Nejedna se o nic konkretniho, jen me to zajima. Dam tedy priklad, fenka voriska(tudis ne na chov), mlada(jeste neharala), pri harani by se k ni cizi psi mohli dostat..
Co tedy spise zvolit? Znam pani ktera dava kockam antikoncepci (prasek na pul roku). Lze to tedy zrejme i u psu..? Co byste tedy zvolili ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z těchto dvou možností jednoznačně kastraci.
Ono hormonální preparáty jsou svinstvo, jejichž praktický význam mi není jasný. Jsou absolutně nevhodné pro feny, od kterých chcete někdy v budoucnu štěňata, protože jsou i takové, které po jediné aplikaci už nikdy nehárají, či hárají nepravidelně, plodnost zvířete vám už nikdy nikdo nezaručí.
No a když už chcete trvalou ztrátu plodnosti, tak kastrace je pořád lepší. Hormonální preparáty mají mnoho vedlejších účinků, z těch nejvíce profláknutých rády způsobují pyometru a cukrovku. Oboje se řeší zas a jenom kastrací feny, přičemž při pyometře jsou rizika spojená s nemocí samozřejmě úplně jinde než při kastraci zdravé feny, a u cukrovky kastrace samotná už nemusí pomoci a místo rovnou vykastrované feny máte doma vykastrovanou fenu, které pícháte inzulin.
Ba ne, už vím, k čemu je ta antikoncepce dobrá. Je to jistý příjem pro veterinárního lékaře, který na to má žaludek. Nejdřív pravidelně píchá injekce a pak kasíruje za operace hnisavých děloh a za inzulin.
Pokud fenka nemá mít nikdy štěňata, pak kastrace. S hormonální antikoncepcí jak u koček tak i u psů je ten problém, že se jednak musí dát vždy a jednak i při největší pozornosti se může stát, že ovulace překvapí.
fenka nebo kočka, která je pod vlivem této antikoncepce, nicméně je gravidní, a to se stát může, neprodukuje příslušný hormon, takže, a to ani u zkušené matky, se nenastartuje mateřské chování, v podstatě neví ani, že rodí a pak odchází a vůbec se nestará o své děti, nečistí, nekojí. a odchovat čerstvě narozená mláďata, která nebyla ani jen několik dnů v péči matky je mimořádně obtížné - takže rozhodně kastrace.
scylla
napsal(a):
Ani jedno, kastrace má závažné zdravotní následky a chemické preparáty ničí hrozně játra a ledviny a dá se říct, že po jejich vysazení je vysoké riziko zánětů. Slušný veterinář je nikdy naplikuje.
Jako by na mne promluvila pověrečná minulost - neber ty pilulky nikdy nebudeš mít děti a umřeš, očkování je nebezpečné, mnohem nebezpečnější než choroby, před nimiž chrání, sebeukájení má závažné zdravotní následky,... a podobné bajky.
ať žijou psi
napsal(a):
Jako by na mne promluvila pověrečná minulost - neber ty pilulky nikdy nebudeš mít děti a umřeš, očkování je nebezpečné, mnohem nebezpečnější než choroby, před nimiž chrání, sebeukájení má závažné zdravotní následky,... a podobné bajky.
Na mě promluvila zase neznalost a nafoukanost. Nechte si tyhle komentáře, když o tom tak málo víte.
Jestli chce někdo naprosto spolehlivě zničit zdraví své feny, ať jí nechá tytto přípravky aplikovat. Jenže slušný veterinář to neudělá, ti naši to ani nemají a neobjednají a každého od toho odrazují. Stejně tak odrazují od kastrací štěňat a nemocných a starých psů. Jsou odpovědní a pravdivě informují majitele zvířat, kteří k nim přicházejí. Mají etiku na vysoké úrovni, proto tyto preparáty prostě zvířeti nedají. Tečka. Jestli se to nějakémi anonymnímu nicku nelíbí, je jim i mně naprosto egal. Když už máte tento nich, tak ty psy aspoň nechte žít ve zdraví.
scylla
napsal(a):
Na mě promluvila zase neznalost a nafoukanost. Nechte si tyhle komentáře, když o tom tak málo víte.
Jestli chce někdo naprosto spolehlivě zničit zdraví své feny, ať jí nechá tytto přípravky aplikovat. Jenže slušný veterinář to neudělá, ti naši to ani nemají a neobjednají a každého od toho odrazují. Stejně tak odrazují od kastrací štěňat a nemocných a starých psů. Jsou odpovědní a pravdivě informují majitele zvířat, kteří k nim přicházejí. Mají etiku na vysoké úrovni, proto tyto preparáty prostě zvířeti nedají. Tečka. Jestli se to nějakémi anonymnímu nicku nelíbí, je jim i mně naprosto egal. Když už máte tento nich, tak ty psy aspoň nechte žít ve zdraví.
Každý veterinář, aspoň co jsem zažila, má k dispozici lék na oddálení ovulace, , u koček dokonce se předepisuje někdy lék lidský a chovatelé, kteří chtějí mít chovného kocoura běžně doma, s kočkama jej i běžně užívají. U psů není tak běžný, asi je to tím, že hárání feny lze očekávat v přesném čas,
že vám je proti srsti jakákoliv zábrana nechtěné gravidity fen, je váš problém.
Monika333
napsal(a):
Nejedna se o nic konkretniho, jen me to zajima. Dam tedy priklad, fenka voriska(tudis ne na chov), mlada(jeste neharala), pri harani by se k ni cizi psi mohli dostat..
Co tedy spise zvolit? Znam pani ktera dava kockam antikoncepci (prasek na pul roku). Lze to tedy zrejme i u psu..? Co byste tedy zvolili ?
Kastrácia, jednoznačne, budete mať raz a navždy pokoj od hárania a nekonečného odháňania cudzích psov počas tohto obdobia. Z času na čas mám v dočaske psy z útulku a všetky feny sa kastrujú. Po zákroku sa zatiaľ každá dala do dvoch dní úplne dokopy a nemali žiadne zdravotné problémy. Naopak moji rodičia mali nekastrovanú fenu, ktorá rodila raz a potom mávala každý rok falošku kedy musela brať lieky, zapaľovali sa jej cecky, nakoniec v 15 rokoch dostala zápal maternice a aj tak ju museli vykastrovať. Keby to urobili o 10 rokov skôr ušetrili by si kopu problémov.
ať žijou psi
napsal(a):
Každý veterinář, aspoň co jsem zažila, má k dispozici lék na oddálení ovulace, , u koček dokonce se předepisuje někdy lék lidský a chovatelé, kteří chtějí mít chovného kocoura běžně doma, s kočkama jej i běžně užívají. U psů není tak běžný, asi je to tím, že hárání feny lze očekávat v přesném čas,
že vám je proti srsti jakákoliv zábrana nechtěné gravidity fen, je váš problém.
Můj problém? Spíš máte problém vy, protože já si svoje psy i kočky uhlídám bez toho, abych jim musela kazit zdraví hormonálními připravky nebo do nich řezat. Říká se tomu odpovědnost za zvířata, která si člověk pořídil. Chápu, že odpovědnost a úcta k tomu zvířeti dnes opravdu není moderní, ale i přes to je pro to zvíře lepší než podobný přístup. Díky Bohu mám veterináře, kteří se řídí tím, že mají zvířatům o zdraví pečovat a vracet jim ho, když jim ho někdo zkazí, ne aby jim ho kazili sami.
katkaa1
napsal(a):
Kastrácia, jednoznačne, budete mať raz a navždy pokoj od hárania a nekonečného odháňania cudzích psov počas tohto obdobia. Z času na čas mám v dočaske psy z útulku a všetky feny sa kastrujú. Po zákroku sa zatiaľ každá dala do dvoch dní úplne dokopy a nemali žiadne zdravotné problémy. Naopak moji rodičia mali nekastrovanú fenu, ktorá rodila raz a potom mávala každý rok falošku kedy musela brať lieky, zapaľovali sa jej cecky, nakoniec v 15 rokoch dostala zápal maternice a aj tak ju museli vykastrovať. Keby to urobili o 10 rokov skôr ušetrili by si kopu problémov.
Kastrace z pohodlnosti.
scylla
napsal(a):
Kastrace z pohodlnosti.
To mluvíte o té patnáctileté feně se zánětem dělohy? Zajímavá logika...
Co se týče té hypotetické feny voříška, tak jsem jednoznačně pro kastraci. Kdyby si každý dokázal své psy uhlídat, bylo by to krásné, ovšem nežijeme v ideálním světě, životní realita zvláště na vesnicích je zcela jiná, takže kastrace je v tomto případě jediná spolehlivá metoda zabraňující nechtěnému nakrytí. Navíc těch nežádoucích účinků kastrace není zdaleka tolik, jak se nám fanatičtí odpůrci kastrací snaží namluvit. Nepopírám, že negativa jsou, ale vždycky je potřeba zvážit negativa a přínos kastrace. A ten je v tomto případě zásadní.
scylla
napsal(a):
Můj problém? Spíš máte problém vy, protože já si svoje psy i kočky uhlídám bez toho, abych jim musela kazit zdraví hormonálními připravky nebo do nich řezat. Říká se tomu odpovědnost za zvířata, která si člověk pořídil. Chápu, že odpovědnost a úcta k tomu zvířeti dnes opravdu není moderní, ale i přes to je pro to zvíře lepší než podobný přístup. Díky Bohu mám veterináře, kteří se řídí tím, že mají zvířatům o zdraví pečovat a vracet jim ho, když jim ho někdo zkazí, ne aby jim ho kazili sami.
Co se týká psů, dá se s vámi souhlasit. Uhlídat se to dá. Ale ne každý má možnost fenu oddělit a spoléhat i na ostatní členy rodiny, že psy k sobě nepustí. Mě třeba psy k sobě pustila návštěva, přestože byla poučena a pes byl zamčený v jiné místnosti.
Ale nějak si hlídání nedovedu představit u koček. Mají naprosto odlišný pohlavní cyklus. Nekastrované kočky jsou v říji neustále, až do oplodnění. Velmi tím trpí jejich zdravotní i psychický stav. Pokud prohlásíte něco takového, začínám pochybovat, jestli nějaké zvíře vůbec vlastníte a pak všechny dobré rady jsou zkresleny.
Kastrace je rozhodně lepší než jakékoliv hormonální přípravky, které mají hodně vedlejších účinků a zpravidla je po jejich použití kastrace stejně nutná.
scylla
napsal(a):
Kastrace z pohodlnosti.
Asi to bude tím, že ne všichni majitelé rozmnožování schopných mazlíků jsou tak skvělí a odpovědní chovatelé a majitelé jako vy, a také proto praskají útulky ve švech a nešťastné kočky a také koťata denně umírají zimou, hlady, nemocemi a zabity psy na všech sídlištích v republice.
takže za mne preventivním kastracím proti nechtěným graviditám a v neposlední řadě i nemocem veliké ano.
pidla
napsal(a):
Co se týče té hypotetické feny voříška, tak jsem jednoznačně pro kastraci. Kdyby si každý dokázal své psy uhlídat, bylo by to krásné, ovšem nežijeme v ideálním světě, životní realita zvláště na vesnicích je zcela jiná, takže kastrace je v tomto případě jediná spolehlivá metoda zabraňující nechtěnému nakrytí. Navíc těch nežádoucích účinků kastrace není zdaleka tolik, jak se nám fanatičtí odpůrci kastrací snaží namluvit. Nepopírám, že negativa jsou, ale vždycky je potřeba zvážit negativa a přínos kastrace. A ten je v tomto případě zásadní.
Já žiju na vsi, koťata snad, někde, ale štěňata ne, možná proto, že je tady většina samců. trochu jinak to vypadá ve vyloučených lokalitách také mezi bezdomovci, kteří na kastrace nemají a rádi by je se svými fenkami, které většinou milují, podstoupili...
kateausten
napsal(a):
Zase téma kastrace, a co je lepší jestli zlo kastrace nebo zlo hormony.. achjo
V tomto vlákně maximálně souhlasím se scyllou a obdivuju jí, že si dá tu práci sem něco psát.
Ale pořád nevíme, zda si vezmete toho pejska a odlehčíte tak těm dvěma děvčatům, které se ho pokoušejí zachránit...
ať žijou psi
napsal(a):
Ale pořád nevíme, zda si vezmete toho pejska a odlehčíte tak těm dvěma děvčatům, které se ho pokoušejí zachránit...
OT - máte to vedle na diskuzi https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2895153/animal-policie-cr#a2898598.
scylla
napsal(a):
Už podruhé se vás ptám, o jakého psa se jedná.
Moje otázka nebyla směřována na vás, ale dle dle tyranych psů se dvě děvčata asi sedmnáctiletá pokoušejí zachránit v obci u Brna pejska, který potřebuje zdravotní pomoc, kdybych měla chvilku, nebo až ji budu večer mít, najdu to, nebo se obraťte přímo na tyrana zviřata.
našla jsem to hned, je to pejsek v Oslavanech (asi u Brna).
kateausten
napsal(a):
OT - máte to vedle na diskuzi https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2895153/animal-policie-cr#a2898598.
Pochopila jsem to tak, že vám nějaký jednotlivý pes za pomoc nestojí? raději je potřeba pomoci nějakému tomu převozci...
ať žijou psi
napsal(a):
Pochopila jsem to tak, že vám nějaký jednotlivý pes za pomoc nestojí? raději je potřeba pomoci nějakému tomu převozci...
OT - pochopte si to jak chcete. Pokud mne chcete stíhat krz všema diskuzema tady na ifauně, nebudu mít problém tuto odpověď tam na ty diskuze dávat linkem, ikdyž to bude jasný off topic. Víc k tomu fakt nemám co diskutovat, zvlášť tady na kastraci.
scylla
napsal(a):
Souhlasím, také bych tam viděl neznalost a nafoukanost u nejčervenější tlapky všech diskuzí 236.4 alias ať žijí psi... Bezdůvodná kastrace a řezání z pohodlí majitele i chemické pilulky - obojí je špatně.
pidla
napsal(a):
15 ti letá fena potřebuje hormonální antikoncepci, o té je řeč ? Kastrace nebo hormonální antikoncepce - obojí je z pohodlnosti majitele špatně - kdo je zodpovědný a není jen pohodlný, ten to nepotřebuje.
kateausten
napsal(a):
OT - pochopte si to jak chcete. Pokud mne chcete stíhat krz všema diskuzema tady na ifauně, nebudu mít problém tuto odpověď tam na ty diskuze dávat linkem, ikdyž to bude jasný off topic. Víc k tomu fakt nemám co diskutovat, zvlášť tady na kastraci.
Tedy je to téma, kterému se ráda vyhnete?
Já si naproti tomu myslím, že ti, kdo pomáhají zvířatům, i kdyby měli své chyby, jsou tisíckrát lepší lidé i přátelé zvířat než ti, kterí kritizují, já sama si myslím že své předpokládané konkurenty, aniž by byli ochotni sami přiložit ruku k dílu.
Tento jeden pejsek a vaše zásadní lhostejnost k jeho osudu vypovídá o vás i vašich skutečných zájmech o ochranu zvířat více než dlouhé elaboráty.
ať žijou psi
napsal(a):
Tedy je to téma, kterému se ráda vyhnete?
Já si naproti tomu myslím, že ti, kdo pomáhají zvířatům, i kdyby měli své chyby, jsou tisíckrát lepší lidé i přátelé zvířat než ti, kterí kritizují, já sama si myslím že své předpokládané konkurenty, aniž by byli ochotni sami přiložit ruku k dílu.
Tento jeden pejsek a vaše zásadní lhostejnost k jeho osudu vypovídá o vás i vašich skutečných zájmech o ochranu zvířat více než dlouhé elaboráty.
Každý se radši vyhne diskuzi s blbcem, proto se ti tu spousta lidí ráda vyhne...