především vaše neskonalá hamižnost vás
přivedla k páchání charitativní činnosti a že nemáte jinou možnost jak snadno přijít k vysokým ziskům, ale budete muset asi pustit ke korytu i další, co se tady hlásí ke slovu!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hezké slohové cvičení, ale zbytečně dlouhé. Navíc stejné téma jako v předchozích ( kolika už ? ) diskuzích.
I pod jiným jménem bude růže vonět stejně.
( Rozuměj - i pod jiným nadpisem se strhne stejná hádka - kolikátá už ? ).
napsal(a):
Hezké slohové cvičení, ale zbytečně dlouhé. Navíc stejné téma jako v předchozích ( kolika už ? ) diskuzích.
I pod jiným jménem bude růže vonět stejně.
( Rozuměj - i pod jiným nadpisem se strhne stejná hádka - kolikátá už ? ).
Právě proto, že jiná vlákna jsou natolik nepřehledná a zaspamovaná, že nikdo kdo není zrovna
po lobotomii se tím nebude probírat.
bohemica
napsal(a):
Právě proto, že jiná vlákna jsou natolik nepřehledná a zaspamovaná, že nikdo kdo není zrovna
po lobotomii se tím nebude probírat.
To má být vtip? Víte vůbec, co to je lobotomie? Ujišťuji Vás, že po tomto zákroku Vás už nebude zajímat vůbec nic. Něco si přečtěte, než napíšete takovou hloupost.
Proč mám pocit, že si opět někdo změnil nick...
danis
napsal(a):
To má být vtip? Víte vůbec, co to je lobotomie? Ujišťuji Vás, že po tomto zákroku Vás už nebude zajímat vůbec nic. Něco si přečtěte, než napíšete takovou hloupost.
Proč mám pocit, že si opět někdo změnil nick...
Milý danis,
absence humoru a trochu těžkopádné IQ? Vás omlouvá jedině ten fakt, že jste mužského pohlaví a hlásíte se k rubrice "drůbež".
A pro Vaší informaci : Můj nick je cca 2 roky starý.
Tady je ve slohovém cvičení jedna podstatná věc - ať si stanoví takové poplatky, aby mohli zajistit potřebný servis. Co je to potřebný servis? Ten právě nezajišťují, aspoň z valné většiny. Včera jsem odpovídala na dotaz jednoho takového záchranářského sdružení: našli fenku v pátek, v sobotu jí dali kastrovat a v neděli mi jí přivezli do dočasky.Ze 14 dní půjde snad do nového domova... Tohle je ten servis?
Bohemica -
máš stoprocentní svatou pravdu, každé tvé slovo podepisuju. Zdá se však, že dobře míněná snaha po uklidnění situace a pro to, aby naše starost byli hlavně psi a ne potomci úhlavního nepřítele, se mine účinkem. Je tady dosi značné proceno diskutujících, kterým nestačí říci svůj názor, ať jakkoliv podivný či následováníhodný, ale potřebují ještě zadupat toho, kdo si nemyslí přesně totéž, kdo postupuje jinak, ať již v ochraně zvířat chování na procházkách, výchově psa, prostě v čemkoliv.Je to vidět na každém vláknu, ať je to reality šou, ať je to ochrana psů, ať je to postup proti množárnám. Co je jednomu moc, je jinému málo. Taky se objevují "poučovatelé", nejraději se věnují sobě cizímu tématu.
Shodné výsledky výcviku tou či onou metodou nejsou dost průkazné, protože jeden pes na povel sedni usedá nadšen (můj) a jiný zjevně vystresován (tvůj)teoreticky jsme proti šíleným poměrům ve velkomnožárnách - ale v případě konkrétní množárny máme pochyby - byla či nebyl to množárna, byl či nebyl rychlý a účinný zásah také zásahem do občanských práv nebohého množitele?
a co pchopení pro potíže prodejců psů, kteří je vozí v kamionech do světa. Kde je berou, aby vypravili poměrně často celý kamion? nejsou snad smluvními odběrateli právě ze stodol, které se liší od Osvětimi jen tím, že tam nejsou lidé, ale psi?
Podlé mého soudu je jediná možná cesta - spolehnout se na to, že kromě rozličných diskutérů, chodí sem i lidé, kteří si jsou schopni utvořit vlastní názor a prosakující zášť je varuje, a poté, kdy napíšu svůj názor, téma rychle opustit, protože, stejně jako organický zbytek v lese, se stane ihned kořistí parazitických organismů.
Přeju tobě i jiným lidem se zdravým rozumem, pěkný den.

scylla
napsal(a):
Tady je ve slohovém cvičení jedna podstatná věc - ať si stanoví takové poplatky, aby mohli zajistit potřebný servis. Co je to potřebný servis? Ten právě nezajišťují, aspoň z valné většiny. Včera jsem odpovídala na dotaz jednoho takového záchranářského sdružení: našli fenku v pátek, v sobotu jí dali kastrovat a v neděli mi jí přivezli do dočasky.Ze 14 dní půjde snad do nového domova... Tohle je ten servis?
Mě je absolutně jedno, za jaký adopční poplatek někdo umisťuje psy, to je věc nabídky a poptávky a případně finančního úřadu, ale jestli tohle dělají se psy ( tedy fenami ), tak jsou prasata.
scylla
napsal(a):
Tohle udělat mojí fence, pokud by se mi ztratila a já jsem ji hledala a našla, tak je zažaluju. Druhý den dělat na fence jakékoliv zdravotnické zásahy bez mého svolení, pokud není ohrožena na životě je na žalobu. Jak druhý den mohli vědět, že nikomu nepatří.
Váš příspěvek je dlouhý a hezky napsaný. Jen nevím, jaký účel má splnit, protože si v tom zásadním odporuje.
- Nejsem členkou žádného ochranářského spolku ani množitelka, tedy ani producentka psů bez PP natož obchodnice se psy. Osobně se neznám se žádnými ochranářskými aktivistkami a ani jsem
s takovými aktivitami nikdy nespolupracovala. -
A tady je zásadní problém, proč se rozcházíme při cestě ke stejnému cíly, protože lidé, kteří zde poukazují na praktiky SOS for Pets, jsou záchranáři a záchranářky, které v takových organizacích jsou nebo s nimi úzce spolupracují a do problematiky tedy vidí. Nikdo z nich nenapadá organizace a jentotlivce, kteří záchraně věnují svůj čas a prostředky. Nevadí (spíš naopak) spolupráce s organizacemi v zahraničí.
- Z pejskaření se ale stal bohužel obrovský byznys a psi se stali módní záležitostí, v mnohých případech ke své újmě -
Tady nejde o napadání a pomluvy lidí, kteří se snaží psům pomáhat. Tady jde o poukázání na obchodníky s atraktivními plemeny psů, kteří si navlékli beránčí hlavu ochránců - a v té chvíli nelogicky voláte - NEKYDEJTE NA NĚ ŠPÍNU A NECHTE JE OBCHODOVAT!
- Když se jim podaří zastavit nějaké transporty se štěňaty, když se jim daří odhalovat různé podvody a nekalé praktiky, je to také jen ku prospěchu psům. -
SOS for Pets píše: Účelem této diskuse je poškodit jméno naší mezinárodní organizace, která se především zabývá ilegálními transporty do zahraničí.
SOS for Pets vznikla v roce 2012, jeden jediný transport nechala zastavit v Německu v roce 2014 (a s blížícím se soudem vyplývá na povrch, že z toho bude mezinárodní průser) a do dnes se prezentuje jako bojovník proti ilegálním transportům. Jak je možné, že píše o panu obchodníkovi, že dál vozí dvakrát týdně dodávky o padesáti psech a nic s tím nedělá? Jak je možné, že ona sama do Německy ilegální transporty psů atraktivních plemen vozí - na jejich transport bylo poukázáno - a Vy jim za to ještě tleskáte a voláte - NEKYDEJTE NA NĚ ŠPÍNU.
Potom si ujasněte, co vlastně chcete? Má se bojovat proti ilegálním transportům nebo ne?
Pokud takový transport veze s.r.o - tak mu zabraňme všemi prostředky - pokud o.s. - tak je oslavujme? Jediným rozdílem mezi nimi totiž je je jen to, že s.r.o. Psy vykupuje a o.s. Je získává na inzerát ZADARMO. Obchodník vede řádnou evidenci každého zvířete - SOS for Pets vyhlašuje 200 zachráněných psů, kteří našli spokojené domovy v Německu, Rakousku, Švýcarsku, ale dokladů a smluv do Německa má 18?!
Jestli se tu objevují screeny z veřejných diskusí, tak ne proto, aby se kydala špína, ale aby bylo jasné, že se píše pravda. To je rozdíl mezi pomluvou a podloženým tvrzením.
- A pokud má někdo z kritiků důkazy, že dochází k nějakým podvodům, ať se obrátí na patřičné orgány! -
Některým už došla trpělivost a v případě prokazatelného podvodu a jiné trestné činnosti se obracejí na orgány činné v trestním řízení. Největší problém ale je, že obchodování se zvířaty skutečně trestné není. Je jen zavrženihodné a o to horší, když ho neprovádí registrovaný obchodník, ale záchranáři s neziskovou organizací. A proto se tu o nich píše.
scylla
napsal(a):
No moment - to jako fakt? Neporušilo ono sdružení zákon? (když teda odmyslím to, že pes byl zaručeně ve stresu a navíc v období karantény)
Ono by možná nezaškodilo tato sdružení jmenovat, protože to už nehraničí - to už JE týrání zvířat!
bohemica
napsal(a):
Milý danis,
absence humoru a trochu těžkopádné IQ? Vás omlouvá jedině ten fakt, že jste mužského pohlaví a hlásíte se k rubrice "drůbež".
A pro Vaší informaci : Můj nick je cca 2 roky starý.
Milá Bohemico,
Vy zřejmě ráda píšete, založte si tedy někde blog a pište si tam. Tak dlouhé příspěvky v diskuzích nikdo nečte, přečtou nejvýš začátek a pak až konec, tím pádem se se snadno stane, že vaši myšlenku nikdo nepochopí.
samain
napsal(a):
No moment - to jako fakt? Neporušilo ono sdružení zákon? (když teda odmyslím to, že pes byl zaručeně ve stresu a navíc v období karantény)
Ono by možná nezaškodilo tato sdružení jmenovat, protože to už nehraničí - to už JE týrání zvířat!
Samain, že to tak chodí tohleto už scylla psala i na vedlejší diskuzi
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2879330/zachranari-nebo-obchodnici-se-psy
Nezlobte se, ale odkud jste spadla? Opravdu si myslíte, že je správné, když si OS vezme vyhublého nemocného psa a za 15 dní ho nabízí očkovaného, odčerveného a kastrovaného ještě se stehy k adopci? To jsou skutečnosti, to se opravdu děje.
Důkazy byly předány, nestalo se nic, Na KVS šly tuny hlášení, nestalo se nic - jsme totiž v Čechách.
Mně vadí, když OSku šéfují lidé, kteří nevědí, co je to karanténa, jak se odčervuje, kdy se očkuje. Kastrace štěňat a nemocných psů jsou na denním pořádku. A divte se, někdy to kastruje veterinární technik v kuchyni v útulku, někdy čuně veterinář, kterému jde jen o prachy. Jste opravdu bohužel moc naivní a myslíte si, že lidé nejsou schopni ubližovat psům, které si vezmou do OSka. Ale jsou, někteří z neznalosti, jiní pro peníze.
samain
napsal(a):
Jak vidno útulky a jím podobné organizace si tu absolutně dělají, co chtějí. Pokud najdu psa, tak nejdřív musí proběhnout nějaké zákonné kolečko nalezení majitele, a to rozhodně není druhý den a pak je možné cosi se psem podnikat ( umístění, kastrace). Bohužel tyto spolky dřív konají, než myslí a doufám, že je to brzo bude stát velkou náhradu, protože zaběhnout se může i šampion a chovné zvíře. Tito rádobyaktivisti neznají plemena, většinou bohužel nemají pořádné čtečky a neumějí najít, nebo se nezabývají nalezením a přečtením tetovacích čísel, nebo čipů. A vymlouvají se na kdeco. Vím o případu zaběhnutého psa, kterého nejen, že ostříhali a vykastrovali, ale až pak zjistili, že pes je označen a majitel ho hledá. Vím, že majitel uvažoval o náhradě, ale bohužel nevím, zda ji uplatnil.

Podle mě ono sdružení fenu normálně ukradlo. Přece když cokoliv najdu, není to moje a je mojí povinností nález ohlásit, odevzdat, předat.
"Vím o případu zaběhnutého psa, kterého nejen, že ostříhali a vykastrovali, ale až pak zjistili, že pes je označen a majitel ho hledá. Vím, že majitel uvažoval o náhradě, ale bohužel nevím, zda ji uplatnil."
Asi myslíte tento případ ze Slovenska:
http://www.bystricoviny.sk/spravy/skandal-sucku-mala-dat-sterilizovat-ochranarka-zvierat/comment-page-4/.
balisek
napsal(a):
"Vím o případu zaběhnutého psa, kterého nejen, že ostříhali a vykastrovali, ale až pak zjistili, že pes je označen a majitel ho hledá. Vím, že majitel uvažoval o náhradě, ale bohužel nevím, zda ji uplatnil."
http://www.bystricoviny.sk/spravy/skandal-sucku-mala-dat-sterilizovat-ochranarka-zvierat/comment-page-4/.
Tak to je mazec , no skoro jako u nás v kocourkově
balisek
napsal(a):
Ne ne, to je případ z Čech z loňska. Taky jakési sdružení ochránců. Jiné útulky zadržují psy s PP a odmítají je vydat majitelům, psa pokud je objeven klidně zapřou a druhý den už tam není, pak je nabízen na prodej, často i do zahraničí. Osobně jsme u pár takových případů byli.